Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Az ember, akinek mindene megvolt
  2022-10-11 22:03:11, kedd
 
  Az ember, akinek mindene megvolt

"Nagyszerű dolgokat alkottam: házakat építettem, szőlőket ültettem, kerteket és ligeteket létesítettem, és beültettem azokat mindenféle gyümölcsfával. Csináltattam víztárolókat, hogy öntözni lehessen belőlük az erdőben sarjadó fákat. Szereztem szolgákat és szolgálóleányokat, de házamnál született szolgáim is voltak. Marhacsordám és juhnyájam is több volt, mint mindazoknak, akik elődeim voltak Jeruzsálemben."(Prédikátor 2,4-7)

Ha valaha is a Szentföldre utazol, kétségtelenül látni fogod Salamon keze munkájának maradványait amik a 4-6 versekben vannak leírva. Bár három ezer év telt el azóta, hogy Salamon uralkodott Jeruzsálemben, hatalmas építkezéseinek a maradványai tarkítják a tájat. A régészek feltárták az istállóit, számos általa megerősített várost, és a jeruzsálemi Templom-hegy alatt feltárták a hatalmas köveket, melyek a Templom alapjául szolgáltak.
Hét évet töltött a Templom építésével (1Királyok 5-6) és tizenhárom évet töltött a palotája építésével (1Királyok 7). Az 1Királyok 9:17-19 ezeket a részleteket teszi hozzá: Ezért építette föl Salamon Gézert, továbbá Alsó Bét-Hórónt, Baalátot és Tadmórt az ország puszta részén, az összes raktárvárost, amely Salamoné volt, a harci kocsik és lovak városait, és amit csak építeni kívánt Salamon Jeruzsálemben, a Libánonon és birodalma egész területén. Az 1Királyok 10. fejezetében olvashatunk az elefántcsontból készült trónjáról, a hajóiról, amelyek távoli kikötőkbe vitorláztak, és onnan nemesfémekkel, majmokkal és páviánokkal tértek vissza; és hogy az ezüst olyan bőséges volt Jeruzsálemben mint a kő. Az egész világ kereste a király meghallgatását, hogy meghallgassák a bölcsességet, amit Isten a szívére helyezett. Soha nem volt még egy olyan ember, mint Salamon - sem előtte, sem azóta. Soha egyetlen királynak sem volt ennyi földi előnye.
A történet vége mégsem boldog. Salamon számos idegen feleségei elfordították a szívét attól, hogy teljesen kövesse Istent (1Királyok 11:1-6). Apjával, Dáviddal ellentétben ő nem volt Isten szívének embere. Dávid házasságtörő és gyilkos volt, de mélyen legbelül ő valóban Istennek akart tetszeni. Salamonnak minden nagysága ellenére voltak jellembeli hibái, amelyek miatt birodalma végül kettészakadt. A bálványimádást is behozta az országba. Ez az átok nem szűnt meg évszázadokig.
Mindebben nem nehéz megtalálni a tanulságot. A bölcsesség önmagában nem elég. Salamon bölcsebb volt, mint Dávid, de háromezer évvel később a világ az apát nagyobbnak tartja a fiánál. Dávidnak sok hibája volt, de végül volt szíve megismerni Istent. Salamonnak földi szemszögből nézve mindene megvolt, de végül az, amivel rendelkezett, nem számított, mert nem volt meg neki az, ami a legfontosabb.
Salamon bölcsessége nagyságra vezette őt, de nem tudta megakadályozni, hogy elvesse saját hanyatlásának magvait. Mindent birtokolni nem számít, ha az Úr nem az első a szívedben.

Atyám, imádkozom a Neked teljesen odaadó szívért. Ámen

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Imádság
  2022-10-11 20:32:53, kedd
 
  Az igazi imádság örömteli dolog, még ha a válasz látszólag ellentétes is az elhangzott kéréssel. Ahogy William Gurnall fogalmazott: "Imádkozni akkor is kegyelem, ha nem kapom meg a kegyelmet, amiért imádkoztam." Ám ha a válasz nélkül maradt imádság ilyen boldogító, mennyivel inkább az egy meghallgatott kérés! Joseph Hall így írt: "A jó imádságok sosem térnek vissza üresen. Biztos vagyok benne, hogy megkapom, amire szükségem van: vagy azt, amit kérek, vagy azt, amit kérnem kellene."

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-11 20:29:38, kedd
 
  A másokért mondott igazi imádság az imádkozónak is nagy áldására válik, mert közben érzékelhetően közelebb kerülhet Istenhez. Az igazi imádság nem tud másokért kimondottan közbenjárni anélkül, hogy kimondatlanul önmagáért is ne imádkozna.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-11 20:27:17, kedd
 
  Az igazi imádság sok esetben gyakran elismételt, rövid kérés, mely olykor alig több ezeknél az egyszerű szavaknál: "Uram, Uram... légy irgalmas!"

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-11 20:25:45, kedd
 
  Az igazi imádság hittel van átitatva. A hit nélküli imádság, bármilyen őszinte legyen is, gyümölcstelen. Az igazi imádság az igaz hit gyümölcse, és fordítva: az igaz hit az igaz imádságé. Hit és imádság a legjobb barátok, akik egymást építik a közös cél: a Szentháromság Isten dicsősége érdekében.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-11 20:23:16, kedd
 
  Az igazi imádság "behozza Istent a szívbe, és kirekeszti onnan a bűnt [...] Az imádság teendőkkel jár: megismerést, hitet, hálaadást, kutatást és megalázkodást feltételez, és mit sem ér, ha nem párosul benne dolgos kézzel a szív. [...] Átérezni a szükséget és vágyni a segítségre, hittel abban, hogy az meg is érkezik: imádság. [...] Egyetlen imádság felér ezernyi nagyszerű gondolattal..." (Thomas Adam).

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-11 20:18:14, kedd
 
  Az igazi imádság konkrét kérést fogalmaz meg és konkrét választ vár, ami meg is érkezik - talán nem azonnal, de Istennél a "késés" nem visszautasítás. A Szentírás azt mondja, hogy Jézus "egy szót sem felelt", amikor először szólította meg a kánaáni asszony, azt viszont nem mondja, hogy Jézus "egy szót sem hallott" abból, amit az asszony mondott. Az igazi imádság sosem vész el, még ha el is felejtődik. "Isten soha nem tagadott meg semmit egyetlen lélektől sem, aki egészen a mennyig elment, hogy előadja kérését." (John Trapp)

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 269 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35937 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10441
  • e Hét: 22152
  • e Hónap: 51464
  • e Év: 239266
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.