Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Háború - a fegyver nem ehető
  2022-04-29 07:16:00, péntek
 
  Írhatnám, hogy már évekkel ezelőtt érezhető volt a veszély, ha az első felvonásban ott van az asztalon egy pisztoly, az a negyedikben elsül. Nem azért készül az a rengeteg fegyver a világon, hogy virágültetésre használják.
De nem erről akarok röviden írni: csak megjegyzem, hogy azok az országok, akik fegyvert tolnak Ukrajnába, a háború aktív résztvevői. Nyugat náci gyökeihez visszatért politikusai kevesebb drogot fogyasszanak, talán egy-egy ép gondolat is átfutna akkor az agyukon. Ha engem meg akarnak mérgezni, akkor az erről tudó méregárus nem humanista virágkertész akkor, amikor tukmálja a mérgezőre az áruját.
És még csak egy gondolat: szerintem a fegyver nem ehető, és nem gyógyszer.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kis szünet
  2022-04-28 16:42:52, csütörtök
 
  A jövő héten érettségi, szünet lesz a suliban. A dolgozatokért csütörtökön megyek be. Az azt követő héten nekem csak hétfőn lesz tanítás, szerdától szakmunkásvizsgák. Jó ez így, mert a kert vár, meg egy tanulmányt is meg kell írnom Lakiteleknek. És visszatérhetek a főzéshez is.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pest
  2022-04-26 19:26:26, kedd
 
  Ma Pesten voltam. A minisztériumban megnéztem a lányokat. Várakozás és bizonytalanság, de ez természetes. A nagypolitika nem egyszerű dolog, sok minden keresztezheti vágyainkat, s lehetünk jók, de ez nem mindig termi meg a maga gyümölcsét. Miniszter urat én nagyra becsülöm, szeretem, s akkor is számíthat rám, ha majd tojásokat gyűjtünk össze esténként. A példa négy évvel ezelőtti, kinevezése előtt csillantotta fel ezt a nagyszerű lehetőséget.
Aztán fodrászhoz mentem, nagyon jól megnyírt, egész emberi formám lett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sandra hazaért
  2022-04-23 06:35:49, szombat
 
  Rendben megérkezett unokánk, már hazúlról hívott. Mi pedig befűtöttünk, vártuk az esőt, de csak a sötétség jött. Ez a vidék most is kimaradt, az idén még jelentős csapadék nem volt. Az öntözés nem sokat ért.
Ma Pest, Attila utca, Marciékat visszük vizsgálatra, este itt alszanak, s holnap visszük vissza a szerkezetet. Nincs unalom, csak futkosás, aggódás.
A Vár című folyóiratban volt három versem, s egy írás a könyvemről. Nem én küldtem verset, kérték. Már egy éve nem adok magamtól sehova írást. Örülök, ha kérnek, ámbár tavaly már a Soproni Füzetekbe is többszöri unszolásra adtam. Valahogyan elvesztette fontosságát a dolog. A versesköteten persze dolgozok, ez nekem fontos.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma hazautazik
  2022-04-22 06:09:09, péntek
 
  Unokánk. A 9 óra 20-as RJ-vel. Fél háromra ér Münchenbe, onnét Ingolstadt. Nagylány, okos, aranyos. Szép volt a hét vele idehaza, segített is a kertben, tanult az érettségire. Jó vele beszélgetni. Nagyon szeret bennünket, s mi is őt. Nyáron majd hosszabb időre jön. Már most hiányzik, pedig még alszik a szobájában.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elmentek
  2022-04-20 06:45:29, szerda
 
  Hat tyúkocskánk volt. Egy évesek voltak. Húsvétra kettesével levágattuk őket. Hájas, gyönyörű teremtések voltak. Sajnáltam őket, mert szépen tojtak is, de az óljuk beázott, felújításra vár. A tető már el is készült, most jön a "kifutó"
Most várunk majd egy kicsit, és jövő tavasszal, ha lesz erőnk hozzá, hozunk új lányokat.
Az az igazság, hogy hiányoznak. Ha hátra mentem, már futottak, s minden maradékot elpusztítottak. És hozzászoktam, hogy vannak állatok.
Sajnos a kutyus is öregszik, de még vidám, kilenc éves. Van két ékszerteknősünk is. De a tyúkocskáim hiányoznak.
Nagyon hiányoznak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincs ünnepi hangulat
  2022-04-17 05:26:58, vasárnap
 
  Biztosan bennem van a hiba. De a kinti világ nem a feltámadás örömében ég. Beteg, mérgezett egereknek tűnnek az emberek, semmi megállás, mosolygás. Persze, lehet, hogy kicsit én égtem ki, az elmúlt hetek betegeskedései - megint náthás vagyok - sok tennivalója kiszívott belőlem mindent.
Az jó, hogy itt voltak a gyerekek, s péntekig Szandra is marad.
Arról volt szó, hogy holnap Csaba is eljön, de egyéb "férfias" dolgai támadtak, locsolkodni kell. Viszont Marciék jönnek. Persze jobb lenne, ha a jeges szél nem szorítana be bennünket a lakásba, de a tavasz az idén is elnapolva.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kis jó
  2022-04-16 18:52:02, szombat
 
  Tegnapelőtt megjöttek a gyerekek Németországból. Bográcsoztunk, ma vásároltunk (étolajat, mert Németországban cukor, liszt és étolaj nem kapható, van viszont agymosás, eu és mindenféle liberális baromság). Sandra pénteken megy vissza vonattal. Addig mi szeretgetjük, és ő mindet.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Félelmünkben énkelünk
  2022-04-11 18:10:30, hétfő
 
  Hogy mi a vers? A vers én vagyok meg te vagy. A vers a reggel és a vers az alkonyat.
A vers, valamikor úgy gondoltam, a mindennapi kenyér. De nem. A vers maga az ember. Aki félelmében énekelt, amikor lement a Nap, és sötét lett a barlangban. Aki nem föltalálta a barlangrajzokat, hogy lerajzolja a másnapi elképzelt küzdelmet az élelemért. Nem. Maga örömére rajzolt, félelmében énekelt, hogy megszülessen az érző ember, hogy kiváljon abból a világból, amelybe belevétetett.
Így hát nincs versnap és versünnep, mert minden nap vers. Persze azért mégis jó, hogy kitalálódott a zenére süketek számára ez a nap, hogy egy láthatatlan fonal segítségével eltaláljanak az élet értelméhez.
Vers az öröm, és vers a szomorúság is. Vers a háború és vers a béke. Vers a múlt és a jelen is. A vers szembenézés. Az elmúlt és eljövendő valósággal. Vers a kimondott és bevallott múlt és jelen.
Ez is vers?

visszanézve

háttal a kínvallató kornak
szemben a fehérre meszelt fal
halálnyugodt vagy

a vallatótiszt nyikorgó csizmájából
dől a nyersbőr szag

legfeljebb megölnek?
mi mást tehetnek
hiszen ők is félnek

ők sem élnek túl téged.

Sokan mondják: elég szörnyű a valóság, a vers legyen vigasz. Aranynak is mondták, s hozzá is ragasztott az 1860-as években verseihez ez vigasztaló véget. S Vörösmarty is: Lesz még egyszer ünnep a világon ... De a vers nem vigasztalásnak való. Az igazság kimondásának kegyetlensége is benne van.
Mint ahogyan a vonatkattogás József Attilára gondolva. Mint ahogyan a vánszorgás Radnóti utolsó verseit olvasva. Mint a gyógyszer Illyés Bartókjában.
Mindenben ott van az élet, és minden sorban ott a halál.

Vagyis a vers a mindenség gyémánttengelye. Tehát: a vers minden. Történelmünk, sorsunk, életünk. A megváltásra várás - vágyás. S a megváltatlanság. Pilinszky tengere, ahogyan kifekszik a tengerpartra. Meg a lángosként csorgó Nap.

Vágyunk a titok nyitját megtalálni, de a lehetetlenségre vágyunk. S kit érdekel aztán az a titok, ami megfejthető?
Valamikor, úgy száz évvel ezelőtt, Halász Gábor, akit később ugyanúgy megöltek, mint Szerb Antalt, azt mondta a líra, a vers válságban van. Csak mert az akkori mát szemlézte, s nem gondolt Vörösmartyra. Ma is mondják: a vers válságban van.
Ha ez igaz lenne, akkor az élet lenne válságban, az ember.

Gergely Ágnes vagy negyven évvel ezelőtt egy nigériai költő verseit ültette magyarra, Cristofer Okigbo angolul írt verseit. Azért az egyetemi tanárét, akit diákjai lőttek le az egyetem falánál. A könyv előszavában olvastam:
A vers, a zene, az irodalom úgy született, hogy az első ember félelmében énekelni kezdett. Mert félt a sötéttől, az ismeretlentől. S úgy érezte, az éneklés megvédi őt.
Akkor szíven ütöttek ezek a gondolatok, de úgy látom a világ nem sokat változott. Az ember ma is örömében és bánatában énekel. Félelmünkben énekelünk.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Versünnep
  2022-04-11 08:53:26, hétfő
 
  Ma költészet napja van. Nekem minden nap az. Nem hinném, hogy van olyan nap, amikor nem olvasok verset. De ez így normális. Persze én tudom, hogy mi a vers.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 148 db bejegyzés
Összes: 3561 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 123
  • e Hét: 6243
  • e Hónap: 8250
  • e Év: 53223
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.