Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
7 ásványi anyag és vitaminhiány, ami szinte mindenkinél van
  2022-09-02 21:28:17, péntek
 
  7 ásványi anyag és vitaminhiány, ami szinte mindenkinél jelen van, mégsem tud róla senki!

A vitaminok és az ásványi anyagok nagyon fontos szerepet töltenek be az emberi test zavartalan működésében, ezeknek a hiánya súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Sokan azt gondolják, ha sok vitamint szednek és választékosan, egészségesen táplálkoznak, akkor ezzel nekik nem lehet gondjuk, pedig ez nem így van.
Hirdetés

Íme 7 tápanyag hiány, amely majdnem mindenkinek van, ám kevesen tudnak róla:

1. VASHIÁNY
A vas a vörösvérsejtek fő összetevője. A hemoglobinhoz kötődik és oxigént szállít az egész testben.

Kétféle étkezési fajtája van: hem vas és nem hem vas. A hem vas könnyen felszívódik és elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található. A hem vas magas koncentrációját a vörös húsban találjuk meg. A nem-hem vas gyakoribb, és mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben megtalálható. Nem szívódik fel olyan könnyen, mint a hem vas.

Vashiány becslések: az óvodás korú gyermekek 47%-a; a terhes nők 42%-a; a menstruációs nők 30%-a, és az emberek 25%-a világszerte.

A vashiány tünetei közé tartozik a kognitív funkciók károsodása, az immunrendszer működésének károsodása, a fáradtság és a gyengített immunrendszer.

A hem vas legjobb forrása a: vörös hús, tenger gyümölcsei, szervhús és konzerv szardínia.
A nem-hem vas legjobb forrása: vörösbab, tök, szezám vagy tökmag, brokkoli, káposzta és spenót.

2. VITAMINHIÁNY
A D-vitamin kritikus fontosságú a bőr és a csont egészségére, valamint az egész testben történő idegi átvitelre. A napfénynek való kitettség kiemelkedő fontosságú a természetes D-vitamin megszerzésében, mivel a vitamin a bőr által termelt koleszterinből jön létre.

D-vitaminhiány becslése: a sötét bőrű emberek 82%-a, az idősek 74%-a és az Egyesült Államokbeli felnőttek 42%-a.

A D-vitamin hiányának tünetei: fáradtság, izomfájdalom és gyengeség. A D-vitamin hiányának tünetei azonban bizonytalanok lehetnek.

A legjobb D-vitamin források közé tartozik: napsütés (!), dúsított tej vagy joghurt, zsíros hal (makréla, lazac, pisztráng), tőkehal-olaj és tojássárgája. Hogy elegendő D-vitaminban legyen részed elengedhetetlen, hogy minden nap kimenj a napra egy kicsit.

3. B-12 VITAMINHIÁNY
A B-12 vitamin kritikus fontosságú a megfelelő agy- és idegműködéshez, valamint a DNS előállításához. A Harvard Egészségügyi Kiadványa szerint különösen a vegetáriánusokat és a vegánokat veszélyeztetheti a B-12 hiányának kialakulása, mivel a növények nem termelik ezt a vitamint.

A B-12 hiányának tünetei lehetnek: zsibbadás a lábakban, kezekben; szédülés, gyengeség, fáradtság; duzzadt, gyulladt nyelv; emlékezetvesztés, paranoia és hallucinációk.

A B-12 vitamin becslései: a vegetáriánusok 80-90%-a; Az idősebb felnőttek 20%-a, az amerikai felnőttek mintegy 30%-a.

A B-12 legjobb forrása a hal, a csirke, a tej és a joghurt. A vegánok számára a legjobb források közé tartozik az élesztő, a húspótló anyagok és a szója- vagy mandulatej.

4. KALCIUMHIÁNY
A kalcium, mint mindannyian tudjuk, döntő fontosságú a csontok egészségének és karbantartásának megőrzésében. De a kalcium elengedhetetlen az idegátvitelhez is; sőt, anélkül, az elsődleges szervek sem tudnának megfelelően működni.

Kalciumhiány becslések: a vegánok és vegetáriánusok 80-90%-a; Az idősek 20%-a és az USA-beli felnőttek 30-40%-a.

A kalciumhiány tünetei közé tartozik a körmök fénytelensége, a csontok törékenysége és az izomgörcsök. A kalcium legjobb forrása a tej és tejtermékek, a sötétzöld zöldségek és a hal.

5. MAGNÉZIUMHIÁNY
A magnézium egy kritikus ásvány, amely csaknem minden testi funkciót érinti. A magnézium kulcsfontosságú az agyműködés, az idegjelzés, a csontszerkezet és az enzimatikus reakciók szempontjából.

Becslések szerint az Egyesült Államok lakosságának több, mint fele elfogyasztja a szükséges mennyiségű magnéziumot. A magnéziumhiány számos betegséghez kapcsolódik, beleértve a szívbetegséget, az oszteoporozist, a metabolikus szindrómát és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A magnéziumhiány tünetei közé tartozik az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság és izomgyengeség.

A magnézium jó forrásai közé tartoznak a diófélék (mandula és kesudió), teljes kiőrlésű gabonák, az étcsokoládé és a sötét leveles zöldségek.

6. FOLSAVHIÁNY
A folsav egy B-vitamin, amely természetes módon jelen van számos élelmiszerben. Bizonyos táplálékkiegészítőkben és dúsított ételekben folsav nevű folsavfajta szerepel. A folsav kulcsszerepet játszik a DNS és más genetikai anyagok előállításában, szükségünk van hozzá a sejtosztódáshoz és szintézishez is.

A folsavhiány tünetei közé tartozik a fáradtság, a szájérzékenység, a haj, a köröm és a bőr színének megváltozása. A folsav kiváló forrása lehet a bab, a dúsított gabonafélék, a sötét leveles zöldségek és a lencse.

7. JÓDHIÁNY
A jód alapvető fontosságú ásványi anyag a normális pajzsmirigy működéséhez és a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. Ez létfontosságú az agy fejlődéséhez, a csontok egészségéhez és fenntartásához, az anyagcsere szabályozáshoz és a növekedéséhez.

A jódhiány az egyik leggyakoribb táplálkozási hiány a világon, ami a világ népességének 33 százalékát érinti. A jódhiány számos tünetet okozhat, beleértve a megnövekedett pulzusszámot, a megnagyobbodott pajzsmirigyet (strúma), a légzési nehézségeket és a légszomjat, valamint a súlygyarapodást.

A legjobb jódforrások közé tartoznak a kagylók, a hínár, a fehér hal, a tej és a tojás.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A kömény gyógyhatásairól
  2022-09-02 00:26:31, péntek
 
 



Azt már sokan tudják, hogy milyen kellemetlen, ha emésztési gondokkal küzdünk. Ez egy nagyon komoly és összetett betegség, amellyel együtt járhat a hasmenés, a székrekedés, és egyéb kellemetlen panaszok is kísérhetik a betegséget, mint a puffadás, a hasi görcsök vagy a fokozott bélgázképződés. Van azonban egy aprócska mag, a kömény, amely nagyon hatékony lehet az emésztési gondok kezelésében. A kömény nem mellesleg rengeteg értékes tápanyagot is tartalmaz, mint például a kálium, a cink és a vas. A vasnak elsősorban a vörösvértestek képződésében van szerepe és az oxigén szállításában, a cink az immunrendszert erősíti, míg a káliumra a vérnyomás szabályozásában számíthatunk.

A kömény ezen kívül olyan olajat, egészséges zsírokat is tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak az egészségre nézve. Minél sötétebb a kömény színe, annál több egészséges zsírsavat tartalmaz.

A kömény nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot is, amely a csontok és a fogak egészségének fenntartásában játszik komoly szerepet. Ezen kívül az izom-összehúzódásokat is szabályozza ez az ásványi anyag. A kömény magnéziumban is bővelkedik, amely pedig egy kitűnő relaxáns és nagy szerepe van a táplálék energiává alakításában is.

A köménynek kiemelkedő az antimikrobiális, az antibakteriális és antioxidáns hatása. Ezeknek a jellemzőknek köszönhetően a kömény meggátolja a szervezetben a baktériumok elszaporodását, illetve csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást is, ezzel pedig a krónikus betegségek kialakulását előzhetjük meg.

A kömény nagy mennyiségben tartalmaz még timolt, amely serkentőleg hat a nyálmirigyikre és az epére, ami nagyon hasznos, hiszen ezek segítik az emésztést. Emellett nagyon nagy szerepe van a gyomorban és a belekben keletkező gázképződés csökkentésében.

A köménnyel kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy nagy szerepe van a stressz oldásában és még a memória javításában is.

A kömény ezen kívül csökkenteni tudja az éhgyomri vércukorszintet és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők immunrendszerét is segít megerősíteni. Természetesen ezeket a pozitív hatásokat azok is élvezhetik, akik nem szenvednek ilyen krónikus betegségben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Édesburgonya hatásairól
  2022-09-02 00:23:07, péntek
 
 



Az antioxidánsokban gazdag édesburgonya védi a tüdő egészségét is.

Az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, de kiemelkedő a rosttartalma és természetesen vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik ez a zöldség.

Milyen tápanyagok találhatók meg benne?
Ilyen például a kálium, a vas, a kalcium, a szelén, a magnézium, a C-vitamin és a B-vitaminok.

Az édesburgonya gazdag forrása a béta-karotin nevű antioxidánsnak is, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át, hogy aztán ilyen vitamin formájában védje a szemünk és a bőrünk egészségét. Amennyiben étkezés előtt olívaolajjal locsoljuk meg az édesburgonyát, úgy sokkal hatékonyabb lesz a béta-karotin felszívódása és ily módon sokkal jobban hasznosul is ez a tápanyag.

Az egészséges táplálkozás csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
Az édesburgonya is az egészséges táplálékok táborát gyarapítja. Azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, egyfajta védelmet jelentenek a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival szemben. Márpedig az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így érdemes azt rendszeresen fogyasztani és beépíteni az étrendünkbe. Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy a magas A-vitamin-tartalmú, illetve bétakarotin-tartalmú táplálék fogyasztása a tüdőrák kialakulásának a kockázati tényezőit csökkenti le jelentősen.

Ahhoz, hogy az emésztésünk rendben legyen, rostban gazdag táplálékokat szükséges fogyasztanunk. Az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, így ha mi is rendszeresen fogyasztjuk ezt a táplálékot, úgy az emésztésünkkel sem lesznek majd gondok. Az édesburgonya nemcsak rostokat tartalmaz, hanem úgynevezett fitoszterol nevű vegyületeket is, amelyeknek szintén védő hatása van az emésztőrendszerre. A fitoszterolok ugyanis csökkentik a nyombélfekély és a gyomorfekély kialakulásának kockázatait.

A rostos táplálkozásnak nagy szerepe van a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is, illetve az édesburgonya antioxidánsai, különösen a magas antociántartalma a szem egészségét is biztosítani tudja. Az édesburgonya oxalátot is tartalmaz, így egyszerre ne fogyasszunk túl sokat belőle, az oxalátoknak ugyanis nagy szerepük van a vesekőképződésben. Általában a sütés és a főzés csökkenti az ételek tápanyagtartalmát. Nem így az édesburgonya esetében, ugyanis ezek a folyamatok megnövelik a C-vitamin-tartalmát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1056
  • e Hét: 6297
  • e Hónap: 26159
  • e Év: 202034
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.