Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Szíverősítő növények
  2022-12-28 23:35:36, szerda
 
  Szíverősítők - retek, zeller, sárgarépa, édeskömény

A nyersen fogyasztott zöldségek nagyon egészségesek. Egyre több tanulmány számol be arról, hogy a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása nem csupán a vérnyomás csökkentésében, normalizálásában és stabilizálásában vesznek aktívan részt, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Legfőképpen a nitrátokban gazdag táplálékok, zöldségek jelentenek védelmet a szív számára. Ebbe a csoportba tartoznak például a leveles zöldségek, mint a spenót, az arugulasaláta és a káposzta. A nem leveles zöldségek is nagyon hatékonyak lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ide tartozik többek között a retek, a zeller, a sárgarépa és az édeskömény. Ezek a zöldségek jelentősen visszaszorítják a perifériás artériás betegségek kialakulásának a kockázatait, azaz jelentősen lecsökkenhet a lábak ereinek szűkülete és ezzel sokféle betegség előzhető meg, mint például a szívroham, a stroke, a szívelégtelenség.

A szintetikus nitrátok már közel sem ilyen egészségesek.
Miben találhatók meg a szintetikus nitrátok?
Többek között a feldolgozott élelmiszerekben, mint amilyen a csomagolt szalonna vagy felvágott. A szintetikus nitrátokat és nitriteket a szervezet nitrozaminokra bontja, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések fokozott kockázatával.

A zöldségekben és gyümölcsökben található nitrátok a természetes ásványi lerakódásnak a szerves részét képezik, ezzel ellentétben a nitriteket mikroorganizmusok alkotják. A zöldségek és gyümölcsök mindezek mellett fehérjékben is gazdagok, és sok-sok védő összetevőt is tartalmaznak: olyan tápanyagokat és egyéb anyagokat, amelyek kifejezetten pozitívan hatnak az egészségre. Ilyen például a C-vitamin, amely egy antioxidáns és nagyon hasznos vitamin az erek és a szív számára; vagy ebbe a csoportba tartoznak a polifenolok és a rostok, amelyekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen képesek lecsökkenteni a nitrozaminképződést.

Hogyan őrizhetjük meg a szív- és érrendszer egészségét?
Fontos a változatos étrend, előtérbe helyezve a nitrátban gazdag zöldségeket. Lényeges, hogy kerüljük a túlzott mennyiségű feldolgozott húst. Rendszeresen mozogjunk, hogy elérjük a számunkra ideális testsúlyt, és ügyeljünk a rendszeres folyadékbevitelre. Ha nem iszunk elegendő vizet, könnyen kialakulhat vérrögképződés is, ami oka lehet a stroke és a szívroham kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
12 agyserkentő fűszernövény
  2022-12-28 23:28:48, szerda
 
 
12 agyserkentő fűszernövény, amitől olyan leszel, mint Einstein
default user icon
Fanny magazin
Ha szeretnénk, hogy úgy vágjon az eszünk, mint a borotva, akkor hívjuk segítségül a csodás fűszereket, gyógynövényeket, amelyek javítják a memóriát és fokozzák az agyműködést.
Hirdetés

Ha gyógynövényekről vagy fűszerekről van szó, akkor a legtöbb esetben a diéták alatt használjuk tudatosabban, de az ételek ízét is feldobja. Ám kevesen tudják, hogy fogyasztásukat nem csak az alakunk hálálja meg, hanem szellemileg is rendbe vágják az embert.

1. Rozmaring
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segítségével a rozmaring felveszi a harcot a szabadgyökökkel és az általuk okozott károsodásokkal az agyban. A benne lévő karnozinsav különösen hatásos védelmet nyújt az idegrendszeri betegségek, például a stroke ellen. Javítja a vérkeringést, ezzel pedig magát az agyműködést is.

2. Kislevelű bakopa
Brahmi néven is ismert, és Ázsiában a tradicionális gyógyászat része. Valódi csodanövényként tisztelik különleges hatása miatt, elsősorban a koncentráció és a memória javítására használják. Enyhíti a feledékenységet, oldja a szorongást, javítja az agy vérkeringését is. A kiszárított növényből főként teát lehet készíteni.

3. Kurkuma
A benne található kurkumin nevű vegyület lebontja azokat az agyi plakkokat, melyek az Alzheimer-kór kialakulásában játszanak szerepet. Ezen kívül kiváló gyulladáscsökkentő, javítja a memóriát és antidepresszáns hatása is van. Turmeron nevű vegyülete serkenti az új idegek létrejöttét és elősegíti az agy regenerálódási folyamatait is.

4. Szent bazsalikom
A szent bazsalikom, más néven tulsi illóolaja kámfort, eugenolt, nerolt, valamint több terpént és flavonoidot tartalmaz. Mivel egy adaptogén növény, segít a testnek jobban reagálni a stresszre, elősegíti a stresszoldást is. A tulsi olaját is használhatjuk aromaterápiához a memória és a koncentráció növelésére.

5. Kakukkfű
Kiváló támogatója az agy egészségének, ugyanis a növényben lévő illóolajok növelik az omega-3 zsírsavak szintjét az agyban. Ez azért fontos, mert az omega-3 védi az agyat az időskori kognitív romlástól, fejleszti a tanulási készségeket és a memóriát, elősegíti az agysejtek megfelelő működését és fejlődését. A kakukkfű flavonoidokat is tartalmaz, amelyek pedig növelik az agy antioxidáns-kapacitását.

6. Ázsiai gázló
Tigrisfűként is találkozhatunk vele, Ázsiában honos növény. Felhasználhatjuk levesek, saláták, italok fűszerezésére. Rendszeres fogyasztása növeli a kognitív képességet, javítja a keringést, ezzel serkenti az agy oxigénellátását. Magas antioxidáns tartalma stimulálja az idegi pályákat, eltávolítja a lerakódásokat az agyi erekből, ezzel lassítva a demencia kialakulását. Ez a növény nyugtatja az idegrendszert, ezért epilepsziásoknál is érdemes alkalmazni.

7. Oregánó
Rendkívül hatékonyan semlegesíti a szabadgyököket a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően. Javítja a mentális jólétet és szabályozza a hangulatot is. Csökkentheti a szorongást, emellett fejleszti a tanulási és koncentrációs készségeket. Illóolaját is felhasználhatjuk aromaterápiához a stressz feloldására és az idegek nyugtatására céljából.

8. Bors
Nem csak a feketebors, de az összes borsféle tartalmaz egy csípős összetevőt, a piperint, amely növeli az agyban található béta-endorfinok számát és fellendíti a kognitív működést, javítják a hangulatot és nyugtató hatásúak.

9. Zsálya
Kitűnően fejleszti az agyi funkciókat és javítja a memóriát. A rozmaringhoz hasonlóan ebben is található karnozinsav, amely megakadályozza a szabadgyökök káros tevékenységeit az agyban. Emellett serkenti a glutation nevű öregedés elleni antioxidáns termelődését, amellyel több idegrendszeri betegséget kezelnek, többek között az autizmust. Terpenoidot is tartalmaz, ami igazoltan javítják a kognitív funkciókat. Ha magas vérnyomással küzdünk, csak módjával fogyasszuk, mert vérnyomásemelő hatása van.

10. Fahéj
A fahéj nátrium-benzoáttá bomlik a szervezetben, amely pozitív hatással van az agy működésére. Ha rendszeresen fogyasztjuk, azzal elkerülhetünk számos korral járó idegrendszeri problémát is. Már az illata is javítja a kognitív funkciót.

11. Szegfűszeg
Ez az illatos fűszer szellemi élénkítőként működik, valamint csökkenti az oxidatív stresszt az antioxidáns-tartalma miatt. Ezen kívül fenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a méreganyagokat és elősegítik a sejtek egészségét. Olaját aromaterápiához is használhatjuk, mert élénkíti az agyműködést, javítja a koncentrációs képességünket, emellett képes visszafordítani a memóriával és tanulással kapcsolatos problémákat.

12. Szerecsendió
A benne lévő miriszticin nevű vegyület segítségével fellendíti az agy működését. Javítja a memóriát és blokkol egy enzimet, amely hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához. Csökkenti a stresszt és a fáradtságot is. Az olaja frissen tartja az elmét és oldja a stresszt. Ezt a fűszert azonban csak mértékkel szabad fogyasztani, naponta csak egy-két csipetnyit, mert hányingert, hányást és remegést okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Keringési zavar és ekcéma
  2022-12-28 23:06:05, szerda
 
  Amikor keringési problémáink vannak és gond adódik a vénákkal, akkor nemcsak érrendszeri problémákkal kell számolnunk, hanem bőrbetegségekkel is. Ilyen bőrbetegség például a sztázis ekcéma vagy más néven vénás sztázis dermatitisz. De mi is ez a betegség?

Ez a betegség akkor alakul ki, amikor az alsó végtagokban nem megfelelő a vénás keringés. Ilyenkor megduzzad a boka, a lábfej, és ekcémás bőrtünetek alakulnak ki. A vénás ekcéma leggyakrabban 50 éves kor fölött alakul ki, és férfiak gyakrabban szenvednek ebben a betegségben, mint nők.

Az első tünetek között szerepel a duzzanat a boka körül, ami általában lecsökken éjjel, alvás közben, majd a nap folyamán, amikor újra aktívak vagyunk, ismét megjelenik.

Más jelei, tünetei is vannak a betegségnek. A boka körül elszíneződik a bőr és sárgás, barnás lesz a színe. A lábfejen és a bokán a visszerek kidudorodnak és erős kékes-lilás színben pompáznak. Megjelenik a fájdalom, a szűnni nem akaró viszketés. A bőr pikkelyessé, vastaggá válik, kisebesedik, és a lábszáron kihullik a szőr is.

A vénás sztázis azokat az embereket sújtja, akik valamilyen keringési problémával küzdenek. Ilyenkor nem jut elegendő oxigén a szövetekhez és ezért alakulnak ki ilyen vagy hasonló bőrbetegségek.

A vénás sztázis kialakulásában sok betegség játszik kiemelkedő szerepet. Ilyen a magas vérnyomás, a visszér, a túlsúly, a szívbetegségek, a vérrög, a veseelégtelenség.

A diagnózist csakis szakorvos állíthatja fel, mint ahogyan a kezelési módokat is ő határozhatja meg. A terápia mindig az adott személytől függ, de a betegség stádiuma is nagyban meghatározza, hogy milyen kezelési módszerek és terápiák lesznek hatásosak a tünetek enyhítésében, esetlegesen a betegség folyamatának lassításában.

Az orvos gyakran ír fel visszérproblémákra kompressziós harisnyát. Életmódbeli változásokat is javasolhat, mint például ha ülő munkát végzünk, akkor a gyakori felállást az íróasztaltól, de a séta is nagyon sokat számít, illetve az is segíthet, ha naponta néhány alkalommal a szívtől magasabban tartjuk a lábunkat, ami a vérkeringésnek és a nyirokkeringésnek is jót tesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mit ehet, aki laktózintoleranciában szenved?
  2022-12-28 22:59:49, szerda
 
  Egyre többen követik a laktózmentes étrendet még azok közül is, akik nem szenvednek laktózintoleranciában. A laktóz egy olyan cukor, amely a tejben és a tejtermékekben található meg. A vékonybélben lévő laktáz enzim segít ennek a cukornak a lebontásában.

Vannak olyan emberek, akiknek a szervezete nem tud laktázt termelni, vagy nem tudja a tejben lévő laktózt megemészteni. Azok, akik úgynevezett laktózintoleranciában szenvednek, dönthetnek úgy, hogy laktózmentes étrendet követnek, mivel így sokféle kellemetlen tünetet kerülhetnek el.

A laktózmentes életmód azt jelenti, hogy sokféle korábban fogyasztott ételről és italról le kell mondani, azonban sok olyan táplálék nem kerül le a listáról, amely igenis nagyon egészséges. Mutatjuk is, hogy milyen ételeket szabad fogyasztanunk, amennyiben laktózintoleranciában szenvedünk.

A laktózmentes étrend nem zárja ki a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Beilleszthetjük az étrendbe a hagymát, a fokhagymát, a brokkolit, a kelkáposztát, a spenótot, a salátát, a cukkinit, a sárgarépát, a mangót, az ananászt, a szőlőt, a szilvát, az őszibarackot, a bogyós gyümölcsöket, a narancsot, az almát.

Gyógynövények közül nem tiltott az oregánó, a rozmaring, a kurkuma, a bazsalikom, a kapor és a menta. Milyen italokat fogyaszthat az, aki laktózintoleranciában szenved? Gyümölcsleveket, vizet, kávét és teát.

Húsfélék közül fogyasztható a marha, a sertés, a bárányhús, illetve a csirke és a pulykahús is. A tenger gyümölcsei, azaz a halak, a homár és a kagyló is, illetve a tojásról, annak fehérjéről és sárgájáról sem kell lemondania annak, aki ebben a betegségben szenved.

A hüvelyesek közül nyugodtan lehet enni mindenféle babot, lencsét és még csicseriborsót is. Teljes kiőrlésű gabonák, amelyeket nyugodt szívvel lehet fogyasztani: árpa, quinoa, hajdina, kuszkusz, zab. A diófélék sem tiltottak, beilleszthetjük az étrendünkbe a diót, a pisztáciát, a kesudiót, a mandulát és a mogyorót.

Ehetünk magvakat is mint chiamag, lenmag, napraforgómag és tökmag. A laktózmentes tejeket részesítsük előnyben mint a szójatej, a mandulatej, a rizstej, a zabtej vagy a kókusztej. Olajok közül pedig hasznos lehet a kókuszolaj, az olívaolaj és az avokádóolaj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Feszültséget csökkentő illóolajok
  2022-12-28 22:54:00, szerda
 
  Feszültséget csökkentő illóolajok - citrom, bergamott, citromfű, neroli

Az illóolajok aromaterápiás hatása kiemelkedő. Legfőképpen akkor tapasztalhatjuk meg ezeknek az illóolajoknak a csodás pozitív hatásait, ha sokat idegeskedünk és stresszelünk. Az aromaterápiát már több száz éve alkalmazza a hagyományos orvoslás.

Az egyik legismertebb illóolaj pedig nem más, mint a levendula. Egy kutatásba embereket vontak be. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainál a memóriafeladatok elkezdése előtt levendula-illóolajos aromaterápiát alkalmaztak, a másik csoport tagjainál nem. Azok, akik a levendula-illóolaj aromaterápiás hatásait kihasználhatták, sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint azok, akiknek nem volt szerencséjük a levendula illatát kiélvezni. A levendula-illóolaj nyugtató hatással van a testre és nagy szerepe van a stressz csökkentésében.

A bergamott-illóolajat is széles körben használják az aromaterápiában, szintén kiemelkedő a hatása a stressz csökkentésében, illetve ez az illóolaj a pihenést is nagyban elősegíti. A bergamott-illóolaj hatására eltűnnek a negatív érzelmek, illetve csökkenti nemcsak a fáradtságot, hanem a szervezetben a magas kortizolszintet is.

A szorongás enyhítésére citromfű-illóolajat is bátran használhatunk. Ez az illóolaj nemcsak a szorongásos tüneteket csökkenti eredményesen, hanem a relaxációt is elősegíti.

A neroli-illóolajat nagyon sokan kedvelik, hiszen nemcsak édes, hanem fűszeres aromával is rendelkezik. Az illóolajat bátran használhatjuk a szorongás enyhítésére. A neroli-illóolaj nyugtató hatásokkal is rendelkezik. A menopauza szakaszába lépő nőknél és a premenstruációs szindróma tüneteitől szenvedő nők esetében is pozitívan hatott ez az illóolaj a hangulatingadozásokra.

A citromillóolaj nyugtató és szorongáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Linaool vegyületben gazdag, amelynek pozitív hatásai kiemelkedőek, ugyanis elősegíti az alvást, javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt és még a depresszió kellemetlen tünetei ellen is nagyon hatásos.

Az ylang-ylang illóolaj nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében. Aromaterápiás hatása nemcsak emiatt kiemelkedő, hanem azért is, mert ez az illóolaj a stresszhormonok csökkentésében is jeleskedik. Az illóolaj nyugalmat is biztosít, így egy-egy stresszes időszakban mindenképpen használjuk ki csodás hatásait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A tápanyagokban gazdag és immunrendszert erősítő mangó
  2022-12-28 22:50:01, szerda
 
 



A tápanyagoknak nagyon fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében. Minél többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál nagyobb lesz az esélye, hogy nem szenvedünk majd tápanyaghiányban. A mangóról is elmondható, hogy sokféle tápanyagban bővelkedik, amelyek aktívan hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Mutatjuk is, melyek ezek a tápanyagok.

A mangó gazdag forrása a C-vitaminnak, a réznek, a folsavnak, a B6-vitaminnak, az A-vitaminnak, az E-vitaminnak, a K-vitaminnak, a niacinnak, a káliumnak, a riboflavinnak, a magnéziumnak és a tiaminnak.

Az immunrendszer támogatásában a C-vitamin játszik nagy szerepet, amely antioxidáns hatással is rendelkezik. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely megtámogatja a vas felszívódását, védelmet jelent a sejteknek a károsodásokkal szemben, illetve a sejtek növekedését is segíteni tudja.

A mangó nemcsak a magas tápanyagtartalma miatt emelkedik ki a többi gyümölcs közül, hanem azzal is, hogy alacsony a kalóriatartalma. Két étkezés között tehát nyugodtan ehetünk mangót. Nemcsak azért, mert kevés kalóriát tartalmaz, hanem azért is, mert rostokban is bővelkedik, ami viszont jóllakottságérzetet ad, azaz egy-egy főétkezés alkalmával nem fogunk majd sokat enni.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a mangó rendszeres fogyasztása képes visszaszorítani a cukorbetegség kockázatait. Egy másik tanulmány pedig azt írta, hogy azok a táplálékok, amelyek C-vitaminban és karotinoidokban gazdagok, csökkenteni tudják a vércukorszintet. Márpedig a mangó mindkét tápanyagban bővelkedik.

A mangó nemcsak C-vitaminban gazdag, hanem más antioxidánsokban is, például polifenolokban. Ilyen polifenol például a mangiferin, az antociánok és a katekinek. Ezek az antioxidánsok nemcsak az öregedési folyamatokat lassítják, hanem a krónikus betegségek kockázatait is csökkenteni tudják.

Ha immunerősítésre van szükségünk, akkor is bátran nyúlhatunk a mangóhoz, merthogy a benne lévő tápanyagok valóban nagyszerűen támogatják a szervezetünk védelmi vonalát.

A mangó gazdag forrása az A-vitaminnak. Amennyiben A-vitamin-hiányban szenvedünk, akkor nagyobb lesz a fertőzések kialakulásának a kockázata.

A mangó más fontos tápanyagokat is tartalmaz, amelyek szintén elengedhetetlenek az immunrendszeri egészséghez. Ilyen például a réz, az E-vitamin, a folsav és a B-vitaminok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Stressz és elhízás – a női szívegészség veszélyforrása
  2022-12-28 22:44:03, szerda
 
  Természetesen a cikkben felsorolt tényezők nemcsak a nőket érintik, de a menopauza szakaszában a nők fokozottabban ki vannak téve a szívbetegségeknek. A két legrettegettebb betegség nem más, mint a szívroham és a stroke. Mindkét betegség többnyire az erek és artériák nem megfelelő állapota, az érelmeszesedés következménye. Az érelmeszesedés sok más szív- és érrendszeri betegséget, így szívelégtelenséget is okozhat.

A férfiak és a nők is más és más tüneteket tapasztalnak szívroham esetén. Míg a férfiak többnyire mellkasi fájdalomra panaszkodnak, addig a nőknél a leggyakrabban hányinger, hányás és légszomj lép fel. Lássuk is, mi növelheti a szívbetegségek kockázatát nőknél!

Az egyik ilyen tényező nem más, mint a fokozott stressz. Amikor stressz éri a szervezetet, akkor adrenalin szabadul fel, ami görcsöket okoz az artériákban, megemeli a vérnyomást és ez nemcsak szívinfarktust, hanem szívelégtelenséget is előidézhet. A stressz elkerülése, csökkentése érdekében nagyon lényeges a testi és lelki ellazulás, amelyet rendszeres testmozgással, hobbik űzésével és meditációval érhetünk el.

A zsíros és magas fehérjetartalmú étrend is jelentősen fokozza a szívinfarktus kialakulásának kockázatait. Az állati eredetű fehérjékkel szemben részesítsük előnyben a növényi fehérjéket, mint például a tofu, a hüvelyesek és a diófélék.

Nagyon sok, a posztmenopauzába lépő nőt viseli meg a folyamatos súlygyarapodás. Sokan elkezdenek fogyókúrázni, sikerélmények is vannak, aztán azonban fokozatosan visszakúsznak a leadott kilók. Ezt nevezzük jojó-effektusnak. Ez a legrosszabb, ami történhet a szívünkkel, hiszen a folyamatos súlyingadozás megterheli az egész szervezetet, így a szívet is. Inkább az életmódváltásra törekedjünk, ne pedig az időszakos fogyókúrákra.

Az elhízás is hatalmas kockázatokat rejt a szívbetegségek szempontjából, ráadásul más betegségek kockázatait is fokozza, mint például a cukorbetegség, a légzési problémák, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint esélyeit.

A betegségeket nem kerülhetjük el, viszont sok komoly betegség megelőzhetővé válik rendszeres szűrővizsgálatokkal. Szerezzünk be otthonra egy vérnyomásmérőt, és évente legalább egyszer vegyünk részt olyan szűrővizsgálatokon is, amelyek a szív egészségi állapotát hivatottak monitorozni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2092
  • e Hét: 6937
  • e Hónap: 38423
  • e Év: 243124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.