Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Méregtelenítő diéták
  2022-09-22 19:46:47, csütörtök
 
  A méregtelenítő diéták olyan rövid ideig tartó diéták, amelyek arra szolgálnak, hogy megszabadítsák a szervezetet a felgyűlt méreganyagoktól és melléktermékektől.

Ezek a természetgyógyászattal (amely kiemeli a tápanyag szükségességét a szervezet öngyógyító mechanizmusában) kapcsolatos emésztéssel foglalkozó teóriákon alapulnak.

Általánosságban a méregtelenítő diéták a következő dolgokra helyezik a hangsúlyt:

A vegyületek minimális bevitele vagy a bio és nem feldolgozott táplálékok fogyasztása
A gyümölcsök, zöldségek és más táplálékok bevitele nagyobb mennyiségben, amelyek elvileg segítik a méregtelenítést
A táplálékok és folyadékok bevitele nagyobb mennyiségben, amelyek felgyorsítják a vizelet és széklet kiválasztását
A méregtelenítő diétákat számos alcsoportra oszthatjuk fel: nyers táplálék diéta, amely azon az elven alapszik, hogy a megfőzetlen táplálékok megakadályozzák, hogy a méreganyagok felgyűljenek az emésztő rendszerben;
Mono diéta, amely során a diétázó csak egy vagy két fajta táplálékot fogyaszt (néha csakis folyékony formában) 10-14 napig;
Gyümölcslé böjt, mely során a diétázó nagy mennyiségben gyümölcs és zöldségleveket fogyaszt vízzel és gyógynövényekből készült teával 1-3 napig;
Vegetáriánus vagy fél-vegetáriánus méregtelenítő diéták, mely során a diétázó számos különböző táplálékot fogyaszthat: főzött teljes kiőrlésű gabonaféléket, párolt zöldségeket, friss gyümölcsöket, valamint kis mennyiségben proteint és sok vizet, illetve gyógynövényből készült teát.

A diéta eredete
A méregtelenítő diéták olyan általánosan gyakorolt tevékenységek, amelyek akár 5500 évre is visszavezethetőek. Általában a test és lélek felkészítésének éves rituáléja során használták, amelyet pancha karmának nevezünk, és Indiában az Ajurvédikus gyógyászat része. Az Ajurvédia egy olyan hagyományos gyógyászati rendszer, amely Kr.e. 3500-ra vezethető vissza; neve szankszrit nyelven ,,a hosszú élet tudományát" jelenti. A pancha karma a betegségek megelőzését segíti elő, ami az Ajurvédikus gyógyászatban megkívánja a lelki megújulást és a negatív érzelmi minták megtörését, valamint a fizikai megtisztulást is. Három fázisból áll: egy előkészületi fázisból, mely során a személy tartózkodik az édességektől, a koffeines italoktól és a feldolgozott táplálékoktól, valamint több időt tölt meditációval és sétával a természetben.

A megtisztító fázis véreztetésből, erőltetett hányásból, az orrüreg kitisztításából, valamint a beöntés és hashajtó szerek használatából áll, ezen kívül pedig az ember egy nagyon korlátozott étrendet ehet, amely gabonafélékből és zöldségekből áll. Kanadában és az Egyesült Államokban található Ajurvédikus gyógyászatot gyakorló orvosok általában kihagyják a hányást és a véreztetést a pancha karma második fázisában.

Európában és Észak-Amerikában a méregtelenítő diéták népszerűségének egyik legfontosabb része a természetgyógyászat, amely alternatív módon igyekszik az egészséget befolyásolni, és amely a természetes gyógyító mozgalomból alakult ki, amely Németországból és Észak-Amerikából származik, a 19. századból. A természetgyógyászat közeli kapcsolatban van a vegetarianizmussal, részben a nyers táplálékok fogyasztása miatt. A 21. század természetgyógyászai számos különböző technikát gyakorolnak a páciensek kezelése során, beleértve a hidroterápiát, a gerinc manipulációhát, a fizikai terápiát, valamint táplálkozási és diétás tanácsokkal látják el az embert. Az Egyesült Államokban az 1980-as évek óta éledt újjá az érdeklődés a természetgyógyászat iránt.

A méregtelenítés során használt leggyakoribb gyógynövények

Antibiotikumok , hurut kialakulása elleni szerek, véritsztítók
Fokhagyma Amerikai lázgyökér Bojtorján
Kasvirág Kasvirág Pitypang gyökér
Eukaliptusz Fokhagyma Kasvirág
Fekete üröm Aranygyökér gyökere Közönséges mahónia gyökere
Mirha Kerti izsóp Réti here virága
Mandzsu arália kérge Zsálya Fodros lórom gyökere
Propolisz Cickafarkkóró

Izzasztószerek/bőrtisztítók , vizelethajtó szerek , hashajtó szerek

Amerikai lázgyökér Ragadós galaj Varjútövis
Bojtorján gyökere Kukoricahaj Kaszkarabokor
Cayenne-i bors Equisetum Pitypang gyökere
Bodzavirág Borókabogyó Édesgyökér
Gyömbér Petrezselyem levél Rebarbara
Aranygyökér Orvosi medveszőlő Szennabokor levele
Borsmenta Cickafark Fodros lórom
Közönséges mahónia gyökere
Cickafark

A természetgyógyászat gyakran ajánlja a méregtelenítő diéták használatát, mivel így a szervezet megszabadulhat a különféle méreganyagoktól, amelyek különböző forrásokból származhatnak:

Nehéz ételek: Ezek közé tartoznak az olyan anyagok, mint a kadmium, arzén, nikkel, alumínium, króm, higany, vanádium, stroncium, antimon, kobalt és ólom, amelyeket különböző feldolgozási folyamatok és néhány orvosi eljárás során használnak fel, valamint amelyek megtalálhatóak az elemekben, elektronikus tárgyakban, érmékben, konyhai felszerelésekben, ételtárolókban és más hétköznapi háztartási tárgyakban.
A mérgező vegyületek egyenesen az emésztőrendszerbe jutnak az alkoholos italokon keresztül. A bolti termékeken rovarirtó szer maradványok, a feldolgozott élelmiszerekben adalékanyagok találhatóak. Más méreganyagok, amelyek a háztartási oldószerek részei, a légzőszervekbe jutnak el a légzés során (körömlakklemosó, benzolt tartalmazó folteltávolító, stb.).
A proteines anyagcsere lebomlási termékei az ammónia és a karbamid (vagy húgyanyag). A természetgyógyászat gyakran ajánlja a vegetáriánus életmódot és az időszakos intenzív méregtelenítést azért, hogy minimalizálható legyen a hús és tejtermékek fogyasztásakor keletkező ilyesfajta melléktermékek kialakulása.

A harmadik faktor, amely érdeklődni kezdett a méregtelenítő diétákban az 1990-es és 2000-es évek elején, az a környezetvédelem. Néhányan ugyanis aggódnak azokért az állatokért, amelyeket táplálkozási célokból nevelnek fel, ezért a méregtelenítő diétát használják arra, hogy áttérjenek hosszú távon a vegetáriánus vagy vegán életmódra.

Továbbá egyre tudatosabbak az emberek is, és tudják, hogy számos ipari vegyületnek, rovarirtó szernek, dohányfüstnek és más szennyeződéseknek vannak kitéve nem csak otthon, de a munkahelyen is. Emiatt sokan megfontolják a méregtelenítő diéták használatát, mivel ez meggátolja a betegségek kialakulását: például csökkenti az ízületi gyulladás és más degeneratív betegségek kialakulásának esélyét.

A diéta leírása
Az alternatív gyógyászat orvosai gyakran azt tanácsolják, hogy a melegebb hónapokban jobb elkezdeni a méregtelenítő diétát, habár néhányan a januári kezdéssel értenek egyet, mivel így felvehető a harc az ünnepek alatti túl sok evéssel és ivással. A legtöbb ember szerint érdemes a méregtelenítő diétát hétvégén vagy szünnapon elkezdeni, mivel így az ember kipihenheti magát, ha szüksége van rá. Méregtelenítő diétát évente csak egyszer vagy kétszer tartson.

Sok méregtelenítő diétáról szóló könyvben található egy tüneteket tartalmazó lista, amely segíti az olvasókat abban, hogy meg tudják határozni, szükségük van-e egyáltalán a méregtelenítésre. A következő lista eléggé jellemző: ha több mint négyre ,,igennel" válaszolt, akkor az azt jelentheti, hogy pozitív hatással lenne a szervezetére egy méregtelenítő diéta.

Naponta vagy kétnaponta csak egyszer van széklete?
Szed előre szórakozásból, orvos által felírt vagy otthoni gyógyszereket?
Heti több mint két alkalommal eszik húst?
Eszik gyorséttermekben vagy feldolgozott táplálékokat?
Dohányzik, vagy gyakran érintkezik dohányfüsttel?
Vannak bőr-, bélgáz- vagy puffadásos problémái?
Iszik alkoholt?
Nagyobb városban él?
Iszik csapvizet, kávét vagy üdítőitalokat?
Fáradtnak érzi magát, rosszul alszik és kevés energiája van?

Azok, akik szeretnének végigcsinálni egy méregtelenítő diétát, 7-10 nappal a diéta megkezdése előtt fokozatosan csökkentsék a koffeines italok fogyasztását, mivel a koffeines italok hirtelen megvonása fejfájást okozhat. A diétázók csökkentsék a cukros táplálékok, a csokoládé, az alkohol, a tejtermékek, a magas zsírtartalmú ételek, a gabonát vagy élesztőt tartalmazó táplálékok, és a glutént tartalmazó gabonafélék (zabban és rozsban található rugalmas rostok) fogyasztását. A méregtelenítő diéta (kivéve a mono diétákat) során tanácsos a következőket fogyasztani: friss bio gyümölcs és zöldség, rizs (barna és basmati rizs), rizsből készült sütemény, rizstészta; olyan gabonafélék, mint a köles, rizsparéj, és hajdina; babfélék, lencse, szárított sárga- vagy zöldborsó, sózatlan diófélék, különböző magok, olívaolaj és gyógynövényből készült teák. A diétázó naponta igyon meg legalább 8 pohár átszűrt vagy nem csapból származó vizet a méregtelenítő diéta során.

A méregtelenítő diéta végén a diétázó fokozatosan térjen vissza a teljes étrendre, első nap talán érdemes egy zöldséglevessel vagy párolt zöldségekkel kezdeni. A második vagy harmadik napig ne fogyasszon még ennél is több gyümölcsöt vagy zöldséget.

Nyers táplálék diéta
A nyers táplálék méregtelenítő diéta olyan táplálékokból áll, amely 33-48 Celsius-fok között készültek el. Ezek a diéták azon az elképzelésen alapszanak, hogy a nyers táplálékoknak magasabb a tápanyagértéke, és olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést, így a szervezetben található más enzimek képesek szabályozni a többi biológiai folyamatot.

A nyers táplálékok hívei szerint ezzel a méregtelenítő diétával megakadályozható az elhízás, mivel csökken az elfogyasztott táplálékok mennyisége, valamint a magas rosttartalom méregteleníti a szervezetet, mivel felgyorsítja az anyagcserét és a végtermékek kiválasztását.

Gyümölcslé böjt
A gyümölcslé böjt során a diétázónak 9-18 deciliter gyümölcs- vagy zöldséglevet kell meginnia naponta, továbbá hat pohár meleg, átszűrt vizet. Habár néhány módosított gyümölcslé diéta engedélyezi kis mennyiségben a párolt zöldségek fogyasztását, a legtöbb diéta rövid ideig tartó léböjt kúra. Néhány természetgyógyász szerint érdemes 1-2 csésze gyógynövény teát is elfogyasztani a gyümölcslé és a víz mellett. A gyümölcslé legyen friss, bio gyümölcsökből és zöldségekből származzon, és gyümölcscentrifugával készüljön el. A boltban kapható gyümölcslevek nem használhatóak fel a gyümölcslé böjthöz, mivel pasztörizálják őket. Továbbá, ha a friss gyümölcslevet az elkészítéstől számított él órán belül el kell fogyasztani, nem szabad hűtőben tárolni.

Mono diéták
A mono diéták olyan méregtelenítő diéták, melynek során a diétázó csak egyféle táplálékot fogyaszt, általában almát, szőlőt vagy más gyümölcsöt vagy zöldséget, esetleg egyféle folyadékot, 10-14 napon át. A legősibb mono diéta Johanna Brandt nevéhez fűződik, aki Dél-Afrikában azt állította, meggyógyította a gyomorrákját a szőlő fogyasztásával. 1928-ban adta ki a könyvét, melyben azt állítja, 12 órán át csakis természetes (klórmentes) vizet ivott, majd a következő 12 órában csakis szőlőt evett vagy szőlőlevet ivott - és ezeket váltogatta. A diéta jelenlegi változtatásai szerint Brandt diétáját érdemes 5 hétig csinálni, majd egy héten át a nyers táplálék vegetáriánus diéta szerint étkezni.

Vegetáriánus vagy fél-vegetáriánus diéták
A kevésbé szigorú diéták engedélyezik kis mennyiségben a proteintartalmú táplálékok fogyasztását; egy tipikus példa a következő étkezési terv, amely Elson Haas nevéhez fűződik és egy hétig tart. Haas a következő tanácsokkal látja el a diétázót:

Egyen lassan és jól rágja meg az ételt.
Minden étkezés előtt és után egy pár percre lazuljon el és engedje el magát.
Kényelmes pozícióban egyen.
Csak gyógynövényekből készült teát igyon (menta, kamilla) vacsora után.

A napi étkezési terv:
Reggel: Két pohár átszűrt víz, ami fél citrom bele van facsarva.
Reggeli: Egy szobahőmérsékletű friss gyümölcs, 15-30 perc elteltével pedig egy tál megfőzött, teljes kiőrlésű gabonaféle (köles, hajdina, barnarizs), 2 evőkanál gyümölcslével ízesítve.
Ebéd: Egy vagy két közepes tálnyi párolt zöldség (különböző gyökér-zöldségek, leveles zöldségek, spárga, káposzta, kelkáposzta, stb. Az ízesítéshez felhasználható maximum 3 evőkanál vaj és repce- vagy olívaolaj keveréke.
Vacsora: Ugyanaz, mint ebédre.
Tízórai és uzsonna: Egy vagy két csésze zöldségvíz, amelyben a párolt zöldség készült - ízesíthető egy kis sóval vagy algával.
Egy kis adag (85-110 gramm) proteint tartalmazó táplálék (hal, bio csirke, lencse, lóbab) fogyasztható uzsonnára, ha a diétázó gyengének vagy rendkívül éhesnek érzi magát.

Étrend-kiegészítők szedése
Sok méregtelenítő diéta fontos része a hashajtók és beöntés használata, mely által megtisztítható a bélrendszer. A salakanyagok eltávolítása létfontosságú, mivel így megakadályozható, hogy a méreganyagok felszívódjanak a belekben és a véráramba jussanak. Néhány természetgyógyász szerint érdemes szilfa és más gyógynövények keverékét használni a belek megtisztítása érdekében; mások szerint a sósvizes hashajtók, a beöntés és a bélfürdő a legjobb erre a célra. A bélfürdő olyan eljárás, mely során nagy mennyiségű vizet (akár 76 litert is) juttatnak a bélbe, méghozzá egyszerre mindig csak keveset. Ez abban különbözik a beöntéstől, hogy sokkal több vizet használnak fel, illetve a bélfürdő esetén a végbélbe juttatják a vizet, míg a beöntés során a vastagbélbe. Az átlagos orvosok nem javasolják a bélfürdő használatát, mivel feleslegesnek tartják, mivel szerintük ez egy a 18. századból származó félreértésen alapul az emésztési folyamatokkal kapcsolatosan, és nagyon kényelmetlen a beteg számára. Néhány esetben akár komoly egészség-károsodással is járhatnak a betegnél.

Néhány orvos szerint érdemes étrend-kiegészítőket szedni, például multivitamint, C-vitamint, kolint és metionint, vagy máriatövist a méregtelenítő diéta során. Ezek az étrend-kiegészítők serkentik a májfunkciókat és csökkentik a méregtelenítő diéták olyan mellékhatásait, mint a fejfájás és a hányinger.

A méregtelenítő diéták támogatói közül sokan az javasolják, a diétázó meditáljon, jógázzon és egyéb spirituális tevékenységeket gyakoroljon, ezáltal javul a mentális és érzelmi állapot. Mások szerint érdemes a méregtelenítő diétát egy egészségügyi spa-ban végezni, ahol masszázsterápia, szauna és hidroterápia is az ember rendelkezésére áll.

A diéta célja
A méregtelenítő diéták elsődleges célja a fizikai méregtelenítés - a méreganyagok eltávolítása a szervezetből, beleértve a bőrt, légzőszerveket és beleket is, azért, hogy az embernek több energiája legyen, valamint enyhüljenek az olyan enyhébb egészségügyi panaszok, mint a sápadt bőr, rossz lehelet és fejfájás, ezen kívül pedig javuljon a szervezet gyógyuló-képessége. Ezek a diéták elsődlegesen nem fogyási célokra használhatóak fel.

Figyelem:
Általánosságban, aki szeretne elkezdeni egy méregtelenítő diétát, először konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel. Néhány komolyabb betegség esetén (például rák) kisebb mellékhatások léphetnek fel, beleértve a fejfájást, a hát alsó részének fájdalmát és a kimerültséget. Ezek a tünetek amúgy lehetnek a stressz vagy a rossz étkezési szokások mellékhatásai is. Néhány terápiás szakember először vér-, vizelet-, széklet- és májfunkció vizsgálatot kér a betegtől, mielőtt megbeszélné vele a méregtelenítő diétát.

A következő emberek ne csináljanak méregtelenítő diétát:
Várandós vagy szoptatós anyák
Gyerekek
Azok, akik cukorbetegek, pajzsmirigy alulműködésük van, szívbajosak, anorexiásak, vagy bulimiások, vese- vagy májbetegek, gyomorfekélyesek, immunproblémáik vannak, epilepsziások, rákosak, ideiglenesen betegek, vagy aktív fertőzésük van.
Sovány emberek.
Az alkohol- vagy drogfüggők.
Azok, akiket nem rég operáltak vagy súlyos égést szenvedtek.

Az előre felírt gyógyszereket ugyanúgy kell szedni a méregtelenítő diéta során. A diétázó ne hagyja abba a gyógyszer szedését vagy csökkentse a megbeszélt adagot az orvossal való egyeztetés nélkül.

Bárki, aki a diéta során szédül, abnormális szívritmust tapasztal, hányingere vagy esetleg hány is, esetleg az alacsony vérnyomásra utaló tüneteket produkál, azonnal hagyja abba a diétát és beszéljen az orvosával.

A méregtelenítő diéták elősegíthetik a jojó effektust, ami káros az egészségre, ezért évente háromnál többször nem szabad orvosi felügyelet nélkül csinálni.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?
Milyen méregtelenítő diétát javasolna a számomra?
Mi a véleménye a természetgyógyászok magyarázatáról, miért is van szükség a méregtelenítésre?
Van-e más olyan betege, aki kipróbálta már a mono diétát? Ha igen, tapasztaltak-e bármilyen egészségügyi problémát a diéta során?

Kockázatok
A méregtelenítő diéták egyik legfőbb kockázatai közé tartozik az anyagcsere krízis a diagnosztizálatlan cukorbetegeknél, a gyomorfekélyek rosszabbodása, a szédülés és ájulás a hirtelen vérnyomáscsökkenés miatt, a dehidratáció és elektrolitok egyensúlyának felborulása okozta hasmenés, a felügyelet nélküli hosszú távú gyümölcslé böjt során kialakuló protein vagy kalcium-hiány. Néhány embernél a nyers táplálék méregtelenítő diéta során a fogak állapota kezd romlani.

Más mellékhatásokról is beszámoltak: fejfájás (legtöbbször a koffeinmegvonás okozza), kimerültség, székrekedés (nagy mennyiségű rost kerül a szervezetbe kevés vízzel), pattanások, irritáció, fájdalmas menstruáció a nőknél, valamint rendkívüli éhség.

A nyers táplálék méregtelenítő diéta során nő a kockázata annak, hogy az ember parazitákat juttat a szervezetébe, vagy olyan vegyületeket, amelyek normál esetben elpusztulnak a főzés vagy pasztörizáció során. Továbbá néhány nyers zöldség esetében (például a rebarbara levele és szára, a hajdina, bab és nyers burgonya), ha a zöldség bezöldül, akkor az azt jelenti, hogy mérgező, különösen nagy mennyiségben fogyasztva.

Azok, akik a méregtelenítő diéta során vállalják a bélfürdőt, nagyobb eséllyel kapnak el fertőzést, a nem megfelelően sterilizált eszközök miatt; esetleg komolyabban megbetegedhetnek vagy meg is halhatnak, ha felborul az elektrolitok egyensúlya a vérben, vagy ha perforálódik a bél fala a helytelenül használt eszközök miatt. A bélfürdő ronthat a végbélfekély tünetein is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
10 szokás ami komolyan károsítja veséjét.
  2022-09-22 19:36:27, csütörtök
 
  Ebben a listában 10 olyan szokást talál felsorolva, amelyek nagy nyomást gyakorolnak veséjére és idővel komoly károsodást okozhatnak benne.

1. A nem megfelelő folyadékbevitel
A vesék egyik legfőbb funkciója a vér szűrése, a méreg és salakanyagok felszámolása. Amennyiben nem fogyaszt elég vizet a nap folyamán, ezek az anyagok felgyűlhetnek és súlyos károsodást okozhatnak szervezetében.

2. A túl sós étrend
Testének szüksége van a sóra vagy nátriumra a megfelelő működéshez. Ennek ellenére a legtöbb ember túl sok sót fogyaszt, aminek hatására emelkedhet a vérnyomás és ami hatalmas stresszt jelent a vesék számára. A bevett gyakorlat szerint 5 gramm só a megengedett napi fogyasztás.

3. A természet hívásának figyelmen kívül hagyása
Sokan próbálják elkerülni a természet hívását, amikor nagyon elfoglaltak, vagy egyszerűen csak szeretnék elkerülni a nyilvános toalettek használatát. A rendszeres vizelet visszatartás növeli a vizelet nyomását, ami veseelégtelenséghez, vesekőhöz és inkontinenciához vezethet. Ennek fényében próbáljon meg mindig engedni a természet hívásának.

4. Szabaduljon meg cukros szokásaitól
Tudományos kutatások bizonyítják, hogy azoknál, akik kettőnél több cukros italt fogyasztanak naponta nagyobb valószínűséggel mutatható ki a fehérje a vizeletben. A fehérje a vizeletben egy korai jele annak, hogy veséivel nincsen minden rendben.

5. Vitamin és ásványi anyag hiány
A teljeskiőrlésű ételekből álló egészséges étrend teli friss zöldséggel és gyümölccsel nagyon fontos az általános egészség és a jó veseműködés számára. Több hiányosság is növelheti annak a valószínűségét, hogy veseköve vagy veseelégtelensége alakul ki. A vesekövek elkerülésére a mangézium és a B6 vitamin elengedhetetlen.

6. Túl sok állati eredetű fehérje
A túlzott mértékű fehérje fogyasztás, főleg a vöröshúsok növelik a metabólikus nyomást a veséken. A vesék számára ezért a hússal telített étrend keményebb munkát jelent, ami idővel vesekárosodáshoz vagy nem megfelelő veseműködéshez vezethet.

7. Az alváshiány
Valószínűleg már mindannyian hallottunk arról, hogy mennyire fontos a megfelelő pihenés. A krónikus alváshiány sok betegséggel áll kapcsolatban, amiből a vese betegségei sem kivételek. Az éj leple alatt a szervezet rendbehozza a vese károsult szöveteit. Adjon időt testének a gyógyulásra és önmaga gyógyítására.

8. Kávézási szokások
Ahogy a só, úgy a koffein is magas vérnyomást okoz, ami extra feszültséget gyakorol a vesékre. Idővel a mértéktelen kávéfogyasztás károsíthatja veséit.

9. A fájdalomcsillapítók
Annak ellenére, hogy rengeteg természetes és biztonságos gyógymód létezik, rengetegen használnak fájdalomcsillapítót a kisebb fájdalmaikra. A fájdalomcsillapítók túlzott használata komoly károsodást okozhat májában és veséiben.

10. Az alkoholfogyasztás
Habár nincs semmi probléma egy pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztásával,a legtöbb ember nem áll meg egy ital után. Az alkohol egy legális méreganyag, ami rendkívüli nyomást fejthet ki a májra és vesékre.

Ahhoz, hogy egészséges maradjon és elkerülje a veseproblémákat, fontos a friss és teljes ételek fogyasztása és a fentebb említett pontoknak az észbentartása és az abban említett szokások elkerülése, amennyire csak lehetséges. Így veséi nem lesznek állandó nyomás alatt, amit szervezete meg fog hálálni
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A citrusfélék jótékony hatásairól
  2022-09-22 19:30:16, csütörtök
 
 



A citrusfélék olyan savas, exotikus gyümölcsök, amelyek magjait leveses gyümölcshús veszi körbe. Eredetileg Délkelet-Ázsiából származnak, de ma már mindenhol megtalálhatóak a világon. A boltokban számtalan citrusféle kapható, alább viszont megtalálható a 10 legfontosabb ilyen típusú gyümölcs.

1. Citrom:
A citrom antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatású, valamint segíti a fogyást is, mivel serkenti az emésztést és tisztítja a májat. A citrom citromsavat, C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, bioflavonoidokat, pektint és limonént tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.

A legkedveltebb citrusfélék közé tartozik a citrom, a grapefruit és a narancs, amelyeket nem csak nyersen, de gyümölcslé, dzsem és lekvár formában is fogyaszthatóak, vagy ízesíthetőek velük a húsok és zöldségek.

2. Grapefruit:
Ez a nagy, szubtrópusi gyümölcs kissé kesernyés és savanyú ízéről ismert, és hasonló fürtökben nő, mint a szőlő. Magas az enzim- és víztartalma, viszont kevesebb nátriumot tartalmaz, ezért felgyorsítja a fogyást. Megakadályozza a rák kialakulását, erősíti az immunrendszert és serkenti a emésztést. Ezenkívül gazdag B-vitaminban, magnéziumban, vasban, folsavban, mangánban, kalciumban és káliumban.

3. Narancs:
A narancs gazdag C-vitamin-, kálium- és béta-karotinforrás, ezért jótékony hatással van az egészségre. Erősíti a szívet, megakadályozza a veseproblémák kialakulását és csökkenti a koleszterinszintet. A narancs messze az egyik legkedveltebb citrusféle.

4. Mandarin:
A mandarin kicsit drágább, mint az átlagos narancs, valamint kevésbé savanyú és édesebb ízű citrusféle. Gazdagon tartalmaz C-vitamint, folsavat és béta-karotint, illetve serkenti az emésztést, segíti a sebek és vágások gyógyulását, valamint csökkenti az elhízás kockázatát.

5. Lime:
A sárga citromhoz képest a lime zöld színű, keserűbb ízű gyümölcs. Habár nagyon hasonlít a citromhoz, mégis más gyümölcsnek tekinthető. Gazdag C-, A-vitaminban, vasban, káliumban, magnéziumban és más ásványi anyagokban. A lime csökkenti az öregedés jeleit, fiatalosabbá teszi a bőrt, és megakadályozza a vesekövek kialakulását.

6. Citrancs:
A citrusfélék között a legnagyobb a citrancs, ami A-, B1-, B2- és C-vitamint, bioflavonoidokat, proteint, rostokat, egészséges zsírokat, káliumot, antioxidánsokat és enzimeket tartalmaz. A citrancs serkenti az emésztést, hozzájárul a szív és fogak egészségéhez, valamint megerősíti az immunrendszert a megfázással és influenzával szemben.

7. Vérnarancs:
A citrusfélék között a legfinomabb a vérnarancs, és hasonlóan jó hatással van az egészségre, mint a többi citrusféle. Magas az A- és C-vitamin, folsav, antocianin és kalcium tartalma. Megakadályozza a rák kialakulását, hozzájárul a fogak és csontok felépítéséhez, valamint a szív- és emésztőrendszer egészségéhez.

8. Buddha keze (ázsiai citrom):
Buddha keze, vagyis az ázsiai citrom gazdag C-vitaminban, és általában tonikok és lemosók készítéséhez használják. A többi citrusféléhez viszonyítva ez a gyümölcs száraz és nincsenek benne magok.

9. Citron:
A citron Indiából és Burmából származik, és számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Antioxidáns tartalma miatt hatékonyan kezelhetőek vele az olyan oxidatív stressz okozta betegségek, mint az Alzheimer-kór. A héja hypo-glikémiás tulajdonságú, ezért jó hatással van a cukorbetegségre. Ezenkívül csökkenti a sebek, vágások és égések okozta fájdalmat.

10. Oroblanco:
Az oroblanco a fehér grapefruitok közé tartozik és gazdag természetes cukrokban, rostokban és antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek a szervezetben található sejtekben. Nem tartalmaz nátriumot, viszont béta-karotint annál nagyobb mennyiségben.

A citrusfélék jótékony hatása az egészségre:
Segíti a fogyást: A fogyáshoz keverje össze egy citrom levét mézzel és meleg vízzel. A keveréket fogyassza üres gyomorra reggelente - így a leghatékonyabb. A citrom pektint, egy olyan rostokban oldódó anyagot tartalmaz, ami serkenti a zsírégetést és hozzájárul a fogyáshoz.
Erősíti az immunrendszert: A legtöbb citrusféle kiváló C-vitaminforrás. A C-vitamin antioxidánsokat tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert. A kutatások szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak citrusféléket, kevésbé hajlamosak az olyan fertőzésekre, mint a megfázás, köhögés és influenza.
Serkenti az emésztést: A citrom és a lime is serkenti az emésztést. Étkezéskor fogyasszon el egy pohár citromlevet, így megszabadulhat a káros baktériumoktól a béltraktusban.
Megakadályozza a csontritkulás kialakulását: Az olyan citrusfélék, mint a citrom, kis mennyiségben kalciumot tartalmaznak, amely létfontosságú a csontok egészségéhez. A citromban lévő kálium pedig segít fenntartani a csontsűrűséget, valamint megakadályozza, hogy a veséken keresztül kalcium ürüljön ki a szervezetből, így meggátolja a csontritkulás kialakulását.
Vesekövek: A legtöbb citrusféle citromsavat tartalmaz, ezért a rendszeres fogyasztásukkal növelhető a vizelet citromsav-szintje. A vesekövek kialakulása megelőzhető sok víz fogyasztásával, viszont a kalciumból felépült vesekövek kialakulása a citrom levének fogyasztásával gátolható meg.

Felhasználási tippek:
Ha egy héten belül elfogyasztja a gyümölcsöt, tárolja szobahőmérsékleten. Ha viszont csak később fogja elfogyasztani, tegye a hűtőszekrény gyümölcstárolójába, így a gyümölcs akár egy hónapig is friss marad.
Ha fáj a hasa, igyon egy pohár lime levet - ez nem csak a gyomorfájdalmat szünteti meg, hanem minden más gyomorproblémát is.
A frissen felvágott gyümölcsökre öntsön egy kis citromlevet, így a gyümölcs nem barnul meg.
Ha szeretne tisztább arcbőrt, fogyasszon mézes citromlevet kora reggelente.
Mivel a citrusfélék (különösen a citrom és a lime) savas gyümölcsök, ezért segítenek a szervezet pH egyensúlyának fenntartásában.
A a legtöbb citrusféle kevesebb, mint 100 kalóriát tartalmaz adagonként, kiváló tízóraira vagy uzsonnára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A karfiol gyógyhatásairól
  2022-09-22 19:24:35, csütörtök
 
 



A karfiol bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Ez egy fehér virágú zöldség, amelynek sokféle egészségügyi pozitív hatása van.
A karfiol egészségre gyakorolt 10 legfontosabb hatása:

1. Hozzájárul az egészséges szívhez:
A karfiol nagy adagban tartalmaz kénes vegyületeket és tudvalevőleg segíti a májat abban, hogy semlegesítse a mérgeket. A karfiolra jellemző még, hogy megelőzi a rákot.

A karfiol jó hatással van a szívre, ami azt jelenti, hogy segít az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.

2. Csökkenti a koleszterin szintet:
A karfiol gazdag rostokban, amelyek csökkentik a szervezet koleszterin szintjét.

3. Segít az immunrendszer egészséges felépítésében:
A karfiol antioxidánsokat is tartalmaz. Az antioxidánsok önmagukban is nagyon hasznosak - gyulladásgátló hatásúak és segítenek az immunrendszer egészséges felépítésében.

4. A magzat fejlődése:
A karfiol a várandós nőkre is pozitív hatással van. Mivel gazdag folsavban és olyan vitaminokban, mint az A- és B-vitamin, segíti a sejtek növekedését. Ez pedig a magzat helyes fejlődéséhez is hozzájárul a méhben.

A karfiol jó C-vitamin forrás, ami a terhesség alatt nélkülözhetetlen, ezért a várandós nőknek legalább egy csésze karfiolt el kéne fogyasztaniuk minden nap.

5. Gazdag kalcium-forrás:
A karfiol kalciumot is tartalmaz, amelynek számtalan előnye van. A kalcium teszi erőssé a csontokat és a fogakat és számos más funkcióban is szerepet játszik, mint például az idegi impulzusok átvitelében.

6. Gazdag ásványi anyag forrás:
A karfiol cinket, mangánt, foszfort, magnéziumot, szelént és nátriumot tartalmaz.

Cink - segít az új sejtek létrehozásában és a sebek gyógyulásában.
Magnézium - segíti a mellékpajzsmirigy működését, amely a csontok normális funkcionálásához termel hormonokat.
Foszfát - erősíti a csontokat.
Szelén - az immunrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá.
Nátrium - kiegyensúlyozza a szervezetben található folyadékokat.
Mangán - az enzimek előállításáért és aktivitásáért felelős.

7. Csökkenti a rák kockázatát:
A karfiol a rák kockázatát is csökkenti, ilyen például a tüdő-, mell- és húgyhólyagrák. A keresztes virágúak családjából sok zöldségnek ugyanez a hatása, például a brokkolinak is.

8. Segíti a fogyást:
A karfiol segít a testsúly csökkentésében. C-vitamint tartalmaz, ami kulcsfontosságú anyag a zsírégetésben. A karfiol folsavat is tartalmaz, ami ugyancsak segíti a fogyást. Egy csésze karfiol körülbelül 30 kalóriát tartalmaz, és mivel nem tartalmaz keményítőt, ezért korlátlan mennyiségben fogyasztható.

9. Méregteleníti a szervezetet:
A karfiol olyan enzimeket aktivál a májban, amik több szervet is méregtelenítenek, így védve a szervezetet a károsodástól.

10. Emeli a K-vitamin szintet:
Ha szeretné növelni a K-vitamin mennyiségét a szervezetében, növelje a karfiol bevitelt a napi étrend során. A K-vitamin létfontosságú a csontok és csontsejtek fejlődésében. Másrészről, ha nincs elég K-vitamin a szervezetben, sérülés esetén erősebb a vérzés is, mert a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban.

A karfiol bőrre gyakorolt jótékony hatása:
A karfiol olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy a szervezet fitt és egészséges maradjon. A karfiol fogyasztásának egyik előnye, hogy megfiatalítja a bőrt.

11. A karfiol antioxidánsokat tartalmaz, amelyek öregedésgátlóként hatnak a bőrre.

12. A karfiol bővelkedik C-vitaminban és mangánban, amelyek erős antioxidánsok. Az antioxidánsok növelik az oxigénmennyiséget a vérben és felgyorsítják az anyagcserét. A gyors anyagcsere által könnyebb az emésztés és a táplálékból is könnyebben felszívódnak a tápanyagok. Minél több oxigén van a vérben, annál több mérgező anyagot tud kiválasztani a szervezet. Ha a vérben alacsony a toxikus anyagok mennyisége, a bőr is egészségesebb lesz. Az egészségtelen bőr néhány jellemzője a pattanások, hámló bőr, sötét foltok, ráncok, szemölcsök, májfoltok és kiütések.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán, akkor ideje drasztikus lépéseket tenni. A karfiol segít megszabadulni ezektől a bőrproblémáktól. Egyszerűen tegye az étrendje részévé, így bőrre fiatalabbnak fog tűnni.

A karfiol hajra gyakorolt jótékony hatása:
A haj fontos és attraktív jellemzője az ember személyiségének. Habár mostanában férfiak, nők és gyermekek is küzdenek a hajhullással. Majdnem minden zöldséget az egészséges étrend részeként kéne fogyasztani, mivel a zöldségek sok vitaminnal és ásványi anyaggal látják el a szervezetet.

13. A karfiol számos tápanyaggal látja el a szervezetet, így segíti a haj megfelelő növekedését. A karfiolban természetes módon megtalálható vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos tápanyagok az A-, E-, C-, K- vitamin, a nátrium, kálium, kalcium, mangán, cink, zsírok, niacin, réz és vas.

14. Mindezek a tápanyagok abban segítik a szervezetet, hogy fenntartsa magát és egészséges maradjon. A rendszeresen fogyasztott karfiol segít a hajhullás megszüntetésében. A vitaminok és ásványi anyagok pedig hozzájárulnak a szervezet természetes gyógyulási folyamataihoz és fel is gyorsítják azokat.

15. A száraz és viszkető fejbőr lehet az eredménye annak is, hogy a szervezetből hiányoznak bizonyos lényeges tápanyagok.

A friss karfiol kiválasztása:
A karfiol ugyanolyan fontos, mint bármilyen más zöldség, amely az étrend része. A friss zöldség kiválasztása azonban nem mindig könnyű. A friss karfiol azonban több tápanyagot tartalmaz; ha nem friss, akkor ez nem azt jelenti, hogy teljesen elvesztette a tápanyagait, de bizonyosan csökkent a tápanyagtartalma és az íze sem az igazi.
Egyszóval, ha friss karfiolt szeretne választani, kövesse a következő tippeket:

Keresse a szorosan zárt fejeket:
A karfiolfej a zöldség fogyasztásra szánt része, ezért vásárláskor mindig keresse a szorosan zárt fejeket, mivel azok a friss zöldség jellemzői. Minél lazább a fej, annál állottabb és nem is olyan finom.

Keresse a foltokat:
A karfiol fehér fajtái sokkal gyakoribbak és könnyebb is kiválasztani közülük a megfelelőt. Ha már öregebbek és állottak, a fej sápadtabb lesz és foltok jelennek meg rajta. Mielőtt megvásárolja, mindig vizsgálja meg, találhatóak-e foltok a zöldségen, mivel az a frissességét és az egészségét is jelzi.

Ellenőrizze a méretet, súlyt és színt:
Amikor kiválasztja a karfiolt, keresse a krémszínű fejeket és inkább a súlyát vegye figyelembe, mint a méretét. Mivel a zöldség feje szorosan összetömörül, ezért nehezebb, mint amilyennek tűnik. Azokat a fejeket keresse, amelyek frissnek tűnnek, és a levelei is zöldek.

A karfiol tárolása
A karfiol tárolása nem könnyű, mivel körülbelül egy héten belül megromlik. A karfiolt ezért jól zárható műanyag csomagolásban tárolja a hűtőben. A karfiolfejet fel is szeletelheti, és úgy is elteheti. Tartsa állandó hőmérsékleten a hűtőben, így a zöldség tárolási idejét is növelheti. Továbbá használat előtt ne mossa meg a karfiolt, mert az felgyorsítja a rothadást - még ha a karfiol hűtőben is van. Csak akkor mossa meg vízzel a zöldséget, mielőtt megfőzné.

Tippek a karfiol felhasználásához (Fogyasztás/főzés)
Sok ízletes recept van, amelyeket a karfiol felhasználásával még finomabbá lehet tenni.

A karfiol legelterjedtebb elkészítési módja a főzés vagy párolás, ami után más zöldségekkel, vagy teljesen külön fogásként szolgálják fel. A karfiol főzéséhez kövesse a következő lépéseket:

Főzés előtt (tárolás alatt ne) mossa meg friss vízzel a zöldséget. Ha tárolás alatt mossa meg a karfiolt, az felgyorsítja a rothadást.
Egy késsel távolítsa el a zöldség külső leveleit, és válassza le a karfiolfejeket a szárról, amelyhez a levelek kapcsolódnak. Vágja le a kis virágokat a karfiolfej fürtjeiről.
Forraljon fel vizet egy edényben és helyezze a karfiol darabokat egy párolóedénybe, majd azt helyezze a forró vízzel teli edény fölé. Takarja le a párolóedényt és párolja a karfiolt 15-20 percig.
Az idő leteltével vegye le a párolóedényt a másik tetejéről, és egy késsel vagy villával szurkálja meg a karfiolt, hogy elég puha-e. Ha megfelelő, tegye egy tányérra a zöldséget, adjon hozzá egy csipet sót vagy borsot és tálalja, ahogy szeretné.
A zöldség megfőzése ugyanolyan egyszerű, mint a párolás. Az elkészítése hasonló lépésekből áll, mint a párolásnál. Vágja fel a zöldséget, helyezze egy edény forrásban lévő vízbe, majd sózza meg. Főzze legalább 15-20 percig, és tálalja frissen.

Néhány további tipp a karfiol elkészítéséhez
Számtalan más módon is finom fogás készíthető a karfiolból. A karfiol fogyasztásának jótékony hatásai megszámlálhatatlanok. A karfiolt nem szabad túlfőzni, mivel akkor darabokra esik, elveszti az ízét, a színét, és csökkent a tápanyagtartalma. A karfiol olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek főzés közben kellemetlen szagúak, ezért ha minimalizálni szeretné ezt a szagot, adjon hozzá pár csepp citromlevet vagy ecetet, ami csípős ízt ad az ételnek. Továbbá, soha ne főzze a karfiolt alumínium vagy vas edényben, mivel a zöldségben található kémiai anyagok reakcióba léphetnek a fémekkel, az pedig tönkreteszi a zöldség színét és ízét.

A karfiol fogyasztásának egészségügyi hatásai is számtalanok. Sokféle tápanyaggal és ásványi anyaggal látja el a szervezetet és többféle betegség ellen is védelmet nyújt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A cékla- céklalé gyógyhatásairól
  2022-09-22 15:54:34, csütörtök
 
 



A cékla népszerűsége nagyot nőtt, mikor felfedezték, hogy kiváló cukorforrás. A történelmi bizonyítékok szerint, amikor a britek megtiltották, hogy a cukornádat cukortermeléshez használják fel, Napóleon úgy határozott, hogy válasszák a céklát a cukor előállításához.

A sötétvörös cékla gyökerei megfőzhetőek vagy megsüthetőek. A cékla azonban fogyasztható nyersen is vagy kifacsarható a leve. A céklalé természetéből kifolyólag édes ízű, és nagyon sok, az egészségre jótékony hatással rendelkezik. Ha olyan más zöldségeket adunk a céklaléhez, mint a répa, alma vagy a cékla levele, a lének csökken az erős hatása. Gyógynövények viszont hozzáadhatóak, mivel így finomabb lesz a céklalé.

A céklát kifejezetten Európa, Észak-Amerika és Ázsia partjainál termesztik, illetve Angliában a tengerparti mocsaraknál. A cékla nem csak egy színben létezik, ahogy az emberek gondolják, hanem lehet fehér, arany vagy többszínű is. A céklához kapcsolódó levelek és gyökerek is ehetőek, és magas a tápanyagtartalmuk.

A céklalé tápanyagértéke:
A céklában sok folsav és mangán található. Ennek a zöldségnek a zöld levelei nagyon táplálóak és A-, C-, valamint K-vitamint tartalmaznak. A céklalében ezenkívül olyan ásványi anyagok találhatóak, mint a kalcium, vas, kálium, réz, kén, szilícium és klór. Ezek a tápanyagok jó hatással vannak a vérre, elősegítik a vörös vérsejtek termelését, növelik a hemoglobin szintet és az oxigénnel növelik a sejtek tápanyagtartalmát. A céklalé az egyik leggazdagabb anyag nitrátokban. Nagy mennyiségben találhatóak benne aminosavak (D- illetve alfa-aminosav). Továbbá ez a zöldség olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a flavonoidok és a karotenoidok.
A céklalé egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. A kutatók felfedezték, hogy a cékla betanint tartalmaz, amely rák ellenes tevékenységet folytat a szervezetben. A betacianin meggátolja a rákos tumorok kialakulását, valamint megszabadítja a szervezetet káros méreganyagoktól. Tudvalevőleg visszafordítja bizonyos típusú rákok fejlődését, például a leukémiát, tüdő-, bőr-, mell-, prosztata- és hererákot. Kiváló hatással van a gyomorrákra is, mivel meggátolja a rákos sejtek mutációját. A céklalében lévő betanin felveszi a harcot a bőr- és májtumorokkal is, ezért egy német tanulmány szerint a céklalé az egyik legnépszerűbb alternatív rákkezelési módszer.

2. A cékla betalainnak nevezett pigmenteket tartalmaz. Ez egy erős antioxidáns, amely gyulladásgátló és gombaölő hatású. A lé magas antioxidáns és fenolvegyület tartalma megakadályozza a sejtek és a DNS károsodását, így hozzájárul a károkat okozó és öregedésért felelős szabadgyököket. Ezenkívül meggátolja az oxidatív stressz kialakulását, amely egy mindennapi probléma.

3. A céklalében lévő nyers sóskasav hatékonyan oldja fel a szervezetben lerakódott szervetlen kalciumot, amely a krónikus betegségek kialakulásának egyik legfőbb oka. A céklalé rendszeres fogyasztása által azonban enyhíthetőek az olyan meszesedéshez köthető betegségek, mint az ízületgyulladás, vesekövek, és visszér.

4. A céklalé hozzájárul az egészséges emésztéshez, különösen a zsír emésztéséhez és a szervezet anyagcseréjéhez. A céklalé kitűnően tisztítja meg a beleket, serkenti a működésüket, valamint a gyomor- és bélmozgásokat. Ezenkívül hatással van a belekben található idegekre is, és pozitívan befolyásolja a gyomor savasságát. A benne található rostok eltávolítják a salakanyagokat, mivel gyorsan haladnak át a vékony- és vastagbélen.

5. A céklalé rendkívül jó hatással van a várandós nőkre, mivel a benne lévő folsav megakadályozza számos születési rendellenesség kialakulását, valamint biztosítja, hogy a leendő babának szép rózsaszín, egészséges bőre legyen, mivel hozzájárul a szövetek növekedéséhez és a baba gerincvelőjének megfelelő fejlődéséhez.

6. A cékla nagy mennyiségben tartalmaz olyan karotenoidokat, mint a lutein és a zeaxantin. Ezek a vegyületek rendkívül jó hatással van a szem, kifejezetten a retina egészségére. A nyers céklalé fogyasztásával a karotenoidok könnyen felszívódnak. Ezek az anyagok ugyanis könnyen elpusztulnak főzés közben, ezért érdemesebb a céklalevet nyersen fogyasztani.

7. Fogyasszon rendszeresen céklalevet, így serkentheti a fizikai aktivitást és csökkentheti a sportolás szervezetre gyakorolt negatív mellékhatásait. A lé növeli az energiát és az állóképességet, így arra motivál, hogy az ember keményebben eddzen. A céklalé által a szervezet jobban reagál a sportra, mivel kiegyensúlyozza az oxigénfelhasználást és növeli az állóképességet.

8. Egy csésze céklalé csökkentheti a vérnyomást. Egy 200 emberen végzett tanulmány szerint azoknak, akik céklalevet fogyasztottak, látható módon csökkent a vérnyomásuk. Ezenkívül a lé csökkenti a ,,rossz" koleszterinszintet, viszont növeli a ,,jó" koleszterin szintjét a szervezetben.

9. Napi egy pohár céklalé fogyasztásával serkenthető az agy vérellátása és megállíthatóak az olyan öregedéshez köthető problémák, mint a demencia. A céklalé erőt ad az idősebbeknek, így ők is aktívabb életmódot folytathatnak, mivel a lé tágítja a vérereket, valamint csökkenti fizikai aktivitások alatt az izmok oxigénszükségletét.

10. A céklalé gazdag vasban és antioxidánsokban, amelyek létfontosságúak az egészséges vér szempontjából. A lé vastartalma jó hatással van a vérszegénységre és az alacsony hemoglobin problémára. Elősegíti a vas felszívódását, így növeli a vérsejtek számát és serkenti a vérkeringést, valamint a vörös vérsejtek oxigénszállító kapacitását. A céklalében található nitrátok olyan vegyületek, amelyek serkentik a szervezetben a vérkeringést: mind az agyban, a szívben és az izmokban is. A természetes nitrátok növelik a nitrogén-oxid molekulák mennyiségét, ezáltal tágítják a vérereket és így több oxigén jut a szervezetbe.

11. A céklalében lévő betanin stimulálja a sejtek működését, valamint megvédi a májat és az epevezetékeket. A benne található rostok növelik a méregtelenítő enzimek termelését a májban, így véd az alkohol, proteinhiány és más okokból kialakult zsírlerakódással szemben.

12. A lé hatékonyan erősíti az immunrendszert és felveszi a harcot a gyulladással. Véd az ismétlődő fertőzésektől és az öregedéshez köthető degenerációtól. Növeli az állóképességet és csökkenti a fáradtságot, így energikusabb lesz tőle. A lében található magnézium enyhíti az izomfeszültséget, a stresszt és a szorongást.

13. A céklalé fogyasztása kiváló hatással van a mirigylázra.

14. A cékla sok rostot tartalmaz, viszont kevés kalóriát, ezért gyakran használják fogyáshoz is, mivel oldódó rostok találhatóak benne. Az elhízott embereknél pedig gyorsítja az anyagcserét.
Ezeken a hatásokon kívül a céklalé enyhíti a fogfájást, a menstruációs problémákat, a fejfájást és a lumbágót.
A céklalé bőrre gyakorolt jótékony hatása

15. A céklalé rendszeres fogyasztásával megelőzhető és kezelhető az olyan bőrfertőzés, mint a pattanás és a kelés. Gyulladásgátló hatásainak köszönhetően megakadályozható a pattanások és mitesszerek kialakulása, de elővigyázatosan kell használni a céklalevet, mivel nem minden esetben tünteti el a pattanásokat, ezért az ilyen esetekben keresse fel az orvosát.

16. A céklalé megtisztítja a vért, valamint eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges vizet a szervezetből, így az arc egészségesen ragyogó lesz. Ha céklalevet visz fel a bőrére, akkor az hidratált és feszes marad, a lé rendszeres fogyasztásával pedig szép és ragyogó lesz az arcbőr. Továbbá a céklalé eltávolítja az elhalt hámsejteket és segíti az új sejtek megjelenését, így az arcbőr ragyogó lesz.

17. Mivel erős antioxidánsok találhatóak benne, megvédi a bőrt a korai öregedéstől, mivel semlegesíti a szabadgyökök hatásait. Emiatt öregedésgátló anyag, amely megakadályozza a ráncok kialakulását. A céklalében található likopin segít a bőr rugalmasságának fenntartásában, illetve megvédi a bőrt a káros napsugaraktól, így nem alakul ki leégés és bőrrák.

18. A céklaleves arcpakolástól az arcbőr szép pirospozsgás lesz. Keverjen össze 1 evőkanál répalevet és 1 evőkanál céklalevet. Vigye fel az arcára a keveréket egy vattakoronggal, hagyja fent 10 percig, végül mossa le.

19. A céklalevet az agyagos arcpakoláshoz is hozzáadhatja, így a bőr szép lesz. Ha egy hónapon át rendszeresen használja, eltüntethetőek a szépséghibák és a sötét foltok.
A céklalé hajra gyakorolt jótékony hatása

20. A céklalé szénhidrátokat, proteint, káliumot, foszfort, kalciumot, valamint B- és C-vitamint tartalmaz. Ezek a tápanyagok mind serkentik a fejbőrben a vérkeringést, így hozzájárulnak az egészséges hajnövekedéshez.

21. A céklalé megszünteti a viszkető és száraz fejbőrt. Enzimatikus tulajdonságai miatt eltünteti a nagy mennyiségű elhalt hámsejtet és megszünteti a fejbőr szárazságát. Mivel hidratálja a fejbőrt, megszünteti a szárazságot és a viszketést, amely korpásodással és zsíros hajjal jár. Az ecettel kevert céklalé megtisztítja a fejbőrt a korpától, sőt még a pikkelysömörtől is.

22. A céklalevet hennával is össze lehet keverni, így természetes, vörös árnyalatot ad a hajnak. Mivel vegyszermentes, a haj egészséges és gyönyörű marad tőle. A haját akár vízzel elkevert céklalével is leöblítheti, így vöröses árnyalatot adhat a hajának.

23. A céklalében található karotinoidok javítanak a haj állapotán, sűrűségén és fényességén. Ezenkívül serkenti a vérkeringést, ezáltal táplálja a hajtöveket, hozzájárul a hajnövekedéshez és biztosítja, hogy a haj szép maradjon. A céklában lévő természetes szilícium egészségesebbé és fényesebbé teszi a hajat. Ehhez keverjen össze gyömbért és céklalevet, majd masszírozza a fejbőrébe. Ezzel a keverékkel megakadályozható a hajhullás és a kopaszodás.

A céklalé esetleges mellékhatásai:
- A céklalé hashajtó és vizelethajtó hatású, ezért a túlzott fogyasztása bél- vagy gyomorfájáshoz vezethet.
- 1-2 pohár tiszta céklalé elfogyasztása után drasztikusan lecsökken a vérnyomás, ami szédülést és gyengeséget okozhat.
- magas vérnyomásúak és a húgykő kialakulására hajlamos emberek ne fogyasszanak céklalevet.
- A hígítatlan céklalé fogyasztása hasmenést okozhat, ezért fogyasztás előtt mindenképp hígítsa fel.
- Akiknek vese- vagy epekövei vannak, ne fogyasszon céklalevet, mivel az egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.
- A céklalének olyan mellékhatásai lehetnek, mint a láz, hidegrázás, kiütések, égő és viszkető érzés. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal konzultáljon az orvosával.

Fontos:
- A céklalé rendszeres fogyasztásától a széklet és a vizelet vöröses színű lesz, de ez normális.
- A céklalé elég erős anyag, ezért kis mennyiség is elég belőle. Fél pohárnyi mennyiséget fokozatosan növelhet egy pohárra.
- Az egész céklát reszelje le, mivel a zöld levelek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mustárolaj gyógyhatásairól
  2022-09-22 15:49:13, csütörtök
 
  A mustárolaj bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Ez az olaj sötét sárga színű és kissé csípős ízű.

A mustárolajat az Egyesült Államokban, Kanadában és az Európai Unióban elvileg nem lehetett fogyasztani, mivel erukasavat tartalmaz, amely káros hatással van a patkányokra. Később azonban kiderült, hogy ezt a zsírt a patkányok csak kevésbé emésztik meg, ezért az olaj fogyasztása nincs káros hatással az emberi szervezetre. A mustárolaj ezenkívül gazdag telítetlen zsírokban, ezért jótékony hatással van a szívre.

Általában háromféle mustárolajat különböztetünk meg, attól függően, milyen módon nyerték ki a magokból. Az első típusnál az olajat a magok préselésével nyerik ki, a másodiknál megőrlik a magokat, majd vízzel összekeverik az őrleményt és desztillálják. A harmadik típusnál pedig összekeverik a mustármagkivonatot olyan más zöldségolajjal, mint például a szójababolaj. Mindhárom olaj pikáns mogyoróízű és erős aromájú.

Mivel gazdag omega-3, omega-6 zsírsavakban, valamint E-vitaminban és antioxidánsokban, a mustárolaj az egyik legegészségesebb olaj. Az Ajurvédikus gyógyászatban már évezredek óta használják, mivel kiváló gyógyászati alapanyag és kitűnő hatással van a hajra, bőrre és a szervezetre.

A mustárolaj bőrre gyakorolt jótékony hatása
A mustárolaj kifejezetten jó hatással van a bőrre és gyakran használják az aromaterápiában is. Mielőtt azonban külsőleg használná, cseppentsen egy kis olajat a bőrére, és tesztelje le, nem allergiás-e rá. Külső használathoz hidegen préselt mustárolajat használjon.

1. Kifakítja a barna bőrt és a sötét foltokat:
A mustárolajjal könnyedén meg lehet szabadulni a lebarnult bőrtől és a sötét foltoktól, így a bőr természetesen ragyogó lesz. Ehhez készítsen arcpakolást mustárolaj, csicseriborsóliszt, túró és néhány csepp citromlé keverékéből. Ezt vigye fel az arcára, hagyja fent 10-15 percig, majd hideg vízzel mossa le. A legjobb eredmény elérése érdekében alkalmazza hetente háromszor.

2. Kivilágosítja a bőrt:
Ha szeretné, hogy az arca sima és puha legyen, keverjen össze mustárolajat és kókuszolajat, majd vigye fel az arcára és masszírozza körkörös mozdulatokkal a bőrét 5-6 percig. Gyengéden törölje le az arcáról a keveréket egy puha és nedves törülközővel. Ezzel serkenti a vérkeringést, így kivilágosodik a bőr és megszabadulhat a pattanásoktól is.

3. Természetes naptej:
Sűrű állaga és magas E-vitamin tartalma miatt a mustárolaj külső használata védi a bőrt a káros UV sugarak és más szennyező anyagok ellen, így megakadályozza a bőrrák kialakulását. Az E-vitamin pedig nem csak az öregedést és a ráncok kialakulását gátolja meg, de napvédőként is funkcionál.

4. Fokozza az izzadást:
A mustárolaj külső használata és fogyasztása is fokozza az izzadást, mivel kitágítja a pórusokat. Ezáltal csökkenti a testhőmérsékletet és eltávolítja a szervezetből a felesleges méreganyagokat, vizet és sót.

5. Kiütések és fertőzések:
Antibakteriális és gombaölő tulajdonságai miatt a mustárolajjal hatékonyan kezelhetőek a kiütések és más bőrfertőzések, valamint megakadályozza a bőr kiszáradását, fakóságát és viszketését. A mustárolajjal való testmasszázs megfiatalítja és megtisztítja a bőrt, mivel serkenti a vérkeringést. Emellett a gyulladásgátló hatása miatt a mustárolaj csökkenti a bőr gyulladását és gyorsítja a vágások és sebek gyógyulását.

6. Ajakápolás:
A mustárolajjal hatékonyan kezelhető a kicserepesedett ajak, akkor is, ha az ajakbalzsamok nem bizonyultak hatásosnak. Lefekvés előtt vigyen fel 1-2 csepp mustárolajat a köldökére, így megszabadulhat a kiszáradt és kicserepesedett ajkaktól. Ezzel az ősi módszerrel hatékonyan hidratálható és puhítható az ajak.

A mustárolaj hajra gyakorolt jótékony hatása
Ha hosszú, sűrű és gyönyörű hajat szeretne, akkor a mustárolaj kitűnő választás, mivel tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek létfontosságúak az egészséges haj számára. Akár külsőleg használja, akár elfogyasztja, a mustárolaj tápanyagokkal látja el a hajhagymákat, így azok megfelelően növekednek.

7. Serkenti a hajnövekedést:
Ha átmasszírozza a fejbőrét mustárolajjal, akkor serkenti a fejbőr vérkeringését, így serkenti a hajnövekedést is. Mivel vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és különösen nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint (amely a szervezetben A-vitaminná alakul), kiválóan hat a hajnövekedésre. Emellett a mustárolaj vasat, zsírsavakat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a haj növekedéséhez.

8. Megakadályozza a korai őszülést:
A mustárolajjal hatékonyan megelőzhető a korai őszülés, valamint az olaj természetesen sötétíti a hajat. Ezért, a hajfestés helyett, masszírozza át a haját mustárolajjal minden este.

9. Megakadályozza a hajhullást és más fejbőr problémákat:
A mustárolaj vitalizálja a hajat és meggátolja a hajhullás és kopaszodást, valamint jó hatással van a száraz és károsodott hajra. Megakadályozza a fejbőr fertőzések kialakulását is, mivel gátolja a gombák növekedését és hidratálja a fejbőrt. Ehhez keverjen össze meleg mustár-, kókusz-, olíva- és mandulaolajat, majd vigye fel és masszírozza át vele a haját 15-20 perc alatt. Fedje le a haját egy zuhanysapkával és 2-3 óra leteltével egy gyengébb samponnal mosson hajat. Ezáltal a haja hosszú, sűrű és gyönyörű lesz.
A mustárolaj egészségre gyakorolt jótékony hatása

A mustárolaj nagyon egészséges, mivel alacsony a telített zsírsav és magas az egyszeresen telítetlen-zsírsav és többszörösen telítetlen-zsírsav (pl. omega-3) tartalma.

10. Növeli az étvágyat:
A megfelelő egészséges nagy mértékben függ a jó étvágytól. A mustárolaj étvágygerjesztő hatású, mivel serkenti a gyomornedvek termelését. Ezenkívül irritálja a belek falát, így éhséget kelt.

11. Stimulálószer:
A mustárolaj erős stimulálószer, mivel serkenti az emésztőrendszert, a vérkeringést és kiválasztó rendszert. Serkenti az emésztőnedvek, valamint az epe termelését a lépben és a májban, így segíti a bélmozgásokat. Az olaj külső használatával serkenthető a vérkeringés és fokozható az izzadás, így csökkenthető a testhőmérséklet.

12. Ingerlő hatású anyag:
Mivel a mustárolaj ingerlő hatású anyag, növeli az érzékelést az érzéketlen szervekben és izmokban.

13. Szív- és érrendszer:
A mustárolaj gazdag monotelítetlen és politelítetlen zsírsavakban, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavakban. Ezek a savak kiegyensúlyozzák a szervezet koleszterinszintjét, mivel növelik a ,,jó" koleszterin és csökkentik a ,,rossz" koleszterin mennyiségét a vérben, így minimalizálják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezért aztán a mustárolajjal jól helyettesíthetőek az olyan telített zsírokból készült táplálékok, mint a vaj, sajt, stb.

14. Meggátolja a rák kialakulását:
A mustárolaj glükozinolátot tartalmaz, amely rákellenes hatású és megakadályozza a rákos tumorok kialakulását. Ezenkívül a fitovegyületek védenek a végbélrák kialakulása ellen.

15. Asztma:
A mustárolaj természetes orvosság az asztmára és arcüreggyulladásra. Az asztmás fulladás esetén, masszírozza be a mellkasát barna mustárolajjal, így azonnal könnyebben tud majd lélegezni, mihelyt az olajat belélegzi.

Összekeverhet egy teáskanál cukrot és egy teáskanál mustárolajat is, amelyből minden nap elfogyaszt egy kanállal. Másrészről használhat másfajta keveréket is: ehhez keverjen össze egy teáskanál mézet és mustárolajat, majd fogyassza naponta háromszor. Ezekkel a természetes keverékekkel hatékonyan kezelhető az asztma.

16. Enyhíti a megfázást és a köhögést:
Az olaj jó hatással van azokra, akik hajlamosak a megfázásra és a köhögésre, mivel kitisztítja a tüdőt és az orrot. Keverjen össze egy teáskanál mustárolajat és kámfort, majd vigye fel a mellkasára és feküdjön a hátára, hogy belélegezhesse a keveréket. A mustárolajos gőzöléshez adjon néhány kanálnyi mustárolajat és köménymagot egy adag forró vízhez, és lélegezze be a gőzt. A mustárolaj erős aromája felmelegíti a légzőszerveket, így megakadályozza a slejm kialakulását.

17. Gyulladásgátló:
A mustárolaj, gyulladásgátló hatása miatt, hatékonyan enyhíti az irritábilis bél-szindrómát, mivel csökkenti a gyomor falának gyulladását. Továbbá, a mustárolajos masszázs enyhíti a reumás és ízületi gyulladásos fájdalmat, valamint nyugtatja a kificamodott bokát, valamint más ízületi fájdalmakat. Gyulladásgátló hatása egy szelénnek nevezett ásványi anyagnak köszönhető, amelyet a mustárolaj nyomokban tartalmaz, és amely enyhíti az ízületi- és bőrgyulladást. Ízületgyulladás esetén, melegítsen fel 3-4 fokhagymaszemet 2 evőkanál mustárolajban, és dörzsölje be vele a fájó ízületeket. Ha a bőrén égető érzést tapasztal, netalántán kiütések jelennek meg, azonnal hagyja abba az olaj használatát.

18. Antibakteriális hatású:
A mustárolaj antibakteriális hatású, mivel gazdag glukozinalátban, amely meggátolja a nemkívánatos baktériumok, gombák és más káros mikrobák növekedését. A fogyasztásával kezelhetőek a húgyutak, végbél és belek fertőzései, valamint a köhögés és a megfázás. Külső használatával pedig megakadályozható a bőrfertőzések kialakulása.

19. Gombaölő hatású:
A mustárolaj gombaölő hatású, mivel egy benne lévő vegyület meggátolja a gombák növekedését. Emiatt ezzel az olajjal kezelhetőek a kiütések és más gomba okozta fertőzések.

20. Megakadályozza a malária kialakulását:
A mustárolaj kiváló rovarriasztó, mivel erős aromájával elijeszti a rovarokat, ezért megakadályozza a malária és más rovarok által terjesztett betegségek kialakulását.

21. A mustárolaj más jótékony hatásai:
A mustárolaj kitűnően használható az egészség megőrzésében, mivel az összes szervre pozitív hatással van, megerősít és serkenti az immunrendszer működését. Más olajokkal keverve átmasszírozhatóak vele az újszülöttek, mivel növeli a súlyt, magasságot, valamint a láb és a kar körméretét, emellett pedig erősíti is a babát.

A mustárolaj tápanyagértéke
A mustárolaj a többi olajhoz képest megfelelő arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint alacsony a telített zsírsav tartalma.

1. Tény:
- Legfőbb tápanyagok: Körülbelül 60% monotelítetlen zsírt, 21% politelítetlen zsírt és 12% telített zsírt tartalmaz. Ezek a zsírsavak ,,jó zsírok", mivel nem rakódnak le az erek falán. A mustárolaj erős és csípős íze egy bizonyos vegyületnek tulajdonítható, antimikrobiális hatása pedig a glukozinalátnak. A mustárolaj nem tartalmaz szénhidrátot, rostot, protein, vitaminokat és ásványi anyagokat. Mivel növényi eredetű, a mustárolaj alfa-linolén savat tartalmaz, egy omega-3 zsírsavat. Egy teáskanál mustárolaj körülbelül 0,8 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz.
Kalória és zsír: Egy evőkanál mustárolaj körülbelül 124 kalóriát tartalmaz. Ezenkívül 14 gramm zsír található benne, amiből 8,3 gramm monotelítetlen, 2,9 gramm politelítetlen és 1,6 gramm telítetlen zsír. Az olíva-, lenmag-, szőlőmag- és mogyoróolajhoz képest alacsony a monotelítetlen zsírsav tartalma.

Néhány tipp a mustárolaj felhasználásához:
- Vigye fel az olajat a bőrre 10 percre, így eltávolíthatja a barnaságot, elhalványíthatja az öregedés jeleit, valamint a viszketés és pirosság okozta melegséget.
- A mustárolajos testmasszázs erősíti és táplálja a bőrt, valamint ellazítja és megfiatalítja az egész testet.
- A mustárolajban megfőzött henna levelek serkentik a hajnövekedést, valamint erősítik a hajat, egészen a hajtövektől.

Felhasználás előtt:
- Mindig csináljon egy allergiatesztet a bőrén, mielőtt használni kezdené a mustárolajat, így még időben csökkentheti az olaj erősségét, hogy elkerülje a kiütések megjelenését.
- Miután a mustárolajat rendszeresen fogyasztani kezdte, figyelje meg, fellép-e valamilyen negatív reakció vagy allergia.
- Mindig válasszon kiváló minőségű mustárolajat és legyen figyelmes, nehogy hamisított olajat vegyen.
A mustárolaj teljes ízének kinyerése érdekében forralja fel az olajat, amíg füstölni nem kezd.

A mustárolaj, akár külső alkalmazásról, akár fogyasztásról van szó, az egyik legegészségesebb olaj. Fogyasztása vagy külső használata előtt azonban bizonyosodjon meg róla, hogy nem allergiás rá. Ha duzzadást, extrém irritációt vagy kiütéseket tapasztal, azonnal hagyja abba az olaj használatát. Mivel az érzékeny bőrnek túl erős lehet, ne vigye fel közvetlenül a bőrre: keverje más olajokkal vagy hozzávalókkal a legjobb hatás elérése érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Közkedvelt ételek jótékony egészségügyi hatásai
  2022-09-22 15:42:56, csütörtök
 
  Zöldségek, gyümölcsök, magvak, fűszerek.

Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor “tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.

Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.

Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.

Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.

Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kaciumot, és magnéziumot tartalmaz.

A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.

Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.

A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.

Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.

A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.

Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.

A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.

Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.

Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szerevezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.

Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldodó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.

Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.

Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.

A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.

Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.

A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.

Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.

A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.

Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.

A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.

Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.

Egészségügyi hatásai között a glükkózszint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.

Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.

Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.

Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.

A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszternszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.

Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.

Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívvelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.

Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.

Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.

Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.

A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.

Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.

A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, nacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.

Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.

Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.

Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.

Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.

Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.

Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.

Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."

Egészségyügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.

Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.

Kutatásokkal bizonyíották, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.

Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.

Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.

Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.

A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.

Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.

Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.

Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.

Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.

Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér renndellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.

Kiwi
A kiwi magas tápanyagtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Grammonkénti C-vitamin tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsnek.

A kiwi fogyasztásával segítheti bőre egészségének fenntartását, valamint csökkentheti a vérnyomását, valamint a szívrendellenesség és a stroke bekövetkezésének esélyeit is minimalizálhatja.

Mangó
A mangó a csonthéjas növények családába tartozik, amelyekre jellemző, hogy puha külső rétegük egy magot rejt. A mangó rokonai közé tartozik az olívabogyó, a datolya, és a kókusz is.

Több kutatással is kimutatták, hogy a mangó és a hozzá hasonló gyümölcsök fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai halál bekövetkezésének kockázatát, valamint csökkenti a cukorbetegség és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyeit is. Emellett segíti a bőr és a haj egészségének fenntartását, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti testsúlyát.

Tej
A tejtermékek a legjobb kalciumforrás. A kalciumnak rengeteg szerepe van szervezete egészségének fenntartásában, a legfőbb azonban a csontok és fogak felődésének segítése és egészségének fenntartása. Emellett a vérrög képződés ellen is sokat tesz, és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is, szinten tartja a vérnyomást, és segíti a megfelelő izomösszehúzódást, így a szív megfelelő működésében is szerepet játszik.

A tej emellett magnéziummal, foszforral, A-, B6- és B12-vitaminnal, valamint riboflavinnal látja el szervezetét.

A tej egészségügyi hatásai között a csontok és a szív egészségének fenntartása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a D-vitamin szint növelése is szerepel. A D-vitamin hiánya depressziót, króniukus fáradtságot, és premenstruációs szindrómát okozhat.

Tejpótló szerek
Több oka lehet annak, hogy a tehéntej helyett mást fogyasztana, amelyek főképp allergiának, laktóz intoleranciának, vagy vegán étrendnek tudhatóak be.

A vegán étrend szerint nem fogyaszthat semmi olyan terméket, amelyek állati eredetűek, tehát tejet, sajtot, tojást, és mézet sem. Sokan azért hagyják el a tejet, hogy ne juttassanak szervezetükbe a tejben néha megtalálható hormonokat és antibiotikumokat, bőrtisztító kúrát folytatnak, vagy a közkedvelté vált paleo étrendet követik.

A szója izoflavonjai megelőzhetik a szívelégtelenség kialakulását, napi legalább 10 mg elfogyasztásával pedig 25%-kal csökken a mellrák újra kialakulásának esélye. A megnövelt szójafogyasztás a menopauza közelében álló nők számára lehet jótékony hatású.

Menta
A mentafélék családja 15-20 különféle növényt foglal magába, köztük a borsmentát és a fodormentát is. A menta olajat gyakran használják fogkrémekben, rágógumikban, cukorkákban, és szépségápolási szerekben, a friss vagy szárított menta levelet pedig teákban és ételekben tudja felhasználni.

A menta az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel, amely az allergiákra, megfázásra, emésztési gondokra, irritábilis bélszindrómára, és a bőr egészségére is jótékony hatással van.

Gomba
A gombaféléket a zöldségek közé szokták sorolni, azonban mégsem növények, ennek ellenére rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a rákos sejtek növekedésének és terjedésének megakadályozása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a gyulladásra adott immunreakció javítása sorolhatóak.

Zab
A zab nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükán nevű élelmi rostot, amely az egészségtelen koleszterinszint csökkentését segíti.
Zab fogyasztásával csökkentheti a koronaér betegség és a végbélrák kialakulási veszélyeit, valamint csökkenti a vérnyomást is.

Olajos halak
Az olajos halak, mint a lazac vagy a makréla is, remek omega-3 zsírsav és tiszta fehérje források.
Ha rendszeresen eszik olajos halakat, csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulásának és a reumás izületi gyulladás kialakulásának veszélyeit, javíthatja memóriáját, megvédheti látását, és megakadályozhatja a száj- és a bőrrák kialakulásának esélyeit. Amennyiben csecsemőjével etet olajos halakat, segítheti az érzékszervei, kognitív folyamatai, és motoros képességei megfelelő fejlődését.

Olívaolaj
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kisebb eséllyel vannak kitéve a keringési rendellenességeknek, így a magas vérnyomásnak, a stroke-nak, a magas vérkoleszterin szintnek, és a magas triglicerid szintnek is.
Emellett az olívaolaj fogyasztása segítheti a gyulladások, vérerek, trombózis, és a szénhidrát anyagcserefolyamatok gyógyítását is.

Hagymafélék
A hagymaféléket rengeteg méretben, alakban, színben, és ízben megtalálhatja. A leggyakrabban a vörös, a sárga, és a fehérhagyma találhatóak meg az üzletekben. Íze a lédús édestől az erős, szúrós ízűig terjedhet, ezt leggyakrabban az határozza meg, mikor szedték le és mikor fogyasztják el. Évente hozzávetőlegesen ötven milliárd kiló hagymát szednek le világszerte.

A hagyma fogyasztása csökkenti többféle rákos megbetegedés kialakulási esélyeit, javítja a hangulatot, és megőrzi bőre és haja egészségét.

Narancs
A narancsok több, mint 170 különféle fitotápanyagot, és több, mint 60-féle flavonoidot tartalmaznak, amelyek közül rengeteg gyulladáscsökkent és antioxidáns hatással rendelkezik.
A narancsok emellett thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, szeléniumot, és rezet is tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (a napi szükséglet kétszerese) a narancs az immunrendszert is erősíti.

Oregano
Az oregano K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag fűszernövény.
Kutatásokkal bizonyították, hogy az oregano antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, valamint az oreganoban található anyagok segíthetik a mellrákos megbetegedések terjedésének lassítását.

Papaya
A papaya trópusi éghajlaton termő gyümölcs.
Fogyasztásának jótékony hatásai közé a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rák kialakulási esélyeinek csökkenése, az emésztés javítása, a vér glükózszintjének javítása cukorbetegek körében, a vérnyomás csökkentése, és a sebgyógyulás gyorsítása tartoznak.

Barack
Az Észak-nyugat Kínából származó pihés gyümölcs a csonthéjasok családjába tartozik, csakúgy, mint a cseresznye, a sárgabarack, a szilva, vagy a nektarin.

Egy közepes méretű barack a napi beviteli érték több, mint 2%-át fedezi E- és K-vitaminból, niacinból, vasból, cholinból, káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból, cinkből, és rézből. Kimutatások szerint a túlsúllyal kapcsolatos betegségek gyógyítója, mint a cukorbetegség, az anyagcsere szindróma, és a keringési rendellenességek.

Borsmenta
A borsmentát sokféle hagyományos vagy népi orvoslás alkalmazza többféle betegség kezelésére, annak nyugtató hatásai miatt.
A borsmenta jótékony hatásai között az irritábilis bélszindróma tüneteinek kezelése, a bőrirritációk és bőrviszketés kezelése, és a fejfájás kialakulásának megelőzése sorolhatóak fel.

Ananász
Az ananász fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a thiamin, a riboflavin, a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a magnézium, a mangán, és a kálium. Ezen kívül antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin.

A friss ananász a bromelain nevű enzim egyetlen forrása, amelyet ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás csökkentésére, a tumorok növekedésének megakadályozására, és plasztikai műtétek utáni felépülés gyorsítására alkalmazható.

Burgonya
A paradicsommal és a padlizsánnal közös, a burgonyafélék családjába tartozó növény családjának néhány tagja akár mérgező is lehet. Napjainkban a burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.

Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.

Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.

Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti a keringési rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a bélrák, és az elhízás kialakulási esélyeit. Több kutatással kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztási mennyiségének növelésével csökken az öt felsorolt betegség veszélye.

Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a rozmaring fogyasztása gyógyíthatja a gyomorproblémákat, segíti a memóriát és a koncentrálóképességet, megvédi az idegrendszert, és védelmet nyújt a makula degeneráció ellen is.

Zsálya
Antioxidánsokban (apigenin, diosmetin, és luteolin), valamint fontos tápanyagokban (mint a K-vitamin) gazdag.
Kutatások szerint a zsálya fogyasztása javítja a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők körében, valamint a kettes típusú cukorbetegeknél segíti a koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentését.

Fodormenta
Nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst, és egyéb alapvető tápanyagot tartalmaz.
Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, csökkenti a hányingert és az egyéb emésztőrendszeri problémákat, valamint gyógyítja a hirutizmust (abnormális szőrnövekedés).

Spenót
A természetes módon fogyasztható legjobb magnézium és kalcium forrás.
A spenót egészségügyi hatásai között a cukorbetegség kezelése, a rák kialakulásának megelőzése, az asztma kialakulási veszélyeinek csökkentése, a vérnyomás csökkentése, és a csontok egészségi állapotának javítása is felsorolhatóak.

Eper
Az eper a világ egyik legkedveltebb, legfrissítőbb és legegészségesebb étele. Rengeteg, egészségére jó hatású vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Jótékony egészségügyi hatásai közé a szívelégtelenség, a stroke, a rákos megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a székrekedés, az allergiák, a cukorbetegség, és a depresszió kialakulási veszélyeinek csökkentése tartoznak.

Édesburgonya
Az édesburgonya rengeteg tápanyaggal látja el szervezetét. Egy közepes méretű édesburgonya napi A-vitamin szükségletének 400%-át tartalmazza, ráadásul rengeteg élelmi rostot és káliumot is bevisz szervezetébe.

Az édesburgonya jótékony hatásai közé a prosztatarák kialakulási veszélyének csökkentése, a termékenység segítése, az immunrendszer erősítése, és a szem egészségének segítése tartoznak.

Kakukkfű
A kakukkfűből készült szerek sokkal hatékonyabbak lehetnek bőre tisztításában, mint a gyógyszertárban kapható pattanás elleni arctisztító krémek, derült ki az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen végzett kutatásból.

A kakukkfű fogyasztása emellett gyógyítja a magas vérnyomást, megvédi szervezetét az ételek okozta bakteriális fertőzésektől, és elősegít a mellrákos megbetegedések sejthalálát.

Tofu
A tofut szójababból hozzák létre, természetesen gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étel, amely fehérjében, vasban, és kalciumban gazdag.

A benne található izoflavinok (fitoösztrogén nevű összetevők) segítik a csontritkulás csökkentését, a kalcium és magnézium pedig segítik a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentését, a vércukorszint rendben tartását, és a migrénes fejfájás megszüntetését.

Paradicsom
A paradicsomot sokszor “funkcionális ételnek" nevezik, mivel nem csak alapvető tápanyagokat tartalmaz, hanem krónikus megbetegedéseket is gyógyít, valamint egyéb jótékony hatásai is ismertek a benne található likopin nevű fitokemikáliának köszönhetően.

A paradicsom rengeteg A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Emellett sokféle egészségre jótékony hatású tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a likopin, a cholin, a béta-karotin, és a lutein.

A zöldségek és gyümölcsök, így a paradicsom fogyasztásának jótékony hatásai számottevőek. Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Görögdinnye
A görögdinnye thiamint, robiflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, szelént, cholint, likopint, és betaint tartalmaz. Felmérések szerint a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármely egyéb gyümölcs vagy zöldség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A hasi zsírpárnák leadásának otthoni módszerei
  2022-09-22 15:22:48, csütörtök
 
  Az alábbi egyszerű, természetes módszereket megerőltetés nélkül alkalmazhatja. Természetes, olcsó, könnyen elérhető, és hatékony módszereket ismerhet meg. Azonban legyen türelmes, a legtöbb módszernek idő kell a megfelelő hatás elérése érdekében, ne várjon pár nap alatt bekövetkező csodát.

1. Citromos víz
A túlterhelt máj nem kezeli elég hatékonyan a zsír anyagcseréjét, ezáltal az lerakódik a hasi tájékon. A máj méregtelenítése érdekében fogyasszon citromos vizet, amely megnöveli a májat tisztító enzimek mennyiségét, megtisztítja a májat, amely így hatékonyabban tudja elvégezni az alapvető funckióit. Melegvízzel elkeverve a citromos víz remek zsírégető.

Összetevők:
- 1 citrom
- 1 pohár meleg víz

Elkészítése:
- Facsarja ki egy friss citrom levét.
- Adja hozzá a melegvízhez és jól keverje el.
- Reggel, éhgyomorra fogyassza el.
- Ezt követően legalább 30 percig ne egyen és igyon semmit.
- Napi fogyasztásával nem csupán a lerakódott hasi zsírpárnáktól szabadulhat meg, hanem egyéb jótékony egészségügyi hatásait is élvezheti.
- Amennyiben képes rá, önmagában is fogyaszthatja a citrom kifacsart levét.

2. Halolaj és hal
A halolaj omega-3 zsírsavakat tartalmaz, mint az icosapentaénsav, a dokozahexaénsav, és a linolénsav, amelyek segítik a zsírsejtek lebontását és a derék környéki lerakódások megszüntetését. Amennyiben valamiért nem ehet halolaj tartalmú étrendkiegészítőket, próbálkozzon friss hal fogyasztásával, amely szintén nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Összetevők:
- Halolaj - 6 gramm vagy egy evőkanál
- Friss halak.

Elkészítése:
- Fogyasszon el napi 6 gramm halolajat a hasi zsírpárnák eltüntetése érdekében.
- Ehelyett friss halakat is fogyaszthat heti két alkalommal, főképp a lazac, a tonhal, a lepényhal, vagy a makréla fogyasztása ajánlott.
- Rendszeresen fogyassza a fenti tápanyagokat amíg a kívánt eredményt el nem éri.

3. Gyömbértea
A gyömbér segíti az emésztést, és termogén hatása miatt megnöveli a test hőmérsékletét, amely segíti a rövid idő alatti hatékony zsírégetést. A hasi zsírpárnákért leginkább a túlzott mennyiségű ételfogyasztás, az életkorral járó hormonális változások, a stressz, és a rendszeres testmozgás hiánya felelősek. A gyömbér fogyasztása megoldást nyújthat ezekre a problémákra, valamint a kortizol termelését is csökkenti, amely szteroid tartalmú hormon az energia szabályozásáért és mobilizációjáért felel. A hasi felesleg eltávolítása érdekében fogyasszon tehát naponta gyömbérteát.

Összetevők:
- Friss gyömbér (2.5 - 5 centiméteres darab),
- 1 friss citrom,
- 1 ek méz,
- 4 csésze víz,
- Teáskanna.

Elkészítése:
- Öntse a vizet a teáskannába és forralja fel, majd adja hozzá a megpucolt gyömbér darabot.
- Forralja 5-10 percig, majd vegye le a tűzhelyről.
- Adjon hozzá frissen facsart citromlevet és mézet, majd keverje el alaposan.
- Reggelente fogyassza.
- Amennyiben szeretné rendszeresíteni anyagcsere folyamatait, stimulálni emésztését, és csökkenteni szervezete kortizol termelését, napi 2-3 csészényit fogyasszon el a teából, reggel, délután, és este.

4. Áfonyalé
Az áfonyalé olyan természetes savakat tartalmaz, mint az almasav és a citromsav, amelyek mind az emésztést segítő enzimek. Segítik a nyirokrendszerben lerakódott makacs zsírsejtek emulzációját és a máj számára nem feldolgozható anyagok elszállítását. Az áfonyalé fogyasztásával tehát eltávolíthatja a nyirokrendszere működését lassító anyagokat és ezáltal segítheti a zsírégetést.
Mindig édesítőszer nélküli áfonyalevet fogyasszon.

Összetevők:
- 1 csésze vagy 2 dl áfonyalé,
- 7 csésze vagy 14 dl víz.

Elkészítése:
- A friss áfonyalevet keverje össze a vízzel.
- Poharanként fogyassza a nap során fokozatosan elosztva.
- Amennyiben jobban megfelel önnek, fogyaszthatja közvetlenül étkezések előtt vagy után is.
- Frissen is elkészítheti a frissítő italt 1 pohár víz és 2 evőkanálnyi áfonyalé összekeverésével.

5. Chia magok
A chia magokat főleg a halat vagy halolajat nem fogyasztó vegetariánusok választják előszeretettel. A chia magok szintén tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, azonban a szervezetnek egy kis feladata van azzal, hogy a magokban található alfa-linolénsavat a halolajban is megtalálható DHA-vá és EPA-vá alakítsa. Az omega-3 zsírsavakon kívül a chia magok antioxidánsokat, kalciumot, vasat, és élelmi rostokat tartalmaznak, amelyek hosszabb ideig biztosítják a teltségérzetet. A legtöbb szakkönyv és dietetikus napi 4-8 evőkanálnyi chia mag elfogyasztását javasolja, amely segíti az éhségérzet csökkentését és megakadályozza a túlzott mennyiségű étel fogyasztását, ezáltal pedig a hasi zsírpárnák szaporodását. Amennyiben nem szeretné, hogy hasán felesleges zsírpárnák foglaljanak helyet, mindenképpen iktassa be étrendjébe ezeket az apró magvakat.

Összetevők:
- Chia magok,
- Smoothiek, saláták, joghurtok.

Elkészítése:
- Keverje a chia magokat smoothiekba, salátákba, vagy joghurtokba.
- Rendszeresen fogyassza, ételébe alaposan belekeverve.
- Ízlés szerint reggeli gabonapelyhéhez is hozzáadhatja.
- Leveseket vagy szószokat sűríthet a magok felhasználásával.
- Ha naponta fogyasztja a magokat a fenti elkészítési módokon, garantáltan csökkenni fog a hasi leradás mértéke, ön pedig karcsú és egészséges lesz.

6. Fokhagyma
A fokhagyma remek elhízás elleni hatással rendelkezik, fogyasztásával könnyedén megszabadulhat a nem kívánt hasi zsírpárnáktól. Csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást, valamint megakadályozza az egészségtelen koleszterinszint emelkedését, tehát keringési rendszerének is jót tesz fogyasztásával. A zsírsejtek (lipociták és zsír) alkotják a testzsír legnagyobb mértékét. Ezekben a zsírsejtekben alakulnak át a sejtek a zsírsejt előtti állapotból a teljes mértékű zsírsejtekké. Ezt a folyamatot adipogenezisnek nevezik, amelynek kutatások szerint remek ellensége a fokhagyma. A fokhagyma megakadályozza, hogy a zsírsejtek teljesen kialakuljanak az ezt megelőző állapotukból, tehát fogyasszon naponta fokhagymát a hasi zsírsejtek kialakulásának megakadályozása és a már meglévő sejtek lebontása érdekében.

Összetevők:
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 friss citrom,
- 1 pohár víz.

Elkészítése:
- Facsarja bele a citrom levét egy pohár vízbe, majd jól keverje el.
- Éhgyomorra rágja el a fokhagyma gerezdeket, majd igya meg a citromos vizet.
- Naponta ismételje meg, amíg a kívánt eredményt el nem éri.
- Csupán két heti alkalmazás után tapasztalni fogja, hogy a hasi zsír lerakódások csökkenni kezdenek.

7. Fahéj
A fahéj termogén étel, tehát emésztése közben hőt termel. Ez nem csupán a has tájéki zsírsejteket bontja le, hanem egész testében tapasztalhatja a zsírmennyiség csökkenését. Rendszeresen fogyasszon egy teáskanálnyi fahéjat, amely meggyorsítja szervezete anyagcsere folyamatait és elősegíti a gyorsabb fogyást. Ne feledje, minden esetben csak őrölt fahéjat fogyasszon és ne a fahéj fa kérgéből készült olajat, mert az önmagában fogyasztva fekélyt, égési sérüléseket, és hólyagosodást okozhat szájüregében.

Összetevők a többféle elkészítési módhoz:
- Fahéj,
- Kávé vagy tea,
- Pirítós,
- Reggeli gabonapehely,
- Saláták vagy szószok,
- Forrásban levő víz.

Első elkészítési mód:
- Egy teáskanálnyi fahéjat rendszeresen adjon hozzá gyakran fogyasztott italaihoz, mint a tea, a tej, vagy a kávé. Alaposan keverje el.
- Rendszeres fogyasztással megszabadulhat a nem kívánt hasi zsírpárnáktól. Addig fogyassza rendszeresen, amíg el nem éri a kívánt végeredményt.

Második elkészítési mód:
- Az őrölt fahéjat tegye reggeli pirítósára vagy muffinjára.

Harmadik elkészítési mód:
- Keverjen őrölt fahéjat salátáiba, mártogatós ételeibe, vagy különféle szószokba.

Negyedik elkészítési mód (fahéj tea):
- Tegyen egy fahéj rudat, vagy 1-1,5 teáskanálnyi őrölt fahéjat egy bögrébe, majd öntsön rá forrásban levő vizet.
- Hagyja ázni pár percig, majd adjon a keverékhez egy teafiltert is.
- 4-5 perc elteltével vegye ki a teafiltert és szűrje le a teát.
- Ízlés szerint mézzel ízesíthetje.
- Napi 1-2 alkalommal fogyassza a megfelelő zsírbontás és a kívánt eredmények elérése érdekében.

8. Pitypang
Amennyiben szervezete vízvisszatartása miatt szenved a hasi zsírpárnáktól, a pitypang segítségére lehet, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően. Emellett májfunkcióit is javítja. Kimossa szervezetéből a visszatartott vizet és a méreganyagokat, főképp a hasi puffadás megszüntetésében segít. Önmagában is hatásos a hasi zsírpárnák eltüntetésében, azonban egyéb zsírégető fűszerekkel együtt alkalmazza, még jobb hatást érhet el.

Összetevők (pitypany tea):
- 1 ek pirított pitypang gyökér, vagy őrölt pitypang gyökér,
- fél darab friss, reszelt gyömbér,
- fél fahéj rúd,
- 1 kardamon mag,
- 4-6 darab mentalevél,
- 1,5 csésze víz,
- 2 teáskanálk méz,
- főzőedény

Elkészítés:
- A méz kivételével tegye az összes hozzávalót az edénybe, helyezze a tűzhelyre, és forralja fel.
- 5-10 perc forralás után vegye le a tűzről és szűrje le a teát.
- Adja hozzá a mézet és szűrje le.
- A legjobb hatás érdekében napi 2-4 alkalommal fogyassza.
- Ne fogyasszon pitypang teát, amennyiben epevezeték elzáródástól, vagy valamilyen húgyhólyag problémától szenved. Ilyen esetben a tea fogyasztása előtt keresse fel orvosát és kérje ki a véleményét.

9. Zsírszegény húsok
A termogén hatású ételek, főképp a fehérjék elfogyasztás után a kalóriák égetésébe kezdenek. Az állati fehérjék sokkal erősebben termogén hatásúak, mint a növényi fehérjék. A leginkább kalóriaégető ételnek a zsírszegény húsok számítanak, amelyek kalóriatartalma 30%-át elégeti a megemésztésük, tehát ha elfogyaszt egy 300 kalóriás csirkemellet, 90 kalóriá eléget azzal, hogy szervezete megemészti az ételt. Minden nap igyekezzen zsírszegény szárnyas, sertés, vagy marhahúst fogyasztani, főképp vacsorája során, amikor anyagcsere folyamatai lassulni kezdenek, tehát jól jön a húsok nyújtotta termogén segítség. Arra azonban figyeljen oda, hogy semmi esetre se zsírban süsse ki az elfogyasztandó húsokat.

10. Zöldtea
Amerikai klinikai táplálkozásügyi tesztek alapján napi 4 csészényi zöldtea elfogyasztása nyolc hét alatt több, mint 3 kilógrammtól szabadítja meg önt. Ezt a kimutatást több dietetikus és táplálkozási szakértő alátámaszotta. Ez a teafajta epigallokatekin - 3 - gallátot, vagy EGCG-t tartalmaz, amelyet természetes fenol és antioxidáns tartalma miatt gyakran alkalmaznak terapeutikus célokra. Ha zöldteát iszik, a benne található EGCG segíti anyagcseréje felgyorsítását.

Összetevők:
- 1-2 teáskanálnyi zöldtea levél, vagy 1 filter zöldtea,
- fél- 1 teáskanálk citromlé,
- 1 csésze forró víz,
- 5 mentalevél vagy bazsalikom levél,
- Ízlés szerint méz.

Elkészítése:
- Tegye a zöldteát és a menta vagy bazsalikomlevelet egy csészébe és öntse fel forró vízzel.
- Fedje le és hagyja 7-10 percig ázni.
- Szűrje le és adja hozzá a citromlevet, valamint ízlés szerint a mézet.
- Jól elkeverve fogyassza napi 3-4 alkalommal, lehetőleg étkezések után.

11. Gyógynövényes kezelés
Sok olyan gyógy- és fűszernövényt találhat konyhájában, amelyek hatékonyan szüntetik meg a hasi zsírpárnákat, használja őket naponta főzése során és salátákba keverve is. A legtöbben a hatékony zsírégető ételek közül a gyömbért, az uborkát, és a mentát használják. Amennyiben egyéb zsírégető hatású ételekkel együtt fogyasztja, például citrommal, remek eredményeket érhet el. Az uborka vizet és élelmi rostokat tartalmaz, amelyek mélyen tisztítják szervezetét és segítik a fogyást.

A gyömbér szintén hatékony zsírégető szer, segíti vérerei tágulását és ezáltal a jobb vérkeringés biztosítását. Emellett anyagcserefolyamatait is gyorsítja, kutatásokkal bizonyították, hogy azok, akik rendszeresen gyömbért fogyasztanak, 20%-kal nagyobb mértékű testsúlyvesztést tapasztalnak, mint azok, akik nem iktatnak be étkezéseikbe gyömbért. A menta pedig rendszeresen fogyasztva nem csupán az étel iránti vágyát csökkenti, hanem megnyugtatja gyomrát az étkezések után. A citrom nagy mennyiségű vitamint és antioxidánst tartalmaz, amely a zsírégetés mellett növeli szervezete energiaszintjét. A víz segíti szervezete hidratálását, a méreganyagok eltávolítását, és ezáltal a zsírfelesleg lebontását is. Alább találhat egy receptet a felsorolt hozzávalókkal, amely segítségével könnyedén megszabadulhat a felesleges hasi zsírpárnáktól.

Összetevők:
- 1 közepes uborka,
- 1 tk őrölt gyömbér, vagy egy 2,5 - 5 centiméteres friss gyömbér darab,
- 10-12 ág friss menta,
- 1 citrom,
- 2 liter víz.

Elkészítése:
- Szeletelje fel az uborkát és a citromot.
- Egy tálban keverje össze a vizet az összes hozzávalóval, majd hagyja egy éjszakán át ázni.
- Másnap a nap folyamán elosztva fogyassza a keveréket, addig ismételje, amíg a kívánt eredményt el nem éri.

12. Erős paprika
Az erős paprikák termogén hatású kapsziacint tartalmaznak, amely szervezetében hőt termel és így több energiát, más szóval kalóriát éget el. Kutatások szerint a napi szintű kapszinoid fogyasztás csökkenti a hasi zsírszövet mennyiségét és segíti a zsír oxidációját. Leveseibe, szószokba, tojásás ételekhez, és húsokhoz is használjon tehát bátran nyers, főtt, szárított, vagy porított csípős paprikát. Ízlése szerint bármelyik erős paprikát használhatja, a hatásuk ugyanúgy zsírégető, be féljen tehát tőlük.

13. Mandula
- Első felhasználási mód:
6-8 szem mandulát áztasson be egy kevés vízbe éjszakára, majd reggel éhgyomorra fogyassza el.
Naponta fogyassza a legjobb zsírbontás érdekében.
Amennyiben azonban citromos vízzel kezdi napját, 30-40 percet várjon mielőtt elfogyasztaná a mandulákat.

- Második felhasználási mód:
A mandulát fogyassza reggelije részeként.
Hozzákeverheti salátákhoz, fogyaszthatja almával vagy naranccsal, zabkásába keverve, vagy reggeli gabonapehelyhez adva.
A legjobb hatás érdekében napi egy maroknyi mandulát fogyasszon el, így könnyedén megszabadulhat a hasán lerakódott zsírfeleslegtől, illetve a szervezetében található egyéb zsírlerakódásoktól is.

14. Zeller
A zeller nagyon alacsony kalóriatartalmú, azonban élelmi rostokban gazdag étel, amely C-vitamin és kalcium tartalma remek kiegészítője egy fogyókúrának. Egyen tehát bátran zellert, és egyéb zöld színű zöldséget. Szervezete megtisztítása és a nem kívánt hasi zsírpárnák eltüntetése érdekében ebéd és vacsora előtt fogyasszon el fél pohárnyi zeller levet, vagy adja a zellert levesekhez és salátákhoz. A hasi zsírpárnák csökkentése mellett a zeller a méhrák kialakulási esélyeit is csökkenti a benne található apigenin nevű természetes összetevőnek köszönhetően. A problémák megelőzése érdekében rendszeresen fogyasszon zellert.

15. Görögdinnye
A görögdinnye 91%-ban vizet tartalmaz, segíti a teltségérzet fenntartását, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően pedig csökkenti a szervezet felhalmozott víztartalmát és segíti a hasi zsírpárnák csökkentését. B1-, B6-, és C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdag. Kalóriatartalma alacsony, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz.

A görögdinnye levének rendszeres fogyasztása az izomtömeg megváltoztatása nélkül csökkenti a felhalmozott zsír mennyiségét. Látványos eredményekhez naponta két pohárnyi görögdinnyelé fogyasztása ajánlott legalább nyolc héten át. Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége szerint a görögdinnye a tökéletes és hatékony étel a hasi zsírpárnák csökkentése, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulási veszélyeinek minimalizálása céljából.

16. Paradicsom
A paradicsom 9 - oxo - ODA-t tartalmaz, amely összetevő segíti a vér lipidtartalmának csökkentését, amely folyamat segíti a hasi zsírpárnák kontroll alatt tartását és a krónikus betegségek elleni küzdelmet is, amelyek gyakran együttjárnak a túlzott elhízással. A paradicsom likopint tartalmaz, amely erős antioxidáns rengeteg egészségügyi hatással bír, mint a ráncok csökkentése, a rákmegelőzés, valamint a koleszterinszint csökkentése. Emellett remek tápanyagforrás, vasban, káliumban, A- és C-vitaminban gazdag. Fogyassza tehát minél gyakrabban, nyersen vagy főzve.

17. Bab
A babfogyasztás segíti a testzsír csökkentését, az izomnövelést, és az emésztési folyamatok javítását is. Emellett csökkenti az éhséget, hiszen hosszabb ideig jóllakottság érzetet biztosít, elkerülhető a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása. Bármilyen fajta babot is választ, megfelelő mennyiségű élelmi rostot juttat szervezetébe, amely kifejezetten a hasi zsírpárnákat támadja meg, kisebb részecskékre bontja azokat, ezáltal a zsírsejtek könnyebben távoznak szervezetéből. Emellett megfelelő energiaszintet biztosító fehérjéket is tartalmaz, rendszeresen fogyasszon tehát babot étkezései során, akár salátaként, levesként, vagy köretként is.

18. Avokádó
Az avókádóban található lecitin nevű aminosav segíti a megfelelő testsúly elérését és fenntartását. Az avokádó remek egészséges zsír forrás, ezek az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak segítik a könnyebb zsírégetést. Élelmi rostokban gazdag, amely segíti az éhség távoltartását és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztását, csökkentve hasi zsírpárnái mennyiségét és testsúlyát is. Ráadásul az avokádó rengeteg egészségügyi és szépségápolási hatással is bír, mint a fiatalító hatás, vagy a gombaölő és antibakteriális tulajdonságok.

19. Uborka
Az uborka kifejezetten frissítő, alacsony kalóriatartalmú étel, amelynek 100 grammja közel 96%-ban vizet tartalmaz, és kalóriatartalma a maradék 4%-ra korlátozódik. Ásványi anyagokban, élelmi rostokban, és vitaminokban gazdag, amelyek mind segítenek a hasi zsírpárnák eltávolításában. A rendszeres uborkafogyasztás, főképp saláta formájában az egyik legegészségesebb módja a káros méreganyagok eltávolításának, amelyek emésztés közben szabadulnak fel. Ezáltal nem csak a hasi zsírpárnái fognak eltűnni, hanem bőre is üde és ragyogó lesz, amelyhez az unborka B- és C-vitamin tartalma is hozzájárul.

20. Meggy
A meggy csökkenti a koleszterinszintet, valamint nagy mértékben zsírégető hatású is. Antioxidáns és fiatalító hatásának köszönhetően fiatalítja és gyönyörűvé teszi fogyasztóját. A Michigan Egyetemen végzett kutatások szerint a meggyet tartalmazó étrend segít a szívproblémák és az anyagcsere szindróma tüneteinek csökkentésében. Az anyagcsere szindróma növeli a hasi elzsírosodás, a szívelégtelenség, és a cukorbetegség kialakulási esélyeit. Ezek elkerülése érdekében, valamint hasa szépségének érdekében is fogyasszon rendszeresen meggyet.

21. Alma
Napi egy alma a hasi zsírokat távol tartja is lehetne az új szólás. Az alma pektint tartalmaz, amely természetes összetevő hatékonyan segíti a testsúly és a zsír leadását. A pektin tartalmú gyümölcsök elfogyasztása több rágást igényel, majd a gyomorba érve a pektin egy zselé-szerű anyaggá alakul át, amely hatékonyan fonja körbe a szervezetben található rossz koleszterint és zsírt. Emellett a pektin a végbélrák kialakulása ellen is védelmet nyújt. C-vitamin és antioxidáns tartalma segíti bőre feszességének fenntartását. Az alma emellett élelmi rostokban, fitoszterolban, flavonoidokban, és béta-karotinban gazdag, amelyek mind segítik a teltségérzet fenntartását és a túlzott mennyiségű étkezés elkerülését. Egy brazil kutatás szerint azok a nők, akik napi 3-4 almát elfogyasztottak, több súlyt vesztettek, mint azok, akik egyáltalán nem ettek almát.

22. Ananász
Az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmazó trópusi gyümölcs, amely antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásairól ismert. Ez az enzim segíti a fehérje emésztését is, amely laposabb hasat eredményez. Antibakteriális hatásának köszönhetően segíti a hasmenést és egyéb bélproblémákat okozó baktériumok elpusztítását. A hasi panaszok megszüntetésével kisebb mértékű lesz hasi puffadása, amely által csökken a derékbősége is.

Az ananász emellett B6- és C-vitamint, mangánt, tiamint, rezet, és élelmi rostokat tartalmaz, amelyek sok egészségügyi probléma megszüntetésében segítenek.

23. Kókuszolaj
A kókuszolaj trigliceridekben gazdag, a benne található zsírsavak egyedi kombinációjának köszönhetően jótékonyan hat az anyagcserére és ezáltal segíti a testsúlyvesztést is. A kókuszolajban található zsírsavak az emésztőrendszerből közvetlenül a májba jutnak, ahol vagy energiává alakulnak át, vagy ketontestekké. Ezeket a szervezet sejtjei a glükóz helyett használják fel energiaforrásként, azonban ezek a zsírsavak hosszabb ideig biztosítják a szervezet teltségérzetét, csökkentve a szükséges kalóriabvitelt. A kókuszolaj fogyasztásával nem csak testsúlyát és hasi zsírpárnái mennyiségét csökkenti, hanem megnöveli szervezete egészséges (HDL) koleszterin szintjét. Fogyasszon tehát kókuszolajat rendszeresen étkezései során és szabaduljon meg a felesleges kilóktól, azonban az alábbi tanácsokat tartsa szem előtt:

- A kókuszolajat ne keverje össze egyéb olajakkal, helyettesítheti azonban bármelyik, főzéshez használt olaját kókuszolajjal.
- A napi elegendő kókuszolaj mennyisége 2 evőkanál, ne vigye tehát túlzásba fogyasztását.
- Az olaj segíti a testsúlyvesztés érdekében tett törekvéseit, tehát a kókuszolaj fogyasztása mellett mindenképpen egészséges és tápláló ételeket fogyasszon.

Étrend:
A megfelelő ételek fogyasztása segít a hasi zsírpárnák eltávolításában, amely folyamatot az alábbi tanácsok megfogadásával könnyíthet meg:

1. Csökkentse a szervezetébe bevitt cukor mennyiségét, hiszen a cukor a testzsír felhalmozódásának egyik fő oka. Cukor helyett inkább fogyasszon összetett szénhidrátokat, amelyeket szervezete könnyedén cukorrá tud alakítani. Ez a folyamat egészséges energiaszintet biztosít szervezete számára, a hízás és a zsírfelhalmozódás veszélye nélkül.

2. A gyorsételek fogyasztása nagyon káros lehet. A pizzák, burgerek, sült krumplik, és hasonló ételek nem tesznek jót se egészségének, se külsejének. A feldolgozott ételek és üdítőitalok is hasi zsírpárnák kialakulását okozhatják. A mesterséges édesítőszerek, amelyeket ezek az ételek tartalmaznak, szintén a zsír elraktározásához és hasi zsírpárnák kialakulásához vezetnek. A legjobb az, ha el tudja hagyni ezeket az ételeket és inkább egészséges rágcsálnivalókat keres, mint a gyümölcsök vagy az olajos magvak.

3. Fogyasszon minél több fehérjét, friss és nyers zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, és olajos magvakat. Azt azonban tartsa észben, hogy a konzerv gyümölcsök és zöldségek szintén növelik a hasi zsírpárnák mennyiségét.

4. Az élelmi rostokat tartalmazó ételeket lassan, fokozatosan, rendszerezve vezesse be étrendjébe, mert az emésztőrendszerében található természetes baktériumoknak időbe telik amíg hozzászoknak a megnövelt rostbevitelhez.

5. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása, amelyet főképp lazacban, tonhalban találhat meg, segítheti a hasi zsírpárnák eltüntetését. Az alacsony glikémiás indexű ételek, mint a babfélék pedig szintén jótékony hatással vannak a has méretének csökkentésére.

6. A C-vitamin természetes módon csökkenti a hasi zsírlerakódásokat, egészségessé és fitté teszi szervezetét. Ennek érdekében fogyasszon rendszeresen citromot, narancsot, kiwit, epret.

7. Az étkezések kihagyása szintén zsírlerakódást eredményez. Amikor ugyanis éhezteti szervezetét, az ezt veszélyhelyzetnek érzékeli és az ételeket zsír formájában kezdi el tárolni a későbbi felhasználás érdekében. Tehát semmiképp ne hagyja ki a napi 3 étkezés egyikét sem, sőt, inkább egyen naponta 5-6 kis adag ételt a 3 nagyobb mennyiségű étkezés helyett.

8. Vezessen étkezési naplót, amelybe naponta feljegyzi az elfogyasztott ételeket. Sokan úgy hiszik, nem esznek túl sok ételt, nem becsülik fel rendesen azt, mekkora mennyiségű ételt fogyasztanak el egy nap során. Ezért a megfelelő számítások érdekében jegyezzen fel minden elfogyasztott ételt. Online kalória kalkulátort is használhat, amely segítségével kiszámolhatja, mennyi kalóriát fogyasztott el a nap során, és ez mennyiben különbözik az ön számára ajánlott mennyiségtől.

9. A megfelelő fogyókúrás étrend átlagosan férfiak számára napi 2200, nők számára pedig napi 2000 kalóriát tartalmaz. Ezt követve heti fél - egy kilogramm súlyfeleslegtől szabadulhat meg, amelyet a testmozgás mennyisége és minősége befolyásolhat.

Testmozgás:
Még akkor is ha követi a fenti tippeket és szabályokat, megfelelően étkezik, és mindent megtesz annak érdekében, hogy eltűnjenek a hasi zsírpárnái, próbálkozásai eredménytelenek lesznek ha nem végez testmozgást. A legjobb eredmények elérése érdekében napi rendszerességgel végezzen testmozgást.

1. Csupán a hasi izmok dolgoztatásával nem fog eredményeket elérni a hasi zsírpárnák eltüntetésében. Rendszeresen végezzen olyan testmozgást, amely összes izmát, teljes testét megdolgoztatja.

2. Rendszeresen sétáljon, kerékpározzon, fusson, és végezzen aerobic testmozgást, amely megnöveli szervezete zsírégető és kalóriafelhasználó képességeit.

3. Végezzen felkelés után ugráló feladatokat vagy fekvőtámaszokat, amelyek beindítják anyagcsere folyamatait és segítik az ébredést. Az ugrálókötelezés szintén remek módja a hasi zsírpárnák eltüntetésének, és több kalóriát éget el, mint a futás, vagy bármilyen egyéb testmozgás.

4. Rendszeresen végezzen erőnléti edzéseket és a keringést javító edzést is, amelyek segítik az izomtömeg növelését, az izmok erősítését, és ezáltal a teljes testzsír, így a hasi zsírpárnák csökkentését is.

Tanácsok:
Rendszeres testmozgás és a fenti tanácsok betartása mellett is előfordulhat, hogy nem tapasztal fogyást, ez esetben mindenképp meg kell vizsgálnia életvitelét és megtenni a szükséges változtatásokat. Az alábbi tanácsok segíthetnek életvitele megváltoztatásában és elősegíthetik az áhított fogyást.

1. Figyeljen oda arra, hogy eleget aludjon, hiszen a kevés alvás is okozhatja a hasi zsírpárnák szaporodását, ugyanis fáradtan cukrosabb és zsírosabb ételekre vágyik szervezete. A fáradtság megnöveli a kortizol hormon szintjét is, amely érzéketlenné teszi a szervezetet az inzulinra és felborítja szervezete bioritmusát. Külseje érdekében is figyeljen tehát oda a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra.

2. Igyon minél több vizet a nap folyamán. Ez segíti az anyagcserefolyamatok felgyorsítását, kitisztítja szervezetéből a méreganyagokat, és segíti egészsége javulását. Naponta legalább 8 pohár, azaz 2 liter vizet fogyasszon el a megfelelő eredmények érdekében.

3. Tegye le az alkoholt. Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz, azonban nem kelti a jóllakottság érzetét. Főképp a rendszeresen gyakorolt egyszeri, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás okoz problémákat a derékbőséggel. Tehát amennyiben lehetséges, teljes mértékben hagyja el az alkoholt, amennyiben pedig alkalmanként szeretne alkoholos italokat fogyasztani, csökkentse az ilyenkor elfogyasztott italok mennyiségét és a fogyasztások gyakoriságát.

4. Igyekezzen naponta megtenni tízezer lépést, amely nem csak a zsírlebontásban segít, hanem egészségének is jót tesz. A lift helyett válassza a lépcsőket, autó helyett sétáljon, vagy használja a futópadot.

5. Fogyasszon kevesebb sót, mert az rossz hatással van a zsír tárolására. Vízvisszatartáshoz és puffadáshoz vezet, amely miatt ducibbnak fog tűnni. Használjon tehát minél kevesebb sót, szervezete és derékbősége is hálás lesz érte.

6. Ne fogyasszon cukros és szénsavas üdítőket.

7. A hasi zsírréteg veszélyes lehet egészségére, keringési problémákhoz, pajzsmirigy betegséghez, cukorbetegséghez, és bizonyos fajta rákos megbetegedésekhez is vezethet. Emellett ezek a zsírsejtek olyan hormonokat és egyéb anyagokat termelnek, amelyek szintén befolyásolhatják egészségét.

8. Amennyiben a zsírsejtek szervei mellett vagy között találhatóak, az befolyásolhatja a szervek egészségi állapotát is. A máj melletti zsírsejtek például könnyedén a májba juthatnak, a máj elzsírosodásához vezetve. Ez pedig inzulin ellenálláshoz és kettes típusú cukorbetegséghez is vezethet.

9. Minden étkezés előtt és után igyon vizet, amely segíti szervezete eltelítését, így kevésbé fog éhségérzetet tapasztalni, valamint segíti szervezete megtisztítását és a jobb emésztést.

10. Minden nap kiadós reggelit fogyasszon, közepes mennyiségű ebédet, és könnyű vacsorát.

11. Ne próbáljon meg túl gyorsan lefogyni, ne alkalmazzon túlzottan megterhelő diétákat és ne szedjen fogyókúrás tablettákat. Igaz, hogy gyors és eredményes fogyáshoz vezethetnek, azonban károsak szervezetére és hosszú távon nem hatásosak az elért testsúly fenntartásában. Minden esetben válassza az egészséges életmódot és a természetes étrendkiegészítőket súlyfeleslege leadásához.

12. Fogyasszon alacsony zsírtartalmú tejet, joghurtokat, és egyéb tejtermékeket, amelyek kalciumtartalma segíti a zsír csökkentését és az anyagcserefolyamatok felgyorsítását.

13. Mindenképpen keresse fel orvosát, amennyiben nem tapasztal semmilyen mértékű fogyást a tanácsok betartása ellenére sem, hiszen ilyen esetben egyéb probléma állhat a jelenség hátterében, illetve a túlzott testsúly önmagában is egészségügyi problémákat okozhat.

A fenti természetes gyógymódokkal és tanácsokkal sikeresen csökkentheti a hasi zsírpárnák mennyiségét és derékbőségét. Azt azonban ne feledje, hogy mind az ételek, mind a tanácsok csak akkor igazán hatékonyak, ha megfelelő minőségű, rendszeres testmozgást is végez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes gyógymód zsírmáj esetén
  2022-09-22 15:13:02, csütörtök
 
  Zsírmáj kialakulása során a máj sejtjeiben túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel. A zsír jelenléte a májban teljesen normálisnak tekinthető abban az esetben, ha annak mennyisége nem haladja meg az 5-10%-ot.

A zsírmáj betegségnek két típusát ismerjük: az egyik az alkohol okozta zsírmáj, a másik pedig a nem alkohol eredetű zsírmáj.

Utóbbi esetén nem az alkohol felelős a betegség kialakulásáért.

A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás mellett a zsírmáj legfőbb rizikófaktorai:
- magas koleszterinszint
- magas vérnyomás
- túlsúly
- 2-es típusú cukorbetegség
- hepatitisz
- gyors testsúlycsökkenés
- alultápláltság

Általában a betegség elején a páciensek nem tapasztalnak különösebb tüneteket, bár néhányan alhasi fájdalomra, fáradtságra, étvágytalanságra és levertségre panaszkodnak.

A zsírmáj a legtöbb esetben visszafordítható folyamat, főként életmód változtatással.

A legjobb házi praktikák zsírmáj esetén

1, Almaecet
Az almaecet az egyik legkiválóbb természetes gyógyír zsírmáj esetén, mivel segít megszabadulni a máj körül felhalmozódott zsírtól és elősegíti a fogyást is. Emellett csökkenti a gyulladások mértékét, valamint elősegíti a máj egészséges működését.

Adjon egy evőkanál almaecetet egy pohár langyos vízhez, opcionálisan ízesítse mézzel és fogyassza naponta két alkalommal.

2, Citrom
A citrom nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint, ami elősegíti a máj glutathione nevű enzimének termelődését. A glutathione képes semlegesíteni a méreganyagok egy részét és segíti a máj méregtelenítő funkcióját.

Egy 2014-es tanulmány szerint a citromban lévő naringenin csökkenti a májban kialakuló gyulladások mértékét.

Facsarja ki fél citrom levét, adja hozzá egy pohár vízhez és fogyassza naponta 2-3 alkalommal.

3, Pitypang
A pitypang hatékony májtisztító tonikként funkcionál, zsírmáj esetén különösen ajánlott. Méregteleníti a májat, emellett pedig segít lebontani a felhalmozódott zsírt a máj környékén, ezáltal segíti annak normál működését.

Egy 2013-as vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a pitypang levél kivonat segít megelőzni a nem alkohol okozta zsírmáj kialakulását.

Adjon egy teáskanál szárított pitypang gyökér kivonatot egy csésze forró vízhez. Fedje le, majd hagyja ázni 5-10 percig, ezt követőn szűrje le, és kevés mézzel ízesítse. Fogyassza naponta 2 alkalommal néhány hétig.

Adjon friss pitypang levelet salátájához vagy tálalja megfőzve köretnek.

Figyelem! Cukorbetegek és terhes nők ne fogyasszák!

4, Zöld tea
Egy 2013-as vizsgálat szerint a zöld tea, a benne található nagy mennyiségű katechin vegyületnek köszönhetően javítja a máj működését nem alkohol okozta zsírmájban szenvedő betegeknél.

A zöld tea gátolja a zsír felhalmozódását a májban, rendszeres fogyasztása elősegíti a fogyást és a testzsír százalék csökkenését.

Igyon naponta 2-3 csésze zöld teát mája védelme érdekében. A még jobb hatás érdekében fogyaszthat zöld tea kivonatot tartalmazó kiegészítőt, ami még koncentráltabb formában tartalmazza a zöld tea hatékony összetevőit.

5, Kurkuma
A kurkuma szintén hatékony természetes táplálék a zsírmáj kialakulásának megelőzésében és kezelésében. A kurkuma fokozza a szervezet zsírbontó funkcióját, ezáltal gátolja a zsír felhalmozódását a májban. A máj méregtelenítő munkáját is támogatja.

Adjon 1/4 teáskanál kurkuma port 1-2 pohár vízhez és forralja fel. Ha kihűlt, fogyassza naponta két alkalommal.
Másik megoldás, hogy adjon fél teáskanál kurkuma port egy pohár tejhez és naponta egy alkalommal igya meg.

6, Édesgyökér
A nem alkohol eredetű zsírmáj kezelésében kiváló segítség lehet az édesgyökér. Egy 2012-es kutatás szerint az édesgyökér kivonat segít két enzim aktivitásának csökkentésében, ami jótékony lehet a zsírmáj megelőzésében. Emellett védi a májat a nehéz fémekkel és toxinokkal szemben.

Adjon fél teáskanál édesgyökér kivonatot egy csésze forró vízhez. Fedje le, hagyja ázni 5-10 percig, szűrje át, majd kevés mézzel ízesítse.

Alternatív megoldásként keverjen el egy teáskanál édesgyökér kivonatot két teáskanál mézben és úgy fogyassza.

7, Papaya
Az ajurveda szerint a papaya gyümölcse és magja hatékony gyógyír zsírmáj ellen. Ráadásul a papaya segíti a zsírok égetését is.

Törjön össze 5-6 db szárított papaya magot, majd az elkészült port keverje össze egy evőkanál frissen facsart citromlével. Naponta kétszer fogyassza egy hónapon keresztül.

Egyen minden nap egy szelet érett papayát mézzel.

8, Indiai egres

Az indiai egres vagy ismertebb nevén amla gyümölcs egy szintén hatékony természetes táplálék zsírmáj ellen.

C-vitaminban rendkívül gazdag, ami segíti a máj megfelelő működését, emellett pedig segít megszabadulni a káros toxinoktól.

Az amla kiváló azoknak is, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek, cukorbetegek vagy hipertóniásak.

Naponta 3-4 amla gyümölcsöt fogyasszon.

Alternatív megoldásként keverjen egy teáskanál amla kivonatot egy pohár meleg vízbe és igya meg.

9, A táplálkozási szokások megváltoztatása

A zsírmáj megelőzése vagy gyógyítása érdekében fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és jó minőségű zsírsavakat.

Kerülje a cukrot és a fruktózt.

A fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre cserélje.

Egyen omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket: halolajat, lenmagot, diót, stb.

Fogyasszon minél több brokkolit, káposztát, kelbimbót, lehetőség szerint csak párolja a zöldségeket.

Táplálkozzon rostokban gazdagon: alma, áfonya, stb. és kerülje a magas cukortartalmú gyümölcsöket.

Kerülje el a zsíros húsokat és rántott ételeket, igyekezzen sok-sok zöldséget enni.

10, Rendszeres testmozgás
A rendszeres testmozgás is sokat segíthet a zsírmáj leküzdésében. A mozgás során gyorsul az anyagcseréje, csökken a testsúlya, így javul májának egészsége.

Minden nap legalább 30 percet mozogjon!

További jó tanácsok:
- ha túlsúlyos, vagy elhízott, kezdjen el fogyni
- minél több rostot és minél kevesebb telített zsírt fogyasszon
- minimalizálja a cukorbevitelt
- kerülje el a rántott húsokat és egyéb zsírban sült ételeket
- egyáltalán ne fogyasszon alkoholt
- ha cukorbeteg, rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét
- tartsa a normál tartományban koleszterinszintjét
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyulladáscsökkentő táplálékok
  2022-09-22 12:41:57, csütörtök
 
  Gyulladáscsökkentő táplálékok - brokkoli, cseresznye, szeder

A gyulladás veszélyes, hiszen sokféle krónikus betegség kialakulásában játszik központi szerepet, mint például rákos megbetegedések, cukorbetegség és szívbetegségek. Ezért is nagyon lényeges, hogy zömében olyan táplálékokat fogyasszunk, amelyek segítenek a gyulladás csökkentésében, azaz gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek.

Ha valaki például ízületi gyulladásban szenved és a terápia mellett bevezeti az étrendjébe a gyulladáscsökkentő táplálékokat, akkor sokkal enyhébbek lehetnek a tünetei és a betegség fellángolására is sokkal kisebb lesz az esély.

A gyulladás csökkentésében nagy szerepet játszanak a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a növényi alapú fehérjék, mint például a diófélék és a hüvelyesek, de a halak, a fűszernövények és a gyógynövények is a segítségünkre lehetnek ebben.

Nagyon sokféle kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy mely zöldségek csökkentik leginkább a gyulladást. Beigazolódott, hogy elsősorban a K-vitaminban gazdag zöld leveles zöldségek bizonyítottak ezen a téren. Remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik a káposzta, a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli is.

Gyümölcsök közül pedig a málna, a szeder és a cseresznye bír hasonló tulajdonságokkal.

A teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalommal rendelkeznek, így nagy szerepet játszanak a gyulladás mérséklésében. Nagyon sokat segíthet a bab is, hiszen gazdag forrása a gyulladáscsökkentő vegyületeknek, a rostoknak, illetve az antioxidánsoknak is.

A diófélék olyan egészséges zsírokat tartalmaznak, amelyek szintén támaszaink lehetnek ezen a területen.

Legalább heti két alkalommal kellene halat ennünk, például tonhalat, lazacot és pisztrángot, mivel omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek szintén nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében.

Minél több antioxidánsokban gazdag gyógynövényt és fűszernövényt fogyasztunk, annál kevesebb esélyünk lesz a gyulladás kialakulására. Gyógynövények közül kiemelkedő a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása. Ezt a pozitív hatását a bioaktív vegyületének, a kurkuminnak köszönheti.

A fokhagyma nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, hanem abban is, hogy csökkenti a szervezetben azokat a vegyületeket, amelyek gyulladást keltenek. Ezt a hatását többek között az allicin nevű vegyületének köszönheti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 581
  • e Hét: 14949
  • e Hónap: 28698
  • e Év: 233399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.