Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A tápanyagokban gazdag kukorica
  2022-11-07 20:16:53, hétfő
 
  A kukoricát a világ számos táján ismerik. Sokan kedvelik ezt a keményítőtartalmú zöldséget, főleg főve. Jól is tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, mivel rendkívül gazdag rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.

A kukorica tápanyagtartalma kiemelkedő. Gazdag forrása a C-vitaminnak, a B1-vitaminnak, a B9-vitaminnak, a magnéziumnak és a káliumnak. Mivel keményítőt tartalmaz, így hirtelen ugyan megemelhetné a vércukorszintet, de ezt a hatását kompenzálja a rosttartalma, ami viszont nem engedi, hogy a kukoricának ez a negatív hatása érvényesüljön. A cukorbeteg személyek azonban jól teszik, ha nem fogyasztanak egyszerre sokat ebből a táplálékból.

Azoknak, akik nem fogyaszthatnak glutént, sok ételt ki kell hagyniuk az étkezésükből. A kukorica nem tartozik ezek közé a táplálékok közé, merthogy gluténmentes zöldségről van szó.

A kukorica nem maradhat ki a sorból, ha antioxidánsokról van szó. Két nagyszerű karotinoidot tartalmaz: luteint és a zeaxantint. Mindkét antioxidáns nagyon hatékony a makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésében. Különösen az idősebb személyeknek kell tartaniuk ettől a kétféle szembetegségtől, habár napjainkban nem csak az idősek szembetegségeiről van szó.

A kukorica rostokban is bővelkedik, ami nemcsak az emésztőrendszeri betegségektől óvhat meg bennünket, hanem a szívbetegségektől és a rákos betegségektől is.

Ez a növény gazdag forrása a káliumnak, amely elősegíti az egészséges vérnyomást, a szívműködést, a normális szívizom-összehúzódásokat, mindemellett megakadályozza az izomgörcsök kialakulását és segít fenntartani a normális izomtömeget is.

A kukorica egyik antioxidáns vitaminja, az A-vitamin, nagy szerepet játszik a kognitív egészség fenntartásában, illetve az immunrendszert is megtámogatja, továbbá segít megakadályozni, hogy a különféle baktériumok a véráramba kerüljenek.

A kukoricában más antioxidáns is megtalálható. Ilyen például a kvercetin, amely nagyon hatékonyan küzd az akut és a krónikus gyulladás ellen, és nagyfokú védelmet nyújt az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór.

Magas rosttartalma jelentősen csökkenti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatait és a testsúly csökkentésében is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Petrezselyem-antibakteriális és a gombaellenes
  2022-11-07 14:19:04, hétfő
 
 



Az antibakteriális és a gombaellenes hatásokkal rendelkező petrezselyem:

Sok kultúrában a petrezselymet nemcsak az ételek ízesítésére használják, hanem a magas tápértéke és az egészségre gyakorolt pozitív hatásai is miatt fogyasztják . A gyógynövény elpusztítja a szabad gyököket, emellett szívvédő, agyműködést támogató, antibakteriális hatású, segíti az emésztést és hatásos lehet a cukorbetegség megelőzésében.

A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz fenolos vegyületeket, antioxidáns flavonoidokat, karotinoidokat, C-, K- és A-vitamint, valamint illóolajokat. A petrezselyem tehát egy magas flavonoid-tartalmú antioxidánsforrás, így elmondhatjuk, hogy öregedésgátló és immunerősítő hatásokkal rendelkezik. Milyen antioxidánsok található meg ebben a gyógynövényben? Ilyen a luteolin, az apigenin, a likopin és a béta-karotin.

A petrezselyem természetes vízhajtóként működik és segít enyhíteni a puffadást. Vízhajtó hatása használható a vízvisszatartás enyhítésére és a puffadás csökkentésére. Az emésztőrendszer egészségét is támogatja, hiszen kivonja a felesleges vizet a szervezetből, ami nemcsak kellemetlenséget, hanem emésztési zavarokat is okozhat.

A petrezselymet és a benne található illóolajokat gyakran használják olyan gyomor- és bélrendszeri problémák kezelésére, mint például fokozott gázképződés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok és hányinger.

A petrezselyem nagyon jó hatással van az emésztésre, mivel az illóolajai segítenek megnövelni az epetermelést és azokat a jótékony gyomornedveket, amelyek szükségesek a tápanyagok felszívódásában részt vevő enzimfunkciókhoz.

De a vesére is pozitív hatást gyakorol, hiszen csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát és segít a szervezetet pH-szintjét szabályozni, mégpedig úgy, hogy csökkenti a szervezetben kialakult savasságot. Az antibakteriális és gombaellenes tulajdonságainak köszönhetően használhatjuk a bőr és a szájüregi fertőzések elkerülésére, illetve leküzdésére.

A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz még K-vitamint is, amely elengedhetetlenül fontos a megfelelő csontsűrűség és általánosságban a csont egészségének fenntartásához. Ez a gyógynövény az immunrendszer védelmét is támogatja, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely kitűnő antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztása nemcsak az egészséges immunrendszert, hanem az optimális emésztést is segít fenntartani.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A retek gombaellenes hatással is rendelkezik
  2022-11-07 13:43:09, hétfő
 
 



A reteknek nincs különösebb íze és illata, viszont annál kiemelkedőbb az egészségre gyakorolt hatása. Ez talán a magas tápanyagtartalmának köszönhető, hiszen nagyon sok és sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A retek a következő tápanyagokban bővelkedik: kálium, folsav, riboflavin, niacin, B6-vitamin, K-vitamin, kalcium, magnézium, cink, foszfor, nátrium, réz és mangán.

A retek ezen kívül C-vitaminban is gazdag, amely jelentős védelmet jelent számunkra a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival szemben. Mi okozhat sejtkárosodást a szervezetünkben? Nagyon sok minden, de első helyen a környezeti negatív hatások, az öregedési folyamatok és az egészségtelen életmód áll.

A C-vitamin rendszeres fogyasztása azonban segíthet csökkenteni azokat a káros hatásokat, amelyek a szervezetünket érik nap mint nap. Ezt a vitamint aszkorbinsavnak is nevezik, és részt vállal a kollagéntermelésben is, biztosítja az erek védelmét és egészségét, felgyorsítja a sebgyógyulást és ellátja az immunrendszer védelmét.

A retek emellett rákellenes hatással is rendelkezik, ugyanis ez a zöldség izotiocianát nevű vegyületekben is rendkívül gazdag, amelyek szinte kitisztítják a szervezetből a rákos betegségeket okozó méreganyagokat és toxinokat.

A retek nagyon hatékony az emésztőrendszeri egészség fenntartásában is, ugyanis egészséges rostokkal van töltve. A rostok rendszeres fogyasztása nagyon hasznos, mivel nagy szerepük van a székrekedés megakadályozásában és az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében.

A rostok rendszeres bevitele emellett azért is javasolt, mert szabályozzák a vércukorszintet, a koleszterinszintet és az anyagcserére is pozitívan hatnak.

Nemcsak maga a retek, hanem a frissen préselt leve is nagyon hasznos lehet egyes betegségek kezelésében. A retek leve a gyomor nyálkahártyáját védi, így rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a gyomorfekély kialakulását is. A reteklé a gyomrot és a bélrendszert is védi, mivel kitakarítja ezekből a szervekből azokat a toxinokat, amelyek felelőssé tehetők a gyulladás és a fekélyek kialakulásáért.

A gomba, pontosabban a candidagomba nagyon sok kellemetlenséget okozhat. Mivel a retek gombaellenes hatással is rendelkezik, így ez ellen a gomba ellen is nagyon hatékony lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A haj, a bőr és a köröm erősítése természetes módszerekkel
  2022-11-07 13:38:49, hétfő
 
  A helyes táplálkozásnak és az egészséges életmódnak nemcsak abban van kiemelkedő szerepe, hogy a szervezetünk jobban meg tud küzdeni a fertőzésekkel, hanem abban is, hogy így kisebb az esélye a betegségek kialakulásának, sőt még a hajunk, a körmünk és a bőrünk is egészségesebb és szebb lesz.

Ha túl sok édességet, cukros ételt fogyasztunk, akkor ez gyulladást kelthet a szervezetünkben, ami pedig pattanások kialakulásához is vezethet. A cukor emellett öregíti bőrt, így aki sok cukrot fogyaszt, hamarabb ráncosodik.

A hajunk, a bőrünk és a körmünk jelez, ha nincs elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, hiszen az arcbőrünk ilyenkor sápadt és szürkés, a hajunk töredezett, fénytelen lesz, és a körmünk állapota is jelentősen romlik. Ha szeretnénk, hogy a hajunk, a bőrünk és a körmünk is egészséges maradjon, akkor ügyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre.

Az egyik legfontosabb vitamin a bőrünk számára a C-vitamin, hiszen kiemelkedő szerepe van a kollagéntermelésben. A kollagén egy fehérje, amely mindenki szervezetében megtalálható, habár ahogy öregszünk, egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk. A kollagén nemcsak feszes bőrt eredményez, hanem az ízületeknek és az izmoknak is elengedhetetlenül fontos, hiszen erősíti azokat.

Egy másik fontos tápanyag az E-vitamin, amely szintén antioxidáns hatással rendelkezik. Segít a sejtkárosodás megakadályozásában, amit az UV-sugarak és a környezeti szennyezőanyagok is okozhatnak.

Az omega-3 zsírsavaknak kiemelkedő szerepe van a gyulladás csökkentésében, ami pedig elősegíti, hogy javuljon a bőrünk állapota. Számtalan tanulmány számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavak segítenek az ekcéma és a pikkelysömör gyógyulásában.

A haj számára két vitaminnak van kiemelkedő szerepe, az egyik a D-vitamin, a másik pedig a biotin. Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, a hajunk hullani kezd és töredezetté válik. A biotin pedig létfontosságú szerepet játszik az erős és egészséges körmök és haj fenntartásában.

A biotin mellett cinkkiegészítésre is szükségünk lehet, hiszen fontos szerepet játszik az oxidatív stressz okozta károsodások megelőzésében, támogatja a sejtek anyagcseréjét és a megfelelő immunitását, illetve hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A száraz és sérült haj természetes kezelése
  2022-11-07 13:36:13, hétfő
 
  Ha szeretne egészséges és selymes hajkoronával rendelkezni, akkor csak arra van szüksége, hogy a természetes anyagokhoz forduljon, hiszen ezek a természetes módszerek sokat segíthetnek a haj állapotának a javításában.

Az egyik legjobb természetes elegy az avokádó és a tojássárgája keveréke. Egy kis tányérban passzírozzon le egy avokádót, majd keverjen hozzá egy tojássárgáját. Készítsen belőle hajmaszkot a nedves hajára, és hagyja rajta legalább 20 percig. A jobb hatás elérése érdekében egy meleg törülközőt is tehet a fejére. Ha letelt a hatóidő, mosson a szokásos módon hajat.

Ha nagyon száraz a haja, akkor az extraszűz olívaolaj nagyon sokat segíthet. Melegítsen meg néhány evőkanálnyi olívaolajat és masszírozza azt a nedves hajába. Készítsen magának egy turbánt törülközőből, és hagyja a haján az olajat legalább 30 percen keresztül, majd alaposan mosson hajat.

Ha szeretné visszakapni haja természetes fényét, ebben a meleg tea sokat segíthet. Ha emellett még a haj színét is ki szeretné emelni, akkor a haj színének megfelelő teát válassza. A kamillatea a szőke hajúaknak jó választás, a diótea a barna haj, a fekete tea a fekete haj, a hibiszkusztea pedig a vörös haj természetes színét emeli ki, emellett pedig ragyogó fényt is biztosít a teával történő hajöblítés.

Az almaecet a sérült haj szerkezetét állítja vissza. Mosson a szokásos módon hajat, majd keverjen el egy-másfél liternyi langyos vízben 1-2 evőkanál almaecetet. Öblítse le ezzel az eleggyel a haját. A haja nemcsak puha, hanem csillogó és fényes is lesz.

Ha nagyon száraz és törékeny a haja, akkor egy adag samponnal keverjen el egy tojássárgáját és mosson ezzel a tojásos-samponos keverékkel hajat. Majd öblítse azt le, végezetül jöhet az almaecetes hajöblítés.

Az olajok is jó szolgálatot tehetnek hajunk érdekében. A legjobb a kókuszolaj, de a mandula- és a jojobaolaj is segíthet a hajat puhán tartani, illetve a sprőd, töredezett haj orvossága is lehet.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Korpásodást nem csak a száraz fejbőr okozhat
  2022-11-07 13:33:47, hétfő
 
  Nagyon kellemetlen, amikor olyan embert látunk, akinek korpásodik a fejbőre. Ilyenkor a fehér "bőrdarabkák" mindent belepnek, és hiába próbálja az illető takarni, sehogy sem tudja, hiszen a korpa mindenütt jelen van. A kabát gallérján, a pulóveren, ráadásul a korpa még jobban hullik, ha az illető a hajába túr. Sajnos a boltokban kapható termékek nem minden esetben jelentenek segítséget, és tele vannak olyan anyagokkal, amelyeknek akár súlyos mellékhatásai is lehetnek.

A fejbőr korpásodását nem minden esetben a száraz fejbőr okozza. Az ok lehet akár egy gombás fertőzés is. Ebben az esetben speciális kezelésre van szükség, mert amíg a gomba a fejbőrön garázdálkodik, addig a probléma sem fog megoldódni.

A fejbőr korpásodását a stressz is okozhatja, mivel a stresszes, feszült állapot hatással van a bőr egészségére is. A stressz jelentősen képes legyengíteni az immunrendszert, és ezzel párhuzamosan megjelenhet a fejbőr korpásodása is. Próbálja valamilyen módon csökkenteni a stresszt. Nagyon hatékony lehet a jóga, a naponta végzett légzőgyakorlatok, de már a napi séta is oldja a feszültséget.

A korpásodást okozhatja még, ha valaki túl gyakran mos hajat. Tévhit, hogy a gyakori fejmosás jót tesz a haj és a fejbőr egészségének. Ha valóban szükségét érzi a gyakori hajmosásnak, akkor használjon teafaalapú sampont, amely hatékonyan szünteti meg a problémát is.

A korpásodásnak oka lehet a nem megfelelő táplálkozás is, de egyes élelmiszerek is okozhatják ennek az egészségügyi problémának a fellángolását, például a magas telített zsírt tartalmazó ételek. Az egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag táplálkozás ugyanakkor általában csökkenti, vagy akár meg is szünteti a problémát.

Az egyszeresen telített zsírokban gazdag táplálékok jó forrásai közé tartozik az avokádó, a dió, az olajbogyó. Egyes hozzáértők szerint a legjobb megoldás a sáfrányos szeklice olaja lehet.

Bizonyos termékek rendszeres és túlzott használata is ronthat a fejbőr állapotán. Például a hajrögíztő spray és az olyan készítmények, amelyek tökéletes frizurát ígérnek. Ilyenek lehetnek a hajzselék, hajkrémek, de még a száraz samponok is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A kontaktlencse helytelen viselése szembetegséget is okozhat
  2022-11-07 13:29:31, hétfő
 
  Világszerte emberek milliói viselnek kontaktlencsét, hiszen sok esetben jóval praktikusabb és kényelmesebb, mint a szemüveg. A kontaktlencse nem megfelelő használata azonban nemcsak egyes szembetegségeket, hanem más egészségi gondokat is okozhat. Ha azonban betartjuk az előírásokat, azaz nem alszunk a kontaktlencsében és csakis tiszta kézzel nyúlunk a szemünkhöz, akkor nem kell aggódnunk ezen problémák miatt.

Ha viszont nem tartjuk be ezeket az íratlan szabályokat, akkor sokféle, elsősorban a szemet érintő betegséggel, szemproblémával kell szembenéznünk. Kialakulhat többek között a szem körüli duzzanat, a szem körüli irritáció és fájdalom, a homályos látás, a fényérzékenység, továbbá kötőhártya-gyulladás és szaruhártyafekély. A tünetek általában nem súlyosak, de csak akkor, ha egy-két napig szüneteltetjük a kontaktlencse viselését. Ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, semmiképpen sem kerülhetjük el a szemész szakorvos felkeresését.

A szaruhártya nem más, mint a szem külső rétege. Védi a szemet és lehetővé teszi, hogy még a legnagyobb napsütésben is jól és tisztán lássunk. Éppen ezért nem javasolt például kontaktlencsében aludni, mert többféle szembetegség kialakulását segíti elő, például ilyen a szaruhártya-fertőzés vagy éppen a -fekély.

Nagyon lényeges, hogy kontaktlencse viselése mellett tartsunk be néhány szabályt, mert ebben az esetben nem kell attól tartanunk, hogy a kontaktlencse veszélyt jelent a szem egészségére.

Mire ügyeljünk, ha rendszeres kontaktlencse-viselők vagyunk? Az első és legfontosabb szabály, hogy minden esetben mossunk kezet, azaz csakis tiszta kézzel vegyük ki és helyezzük be a kontaktlencsénket.

Ha valaki sminkel, még a makeup elkészítése előtt helyezze be a lencséket és a smink eltávolítása előtt vegye ki azokat. Minden esetben tisztán kell tartani azt a folyadékot, amelyben a lencséket tároljuk, hiszen csakis ily módon remélhetjük, hogy nem kerülnek kórokozók a szemünkbe.

A kontaktlencséket nem javasolt a szavatossági időn túl hordani és az is nagyon lényeges, hogy évente legalább egy alkalommal vizsgáltassuk meg a szemünket, ha gond van, akkor pedig azonnal keressünk fel szemész szakorvost.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Magnézium, mint fogyókúrás csodaszer
  2022-11-07 13:22:31, hétfő
 
  Napjainkban egyre többször lehet hallani arról, hogy bizonyos vitaminok, ásványi anyagok hiánya betegségek kialakulásához vezet, de meg kell jegyezni, hogy ugyanígy van ez az elhízással is. Ha olyan ásványi anyagokból, mint például a magnézium komoly hiány lép fel a szervezetben, az megkönnyíti a túlsúly kialakulását.
A magnézium és a testsúly kapcsolata

A magnézium segíti az emésztést, a felszívódást, és a zsírok és szénhidrátok felhasználását, mivel a magnézium a B-vitaminokhoz hasonlóan aktiválja a test azon enzimjeit, melyek szabályozzák ezeket a funkciókat. Kb. kétszáz ilyen enzimrendszert ismerünk, ami csak magnézium jelenlétében működik hatékonyan. E tápanyagok hiánya így az elfogyasztott étel nem megfelelő megemésztését és felhasználását okozzák, mely hosszú távon a hipoglikémiához (alacsony vércukorszint), szorongáshoz és stresszhez, illetve elhízáshoz vezethet.

A magnézium nagyon fontos szerepet játszik a normál testsúly fenntartásában.

Mivel a test nem jut elég tápanyaghoz, folyamatosan fogyasztásra ösztönöz, ezért alakul ki az állandó sóvárgás és a gyakori csipegetés. Ekkor sajnos sokszor csak üres kalóriákat viszünk be a szervezetbe az egészségtelen harapnivalók fogyasztásával, mint a chips, vagy a tejcsokoládé, melyekből szervezetünk továbbra sem kapja meg a szükséges tápanyagot, újra sóvárogni kezd, és be is zárult az ördögi kör. Ha viszont a megfelelő tápanyagokat kapja meg a szervezet, véget ér a folytonos sóvárgás.

A magnézium nagyban szükséges abban a kémiai folyamatban is, mely során az inzulin ,,bevezeti" a glükózt a sejtbe, ahol a glükózból energiát nyer a test. Ha nincs elegendő magnézium a szervezetben, mind az inzulinszint, mint a glükózszint növekszik. A fölös glükózt a test elraktározza, mely egyenes út a zsírpárnák kialakulásához, az inzulinnövekedés pedig inzulin rezisztenciához, majd több lépcsőben a diabétesz kialakulásához vezethet.
Az elhízásnak több oka van, mint pusztán a ,,rossz gének"

Általánosan elterjedt vélemény, hogy az elhízás fő okozója a rossz genetikai állomány, mely a családban öröklődik, és ami ellen nem, vagy csak alig lehet tenni valamit. Ez sajnos általában ahhoz vezet, hogy visszatérünk rossz szokásainkhoz, és csak a géneket okoljuk túlsúlyunk miatt. Kutatások már kimutatták, hogy a B-vitamin alapvetően fontos a karcsúság fenntartásához, a B-vitamin anyagcseréjéhez viszont szintén elengedhetetlen a magnézium, így újra visszajutottunk a magnéziumhiány okozta túlsúly kialakulásához.
Az alhasi zsír problémája

Nem hiába szokás ,,gyilkos" alhasi zsírként emlegetni ezt a problémát. A has falán kialakuló zsírréteg mindig az inzulintermelés növekedésével áll kapcsolatban, így világosan utal olyan komoly betegségek kialakulásának növekedett veszélyére, mint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ahogy már említettük, az inzulinszint emelkedése a magnéziumhiánnyal áll összefüggésben, ezért ha az ,,úszógumik" hirtelen kialakulására, vagy növekedésére leszünk figyelmesek, vegyük figyelmeztető jelként, és szedjünk magnéziumot és B-vitamint, hogy megelőzzük nemcsak az elhízást, de a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is!

A metabolikus szindróma
A metabolikus szindróma olyan tünet együttesre utal, melynek valószínűleg szintén kóros tápanyaghiány, többek között kóros magnéziumhiány az oka. A tünetek hosszú sorában szerepel a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az elhízás, a megemelkedett trigliceridszint és húgysav szint. Utóbbi akkor lép fel, ha az elfogyasztott fehérjét nem teljesen emészti meg a szervezet a B-vitaminhiány és az emésztő enzimek hiányának hatására. A B-vitamin és a magnézium kapcsolatáról már volt szó, de azt is tudjuk, hogy a magnéziumhiány a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek hiányát is maga után vonja.

A normál magnéziumszint további előnyei
Azt már megtudtuk, hogy ha normalizáljuk magnéziumszintünket, akkor sokat tettünk az elhízás és az olyan kóros betegségek, mint a diabétesz, a metabolikus szindróma, és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért. Viszont arra is számíthatunk, hogy a magnéziumszint normalizálásával javulnak olyan tüneteink, mint a magas vérnyomás, a vese- és májkárosodás, a visszatérő bakteriális és gombás fertőzések, a premenstruális szindróma, a kalciumhiány, a fogszuvasodás, a halláskárosulás, a görcsök, az izomgyengeség, a szív- és a keringési rendszer betegségei.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Tüdőtisztító ételek és a COPD
  2022-11-07 11:57:36, hétfő
 
 



Sokat hallunk nap, mint nap a tüdőrák kockázati tényezőiről és kevesebbet egy sokkal gyakoribb állapotról, a COPD-ről.

A COPD (chronic obstructive pulmonary disease) azaz a krónikus obstruktív légúti betegség két állapot kombinációja: emfizéma (tüdőtágulat) és krónikus obstruktív bronchitis. Mindkét állapotot valamely tüdőkárosító hatás (pl. dohányzás) okozza.

A COPD nem csak dohányosokban alakulhat ki, a betegség során a tüdő károsodik és csökken az oxigén felvevő képessége.

Ha a tüdő nem dolgozik teljes kapacitással, bizonyos tünetek jelennek meg, melyeket azonban nem olyan könnyű felismerni. Mivel a COPD egy progresszív betegség, kezelés nélkül nem lassítható a folyamat, több fejlett országban ez a 4. leggyakoribb halálok (pl. USA). Rendkívül fontos a korai felismerés.

Az alábbiakban 7 olyan tünetről írok, melyek jelezhetik, hogy valami gond van a tüdő működésével.

1, Megrövidült légzés

Nagyon sok ember, amikor elkezdi tapasztalni a megrövidült légzés tüneteit, azt gondolja, hogy ez természetes, a ,,korral jár", és nem tesznek semmit annak érdekében, hogy orvosolják a panaszokat. Az a típusú tüdőkárosodás, mely a COPD-t okozza, nem visszafordítható, a legtöbb, amit tehetünk az, hogy lassítjuk vagy megállítjuk a folyamatot. A COPD megelőzésének és a légzésfunkció fenntartásának legjobb módszere a fizikai aktivitás növelése. Tehát a legrosszabb, amit tehetünk, ha csökkentjük a mozgást.

2, Gyakori és súlyosbodó köhögés

Bizonyos időközönként szinte mindenki elkap valami olyan betegséget, mely köhögéssel jár, azonban ha ez egyre gyakoribb vagy hosszabb ideig tart vagy krónikussá válik, fel kell keresni egy specialistát. COPD során begyulladnak a hörgők és a kis zsákocskák, az alveolusok, melyek kitöltik a tüdőt, csökkentve azok rugalmasságát és hajlékonyságát. Amikor mindez bekövetkezik, a légutak fala elvékonyodik és több nyálkát termel, ami eltömíti azokat.

Ekkor olyan váladékos köhögést tapasztalunk, ami általában influenza során szokott előfordulni, azonban az influenza más tünetei nem jelentkeznek. Ez a felköhögött, színes (sárga, zöld, véres) váladék a jele annak, hogy valami nincs rendben a tüdőben.

3, Reggeli fejfájás

A COPD egyik legérdekesebb jele a reggeli fejfájás egy végigaludt éjszaka után. Ennek oka az lehet, hogy a COPD-s beteg nem tudott elég mélyen lélegezni alvás közben, ezért széndioxid halmozódott fel szervezetében. A széndioxid hatására az agyban lévő erek kitágulnak és ez okozza a fejfájást.

A legtöbb ember nem kapcsolja össze a fejfájás tünetét a COPD-vel, ehelyett külön kezeli azt. Azonban, ha a fejfájást tényleg a COPD és az alacsony oxigén szint okozza, a fejfájás nem fog elmúlni.

4, Bedagadt bokák

A COPD előrehaladott stádiumban szívbetegséggel párosul, mert a keringési rendszer nem kapja meg a normál működéshez szükséges mennyiségű oxigént. Ekkor a keringésben felhalmozódik a folyadék, aminek hatására megdagadnak a bokák és a lábak. A tüdő egyre rosszabbul működik, a szervezet azon képessége, hogy ezt kikompenzálja romlik és a szív nem tud elég erősen pumpálni. Amikor a szív már nem tud elég vért pumpálni a májba és a vesékbe, azok nem tudják ellátni alapvető funkciójukat, eltávolítani a méreganyagokat és a folyadékot. Ennek eredménye az ödéma.

5, Alvási nehézség

A fekvés arra ösztönzi a tüdőt, hogy erősebben működjön. Sok COPD-s beteg azt találja, hogy gondja van a mély alvással, de közülük sokan nem ismerik fel, hogy ennek a tüdő az oka. A COPD-ben szenvedő betegeknek az alvás nem könnyű dolog, mert sokszor éjszaka is köhögnek, ami felébreszti őket vagy megszakítja a mély alvást. A COPD és a rossza alvás kapcsolata meglehetősen bonyolult, ráadásul sok COPD-s betegnél tapasztalható a reflux is. Fontos, hogy ha valaki nehezen alszik, éjszaka légzési nehézségei vannak, a köhögés zavarja az alvásban, reggel fáradtan, gyengén ébred, esetleg fája a feje, keresse fel orvosát.

6, Hordó mellkas

A krónikus gyulladás hatására a tüdő megnagyobbodik és lefele nyomja a rekeszizmot, megnehezítve annak normális működését. A mellkas megnagyobbodik, a bordaközi, a nyaki és a mellkasi izmok meggyengülnek. Amikor ez bekövetkezik a COPD-s betegek állandóan megpróbálják ezt kompenzálni ülés közben úgy, hogy a kezüket a térdükre rakják. Ez a póz stabilizálja a mellkast és a vállakat, ezáltal könnyebben tudják használni a légző izmaikat.

7, Az ujjak és az ajkak elkékülése

Amikor a vér nem tartalmaz kellő mennyiségű oxigént, az ajkak és az ujjak kékes, szürkés tónusúvá válnak. A vérrel teli oxigén piros, míg a kevesebb oxigén tartalmú ér kékes és sötétebb. Ez a cianózisnak nevezett állapot akkor lép fel, ha a vér oxigén szintje 90% alá csökken.

Magyarországon ma 3,5 millió aktív dohányos van, így nem meglepő, hogy kb. félmillió COPD-s beteggel számolhatunk. Ezeknek a betegeknek azonban csak kb. az egy negyedét kezeljük, a többiek nincsenek diagnosztizálva, azaz nem is tudják, hogy ők már COPD-s betegek. Pedig A TÚLÉLÉS KULCSA A DOHÁNYZÁS ELHAGYÁSA MELLETT A KORÁN ELKEZDETT SZAKSZERŰ KEZELÉS. Mert ez a betegség alattomosan alakul ki, visszafordítani nem tudjuk, legfeljebb megállíthatjuk, vagy lassíthatjuk a progresszióját.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 356 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 553
  • e Hét: 10667
  • e Hónap: 24416
  • e Év: 229117
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.