Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A mókuskerék
  2022-09-20 20:30:00, kedd
 
  A mókuskerék

,,Nemzedékek jönnek, nemzedékek mennek, de a föld örökké ugyanaz marad. Fölkel a nap, és lemegy a nap, siet vissza arra a helyre, ahol majd újból fölkel. A szél fúj délre, majd északnak fordul, körbefordul a szél járása, és visszatér oda, ahonnan elindult. Minden folyó a tengerbe ömlik, és a tenger mégsem telik meg, pedig ugyanoda folynak a folyók, újra meg újra oda folynak. Minden dolog fárasztó, el sem tudja mondani az ember. Szemünk nem győz eleget nézni, fülünk nem tud eleget hallani." (Prédikátor 1,4-8)

,,Nemzedékek jönnek, nemzedékek mennek." 1517-ben Luther Márton lobbantotta lángra a protestáns reformációt, amikor kilencvenöt tételét a németországi Wittenbergben a templom ajtajára szegezte. Ugyanebben az évben született Bernard Gilpin. Angol egyházi vezető lett, aki társadalmi reformok megvalósításáért dolgozott. 1583-ban halt meg, ugyanabban az évben, amikor Simon Episcopius született. Ő a holland egyház vezetője lett, és részt vett az 1610-es Remonstrációban. Meghalt 1643-ban, ugyanabban az évben, amikor Solomon Stoddard született. Ő volt a Harvard College első könyvtárosa és Jonathan Edwards nagyapja. 1729-ben halt meg, ugyanabban az évben, amikor Nagy Katalin született. Ő volt Oroszország cárnője, és a felvilágosodás eszméit hozta el az Orosz Birodalomba. 1796-ban halt meg, ugyanabban az évben, amikor Horace Mann született. Az Egyesült Államokban az ingyenes közoktatás megalapítójaként emlékezünk rá. Ő 1859-ben halt meg, abban az évben, amikor John Dewey született. A gyermekek és a tizenévesek nevelésével kapcsolatos elméletei miatt vált ellentmondásos személlyé. 1952-ben halt meg, ugyanabban az évben, amikor én születtem.

Ez hét generációt jelent 435 év alatt. És én, nos, én semmi olyat nem tettem, ami összehasonlítható lenne bármelyik ilyen fontos személlyel. De van egy nagy előnyöm velük szemben. Ők halottak, én pedig élek. De előbb-utóbb én is eltűnök a színtérről, és valaki (pontosabban sok ember) pont azon a napon fog megszületni, amikor én meghalok.

Az élet valóban rövid és mulandó. A legtöbben közülünk soha nem hallottak a lista első két nevéről - Gilpin és Episcopius. A teológiát hallgatók talán Solomon Stoddardról tudnak. Valószínűleg mindenki hallott már legalább Nagy Katalinról, Horace Mannról és John Dewey-ról. De ezek a nevek napról napra halványulnak, a múlt poros maradványai. És így, hamarabb, mint szeretném, az én nevem is csatlakozik az övékhez, és generációk fognak felnőni, és soha nem is fognak tudni a létezésemről. Ez bizonyára a hiábavalóság csúcsa.

Isaac Watts jól mondta: "Az idő, mint egy véget nem érő folyó, viszi tovább a fiait; elszállnak, elfelejtődnek, mint ahogy az álom meghal az első napon." Ezek a sorok az "O God, Our Help in Ages Past" (,,Isten, segítségünk az elmúlt időkben") című versből emlékeztetnek minket arra, hogy csak Isten adhat értelmet életünknek. Nélküle ma itt vagyunk, holnap eltűnünk, és végül elfelejtődünk.

Atyám, Te öröktől fogva mindörökké vagy. Amikor maga a föld is elmúlik, Te örökké megmaradsz. Hiszem, hogy Te örökkévaló vagy, és hogy Fiad a világ világossága. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Imádság
  2022-09-20 19:27:49, kedd
 
  Te bízol-e az Úrban? Őszintén és bűnbánóan, méltatlan emberként imádkozol-e hozzá? Minél inkább így teszel, annál inkább meg fogod tapasztalni az imádkozás békességét és örömét, és az Úr Jézus Krisztuson keresztül annál közelebb kerülhetsz Isten szívéhez és szuverén, ingyen kegyelméhez. Kérj hát kegyelmet ahhoz, hogy őszintén és méltatlanul tudj imádkozni!

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-09-20 07:38:43, kedd
 
  Amikor feszültséget okoz az imádkozás, az azért van, mert nem bízunk az Úrban és ingyen kegyelmében. Úgy érezzük, bizonyítanunk kell előtte. Ádámhoz és Évához hasonlóan "fügefalevélből" igyekszünk ruhát készíteni magunknak, hogy elfedjük a hiányosságainkat. Nem őszintén és bűnbánóan imádkozunk, és nem is méltatlanok módjára. Igazolni próbáljuk értékes voltunkat. Igyekszünk valódi őszinteséget, megfelelő érzéseket, odaillő megnyilvánulásokat, szívből jövő könnyeket és töredelmes megtérést kicsikarni magunkból. Minél inkább magunkra és az érzéseinkre koncentrálunk, annál jobban nő bennünk a feszültség. Minél fontosabbá válik az én, annál kevésbé lesz fontos Isten. Minél több szó esik magunkról az imánkban Istenhez viszonyítva, annál inkább erőlködni fogunk azon, hogy valamiképp pozítiv benyomást tegyünk az Úrra.
Gondolj bele: nem akkor viselkedünk-e így, amikor idegennel beszélünk, akit nem ismerünk, vagy akiben nem bízunk? Ezzel szemben ha baráttal társalgunk, nem kell rá különösebb benyomást tennünk, igaz? Nyíltan és bizalommal beszélhetünk vele. Te őszintén imádkozol-e Isten előtt? Nyíltan megvallod-e neki a bűneid és méltatlanságod? Leteszed-e elé minden terhed és problémád? Lemezteleníted-e jelenlétében a lelked, vagy továbbra is a magad gyártotta fügefalevelek mögé rejtőzöl?
A rejtőzködés szorongást szül, az őszinte vallomás azonban megnyugváshoz vezet. Micsoda békességre lelhetünk Isten szívéhez közel! Imádkozás közben megtapasztalhatjuk a valódi megnyugvást Istenben, amikor megvalljuk (és nem titkoljuk) kudarcainkat, felvállaljuk (és nem rejtegetjük) a problémáinkat, valamint megnyitjuk (nem pedig bezárjuk) a szívünket előtte. Ilyenkor átélhetjük, hogy az Úr minden barátnál inkább a barátunk. Kegyelmes szeretete határtalan óceán.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 120 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7659
  • e Hét: 19370
  • e Hónap: 48682
  • e Év: 236484
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.