Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Az arc puffadásának okai
  2022-10-25 22:12:06, kedd
 
  Az arc duzzanatát és puffadását nagyon sok minden okozhatja. Sokan arra gondolnak, hogy csak valamilyen sérülés vagy éppen a mértéktelen alkoholfogyasztás idézheti elő az arc duzzanatát, de más tényezők és okok is meghúzódhatnak a háttérben. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az arc duzzanatát egyes gyógyszerek rendszeres szedése is kiválthatja. Ilyenek például a magas vérnyomásra szedett pirulák, egyes szteroidok, az ösztrogénhormon pótlására alkalmazott szerek, a nemszteroid gyulladáscsökkentők.

Gyógyszerallergia is okozhatja az arc duzzanatát, ilyenkor az arc felpuffadása a szervezet allergiás reakciója miatt következik be. A gyógyszerek - többek között az aszpirin - nemcsak arcpuffadást, hanem viszkető bőrkiütést és légzési gondokat is okozhatnak.

A napégés is okozhat hasonló tüneteket, mint az arc rendellenes megduzzadása. A túlzott napozás a bőr hólyagosodását is kiválthatja, illetve egyéb kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, mint például fejfájás, szédülés és hányinger. Ezért is nagyon lényeges, hogy nyáron, ha kimegyünk, akkor minden esetben használjunk fényvédő krémet. Hozzáértők szerint nemcsak a nyári, hanem a téli napfény ellen is védekeznünk kell, így nemcsak a meleg hónapokban javasolt a fényvédő használata, hanem az év minden időszakában.

Egyes embereknél az ételallergia is oka lehet az arc duzzanatának. Milyen ételek okozhatnak arcpuffadást? Például a diófélék, a tejtermékek és a halak. Ilyenkor az ajkak és a szem alatti rész is jelentősen megduzzad és akár súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat.

Az arcüreggyulladás is oka lehet az arc duzzanatának, ilyenkor az orr melléküregei is megfertőződhetnek. A fájdalom és a duzzanat az arc, az orr, a szem és homlok körül is megjelenik.

A kontakt dermatitisz is előidézheti az arc puffadását. Olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a viszketés, a vörösség és a gyulladás. Sok minden kiválthatja a betegséget és a tüneteket, például ékszerek, tisztítószerek, de akár egyes növények is. A megoldás minden esetben az, ha elkerüljük azokat a tárgyakat és szereket, amelyek a betegség tüneteinek fellángolását idézik elő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Fogyás és a bél egészségének fenntartása mandulával
  2022-10-25 21:57:13, kedd
 
 



Ha két főétkezés között csak valami csemegére vágyunk, akkor jól tesszük, ha mandulát fogyasztunk, ugyanis ezernyi jótékony hatása ismeretes. Sokan nem kedvelik, mivel kicsit kesernyés az ízvilága, pedig valóban nagyon sok haszna van, hiszen nemcsak a bél egészségének fenntartását biztosítja, hanem még a fogyásban is a segítségünkre lehet. Mutatjuk, hogy mi mindenre jó még a mandula.

A mandula egészséges zsírokban is rendkívül gazdag, amely sok-sok energiát biztosít a szervezet számára. Nagyon sok kutatást végeztek a mandulával kapcsolatban, és a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a mandula nagymértékben megtámogathatja a fogyásunkat is. Amennyiben két étkezés között nem desszerteket és édességeket eszünk, hanem mandulát, úgy még fogyhatunk is, mivel a mandula gazdag forrása a rostoknak. A rostok könnyen és hamar eltelítenek bennünket, így a következő étkezésnél nem leszünk annyira éhesek, kevesebb ételt szedünk a tányérunkra, azaz kevesebbet eszünk és így még fogyhatunk is.

A mandula többféle módon is védelmet jelent a szív számára. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vérzsírszint, a magas vérnyomás, és még az érrendszer egészségének a fenntartásában is segítségünkre lehet. A mandula rendszeres fogyasztása csökkenteni tudja a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet, ellenben a HDL-koleszterin-szintet segít megnövelni, amelyet szoktak jó koleszterinnek is nevezni.

A mandula gazdag forrása a rostoknak és ez a pozitív jellemzője is nagyban hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. A mandulával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy prebiotikus hatásokkal rendelkezik, vagyis jelentősen megnöveli a jótékony baktériumok számát, ami pedig a bélflóra egyensúlyát állítja helyre. Amennyiben a bélflóránk egyensúlyban van, akkor az emésztésünkkel sem lesznek gondok.

Ha szeretnénk megnövelni a szervezetünkben az antioxidánsok mennyiségét, akkor nincs is más dolgunk, mint elegendő mandulát fogyasztani, a mandula ugyanis gazdag forrása az E-vitaminnak, amelyről köztudott, hogy erős antioxidáns hatással rendelkezik csakúgy, mint például a C-vitamin, vagy ahogyan sokan ismerik, aszkorbinsav.

A mandula nemcsak rostot és E-vitamint, hanem telítetlen zsírokat, mangánt, B2-vitamint és foszfort is nagy mennyiségben tartalmaz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Arkangyalhívó Ima Magyarország Őrangyalához
  2022-10-25 21:48:36, kedd
 
  Magyarország Őrangyala Gábriel Arkangyal. Gábriel, akinek neve azt jelenti: Isten az én erősségem.

Üzenet ez most mindannyiunknak: isteni védelem alatt állunk, de a szabad akarat törvénye szerint Magyarország Őrangyalát kérnünk kell, hogy segítsen meg most minket:

Gábriel Arkangyal tárd ki a szárnyad, hogy ebben az időben óvjad, védjed hazánkat.

Burkoljon be fényed, védelmezzen minket, hogy a hitünk ereje oltsa ki félelmeink és a sötétséget.

Magyarország Őrangyala, állj oda most minden házhoz. Kérlek, hozz nekünk kegyelmet, hogy újra boldogan éljünk egy szebb világot.

Gábriel Arkangyal köszönjük a Fényed, mellyel újra visszahozod szívünkbe a reménységet.

Hozd el nekünk az isteni kegyelmet, óvd meg szeretett földünk és szeretteinket.

Adj erőt most azoknak, akik értünk munkálkodnak.

Segíts meg bennünket, hogy vége legyen minden rossznak.

Erősítsd szívünkben a szeretet és összefogás erejét, hogy mindenki emlékezzen most, hogy egymást átsegíthetjük minden bajon.

Gábriel Arkangyal tárd ki sugárzó szárnyad, s isteni fénnyel óvd, védd szeretett Hazámat!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Imák - fohászok   
Jó nekünk a melatonin?
  2022-10-25 21:39:54, kedd
 
  A melatonin egy természetes alternatívája lehet az altatóknak. Ennek a természetes anyagnak vannak olyan csodálatos és pozitív hatásai, mint az altatóknak, ellenben nincs meg az a veszélye, hogy hozzászokik a szervezetünk. Nem úgy, mint az altatók esetében, amelyek amellett, hogy függőséget okoznak, egy idő után már nem is hatnak úgy, ahogyan kellene.

Szervezetünk - mégpedig az agy tobozmirigye - is termel melatoninhormont. A melatonin elősegíti a jobb alvást, többek között ezért is van rá szükségünk. Szervezetünk belső órája határozza meg, hogy mennyi melatoninhormonra van szükségünk. A melatoninnak nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében.

Lássuk is, hogy miért!
Az alvás elengedhetetlen a jó egészséghez, ugyanis sok mindent befolyásol. Az alvásnak hatása van az immunrendszer egészségére, illetve még a memóriára is. A melatonint alváshormonnak is nevezik, ugyanis segít gyorsabban elaludni, növeli a teljes alvási időt és javítja az alvás minőségét.

A hormonok egyik funkciója nem más, mint az alvás-ébrenlét ciklusának szabályozása. A melatoninnak is van egy ilyen feladata, illetve ezen felül hozzájárul az immunrendszer egészségének fenntartásához is, hiszen serkenti az immunválaszt és növeli azoknak a sejteknek a termelődését, amelyeknek jelentős szerepük van a vírussal fertőzött vagy a rákos sejtek elpusztításában.

A melatonin antioxidánsként is működik, és így megakadályozza a sejtek károsodását. A melatonin emellett csökkenti az oxidatív stressz negatív következményeit és hatásait.

A melatoninnak kiemelkedő szerepe van abban, hogy véd a neurodegeneratív betegségekkel szemben. Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik Alzheimer-kórban, Parkinson-kórban, vagy stroke-ban szenvednek, gyakran alacsony melatoninhormon-szinttel rendelkeznek.

A melatoninhormon a stressz enyhítésében és a hangulat fokozásában is kiemelkedő szerepet játszik, mégpedig a szervezet cirkadián ritmusának szabályozásával. Amikor stresszesek vagyunk, csökken a melatonin szintje, ezért is fordulhat elő, hogy stresszes állapotban csak nehezen tudunk elaludni. Ha egy-egy stresszes helyzetben vagyunk éppen és nem sok esély van a stresszforrás megszüntetésére, akkor a melatonin kiegészítő formájában nagyon sokat segíthet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tiszta táplálkozás 11 szabálya
  2022-10-25 21:36:37, kedd
 
  A tiszta táplálkozás 11 szabálya

A ,,tiszta táplálkozás" angolul "clean eating" kifejezés nagyon népszerű lett az egészségtudatos emberek körében. A tiszta táplálkozás egy étkezési minta, ami a friss, teljes értékű ételekre összpontosít. Egy könnyű és élvezetes életstílus lehet, ha követsz pár általános irányelvet. Ebben a cikkben kifejtjük, hogy mi is az a tiszta táplálkozás és bemutatunk 11 egyszerű módszert, hogy hogyan is lehet kivitelezni.

Mit jelent a tiszta táplálkozás?
A tiszta táplálkozásnak semmi köze nincs ahhoz, hogy tiszta vagy piszkos-e az étel. Inkább a kalóriára, a szénhidrátra, a fehérjére vagy a zsírra való odafigyelésről szól. A tiszta táplálkozás magában foglalja a minimálisan feldolgozott ételek választását, az igazi ételekét, amelyek a maximális tápanyagértéket biztosítják számunkra. Az elképzelés az, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek minél közelebb állnak a természethez. A környezet- és állatbarát termesztés vagy tenyésztés során létrehozott életek választása is hozzátartozik a tiszta táplálkozáshoz.

1. Egyél több zöldséget és gyümölcsöt
A zöldséges és a gyümölcsök tagadhatatlanul nagyon egészségesek. Tele vannak rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi összetevőkkel, amelyek csökkentik a gyulladást és védik a sejteket a károsodástól. Számos tanulmány kapcsolódik ahhoz, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a rák, a szívbetegségek és az egyéb betegségek kockázatát.

A friss zöldségek és gyümölcsök ideálisak a tiszta táplálkozáshoz, mivel rögtön a fáról leszedve és megmosva, nyersen fogyaszthatóak. Az organikus, azaz bio termékek választása még egy lépéssel hozzájárul a tiszta táplálkozáshoz, mivel csökkenti a növényvédő szerek használatát és magasabb a termények tápanyagértéke is.

Íme pár egyszerű ötlet, hogy több gyümölcsöt és zöldséget építs be az étrendedbe:

A salátád legyen olyan színes, amennyire csak lehet: legalább három különböző zöldség és még levél is

Tegyél a salátába áfonyát, alma szeleteket vagy narancsot is

Mosd meg és szeleteld fel a zöldségeket, locsold meg olíva olajjal, fűszerezd be, majd fagyaszd le, hogy bármikor elérhető legyen.

2. Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
A feldolgozott élelmiszer a tiszta táplálkozás ellenkezője, mivel az eredeti állapotuk bizonyos mértékben módosítva van. A feldolgozás során legtöbbször csökken a rost- és tápanyagtartalom, valamint megnő a cukor-, vegyszer- és egyéb mesterséges adalék tartalom az ételben. Összefüggés van a feldolgozott élelmiszerek és a gyulladások, valamint a szívbetegségek kialakulása között.

Ezekben az ételekben sokkal kevesebb tápanyag van, mint a teljes értékű ételekben, még akkor is, ha nem tartalmaznak egészségtelen hozzávalót. Mi több, a feldolgozott élelmiszerek megemésztése kevesebb energiát igényel, mint a teljes értékű táplálékoké, így idővel könnyen okozhatnak súlygyarapodást.

Egy tanulmányban felnőtt embereket vizsgáltak, akik 600 kalória tartalmú ételt kaptak, feldolgozott vagy teljes értékű formában. Az a csoport, aki teljes értékű táplálékot fogyasztott, kétszer annyi kalóriát égetett el emésztés közben, mint a másik csoport.

A tiszta étkezés érdekében fontos, hogy amennyire csak lehet, elkerüljük a feldolgozott élelmiszereket.
3. Olvasd el a címkét
Annak ellenére, hogy a tiszta táplálkozás a teljes értékű, friss ételeken alapszik, vannak bizonyos csomagolt élelmiszerek, amelyek fogyasztása megengedett. Például ilyen a csomagolt zöldségek, magvak, húsok és egyéb ételek. Azonban fontos, hogy elolvassuk a címkét és megbizonyosodjunk róla, hogy az étel nem tartalmaz tartósítószereket, hozzáadott cukrot vagy egészségtelen zsírokat. Továbbá, sokszor a mogyorót vagy dióféléket zöldségből származó olajban pirítják, ami hő által okozott károsodást eredményezhet. Ezért tanácsos nyersen fogyasztani a magvakat, vagy otthon alacsony hőfokon megpirítani a sütőben.

Másik példa, az előre elkészített saláta mix, amivel sok időt spórolhatunk meg. Viszont érdemes odafigyelni, hogy nem tartalmaz-e egyéb hozzávalókat, kifejezetten a hozzá csomagolt salátaöntet, ami tele van adalékanyagokkal és tartósítószerrel.

4. Hagyd el a finomított szénhidrátokat
A finomított szénhidrátok nagymértékben feldolgozott élelmiszerek, amelyekből könnyen túlehetjük magunkat, mégis csekély a tápanyagbevitel. Tudósok megállapítottak, hogy a folyamatos finomított szénhidrát fogyasztás összefüggésbe hozható a gyulladásos betegségekkel, az inzulinrezisztenciával, a máj elzsírosodásával és az elhízással.

Ellenben a teljes kiőrlésű gabona több tápanyagot és rostot biztosít számunkra és hiteles tanulmányok szólnak arról, hogy csökkentik a gyulladásokat és javítják az emésztést. Egyik vizsgálatban 2 834 felnőtt ember vett részt. Azoknak, akik teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket fogyasztottak, kevésbé nőtt a hasi zsírmennyisége, mint azoknak, akik finomított szénhidrátot kaptak.

Ha gabonafélét vásárolsz, mindig az válaszd azt, amelyik a legkevesebb folyamaton ment át, mint például a csíra kiőrlésű kenyér és zab- vagy rozskenyér. Kerüld a készen fogyasztható gabonapelyheket, a fehér kenyeret és más finomított szénhidrátokat.

5. Kerüld a zöldségből készült olajokat és margarinokat
A zöldségből készült olajok és margarinok nem férnek bele a tiszta táplálkozásba. Akik nem tudnák, ezek úgy készülnek, hogy kémiai anyagokkal kivonják az olajat a magokból és a zöldségekből, így nagymértékben feldolgozott élelmiszerekké válnak.

Emellett nagy mennyiségben tartalmaznak omega-6 zsírsavat, linolsavat, ami felelős lehet s különböző gyulladásokért, szív problémákért és az elhízásért is.

Továbbá, ezeket az olajokat a kémiai felépítésük sebezhetővé és romlandóvá teszi, különösen a magas hőkezelés, valamint a levegővel való érintkezés során. Többféle margarin még mindig tartalmaz mesterséges zsírokat, annak ellenére, hogy sok cég már kivonta a termékeiből az egészségre gyakorolt káros hatásuk miatt. Habár el kell kerülnünk az összes zöldségből készült olajat, fontos, hogy mérsékelt mennyiségben fogyasszunk egészséges zsírokat.

Olyan olajokat válassz, amelyek minimális feldolgozási folyamaton mennek keresztül és jó hatással vannak az egészségedre. Ilyen például az extra szűz olívaolaj, kókuszolaj és a szabad-tartású szarvasmarha tejéből készült vaj.

6. Maradj távol a cukor minden formájától
A cukor elkerülése az egyik legfontosabb szabály a tiszta táplálkozás érdekében. Sajnos a legtöbb ételben megtalálható, még azokban is, amelyek nem édesek, mint például a szószok és a fűszerkeverékek. A kristálycukor és a kukorica szirup fruktóz szintje is igen magas. A kristálycukor 50%-a fruktóz, valamint a kukorica szirup 55%-ban tartalmazza. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a fruktóz felelős lehet az elhízásért, a cukortóbetegségért, a máj elzsírosodásáért, különböző rákok kialakulásáért és egyéb egészségügyi problémákért.

Az egészségedtől függően, kis mennyiségben néha megengedhetsz magadnak természetes cukrokat, mint például a méz vagy a juharszirup, miközben a tiszta táplálkozás szabályait követed. Azonban, ha cukorbetegségben vagy más hasonló betegségben szenvedsz, tanácsos elkerülni a cukor minden formáját, beleértve a természetes változatait is.

Az igazi tiszta táplálkozás érdekében próbáld meg az ételeket a természetes, édesítetlen formájában fogyasztani. Tanuld meg értékelni a gyümölcsök és más termések természetes zamatát.

7. Ne fogyassz alkoholt
Alkohol készítés közben a gabonához, gyümölcshöz vagy zöldséghez adnak élesztőt, megvárják míg a keverék erjedni kezd. Egyes italok mérsékelt fogyasztása jó hatással lehet a szívre, ilyen például a vörösbor. Azonban a borban található antioxidánsokon kívül, az alkohol nem biztosít tápanyagot számunkra.

Mi több, kimutatták, hogy a rendszeres alkohol fogyasztás kiválthat a gyulladást, és még számos egészségügyi problémához is hozzájárul, mint például a májbetegségek, emésztési rendellenességek és az elhízás.

Aki egy tiszta táplálkozási életstílust követ, az minimalizálja az alkohol fogyasztást.

8. Helyettesíts zöldségekkel a receptekben
Visszatérve arra, hogy minél több zöldségfélét fogyasszunk, jó módszer erre, ha helyettesíted velük a receptekben írt finomított gabonaféléket. Például, a karfiol jól ledarálva tökéletesen helyettesíti a rizst vagy a törtkrumplit.

9. Kerüld el a csomagolt nassolni valókat
Ha a tiszta táplálkozás a célod, a csomagolt rágcsálni valókat különösen el kell kerülnöd. A kekszek, müzliszeletek, muffinok és az ezekhez hasonló élelmiszerek tele vannak cukorral, gabonával, zöldség olajjal és más egészségtelen hozzávalókkal. Ezek a feldolgozott ételek igen csekély tápanyagtartalommal bírnak, és nem elégítik ki a szükségleteinket.

Hogy könnyen elkerüld az ilyesfajta ételeket, ha éhes vagy, mindig legyen kéznél olyan nassolni való, ami nem ütközik bele a tiszta táplálkozás szabályaiba. Ilyen lehet például a mogyoró, a zöldségek és a gyümölcsök. Ezek mind finomak, tápanyag-dúsak, és óvják az egészségedet.

10. Válaszd a szabad-tartású állatoktól származó élelmiszereket
A friss, feldolgozatlan ételekkel kapcsolatban, fontos, hogy a tiszta táplálkozás magában foglalja azon élelmiszerek fogyasztását, amelyek megfelelő körülmények között tartott állatoktól származnak. Sajnos a mai világban számos helyen hatalmas komplexumokban tartanak állatokat, amelyeket nagyüzem gazdálkodásoknak neveznek. Ezekre a helyekre jellemző a zsúfoltság és a koszos körülmények. Hogy megelőzzék a fertőzéseket, gyakori, hogy antibiotikumokat adnak az állatoknak, valamint hormonokkal kezelik őket. Ösztrogént és tesztoszteront injekcióznak beléjük, hogy maximalizálják a növekedést.

Továbbá, az ipari telepeken tartott marhákat gabonával etetik, annak ellenére, hogy a természetes táplálékuk a fű. Bizonyított, hogy a legelőn tartott marha húsában több a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsav és az antioxidáns aránya, mint a gabonával etetett jószágok húsában. A nagyüzemi állattartásnak a környezeti hatása is igen aggasztó, mivel velejárója a nagy mennyiségű szennyvíz.

Azzal, hogy kisvállalkozóktól, őstermelőktől vásárolsz humánusan nevelt, természetes étrendjüknek megfelelően etetett és antibiotikumoktól, valamint növekedési hormonoktól mentes állatoktól származó húst, támogatod az állatok, a Föld és a saját egészségedet is.

11. Legyen a víz az elsődleges folyadék
A víz a legegészségesebb és a legtermészetesebb ital, amit csak ihatsz. Nincs benne adalékanyag, cukor, mesterséges ízesítő vagy egyéb ismeretlen eredetű hozzávaló. Egy úgymond ,,tiszta" ital. A víz bőséges fogyasztása a hidratáció legjobb módja, továbbá segít a megfelelő súly elérésben is.

Ellendben a cukrozott üdítők egyértelműen felelősek lehetnek a cukorbetegségért, az elhízásért és más betegségekért. Ráadásul a gyümölcslevek ugyanezeket a problémákat okozhatják, mivel azok is nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot. Ezektől az italoktól mindenkinek távol kellene tartania magát, főleg azok, akik tisztán szeretnének táplálkozni.

A cukor nélkül fogyasztott kávé és tea is jó megoldás lehet, ráadásul más jótékony hatásaik is vannak, viszont vannak olyan emberek, akik érzékenyek a koffeinre, nekik nem igazán ajánlott.
A tiszta étkezéshez tiszta vízre van szükséged

A szennyezésektől mentes iható csapvíz előállítsa gyerekjáték egy Vízmegoldás vízszűrővel. Az ásványvíz vásárlás nagyon fáradságos és ha valamiért éppen nem tudsz bevásárolni, akkor könnyen víz nélkül maradhatsz. De ha van egy vízszűrőd a konyhában, ez a probléma teljesen megoldódik. Kényelmesen, a csapjából fog folyni az ásványvíz minőségű tisztított víz és Te annyit és akkor iszol belőle, amikor csak akarsz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A máj egészségét fenntartó gyógynövények
  2022-10-25 21:26:37, kedd
 
  A máj egészségét fenntartó gyógynövények - kurkuma, bojtorján és máriatövis

A kutatások azt mutatják, hogy ha rendszeresen fogyasztunk májvédő gyógynövényeket, akkor nagyobb eséllyel maradunk egészségesek, mivel a májnak kiemelt feladata van az egészségünk megőrzésében. A májtisztító gyógynövények alkalmazásával a máj munkáját támogatjuk meg, mégpedig a méregtelenítő folyamatait segítjük.

A máj tisztításában aktívan részt vehet a máriatövis, amelyet leggyakrabban különféle májbetegségekre, hepatitiszre vagy májcirrózis esetén használnak. A gyógynövény sikeresen kezeli a magas koleszterinszintet, a cukorbetegséget, a gyomorégést, a gyomorrontást, az epehólyag-problémákat. A gyógynövénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítani tudja a májfunkciókat és regenerálja a májsejteket.

A másik gyógynövény, amely szintén segít a máj méregtelenítésében, a kurkuma. A kurkuma egyik bioaktív hatóanyaga a kurkumin, amelynek kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatással bír, éppen ezért nagyon hatékony lehet például a hepatitisz kezelésében is. Naponta fél teáskanál kurkuma fogyasztására van szükség, hogy megtámogassuk a máj munkáját. Egyeseknél azonban mellékhatásokat is okozhat a gyógynövény fogyasztása, például gyomor- és bélrendszeri gondokat, például hányingert, hasmenést és szédülést. A kurkuma alacsony vércukorszintet és véralvadási gondokat okozhat, ezért ha valaki gyógyszert szed vagy valamilyen betegségben szenved és kurkumát kíván fogyasztani, előtte mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a kurkumafogyasztással kapcsolatban.

A bojtorjánra természetes méregtelenítőként is tekinthetünk, amely a kutatások szerint védelmet jelent a májsejtek számára a különféle mérgező anyagok okozta károsodásokkal szemben. Egyes tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy a gyógynövény hasznukra lehet azoknak is, akik mértéktelenül fogyasztanak alkoholt, mivel segíthet megvédeni a májat az alkohol okozta károsodásoktól.

A fenti gyógynövények mellett más tényezők is segíthetik a máj egészségének fenntartását és regenerációját. Nagyon fontos, hogy egészségesen étkezzünk, rendszeresen mozogjunk, tartsunk fent az ideális testsúlyunkat. Az is lényeges, hogy korlátozzuk az alkoholfogyasztást, a fertőzések elkerülése érdekében mossunk gyakran kezet, illetve tartsuk kordában a koleszterinértékeinket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mi történik velünk, ha nem iszunk több kávét?
  2022-10-25 21:22:52, kedd
 
  Most sokan bizonyára szörnyülködve lapoznak tovább, hiszen a kávéra mint életmentőre tekintenek.

Valóban nagyon sok pozitív hatása van a kávéban lévő koffeinnek, de kipróbálta már kávé nélkül? Tudja, hogyan és miként reagál a szervezete, ha nem fogyaszt kávét? Most ennek járunk utána.

A koffein nem ördögtől való dolog, nemcsak energiát biztosít a szervezetünk számára, hanem sokféle tünet megszüntetésében lehet a segítségünkre. Enyhíti a stresszt, de csak bizonyos ideig, ugyanis ha napi több csészével is elfogyasztunk belőle, akkor fokozódik a stressz-szint is. Ha többé nem iszunk kávét, azaz nem juttatunk be koffeint semmilyen módon a szervezetünkbe, egy idő után csökkenni fog a szorongásszintünk, mivel a kávé először jó hatással van ránk, majd egyre idegesebbek és feszültebbek leszünk tőle.

Jobban fogunk aludni, ha nem iszunk többé kávét. A kávé - főleg, ha délután is megiszunk egy csészével - negatívan hat az éjszakai alvásunkra. Minél több kávét iszunk a nap folyamán, annál nagyobb lesz az esély az alvászavarok kialakulására.

A koffeinnek hashajtó hatása is van, ezért van az, hogy sokan nem hajlandók lemondani erről a fekete italról. Ha le szeretnénk szokni a kávéról, akkor fokozatosan tegyük és meglátjuk, hogy egy idő után nem lesznek emésztési zavaraink.

A nőknek gyakran fájhat a mellük. A kutatások azt mutatják, hogy a koffeinnek is van ilyen hatása. Sok nő számolt be arról, hogy miután kiiktatta az életéből a kávét, a mellfájdalma is egész egyszerűen megszűnt.

A kávé - pontosabban a koffein - csökkenti a bőrben a kollagéntermelést. Ez az egyik oka a nagyfokú bőröregedésnek. A koffein csökkenti a bőr feszességét és rugalmasságát is, a bőr megereszkedik és ráncos lesz, azaz a koffein felgyorsítja a bőrben azokat a bizonyos öregedési folyamatokat.

A koffein is függőséget okoz csakúgy, mint az alkohol vagy a nikotin. Miután hozzászokott a szervezet, egyre több és több koffeinre lesz szüksége ugyanazoknak a hatásoknak az eléréséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Szuper cukkini fasírt recept
  2022-10-25 20:50:02, kedd
 
  Szuper cukkini fasírt recept:

Hozzávalók:
70 dkg cukkini lereszelve
1 teáskanál só
negyed bögre teljes kiőrlésű liszt
negyed bögre reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 tojás felverve
bors és egyéb fűszerek ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
1. Öntsd le a lereszelt cukkini levét. Adj hozzá sót, majd keverd össze. Hagyd állni 10 percig, majd egy konyharuhán keresztül szűrd le a kiengedett vizet.

2. Egy nagy tálban keverd össze a cukkinit, a lisztet, a parmezánt, a fokhagymát és a tojást, majd fűszerezd ízlés szerint.

3. Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Kanalazd bele a cukkini keveréket, formázd laposra, majd süsd aranybarnára mindkét oldalát (kb 3-4 percig).

4. Frissen tálalva a legfinomabb. Jó étvágyat!

Forrás : Link


 
 
0 komment , kategória:  Receptek / főételek  
Az articsóka egészségügyi előnyei
  2022-10-25 20:38:19, kedd
 
 



Az articsóka sokféle pozitív hatással rendelkezik, elsősorban a máj egészségét védi. A gyógynövény az összetevőinek is köszönheti az egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Milyen összetevőket tartalmaz?
Többek között koffeinsav-származékokat, szeszkviterpén-laktonokat, illóolajokat, flavonoidokat, inulint, ásványi anyagokat és vitaminokat.

Az articsóka többek között antimikrobiális és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. A keserű gyógynövény ezen kívül védi a májat, vizet hajt ki a szervezetből és csökkenti a magas vérnyomást is.

Az articsókának alacsony a zsírtartalma, miközben rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. Kiemelkedően magas a K-vitamin-, a C-vitamin- és a foláttartalma, illetve nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, foszfort és magnéziumot.

Az articsókalevél-kivonat pozitív hatással lehet a koleszterinszintre. Egy 12 héten át tartó kutatás során vizsgálták ennek a gyógynövénynek a hatásmechanizmusait. Az eredmények azt mutatták, hogy az articsóka mintegy 30 százalékkal csökkentette az LDL-koleszterin-szintet és mintegy 20 százalékkal a trigliceridszintet. A rendszeresen fogyasztott articsóka ezen kívül megemeli a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet.

Az articsóka a magas vérnyomás szabályozásában is aktívan részt vesz. A gyógynövény egy olyan enzimet tartalmaz, amely közreműködik az erek tágításában, illetve nagyon jó káliumforrás, ami szintén csökkenti a magas vérnyomást.

Az articsókakivonat rendszeres fogyasztása segíthet megvédeni a májat a károsodástól és enyhítheti az alkoholmentes zsírmájbetegség kellemetlen tüneteit is.

Az articsóka nagyon jó rostforrás, amely az emésztőrendszer egészségét védi, mégpedig úgy, hogy elősegíti az úgynevezett jó bélbaktériumok elszaporodását, csökkenti a bélrák kialakulásának kockázatait, enyhíti a székrekedést és a hasmenést.

Az articsóka egy értékes rostot, inulint is tartalmaz, amely prebiotikumként működik. Az articsókakivonat enyhülést hoz az olyan emésztési zavarokra, mint a hányinger, a gyomorégés és a puffadás.

Az articsókalevél-kivonat segíthet kezelni az IBS (irritábilisbél-szindróma) tüneteit. Az egyik ilyen tünet a hasi görcs. Ezen kívül a gyógynövény segíti a jó bélbaktériumok elszaporodását és még a gyulladás csökkentésében is aktívan részt vesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A húgyúti fertőzések megelőzésére
  2022-10-25 16:11:12, kedd
 
  A húgyúti fertőzés magába foglalja a felső húgyutak fertőzését, a vesék, az alsó húgyutak és a húgyhólyag fertőzését. A húgyúti fertőzés sok fájdalommal és kellemetlenséggel jár együtt. Ide tartozik a sürgető vizelési inger, az égő és fájdalmas érzés vizeletürítés közben. Kismedencei fájdalom is kialakulhat, amennyiben a fertőzés továbbterjed.

Otthoni egyszerű gyógymódokkal is próbálkozhatunk nemcsak a betegség kezelésében, hanem annak megelőzésében.

Mire ügyeljünk?
Az egyik megoldás, ha csak és kizárólag pamut fehérneműt hordunk, ugyanis ez megakadályozza a baktériumok elszaporodását és bejutását a húgyutakba és a húgyhólyagba. A szintetikus anyagokból készült fehérnemű nem tartja szárazon az intim területeket, és ez melegágya a baktériumoknak.

A hidratáció is nagyon sokat segíthet a húgyúti fertőzések megelőzésében, hiszen ily módon könnyedén megszabadulhatunk azoktól a baktériumoktól, amelyek aktív szerepet játszanak a fertőzés kialakulásában.

A tőzegáfonya egy hagyományos otthoni eszköz lehet a húgyúti fertőzések leküzdésében. Az áfonya nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely segít megnövelni a vizelet savasságát, ami csökkenti a húgyutakban a rossz baktériumok elszaporodását.

A tőzegáfonyalé ezen kívül nagyon sok antioxidánst tartalmaz, például polifenolokat, amelyek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A C-vitamin kiegészítő formájában is nagyon hasznos lehet a húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére. Ez a vitamin egy nagyszerű antioxidáns, amely fellendíti az immunrendszer működését.

A fokhagyma is nagyon sok pozitív hatással rendelkezik. Nem csak az szív- és érrendszer egészségét védi, hanem a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumokat is elpusztítja.

Húgyúti fertőzés esetén próbáljunk gyulladáscsökkentő táplálékokat és italokat fogyasztani, és kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 373 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1182
  • e Hét: 6027
  • e Hónap: 37513
  • e Év: 242214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.