Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Isten oldalán állsz?
  2022-11-26 20:39:15, szombat
 
  Isten oldalán állsz?

,,Mert annak az embernek, akit ő jónak talál, bölcsességet, tudást és örömöt ad. A bűnöst pedig azzal veri meg, hogy gyűjtsön és halmozzon, azután annak hagyja, akit Isten jónak talál. Ez is hiábavalóság és hasztalan erőlködés." (Prédikátor 2,26)

A 26. vers arra emlékeztet minket, hogy a világegyetemben van erkölcsi kormányzat. Isten tiszteli azokat, akik tisztelik őt (1Sámuel 2:30), és megítéli azokat, akik vétkeznek ellene. Az alkalmi olvasó talán átugorja azt a bizonyos ítéletet, amelyre Salamon gondol. Arra utal, hogy a gonoszok vagyont halmoznak fel, hogy azt az igazaknak adják. Ez egy megdöbbentő gondolat. Számos érdekes gondolatot feltételez, többek között azt, hogy a bűnösök ugyanúgy Isten végső ellenőrzése alatt állnak, mint az igazak. Amikor azt énekeljük, hogy "kezében tartja az egész világot", általában nem arra gondolunk, hogy a bűnösök is az Ő kezében vannak, pedig így van.

Ezen túlmenően azt is mondhatjuk, hogy Isten úgy rendezi az eseményeket, hogy az igazak gyakran profitálnak a bűnösök munkájából. A Példabeszédek 13:22 ugyanezt az igazságot mondja ki más összefüggésben: "A jó ember örökséget hagy még unokáinak is, a vétkes vagyona pedig az igazra vár.". A Példabeszédek 28:8 pedig hasonló kijelentést tesz: "Aki kamattal és uzsorával gyarapítja vagyonát, annak gyűjt, aki könyörül a nincsteleneken.". Matthew Henry szerint Isten "kínozza" a bűnösöket azzal, hogy gazdagságot ad nekik, hogy aztán később elvegye és az igazaknak adja. Isten ezt egy "uralkodó gondviseléssel" teszi, hogy az istentelenek kénytelenek legyenek átadni gazdagságukat Isten gyermekeinek. Példaként hozza fel, hogy a kánaániak hogyan tartották meg a jó földet, amíg Isten oda nem adta azt Izrael fiainak. Gondolhatunk arra is, hogy Hámán halála után Márdokeus megkapta a király pecsétgyűrűjét (Eszter 8:2). Márdokeus végül megkapja a gonosz Hámán vagyonát, aki az Úr népe ellen szervezkedett.

Ezen a ponton több kérdés is felmerülhet, amelyek közül a legfontosabb: Miért nem történik ez mindig így? Az alapvető válasz az, hogy nem tudjuk; de bevallom, hogy sok vigaszt találok Martin Luther King, Jr. szavaiban: "A világegyetem karja hosszú, de az igazságosság felé hajlik".
Soha nem fogjuk megérteni az élet egyenlőtlenségeit, ha rövid távú szemléletet alkalmazunk. A jó emberekkel rossz dolgok történnek, és a rossz emberek néha megússzák a gyilkosságot. Az egyik ember rákot kap és negyvenkét évesen meghal; egy másik kilencvenöt évig él - de az első ember istenfélő volt, a második pedig nem. Hogyan lehetséges ez? A hívő embernek fel kell tételeznie, hogy vannak más tényezők is, amelyek túlmutatnak azon, amit mi látunk.

Ha azonban hosszú távon gondolkodunk, a jövőképünk sokkal világosabbá válik. A világegyetemnek valóban van erkölcsi rendje. Isten tiszteli azokat, akik tisztelik Őt. Megítéli a bűnösöket és megjutalmazza az igazakat. A jutalom gyakran ebben az életben érkezik el, de ha nem, Istennek egy örökkévalóság áll rendelkezésére, hogy helyrehozza, ami elromlott. Végül senki sem fogja megbánni az Úr szolgálatát.

Uram, nem azt kérem, hogy Te legyél az én oldalamon, csak azt, hogy én legyek a Te oldaladon. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - November 27
  2022-11-26 19:23:06, szombat
 
  "Az felnézett, és így szólt: "Úgy látom az embereket, mintha fákat látnék, amint járkálnak." Mk 8,24


Az Úr ereje ennek az embernek a szemét látóvá tette, de még nem volt képes mindent világosan megkülönböztetni. Jézus megkérdezte tőle: "Látsz-e valamit?" Az felnézett, és ez volt az első örvendező szava: "Látok!" - Milyen nagy áldás! - Néhányan közületek is elmondhatják: "Egyet tudok: bár vak voltam, most látok."(Jn 9,25) "Nem látok olyan sokat, amennyit esetleg kellene, vagy úgy, ahogy remélem, hogy egyszer majd látni fogok, de mégis látok. Ezt bizonyosan tudom. Látom ínségemet és szükségemet, és ha semmi mást nem látok is, ezeket mégis látom." - Nos, ha valaki láthat valamit, nem számit, mi az; elvégre: tud látni. Legyen az egy gyönyörű tárgy vagy egy csúf dolog, amit lát: nincs jelentősége. Így tehát, ha valamilyen lelki érzéked van, az annak a bizonyítéka, hogy van lelki életed. -De hallgassuk tovább ezt a férfit. Azt mondja: "Látom az embereket." Ez még jobb! -Vannak emberek, akiknek elegendő látóképességük van ahhoz, hogy megkülönböztessenek bizonyos dolgokat.

Bizonyára, egykor másokkal együtt te is olyan vak voltál, mint egy denevér, és senki sem tudott volna meggyőzni arról, hogy a keresztség általi "újjászületés" más, mint az Isten igéje által történő újjászületés. Azt gondolnánk, hogy ez mindenki előtt világos; de sajnos nem így van.

Most Isten kegyelméből eleget láthatsz ahhoz, hogy megismerd: van Üdvözítő; a megváltás útja a Jézus Krisztusba vetett hitben rejlik; hogy a megváltás, amit Jézus Krisztus véghezvitt, tökéletes; és azokat, akik ezt megkapták, bizonyosan az örök dicsőségbe juttatja. - De figyeljetek csak tovább erre a férfira, mert azt mondja: "Úgy látom az embereket, mintha fákat látnék, amint járkálnak." Mindent homályosan lát. - Így van ez az első világossággal, ami sok, lelkileg vak embernek megadatik. Nem tudnak különbséget tenni a megigazulás és megszentelődés, a Megváltó és a Szentlélek munkája között. De már az is kegyelem, hogy tulajdonképpen látnak, és ezután Isten fokozatosan egyre több világosságban részesíti őket.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1621
  • e Hét: 15195
  • e Hónap: 27070
  • e Év: 214872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.