Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Nagy Isten és Kis Én
  2022-09-24 21:00:27, szombat
 
  Nagy Isten és Kis Én

,,Én, a Prédikátor, Izráel királya voltam Jeruzsálemben, és rászántam magam arra, hogy megvizsgáljak és bölcsen kikutassak mindent, ami az ég alatt történik. Rossz foglalkozás ez, azért adta Isten az embereknek, hogy bajlódjanak vele. Láttam, hogy mindaz, amit véghezvisznek a nap alatt, csak hiábavalóság és hasztalan erőlködés." (Prédikátor 1,12-14) (Magyar fordítás)

,,Én, a Tanító, király voltam Izrael felett Jeruzsálemben. A tanulásnak és a vizsgálódásnak szenteltem magam, bölcsességgel felfedezni mindent, ami az ég alatt történik. Milyen nehéz terhet rakott Isten az emberekre! Láttam mindazt, ami a nap alatt történik; mindazok értelmetlenek, a szél után futkosnak." (Angol fordítás)

Az évek során rájöttem, hogy csak két teológia van a világon. Itt vannak nagyon egyszerű formában: Van a NAGY ISTEN és a Kis Én, vagy van a Kis Isten és a NAGY ÉN. Amikor Isten ismeretére jutsz, akkor lesz egy Nagy Istened és egy kis Éned. De a legtöbbünknél ez fordítva van. Az önmagunkról alkotott képünk olyan nagy, hogy Isten kezelhető méretűvé zsugorodik. A Biblia azonban használ
egy különleges nevet arra az istenre, akit kezelni tudsz. Bálványnak hívja! Az emberek bálványokat készítenek, mert olyan istent akarnak, ami az ő céljaikat szolgálja.
A Biblia Istene sokkal nagyobb, mint ahogyan azt mi elképzeljük. Ő nem lehet semmilyen épületben vagy szoborban, amit emberi kéz készített! Minél nagyobb az Istened, annál kisebbnek látod magad, és annál gyorsabban fogsz leborulni Előtte imádatban és dicsőítésben.
Miért vagyunk itt? Hogy megismerjük Istent. Amíg ezt meg nem érted, addig nem érted meg az élet célját. Ez a "nehéz teher" Salamon a 13. versben említi - az igazság és az élet értelmének véget nem érő keresése. Isten mindannyiunkba belénk helyezte az igényt, hogy megismerjük Őt, majd lehetetlenné tette, hogy ezt az igényt bármi mással kielégítsük önmagán kívül. A bűnbeesés óta semmi sem működik úgy a világon, ahogyan kellene működjön. Frusztráló világban élünk, nem igaz? Veszel valamit, meghibásodik; megjavítod, egy ideig működik, aztán megint elromlik. Végül teljesen elhasználódik, és ki kell cserélni. Semmi sem tart örökké, semmi sem működik rendesen.
De ez nem csak a teremtésről szól, hanem rólad és rólam is. Mi sem működünk jól. A gyerekek szörnyű rendellenességekkel születnek, az emberek rákosok lesznek vagy Alzheimer-kórt, AIDS-et vagy más pusztító betegséget kapnak el. Ha elég sokáig élsz, agyvérzést vagy szívrohamot kapsz, vagy megöregszel, és a végén egy idősek otthonában végzed. Erre gondol Pál, amikor azt mondja, hogy az egész teremtés sóhajtozva várja a megváltást (Róma 8:22). A világ elromlott, és csak Isten tudja megjavítani.
,,Adj nekem egy szilárd pontot, és egy emelővel az egész világot kifordítom a sarkából", mondta Archimédesz. A probléma nem az emelővel van; a probléma az, hogy megtaláljuk a szilárd pontot. A világot nem lehet megmagyarázni a világ szemszögéből. A válasznak valahonnan máshonnan kell jönnie. Az igazság keresése mindig kétségbeeséshez vezet, amíg keresésünk vissza nem vezet minket Istenhez. Ha Isten megismerése ennyire fontos, vajon mit kell tennie ahhoz, hogy felkeltse a figyelmünket. A legnagyobb problémánk nem az, hogy Isten nem beszél; hanem az, hogy annyira elfoglaltak vagyunk, hogy nem tudunk (vagy nem akarunk) eléggé lelassítani ahhoz, hogy meghalljuk a hangját.

Atyám, az elmém tele van sok olyan kérdéssel, amire nem tudok válaszolni. Bár nincs meg minden fény, amire vágyom, de biztosan megvan minden, amire szükségem van. Segíts nekem hinni abban, amiről már tudom, hogy igaz. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Szeptember 25
  2022-09-24 20:01:09, szombat
 
  "Dávid is visszatért, hogy megáldja háza népét. De Míkal, Saul leánya kijött Dávid elé, és ezt mondta: 'Milyen dicső volt ma Izráel királya! Úgy mutogatta magát szolgáinak a szolgálói előtt, ahogyan csak féleszű ember szokta magát mutogatni!'" 2Sám 6,20


Dávid megpróbáltatása olyan oldalról jött, ahonnan a legkevésbé várta. Gyakran legjobb barátaink okozzák nekünk a legmélyebb fájdalmat. Nem tapasztaltuk-e, hogy sok keresztyén asszony hitének legnagyobb ellensége épp a férje volt? És sok keresztyén férfiúnak vajon nem a felesége jelentette-e a legnagyobb akadályt a mennybevezető útján? Vannak itt olyan ifjak, akiknek szívét kibeszélhetetlen öröm töltötte el a kegyelem jó hírének meghallásakor. Elfelejtették minden gondjukat és ínségüket. De aztán tapasztalniuk kellett, hogy saját testvéreik kinevették és bolondnak titulálták őket.

A világ úgy hiszi, hogy egyetlen értelmes ember sem lehet keresztyén, s az örökkévaló dolgokon gondolkodni a legnagyobb ostobaság. Ha valaki csak egy rövid órára is elfordítja gondolatait a földtől és az örökkévalókon gondolkodik, az náluk az őrültség jele. Nos, a mi véleményünk szerint épp a másik oldalon van az esztelenség. Ha megfontoljuk ennek az életnek múló dolgait, valamint a jövendő élet komoly valóságát, akkor nyilván a minket megvetők között található az esztelenség, és nem nálunk. Amíg kétféle ember és két ellentétes természet létezik a világon, elkerülhetetlenül lesznek háborúk, harcok, ellenállások és viszályok. Ez volt tehát a nagy megpróbáltatás, amit Dávidnak is el kellett szenvednie. Figyeljétek meg, hogy mennyire súlyos és szerfelett nehéz volt ez a megpróbáltatás.

A természetes érzelmek ezer szállal fonódnak össze a lélekben, úgy hogy nem lehet őket könnyen szétszakítani. S olyan érzékenyek, mint a legfinomabb idegszálak, és soha nem sérülhetnek meg anélkül, hogy ne okoznának súlyos szívfájdalmakat. Dávidnak nem volt könnyű feldolgozni azt, ami vele most történt. Míkal volt szíve öröme és alapjában jó felesége volt. Egykor még az életét is kockáztatta érte. Mégis, szíve öröme most lelke ellensége lett!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Szeptember 24
  2022-09-24 19:55:07, szombat
 
  "Ekkor hívatta a fáraó Mózest és azt mondta: Menjetek, tiszteljétek az URat, de juhaitok és marháitok itt maradnak!" 2Móz 10,24


Azt mondja ma is a Sátán: "Ne használd a javaidat Isten számára. Ne használd tehetségedet és képességedet az ő szolgálatában, különösen ne áldozd pénzedet Jézus ügyére. Tartsd meg magadnak. Egy nap talán még szükséged lesz rá. Tartsd meg saját élvezeteidre. Különben élj Istennek és nemes eszméidnek, de ebben a tekintetben magadnak élj."

Nos, a hűséges keresztyén így szól: "Amikor átadtam magam az Úrnak, akkor mindenemet neki adtam, amim van. Talpamtól fejem búbjáig mindenestől az Úré vagyok. Ő azt kéri tőlem, hogy becsületesen gondoskodjam mindenekelőtt házam népéről, és eszerint kívánok eljárni. De mégsem vagyok a magam ura. Krisztus drága áron vásárolt meg. Ezért mindenem az övé, amivel most rendelkezem, vagy ami később lesz a tulajdonom. És azon fáradozom, hogy mindezeket az ő vagyonkezelőjeként, parancsa szerint használjam fel. Nem akarom javaimat a Sátánnak átengedni. Mindennek velem kell jönni; házamban minden az Úré, mert mindenem, ahogy saját magam is, az Úr tulajdona."

Az ilyen keresztyén Mózes szava szerint jár el: "Tudom, hogy áldoznom kell az Úrnak, de azt nem tudom, hogy mennyit? Én nem tudom megmondani, mennyi a szegények szükséglete, a gyülekezet szükséglete és Isten királyi uralmának a szükséglete ebben a világban. Ezt nem tudom felmérni, de azt tudom, hogy mindenem, amim van, az Úr rendelkezésére áll. Ha szüksége van a Megváltónak ezekre, akkor legyen az övé. Ha viszont a Sátán igényel valamit, egy fillért sem kaphat ebből". Nos, testvéreim, akik valljátok, hogy Krisztuséi vagytok, szenteljétek magatokat teljesen az Úrnak! Ezt mondjátok: "Akár élek, akár meghalok, akár dolgozom, akár szenvedek - minden, ami vagyok és mindenem, amim van, örökre Uramé legyen." Csakis az ilyen magatartás bizonyítja, hogy teljesen szabadok vagytok a Sátán hatalmától.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 120 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35893 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 815
  • e Hét: 5659
  • e Hónap: 17534
  • e Év: 205336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.