Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Szép karácsonyfa gif
  2022-12-17 22:28:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Téli ünnepek  
Karácsonyi kisangyal gif
  2022-12-17 22:27:08, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Téli ünnepek  
A Szent Pál főzet
  2022-12-17 22:09:18, szombat
 
 



A Szent Pál főzet összetevői
Igazi édesgyökér - Zsenge Fűzfa kéreg - Salix Alba-Orvosi Zsálya- Sárkányvér

 Édesgyökér - Igazi édesgyökér - Glycyrrhiza glabra
A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom-görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor- és nyombélfekély kezelésében, ezen kívül erősen édes íze miatt ízjavítóként használják.

Zsálya, - orvosi zsálya (Salvia officinalis)
Ennek a gyógyfűnek a botanikai neve a latin salvere (megőrizni) szóból ered, ami arra utal, hogy a zsályáról azt tartották, hogy minden betegséget gyógyít. Az ókori görögök és rómaiak -a rozmaringhoz hasonlóan - tartósításra használták, de hamarosan a gyógyászatban is rangos helyet szerzett magának. A görög Dioszkoridész vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta.

A római Pilius kígyóharapás, bélféreg, epilepszia, mellkasi bántalmak ellen és a menstruáció serkentésére egyaránt javasolta. A X. század körül az arab orvosok úgy vélték, hogy a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható. A keresztes hadjáratok után földöntúlinak hitt hatalma Európában is megjelent: "Miért halna meg az ember, ki a kertjében zsályát termel?", "Aki örökkön kíván élni, májusi zsályát kell annak enni".

A középkori franciák a "minden jó" névvel illették, és Nagy Károly elrendelte, hogy a királyi gyógynövénykertben zsályát is termesszenek. Az indiai ajurvédikus orvosok menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására, valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására rendelték el.

Az elmúlt századokban az európai orvosok gyakran alkalmazták a gyógynövények borban való főzeteként, például szájápolásra és torokfájásra. Az orvosi zsálya levele az illóolajon kívül gyantát, viaszt, különböző savakat és ösztrogénhatású anyagokat tartalmaz.

Az orvosi zsálya gyógyászati felhasználása
A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a zsályalevelek igen hasznos gyógynövényt jelentenek a házi patikákban. A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak. Elfogyasztása után 2-3 óra múlva fejtik ki, izzadás, bélhurut kezelésére kiváló. Gyomorvédő. Egyes országokban ezért is nevezik növényi aszpirinnek. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő a szájban fellépő betegségek enyhítésére. Náthánál és szamárköhögésnél tejben főzik meg a leveleket. A gyógytea jó hatással van a fogíny-, száj- és torokgyulladásra. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére is alkalmas.

 
Zsenge Fűzfa kéreg - Salix Alba vagyis a fűzfakéreg egy igazi csodaszer mivel csökkenthető vele a láz és a gyulladások is , méregtelenítő hatású.

Már az ókorban is használták mégpedig akkor is tea formájában. Akkor még nem is sejtette senki, hogy később ez lesz az aszpirin egyik alapanyaga. Amerikában már évszázadokkal ezelőtt nagyon népszerű orvosság volt. Enyhítették vele a gyulladásokat, a lázat és a megfázás tüneteit és képes volt enyhíteni.

A fűzfakéreg tea hatása erős gyulladáscsökkentő és lehet alkalmazni ízületi fájdalomra is, ezt már fentebb említettük azonban ezenkívül még hatásos lehet a láz és a megfázás tüneteinek enyhítésében is, azonban gyerekeknek nem ajánlott a fogyasztása láz esetén. A fűzfakéreg tea gyógyhatása nem merül ki ennyiben, ugyanis a régi időkben sikeresen alkalmazták köszvény, bélhurut és másnaposságra is. Képes méregteleníteni a májat, de alkalmazható még zsírmáj és lépproblémák esetén.

Több aktív hatóanyag is található a fűzfakéregben mint a szalicin, katechin, csersav, gyanta, enzimek és oxalát is.

A Sárkány Vére - Sangre de Drago
Ez egyáltalán nem vér, és biztosan nem egy mitikus vadállattól származik! Hanem egy fa nedve, gyantája. Több fa is hoz ,,sárkányvért" mi a Sangre de Drago - A Sárkány Vére fát választottuk.

Ez a Sangre de Drago azaz a Croton lechleri fa élénkvörös gyantája - Feltűnő, lekerekített koronájának köszönhetően úgy néz ki, mint egy túlméretezett gomba. A sárkányvérfa levelei szép szív alakúak, szőlőszerű virágai intenzív borostyán színűek. A fehéres szürke, erősen foltos fakéreg a platánokra emlékeztet, de a fa különlegessége a belsejében rejlik: Ha a kérget megkarcolják vagy lekaparják, borvörös, enyhén habzó nedv folyik ki, mintha a fa vérezne.

A modern kutatások kimutatták, hogy antiszeptikus, antibiotikus, vírusellenes és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és a világ egyes részein még használják a vérhas elleni szerként. Erős méregtelenítő hatású.

Az egyik legkiválóbb immunerősítő, erős baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír. Gyógyítja a légúti megbetegedéseket, sebeket, gyulladásokat

Elkészítése:
A Méregtelenítő, Gyomorvédő Szentpál főzet teakeveréket 1 liter vízben főzzünk fel 1 evőkanál mennyiséggel. 15 percig főzzük , és utána állni hagyni, egészen addig, amíg ki nem hűl, majd átszűrni!

Az tea elkészítéséhez szükséges idő alatt egyensúlyba kerülnek az értékes, kiváló minőségű anyagok.
A tea elkészítéséhez ajánlott üveg, porcelán, vagy rozsdamentes edényt használni.
Műanyagszűrőt használjunk.
Hűtve is fogyaszthatjuk. Naponta maximum 2 csésze ( 2x 2,5dl) az ajánlott.

Tárolás: Felbontás után gyermekektől elzárva, száraz, hűvös helyen, az aromazáró dobozba visszazárva tárolandó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek, gyógyítások  
Menopauza egészségügyi teendői
  2022-12-17 22:04:10, szombat
 
  Mivel számoljunk a menopauza idején és mit tegyünk ellene? - 1. rész

A menopauza szakaszában sok kellemetlen tünettel kell a hölgyeknek megküzdenie, viszont nagyon sokan, akik életmódot váltanak, például egészségesen kezdenek táplálkozni, a rendszeres mozgást beiktatják az életükbe, naponta kevesebb kávét fogyasztanak és felhagynak a dohányzással, sokkal kevesebb és enyhébb tünetekről számolnak be, mint azok a hölgyek, akik a korábbi, nem túl egészséges életvitelüket folytatják. Nehéz sok mindenről lemondani, de az egészségünk érdekében bizony meg kell tenni és így sokkal könnyebb is lesz átvészelni a menopauza okozta kellemetlenségeket, és a negatív egészségügyi hatások sem fenyegetnek annyira bennünket. Lássuk is, milyen változásokat okoz a menopauza és milyen természetes gyógymódok léteznek ezeknek a hatásoknak a kivédésére!

A menopauza szakaszában sokan tapasztalnak különféle memóriaproblémákat. A zöld tea a memóriavesztés megelőzésében lehet a segítségünkre, de más pozitív hatással is bír, például aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében és nagy szerepe van a gyulladás elleni küzdelemben is. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is sokat segíthet a jó memória megtartásában, mint ahogyan a stressz kezelésének is nagy a haszna, hiszen kutatások igazolják, hogy a túl sok stressz mennyire negatívan hat a memóriára.

A hőhullámok nagyon gyakoriak a menopauza szakaszában. Egyes italok és ételek is okai lehetnek a hőhullámok kialakulásának, ilyenek például a fűszeres ételek és a koffein. Ha ezeket nem is iktatjuk ki az életünkből, de drasztikusan visszaszorítjuk azok bevitelét, akkor a hőhullámok gyakorisága és intenzitása is csökkenni fog. A fürtös poloskavész ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkezik, így segítséget nyújt a hőhullámok enyhítésében. Mivel hormonális hatásokkal rendelkezik, így csakis orvosi jóváhagyással fogyasztható.

A súlygyarapodás szintén komoly probléma a menopauza szakaszába lépő hölgyek számára. Az életmódbeli és az étrendi változtatásokkal azonban sokat tehetünk az ideális súly eléréséért. Ilyen életmódbeli változtatás lehet a stresszkezelés, hiszen a stressz befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy fenntartsuk az ideális testsúlyunkat. A stressz gyakran idéz elő túlevést és rendszertelen étkezést, amelyek mind-mind súlygyarapodást okozhatnak. Ez pedig a kortizol- és az inzulinhormon működését zavarja meg, ami negatív hatással van az anyagcserére, és ez elhízáshoz vezethet. Az egészséges étrend, a testmozgás és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is elengedhetetlen, hogy minél egészségesebbek maradjunk és minél kevesebb menopauzális tünettel kelljen szembenéznünk a klimax szakaszában.
Forrás : Link

Mivel számoljunk a menopauza idején és mit tegyünk ellene? - 2. rész

A menopauza szakaszában sok kellemetlen tünettel kell számolnunk. Szakemberek szerint erre a szakaszra már jó időben fel kell készülni, azaz a menopauza előtti években életmódot kell váltanunk, mert így sokkal kisebb lesz az esélye, hogy komoly és nagyon kellemetlen tünetektől kell majd szenvednünk. Mutatjuk is, hogy milyen tünetek és változások adódhatnak a menopauza szakaszában és mit is tegyünk ezen testi és lelki változások ellen.

A menopauza szakaszában tehát az ösztrogén női nemi hormon jelentős csökkenést mutat, és ez azt eredményezi, hogy a koleszterinszint megemelkedik. Ezzel vigyázni kell, ugyanis az emelkedett LDL-koleszterin-szint az egyik rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Egyes gyógynövények és kiegészítők sokat segíthetnek a magas koleszterinszint csökkenésében, a szintjének optimalizálásában. A szója és a vörös here nemcsak az LDL-koleszterin-szint, hanem az összkoleszterinszint csökkentésében is aktívan részt vesz. Mindkettő fitoösztrogénben gazdag, azonban azok, akik hormonfüggő daganatban szenvednek, vagy tartaniuk kell ilyen daganat kialakulásától, kerüljék a fitoösztrogén-tartalmú készítményeket. Hiába nem ,,igazi" hormonokról van szó, de ösztönzik a hormontermelést, így valakinek jót tesznek ezek gyógynövények, másoknál még gondokat is okozhatnak.

Ha ilyen gyógynövényeket nem is fogyaszthatunk, még mindig ott van például a teljes kiőrlésű zab, amely szintén eredményesen csökkenti az LDL-koleszterin-szintet. Illetve ilyenkor érdemes arra törekedni, hogy megemelkedjen a jó, azaz a HDL-koleszterin-szint, ugyanis ennek emelkedett értéke szintén csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait.

A menopauza időszakában nagy figyelmet szükséges fordítani a csontok egészségére is, hiszen sok nő ebben az életszakaszban szembesül a csontritkulással is. A D-vitamin segít a kalcium felszívódásában, amely ásványi anyag aktívan hozzájárul a megfelelő csontképződéshez. A kalcium hiánya a csontok elvékonyodását okozhatja. K-vitaminra is nagy szükség van, hiszen aktívan részt vesz a csontok anyagcseréjében.

A menopauza időszakában sokan számolnak be hüvelyi változásokról, vizelettartási problémákról és szexuális örömtelenségről. Azonban ezeket sem kell annyiban hagyni, mivel nagyon megkeseríthetik az egyén életét és a házasságra is rányomja a bélyegét, ha nem teszünk semmit ezek ellen. Az E-vitamin és a lenmagolaj a hüvelyi tünetekre hozhat enyhülést, a szexuális vágy csökkenése ellen pedig az afrodiziákumok nyújthatnak hathatós segítséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A nyírfa gyógyhatásai
  2022-12-17 18:50:27, szombat
 
  A nyírfa gyógyhatásai
A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen.
A nyírfakéreg fő hatóanyaga a betulin. Orosz egyetemeken végzett kutatások igazolták, hogy a betulin segíti a szervezet alkalmazkodását a külső környezet káros hatásaival (szennyezett környezet, stressz, fizikai és szellemi túlterhelés, időjárási fronthatások) szemben. Erősíti a szervezet védekezőképességeit a betegségekkel szemben, megkönnyíti és felgyorsítja a betegségek lefolyását és segít megelőzni a szövődményeket. Antioxidáns és méregtelenítő hatású, javítja a vérkeringést is.

A Nyírvíz
,,Ösztön vitte rá az embert, és a tapasztalat erősítette meg, hogy a nyírfavíz használata az egészséges szervezetet erősíti, a beteget meggyógyítja"
A nyírfanedv egy színtelen folyadék, amely betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsavat, almasavat, glutaminsavat). Gazdag forrása az ásványi anyagoknak, különösen sok kálium, kalcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz található benne. Kimutatható mennyiségben fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fitovegyületeket és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját immunrendszerük védelmére) tartalmaz.

A nyírvíz gyógyhatásai a népi gyógyászatban
Ioncsere képessége egyedülálló,
a nyírvíz segít a szervezet belső egyensúlyának visszaállításában,
a nyírvíz betulin (betulinol) és fitoncid tartalma miatt támogatja a vizeletkiválasztó rendszert és az emésztőszervrendszert,
felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható,
gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír,
golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztható,
vértisztító hatású,
ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazható,
energetizál, vitalitást nyújt a szervezetnek,
erősíti az immunrendszert,
tisztítja a nyirokrendszert,
csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is,
egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak,
méregtelenítő és lúgosító hatása bizonyított.

Gyorsan felszívódik a gyomorban, tisztító kúra és lé böjt során kiválóan alkalmazható. A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait.

A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só - víz háztartásának fenntartását.
Külsőleg alkalmazva a nyírfavizet, a bőrt és a hajas fejbőrt ápolja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai különböző bőrproblémák, felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, pattanások, pikkelysömör, ekcéma kezelésére is alkalmassá teszik.

Naponta masszírozzuk be legalább 2x (reggel és este) az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva megszüntetheti a savasodás következményeit, regenerálja a hajhagymákat.
Forrás : csodapatika
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 741
  • e Hét: 10855
  • e Hónap: 24604
  • e Év: 229305
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.