Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Mozgalmas hétvége
  2023-01-30 07:28:47, hétfő
 
  Csütörtökön feleségem elutazott Jászapátira, kivittem az állomásra. Én a szél-járáson matatgattam, javítottam az Altbau cikket Berlinről. Ilyenkor mindig rájövök, hogy nem olyan jó egyedül lenni.
Pénteken elmentem a Holocaust kiállításra a Várba. Pista beszédét hallva úgy vélem, szép jól elmondott beszéd volt. Büszke voltam belül, hogy segíthettem. Este pörköltet főztem, szombaton piac, benéztem Gabikához, majd egy csöpp osztrák bevásárlás. Vasárnap autóval Mamáért. Kimenekítettem Apátiból. Nővére már gyógyul, eléggé kiállhatatlan teremtés. Pedig rászorul a segítségre.
Jó időt futottam visszafelé, két és fél óra alatt átvágva Pesten idehaza voltunk.
Szombaton örömmel fedeztem fel könyvemről az ígért recenziót a Magyar Nemzetben. Furcsa érzés.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
kultúra-kulturális
  2023-01-24 07:44:19, kedd
 
  Bizony, a kulturális szót így kell írni. Amúgy 22-én, kettőszáz éve tett Kölcsey a Hymnus végére pontot. Aztán még jó néhány évbe telt, hogy ismertté vált. De 1823 nem a reformkor, még két év az első reformországgyűlésig.
Január 22-ke ezért a magyar kultúra napja. (Ezeket sem írjuk nagybetűvel). Országszerte ezen a napon tartottak megemlékezéseket, ünnepségeket.
A közeli kisvárosban tegnap, mert vasárnap az vasárnap. Húsvéthétfő is keddre esik, hamvazószerda meg csütörtökre.
Igaz, zártkörű ("elzárt zeneterem" - 1955) volt. Nehogy betévedjen a pórnép közül valaki.
Én nem szeretem az ilyesféle napokat, az elmúlt időszakban Kölcsey mindennapos olvasmányom volt, De nem csak ő. A reformkor nagyjai fényesednek az időben. AZ elmúlt évszázad "nagyjai" kopnak. Süllyednek alá. Nálam már Illyés is csak egy verssel (Bartók) kapaszkodik a halhatatlanság deszkájába a háborgó szennyes tengeren. A próbáló időkben, most ezalatt nem csak 1956-ot értem, megmérettetett, és könnyűnek találtatott.
Nincs kegyelem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kevéske hó
  2023-01-22 07:11:56, vasárnap
 
  Nagy havazásokat persze nem kívánok, de télen legyen egy kis hó is. Tegnap reggelre havas volt a kert, hideg is volt hozzá. Kell ez, mert az elmúlt hetekben mocorogni kezdett a természet. Még aludjon minden egy kicsit.
Tegnap folytattam a szél-járás szerkesztését is. Fűtöttem, tavaszra a picéből el kell fogynia az égetésre összerakott anyagnak. Karton, papír, fa, minden, ami csak a helyet foglalja. A húslevest én készítettem, Zsóka fácánvadast főzött zsemlegombóccal. Ma rántott karaj lesz, sült gyümölcsökkel és hasábkrumplival.
Eljön a kis tanítványom is, magától jelentkezett, hogy szeretne meglátogatni bennünket. Örülök neki, annak meg külön, hogy csak összehozta a négyes átlagot, így szép ösztöndíja lesz.
Vers mostanában nem volt, de így van ez mindig, valami szikra kell, és néhány darab megszületik újra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez az élet
  2023-01-20 17:41:28, péntek
 
  Nem lett nyugodtabb az életem. A héten Pesten is voltam, majd Győr, intéztem az idei év szerződéseit, könyves dolgait. Lezártam mindenkit az iskolában. Ráfordulunk az érettségire, az elkövetkezendő másfél év nehéz lesz nekik, sokkal többet követelek majd. Hiszen majdnem minden téma érettségi tétel.
Jenő is hívott ma a Csemadokból, kérte, hogy menjek el vele Zentára a jövő hét végén. Nemet kellett mondanom, Zsóka Jászapátira megy, én vasárnap utána, és a dolgaim áttekintése sem kevés idő. Jó néhány dolog elém került. A Kaláka könyv készen, a jövő héten nyomják. Alakul a levéli is, s rá kell feküdnöm utolsó verseskötetem szerkesztésére. Szerintem kitűnő könyv lesz, leszámolás az illúziókkal. Hiába mondja Madáchnál az Isten: "Mondottam ember, küzd és bízva bízzál." Küzdöttem és bíztam. Ma is.
De az emberiség pusztulásra van ítélve.
Jönnek majd új kultúrák, új remények, s azok is.
Én pedig optimista vagyok. És realista.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eltemették Duray Miklóst
  2023-01-18 07:27:19, szerda
 
  Tegnap temették el Losoncon Duray Miklóst. Úgy láttam, abba az öreg temetőbe, ahol nyáron mi is csatangoltunk, s kerestem a régi híres magyarok síremlékét. Jenő esti levelében írja: Deák Ernő kérdezte, hogy miért nem vagyok ott a temetésen? Ha cinikus lennék, azt írnám: mert nem voltam meghíva. Én a sajtóból tudtam a halálról, s két napja Mártika hívott Éberhardról, s mondta, hogy ők mennek, s hogy ott lesz Orbán is. Ezt természetesnek vélem, tudom, hogy évtizedes (munka)kapcsolat kötötte őket össze. S a tegnapi index.hun olvastam, hogy Orbán Viktor elhagyta az országot, egy ,,magyar hős" temetésére ment. Ez volt a cinikus aljas cím, a tájékoztatás jegyében. Egyébként az index nem rossz portál, csak tudni kell, hogy színvonalasan magyar-és kormánygyűlölő. Így kell olvasni. Címei bombasztikusak, s sokszor kapcsolatban sincsenek az írásokkal.
Nem sokan vagyunk, akikben az elmúlt héten ott vibrál Miklós emléke, s egy kis búcsúztató lesz a szél-járásban is.
Valahogyan mindig az a mondat jut eszembe róla is: hogy a forradalom felfalja a gyermekeit. Ezért képmutató a sok felvidéki jajgatás most, hiszen amint lehetett félretolták a közéletből, fölöslegessé vált. Pedig emberi és politikusi példája sokak szemében mérce lehet.
Egész Európában.
A nagy temetés után eljön a nagy felejtés ideje. Majdnem kérdőjelet tettem a mondat végére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassan utolérem magamat
  2023-01-16 06:45:42, hétfő
 
  A suliban mindenkit lezártam, ma még egy felelő, s véglegesítek mindenkit. Három bukás lesz. Az enyhe idő lehetővé tette, hogy a benti rendezés, könyvleltár, utalások stb. között a kerttel is foglalkozzak. Még mindig levelek gereblyézése, favágás, bokrok fazonigazítása. Persze pár hideg éjszaka elkelne a növényeknek. A szél-járást is szerkesztgettem, még mindig lelek benne némi élvezetet.
Holnap Pestre megyek, fodrászat is lesz, tavaly december elején nyírt meg Gábor, már rám fér a fazonigazítás. Sok dolgot nem terveztem, igyekszek vissza a 13 óra 40- Rj-vel. Szerdán délelőtt Győr. Péntekre foglaltam időpontot az Okmányirodába, lejár az útlevelem. Tudom, hogy alig kell vele utaznom, az elmúlt évtizedben Ukrajnában voltam vele néhányszor. Igaz, én Szerbiába is használtam, bár oda elég volt a személyi is.
Ma délben tanítok, aztán haza.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Smuk Bandi meghalt
  2023-01-14 17:56:40, szombat
 
  Ő is az ausztriai magyar kapcsolatom egyik fontos embere volt. Sokáig nagyon jóban voltunk. Sokszor jártam náluk. Ő is nálunk. Ismerem élete kalandos történetét. Sokáig hiteles embernek tartottam. Aztán kissé megrendült a bizalmam. Hogy összeveszett Deák Ernővel, elvárta, hogy én is így tegyek. De én nem így működök, annak ellenére, hogy Ernővel is feszültebb lett a viszonyom.
Bandi az elmúlt évtizedben aztán azon dolgozott, hogy szétbontsa a magyar egységet (ha volt ilyen) Bécsben. Találkoztunk néhányszor, megöleltük egymást. De még ma sem fogom fel, hogy a magyar betegség ennyire szétmarta a kapcsolatokat.
Névnapjain számtalanszor voltunk a lakásán köszönteni. Aztán meghívás híján ez is elmaradt.
Kedves Bandi, kár volt ezekért a dolgokért, sokat tudtunk volna együtt jó dolgokért is dolgozni.
Vigyázz magadra odaát, s én ideátról mondom, nem érte meg az egymásnak feszülés. Értékes ember voltál.
Legyen neked könnyű a föld!
(Most sírok egy kicsit.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Soha nem volt ilyen szükség egymásra
  2023-01-13 19:26:09, péntek
 
  Az elmúlt években több ok miatt is szétszakadtak a kapcsolatok. Többről kiderült, hogy addig sem értek sokat. Egyoldalúak voltak. Haszonlesők.
Aztán megváltozott sok minden. Ismét egymásra találtak sokan, de már másképpen tekintettek egymásra.
Így voltam én is.
Az ember társas lény, arra született, hogy barátkozzon, ismerkedjen, örüljön és csalódjon. Nagyon szüksége van a másikra.
Az elmúlt időben sok új barátra tettem szert, veszítettem is el barátnak véltet. Lehet, hogy az öregség, de átértékeltem a kapcsolataimat. Azért mert ritkán látjuk egymást személyesen valakivel, mert több száz kilométer választ el valakitől, akit megkedveltünk, még nincsen semmi baj. A baj a remény elvesztése lenne. Hisz soha nem volt szükségünk egymásra ennyire, mint a mai felfordult, beteg világban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Terror
  2023-01-13 07:16:16, péntek
 
  Csak látszólag félrevezető a cím: a gyógyszerek reklámozása elérte azt a küszöböt, ami már elviselhetetlen. Egy módon persze igen, kikapcsoljuk a televíziót. A haszonszerzés agresszív módja persze nem ismeretlen más termékeknél sem, az sem, hogy az eredmény messze alatta van a várakozásnak.
Persze az emberek mérgezése is üzlet. Ebben az iparágban iszonyú nagy a haszon lehetősége. Akkor ezt a hasznot le kell fölözni, s az egészségügybe tölteni. S közhasznú reklámként pedig minden reklám után közölni, hogy a túlzott gyógyszerfogyasztás következménye a gyors halál.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Svéd gombasaláta
  2023-01-11 16:15:35, szerda
 
  Ígértem többeknek a svéd gombasaláta receptjét. Én általában így készítem:
A gombákat vékony szeletekre vágom fel. A csiperke nagyon kiváló, abból én a barnát szeretem, de kerülhet bele egy kis szárított vargánya, vargányapor, s más gomba is.
Egy serpenyőben az olívaolajon megpárolom a hagymát és a fokhagymát, (lehet sima olaj is, zsír nem jó), amire aztán rádobom a felszeletelt gombát. Addig pirítom a gombát, amíg lehetőleg elfő az összes leve, de közben sózom, borsozom ízlésünknek megfelelően.(Egyes recept kakukkfüvet, tárkonyt rozmaringot is említ, én ettől ódzkodnék, elviszi az ízeket másik irányba.)
Egy kevés sűrített paradicsomot öntsünk rá, egy citrom levét facsarjunk ki, és a jól megmosott citrom héjából reszeljünk egy csöppet bele.
Néhány recept cukrot is tetet bel, én balzsamecetet csurrantok rá, s teszek bele babérlevelet. Persze kóstolgatom, mindenkinek a saját szája íze szerint kell elkészíteni, s az arányokat is kitalálni.
Aztán elpárolom belőle a folyadékot. Kihűtöm, majd pirítósra kenem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 191
  • e Hét: 470
  • e Hónap: 10433
  • e Év: 55406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.