Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
Kakaós kuglóf
  2022-12-29 19:06:13, csütörtök
 
 



Hozzávalók

500 g búzaliszt (BL55)
1 db citrom reszelt héja
22 g élesztő (friss)
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor - bourbon
90 g porcukor (ízlés szerint)
60 g vaj (olvasztott)
280 ml 2,8%-os tej
20 g mazsola
10 g holland kakaópor
1 csipet só

Elkészítés

tej-vaj-tojás sárgája összekever - élestő 10perc futtatás-cukor-citromhéj -liszt jól kidolgozni -majd ketté venni egyikbe a mazsola- másikba a kakaó-külön ,külön kicsit pihentetni -ha meg kelt -rudakat sodorni és összetekerve tesszük a jól kikent kuglóf formába és itt is 1 órát kelesztjük. Ha jól feljött 35 perc a sütés .Kihűtjük és kész lehet szeletelni .
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Imádság ajándékba !
  2022-12-25 00:49:46, vasárnap
 
  Imádság ajándékba !

Karácsony ünnepére ,ha szeretnél valakiért imádkozni itt velem közösen egy imakilenced keretében.
Ma Karácsony napján (december 25.) kezdődő imakilencedünkben emeljük közösen kéréseinket Mennyei Atyánk színe elé. Különösen is imádkozzunk a békéért a szívünkbe ,szeretteink szívében , környezetünkben és az egész világban.
Karácsonyi imakilencedünk közös imádsága .
1- nap

Jézusunk , Istennek Fia! Te egészen kicsinnyé, törékeny kisdeddé tetted magadat a jászolban , hogy végtelen alázatoddal mutass példát a szeretet valódi útján. Segíts , hogy születésed ünnepén megnyissuk a szívünket Feléd , és be tudjuk fogadni a szeretet alázatát , el tudjuk nyerni a Benned bízók békességét , s meg kapjuk Tőled az Istennek való szívbéli odaadás kegyelmét . Tedd szívünket a Te lakhelyeddé , ahonnan Te irányítod gondolatainkat , érzelmeinket és tetteinket.


Jézusom , Te azért születtél közénk , hogy válladra vegyed terheinket , isteni hatalmaddal segíts azok hordozásában , és Szent Véred által szabadulást adj a bűneinkből. Te mondottad : "Ne félj csak higgy!" (Mk 5,36) Szavaidba és szeretetedbe vetett erős bizalommal hozom most eléd kérésemet :..... (saját szándék belefoglalása)

Ámen
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-24 20:35:17, szombat
 
  Advent 28, napja, december 24, Ádám-Éva napja

,,Zakariás, János atyja eltelt Szentlélekkel, és ezekre a prófétai szavakra nyílt az ajka: ,,Áldott az Úr, atyáink Istene..." (Lk 1,67)

Szép hálaéneket hallottunk ma. Zakariás nem csak azért zeng hálát, hogy megszűnt némasága, hanem visszaemlékezik saját életére, hogyan volt vele az Isten. És hálát ad Istennek a múltban cselekedett üdvözítő tetteiért és azért, hogy elérkezett a megváltás ideje. Hálát mond Istennek, hogy személyes életében, és a választott nép történetében is oly sokszor megmutatta irgalmasságát és gondviselő szeretetét. Hiszen ő szólt a népéhez a próféták által, és figyelmeztette őket a szövetség megtartására, a törvények szerinti vallásos életre. Az ellenséges népektől való megszabadulás szintén a mindenható Istennek köszönhető. Zakariás dicsőíti Istent, hogy az egykor tett ígéret hamarosan bekövetkezik, és reménye szerint a várva várt Messiás hamarosan megérkezik a világba.



Lelkiismeretvizsgálat:

Ádám-Éva napján kicsit menjük vissza, nos nem a kezdetekig, hanem személyes életünk kezdetéig. Kinek köszönhetjük létünket? Kik azok a személyek, akiknek hálát kell adnunk? Hogyan működött Isten családunkban, és személyes életemben? Hála neked Uram!





Karácsonyi áldás

Amikor a Betlehemben született

gyermekre emlékszel, hajolj meg

a tulajdon szívedben élő gyermek

előtt, és kövesd álmaid csillagának

fényét, s tudd, Isten veled van, bárhová mész is.

Hagyd, hogy az istállóban született

remény megmutassa neked, hogy az

Úr egy kisgyermeken át is képes megváltoztatni a világot.

Karácsony szelleme egész évben melengesse lelkedet!

Béke és kegyelem kísérjen utadon az Atya,

a Fiú és a Szentlélek Isten nevében a világ végezetéig! Ámen.





Ismeretlen szerző:

Jer, mindnyájan örüljünk

Jer, mindnyájan örüljünk, és szívünkben vigadjunk,
Mert született Úr Jézus nekünk.

Kit az Atya Úr Isten, könyörülvén emberen,
Elbocsájta teljes időben.

Ő életnek adója, Szívek vigasztalója,
Lelkünk megvilágosítója.

Azért jöve, hogy éljünk, Isten kedvébe essünk,
Érdeméből kegyelmet nyerjünk. Várad, 1566



Mindenkinek áldott, békés, lelkiekben gazdag karácsonyt kívánok, és az új esztendőben töltse be lelketeket a Mindenható Urunk mennyei áldása!



Horváth Zoltán s/s plébános
 
 
0 komment , kategória:  Karácsony  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-23 14:49:50, péntek
 
  Advent 27. napja: december 23, péntek



....mint a régmúlt időkben, mint az első években. Nézzétek, elküldöm nektek Illés prófétát, mielőtt elérkeznék az én nagy és félelmetes napom. Ő újra a fiak felé fordítja az apák szívét, és az apák felé a fiak szívét.. (Mal 3,23-24)

,,Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele." (Lk 1,66)

A fiúk és apák, a lányok és anyák szíve között ma nagyobb szakadék tátong, mint az előző korokban volt. Valami a szent hagyományból megszakadt. A szülő már ott is tehet róla, hogy például úgy sem adja tovább a hagyományt, ma véletlenül sem a szülő nevét választják a gyerek neveként, nem egy szép hagyományt, hanem újat, különlegeset.

Két dolog kell lebegjen a szemünk előtt a hit benne a bűnbánat továbbadása és a történelmi folytonosság. Az egyes ember Isten élményének egyik forrása az a legtöbbször keserű tapasztalat, hogy a fiak (lányok) azoknak az apáknak (anyáknak) helyébe kerülnek, akik megnehezítették a fiak életét. Hogy tisztelhetne egy gyermek egy olyan apát, akiben nem talál tisztelni való példát? És most ne egy bűnös életű szülőre gondolj. Egyszerűen csak arra, hogy még a családban is ritkán lehet látni élő hitet, hallani hitvallást, hitelesen továbbadott jó példát. Malakiás próféta pontosan erre a tehetetlen eszköztelenségünkre hívja fel a figyelmet.

Zakariás, János apja, amikor eljut a felismerésig, és nem a saját erejében bízik, megnyílik a nyelve. Szíve, élő hite ott dobog tovább fia szívében.



Lelkiismeretvizsgálat:

Hogyan készülök a holnapi Szentestére? Egymás felé fordítani minden családtag szívét? Tanúságtételemmel, hitélményeim megosztásával továbbadni, élővé tenni a szép régi hagyományokat.



Néhány bölcs mondás:

“Minden apának emlékeznie kell arra, hogy egy napon a fia az ő példáját követi a tanácsai helyett." - C. F. Kettering

A jó apa megérti fia céljait és erőfeszítéseit. Szíve tele van megbocsátással fia hibáival szemben, és büszkeséggel fia eredményei miatt.

A cselekedetek hangosabban szólnak, mint a szép szavak, és az apa ebből tudja, hogy a fia miként fog felnézni rá és mit fog tanulni tőle.



Imádság:

Uram, Istenem! Társadalmunkban egy olyan mély szakadék, megosztottság van, mintha két világban élnénk. És ez nem csak a politikai, világnézeti különbségekre érvényes. Az idősebb emberek ma azzal kell szembesüljenek, hogy a fiatalok elfordulnak tőlük. A szívünk szakad meg ilyenkor. Nem hagyhat nyugodni a gondolat, hogy elfordultunk egymástól és a sötétségbe tartunk. Istenem, teremts olyan légkört embertársi, családi kapcsolatainkhoz, amely együtt tart minket.

Uram add, hogy szomjasok legyünk az igazságra, adjunk enni az éhezőknek és vezessük üdvösségre az elesetteket. Hirdessük az evangéliumot a szegényeknek, a töredelmes szívűeket gyógyítsuk, a foglyoknak szabadulást hirdessünk. Amikor így haladva, Krisztus felé fordulunk apák és fiúk, akkor egymás mellé, egymás felé érkezhetünk segítségeddel. Ámen.





Horváth Zoltán s/s plébános
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-22 10:17:20, csütörtök
 
 
Advent 26. napja december 22, csütörtök



Erzsébet meglátogatása alkalmával Mária így magasztalta Istent: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben! (Lk1,46)

Mária egy szép énekkel ad hálát megváltósága nagy kegyelméért. Aki énekel, kétszeresen imádkozik, tartja a mondás. Ha úgy tenném fel a kérdést, van-e kedvenc egyházi éneked, mely napközben is akár többször eszedbe jut, és szívesen dúdolgatod, akadna? És persze adventre, karácsonyra, nagyböjtre, húsvétra, a Szentlélekhez, Máriát dicsérő ének?

Nem tudom, ismeritek-e, hogy a mohamedán-arab rózsafüzér 100 szemből áll. A koránban viszont Allahnak=Istennek csak 99 megszólítása szerepel. Nem véletlenül, mert a 100. mindenkinek az egyéni titka, egyéni megszólítása. A mai napra csak egy saját megszólítást, egy dicsőítést hozz elő szíved mélyéből, ami úgy érzed, a tied, belőled fakad, rád jellemző. Kezdd el: Magasztalja lelkem az Urat... és folytasd saját szavaddal, gondolatoddal, ami eszedbe jut.

Szűz Máris legszebb tisztelete, ha hozzá hasonulunk, az ő lelkületét követjük, hozzá hasonlóan magasztaljuk Istent, és vele együtt adunk hálát.



Lelkiismeretvizsgálat:

Nevezz meg magadban egy hitélményt az elmúlt hónapból, ami lelkesített, még ha ne is fakadtál dalra tőle. A következő gondolat nevezz meg magadban egy olyan kihívást, amikor Szűz Mária közbenjárása, a Lélek ereje is szükséges volt, vagy lett volna, legyőzni a benned levő kérdéseket, kételyt, bizonytalanságot.



Cserháti Ferenc esztergomi segédpüspök atya:

,,A Magnificat, Mária hálaéneke a hívő ember öröme Isten jóságos működése felett, s emlékeztet: nagy az Isten hatalma, valóra válik mindaz, amire vártak a hívők. Ma különösen szükség van olyan hívő és imádkozó emberekre, mint Mária. Ha megtanulunk újból imádkozni, lesz honnan erőt meríteni."



Imádság:

Semmit sem akarok magamnak megtartani, hanem inkább magam s mindenem szeretném önként és szíves-örömest neked adni. Uram, Istenem, teremtőm és megváltóm, akkora vonzódással, tisztelettel, dicsérettel és tisztességgel, akkora hálával, odaadással és szeretettel, akkora hittel, reménnyel, tisztasággal szeretnélek ma magamhoz venni téged, amekkorával méhébe fogadott és óhajtott szentséges anyád, a dicsőséges Szűz Mária, amikor alázatosan és áhítattal felelt az angyalnak, aki a megtestesülés örömhírét jelentette neki: íme, az Úrnak szolgáló leánya, legyen nekem a te igéd szerint. (Kempis Tamás)



Gitárral is működik az Ó jöjj ó jöjj üdvözítő% https://www.youtube.com/watch?v=icl0yOh-tkY

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-21 11:58:32, szerda
 
  Advent 25. napja, december 21, szerda



,,Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat!" (Lk 1,44)

A tegnapi napon a köszöntésről elmélkedtem. A mai napon a köszöntés hatásról, amit kivált bennünk, válaszunk a köszöntésre.

Mária méhében még a magzat is ujjongott, együtt örült az anyjával. Valljuk meg, milyen jól esik egy szívből jövő köszöntés, nem csak névnapon, születésnapon. Leginkább akkor észrevehető a hatása, amikor súlyos beteghez hívnak, s jó hangosan köszönök. ,,Dicsértessék a Jézus Krisztus!" Még az alvó, vagy kommunikációban akadályoztatott ember is kinyitja szemét, felélénkül.

És mi a helyzet a jó Istennel, ő végtelen, tökéletes. Nem szorul rá a köszöntésre. Mégis: Nem azért köszöntjük, mert neki szüksége van rá, nekünk azonban annál inkább. Ahogyan a szentmise egyik prefációja mondja: ,,A te boldogságod teljes a mi dicséretünk nélkül is, mégis megadod, hogy jóságodért hálát adjunk. A mi magasztalásunk nem tesz nagyobbá téged, nekünk azonban üdvösségünkre válik, Krisztus, a mi Urunk által."



Lelkiismeretvizsgálat:

Meg szoktam köszönni a jókívánságokat? Veszem a fáradtságot például névnapi, születésnapi köszöntések után, és megköszönöm, hogy gondoltak rám? Vagy csak egy kényszeredett mosoly erejéig futja?



Ferenc pápa Twitter üzenetben köszönte meg a Gemelli kórházi tartózkodása alatt érkezett jókívánságokat:

,,Mélyen megérintettek az üzenetek és a szeretet, amit ezekben a napokban kaptam. Mindenkinek megköszönöm a közelséget és az imát"

Szent II. János Pál pápa 2005. április 2-án, néhány órával a halála előtt egy szeretettel és hálával teli utolsó gondolatot küldött a fiataloknak:

“Kerestelek benneteket és most eljöttetek hozzám. Köszönöm nektek!"



Imádság:

Köszönöm Teremtő Istenem, hogy embernek születhettem erre a világra, amely telve van csodával. Köszönök minden új napot, minden új lehetőséget, köszönöm a munkakedvet és hogy mozogni tudok, hogy találkozhatom más emberekkel. Köszönöm az egyedüllétet és a pihenést, a virradatot és az alkonyt, a nyílt horizontot. Itt állok, kezeim telve vannak ajándékaiddal, segíts nekem, hadd osszam meg önmagamat másokkal. (B.G. Hallquist)



https://www.youtube.com/watch?v=UjJO6brvlD4





Horváth Zoltán s/s plébános
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-20 09:48:57, kedd
 
  Advent 24. napja, december 20, kedd



Az angyal belépett hozzá, és így szólt: ,,Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! (Lk 1,28a)

A mai nap alapgondolata a köszöntés, a köszönés. Sokszor elsiklunk a köszöntés gondolata felett, automatikus számunkra. Pedig a jó imádság, a jó kommunikáció, kapcsolatok előfeltétele a szívből fakadó köszöntés. Nem véletlen, hogy az isteni jeltől megriadt, félelemmel teli lányt, Máriát az angyal a szokásosnál hosszabb köszönéssel illeti. A köszönés az emberi kapcsolatokban az őszinte jókívánság és a tisztelet kifejezése. De sokszor ez, ami már hiányzik is belőle. Van, aki csak annyit mond: Jó napot! A ,,kívánok" szó elmarad mellőle. Jézus tanítványainak kifejezetten meghagyja: ,,Amikor egy házba beléptek, köszöntsétek! (Mt 10,12) Szent Pál apostol minden levelének elején és végén van valamilyen köszönő formula. Viszont Jézus megrója a farizeusokat, mert ők azt is elvárják, hogy a tereken külön köszöntsék őket. Templomainkba belépve a köszöntés a térdhajtás és a keresztvetés. A szentek képei, szobrai nem köszönnek vissza. De van egy régi szép szokás, a szentek képei, szobrai előtt való főhajtás, meghajlás. Ez a cselekedet nem babonaság, hanem egyszerűen a mennyek országában értünk is közbenjáró üdvözültek köszöntése.



Lelkiismeretvizsgálat:

Előfordult-e már olyan életemben, hogy feszélyezve éreztem magam, nem tudva, hogyan szólítsam meg az illetőt, tegezve, magázva, és inkább kerültem a megszólítást, a köszöntést? Szoktam-e a templomok, feszületek előtt elhaladva köszönni? Keresztvetés, sapka megemelés, fejhatás?



Szentatyánk Ferenc pápa,

vasárnaponként az Úrangyala imádság elején:

,,Kedves testvéreim, jó napot kívánok!"

és az elköszönési formája a végén:

,,Szép vasárnapot kívánok mindenkinek, és kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!"



Imádság:

Fiadat, Jézust dicsérve ó, Istenanya, mindnyájan téged köszöntünk! Méhedben lakott az Úr; az, aki kezében tartja a világegyetemet, szentté és dicsőségben gazdaggá tett téged. Ezért nagy bizalommal és szívünk szeretetével köszöntünk!

Üdvözlégy, életünk, üdvösségünk és reménységünk! Üdvözlégy Isten bölcsességének lakóhelye! Üdvözlégy minden szentnél nagyobb szent! Üdvözlégy a Szentlélek aranyával díszített frigyláda; üdvözlégy, élet kimeríthetetlen kincstára.

Üdvözlégy Mária, a szép szeretet anyja! Ne engedd, hogy valaha is letérjek az isteni szépség és szeretet szemlélésnek útjáról. Ámen!



https://www.youtube.com/watch?v=kIM5Sos5VMA

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-20 09:48:55, kedd
 
  Advent 24. napja, december 20, kedd



Az angyal belépett hozzá, és így szólt: ,,Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! (Lk 1,28a)

A mai nap alapgondolata a köszöntés, a köszönés. Sokszor elsiklunk a köszöntés gondolata felett, automatikus számunkra. Pedig a jó imádság, a jó kommunikáció, kapcsolatok előfeltétele a szívből fakadó köszöntés. Nem véletlen, hogy az isteni jeltől megriadt, félelemmel teli lányt, Máriát az angyal a szokásosnál hosszabb köszönéssel illeti. A köszönés az emberi kapcsolatokban az őszinte jókívánság és a tisztelet kifejezése. De sokszor ez, ami már hiányzik is belőle. Van, aki csak annyit mond: Jó napot! A ,,kívánok" szó elmarad mellőle. Jézus tanítványainak kifejezetten meghagyja: ,,Amikor egy házba beléptek, köszöntsétek! (Mt 10,12) Szent Pál apostol minden levelének elején és végén van valamilyen köszönő formula. Viszont Jézus megrója a farizeusokat, mert ők azt is elvárják, hogy a tereken külön köszöntsék őket. Templomainkba belépve a köszöntés a térdhajtás és a keresztvetés. A szentek képei, szobrai nem köszönnek vissza. De van egy régi szép szokás, a szentek képei, szobrai előtt való főhajtás, meghajlás. Ez a cselekedet nem babonaság, hanem egyszerűen a mennyek országában értünk is közbenjáró üdvözültek köszöntése.



Lelkiismeretvizsgálat:

Előfordult-e már olyan életemben, hogy feszélyezve éreztem magam, nem tudva, hogyan szólítsam meg az illetőt, tegezve, magázva, és inkább kerültem a megszólítást, a köszöntést? Szoktam-e a templomok, feszületek előtt elhaladva köszönni? Keresztvetés, sapka megemelés, fejhatás?



Szentatyánk Ferenc pápa,

vasárnaponként az Úrangyala imádság elején:

,,Kedves testvéreim, jó napot kívánok!"

és az elköszönési formája a végén:

,,Szép vasárnapot kívánok mindenkinek, és kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!"



Imádság:

Fiadat, Jézust dicsérve ó, Istenanya, mindnyájan téged köszöntünk! Méhedben lakott az Úr; az, aki kezében tartja a világegyetemet, szentté és dicsőségben gazdaggá tett téged. Ezért nagy bizalommal és szívünk szeretetével köszöntünk!

Üdvözlégy, életünk, üdvösségünk és reménységünk! Üdvözlégy Isten bölcsességének lakóhelye! Üdvözlégy minden szentnél nagyobb szent! Üdvözlégy a Szentlélek aranyával díszített frigyláda; üdvözlégy, élet kimeríthetetlen kincstára.

Üdvözlégy Mária, a szép szeretet anyja! Ne engedd, hogy valaha is letérjek az isteni szépség és szeretet szemlélésnek útjáról. Ámen!



https://www.youtube.com/watch?v=kIM5Sos5VMA

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent gondolatok 2022
  2022-12-19 10:16:48, hétfő
 
  Advent 23. napja: december 19, hétfő



,,Ne félj, Zakariás! Könyörgésed meghallgatásra talált. Feleséged, Erzsébet fiút szül, és Jánosnak fogod hívni. Örömöd és vigasságod lesz ő, és sokan örülnek majd születésének. Nagy lesz az Úr előtt: bort és részegítő italt nem iszik, sőt már anyja méhében betelik Szentlélekkel." (Lk 1,13-15)

Azt mondják, egy nő két dologért mindenre képes. Azért, hogy legyen gyermeke, és azért, hogy ne szülessék gyermeke. Szerte Európában, így nálunk is azok ma a hangosabbak, sőt erőszakosabbak, akik nem akarnak gyermeket, de testi kapcsolatot igen.

Lassan ott tartunk, hogy a szavakat le kellene fordítani magyarra. - Zakariás ,,könyörgött", azaz imádkozott. Ma azt illene mondani, hogy meditált, jógázott, relaxált. Pedig micsoda különbség, az egyik önmagától akar erőforrást, a másik Istent hívja ehhez segítségül. - ,,Feleséged": nem élettárs, barátnő, sőt nem két azonos nemű, aki gyermeket akarna örökbe fogadni. - ,,Jánosnak hívod": az eredeti görögben egyértelmű hímnemű kifejezés: nem gender elmélet, majd ha nagyobb lesz, eldönti a nemi identitását. - ,,Bort és részegítő italt nem iszik": a mai éppen tizenéves fiatalok nem tudnak elképzelni egy bulit tudatmódosító szerek nélkül. Jobb esetben ez csak valamilyen erős alkoholos ital, mely hat. - ,,Betelik Szentlélekkel." Ma hagyni kell a gyereket, ami neki teszik, nehogy beteljen, úgymond ráerőltetni bármit. Pedig a semmiből semmit tud választani, de az a menő, ha képzettség nélkül is hozzá mer szólni a dolgokhoz.

Mi Zakariáshoz hasonlóan szívből könyörgünk. Kérjük a Szentlelket, hét ajándékával töltsön be bennünket.



Lelkiismeretvizsgálat:

Mennyire hatnak idegenül, vagy régiesnek a Biblia mai magyar nyelvre lefordított szavai. Ha így érzem, már torzított rajtam is a világ És ekkor már nem vagyok eléggé értékmegőrző. Hiszem, hogy a Biblia szavai örök érvényűek, csak a technika a megvalósítási mód változhat az idők folyamán?



Cseri Kálmán református lelkipásztor igehirdetéséből:

Szeretnék most egy könnyen megjegyezhető feladatot adni, amire a szánkat használhatjuk: Tanuljatok meg beszélni Istennek egymásról és egymásnak Istenről. .... Mit jelent az, hogy Istennek egymásról? Megköszönjük Istennek, ha vannak testvéreink. Könyörgünk hozzá azokért, akik betegek az osztálytársak közül, vagy az óvodában a csoporttársak közül. Hogy egyáltalán másoknak a gondját-baját imádságban elmondjuk Istennek. Beszélünk Istennek másokról és kérünk valami jót nekik. ... Mert Isten ma is ugyanolyan hatalmas, mint akkor volt Zakariás idejében. És ugyanolyan kegyelmes, szeret bennünk, és érdemes hozzá imádkozni.



Imádság:

Istenünk, köszönjük, hogy hozzád ma is érdemes imádkozni. Köszönjük, ha nem azonnal teljesíted minden kérésünket, mert az úgy lesz jó, ahogy te eltervezted. Köszönjük azt is, hogy nem minden kívánságunkat teljesíted, hiszen mi sokszor butaságokat kérnénk tőled.

Taníts meg minket arra, hogy ne csak kérjünk, hanem tudjunk áldani téged. Elsorolni a te nagy tetteidet, megvallani, hogy szeretünk téged, hogy nagynak látunk, hogy tudjuk: te teremtetted a világot és neked terved van a mi egyszerű életünkkel is. Ámen!



https://www.youtube.com/watch?v=uKQnjQHHyWE



Szép ábrázolás mód: a várandós Szűz Mária szobra

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Mini falatnyi bejgli
  2022-12-18 18:49:00, vasárnap
 
 



Hozzávalók: Egy tepsi mini bejglihez (kb 60-65 db)

Tésztához: (1 adag tészta)

450 g búzafinomliszt (BL55)
125 g margarin
60 g zsír
50 g porcukor
15 g friss élesztő
pici só
1 db tojássárgája
50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
1 dl kézmeleg víz

Mákos töltelék: (1 adag tésztához)

200 g szemes mák
125 g cukor
40 g darált háztartási keksz
125 g forró víz
egy citrom reszelt héja

Diós töltelék: (1 adag tésztához)

200 g darált dió
125 g cukor
40 g darált háztartási keksz
125 g forró víz
Ízlés szerint narancshéj is mehet bele

Gesztenyés töltelék: (1 adag tésztához)

500 g gesztenyemassza
egy kis üveg (30 ml) rumaroma
Ha kell még habtejszínnel higíthatjuk

Kenéshez:
egy egész tojás

Recept:
Mákos töltelékhez:
Először a szemes mákot és cukrot összekeverjük, majd kávédarálón ledaráljuk.

Ha darált mákunk van, akkor porcukorral dolgozzunk.

Hozzákeverjük a darált háztartási kekszet. Belereszeljük egy citrom héját.

Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.

Alaposan elkeverjük, majd hűtőbe rakjuk.

Diós töltelékhez:
A darált dióhoz hozzákeverjük a darált háztartási kekszet.

Vizet forralunk és 125 g-ot hozzáöntünk a cukorhoz és alaposan elkeverjük, hogy feloldódjon. Ezt öntjük a diós kekszre. Ne a cukros vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.

Gesztenyés töltelékhez:
A két gesztenyemasszát kiolvasztva egy tálba tesszük. Összenyomkodjuk egy villával és kikeverjük a kis üveg rumaromával.

Tészta és összeállítás:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)

A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.

Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb 3 mm vastagságúra.

A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk.

Tepsire rakjuk egymás mellé sorban. Mindegyiket lekenjük tojás sárgájával, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.

Ha megszáradt a sárgája lekenjük fehérjével és ismét hűtőbe rakjuk 30 percre.

Ez azért kell, mert így lesz szép márványos a bejglink teteje.

Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.

Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.

Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.

SZERZŐ: KALCIRECEPT
 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 199 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1294
  • e Hét: 3510
  • e Hónap: 5405
  • e Év: 56196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.