|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2022-12-03 22:28:50, szombat
|
|
|
Bármelyik hónapban megfázhatunk. Nincsenek kivételes időszakok, bár az tény, hogy télen és ősszel gyakrabban leszünk betegek. Kiskoromban soha nem értettem, hogy miért eszik nagymamám minden vasárnap húslevest. Felnőttként már megértettem, hogy mamám miért is imádja ezt az ételt és azt is látom, hogy valószínűleg a rendszeres húslevesfogyasztásnak is köszönhető, hogy betöltve a 85. életévét még mindig kitűnő egészségnek örvend.
Ha nem is minden hétvégén, de elég gyakran készítek én is húslevest vagy csontlevest, mert már megkedveltem ezt az ételt és én is azt tapasztalom, hogy jót tesz a szervezetnek, azaz erősíti és támogatja az immunrendszerünket, és nekünk az a dolgunk, hogy figyeljük a testünk kívánságait és jelzéseit.
Megfázás esetén is számíthatunk a húsleves gyógyító erejére, hiszen a zöldségeknek és a húsnak köszönhetően olyan tápanyagokkal van tele, amelyek a beteg szervezetnek csakis a hasznára vannak. Tápanyagokkal tölti fel a raktárainkat és ez segít a gyors felépülésben. Fogyasszuk hát bátran rendszeresen ezt az ételt, különösen a hideg hónapokban!
Mi mindent kíván még a szervezetünk megfázás esetén? Nagy mennyiségben van szüksége C-vitaminra, amely többek között a citrusfélékben van jelen. Betegség idején együnk sok narancsot, mandarint, grépfrútot, illetve adjunk citromlevet a forró teához, de még sima vízbe is csepegtethetünk belőle, hiszen egy kiváló antioxidánssal látjuk el így a szervezetünket.
A kvercetin nevű antioxidánsról se feledkezzünk meg, mert segítségünkre lehet a nátha elleni küzdelemben. A kvercetint bőven tartalmazza a vöröshagyma, a kelkáposzta, a brokkoli és az áfonya.
A gyömbérnek kiemelkedő a vírusellenes hatása, de megfázás esetén is számíthatunk rá, hiszen jelentősen csökkenti a tüneteket és megnyugtatja a torkot.
A fokhagymának is nagy szerepe van a megfázás elleni eredményes küzdelemben. Nyersen fogyasszuk, együk rendszeresen, mert nemcsak a nátha tüneteit enyhíti, hanem allicin nevű vegyülete a nátha megelőzésében is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2022-12-03 22:26:28, szombat
|
|
|
A cukor önmagában még nem jelent veszélyt, azonban szinte minden élelmiszerhez hozzáadják, ezért is nevezik hozzáadott cukornak. Ha sok olyan ételt fogyasztunk, amelyekben hozzáadott cukor is van, akkor nem jut a szervezetünk elegendő tápanyaghoz, ellenben üres kalóriához igen, ami viszont oka lehet az elhízásnak. Minél több cukrot fogyasztunk, annál nagyobb az esélye nemcsak a hízásnak, hanem a rákos betegségek, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának is.
A táplálékok tehát természetes vagy feldolgozott cukrot tartalmaznak. Ezek a szénhidrátok bekerülnek a szervezetünkbe, hogy energiát szolgáltassanak számunkra. A zöldségekben és a gyümölcsökben is vannak cukrok, de ezek természetes cukrok. Ezekkel sem szabad túlzásokba esni, azonban még mindig inkább egy marék szőlőt együnk meg, mint egy péksüteményt vagy egy szelet cukrászsüteményt.
A feldolgozott élelmiszerek roppant egészségtelenek, éppen ezért fogyasszunk ezekből minél kevesebbet, mivel mint már említettük, nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Kérdezhetnénk, hogy miért adnak szinte mindenhez cukrot. Többnyire ízfokozóként vagy azért, hogy ezek az élelmiszerek minél tovább megőrizzék a szavatosságukat.
Az egészségünk szempontjából nem szerencsés ilyen ételeket enni, hiszen semmilyen tápértékük nincs. Nincsenek bennük vitaminok és ásványi anyagok, viszont hízhatunk tőlük. Ráadásul a feldolgozott élelmiszerekkel nem az egészséges táplálkozást követjük.
Amennyiben sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, úgy jelentősen megnő a szervezetünkben a trigliceridszint is, ami viszont nagymértékben megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatait.
A feldolgozott élelmiszerek tehát sok plusz cukrot tartalmaznak, és így aktívan hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához is, hiszen a cukor megnöveli a szájüregben azoknak a baktériumoknak a számát, amelyek nemcsak a fogakat teszik tönkre, hanem az íny egészségére nézve is rendkívül ártalmasak.
Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolunk, minden esetben tekintsük meg a rajta lévő címkét, mivel ezen kötelező feltüntetni, hogy az adott termék mennyi cukrot is tartalmaz. Minél előrébb sorolják fel a cukrot az adott terméken, annál többet tartalmaz. Nem biztos, hogy úgy kerül feltüntetésre, hogy cukor, hiszen az adott termékben lehet glükózszirup, maláta, fruktóz vagy egyéb szirup, amely éppúgy ártalmas az egészségre, mint maga a cukor.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2022. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
278 db bejegyzés |
e év: |
3235 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3563
- e Hét: 8408
- e Hónap: 39894
- e Év: 244595
|
|
|