Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Csillagos könyv.gif
  2022-11-25 22:36:12, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Csillagözön gif
  2022-11-25 22:34:03, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Csillagos kép gif
  2022-11-25 22:33:01, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Cicapuszi gif
  2022-11-25 22:31:55, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Búzavirágok gif
  2022-11-25 22:30:30, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Az emésztőrendszeri zavarok tipikus jelei és betegségei
  2022-11-25 22:27:50, péntek
 
  Amennyiben az emésztés nem megfelelő, sok-sok jel utalhat erre. Nem mindenkinek egyforma az emésztése és az anyagcseréje. Ha valaki csak heti három alkalommal tud a mosdóba menni a nagydolgát elvégezni, az sem gond, és az sem probléma, ha másnak mindennap fel kell keresnie emiatt a mosdót. Azonban az emésztőrendszer zavarai, a gyakori székrekedés és hasmenés már jelezhet gondot, mutatja, hogy valami probléma van az emésztéssel.

Amikor eszünk, akkor először a szájüregbe kerül az étel, majd innen továbbjut a gyomorból és a vékonybélből a vastagbélbe. A táplálék lebontásában sok minden szerepet játszik, például a bélbaktériumok, az enzimek, a gyomorsav és az epe. Ha azonban valami gond van az emésztéssel, akkor létrejöhetnek olyan emésztőrendszeri zavarok, mint a hasmenés, a hasi fájdalom és görcsök, a székrekedés és a puffadás.

A székrekedés kiváltásában sok minden szerepet játszik, például többek között az egészségtelen étkezés, az inaktív életmód, de cukorbetegség, vastagbél- és végbélgondok is okai lehetnek ennek az emésztési zavarnak.

A tartós székrekedés nemcsak az ebben szenvedő egyénnek kellemetlen, hanem még plusz betegséget - például aranyeret - is magával hozhat.

Hasmenéssel sokan küzdenek. Ennek hátterében is több minden meghúzódhat, például irritábilisbél-szindróma, gyógyszerek, édesítőszerek, ételallergiák vagy a cukros ételek mértéktelen fogyasztása.

Az emésztési problémák ellen a legtöbb, amit tehetünk, ha elegendő folyadékot, vizet fogyasztunk a nap folyamán. A rostos táplálkozás, azaz a zöldségek és a gyümölcsök rendszeres bevitele is segít a probléma orvoslásában.

Nagyon lényeges még az is, hogy a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket részesítsük előnyben. Kerüljük a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket. A telített zsírok helyett fogyasszunk telítetlen zsírokban és omega-3 zsírokban gazdag ételeket, például halakat, dióféléket, növényi olajokat. A probiotikumok is sokat segíthetnek az emésztés helyreállításában, a bélflóra egyensúlyának megteremtésében. És ne felejtsük el a fizikai aktivitást sem, hiszen a beleknek is szükségük van mozgásra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Zsírégető táplálékok és italok
  2022-11-25 22:25:02, péntek
 
  Vannak olyan táplálékok és italok, amelyek felgyorsítják az anyagcserét és a zsírégetés folyamatát, ezek a hatások pedig pozitívan befolyásolják a testsúlycsökkenést. A cikkben most olyan italokat és táplálékokat mutatunk be, amelyek zsírt is égetnek.

Az anyagcserére pozitívan hat a zöld tea, amely koffeint és antioxidáns polifenolt, azaz katekint tartalmaz. Ez a tea serkenti a zsírégetést, de emellett a méregtelenítő folyamatokat is beindítja az antioxidáns összetevőknek köszönhetően.

A kelkáposzta is nagyon egészséges, többek között azért, mert szabályozza a vércukorszintet. Amennyiben a vércukorszint ingadozó, úgy ez megnöveli a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulásának az esélyét.

A lime C-vitaminban, rostban, ásványi anyagokban és antioxidáns fitonutriensekben gazdag. Az antioxidáns hatás segíti a sejtek megfelelő működését és megtámogatja a táplálékok lebontását, illetve a zsírlerakódások megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A chiamag rendkívül hatékony módon csökkenti a magas vércukorszintet és a szérumlipidszintet. Mivel nagyon sok rostot tartalmaz, így megakadályozza a zsírsejtek lerakódását és ezzel együtt a drasztikus hízást. A chiamag ezen kívül serkenti az anyagcserét, méghozzá a gyulladás csökkentésével és az inzulinérzékenység fokozásával.

A grépfrút nagyon sok antioxidáns C-vitamint tartalmaz és kiemelkedő a hidroxi-citromsav tartalma is, amelynek szintén szerepe van a zsírsejtek csökkentésében, ezáltal az elhízás megelőzésében.

Zsírt akkor is égethetünk, ha rendszeresen fogyasztunk brokkolit. A brokkoli rostot, A-vitamint, C-vitamint, K-vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és omega-3 zsírsavakat tartalmaz nagy mennyiségben. A brokkoli aktívan részt vesz az LDL-koleszterin-szint csökkentésében, illetve antioxidáns tulajdonságai segítenek a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében. Mivel a méreganyagok jelenléte a szervezetben meggátolja a zsírégetést, így a brokkoli rendszeres fogyasztása csakis az előnyünkre válhat.

A paradicsom javítja a metabolikus egészséget, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz likopint, amely nemcsak gyulladást csillapít, de az anyagcsere fokozásában is aktívan részt vesz és még a rossz koleszterin szintjét is csökkenti.

A spenót nagyon sok élelmi rostot tartalmaz, ami növeli a telítettségérzetet, a jóllakottság érzését. Ha spenótot ebédelünk rendszeresen, nem kell tartanunk az elhízástól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A mentális egészség segítője
  2022-11-25 22:17:03, péntek
 
  A mentális egészség segítője - omega-3 zsírokban gazdag halolaj

A halolaj nem tartozik a kedvenceim közé, viszont amióta tudom, hogy mennyire egészséges, rendszeresen fogyasztom. Habár jobban kedvelem a halételeket, mint magát a halolajat, azért évente kúraszerűen halolajat is fogyasztok.

A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag. Ezek többszörösen telítetlen zsírok, amelyek nagyon hatékonyak és fenn tudják tartani a mentális egészséget is. Kétféle omega-3 zsírsav van a halolajban, az egyik a DHA, a másik pedig az EPA. Ez a két tápanyag csakis a halolajban és a halakban van jelen, így aki nem fogyaszt ilyen táplálékokat, nem juttatja a szervezetét ezekhez a hasznos tápanyagokhoz, és ily módon megvan az esélye a mentális és a kognitív hanyatlásnak.

Az omega-3 zsírsavaknak köszönhetjük, ha az agyunk egészséges és jól működik, hiszen ezek biztosítani tudják az agyi egészséget, illetve a normális agyi funkciókat. Hogy miért? Mind az EPA, mind pedig a DHA nagy szerepet játszik abban, hogy az agysejtek közötti kommunikáció tökéletes legyen.

Amennyiben alacsony a szervezetben az omega-3 zsírsavak szintje, ez jelentősen fel tudja gyorsítani az agyi öregedést és az agy működését is gátolhatja, illetve az agyi egészség is hanyatlani kezd.

A halolaj akkor is nagyon hasznos lehet, ha valakinél már megállapították az Alzheimer-kórt, azaz a mentális és a kognitív hanyatlás már kezdetét vette. Az omega-3 zsírsavak ugyanis javítják a kognitív képességeket, így a memóriára is pozitív hatást gyakorolnak.

A halolaj-kiegészítők rendszeres fogyasztása tehát nagyon fontos és hasznos lenne. Legfőképpen az EPA-ra van nagy szüksége az agynak, mivel ez a vegyület nemcsak a memóriára hat pozitívan, hanem még a depresszió megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Az omega-3 zsírsavak két módon is enyhíthetik a depresszió tüneteit, egyrészt csökkentik a szervezetben a gyulladást, amely az egyik kockázati tényezője a depressziónak; másrészt fokozni tudják a szerotoninszintet, amely pedig a jó hangulatért felelős hormon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egy erős antioxidáns gyümölcs – narancs
  2022-11-25 21:37:29, péntek
 
 



Kevés ember van, aki ne szeretné ezt a déligyümölcsöt, azaz a narancsot. Édes, lédús, rostokban bővelkedő és még finom is. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint, amely egy természetes megoldás a téli betegségek megelőzésére, hiszen a C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amely erősíti az immunrendszert, de még a keringésünknek is nagyon jót tesz. A kollagéntermelésben is szerepe van, amelyre a porcoknak, a csontoknak és az izmoknak van nagy szükségük.

A narancs nagy mennyiségben tartalmaz rostot, amely nemcsak az emésztésnek tesz jót, hanem enyhíti a székrekedés problémáját is. A rostok egészségesen tartják a beleket, csökkentik a koleszterinszintet és szabályozzák a vércukorszintet is. Telítettségérzetet okoznak, így kevesebbet fogunk enni és még fogyhatunk is. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gyümölcsöt, csökkenhet az esélye a cukorbetegség, a szívbetegség és a rákos betegségek kialakulásának.

A narancs fitokemikáliákban és flavonoidokban is bővelkedik, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületek. A narancs ráadásul nemcsak gyulladást csökkent, hanem nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így hathatós védelmet nyújt a cukorbetegséggel, a szívbetegséggel, az ízületi betegségekkel, az Alzheimer-kórral és a depresszióval szemben.

A narancs nagy mennyiségben tartalmaz egy ásványi anyagot, a káliumot, amely táplálja az idegeket, az izmokat, és a normális szívverést is biztosítja. A narancs ezen kívül olyan elektrolitokkal van tele, amelyek hatékony védelmet nyújtanak a görcsökkel, így az izmok görcseivel szemben is.

A narancsnak a béta-karotin-tartalma is kiemelkedő. A béta-karotin egy erős antioxidáns, amely elősegíti a sejtek egészségét, csökkenti a szervezetben a szabad gyökök okozta károsodásokat.

Ez a déligyümölcs tiamint is nagy mennyiségben tartalmaz. A tiamin segít a szervezetnek feldolgozni a különböző tápanyagokat, és nagy szerepe van az elfogyasztott táplálékok energiává alakításában is. Tiaminra minden sejtünknek szüksége van.

A narancsot fogyaszthatjuk önmagában, de remek gyümölcssalátát és turmixitalt is készíthetünk belőle. Adjunk hozzá gyömbért, kurkumát és fahéjat, hogy ezzel is megerősítsük az immunrendszerünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 356 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1484
  • e Hét: 7840
  • e Hónap: 21589
  • e Év: 226290
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.