Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Egy Isten alakú űr
  2022-12-11 21:21:01, vasárnap
 
  Egy Isten alakú űr

,,Szépen megalkotott mindent a maga idejében, az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta, de az ember mégsem tudja felfogni Isten alkotásait elejétől a végéig, amelyeket megalkotott." (Prédikátor 3,11)

A Prédikátor 3:11 tartalmaz jó és rossz hírt. A jó hír az, hogy Isten tervében mindennek célja van. A rossz hír az, hogy senki sem tudja kitalálni a jó hírt, vagyis azt, hogy mi a tényleges cél. Hogy a dolog még rosszabb legyen - emberi szempontból - Isten minden emberi szívbe "örökkévalóságot" helyezett. Ez azt jelenti, hogy mindannyiunkban van valami, ami arra vágyik, hogy megértsük, miről szól az élet.

James MacDonald kommentátor rámutat, hogy ez a vers Isten gondviselésének magasabbrendű megítélését tanítja. Azt állítja, hogy az élet eseményei szépen illeszkednek egymáshoz, mint a kerék egymást követő fogaskerekei, amelyek mindegyike a megfelelő horonyba illeszkedik, és egyenletes mozgással viszik előre Isten tervét. Mintha Salamon egy nagy gépezetet figyelne, amelynek minden része tökéletes időzítéssel működik. Salamon hallgatja, és nem hall csikorgást, nem hall zörgő hangokat. "Gyönyörű!" - kiáltja.

Kétségtelen, hogy a mi korlátozott nézőpontunkból sok olyan dolgot látunk, amelyek önmagukban messze nem tűnnek szépnek. Néha úgy tűnik, mintha nem is létezne "nagy gépezet", vagy ha mégis, akkor az erősen javításra szorul. De ez azért van, mert mi az emberi szintről látjuk a dolgokat, és nem Isten szemszögéből.

Ez szembesít minket Pascal híres kijelentésével, miszerint minden emberben van egy "Isten alakú űr". Isten azért teremtett minket, hogy megismerjük Őt. Úgy tervezett minket, hogy meg akarjuk ismerni Őt - és aztán garantálta, hogy nem leszünk boldogok, hacsak Ő maga nem tölti be a bennünk lévő űrt.

A Róma 1:18-20 leírja Isten ismeretét, amelyet a teremtésben látunk, és amely bizonyos fokig minden ember szívében megtalálható. Amikor Pál Athénban prédikált, megdicsérte az athéniakat azzal, hogy nagyon vallásos embereknek nevezte őket. A város tele volt bálványokkal, köztük "az ismeretlen Isten" szentélyével. Az antropológusok azt mondják, hogy az ember természeténél fogva gyógyíthatatlanul vallásos. Van benne valami, ami arra készteti, hogy önmagán kívül keresse a végső értelmet. Fordulhat Istenhez, vagy imádhatja a saját maga által készített bálványokat, vagy ősei gonosz szellemeit.

Ezt a "valamit" Isten helyezte bele. Ágoston adta nekünk ezt a gyakran idézett imát: "Te magadnak teremtettél minket, és szívünk nyugtalan, amíg nem találja meg nyugalmát benned."

Látjuk a csúnyaságot, de tudjuk, hogy valahol lennie kell szépségnek is. Mélyen legbelül vágyunk arra, hogy megismerjük Istent és megértsük az Ő tervét. Mégis, minél jobban keressük a nagy képet, annál kevesebbet tudunk igazán. Így végül csak Istennel és csakis Istennel maradunk.

Uram, Istenem, a nehéz kérdések világában Te vagy az egyetlen örök válasz. Köszönöm, hogy nálad vannak a válaszok, és bárcsak tudnék bízni a Te jóságodban, amikor a válasz nem világos számomra. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - December 13
  2022-12-11 20:58:13, vasárnap
 
  "Amikor megkövezték Istvánt, az így imádkozott: 'Úr Jézus, vedd magadhoz lelkemet!'" ApCsel 7,59


Kívánatos, hogy a keresztyén ember élete és halála, mint egy öntvény, egységes egészet képezzen. István hittel és Szentlélekkel teljes volt életében és halálában. Merész volt, bátor, nyugodt és higgadt életében, és halála óráján sem viselkedett másként.

Igen szomorú, ha egy ember haláláról szóló tudósítás nem illeszkedik életéhez. Félek, hogy sok gyászbeszéd nagy károkat okoz valótlansága miatt, mivel a hallgatók joggal mondhatják: "Fölöttébb különös; sohasem tudtam, hogy a megboldogult ilyen szent ember volt; teljesen zavarba ejt és megdöbbent e tudósítás."

A halál lehet az élet rojtja vagy pereme, de ugyanabból az anyagból kell legyen, mint az egész öltözék. Nem remélhetjük, hogy a világgal ebédelünk és este Istennel vacsorázunk. Életünk minden napján az Úr házában kell laknunk.

Ezenkívül az is igen kívánatos, hogy a halál egész életpályánk befejezése legyen, úgy, hogy a keresztyén ember életművét teljessé tegye.

Kedves testvér, így van ez veled? Ha holnap elhívna az Úr ebből a földi létből, teljes lenne az életed? Némely keresztyén nem tartja rendben ügyeit, hanem rendetlen és hanyag; ha ma meghalnának, bizonyos dolgok rendezetlenül maradnának utánuk.

Whitefield gyakran mondta, mikor lefeküdt esténként: "Még egy pár kesztyűt sem hagytam szétszórtan; így ha ezen az éjszakán meghalok, minden dolgom rendben van az időre és az örökkévalóságra vonatkozóan is."

Olyan legyen életetek a halál eljövetelekor, mint egy könyv kívánatos vége, amelynek akkor írják az utolsó sorait. Ha munkánkat hűen végezve ér a hazahívó szó, akkor hazamenetelünk életünk illendő befejezése lesz.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - December 12
  2022-12-11 20:55:59, vasárnap
 
  "Levettem alsóruhámat, hogyan ölthetném fel? Megmostam lábaimat, hogyan piszkolhatnám be?" Énekek 5,3


Ebben az esetben e mentegetőzés teljesen alaptalan. Lényegében még mélyebb bűnöket tár fel. A menyasszony egyik bűnt a másikkal akarná elhárítani.

Miért vetette le a ruháit? Felövezett derékkal és felékesített lámpással illett és kellett volna várnia vőlegényére. Miért mosta meg a lábát? Egészen rendben lenne a dolog, ha cselekvése a tisztaságra utalna; de csupán testi pihenésére mutat. A szent munkát testi pihenésre cserélte fel. Miért tette ezt? Mentséget keres szunnyadozására és tétlenségére, miközben odakint állt a vőlegénye.

Igen aljas csele ez a Sátánnak, és bizonyosan alkalmazza ma is egyeseknél. Miközben olvasod ezeket a sorokat, megszólal a lelkiismereted: "Igen, ez a helyzet személyemet illetően; a szöveg igazolja tapasztalatomat." A Sátán erre így felel: "Teljesen nyugodt lehetsz. Látod, hogy ugyanolyan helyzetben vagy, mint a menyasszony is. Minden rendben van!"

Lehet-e nagyobb bolondság annál, hogy "mivel mások is úgy vétkeztek, mint én, ezért legyek teljesen elégedett, mivel mások is hozzám hasonlóan cselekesznek?"

Némelyek azt mondják: "Nem kell önvizsgálatot tartanom. Még az hiányzik, hogy leleplezzek sok kellemetlen igazságot. Alszom, és ez egészen kellemes. Nem óhajtom, hogy megfosszanak ettől a kényelemtől."

Szégyellem, hogy közületek egyesek bűnével kell foglalkoznom, de szavaim szó szerint az igazságot tükrözik. Nem úgy vagytok-e sokan, mint akiknek az a nevük, hogy élnek, mégis halottak?

Az Úr Jézus jön és kopogtat ma nálatok, és emlékeztet, hogy az ő közelében töltöttétek életetek legboldogabb idejét. Hiszen azok voltak a legszebb és legszentebb óráitok, amikor az ő kegyelméből kizárólag vele foglalkoztatok és minden mást félretettetek.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 139 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2380
  • e Hét: 14091
  • e Hónap: 43403
  • e Év: 231205
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.