Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 278 
Köszönöm a látogatást 2022
  2022-12-31 23:35:53, szombat
 
  2022 december 31-mindenkinek köszönöm szépen az egész éves látogatást

Ma: 3542
e Hét: 27311
e Hónap: 79476
e Év: 979227
 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
Az antihisztaminok jótékony hatásai
  2022-12-30 22:53:43, péntek
 
  Az antihisztaminok jótékony hatásai és természetes forrásai :

Mik azok az antihisztaminok, és mi a szerepük?

A hisztamin egy a szervezet által termelt, és számos ételben is természetesen megtalálható szerves vegyület, amely szükséges az olyan élettani funkciókhoz, mint például a vérnyomás szabályozása, a simaizmok összehúzódása és ellazítása, illetve a gyomorban a gyomorsav kiválasztása. Emellett részt vesz az immunválaszban is, így fontos szerepet játszik az allergiás reakciók megjelenésében. Amikor az arra érzékenyeknél egy allergén, tehát allergiás reakciót kiváltó anyag a szervezetbe jut, az immunrendszer hisztamin és más vegyületek felszabadításával reagál. Ez olyan tüneteket válthat ki, mint például a viszketés, a duzzanatok, a légzési nehézségek, az orrfolyás, vagy a bőrkiütések. 

Az antihisztaminok a hisztamin fiziológiás hatását blokkoló, az allergiás reakciók kezelésében kulcsfontosságú vegyületek. Az antihisztaminoknak több típusát különböztetjük meg. Ezek között vannak, amelyek a hisztaminreceptorok blokkolásával fejtik ki hatásukat a szervezetben, illetve vannak, amelyek gátolják a hisztamin rendellenes túltermelődését.

Az antihisztaminok potenciális egészségügyi hatásai
Az allergiás tünetek enyhítése

Az antihisztaminok segíthetnek enyhíteni az olyan általános allergiás tüneteket, mint például a tüsszögés, az orrfolyás és a szemviszketés.
A gyulladások csillapítása

A hisztamin rendellenesen magas szintje gyulladást okozhat a szervezetben. A hisztamin hatásának blokkolásával az antihisztaminok segíthetnek csökkenteni ezeket a gyulladásokat.
Az alvás minőségének javítása

Kimutatták, hogy az antihisztaminok egyes típusai álmosságot okozhatnak. Ez a hatás előnyös lehet azok számára, akik nehezen alszanak el, illetve nyugtalanul alszanak az éjszaka folyamán. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy ez a hatás nemkívánatos, sőt akár veszélyes is lehet, így sofőrök, vagy magas fokú koncentrációt igénylő munkát végzők kerüljék ezek napközbeni alkalmazását. 
Az utazások során jelentkező hányinger és rosszullét megelőzése

Beszámolók szerint az antihisztaminok segíthetnek megelőzni az utazások során fellépő hányingert és rosszullétet, így tabletta formájában gyakran alkalmazzák autó-, repülő- vagy hajóutakon.
Az antihisztaminok természetes forrásai

Kvercetint tartalmazó ételek
A kvercetin egy flavonoid növényi pigment, amely számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, mint például a vöröshagyma, az alma, a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldek, és a mate tea. Vizsgálatok szerint a kvercetin jelentős antihisztamin és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezhet.

Ananász
Az ananászban található bromelain enzim nem csak az emésztést támogathatja, hanem természetes antihisztamin tulajdonságokkal is rendelkezhet.

Omega-3 zsírsavak
A zsíros halakban és olajos magvakban is megtalálható omega-3 zsírsavak rendkívüli gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, így hasznosak lehetnek a hisztamin által kiváltott gyulladás csökkentésében, és az allergiás tünetek csillapításában.

Gyömbér
A gyömbér erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása jól ismert, azt azonban kevesen tudják, hogy a hisztamin blokkolásával segíthet enyhíteni az allergiák kellemetlen tüneteit.

Kurkuma
A kurkumában található kurkumin nem csak ízületi bántalmak esetén lehet hasznos, hanem képes lehet gátolni a hisztamin felszabadulását is.

Fokhagyma
A fokhagyma allergiás reakciókra gyakorolt hatását számos tanulmány vizsgálta már. Ezek szerint hazánk egyik legnépszerűbb fűszernövénye hasznos lehet az allergiás tünetek enyhítésében.
Fekete kömény

Fekete kömény
A nigella mag néven is ismert fekete kömény gazdag gyulladásgátló vegyületekben, és képes lehet gátolni a hisztaminreceptorok jelátvitelét, így asztma és allergiás reakciók esetén is alkalmazható. 

Csalán
A csalán az egyik legrégebb óta alkalmazott gyógynövény, mely számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezhet. Ezek közé tartozhat a hisztamin blokkolása is.

Citrusfélék
A narancs, a citrom és más citrusok gazdagok C-vitaminban, amely gyulladásgátló és antihisztamin tulajdonságainak köszönhetően a terápia kiegészítéseként segíthet csökkenteni az olyan allergiás tüneteket, például a tüsszögés vagy az orrdugulás.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
Megjegyzés : a linken található cikkben konkrét készítményeket is találhatunk (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Miért együnk sok fokhagymát?
  2022-12-30 22:35:29, péntek
 
 



Úgy tűnik, már egy naponta elfogyasztott kevés kis fokhagyma is segít megőrizni egészségünket. A fokhagyma népszerűségét elsősorban baktérium-, vírus-, és gombaölő tulajdonságainak köszönheti. 

A vékony fokhagyma szeleteket számos ételhez hozzáadhatjuk, ez a rendkívül értékes fűszernövény nem csak kiváló ízt ad ételeinknek, hanem segít megőrizni egészségünket is. Sokan előszeretettel fogyasztják mézzel, korianderrel, petrezselyemmel a fokhagymát, így a bennük lévő értékes vegyületek jótékony hatása megtöbbszöröződik. 
Szakemberek szerint naponta 2-4 gerezd fokhagyma elfogyasztása javasolt, ilyen dózisban már jelentkeznek egészség védő tulajdonságai. 

A fokhagyma az egyik legnépszerűbb fűszernövény, mely kiváló íze mellett számos egészségre gyakorolt jótékony tulajdonsággal rendelkezik.
Miért fogyasszunk fokhagymát?

1, A fokhagyma egyik aktív hatóanyaga, a diallil szulfid képes hasítani és áthatolni a baktériumok membránján és hatékonyabban pusztítja őket, mint egyes antibiotikumok. 

Egy vizsgálat során nyers fokhagyma kivonatot adtak két ételmérgezést okozó baktériumhoz, s a kivonat meglehetősen hatékonynak bizonyult a fertőzés kialakulásának megelőzésében.(Ez a hatása felülmúlta a vöröshagyma és a medvehagyma hatékonyságát.)

2, Állatkísérletekben a fokhagyma jelentősen csökkentette a résztvevő egyedek vércukorszintjét azáltal, hogy növelte az inzulin kiválasztást.

3, A fokhagyma általános és persze teljesen természetes immunrendszer erősítő, fontos szerepe van a fertőzések megelőzésében, gátolja a vírusok, baktériumok és gombák elszaporodását testünkben. 

4, Szív- és érrendszer egészsége
Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fokhagyma képes csökkenteni a vérnyomást és a homocisztein szintet. A homocisztein szint jól jelzi a szívbetegségeket és az abnormális koleszterinszintet. 

A fokhagyma emellett gátolja a koleszterin oxidációját, ami nagyon jó, mert az infarktus kialakulásának egyik fő oka az oxidált koleszterin felhalmozódása az ereinkben.

A nem oxidálódott koleszterinből szintetizálja a szervezetünk a D3-hormont, és még más szteroid alapú hormonokat is, pl. ösztrogének, tesztoszteron. 

A friss fokhagymában lévő aktív hatóanyagok csökkentik a vér triglicerid szintjét és gátolják az érelzáródás kialakulását. 

5, Erős antioxidáns
A fokhagyma erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz, melyek fontos szerepet töltenek be a rákos daganatok kialakulásának megelőzésben. A benne található allicin, szelén és más értékes hatóanyagok elősegítik a sejtek apoptózisát. Az apoptózis, vagy programozott sejthalál a normális sejtekre jellemző tulajdonság, míg a ráksejtek képesek ezt kikerülni, ennek következtében kontrollálatlan módon elszaporodhatnak, amivel a szervezet pusztulását okozzák.

6, A fokhagyma számos jótékony tulajdonságán felül kiváló méregtelenítő, segíti a nehéz fémek kiürülését a szervezetből ezért kifejezetten javasolt fogyasztani azoknak, akik szennyezett területeken, pl. nagy városokban élnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
10 gyógymód duzzadt szemek ellen
  2022-12-30 21:52:07, péntek
 
  Frusztráló tud lenni, amikor duzzadt szemekkel ébredünk, főleg egy nagy nap előtt. Ez az egyik leggyakoribb szépségprobléma, amely során különböző tényezők miatt feldagadnak a szemhéjak. Okozhatja túl sok sírás, fizikai stressz, felépülés egy nagyobb műtét után, genetika, bőrgyulladás, hormonzavar, fronthatás, másnaposság, rossz étrend, alváshiány vagy allergia.
10 módszer arra, hogyan szabaduljunk meg a szempuffadástól:

1, Víz
Senki nem akar magának duzzadt szemeket, hiszen fáradtnak és betegnek tűnhetünk tőle. Aggodalomra semmi ok, több egyszerű, természetes gyógymód létezik a kezelésére.

A legegyszerűbb módja a duzzadás eltüntetésére az, ha sok vizet iszunk: ideális esetben naponta legalább 8-10 pohárral kéne innunk. Amikor a test jól hidratált, kicsi a vízvisszatartás esélye, amely a szemhéjak és más testrészek feldagadását okozza. Ezen kívül a víz segít kimosni a méreganyagokat a szervezetből. A vízbevitel növelésével egy időben csökkentsük a fogyasztott só mennyiségét, plusz az üdítőitalok és a kávé fogyasztását, mert elősegítik a kiszáradást!

2, Teafilter
A fekete és a zöld tea filterét egyaránt használhatjuk a duzzadt és irritált szemek nyugtatására. A teafilter a tea anti-irritatív hatóanyagainak segítségével csökkenti a duzzanatot, a gyulladást és a szem pirosságát. Pár percig áztassuk forró vízbe a filtereket, majd vegyük ki őket és hagyjuk, hogy kicsit kihűljenek! Feküdjünk le, és még melegen és nedvesen helyezzük őket a szemünkre, majd takarjuk le őket egy kendővel! Rövid időn belül csökkenni fog a szem puffadtsága.

3, Uborka
A hűtött uborka kiváló gyógyír az ilyen duzzanatokra. A benne lévő enzimek és összehúzó hatóanyagok segítenek csökkenteni a gyulladásokat. Vágjunk vastag szeleteket egy uborkából, és tegyük őket a hűtőbe tíz percre! A hideg szeleteket helyezzük a szemünkre és hagyjuk ott kb. 10 percig, amíg az uborka meg nem melegszik! Naponta többször is alkalmazhatjuk ezt a praktikát, amely eltünteti a szem körüli ráncokat is.

4, Burgonya
A burgonyában lévő keményítő gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik, amelyek szintén segítségünkre lehetnek a szempuffadás kezelésében. Hámozzunk, mossunk és szárítsunk meg egy közepes méretű burgonyát! Reszeljük le, tegyük egy tiszta konyharuhába és pár percre tegyük a szemhéjakra! Ismételjük addig, amíg nem csökken a duzzanat! Ez a gyógymód a fejfájást is gyógyítja.

5, Tojásfehérje
A tojásfehérjének olyan bőrösszehúzó hatásai vannak, amelyek enyhítik a puffadást és megelőzik a ráncok kialakulását. Verjünk fel keményre két tojásfehérjét! Adjunk hozzá pár csepp csodamogyoró-kivonatot, amely szintén egy természetes bőrösszehúzó anyag! Egy ecsettel vagy ronggyal vigyük fel a keveréket a szemek alá, majd hagyjuk megszáradni!

6, Hideg kanál
Tegyünk 5-6 fémkanalat a hűtőbe 5-10 percre! A hideg kanalak domború részét helyezzük a szemünkre és tartsuk ott, amíg a kanál meg nem melegszik, majd cseréljük le egy hidegre! Ez a módszer összehúzza a szem körüli bőrt, valamint nyugtatja az ereket, extra enyhülést biztosítva a fáradt szemeknek. Ha kényelmetlennek érezzük a fémkanalak használatát, helyettesíthetjük őket egy zacskó fagyasztott borsóval is!

7, Meleg víz és só
Adjunk fél teáskanál sót egy pohár meleg vízhez, és jól keverjük össze! Figyeljünk rá, hogy a víz ne legyen túl forró! Áztassunk vattapamacsokat a sós vízbe, majd tartsuk a szemhéjunkon pár percig! Legalább félóráig ismételgessük, és eltűnik a duzzanat!

8, Hideg víz
Ha a szempuffadás oka a kialvatlanság, a hideg víz a legjobb megoldás a kezelésére, mert összehúzza az ereket és csillapítja a duzzanatot. Egyszerűen mossunk arcot hideg vízzel többször a nap folyamán! Használhatunk jeget is: tegyünk egy zacskó jeget egy konyharuhába, és helyezzük a szemhéjra! Kis idő múlva csökken a puffadás.

9, Eper
Az eperpár perc alatt simává és fiatalossá teszi a bőrt, valamint a puffadást is csökkenti. Tegyük be az epret félórára a hűtőbe! Szedjük le a hideg eperszemek tetejét és vágjuk vastag szeletekre a gyümölcsöt! Pár percre helyezzük a szeleteket a szeme alá! Amint levesszük őket, érezni fogjuk a változást.

10, Aloe vera
Az Aloe vera antioxidáns- és E-vitamintartalma szintén hatásos megoldás erre a problémára. Ha Aloe kivonatot kenünk a szemek alá, azzal javítjuk a vérkeringést és kimossuk a felesleges folyadékokat a szemek környékéről, ezzel csökkentve a duzzanatot. Vigyázzunk, hogy ne kenjük a kivonatot a szemünkbe! Ha kényelmetlennek érezzük a tiszta Aloe kivonat használatát, többféle bőrápoló krémet alkalmazhatunk, amely tartalmaz Aloe verát.

A legközelebbi szempuffadáskor próbálja ki otthon ezeket a gyógymódokat! Ha azonban egyértelmű ok nélkül dagadnak meg a szemhéjai és fájdalmat vagy homályos látást is tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Spárgával a másnaposság ellen
  2022-12-30 21:48:16, péntek
 
 



A legtöbben az óév végén valamilyen fogadalmat teszünk, hogy kevesebb süteményt eszünk, többet sportolunk, egészségesebben táplálkozunk, stb. a következő évtől kezdve. Ezekkel a fogadalmakkal nehezen fér össze, ha másnapossággal kezdjük az újévet.

A Journal of Food Science szaklapban megjelent tanulmány szerint a spárga olyan aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a másnaposságra, gyorsítják az alkohol lebomlását és segítik a máj méregtelenítő munkáját. 

A másnaposság megelőzésének fontos eszközei:
- alkoholfogyasztás előtt együnk, az emésztőrendszerünkben lévő étel lassítja az alkohol felszívódását
- lassan igyunk
- minden egyes alkoholos ital elfogyasztása után igyunk meg egy pohár vizet, megelőzve ezzel a szervezet dehidratálódását (szerintem ez a legfontosabb)
- fogyasszunk B-vitamint
- pihenjük ki magunkat a buli után, aludjunk minél többet
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A szív- és érrendszeri egészség védelme K2-vitaminnal
  2022-12-30 21:22:38, péntek
 
  A K1-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a vérrögképződés és a vérzési rendellenességek megelőzésében, ezzel szemben a K2-vitaminnak teljesen más szerep jut. Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a növekedésében, a termékenységben, az agyi működésében, de a csontok és a fogak egészségét is biztosítani tudja. Ez a vitamin az egészséges bélflóra fenntartását is elősegíti.

A K2-vitamin segíti a szervezetet a kalcium megfelelő felhasználásában, és megakadályozza az artériák meszesedését, ami azért nagyon fontos, mivel így megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések. A legújabb kutatások arról számolnak be, hogy a K2-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a csontritkulás kialakulásával is.

A K2-vitamin azért is egy nagyon fontos vitamin, mert általa megakadályozható, hogy kalcium halmozódjon fel a szervezetben, különösen a lágy szövetekben. Amennyiben a szervezetben nincs elegendő ebből a vitaminból, úgy megindul az artériákban a plakk-képződés, de a fogakon is kialakulhat fogkő, illetve megjelenhetnek az artritisz kellemetlen tünetei is. Ezek a tünetek a következők lehetnek: csökkent rugalmasság, ízületi merevség, duzzanat és fájdalom.

A K2-vitamin gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így bizonyos szempontól a rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújthat. Ennek a vitaminnak tehát az egyik legfontosabb feladata, hogy ne halmozódjon fel sok kalcium a szervezetben. Ez a vitamin számos fehérje működését is biztosítani tudja. Elősegíti a növekedést és a fejlődést. A K2-vitamin részt vesz az artériák falának rugalmasan tartásában, a csontok és a fogak szerkezetének fenntartásában és a sejtnövekedés szabályozásában.

A K2-vitamin az egyik legfontosabb szívvédő vitamin, mivel megakadályozza az artériák falának a merevségét, azaz rugalmasan tartja azokat. Ez a vitamin csökkenti az érrendszer károsodásának a kialakulását, és meggátolja a kalcium lerakódását az erek falán.

A K2-vitamin mintegy húsz százalékkal növeli meg a szív teljesítményét, illetve jó hatással van a szív- és érrendszer működésére is.

A csontritkulás megakadályozásában a K2-vitamin, a kalcium és a D3-vitamin együttes szedésével érhetünk el jelentős eredményeket. Kutatások igazolják, hogy ez a trió posztmenopauzás nőknél jelentősen csökkenti a csonttörések kialakulásának a kockázatát.
Forrás : Link

K2 vitamin megtalálható :
Bár mérsékelt mennyiségben, de jelen van a K2-vitamin a fermentált sajtokban. A feta, a kéksajtok, vagy például a cheddar remek választásnak bizonyulnak. A májat is érdemes beiktatni az étrendbe, de a csirke és a marhahús is tartalmazza az értékes mikroelemet. A zöld leveles zöldségek is kitűnő forrásnak számítanak, így a mángold, a spenót, a saláta, és a kelkáposzta nagy koncentrációban tartalmazza a K2-vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Immunitásfokozás
  2022-12-30 21:18:48, péntek
 
  Immunitásfokozás C-vitaminnal és C-vitaminos itallal

Kétségtelen, hogy a legjobb immunitásfokozó nem más, mint a C-vitamin. Ez egy olyan vitamin, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik és más antioxidánsok aktivitását is elősegíti a szervezetben. Ha nagy mennyiségben szeretnénk C-vitamint fogyasztani, részesítsük előnyben a citrusos gyümölcsöket, a kivit, a mangót, a csipkebogyót vagy a homoktövist.

A C-vitamin az egyik alapvető vitamin a szervezetünk számára. Ettől a vitamintól sokkal jobban érezhetjük magunkat. Antioxidáns hatása révén más antioxidánsokat is aktivál a szervezetben, például az A-vitamint és az E-vitamint is.

A C-vitamin rendszeresen fogyasztva segít az immunrendszer megerősítésében. Védelmet jelent a sejtek számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ez a vitamin a fehérvérsejtekhez is szorosan kapcsolódik, ösztönzi azok szaporodását. Ez azért nagyon lényeges, mert minél több ilyen sejt van a szervezetben, annál hatékonyabban képes az immunrendszer kivédeni a különböző fertőzéseket és betegségeket.

Ez a vitamin aktívan részt vesz a kollagénképződésben is. A kollagén nem más, mint a kötőszövetek és az ízületi porcok alkotóeleme, és javítja azok megjelenését, felépítését is.

A C-vitamin a tüdő egészségére is pozitív hatást gyakorol. Ha rendszeresen fogyasztjuk, javul a tüdő légzőfelülete, ami azt eredményezi, hogy sokkal könnyebben fogunk lélegezni, levegőt venni. A C-vitamin cinkkel együtt nagyon jól működik az oxidatív stressz okozta károk kivédésében, megelőzésében.

Készíthetünk egy remek, C-vitaminban rendkívül gazdag turmixot is, amely erős immunfokozó hatással rendelkezik. Nem mellesleg ez a turmixital olyan gyümölcsöket tartalmaz, amelyek tele vannak rostokkal és értékes tápanyagokkal. A turmix gyümölcsei nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint és más erős hatású antioxidáns tápanyagokat, mint például A-vitamint, K-vitamint és B-vitaminokat.

A turmixital hozzávalói:

1 nagyobb narancs
1 csésze málna
1 nagyobb banán
1 közepes mangó
fél citrom
egy csipet kurkuma
egy csipet fahéj

Elkészítése:
Turmixoljuk le a gyümölcsöket, ha szükséges, hígítsuk vízzel. Végezetül ízesítsük egy-egy csipet fahéjjal és kurkumával. Ha szeretnénk még édesíteni, egy kevés mézet is adhatunk hozzá.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Nézz vissza ...
  2022-12-30 21:13:44, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A panax ginszeng egészségügyi előnyei
  2022-12-30 21:07:20, péntek
 
  Több néven is nevezik a panax ginszenget, hiszen ázsiai, koreai és kínai ginszengnek is ismerhetjük ezt az adaptogén gyógynövényt. Ez a kategória azt jelenti, hogy hatóanyagai segítenek alkalmazkodni a mentális és a fizikai stresszorokhoz. A ginszeng számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, nem véletlen, hogy ezt a gyógynövényt már évezredek óta alkalmazza a kínai hagyományos orvoslás. Cikkünkben most néhány pozitív hatásáról lesz szó.

A panax ginszeng csökkenti a fizikai és a lelki fáradtságot, különösen a krónikus betegségben szenvedőknél. Fokozza a mentális energiát és a teljesítményt, ha a testmozgás előtt fogyasztjuk, akkor segít megnövelni a kitartásunkat is.

Megállapították, hogy javítja a tüdő kapacitását és a légzőrendszer egészségét, különösen azoknál a betegeknél, akik krónikus obstruktív tüdőbetegségben, azaz COPD-ben szenvednek. A gyógynövény gátolja a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt, amelyek elősegítik a betegség kialakulását.

A ginszeng stabilizálja az éhgyomri vércukorszintet, javítja az inzulinérzékenységet és aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Ezen kívül az étkezés utáni inzulinszintet is normalizálja 2-es típusú cukorbeteg személyeknél.

A ginszeng jó hatással van az idegrendszerre, mivel javítja az idegsejtek funkcióját, de némi védelmet jelenthet a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kórral vagy a Parkinson-kórral szemben. A gyógynövényben olyan vegyületek is vannak, amelyek hatásosak a depresszióval és a szorongással szemben.

Ez a gyógynövény fokozza az immunműködést is. Még az autoimmun betegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják, hiszen egy kicsit lecsillapítja a túlbuzgó immunrendszerüket.

A ginszeng antioxidáns tulajdonságai előnyösek a szív és az érrendszer egészére nézve. Csökkenti a vérnyomást, a szérum koleszterinszintet, a triglicerid szintet, miközben növeli a jó, azaz a HDL-koleszterin értékeit. Ezen kívül javítja a vérkeringést, a szív működését és megakadályozhatja a vérlemezkék összetapadását.

Egy a rendkívüli gyógynövény a máj egészségi állapotát is javíthatja. A gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása pedig előnyös lehet azok számára, akik alkoholos zsírmájbetegségben szenvednek, sőt a májrák kialakulásának a kockázatát is csökkentheti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A póréhagyma egészségügyi előnyei
  2022-12-30 21:01:50, péntek
 
  Az egyik legegészségesebb zöldség, de ahhoz, hogy megőrizze a magas tápanyagtartalmát, nem szabad túl sok sokáig főzni, ügyeljünk rá, hogy csak éppen roppanósan puhára pároljuk.

A póréhagyma, a vitaminok és az ásványi anyagok
A póréhagyma rendkívül sok tápanyagot és nagyon sok béta-karotint tartalmaz, amelynek kitüntetett szerepe van az egészséges látás biztosításában, az A-vitamin-tartalma pedig még az immunfunkciókat is javítani tudja.

Ezen kívül van még benne K1-vitamin, amely a szív egészségét segíti elő, de erre a vitaminra van szükségünk a véralvadáshoz és az egészséges csontozat fenntartásához is - természetesen más vitaminokkal és ásványi anyagokkal egyetemben.

A póréhagyma meglehetősen gazdag egy antioxidáns vitaminban, a C-vitaminban, amely nemcsak az immunrendszer és a szövetek egészségét biztosítja, de a kollagéntermelést és a vas felszívódását is elősegíti.

Ezeken a tápanyagokon kívül található még benne vas, folsav, B6-vitamin, réz és mangán is. A mangán nagyon hasznos a menstruáló nők számára, hiszen csökkenteni tudja a PMS (premenstruációs szindróma) kellemetlen tüneteit, illetve a pajzsmirigy egészségét is biztosíthatja.

Egészséges póréhagymaleves zöldpetrezselyemmel

Hozzávalók:
2 nagyobb póréhagyma
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
ízlés szerint só és bors
2 dl sovány tejföl
zöldségalaplé

Elkészítése:
Mossa meg és karikázza fel a póréhagymát. Tisztítsa meg a fokhagymagerezdeket és reszelje azt le. Melegítsen meg egy kevés olívaolajat, majd dinsztelje meg azon a felkarikázott póréhagymát. Adja hozzá a fokhagymát is, majd öntse fel zöldségalaplével. Amikor a víz elkezd bugyogni, ízesítse a levest sóval és borssal.

Az utolsó öt percben adja a leveshez a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet, majd turmixolja le a levest. Rakja vissza az edényt a tűzhelyre, egy kisebb tálkában keverje össze a tejfölt, adjon hozzá egy merőkanálnyi meleg levest, majd öntse az egészet az edénybe. Tálaláskor szórja meg a levest apróra vágott friss petrezselyemmel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 278 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.