Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 224 
A B9 vitamin hiányáról
  2022-08-30 21:36:59, kedd
 
  Mi történik, ha nincs elegendő B9-vitamin a szervezetünkben?

A szervezetünknek mindenféle tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra szüksége van. Az egyik vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez, a B9-vitamin. Leginkább a zöld leveles zöldségekben található meg nagy mennyiségben.

Miért fogyasszuk rendszeresen ezeket a zöldségeket?
Miért ügyeljünk a B9-vitamin bevitelére?

Amennyiben nem gondoskodunk ennek a vitaminnak a rendszeres beviteléről és hiány keletkezik, úgy sokféle betegséggel kell számolnunk. A B9-vitamin hiányának következményei lehetnek többek között a mentális betegségek, a demencia, a vérszegénység, de még a rákos megbetegedések kialakulásának is nagyobb az esélye, amennyiben nem figyelünk oda a B9-vitaminban gazdag táplálékok fogyasztására.

A B9-vitamin szerepe kiemelkedő, nemhiába javasolják a bőséges bevitelét kismamáknak. Ez a vitamin - pontosabban ennek a hiánya - magzatoknál kromoszóma-rendellenességet is okozhat, sőt a nőknél akár még meddőséghez is vezethet.

Amennyiben nem viszünk be elegendő B9-vitamint a szervezetünkbe, úgy a sejtosztódással is gondok lehetnek. Azonban később hiába is pótolnánk, a már kialakult károkon az utólagos B9-vitamin-bevitel nem tud segíteni.

Az időseknek is ügyelniük kell arra, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre a szervezetben ez a vitamin. Ezért az idősebb személyeknek úgy kell összeállítani az étrendjüket, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmazzon, valamennyi vitamint és ásványi anyagot. Különösen fontos erre figyelni, hiszen például a B9-vitamin hiánya oka lehet a demencia és más mentális betegségek kialakulásának, ezért mindenképpen ügyelni kell az egészséges táplálkozásra.

Milyen táplálékok tartalmazzák ezt a vitamint nagy mennyiségben? B9-vitaminban gazdag többek között a kelbimbó, a spárga, a hüvelyesek, a gomba, a citrusfélék és a banán is. Nagyobb mennyiségben található meg még a gabonafélékben, a tojásban és a baromfiban.

Egyes gyógyszerek csökkenthetik ennek a vitaminnak a hasznosulását, így jó, ha ezzel kapcsolatban konzultál a kezelőorvosával. Amennyiben a laboreredményei azt mutatják, hogy a szervezetében alacsony a B9-vitamin-szint, akkor mindenképpen gondolni kell arra is, hogy valamelyik gyógyszer lehet az oka a nem megfelelő hasznosulásnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az energiaszintünk hamar lecsökkenhet ha
  2022-08-30 21:33:43, kedd
 
  Az energiaszintünk hamar lecsökkenhet, ha nem fogyasztunk elegendő tápanyagot

Nagyon sokan képtelenek magukat rendesen kipihenni és ennek rengeteg dolog lehet a hátterében. A munka, a stressz, a napi problémákon való agyalás, a fáradtság mind-mind oka lehet a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak, és ez bizony másnap alacsony energiaszintet eredményez.

Amennyiben valakinek feszültséggel teli az élete és gyakran tapasztal fáradtságot, úgy elképzelhető, hogy az életmódján, elsősorban a táplálkozásán szükséges némi változtatást eszközölni.

Vitaminokra és ásványi anyagokra mindenkinek szüksége van, de most azt mutatjuk meg, hogy milyen tápanyagok segíthetnek az energiaszint fokozásában és a fáradtság leküzdésében.

Ahhoz, hogy hemoglobin termelődjön a szervezetünkben, vasra van szükség. A vasat a vörösvértestek is felhasználják, mégpedig oxigén szállítására.

Amennyiben nincs elegendő vas a szervezetünkben, úgy krónikus fáradtsággal is számolnunk kell. A kevés vas lehetetlenné teszi a hemoglobin előállítását, így nem kerül majd elegendő oxigén sem az agyba, sem pedig az izmokba. A vas forrásai lehetnek egyes állati és növényi eredetű táplálékok, például nagy mennyiségű vas található a húsokban, a babban és a zöld leveles zöldségekben.

Vitaminhiány is okozhat fáradtságot, például a B12-vitamin hiánya. A vörösvértesteknek erre a vitaminra szükségük van. A B12-vitamin hiánya nagyfokú fáradtságot képes okozni, amennyiben nem kerül elegendő oxigén az agyba és az izmokba. A B12-vitamin gazdag forrásai közé tartoznak a húsok, a tojás és a tejtermékek.

A fáradtságnak egyértelmű oka az is, ha nem vagyunk kellőképpen ellátva magnéziummal. A magnézium nagyon sok funkciót tölt be a szervezetünkben és ott nagyon sok a feladata. Hiányában jelentősen lecsökken a sejtek energiatermelése, ami pedig fáradtságot generál. Jó magnéziumforrásnak számítanak a magvak, a diófélék és a zöld leveles zöldségek.

C-vitaminra is szükségünk van, hiszen ennek a vitaminnak a hiánya is okozhat csökkent energiaszintet. C-vitamin nagyobb mennyiségben a citrusos gyümölcsökben, a zöld leveles zöldségekben, a homoktövisben és a csipkebogyóban található meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
IBS és savas reflux
  2022-08-29 22:38:47, hétfő
 
  Az irritábilis bélszindróma (IBS) gyakori betegség, amely a vastagbelet érinti. A tünetei között általában hasi fájdalmak, görcsök, puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés, és bélgáz képződés szerepelnek. Az IBS egyéb tüntei között jelentkezhetnek hirtelen bélmozgások és a nem megfelelő ürítés érzete.

Az IBS-es betegek bélizmai, amelyek az ételek mozgatásáért felelősek, erősebben és hosszabb időre összehúzódhatnak az átlagosnál. Emiatt az étel gyorsabban jut át szervezetén. Néhány esetben a belek mozgása nem felgyorsul, hanem lelassul, kemény és száraz székletet eredményezve.

Az IBS kellemetlen tünetei ellenére nem okoz gyulladást és nem károsítja hosszú távon a beleket.

A savas reflux és a gasrotrooesophagealis reflux betegség (GERD)

A hosszabb ideig fennálló GERD súlyosan károsíthatja nyelőcsöve szöveteit és sejtjeit. A GERD akkor következik be, amikor a nyelőcsöve és gyomra között található nem megfelelően működő záróizom miatt a gyomorsav visszajut nyelőcsövébe.

A savas reflux és a GERD leggyakoribb tünete a gyakori gyomorégés. Egyéb tünetek lehetnek még a torokban jelentkező égő érzés, vagy a száj hátsó részében érzett keserű íz. Míg a néha jelentkező savas reflux teljesen normális jelenség, a GERD általában gyógyszeres kezelést igényel a betegség miatt jelentkező köhögés, zihálás, és nyelési nehézségek megszüntetése miatt.

Az IBS és a GERD kapcsolata

Az IBS nem pszichológiai betegség, de nem is tartozik a hivatalosan elismert betegségek közé. Úgynevezett ,,funkcionális zavar", amelynek tünetei valósak, de nincsenek megkülönböztethető fiziológiai okai. Bár az IBS okai ismeretlenek, az biztos, hogy a stressz majdnem minden esetben felerősíti a tüneteket.

Az IBS gyakran a refluxbetegség krónikus fajtájával, a gasrotrooesophagealis reflux betegséggel együtt jelentkezik. A kettő együttes jelentkezése azt sugallja, hogy a két betegségnek közös szerkezete lehet.

Az emésztőrendszeri problémákkal foglalkozó Digestive Diseases and Sciences magazinban 2009-ben megjelent kutatás szerint ,,az IBS vagy a GERD első diagnózisa nagymértékben növeli a másik betegség diagnózisának esélyeit is."

IBS kiváltó tényezők

Különféle hatások különféleképp idézhetik elő az IBS-t más-más emberekben. Például az egyik személynél puffadás és gázképződés jelentkezhet, míg a másik bizonyos ételekre, gyógyszerekre, vagy stresszre reagálhat.

Nőknél gyakrabban fordul elő ez a betegség, mint férfiaknál. Az IBS-es nők gyakran tapasztalják, hogy a menstruációs napok alatt panaszaik erősödnek. Emiatt a kutatók úgy hiszik, a hormonok is befolyással lehetnek az IBS kialakulására.

Kerülendő ételek
Talán nem meglepő, hogy az IBS-t és a savas refluxot is ugyanazok az ételek válthatják ki. Azok, akik egyik, vagy mindkét betegségtől szenvednek, az alábbi ételek kerülésével csökkenthetik panaszaikat:

alkoholos italok,
koffeintartalmú italok,
szénsavval dúsított italok,
csokoládé,
citrusfélék,
zsíros vagy olajban kisütött ételek,
fokhagyma és hagymafélék,
menták (fodormenta és borsmenta),
fűszeres ételek,
paradicsom alapú ételek, így a pizza alapok és a spagettiszószok is.

Laktóz intolerancia és IBS
A probléma hátterében előfordulhat, hogy laktóz intolerancia áll és nem az IBS, ha a panaszokat okozó ételek között a tej, sajt, és a jégkrém is szerepelnek. Ha tejtermékek fogyasztása után hasi görcsöket vagy puffadást tapasztal, két hetes periódusra zárja ki étrendjéből ezeket az ételeket és figyelje meg, elmúlnak-e a tünetek.

Ha a tünetek nem múlnak el, látogassa meg orvosát és kérdezze meg az IBS lehetőségéről.

A savas reflux és az IBS gyógyítása
Bár a gyógyszeres kezelés sok esetben enyhülést okoz, a legtöbb esetben hosszú távon az életviteli változtatások és az étrend megváltoztatása bizonyul megfelelő gyógymódnak ha IBS-ben és savas refluxos betegségben is szenved. A fentebb felsorolt ételek kerülése mellett ha mindkét betegségtől szenved, szükség esetén igyekezzen fogyni egy keveset, ha dohányzik, szokjon le róla, és tanulja meg kezelni a stresszt, erre a légzésgyakorlatok, a testmozgás, és a jóga a legjobb módszerek.

Az életmódváltás sok IBS-es betegen segíthet, ám ha mégsem válik be, próbálja ki az erre alkalmazható gyógyszereket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A haj növekedését segítő tápanyagok
  2022-08-29 22:05:40, hétfő
 
  Minden nő álma, hogy hosszú és dús hajkoronával rendelkezzen, azonban ez nem mindenkinek adatik meg. Főleg, ahogy egyre jobban idősödünk, számítanunk kell a haj ritkulására és arra, hogy a hajunk már nem nő olyan ütemben, mint fiatalabb korunkban. Ez azonban csak abban az esetben érvényes, ha nem táplálkozunk megfelelően.

Idősebb nőknek is lehet szépséges hajkoronája, ha a táplálkozással beviszik az alapvető tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetükbe. Cikkünkben most olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat mutatunk be, amelyek elősegítik, hogy nekünk is szép, csillogó, dús és hosszú hajkoronánk legyen.

Vitaminok közül az egyik legfontosabb a zsírban oldódó A-vitamin, amely fontos szerepet játszik a fejbőr és a haj egészségének fenntartásában, hiszen hidratálja a fejbőrt és elősegíti a haj gyorsabb növekedését. Az A-vitamin gazdag forrásai a sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök, a sárgabarack és a mangó.

A B12-vitamin is fontos a hajunk számára, hiszen szerepet játszik a vörösvértestek kialakulásában, amely oxigént szállít a sejtekhez és a szövetekhez. Ez a vitamin hozzájárul a haj növekedéséhez is. Sok B12-vitamin található a sajtban, a tejben és a joghurtban.

A biotint hajnövesztő vitaminnak is nevezik. Hiányában kialakulhat hajhullás, de a ritkuló haj is ennek a vitaminhiánynak tudható be. Sok biotint tartalmaz az édesburgonya, a karfiol, a málna, a tojás, a banán, a dió és a mandula.

A folsavnak a szőrtüszősejtek újraképződésében van kiemelkedő szerepe és a haj őszülésének késleltetésében is szerepet játszik. Legfőbb forrásai a zöldborsó, a spárga, a cékla, a saláta, illetve a kelkáposzta.

A C-vitamin egy nagyon fontos antioxidáns, amely lassítja az öregedési folyamatokat, így a haj öregedését is. Nagy mennyiségben található a következő táplálékokban: szamóca, citrom, mandarin, lime, narancs.

Az E-vitamin csökkenti a fejbőrt ért oxidatív hatásokat és a káros UV-sugarakkal szemben is védelmet nyújthat. Gazdag E-vitamin-források: mandula, mogyoró, dió és növényi olajok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kulcsfontosságú tápanyagok
  2022-08-29 22:03:11, hétfő
 
  Kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek az egészséghez

Az egészséges élethez egészséges táplálékok is szükségesek. Olyan táplálékok, amelyek értékes tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Az egészséges táplálkozás kulcstáplálékai közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök. Az étrendünkbe mindképpen illesszük be az egészséges fehérjéket, mégpedig részesítsük előnyben a növényi alapú fehérjéket. Ebbe a kategóriába tartoznak például a hüvelyesek. A táplálkozásunk részét kell képezniük az egészséges és a teljes kiőrlésű gabonáknak, mint amilyen például a barna rizs vagy a quinoa.

Sokan kiiktatják a zsírokat az életükből, pedig a szervezetünknek szüksége van zsírokra is. Természetesen ebben az esetben az egészséges zsírokról van szó, mint például az omega-3 zsírsavak és az egyszeresen telítetlen zsírok. Omega-3 zsírsavakban elsősorban a halak bővelkednek, míg egyszeresen telítetlen zsírsavakban többek között az olívaolaj gazdag. Az egészséges zsírok aktívan hozzájárulnak az LDL-koleszterin csökkenéséhez és ezzel sok-sok betegség kockázatait csökkentik, ilyen például a szívroham és a stroke.

A vörös húsok és a feldolgozott hústermékek azonban nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat, amelyek megnövelik a szívroham és a stroke kialakulásának a kockázatait. A transzzsírok is nagyon károsak az egészségre több ok miatt is. Egyrészt megnövelik az LDL-koleszterin-szintet, másrészt csökkentik a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet és ezzel megnövelik a stroke, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatait is.

A magas nátriumtartalmú étrend sem megfelelő a szervezet számára, mivel a vesét keményebb munkára fogja, ami előbb-utóbb a vesék megbetegedését fogja majd eredményezni. A magas nátriumbevitel ráadásul oka lehet a magas vérnyomás kialakulásának is.

Az egészséges immunrendszer fenntartásához A-vitaminra is szüksége van a szervezetnek. A gyümölcsök és a zöldségek tartalmazzák ezt a vitamint, elsősorban a sárgarépa és az édesburgonya bővelkedik benne.

C-vitaminra a növekedéshez van szükségünk, illetve ez a vitamin részt vesz a sejtek ,,kijavításában". A citrusos gyümölcsök és a zöld leveles zöldségek gazdag forrásai ennek az antioxidáns vitaminnak.

A vas oxigént szállít a tüdőből a test más részeibe, ezért egy létfontosságú tápanyagról van szó. Vasat nagy mennyiségben a hüvelyesek, főleg a vesebab tartalmaz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A nyomelemekről
  2022-08-29 22:00:23, hétfő
 
  A nyomelemek, ahogy azt nevükből is gondolhatjuk, csak nyomokban vannak jelen szervezetünkben. Hiszen a nyomelemek csupán a szervezet 4%-át teszik ki.

Viszont annál fontosabb feladatokat látnak el.
Sőt úgy is fogalmazhatnánk, hogy jelenlétük létfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez.

Miért?
Ennek oka, hogy a nyomelemek nagyon sok esszenciális folyamatban játszanak kulcsszerepet, mint az anyagcsere folyamatok, a pajzsmirigy és a vér hemoglobin szintézise.
A nyomelemek fő feladata a biokémiai folyamatok megfelelő működésének támogatása.

Ha valamelyik nyomelemből hiány alakul ki a szervezetben az negatív hatással lehet az egész test működésére. Hiszen a nyomelem hiány akadályozhatja a szervezet regenerálódását, de még az immunrendszer megfelelő működését is gátolhatja.

De mik is ezek a nyomelemek?
- A Szilícium, és a Molibdén, ami nélkülözhetetlen az erős csontozat, a szép bőr és a rugalmas ízületek fenntartásához.
- A Jód a pajzsmirigy egészséges működését támogatja és szerepet játszik a fontosabb hormonok termelésében.
- A Króm és az L-lizin a fehérjék felépítésében és azok megfelelő helyre juttatásában játszik szerepet.
- A Réz az anyagcsere-folyamatok szabályozásában vesz részt. Sőt réz nélkül a vas sem tud felszívódni.
- A Bór segít hasznosítani vitaminokat és ásványi anyagokat.
- A Szelén az immunrendszer megfelelő működésében és a gyulladások mérséklésében játszik fontos szerepet.

Figyelj oda, hogy mindig megfelelő mennyiségű nyomelemet vigyél be szervezetedbe!
Forrás : Herba-D hírlevele


 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ha mérgező szülők neveltek...
  2022-08-29 21:41:17, hétfő
 
  Hogyan gyógyulhatsz meg, ha pszichésen sérült szülők neveltek

Tökéletes szülő nem létezik. Mert szülőnek lenni kemény feladat, és az, hogy a gyermekek sem egyformák, tovább bonyolítja a helyzetet. Sőt, nem minden gyermekeket vállaló felnőtt számít átlagos, normális szülőnek, mert a mentálisan sérült szülőknek még nagyobb kihívást jelent a gyereknevelés. Utóbbiak azok, akik ,,játszmáznak" a gyerekeikkel és a manipulációt a fegyelmezés érvényes eszközének tekintik, aminek eredményeképpen a gyerekek azt fogják érezni, hogy soha nem elég jók, nem elég okosak, és így az elvárásoknak sem fognak tudni megfelelni.

Nemegyszer hosszú időbe telik annak felismerése, hogy nem minden klappolt annak idején szüleinkkel. Ez a felismerés előtörhet meditáció, naplóírás közben, vagy éppen a karácsonyi ebédnél, mikor körülnézel az asztalnál ülőkön, és kénytelen vagy feltenni magadnak a kérdést: ,,Kik ezek az emberek, és hogyan kerültem én ide?" Lehetséges persze, hogy még nem jutottál arra a pontra, hogy azt gondold, a szüleidnél ,,valami nem stimmel", de az is lehet, hogy velük együtt a saját felismerésed, megélésed is megkérdőjelezed már. Segítségül az alábbiakban felsoroltunk néhány olyan jellemzőt, amelyek megléte arra utalhat, hogy a szüleid mentális állapotával nincsen minden rendben.

A szülők mentális/pszichés betegségére utaló jelek:
Elbizonytalanítanak és leértékelnek: azt éreztetik veled, hogy csökkent értékű vagy (azt sugallják, hogy gyárilag kudarcra vagy ítélve)
Túlzottan kritikusak veled szemben: ritkán vagy soha nem adnak semmiféle pozitív visszajelzést arra, aki vagy, vagy amit csinálsz
Poénkodnak a számládra, még akkor is, ha tudják, hogy ami nekik vicc az számodra megalázó és bántó.
Nem engedik, hogy bármilyen negatív érzelmet kifejezz. Ha sírsz, akkor csúfolódnak, vagy dühösek lesznek, hogy elhallgattassanak.
Követelik, hogy figyelj rájuk, hogy ők legyenek a figyelmed középpontjában. (Annál inkább így van ez, minél inkább hiányzik a normális érzelmi kötődés és a személyes határok tiszteletben tartása.)
Az ő érzéseik mindig fontosabbak a te érzéseidnél.
Saját rossz viselkedésüket úgy állítják be, hogy a te nevelésed érdekében történt. (A szégyenkeltés nem az egészséges szülő eszköztárából való.)
Gyakran alkalmazzák a ,,csenddel verést" (amikor nem szólnak hozzád) és a szarkazmust az őszinteség és a nyílt párbeszéd helyett.
Lefizetéssel (pénzzel) és bűntudatkeltéssel próbálnak motiválni.
Ha boldogtalanok (és legtöbbször azok), akkor téged tartanak felelősnek a boldogtalanságukért, és nyíltan tudomásodra hozzák, hogy nem is akartak igazából, és hogy csak kolonc vagy a nyakukon.

A pszichés problémák hajlamosak öröklődni a családban, ezért nagyon oda kell figyelni, ha az ember nem szeretné ismételni és továbbvinni ezt a mintát. Ha ilyen szülők gyermekeként nőttél fel, akkor ne csodálkozz azon, hogy nehezedre esik jó döntéseket hozni és egészséges életvezetést kialakítani.
Ezzel együtt lehetőségedben áll másik utat választani.

A változtatás kulcsát egyrészt annak felismerése jelenti, hogy azok az emberek, akik szüleidként felneveltek, feltehetően pszichésen sérültek voltak, másrészt, hogy azok a kellemetlen, szomorú vagy haragos érzések, amelyeket felfedezel magadban, teljesen érthetőek és adekvátak annak fényében, hogy kik mellett nőttél fel. Nem vagy őrült - a nevelés, amit kaptál, az tehet róla és azért küzdesz, mert normális és egészséges életstílust próbálsz kialakítani. Ebben pedig nagyobb sikerrel járhatsz, ha már most képes vagy kivonni magad az ellenőrzés és kontroll alól, amit a szüleid gyakorolnak feletted.
A változtatás önmagában is nagy kihívást jelent.

Ne nehezítsd a saját dolgodat azzal, hogy megengeded neki, hogy továbbra is beleszóljanak, és kontrollt gyakorolhassanak az életed fölött. A változtatások végrehajtása, és a következetes kitartás nem könnyű, de nem lehetetlen - meg tudod tenni.

Az alábbi lépések segítenek a sikeres változásban, változtatásban:
Találj magadnak egy terapeutát vagy segítőt, akivel együtt tudsz dolgozni. Ez egy hatalmas lépés, és nagyon fontos, mert egy szakavatott, külső személy tud segíteni abban, hogy megszabadulj azoktól a leértékelő és negatív dolgoktól, gondolatoktól, amelyeket a szüleidtől hallottál, és át is keretezd őket. Erősségeid felismerésével és pozitív megerősítésekkel továbbá segíteni tud önbizalmad helyreállításában is.
Amennyiben szüleidhez közeli távolságban élsz, nagyon fontos, hogy új határokat állíts fel, és rávedd őket, hogy be is tartsák azokat. Muszáj túltenned magad azon, hogy vajon mit fognak gondolni. Számodra elsődlegesen a saját pszichés egészséged biztosítása, és ez azt jelenti, hogy minimalizálnod kell a velük való érintkezést, és biztonságos teret kell teremtened saját magad számára.
Mindig legyen B terved arra, hogy ha mégis találkoznod kell velük. Határozd meg pontosan, hogy mennyit vagy hajlandó beszélni velük telefonon, vagy egy személyes látogatás során. A saját igényeid és prioritásaid szerint szervezd le velük a találkozót, és ha mégis megpróbálnak megszégyeníteni, vagy bűntudatot kelteni benned, akkor legyél készen arra, hogy bármelyik pillanatban fogod a kézitáskád, és azt mondod nekik, hogy most menned kell. Állandóan emlékeztesd magad arra, hogy nem vagy gyerek többé - felnőttél, és felnőttként nem csak, hogy ki tudsz állni magadért, de képviselned is kell a saját érdekeidet. Ha elkezdenek határokat sérteni, és rosszakat mondani a testvéreidről, vagy másokról, akik neked fontosak, akkor egyszerűn csak szólítsd fel őket arra, hogy hagyják abba. A velük való konfrontáció segít megszabadulni attól az áldozati szereptől, amit korábban magadra vettél.

Amikor a szülők gyerekek módjára viselkednek, akkor láthatóvá válik azon taktikájuk, amivel manipulálni és kontrollálni igyekeznek téged. A mérgező szülők nem ismerhetik a valódi szeretetet. Egy érzelmileg egészséges családban egy gyermeknek bármilyen érzés átélése megengedett anélkül, hogy szégyenkezni kellene miatta.

Túlélő vagy és jogod van arra, hogy önmagad légy és jól érezd magad úgy, ahogy és aki vagy.

Változtasd meg a reakciódat és megváltozik a világod.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Menta-a gyomor és bélrendszer segítője
  2022-08-29 21:35:39, hétfő
 
 



A mentacsalád egyik remek képviselője nem más, mint a menta. A mentából nyert mentaolajat sokféle szépségápolási és kozmetikai termékben használják előszeretettel, például fogkrémekben, szájvizekben, kenőcsökben.

A menta gazdag forrása az antioxidánsoknak, és az IBS (irritábilisbél-szindróma) nagyon sokféle tünetét képes csillapítani. Olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a kálium, a magnézium, a kalcium, a foszfor, a C-vitamin, a vas és az A-vitamin.

A menta nagyon hatékonyan képes kezelni a gyomor- és bélrendszeri problémákat. Az emberek évezredek óta alkalmazzák ezt a gyógynövényt gyomorrontás és emésztési zavarok esetén. A borsmenta nagyon hatékony a gyomorban és a bélrendszerben tanyázó káros mikrobák ellen. Nem csak a gyomor és bélrendszer izmait lazítja el sikeresen, hanem eredményesen csökkenti a gyulladást is. Több kutatást is végeztek a borsmentával, pontosabban a borsmentaolajjal kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy a borsmentaolaj nagyon hatékonyan képes csillapítani az IBS-ben szenvedő betegek olyan tünetét, mint a fájdalom.

A menta antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket a hatásokat a benne található rozmarinsavnak köszönhetjük. A rozmarinsavnak nagy szerepe van az asztma tüneteinek a csökkentésében. A menta ezen kívül olyan növényi vegyületeket is tartalmaz, amelyek antiallergén hatásokkal rendelkeznek.

A menta mentolban is rendkívül gazdag. A mentol nagyon hatékony lehet a légúti fertőzések és betegségek megelőzésében és gyógyításában, mivel segíteni tud a nyálka oldásában. A mentol a megfázásos tünetek enyhítésében és kezelésében is a segítségünkre lehet.

Az IBS egy gyakori emésztési rendellenesség. A borsmentaolaj rendszeres fogyasztása azonban nagyon hatékony lehet e betegség tüneteinek az enyhítésében. Ilyen emésztési panasz lehet a fokozott bélgázképződés, a hasi görcsök és a puffadás.

A borsmentaolaj aromaterápiás hatásait is kihasználhatjuk. Kutatások igazolják, hogy ez a kivonat javítani tudja a memóriát és az éberséget.

A borsmentában található mentolt orrcseppekben is gyakran alkalmazzák, mivel eredményesen enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, hiszen az orron keresztüli légzést könnyíti meg.

A borsmentával rágógumikban is találkozhatunk, de a borsmentaleveleket is elrágcsálhatjuk, mert nagyon hatékonyan pusztítják el azokat a baktériumokat a szájüregben, amelyek kellemetlen leheletet okoznak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A korgó gyomor okai
  2022-08-29 21:30:09, hétfő
 
  Sok embernek furcsa, ha a hasából, a gyomrából különféle zajokat hall. Pedig étkezést követően teljesen normális dolognak számít, amitől egyáltalán nem szabad és nem kell megrémülni.

Étkezés után tehát teljesen normális, ha különféle zajokat hallunk, hiszen az elfogyasztott ételnek a gyomorból a belekbe kell jutnia.

A gyomorból hallatszódó zajoknak más oka is lehet. Ezeket a hangokat halljuk akkor is, ha éhesek vagyunk. Ilyenkor jelentősen megnövekszik az éhséghormonok szintje a szervezetben, ez pedig a gyomorra és a belekre is hatással van, és ennek következtében a gyomorban ilyen érdekes hangok keletkeznek.

Ha azonban a gyomorból érkező zajokat más tünet is kíséri, mint például hasi fájdalom vagy puffadás, akkor emésztőrendszeri probléma vagy betegség is állhat a háttérben. Lássuk is, milyen okai lehetnek a gyomorzajoknak.

Az egyik ilyen ok tehát nem más, mint az éhség. Amikor éhesek vagyunk, az agyunkban egyes vegyületek koncentrációja is megnövekszik. Ezek a vegyületek aztán éhségérzetet generálnak. Ezután az agy jeleket küld a beleknek és a gyomornak, ami azt váltja ki, hogy ezek a szervek összehúzódnak és ilyen különös hangokat adnak ki.

Amennyiben nagy mennyiségű gáz halmozódik fel a belekben, az szintén járhat gyomorban keletkező zajjal. Ha fokozott bélgázképződéssel küzdünk, akkor érdemes elkerülni azokat a táplálékokat, amelyek fokozzák a belekben a gázképződést. Ilyen táplálék például a káposzta vagy a hüvelyesek közül a bab.

A gyomrot és a bélrendszert is érinthetik a fertőzések és a gyulladások. Ilyenkor is kialakulhatnak ilyen zajos tünetek. Más szimptómák is figyelmeztethetnek ezekre a betegségekre, például hányinger, hányás, láz, fájdalom, rossz közérzet, hasi diszkomfortérzés.

Bélelzáródás is kialakulhat. Ilyen esetben a gáz és a folyadék is nehezen halad át a gyomor-bél traktuson, ennek hatására a belek perisztaltikus mozgása erősen megnövekszik, hogy segítsék mind a folyadék, mind pedig a gázok könnyebb áthaladását. Ez azonban kemény munka a belek és az egész emésztőrendszer számára, ami ilyen hanghatásokkal jár együtt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szívkárosítók
  2022-08-28 22:42:46, vasárnap
 
  A szívünk a testünk motorja, amely szervünket nagyon sok minden károsíthatja. Többek között, az egészségtelen táplálkozás és az inaktív életmód az, ami árthat a szívünk egészségének. Mutatjuk is, mi minden árthat még neki.

Kutatások igazolják, hogy azok, akik valamilyen fogászati problémától szenvednek, nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek. Azok a baktériumok ugyanis, amelyek a szájüregben találhatók és károsítják a fogakat, illetve ínygyulladást és más problémákat okoznak, nagy valószínűséggel jutnak be a véráramba, aztán gyulladást keltenek a szervezetben, ezt követőn pedig különféle szívbetegségek alakulhatnak ki.

Az éjszakai munkavégzés és a több műszakos munkarend szintén oka lehet a szívproblémák kialakulásának. Legfőképpen a szívroham kockázata növekszik meg jelentősen, amennyiben valaki éjszaka dolgozik vagy sokat éjszakázik. A több műszakos munkarend ugyanis negatívan hat a szervezet cirkadián ritmusára és ez árt a szívnek. Amennyiben nem lehet ezen változtatni, fontos, hogy sportoljon, egészségesen étkezzen és rendszeresen járjon el szűrővizsgálatokra.

A korai menopauza szintén oka lehet a szívbetegségek kialakulásának. Hozzáértők szerint azoknak, akik 46 éves koruk előtt esnek át a menopauzán, kétszer akkora esélyük van a szívinfarktus vagy a stroke kialakulására. Ebben szerepet játszhat a csökkenő ösztrogénszint, amely hormonnak védő szerepe van a szív- és érrendszerre.

Amennyiben valaki hat óránál kevesebbet alszik éjjelente, jóval nagyobb lesz az esélye a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint kialakulására. Ha azonban több mint 9 órát alszunk, akkor pedig a cukorbetegség, az elhízás és a stroke esélye lesz nagyobb. Ezért szokták javasolni a napi 7-8 óra alvást a szakértők.

A magányos emberek nagyobb eséllyel szenvednek valamilyen szívbetegségben, legalábbis a kutatási eredmények ezt mutatják. Akiknek vannak barátaik, aktív a szociális életük vagy kutyatulajdonosok, kevesebb eséllyel lesznek szívbetegek, ellentétben a magányos emberekkel.

A hasi zsír is nagy veszélyeket hordoz magában. Az elhízás, különösen a zsigeri zsír megnöveli a vérnyomást, a koleszterinszintet, illetve az erek állapotára is negatívan hat, ami pedig különféle szívbetegségeket idézhet elő. A hasi zsír ellen a legjobb megoldás az egészséges táplálkozás és a testmozgás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 224 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1256
  • e Hónap: 14247
  • e Év: 190122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.