Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 409 
A C-vitamin és a krónikus betegségek
  2022-05-31 22:48:20, kedd
 
  Az egyik leggyakrabban fogyasztott vitamin nem más, mint a C-vitamin. Ezt a vitamint fogyasztják az emberek a leggyakrabban, hiszen mindenki tudja, hogy mennyire pozitív hatása van az immunrendszerre, annak egészségére és működésére.

A C-vitamint szokták még nevezni aszkorbinsavnak is. Ez az antioxidáns vitamin vízben oldódik, éppen emiatt nem tárolódik a szervezetünkben, folyamatosan pótolnunk szükséges.

Mivel a C-vitamin erős antioxidáns hatással rendelkezik, így nagy szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz megelőzésében, leküzdésében.

Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a vitamint, úgy sokféle betegségtől óvhatjuk meg magunkat, mint például cukorbetegség, szívbetegség, rákos betegségek, szembetegségek, neuorodegeneratív betegségek. A C-vitamin gyakran működik együtt más vitaminokkal, például az E-vitaminnal, amely szintén egy antioxidáns vitamin. Ebben az esetben az antioxidáns hatás is megduplázódik.

A C-vitamin nagy szerepet vállal a bőr egészségének fenntartásában, hiszen nagy feladata van a kollagéntermelésben. A kollagén a kötőszöveteket alkotó fehérje. Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb termelődik belőle a szervezetünkben és ez okozza a bőr petyhüdtségét és ráncosodását. Azonban ha fogyasztunk C-vitamint, akkor ezzel sok egyéb mellett a kollagéntermelést is megtámogatjuk.

A rendszeres C-vitamin-fogyasztást nem véletlenül szorgalmazzák az egészségügyi szakemberek, hiszen ez a vitamin elősegíti a fehérvérsejtek termelődését, amelyek pedig nagy szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében, megelőzésében.

Ez a vitamin tehát segít a krónikus betegségek megelőzésében. Mivel az agyban is csökkenteni tudja az oxidatív stresszt, így nagy szerepe van a z Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében is. Egyes szembetegségek is megelőzhetővé válnak, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a vitamint; az egyik ilyen betegség a szürkehályog.

Ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, akkor akár még a vérszegénységgel is meg kell küzdenünk. A C-vitamin nagyon hasznos, mivel segíti a vas felszívódását, éppen emiatt is érdemes a vasat és a C-vitamint egyidejűleg fogyasztani, amennyiben vaspótlásra van szükségünk.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Magas vérnyomásra
  2022-05-31 22:39:31, kedd
 
  Gyógynövények és kiegészítők magas vérnyomásra - fokhagyma, magnézium, folsav, halolaj

Amikor kiderül, hogy magas vérnyomásban szenved valaki, megpróbálkozhat először alternatív gyógymódokkal, amelyek segíthetnek akár vissza is fordítani ezt az állapotot és így elkerülhetők lehetnek a szív- és érrendszeri panaszok. Mutatunk néhány gyógynövényt és kiegészítőt, amelyek normalizálhatják a vérnyomást, így lehet, hogy gyógyszerre sem lesz szükség.

A galagonya egy észak-európai növény, amelyet évszázadok óta alkalmaznak szívbetegségek kezelésére. Gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, így az egyik legjobb gyógynövény a magas vérnyomás kezelésére. A galagonya vegyületei segítenek ellazítani az artériák falait. Ha gyógyszert is szed, mindenképpen szükséges az orvossal konzultálni a galagonya fogyasztásával kapcsolatban.

A halolaj is nagyon hasznos lehet a magas vérnyomás csökkentésében. Kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek szintén remek gyulladáscsökkentőnek és így nagyszerű vérnyomáscsökkentőnek számítanak. A halolaj nemcsak a magas vérnyomást csökkenti, hanem a magas trigliceridszintet is.

A fokhagymában olyan vegyületek találhatók, amelyek segítenek szabályozni a gyulladásos folyamatok immunválaszait és ezen kívül a lipidszintet is csökkentik.

A magnézium rendszeres fogyasztása szintén csökkentheti, de nem magát a vérnyomást, hanem a magas vérnyomás kialakulásának kockázatait. A magnézium egy természetes kalciumcsatorna-blokkolóként működik, azaz nem engedi felhalmozódni a szervezetben a kalciumot, ami pedig veszélyes, mert a magas vérnyomás kialakulásáért is felelőssé tehető.

A koenzim-Q10 aktívan részt vesz a simaizmok összehúzódásában, ezen kívül növeli a mitokondriumok aktivitását és így több energiát biztosít a szívizom számára, ez pedig csökkenteni tudja a magas vérnyomást.

A folsavnak az artériák falaira van hatása. Amennyiben a szervezetben felhalmozódik a homocisztein aminosav, akkor ez károsítja az erek falait. Azonban ha a folsavat B6- és B12- vitaminokkal együtt fogyasztják, akkor csökkenti a homociszteinszintet. Egy kutatás arra mutatott rá, hogy nők esetében a rendszeres folsavfogyasztás jelentősen csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatait. Mielőtt a magas vérnyomásunkat diagnosztizáljuk és kezeljük, előtte mindenképpen konzultáljunk szakorvossal.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hasznos zöldségek
  2022-05-31 21:59:34, kedd
 
  A változatos táplálkozás mindenki számára nagyon fontos. Különösen az idősebb személyeknek kell erre odafigyelni és minél színesebben táplálkozni, hiszen minél többféle és minél több színben pompázó zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, annál több tápanyagot visznek be a szervezetükbe, amelyek nagyon hasznosak az egészségre nézve. Mutatjuk is, hogy mely zöldségeknek és gyümölcsöknek milyen hatása van a szervezetre.

A körte nagyon tápláló, hiszen magas a rosttartalma, pozitívan hat a fogyásra, a bél egészségére és a méregtelenítésre.

A kelbimbó szintén sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek összességében támogatják a csontok egészségét, erősítik az immunrendszert, megakadályozzák a vérrögképződést és javítják a bélrendszer egészségét.

A sütőtök sok rostot, káliumot tartalmaz, amelyről közismert, hogy nagyon jó vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik.

A gyömbér enyhén csípős íze ne riasszon el senkit a fogyasztásától, hiszen számtalan pozitív hatása és előnye létezik. Segít a hányinger elleni küzdelemben, enyhíti az izmok fájdalmát és a gyulladást. A legutóbbi kutatások javaslatai szerint a gyömbért nemcsak a sportolóknak kellene rendszeresen fogyasztani, hanem az ízületi gyulladásban és a csontritkulásban szenvedő betegeknek is.

Ha szereti az édes táplálékokat, de nem szeretne édességeket enni, akkor a füge egy jó alternatíva lehet. A fügének magas az antioxidáns-, a vitamin- és az ásványianyag-tartalma, éppen ezért nagyon egészséges is.

Az articsóka is nagyon egészséges és ízletes. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, folátot, káliumot és tele van betegségmegelőző antioxidánsokkal is.

A céklának immunrendszer-erősítő hatása is van, amely többek között magas C-vitamin-, folát-, kálium-, magnézium- és vastartalmának köszönhető.

A karfiol szintén gazdag antioxidánsokban, B6-vitaminban, C-vitaminban, folátban és K-vitaminban. Kiemelkedő a rosttartalma is. Mivel csak kevés kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázók kedvenc eledele lehet.

Az édesburgonya tele van olyan tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek fenntartani a jó emésztést, a szem egészségét, illetve a megfelelő agyműködést is biztosítani tudják. Az édesburgonyával tökéletesen ki tudjuk váltani a hagyományos burgonyát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A gránátalma gyógyhatásairól
  2022-05-31 21:54:55, kedd
 
 



Idősebb korban komoly gondot jelent a magas vérnyomás kockázata, mely kezelés nélkül hosszútávon rombolja a szív- és érrendszert, megterheli a vesét, a szemeket, és az agyat is, így fontos szerepet játszhat a szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség vagy az időskori látásvesztés kialakulásában is.

A szőlő és a gránátalma azonban természetes módon, resveratrol tartalma révén segíthet mindezek elkerülésében.

A gránátalma természetes úton képes csökkenteni a magas vérnyomást.

Az oxidatív stressz vezető tényezőnek tekinthető a magas vérnyomás kialakulásában, hiszen az angiotensin hormon szintjének változásai negatívan hatnak ki a vérerek összehúzódásaira, így az azokban keringő vér nyomására is.

Ebből következően azok az anyagok, melyek csökkentik az oxidatív stressz okozta károkat, a magas vérnyomás kialakulását is megelőzik.

Az ACE-gátló gyógyszerek, azt az enzimet gátolják, mely manapság a magas vérnyomás elleni gyógyszerek legkedveltebb célpontja, csökkenti az angiotensin II. hormont, azonban számos mellékhatásuk van.

Nem beszélve arról, hogy a szintetikus gyógyszerekkel történő vérnyomáscsökkentés az utóbbi évek kutatásai alapján nem javít a szívinfarktus kockázatán, míg az étrendváltoztatás, a rendszeres testmozgás, a zöldségekben és gyümölcsökben található polifenolok bevitelének növelése teljesen természetes és hatékony módja az érrendszer karbantartásának, így a szívinfarktus megelőzésének is.

A szőlőmag kivonat alkalmazását vizsgáló kutatások magas hatékonyságról számolnak be, hasonlóképpen a gránátalmához, mely a mindkét növényben található nagyarányú resveratrolnak köszönhető, mely egy természetes antioxidáns.

A vérerek egészségének megőrzése, az érszűkület megelőzése, az angiotensin hormonszint csökkentése mind ennek a vegyületnek a számlájára írhatók, ráadásul természetes úton. Ajánlott tehát gyakori fogyasztása a szőlő minden színű és fajtájú változatának és a gránátalmának is, hiszen egyszerűen, természetesen és mellékhatások nélkül tehetünk így rendkívül sokat szív- és érrendszerünk egészségének megőrzéséért! A szívbetegek szőlő kúrájának évszázados hagyománya van, aminek az újra felfedezése nagyon is időszerű.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A majomhimlőről
  2022-05-31 21:45:19, kedd
 
  A majomhimlő ritka, 3-6 százalékban halálos kimenetelű betegség. Hogyan adható át a vírus, mennyire kell komolyan venni, és mit lehet tudni a védettségről, illetve a kezelésről?
Ismert, vagy új betegségről van szó?

A majomhimlő betegség ritka, de ismert, önálló betegség. Az újdonságnak a vírus európai terjedése számít. A betegség hasonlít a himlőre ("fekete himlő"), egy rokon orthopoxvírus-fertőzésre, amelyről a WHO 1980-ban azt közölte, hogy eltűnt a Föld felszínéről.

Mennyire veszélyes a megbetegedés?
A majomhimlőből való gyógyulás lassú folyamat, tünetei 2-4 hétig tartanak, és súlyos esetek is előfordulhatnak. Az utóbbi időben a halálozási arány 3-6% körül mozgott.

A majomhimlő szövődményei lehetnek másodlagos fertőzések: tüdőgyulladás, szepszis, agyvelőgyulladás, valamint a szaruhártya fertőzése, amely látásvesztést okoz. Nem ismert, hogy milyen mértékben fordulhat elő tünetmentes fertőzés.

Hogyan kapható el a majomhimlő?

A majomhimlő vírus egyik emberről a másikra a sérülésekkel, testnedvekkel, légúti cseppfertőzéssel és szennyezett anyagokkal, például ágyneművel való szoros érintkezés útján terjed. A fertőzés megelőzése érdekében ajánlott az ismert betegek kerülése, és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása.

Hogyan zajlik le a betegség, mik a tünetei?

A majomhimlő lappangási ideje általában 6-13 nap, de 5-21 nap is lehet.

A fertőzés lefolyása két szakaszra osztható:
1. Az ún. inváziós időszak 0-5 napig tart, amelyet láz, erős fejfájás, nyirokcsomók duzzanata, hátfájás, izomfájdalmak és erős levertség jellemez. A nyirokcsomó duzzanat a majomhimlő megkülönböztető jellemzője más betegségekhez képest, amelyek kezdetben hasonlónak tűnhetnek (bárányhimlő, kanyaró, himlő).

2. A bőrkiütés általában a láz megjelenését követő 1-3 napon belül kezdődik.

A kiütések inkább az arcon és a végtagokon koncentrálódnak, nem pedig a törzsön. Az arcot (az esetek 95%-ában), valamint a kézfejet és a talpat (az esetek 75%-ában) érinti. Szintén érintett a szájnyálkahártya (az esetek 70%-ában), a nemi szervek (30%) és a kötőhártya (20%), valamint a szaruhártya.
A kiütések egymás után alakulnak ki makuláktól (sík alappal rendelkező elváltozások) papulákig (enyhén megemelkedett szilárd elváltozások), hólyagokig (átlátszó folyadékkal teli elváltozások), pustulákig (sárgás folyadékkal telt elváltozások) és kéreggé, amelyek kiszáradnak és leesnek.
Az elváltozások száma néhánytól több ezerig terjed.
Súlyos esetekben az elváltozások összeolvadhatnak, amíg a bőr nagy részei le nem válnak.

Kiket veszélyeztet a majomhimlő?
A súlyos esetek gyakrabban fordulnak elő gyermekek körében. A betegség lefolyása összefügg a vírusnak való kitettség mértékével, és a beteg általános egészségi állapotával.

Magyarországon a himlő elleni oltás 1979-től nem része a kötelező védőoltási sornak, azaz az ezt megelőzően születettek a vakcináció révén jócskán védettebbek, mint a fiatalabb korosztály. (A majomhimlőt okozó vírus ugyanakkor nem rokon pl. a bárányhimlőt okozó vírussal, így ez az oltás, vagy a betegségen való átesés nem jár magasabb fokú védettséggel.)

Létezik-e terápia a fertőzésre?
A tünetek enyhítése, a szövődmények kezelése és a hosszú távú következmények megelőzése érdekében a majomhimlő mindenképp szakszerű orvosi ellátást igényel.

A tecovirimat néven ismert vírusellenes szert, amelyet a himlő ellen fejlesztettek ki, az európai gyógyszerügyi hatóság engedélyezte a majomhimlő kezelésére 2022-ben állat- és emberkísérletek adatai alapján. A készítmény még nem érhető el széles körben.

A megfelelő tápláltsági állapot fenntartása, és a kiszáradás elkerülése érdekében érdekében a betegeket folyadékkal és étellel kell kínálni.

A megbetegedés során másodlagos bakteriális fertőzések alakulhatnak ki, amelyeket szintén kezelni kell.

Létezik-e védőoltás a majomhimlő ellen?
A himlő elleni védőoltás több megfigyelési vizsgálattal kimutatta, hogy körülbelül 85%-ban hatékony a majomhimlő megelőzésében. Így az előzetes (Magyarországon 1979-ig kötelező) himlőoltás enyhébb betegséget eredményezhet. Jelenleg az eredeti himlőoltás már nem elérhető a nagyközönség számára, az elmúlt 40-45 évben csak egyes laboratóriumi vagy egészségügyi dolgozók kapták meg.

A majomhimlő megelőzésére 2019-ben jóváhagytak egy módosított, legyengített vaccinia víruson (Ankara törzs) alapuló újabb vakcinát. Ez egy kétadagos vakcina, amelynek elérhetősége továbbra is korlátozott.

Jelenleg folynak a tudományos vizsgálatok a majomhimlő megelőzésére és leküzdésére szolgáló vakcinázás megvalósíthatóságának és megfelelőségének felmérésére. Egyes országokban gondolkodnak az esetlegesen veszélyeztetett személyek, például a laboratóriumi személyzet, a gyorsreagálású csoportok és az egészségügyi dolgozók vakcinálását illetően.
Forrás : Webbeteg - Szerző: dr. Soós Zoltán, MOK Háziorvosi Csoport vezető
Felhasznált forrás: WHO - Monkeypox
Képekkel : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Namíb-sivatag, Namíbiában
  2022-05-31 21:38:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Allergia ellen is jó-a fekete köményről
  2022-05-31 21:25:53, kedd
 
  A fekete köményt valószínűleg Te is ismered, akár még konyhádban is fellelhető. Ez nem is csoda, hiszen ez egy hétköznapi fűszernövény.

De csak azok számára, akik nem ismerik fantasztikus hatásait!

Tudtad, hogy már több mint 4500 éve használjuk mi emberek a fekete kömény magját?

Már az ókori görögök és egyiptomiak is ezt a gyógynövényt használták. Annyira nagy becsben tartották, hogy a fáraók aranyának nevezték!


A fekete kömény magjának nagyon magas a tápértéke, számtalan aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz, amik mind hozzájárulnak az immunrendszer védekező mechanizmusainak erősítéséhez.

De itt még a fekete kömény előnyeinek listája korántsem ér véget!

A FEKETE KÖMÉNY AZ ALLERGIA LEGNAGYOBB ELLENFELE!

Kijelenthetjük, hogy a pollen- és porallergia nagyon sok ember életét keseríti meg?.
És a patikában található szerek csupán enyhítik a tüneteket, ha tudják.

DE milyen egyszerű lenne megelőzni a kellemetlen tünetek kialakulását!

A fekete kömény csökkenti az asztmás rohamok számát és képes enyhíteni azok súlyosságát is.

És ez nem minden!

Egy fél-egy éves kúrával ezek a tünetek minimálisra csökkenthetőek! Sőt még azoknak is érdemes kipróbálni, akiknél csak reggelente jelentkeznek az asztma tünetei.

A fekete kömény csökkentheti a szénanátha-, por-, pollen, állatszőr- és akár még az ételallergia tüneteit is!

De itt még mindig nem ér véget az előnyök hosszú listája!

A fekete kömény egy nagyon erős természetes gyulladáscsökkentő, illetve baktérium- és vírusölő tulajdonságai miatt tüdőgyulladások kiegészítő kezeléséhez is szokták alkalmazni.

És még az emésztés egészségét is támogatja! Szélhajtó tulajdonsága miatt csökkenti a puffadást.
Feloldja a bélben letapadt nyálkát és még az elgombásodott bélrendszer tisztítására is alkalmas!

Na de visszatérve az allergiára!

Fontos kiemelni, hogy a megelőzésen van a hangsúly! Érdemes már a tünetek kialakulása előtt elkezdeni a kúrát, hogy azok már csak nagyon enyhe módon jelentkezzenek!
Forrás : Herba -D hírlevele
Megjegyzésem : a Herba -D készítménye a ROVIRA. A fekete köményt több mint 20 éve használom, tényleg jó sok mindenre , szakirodalom olvasható róla nigella satíva, fekete mag, fekete szezám stb címszavak alatt. Én is többször írtam róla ebben a blogban nigella satíva, fekete mag, fekete kömény, címek alatt. (CzI)

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Nagy Prizma forrás, Yellowstone USA
  2022-05-31 00:18:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Nagano prefektúra, Japánban
  2022-05-31 00:15:58, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Na’Pali Coast, Kauai Hawaii
  2022-05-31 00:14:37, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 409 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.