Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Sáfránnyal a mentális egészség megőrzéséért
  2022-12-19 22:22:08, hétfő
 
  Hogyan javíthatja a sáfrány a közérzetet és hogyan enyhítheti a depresszió tüneteit?
Milyen módon érdemes alkalmazni?

Mi az a sáfrány?
A sáfrány a Crocus sativus növény virágából származó, a gasztronómia világában ma is rendkívül népszerű fűszernövény, melyet a népi gyógyászatban évszázadok óta használnak potenciális egészségügyi előnyei miatt. A hagyományos orvoslásban a sáfrányt számos területen használják a mai napig, beleértve a gyomorbántalmak, az emésztési zavarok, illetve az egyes légúti panaszok, például a köhögés és a megfázás kezelését, illetve a vérkeringés javítását. A sáfrányt vízhajtóként, hashajtóként, valamint a bélmozgás általános elősegítésére is gyakran alkalmazták elődeink. Ezeken túl a sáfrányt fogyasztották a közérzet javítására, valamint a szorongás, a depresszió és más mentális panaszok kezelésére egyaránt. A sáfrány potenciális antidepresszáns hatásait számos tanulmány vizsgálta már, melyek változó hatásfokú eredményekről számoltak be. A következőkben ezekről olvashatunk.

A sáfrány számos módon védheti mentális egészségünket

Néhány vizsgálat eredményei szerint a sáfrány hatékonyan alkalmazható a közepesen súlyos depresszió kezelésére, más kutatások pedig a növény mentális egészségre és általános közérzetre gyakorolt pozitív hatását figyelték meg. További beszámolók szerint a sáfrány javíthatja a hangulatot, és csökkentheti a szorongás és a stressz tüneteit is.
A sáfrány potenciális antidepresszáns hatása

A sáfrány antidepresszáns hatásáról számos klinikai vizsgálat és felhasználó beszámolt már, ám mechanizmusa jelenleg nem teljesen ismert. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a sáfrányban lévő aktív komponensek, főként a krocin és a krocetin nevű karotinoid pigmentek a hangulat szabályozásában egyik kulcsfontosságú neurotranszmitter, a szerotonin szintjére gyakorolt hatásuknak köszönhetően képesek javítani az általános hangulatot és közérzetet, illetve csillapítani a depresszió és a szorongás tüneteit. 

A krocin nem kizárólag a fűszer élénk sárga színéért felelős, hanem vizsgálatok szerint antioxidáns, gyulladáscsökkentő és idegsejtvédő hatással is rendelkezhet, valamint jótékonyan hathat a kognitív funkciókra és a memóriára is. 

A krocetin a krocinhez hasonlóan szintén rendelkezik antioxidáns, gyulladáscsökkentő és idegsejtvédő hatással, ám ezen felül javíthatja a véráramlást, valamint óvhatja a szív- és érrendszer általános egészségét, és csökkentheti a magas vérnyomást is.
Hogyan alkalmazhatjuk a sáfrányt a közérzet javítására és a depresszió tüneteinek enyhítésére?

A sáfrányt hozzáadhatjuk ételeinkhez, készíthetünk belőle teát, vagy fogyaszthatjuk stresszes időszakokban kúraszerűen, étrend-kiegészítő formában. Utóbbiak az esetek többségében a sáfrány mellett más nootropikus és idegvédő összetevőket, például B-vitaminokat vagy magnéziumot is tartalmaznak a fokozottabb hatás elérése érdekében. A Zinzino Viva+ a sáfránykivonat mellett B-vitaminokat, C-vitamint, magnéziumot és jódot is tartalmaz, és csupán napi két tabletta fogyasztásával akár már néhány nap elteltével észlelhetjük jótékony hatását. A visszajelzések szerint a Zinzino Viva+ mind a közérzet javításában, mind pedig a hangulati rendellenességek tüneteinek enyhítésében természetes és hatékony megoldást nyújthat.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A "K" vitaminól érdemes tudni
  2022-12-19 22:18:22, hétfő
 
  Kire jelent veszély a K-vitaminhiány, és mit fogyasszunk, hogy megelőzzük?

Mi az a K-vitamin?

A K-vitamin egy zsírban oldódó, a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitamin. Két fő formája a számos növényben megtalálható fillokinon, valamint az emberi bélben lévő baktériumok által termelt menakinon. A K-vitamin alapvető szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében, így megfelelő bevitele kiemelkedő fontosságú a vérzészavarok, valamint oszteoporózis, más néven a csontritkulás megelőzéséhez is.

Milyen tünetekben mutatkozhat meg a K-vitamin túlzottan alacsony szintje?

A K-vitaminhiány legjellemzőbb tünetei közé tartoznak a vérzéssel kapcsolatos rendellenességek, mint például a rendszeres orrvérzés, a túlzottan erőssé vált menstruáció, valamint a véres vizelet vagy széklet. Súlyos K-vitaminhiány következtében akár még komolyabb vérzési rendellenességek is kialakulhatnak. A nem megfelelően kezelt K-vitaminhiány a csontok egészségére is negatív hatással lehet, mely számos, a csontokat érintő betegségben is megmutatkozhat.
Hogyan alakulhat ki a K-vitaminhiány, és kik vannak fokozott kockázatának kitéve?

A K-vitamin hiány szerencsére meglehetősen ritka. Jellemzően akkor fordul elő, amikor nem viszünk be elegendőt belőle az étkezések során, illetve amikor a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből bevitt K-vitamint. A K-vitaminhiányt bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók rendszeres alkalmazásának következtében is kialakulhat, hiszen ezek egyes esetekben csökkenthetik, vagy akár gátolhatják a K-vitamin felszívódását és hasznosulását. Azok, akik bizonyos gyulladásos bélbetegségekben szenvednek, szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve mind a K-vitamin, mind más kulcsfontosságú tápanyagok hiányának. 
Hogyan előzhető meg és kezelhető a K-vitaminhiány?

Szerencsére a K-vitamin megfelelő szintjéről egyszerűen gondoskodhatunk az egészséges és változatos táplálkozással.

A K-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak az alábbiak:
zöld leveles zöldségek, mint például a spenót és a kelkáposzta
keresztesvirágúak, például a brokkoli, a kelbimbó, káposzta, karalábé
növényi zsiradékok, mint például az olívaolaj, a tökmagolaj, vagy a szőlőmagolaj
erjesztett élelmiszerek, mint például a savanyú káposzta és egyes sajtok
szójaszósz és más fermentált szójatermékek
méhkenyér, mint például a Mannavita 100% Méhkenyér
bogyós gyümölcsök, mint például a fekete berkenye, a fekete szeder, a fekete áfonya, a szőlő, illetve a goji bogyó, valamint az ezekből készült lekvárok és gyümölcslevek, mint például a Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé, vagy a Mannavita Goji Gyümölcslé
a sokak kertjében megtalálható csonthéjas gyümölcsök, mint például a szilva és a sárgabarack
egyes gyökérzöldségek, mint például a paszternák
népszerű fűszernövények, mint például a petrezselyem
friss és préselt búzafű, vagy búzafű italpor, mint például a Mannavita Nyers Búzafű Italpor
füge
kiwi
gránátalma
kaliforniai paprika

A K-vitaminhiány kezelésére számos módszer áll rendelkezésre. Ha a hiányt még időben észlelik, a tünetek rövid időn belül, hatékonyan csillapíthatók a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek, illetve az azt tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztásával. A kezelés időtartama és sikeressége természetesen nagyban függ a K-vitaminhiány okától és mértékétől. Ha a hiányt bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók okozzák, orvosunk módosíthatja a kezelést a már fennálló panaszok enyhítése, illetve a további panaszok megelőzésének érdekében.

A K-vitaminhiány súlyos eseteiben vérzésgátló kezelés lehet indokolt, amely a vitaminhiány okozta vérzési zavarok kezelésére szolgál. Fontos megjegyezni, hogy a személyre szabott kezelés, illetve a súlyos komplikációk elkerülése érdekében fontos szakemberhez és orvoshoz fordulnunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A bab jótékony hatásai
  2022-12-19 22:08:15, hétfő
 
 



A bab az egyik legegészségesebb táplálék, ha nem is a világon, de a hazai táplálékok között biztos, hogy kiemelkedik. A bab ugyanis nagyon sok rostot tartalmaz, már csak emiatt is heti két alkalommal mindenképpen fogyasztanunk kellene ezt a hüvelyest, amelynek sokféle típusa és fajtája létezik.

A rostos táplálékok fogyasztása elemi, ugyanis nagyfokú védelmet élvezhetünk a szívbetegségekkel, a magas koleszterinszinttel, a magas vérnyomással és az emésztési betegségekkel szemben.

A babnak nagyon alacsony a zsírtartalma és a kalóriatartalma, ellenben értékes fehérjében gazdag, amelyre a szervezetünknek mindenképpen szüksége van. A rendszeres babfogyasztás csökkenti a testtömeget, a BMI-indexet és a derék körtérfogatát is. Mivel alacsony a zsírtartalma, ellenben magas a fehérjetartalma, így aktívan hozzájárulhat a fogyásunkhoz.

A bab nagyon hasznos a szervezetünk számára, ugyanis nagy szerepe lehet az LDL-koleszterin-szint csökkentésében, éppen ezért a szív egyik táplálékának is tartják.

A bab rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget, ugyanis nagyon hatékony a vércukorszint-szabályozásban is.

Vasra mint ásványi anyagra, mindenkinek szüksége van. A vas egyik feladata az, hogy oxigént szállítson a szervezetben. Kulcsfontosságú tápanyaga a hormonoknak, az inaknak, a szalagoknak és a kötőszöveteknek.

A bab magnéziumot is biztosít a szervezetünk számára. Magnéziumra is mindenkinek szüksége van, merthogy segít a csont és a fehérje előállításában, valamint stabilizálja a vércukorszintet.

A bab ezen kívül nagyon sok káliumot is tartalmaz. Káliumra van szüksége a veséknek, az izmoknak, az idegeknek és természetesen a szívnek is.

A cinknek nagy szerep jut az emberi szervezetben. Harcol a baktériumok ellen és a sebgyógyításban is kitüntetett a feladata, illetve közreműködik a szaglásban és az ízlelésben is. A bab cinkben is bővelkedik.

A folát jót tesz a szív egészségének, az idegrendszernek és a sejtek osztódásában is aktívan részt vesz. Ha rendszeresen fogyasztunk babot, akkor foláttal is rendszeresen ellátjuk a szervezetünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hasznos fűszerek
  2022-12-19 22:03:30, hétfő
 
  4 gyógynövény, amelyet mindenképpen fogyasszunk rendszeresen

Az emberek már évszázadok óta alkalmazzák a gyógynövényeket és a fűszernövényeket a betegségek megelőzésére és kezelésére. Több közülük olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek révén kiváló gyulladáscsökkentőkké a fájdalomcsillapítókká válnak, illetve a betegségek megelőzésére alkalmasak, legyen szó szívbetegségről, diabéteszről vagy éppen elhízásról.

Olyan gyógynövényekről lesz most szó, amelyek korábban csak a Távol-Keleten voltak ismeretesek, majd amikor Európa is csatlakozott a fűszer-kereskedelemhez, akkor már az európai országokban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. Sikerük nemcsak annak köszönhető, hogy a konyhában finomabb és változatosabb ételek elkészítését tették lehetővé, hanem azért is, mert rájöttek az emberek, hogy ezek a gyógynövények és fűszerek bizony gyógyíthatnak is, és nagyon hasznosak az egészségünk megőrzése szempontjából.

Az első gyógynövény, amelyet mindenképpen érdemes megemlítenünk, nem más, mint a kurkuma. Az egyik leghasznosabb aktív biológiai összetevője a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, ezzel megnöveli a szervezetünkben az antioxidáns enzimek számát, így hatékonyabban tudunk védekezni a káros hatású szabad gyökökkel szemben.

A kurkuma az egyik eredményesebb gyulladáscsökkentő, egyes gyógyszerek hatásával is vetekszik, így ha gyulladást szeretnénk csökkenteni, első körben mindenképpen ezzel a fűszerrel próbálkozzunk. De a vércukorszint csökkentésére és az inzulinrezisztencia visszaszorítására is nagyon hasznos lehet ez a csodás fűszer. Talán nincs is jobb természetes kezelés, mint a kurkuma, amelyet egyszerűen és könnyedén adhatunk hozzá az étrendünkhöz.

A kínaiak termesztettek legelőször gyömbért. Az alternatív gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza különféle betegségek megelőzésére és kezelésére. A gyömbérnek nagyon sok egészségügyi előnye ismert, mi most csak néhányat sorolunk fel. A gyömbér a hányinger számos formáját kezeli, különösen a reggeli rosszulléteket, de a kemoterápia miatt kialakult hányingert is csillapítja. Csökkenti az izomfájdalmat és az ízületi gyulladást is csillapítja, hiszen gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Mindezek mellett csökkentheti a magas vércukorszintet és segíthet kivédeni egyes szívbetegségeket. Ez a különleges gyógynövény még a koleszterinszintet is stabilizálja, illetve javítja az agy működését.

A rozmaringot már az ókori Görögországban is alkalmazták, leginkább a koncentráció növelésére és a memória fokozására. A rozmaring javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt, miközben antibakteriális, leheletfrissítő és véráramlást serkentő hatásokkal is rendelkezik, de csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és hozzájárul a test méregtelenítéséhez is.

A zsálya serkenti az agy működését, emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatássokkal is bír, sőt támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert és segít megszüntetni a kognitív zavarokat. Eredményesen kezeli az olyan bőrbetegséget, mint az akne, az ekcéma vagy a pikkelysömör.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ne együk ha depressziósak vagyunk
  2022-12-19 22:00:32, hétfő
 
  Táplálékok, amelyeket mindenképpen kerüljünk el, ha depresszióban vagy szorongásban szenvedünk :

Nemcsak hazánkban, világszerte egyre többen szenvednek depressziótól és szorongástól. Egyes táplálékok is kiválthatnak mentális betegségeket. Mutatjuk is, hogy milyen italokat és ételeket hagyjunk ki az étrendünkből, illetve ha betegek vagyunk, milyen táplálékokat kerüljünk el és miért?

A cukros gyümölcslevek nagyon rossz választásnak bizonyulnak, mivel először megemelik, majd lecsökkentik a vércukorszintet. Ez az állapot nemcsak éhessé tesz bennünket, hanem idegessé, feszültté és lehangolttá is.

Amennyiben valaki nincs hozzászokva a kávéhoz, pontosabban a kávéban található koffeinhez, akkor szintén szorongást, idegességet és feszültséget okozhat nála ez a fekete ital. A koffein ezen kívül aktívan hozzájárul a depresszió kialakulásához is. Ha nem szeretné, hogy tovább erősödjenek a depressziós tünetek, mindképpen a koffeinmentes változatot fogyassza.

Az energiaitalokat voltaképpen senkinek sem lenne szabad fogyasztani, mivel nagyon megnövelik a szorongás mértékét. Ezek az italok nemcsak koffeinben gazdagok, hanem sok cukrot és édesítőszert is tartalmaznak. Ezek együttesen pedig csak tovább fokozzák a depresszió tüneteit és a kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Az alkohol főleg este és nagyobb mennyiségben fogyasztva szintén sok kellemetlen mellékhatással járhat. Ha valaki este, lefekvés előtt sok alkoholt iszik, akkor nem lesz zavartalan az alvása, ami másnap depressziót és szorongást okozhat.

Amennyiben valaki érzékeny a gluténre, szintén tapasztalhat szorongást, ha rendszeresen fogyasztja ezeket a termékeket.
Mi a megoldás?
Étkezzünk gluténmentesen!
Honnan tudhatjuk, hogy érzékenyek vagyunk a gluténre?
Egy egyszerű teszteléssel. A glutén nemcsak mentális betegségek okozója lehet, hanem sok autoimmun betegség kialakulásában is komoly szerepet játszik.

A feldolgozott élelmiszerek is kiváltó okai lehetnek a rossz hangulatnak. Ebbe a csoportba tartoznak a sült ételek, a cukrok, a finomított gabonafélék, a sütemények, a magas zsírtartalmú tejtermékek.

Ha nem szeretnénk depresszióban szenvedni, kerüljük el ezeket az élelmiszereket. Fogyasszunk helyettük teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményt, illetve sok friss és szezonális zöldséget és gyümölcsöt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Antioxidánsokban bővelkedő táplálékok
  2022-12-19 21:54:51, hétfő
 
  Az antioxidáns táplálékok javítják a bőr állapotát, jót tesznek a szív egészségének és még számtalan más pozitív hatással is rendelkeznek. Segítenek például késleltetni vagy megelőzni a sejtek sérüléseit, az oxidatív stressz káros hatásait. Az oxidatív stressz megnöveli az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a diabétesz vagy a rákos megbetegedések.

Nagyon sok antioxidáns vitamin, ásványi anyag és egyéb anyag létezik, ilyen az A-, a C-, a K-, illetve az E-vitamin, valamint a cink, a jód, a mangán, a glutation, az alfa-liponsav, a kvercetin, a karotinoidok, a zeaxantin és a flavonoidok. Azért lényeges, hogy antioxidánsokban gazdag táplálékokat fogyasszunk, mivel ezek semlegesítik a szabad gyököket és kivédik a káros hatásaikat. Nagyon sok ilyen táplálék van, most csak néhányat sorolunk fel.

Az egyik legjobb antioxidánsban bővelkedő táplálék az áfonya. Ez a gyümölcs nagyon sok C-vitamint tartalmaz és alacsony a kalóriatartalma. Javítja az agyműködést, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Antociánokat is bőven tartalmaz, amelyek csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Az eper szintén nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz és antociánokban is gazdag. Minél sötétebb a színe, annál gazdagabb ebben a növényi vegyületben. Az eper védi a szívet, hiszen csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és növeli a HDL értékeit.

A spenót két nagyszerű antioxidánst is tartalmaz, az egyik a lutein, míg a másik a zeaxantin. Mindkét antioxidáns szerepet játszik az életkorral összefüggő makula degeneráció megelőzésében.

A lila káposzta gazdag az antioxidáns A-, C- és K-vitaminokban, ezek mind részt vesznek az immunrendszer megerősítésében és az egészséges bőr fenntartásában. Antoicán-tartalma kiemelkedő, ezért a lila káposzta nagyon egészséges, hiszen gyulladást csökkent, elősegíti a fogyást, véd a szívbetegséggel szemben és rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

A paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns A- és C-vitamint. Ezen kívül likopinban is gazdag, ami csökkenti a szívroham kockázatát és javítja a bőr állapotát.

A cékla sok antioxidáns betaint tartalmaz. Ennek a vegyületnek nagy szerepe van az emésztés javításában és a vastagbélrák ellen is némi védelmet jelenthetnek. A cékla nemcsak élelmi rostokban, hanem káliumban, vasban és folsavban is gazdag. Ezek az ásványi anyagok a gyulladás csökkentésében játszanak kiemelkedő szerepet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az antioxidánsokban gazdag édesburgonya és a tüdő egészsége
  2022-12-19 21:23:30, hétfő
 
 



Az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, de kiemelkedő a rosttartalma és természetesen vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik ez a zöldség.
Milyen tápanyagok találhatók meg benne?
Ilyen például a kálium, a vas, a kalcium, a szelén, a magnézium, a C-vitamin és a B-vitaminok.

Az édesburgonya gazdag forrása a béta-karotin nevű antioxidánsnak is, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át, hogy aztán ilyen vitamin formájában védje a szemünk és a bőrünk egészségét. Amennyiben étkezés előtt olívaolajjal locsoljuk meg az édesburgonyát, úgy sokkal hatékonyabb lesz a béta-karotin felszívódása és ily módon sokkal jobban hasznosul is ez a tápanyag.

Az egészséges táplálkozás csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Az édesburgonya is az egészséges táplálékok táborát gyarapítja. Azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, egyfajta védelmet jelentenek a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival szemben. Márpedig az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így érdemes azt rendszeresen fogyasztani és beépíteni az étrendünkbe. Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy a magas A-vitamin-tartalmú, illetve bétakarotin-tartalmú táplálék fogyasztása a tüdőrák kialakulásának a kockázati tényezőit csökkenti le jelentősen.

Ahhoz, hogy az emésztésünk rendben legyen, rostban gazdag táplálékokat szükséges fogyasztanunk. Az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, így ha mi is rendszeresen fogyasztjuk ezt a táplálékot, úgy az emésztésünkkel sem lesznek majd gondok. Az édesburgonya nemcsak rostokat tartalmaz, hanem úgynevezett fitoszterol nevű vegyületeket is, amelyeknek szintén védő hatása van az emésztőrendszerre. A fitoszterolok ugyanis csökkentik a nyombélfekély és a gyomorfekély kialakulásának kockázatait.

A rostos táplálkozásnak nagy szerepe van a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is, illetve az édesburgonya antioxidánsai, különösen a magas antociántartalma a szem egészségét is biztosítani tudja. Az édesburgonya oxalátot is tartalmaz, így egyszerre ne fogyasszunk túl sokat belőle, az oxalátoknak ugyanis nagy szerepük van a vesekőképződésben. Általában a sütés és a főzés csökkenti az ételek tápanyagtartalmát. Nem így az édesburgonya esetében, ugyanis ezek a folyamatok megnövelik a C-vitamin-tartalmát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az antioxidánsokban gazdag és immunerősítő borágó
  2022-12-19 21:18:31, hétfő
 
 



A borágó őshazája Kelet-Európában és Kis-Ázsiában található, de nagyon kedvelt a mediterrán térségekben is. A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz fitonutrienseket, illetve ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek az optimális egészség fenntartásához.

A borágó esszenciális zsírsavakban is gazdag, mégpedig linolénsavban. A linolénsav egy olyan zsírsav, amely elengedhetetlenül fontos az ízületi egészség, a jó immunitás, a bőregészség és az egészséges nyálkahártyák fenntartásához.

A gyógynövény C-vitamin-tartalma is kiemelkedő. A C-vitamin egy erős természetes antioxidáns, amely segít eltávolítani a káros hatású szabad gyököket a szervezetből. Más antioxidánsokkal is együttműködik is így vesz részt az immunrendszer megerősítésében, illetve vírusellenes és sebgyógyító hatásokkal is rendelkezik.

A borágó A-vitaminban is bővelkedik, illetve nagy mennyiségben tartalmaz még karotinoidokat. Mindkét vegyület a flavonoidok közé tartozik, amelyek antioxidáns vegyületként szintén óvják a szervezetet a különféle betegségektől és fertőzésektől. Mindkét antioxidáns védelmet jelent a reaktív gyulladás ellen, amely aktív szerepet játszik a gyors öregedésben és a betegségek kialakulásában.

Az A-vitamin is egy antioxidáns, amelynek jelentős a szerepe a látás, pontosabban a szem egészségének a fenntartásában. Ez a vitamin biztosítja a nyálkahártyák és a bőr egészségét is, valamint védelmet jelent a szájüregi daganatok kialakulása ellen.

A gyógynövény ásványi anyagokban is bővelkedik, mint például vas, kálium, kalcium, réz, cink, magnézium és mangán. A kálium a vérnyomás szabályozásához járul hozzá.

B-vitaminokban is rendkívül gazdag a borágó, különösen niacin, azaz B3-vitamin található meg a gyógynövényben nagy mennyiségben. A niacinnak nagy szerepe van az LDL-koleszterin-szint csökkentésében.

A gyógynövény illóolajokban, például gamma-linolénsavban is gazdag. Ez egy olyan omega-6 zsírsav, amely nagyon hasznos lehet ízületi gyulladás, bőrgyulladás, menstruáció előtti görcsös állapotok kezelésére, mérséklésére.

A gyógynövény zsenge leveleit salátákhoz is adhatjuk, de remekül harmonizál az íze burgonyával, sárgarépával és paradicsommal. A borágóból készült tea remek frissítő italként is funkcionálhat, főleg a meleg nyári napokon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tíz legjobb májtisztító szuperétel
  2022-12-19 15:08:05, hétfő
 
  A máj mirigyként fontos szerepet játszik az egyéb szervek számára fontos kemikáliák elválasztásában. A máj az egyetlen olyan része a testnek, amely egyszerre szerv és mirigy. 

Az egészséges, megfelelően működő máj szabályozza a vértermelést, megtisztítja a vért a káros méreganyagoktól, és feldolgozza majd a szervezet számára könnyen felhasználhatóvá alakítja a belső szervek által felszívott tápanyagokat. Emellett vitaminokat, vasat, és egyszerű glükózt is tárol. 

Ez az emberi test egyik legalapvetőbb szerve. Rengeteg fontos testfunkcióért felel, köztük az emésztésért, az anyagcsere folyamatokért, az immunitásért, és a szervezet számára szükséges tápanyagok elraktározásáért is.

Az inzulin, a hemoglobin, és több hormon lebontásáért is felelős. Elpusztítja az idős vörösvérsejteket és a megfelelő véralvadáshoz szükséges kemikáliákat termel. 

Mivel a máj sokféle alapvető funkcióért felel, elengedhetetlenül fontos a máj egészségének fenntartása. Az egészségtelen étrend és a nem megfelelő életvitel túlterhelheti és túldolgoztathatja a májat, amely így nem lesz képes megfelelően feldolgozni a méreganyagokat és a zsírsejteket. 

Ez növelheti az elhízás esélyét, a keringési rendellenességek, krónikus kimerültség, fejfájás, emésztési problémák, allergiák, és egyéb egészségügyi problémák kialakulásának esélyét is. 

Sokféle étel létezik, amely segíti a máj tisztulását, újrafeltöltését, és méregtelenítését. Ilyen módon mája egészséges marad és megfelelően működik. 
Itt találja a tíz leghatékonyabb májtisztító szuperételt: 

1. Fokhagyma
A fokhagyma hatékonyan tisztítja máját. Segíti a májenzimek aktiválódását, amelyek a méreganyagok eltüntetéséért felelősek. Két olyan természetes összetevőt is tartalmaz, az allicint és a szeléniumot, amelyek segítik a máj tisztulási folyamatait és megvédik a májat a méreganyagok okozta károktól. 

Emellett a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a triglicerid szintet is, amelyek egyébként felhalmozódva túlterhelhetik máját és lassíthatják működését. 

Az egészséges májműködés érdekében friss fokhagymát használjon a feldolgozott, préselt, vagy porított helyett. 

- Egyen meg naponta 2-3 gerezd friss fokhagymát, és igyekezzen főzs során is minél többet használni. 
- Orvosa beleegyezésével fokhagymából készült étrendkiegészítő kapszulákat is fogyaszthat. 

2. Grépfrút
C-vitaminban, pektinben, és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, amely segíti a máj természetes megtisztulását. 

Glutathonint is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket és méregteleníti a májat. Emellett segíti a nehézfémek eltávolítását is. A grépfrútban található naringenin nevű flavonoid segíti a zsír lebontását. 

Reggelente igyon meg egy pohárnyi frissen facsart grépfrútlevet, vagy fogyassza el gyümölcsként reggelije mellé. 

Megjegyzés: Ha bármilyen gyógyszeres kezelés alatt áll, kérdezze meg orvosa véleményét mielőtt rendszeresen elkezdene grépfrútot fogyasztani, mert befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását. 

 3. Cékla
A cékla egy erősen tisztító és májfunkciókat segítő hatású zöldség. Rengeteg növényi flavonoidot és béta-kakrotint tartalmaz, amelyek segítik a májfunkciók megfelelő működését. A cékla ezen túl természetes vértisztító hatású. 

- Naponta fogyasszon friss céklát vagy frissen facsart céklalevet.
- Készítsen májtisztító salátát 1 csésze hámozott és aprított cékla, 2 teáskanál hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj, és ½ citrom levének felhasználásával. Az összetevőket alaposan keverje össze, és kétóránként egyen meg 2 teáskanálnyit egy héten át. 

4. Citrom
A citrom segíti mája tisztítását, hiszen rengeteg antioxidáns hatású D-limonént tartalmaz, amely segíti a májenzimek aktiválását és a méregtelenítő folyamatok beindÍtását. 

Emellett sok C-vitamint is tartalmaz, amely segíti az emésztéssegítő enzimek termelését. A citrom a máj ásványianyag felszívó képességét is növeli. 

Készítsen citromos vizet. Facsarja egy citrom levét egy kancsónyi vízbe, akár citrom darabokat is adhat a keverékhez. Rendszeresen igya a nap folyamán. Ha úgy kívánja, egy kevés mézzel ízesítheti. 

5. Zöldtea
A zöldtea rendszeres, napi szintű fogyasztása segíti szervezete méregtelenítését és a felhalmozódott zsírszövetek eltávolítását, miközben hidratálja szervezetét. 

Egy 2002-es, az elhízást vizsgáló International Journal of Obesity magazinban megjelent cikk szerint a tea katekin tartalmának köszönhetően segíti a lipidek lebontását a májban, amely megakadályozza a zsír felhalmozódását a májban. Ez az egészséges ital a méreganyagokkal telített italok, mint az alkohol káros hatásaitól is megvédi máját. 

A zöldtea a májelégtelenség megelőzésére vagy kezelésére is alkalmas. Egy 2009-ben a rákkutatással foglalkozó Cancer Causes and Control magazinban publikált cikk szerint a rendszeresen zöldteát fogyasztók körében kisebb a májrák kialakulásának esélye. 

Igyon meg naponta 2-3 csészényi zöldteát, amit igény szerint egy kevés mézzel ízesíthet. 

Megjegyzés: Ne vigye túlzásba a zöldtea fogyasztását, mert így épp ellenkező hatást érhet el és akár károsíthatja is máját és egyéb szerveit. 

6. Avokádó
Az avokádó olyan kemikáliákat tartalmaz, amelyek segítik a májkárosodás visszafordítását. Glutatoninban gazdag gyümölcs, erre az anyagra a májnak a méreganyagok eltávolítása és a megfelelő májfunkciók fenntartása miatt van szüksége. 

Az avokádóban található nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavak segítik az alacsony sűrűségű lipoproteinek (vagy rossz koleszterin) csökkentését, és emellett növeli a nagy sűrűségű lipoproteinek (vagy jó koleszterin) szintjét. A máj a jó koleszterint már könnyedén feldolgozza. 

Emellett az avokádó ásványi anyagokat, vitaminokat, és növényi tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a máj működését, fenntartják egészségét, és megkönnyítik a zsír lebontását.

Néhány hónapon át hetente egyen meg 1-2 avokádót, így visszafordíthatja az esetleges májkárosodás hatásait. 

7. Kurkuma
A kurkuma közkedvelt, hatékony májtisztító étel. Emellett javítja a szervezet zsírt emésztő képességeit. 

A kurkumában található kurkumin beindítja a máj elsődleges méregtelenítő enzime, a glutatonin S-transferase termelését. Emellett segíti a károsodott májsejtek helyreállítását. 

- Keverjen el ¼ teáskanálnyi őrölt kurkumát egy pohárnyi tejben, majd forralja fel. Néhány héten át napi két alkalommal igya. 
- Mindennapi főzés során is használja bátran a kurkumát. 

8. Alma
A naponta egy alma az egészséges máj titka. Az alma remek pektin forrás, amely egy vízben oldódó élelmi rost, segíti a méreganyagok eltávolítását az emésztőrendszerből és a koleszterint a májból. Így meggátolja azt, hogy a máj túlterhelődjön. 

Emellett természetesen tisztító hatású almasavat tartalmaz, amely eltávolítja a karcinogéneket és egyéb méreganyagokat véréből. 

A legtöbb almaféle jó hatással van májára, de a gyorsabb hatás érdekében lehetőleg organikus gyümölcsöt vásároljon. Naponta egyen meg egy organikusan termesztett almát, vagy igyon egy pohárnyi frissen préselt almalevet. 

9. Dió
Nagy mennyiségben tartalmazza az l-arginine nevű aminosavat, amely segíti az ammónia eltávolítását a májból. Emellett a diófélék glutatonint és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítik a máj természetes tisztulási folyamatait. 

Egy 2008-ban az ételek összetételével foglalkozó Journal of Agricultural and Food Chemistry magazinban publikált kutatás szerint a diófélék olyan polifenolokat tartalmaznak, amelyek megvédik a májat a karbon tetrakloridok és galactosaminok okozta károsodástól.

- Naponta rágcsáljon el egy maréknyi diót. 
- Salátáira, köretekre, levesekre, vagy péksüteményekre is szórhatja. 

10. Brokkoli
Mája természetes tisztulási folyamatainak megkönnyítése érdekében fogyasszon rendszeresen brokkolit. Glükozinolátokban gazdag, segíti a karcinogének és egyéb kártékony méreganyagok eltávolítását szervezetéből. 

A brokkoli magas élelmi rost tartalma miatt javítja az emésztést, zsírban oldódó E-vitamin tartalma pedig erős antioxidáns hatást biztosít, amely segíti a máj megfelelő működését. 

Mája egészsége érdekében heti három alkalommal fogyasszon el egy csészényi mennyiségnek megfelelő adag brokkolit. 


Mája egészségének fenntartása érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy kerülje az állati eredetű zsírok fogyasztását, valamint zárja ki étrendjéből az alkoholt, a finomított cukrokat, a túlzott mennyiségű koffeint, és a feldolgozott ételeket. Ha dohányzik, igyekezzen leszokni róla, mert nem csak máját, hanem egyéb szerveit is károsítja. 
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Segítsünk egymásnak, hogy a karácsony ne betegítsen meg!
  2022-12-19 11:04:21, hétfő
 
  A karácsony egy remek alkalom arra, hogy összegyűljön a család. Általában béke uralkodik a családokban ezen az ünnepen, de csak akkor, ha a család összetart és mindenkinek megvan a saját maga feladata. Segítsünk egymásnak az előkészületekben, hogy mindenki nyugodtan és kipihenten ünnepelhessen ezekben a napokban, hiszen az egészség fontos!

Miért kellene egyetlen embernek mind a három feladatot elvégeznie?
A család egyik tagja írja össze a karácsonyi menühöz a hozzávalókat, egy másik személy vásároljon be, és egy harmadik személy pedig pakoljon minden terméket a helyére. Így már nem is tűnik olyan nagy ördöngösségnek a karácsonyi bevásárlás, nem mellesleg nem egyetlen emberre hárul az összes feladat.

A karácsonyi takarítás előtt a legjobb, ha készítünk egy hatalmas adag forró csokoládét és a pihenőidőkben ezt kortyolgatjuk a szeretteinkkel. Igen, ez sem egyemberes feladat, a takarítási feladatokat is fel lehet osztani a családtagok között. A hangulat fokozása érdekében hallgathatunk takarítás közben valami kellemes zenét, de a karácsonyi dallamoknak is megvan a maga hangulata.

A karácsonyi sütés és főzés nem egy könnyű feladat, azonban kicsit lazíthatunk a gyeplőn, hiszen itt sem egyetlen embernek kell robotüzemmódban dolgozni, hanem mindenki vegye ki a részét a konyhai előkészületekből. A családtagok ennyi támogatást igazán megadhatnak egymásnak és nagyon jó összetartó ereje is van a konyhai tüsténkedésnek.

Ha minden dekoráció a dobozokban lapul, de mindenki csak arrébb tologatja azokat a lábával, attól még nem lesz feldíszítve a fenyőfa. Ha a család összes tagja erőt vesz magán, és együttes erővel aggatja a fára a tavalyi vagy az újonnan készített díszeket, akkor egykettőre ki is lehet pipálni egy újabb feladatot, nem mellesleg mindenki kedvére gyönyörködhet a nappali pompáját emelő karácsonyfában.

Amennyiben vendégeket várunk karácsonykor, úgy azt is meg lehet beszélni egy családi kupaktanács keretein belül, hogy ezen a szép estén kinek mi is lesz a feladata. Míg a család egyik tagja megterít, egy másik személy fogadhatja a vendégeket, köszöntheti őket egy gyógynövényes welcome drinkkel, illetve a mosogatás és az ételek szervírozása is képezheti megbeszélés tárgyát. Mert hiszen az ünnepet csak akkor élvezheti a család, ha nem egyetlen emberre hárul az összes feladat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.