Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Természetes praktikák köhögés ellen
  2023-01-01 22:39:31, vasárnap
 
  Mi is pontosan a köhögés, és milyen tényezők okozhatják?

A köhögés egy természetes reflex, mely során a rekeszizom összehúzódik, és a légcsövön keresztül kiszorítja a levegőt a tüdőből. A köhögés célja, hogy ezáltal segítsen megtisztítani a légutakat a nyálkától, az idegen részecskéktől, valamint más irritáló anyagoktól, így fontos része a szervezet védekező rendszerének. 

A köhögés gyakori okai közé tartozik az olyan irritáló anyagok belélegzése, mint például a dohányfüst vagy a por, illetve számos betegség tüneteként is előfordulhat, beleértve a megfázást, az influenzát, a tüdőgyulladást, a hörghurutot, az asztmát, bizonyos allergiákat, valamint komolyabb, felügyelt orvosi kezelést igénylő légúti fertőzéseket is.

A kiváltó októl függően többféle köhögésről is beszélhetünk, beleértve a száraz, a hurutos, valamint az akut és a krónikus köhögést. 

Természetes módszerek a köhögés csillapítására

A köhögés csillapításához kulcsfontosságú az esetleges mögöttes állapotok feltárása és megfelelő kezelése. Emellett elengedhetetlen a víz, a gyógyteák, a gyümölcslevek, vagy más hidratáló folyadékok fogyasztása, hiszen ez segíthet a felgyülemlett, megvastagodott váladék feloldásában és a köhögés enyhítésében. Beszámolók szerint egyes esetekben a (nem túl) forró zuhanyból származó gőz belélegzése vagy levegőpárásító használata szintén segíthet. Sokan esküsznek a fűszeres ételek fogyasztására, ez ugyanis nem csak jótékonyan fokozhatja a nyálkaképződést, hanem ezáltal segíthet megszabadulni a rendellenesen megvastagodott nyálkától is, így a szervezet nincs az erőltetett köhögésre utalva annak eltávolításához. 

Egyes, a népi gyógyászatból jól ismert, valamint sokunk konyhájában megtalálható gyógynövények hasznosak lehetnek köhögés esetén.

Ezek közé tartoznak például az alábbiak:

Kakukkfű - Természetes köptető tulajdonsággal rendelkezik, valamint segíthet a nyálka fellazításában és a légutakból való eltávolításában.

Ökörfarkkóró - Gyakran alkalmazzák száraz köhögés és hörghurut esetén, hiszen amellett, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő, segíthet enyhíteni a torok irritációját is.

Fehér mályvagyökér és mályvalevél - Gyakran alkalmazzák a száraz köhögés csillapítására, hiszen a torokban védőbevonatot képez, így enyhíti az irritációt.

Borsmenta - Természetes dekongesztáns tulajdonságokkal rendelkezik, tehát segíthet megnyitni és tisztítani a légutakat és csillapítani az esetleges orrdugulást is. Nem véletlen, hogy illóolaját párologtatva gyakran alkalmazzák megfázás idején. 

Gyömbér - A gyömbér köhögés és torokfájás esetén kiváló, ráadásul frissen, vagy por formájában a fenti gyógynövényekkel, valamint mézzel elkeverve ízletes gyógytea készíthető belőle.

Mézzel a köhögés és a torok irritációja ellen
Természetesen a méz sem maradhat ki ebből a bejegyzésből, hiszen természetes gyulladáscsökkentő és köptető lévén segíthet a köhögés több típusának enyhítésében is. A méz segíthet fellazítani a nyálkát, megkönnyítve a köhögést és a légutak kiürülését. Ez segíthet enyhíteni a köhögéssel járó irritációt és fájdalmat is, valamint a mézben található vitaminok, ásványi anyagok és jótékony vegyületek segíthetnek felgyorsítani a gyógyulást.

A mézet, vagy Manuka mézet naponta többször is fogyaszthatjuk önmagában, illetve a fenti gyógynövényekből készített teához is hozzáadhatjuk citromlével, vagy akár almaecettel elkeverve.

Fontos megjegyezni, hogy a méz fogyasztása egy év alatti gyermekek számára nem ajánlott, hiszen tartalmazhatja a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráját, amely a csecsemők bélrendszerébe kerülve elszaporodhat és úgynevezett botulizmust, vagy kolbászmérgezést okozhat. Felnőttek esetén a mézben esetlegesen előforduló baktériumot az immunrendszer könnyedén legyőzi, így bátran alkalmazhatjuk az egészség megőrzésére és fokozására.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A vízhajtó gyógyszerek természetes alternatívái
  2023-01-01 22:33:46, vasárnap
 
  Hogyan távolítsuk el természetesen és hatékonyan a feleslegesen felgyülemlett folyadékot a szervezetünkből?

Mik azok a vízhajtók?
A vízhajtók, vagy más néven diuretikumok olyan gyógynövények illetve gyógykészítmények, melyek segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól a veseműködés serkentésével és a nátrium kiürítésének elősegítésével. 

Milyen esetekben lehet indokolt a vízhajtók fogyasztása?

Ha valamilyen okból kifolyólag a szervezet túl sok folyadékot tart vissza, orvosunk diuretikumok alkalmazását javasolhatja. Leggyakrabban az alábbi tényezők állnak a folyadékszabályozási rendellenességek hátterében:

idős kor
cukorbetegség
magas vérnyomás
vesekövek 
a veseműködés egyéb zavarai
cirrózis
pangásos szívelégtelenség
policisztás petefészek szindróma (PCOS)
szöveti duzzanatok az alsó végtagokban

Melyek a legnépszerűbb és leghatékonyabb természetes vízhajtók?

Pitypang
A pitypang egy hazánkban is népszerű és széles körben alkalmazott gyógynövény. A pitypang diuretikus hatásáért magas káliumtartalma a felelős. A káliumban gazdag gyógynövények és ételek fogyasztásának köszönhetően a vesék több nátriumot és vizet bocsátanak ki, így a felesleges folyadék képes távozni a szervezetből. A pitypangot fogyaszthatjuk tea vagy főzet formájában, illetve étrendünket kiegészíthetjük más káliumban gazdag ételekkel, mint például a banán, az aszalt sárgabarack, az étcsokoládé, a datolya, valamint a kelbimbó és az avokádó.

Fekete Kömény
A nigella mag, vagyis a fekete kömény számos panasz esetén alkalmazható. Természetes vízhajtó hatását már több tanulmány is vizsgálta, melyek során kiderült, hogy a fekete kömény nem csak serkentheti a vizelettermelést, hanem ennek köszönhetően csökkentheti a magas vérnyomást is. Az eredmények megerősítésére egyelőre további vizsgálatok szükségesek, ám a nigella mag számos más területen is hasznos lehet egészségünkre nézve. Erről ebben a cikkben olvashatunk többet: "Nigella sativa, a fáraók aranya".

Kávé és tea
A hagyományos kávé és tea, mint például a mate tea vagy a fekete tea természetes vízhajtó hatásukat a bennük lévő koffeinnek köszönhetik. A kávé és tea fogyasztásával bevitt koffein vizsgálatok szerint fokozhatja a vizelettermelést, valamint vízhajtó hatással rendelkezhet nagyobb mennyiség fogyasztása esetén. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy az idő előrehaladtával az emberi szervezet koffeintoleranciája nő, így a vízhajtó hatás csökkenhet, vagy akár meg is szűnhet, így nem ajánlott teljes mértékben a kávé és tea fogyasztására hagyatkozni panaszaink enyhítésére.

Galagonya
A népi gyógyászatból jól ismert galagonyát gyakran alkalmazták erős vízhajtó hatása miatt, ugyanis azáltal, hogy csökkentheti a folyadék felhalmozódását, megelőzheti egyes szövődmények kialakulását, és javíthatja a pangásos szívelégtelenség tüneteit is. A növényben található vegyületeknek köszönhetően a teaként és étrend-kiegészítő tablettaként is elérhető galagonya segíthet a különböző veseproblémák kezelésében is.

Mezei zsurló
Klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók szerint a mezei zsurló képes lehet javítani a veseműködést, és vizelethajtó hatással is rendelkezhet. Ez a hazánkban is széles körben elérhető gyógynövény kiváló alternatívája lehet a vényköteles vízhajtó gyógyszereknek, ugyanis vizsgálatok szerint megfelelő alkalmazás mellett épp olyan hatékony, ám kisebb valószínűséggel okoz kellemetlen mellékhatásokat. 

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Sáfránnyal a mentális egészség megőrzéséért
  2023-01-01 22:29:14, vasárnap
 
  Hogyan javíthatja a sáfrány a közérzetet és hogyan enyhítheti a depresszió tüneteit? Milyen módon érdemes alkalmazni?

Mi az a sáfrány?
A sáfrány a Crocus sativus növény virágából származó, a gasztronómia világában ma is rendkívül népszerű fűszernövény, melyet a népi gyógyászatban évszázadok óta használnak potenciális egészségügyi előnyei miatt. A hagyományos orvoslásban a sáfrányt számos területen használják a mai napig, beleértve a gyomorbántalmak, az emésztési zavarok, illetve az egyes légúti panaszok, például a köhögés és a megfázás kezelését, illetve a vérkeringés javítását. A sáfrányt vízhajtóként, hashajtóként, valamint a bélmozgás általános elősegítésére is gyakran alkalmazták elődeink. Ezeken túl a sáfrányt fogyasztották a közérzet javítására, valamint a szorongás, a depresszió és más mentális panaszok kezelésére egyaránt. A sáfrány potenciális antidepresszáns hatásait számos tanulmány vizsgálta már, melyek változó hatásfokú eredményekről számoltak be.

A sáfrány számos módon védheti mentális egészségünket
Néhány vizsgálat eredményei szerint a sáfrány hatékonyan alkalmazható a közepesen súlyos depresszió kezelésére, más kutatások pedig a növény mentális egészségre és általános közérzetre gyakorolt pozitív hatását figyelték meg. További beszámolók szerint a sáfrány javíthatja a hangulatot, és csökkentheti a szorongás és a stressz tüneteit is.

A sáfrány potenciális antidepresszáns hatása
A sáfrány antidepresszáns hatásáról számos klinikai vizsgálat és felhasználó beszámolt már, ám mechanizmusa jelenleg nem teljesen ismert. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a sáfrányban lévő aktív komponensek, főként a krocin és a krocetin nevű karotinoid pigmentek a hangulat szabályozásában egyik kulcsfontosságú neurotranszmitter, a szerotonin szintjére gyakorolt hatásuknak köszönhetően képesek javítani az általános hangulatot és közérzetet, illetve csillapítani a depresszió és a szorongás tüneteit. 

A krocin nem kizárólag a fűszer élénk sárga színéért felelős, hanem vizsgálatok szerint antioxidáns, gyulladáscsökkentő és idegsejtvédő hatással is rendelkezhet, valamint jótékonyan hathat a kognitív funkciókra és a memóriára is. 

A krocetin a krocinhez hasonlóan szintén rendelkezik antioxidáns, gyulladáscsökkentő és idegsejtvédő hatással, ám ezen felül javíthatja a véráramlást, valamint óvhatja a szív- és érrendszer általános egészségét, és csökkentheti a magas vérnyomást is.

Hogyan alkalmazhatjuk a sáfrányt a közérzet javítására és a depresszió tüneteinek enyhítésére?
A sáfrányt hozzáadhatjuk ételeinkhez, készíthetünk belőle teát, vagy fogyaszthatjuk stresszes időszakokban kúraszerűen, étrend-kiegészítő formában. Utóbbiak az esetek többségében a sáfrány mellett más nootropikus és idegvédő összetevőket, például B-vitaminokat vagy magnéziumot is tartalmaznak a fokozottabb hatás elérése érdekében. A Zinzino Viva+ a sáfránykivonat mellett B-vitaminokat, C-vitamint, magnéziumot és jódot is tartalmaz, és csupán napi két tabletta fogyasztásával akár már néhány nap elteltével észlelhetjük jótékony hatását. A visszajelzések szerint a Zinzino Viva+ mind a közérzet javításában, mind pedig a hangulati rendellenességek tüneteinek enyhítésében természetes és hatékony megoldást nyújthat.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bárányhimlő tüneteinek enyhítése - természetesen
  2023-01-01 22:24:56, vasárnap
 
  Hogyan csillapíthatjuk a bárányhimlő tüneteit természetesen?

A bárányhimlőn legtöbben még gyermekkorban átesünk, ám felnőttkorban is kialakulhat a betegség. Lássuk, hogyan segíthetjük a felépülést!

Mi az a bárányhimlő?
A bárányhimlő egy olyan fertőző betegség, amelyet a herpeszvírusok családjába tartozó varicella-zoster vírus okoz. Jellegzetes tünete a bőrön hólyagszerű, viszkető kiütések megjelenése, valamint a láz. A bárányhimlő leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, de olyan felnőtteket is érinthet, akik még soha nem szenvedtek a betegségben, illetve nem kaptak védőoltást ellene. A bárányhimlő okozta kiütések általában körülbelül egy hétig tartanak, és tüneteit vény nélkül kapható gyógyszerekkel hatékonyan kezelhetjük otthon. A vírus terjedésének megelőzése érdekében fontos, hogy a fertőzött személy ne érintkezzen másokkal, különösen terhes nőkkel és legyengült immunrendszerű társainkkal.

Milyen tünetekkel jár a bárányhimlő?
A bárányhimlő leggyakoribb tünetei közé tartozik a hólyagszerű, viszkető, könnyen sebesedő bőrkiütés, a láz és a fáradtság. A betegség ideje alatt sokan tapasztalnak ezeken felül fejfájást, torokfájást és étvágytalanságot. Súlyos esetekben a bárányhimlő szövődményeként tüdőgyulladás vagy agyvelőgyulladás alakulhat ki, ezért súlyos, hosszú ideig fennálló tünetek esetén forduljunk orvoshoz a komolyabb panaszok elkerülése érdekében.

Hogyan terjed a bárányhimlő?
A bárányhimlőt okozó vírus a hólyagos kiütésekkel, vagy az azokból származó folyadékkal való érintkezéssel, illetve a fertőzött személy tüsszentésével és köhögésével a levegőbe jutva terjed. Az inkubációs időszak, tehát a vírussal való érintkezés és a tünetek megjelenése közötti idő körülbelül két hét. A bárányhimlős betegek egy-két nappal a kiütések megjelenése előtt már megfertőzhetnek másokat, egészen addig, amíg az összes hólyag be nem gyógyul. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében rendkívül fontos, hogy ne érintkezzünk a fertőzött személlyel, illetve kerüljük az egy légtérben való tartózkodást.

Kire jelent veszélyt a bárányhimlő?
Azoknál, aki soha nem voltak bárányhimlősek, vagy nem részesültek védőoltásban, fennáll a megfertőződés veszélye. A csecsemők, kisgyermekek, várandós nők, időskorúak, illetve azok, akik bizonyos, az immunrendszert érintő panaszoktól szenvednek nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Hogyan segíthetjük a bárányhimlőből való felépülést otthon?
A tápanyagokban gazdag táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel és az elegendő alvás kulcsfontosságú a mihamarabbi felépüléshez. Az enyhébb lefolyású bárányhimlő tüneteit otthon is könnyedén kezelhetjük. Sokan alkalmaznak vény nélkül kapható láz-és fájdalomcsillapítókat és viszketést enyhítő krémeket, illetve vannak, akik a természetes készítmények alkalmazását részesítik előnyben.

A fentieken túl a következőket ajánlott betartani a kezelés hatékonyságának fokozására illetve az esetleges szövődmények elkerülése érdekében:

a felülfertőződés, és a betegség terjesztésének megelőzése érdekében kerüljük a hólyagok kikaparását
a viszketés és a gyulladás csökkentésére alkalmazzunk hideg borogatást vagy hideg fürdőt
alkalmazzunk kalamin krémet vagy szódabikarbónát a viszketés további enyhítésére
kerüljük a más betegségekben szenvedőkkel való érintkezést a további fertőzések elkerülése érdekében
kerüljük a napozást
támogassuk az immunrendszert tápanyagokban, különösen A-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban, valamint cinkben gazdag ételekkel, illetve gyulladáscsökkentő, vírusellenes étrend-kiegészítőkkel.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
K-vitaminhiány és megelőzése
  2023-01-01 22:17:36, vasárnap
 
  Kire jelent veszély a K-vitaminhiány, és mit fogyasszunk, hogy megelőzzük?

A K-vitaminhiány kialakulásának kockázatát számos tényező fokozhatja.
Lássuk, milyen ételekkel fogyasztásával kerülhetjük el a hiányállapot okozta panaszokat?

Mi az a K-vitamin?
A K-vitamin egy zsírban oldódó, a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitamin. Két fő formája a számos növényben megtalálható fillokinon, valamint az emberi bélben lévő baktériumok által termelt menakinon. A K-vitamin alapvető szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében, így megfelelő bevitele kiemelkedő fontosságú a vérzészavarok, valamint oszteoporózis, más néven a csontritkulás megelőzéséhez is.

Milyen tünetekben mutatkozhat meg a K-vitamin túlzottan alacsony szintje?

A K-vitaminhiány legjellemzőbb tünetei közé tartoznak a vérzéssel kapcsolatos rendellenességek, mint például a rendszeres orrvérzés, a túlzottan erőssé vált menstruáció, valamint a véres vizelet vagy széklet. Súlyos K-vitaminhiány következtében akár még komolyabb vérzési rendellenességek is kialakulhatnak. A nem megfelelően kezelt K-vitaminhiány a csontok egészségére is negatív hatással lehet, mely számos, a csontokat érintő betegségben is megmutatkozhat.

Hogyan alakulhat ki a K-vitaminhiány, és kik vannak fokozott kockázatának kitéve?
A K-vitamin hiány szerencsére meglehetősen ritka. Jellemzően akkor fordul elő, amikor nem viszünk be elegendőt belőle az étkezések során, illetve amikor a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből bevitt K-vitamint.

A K-vitaminhiányt bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók rendszeres alkalmazásának következtében is kialakulhat, hiszen ezek egyes esetekben csökkenthetik, vagy akár gátolhatják a K-vitamin felszívódását és hasznosulását. Azok, akik bizonyos gyulladásos bélbetegségekben szenvednek, szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve mind a K-vitamin, mind más kulcsfontosságú tápanyagok hiányának. 

Hogyan előzhető meg és kezelhető a K-vitaminhiány?
Szerencsére a K-vitamin megfelelő szintjéről egyszerűen gondoskodhatunk az egészséges és változatos táplálkozással.

A K-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak az alábbiak:
zöld leveles zöldségek, mint például a spenót és a kelkáposzta
keresztesvirágúak, például a brokkoli, a kelbimbó, káposzta, karalábé
növényi zsiradékok, mint például az olívaolaj, a tökmagolaj, vagy a szőlőmagolaj
erjesztett élelmiszerek, mint például a savanyú káposzta és egyes sajtok
szójaszósz és más fermentált szójatermékek
méhkenyér, mint például a Mannavita 100% Méhkenyér
bogyós gyümölcsök, mint például a fekete berkenye, a fekete szeder, a fekete áfonya, a szőlő, illetve a goji bogyó, valamint az ezekből készült lekvárok és gyümölcslevek, mint például a Mannavita Fekete Áfonya Gyümölcslé, vagy a Mannavita Goji Gyümölcslé
a sokak kertjében megtalálható csonthéjas gyümölcsök, mint például a szilva és a sárgabarack
egyes gyökérzöldségek, mint például a paszternák
népszerű fűszernövények, mint például a petrezselyem
friss és préselt búzafű, vagy búzafű italpor, mint például a Mannavita Nyers Búzafű Italpor
füge
kiwi
gránátalma
kaliforniai paprika

A K-vitaminhiány kezelésére számos módszer áll rendelkezésre. Ha a hiányt még időben észlelik, a tünetek rövid időn belül, hatékonyan csillapíthatók a K-vitamint tartalmazó élelmiszerek, illetve az azt tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztásával. A kezelés időtartama és sikeressége természetesen nagyban függ a K-vitaminhiány okától és mértékétől. Ha a hiányt bizonyos gyógyszerek, például véralvadásgátlók okozzák, orvosunk módosíthatja a kezelést a már fennálló panaszok enyhítése, illetve a további panaszok megelőzésének érdekében.

A K-vitaminhiány súlyos eseteiben vérzésgátló kezelés lehet indokolt, amely a vitaminhiány okozta vérzési zavarok kezelésére szolgál. Fontos megjegyezni, hogy a személyre szabott kezelés, illetve a súlyos komplikációk elkerülése érdekében fontos szakemberhez fordulnunk.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Egészségügyi problémák a karácsonyi ünnepek alatt
  2023-01-01 22:06:29, vasárnap
 
  Mik a leggyakoribb egészségügyi problémák a karácsonyi ünnepek alatt, és mit tehetünk ellenük?

Az ünnepi időszak sokak számára nem csak a jól megérdemelt pihenést jelenti, hanem számos egészségügyi kockázatot is magában rejt.

Hogyan kerüljük el a bajt?
A karácsony közeledtével és az ünnepek alatt jelentkező egészségügyi panaszok számos tényezőtől függenek, beleértve az egészségi állapotot, az életkort, a táplálkozási szokásokat, illetve számos más életviteli faktort. Az alábbiak meglehetősen gyakori panaszok, ám szerencsére van mód ezek megelőzésére és kezelésére.

Milyen egészségügyi panaszokkal szembesülhetünk az ünnepek alatt, és mit tehetünk a megelőzés, valamint a kezelés érdekében?

Megfázás és influenza
A megfázás és az influenza vírusai rendkívül fertőzőek, és könnyen terjedhetnek az ünnepi időszakban, amikor a karácsonyi forgatagban az emberek a szokásosnál több időt töltenek egymás közelében, valamint nagyobb társaságban együtt étkeznek és szórakoznak. A megfázás és az influenza gyakori tünetei közé tartozik az orrfolyás és az orrdugulás, a torokfájás, a köhögés és a láz, melyek sajnos mind megkeseríthetik az adventi készülődést és a karácsonyi hangulatot.
Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a tüneteket megfázás és influenza esetén?

Az immunrendszer támogatásával és a személyes higiéniára való fokozott figyelemmel, például gyakori kézmosással jelentősen csökkenthetjük a megfázás és az influenza kockázatát. A tünetek csillapításához elengedhetetlen az elegendő mennyiségű alvás és pihenés, valamint a megfelelő folyadékfogyasztás, és a tápanyagokban gazdag táplálkozás. A fokhagyma, a gyömbér és a méz gazdagok jótékony hatóanyagokban, melyek fogyasztásával könnyebben átvészelhetjük a megfázást vagy az influenzát.

Stressz és szorongás
Az ünnepi időszak stresszes lehet, hiszen a munka mellett olyan feladatok is várhatnak ránk, mint például az ünnepi bevásárlás, a megszokottnál több főre való főzés, a családi összejövetelek megszervezése, nem is beszélve a társasági élet kihívásairól. Sajnos ellenkező esetben, ha a szeretteinktől távol, vagy magányosan töltjük az ünnepeket, az éppúgy negatívan hathat a lelkiállapotunkra. Ez fokozott stresszhez és szorongáshoz vezethet, ami nem csak mentális, hanem fizikai egészségünkre is negatív hatással lehet.
Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a stressz és a szorongás okozta panaszokat?

Tanuljuk meg, hogy hogyan kezelhetjük a stresszt, és próbáljunk meg időt szakítani a kikapcsolódásra. A stresszcsökkentő tevékenységek, mint például a meditáció, a jóga, a légzésgyakorlatok, vagy a testmozgás mind a stressz megelőzésben, mint pedig annak kezelésében hasznunkra válhat. Ezek mellett igény szerint természetes stresszcsökkentő és adaptogén gyógynövényeket és étrend-kiegészítőket is alkalmazhatunk, mint például a kamilla, a levendula, az ashwagandha, a kurkuma, a magnézium, vagy a B-vitaminok egyes típusai.

Alváshiány
A mozgalmas ünnepi időszakban, a sok extra teendő mellett nehéz lehet gondoskodni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról. Ez számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a mentális kimerültséget, a fáradtságot, az ingerlékenységet, a stresszel szembeni fokozott érzékenységet, valamint a stressz és a szorongás tüneteinek súlyosbodását is. Ezen felül a nem megfelelő minőségű alvás, valamint az alvásmegvonás gyengítheti az idegrendszert és az immunrendszert, így sebezhetőbbé téve a szervezetünket számos betegséggel szemben. 
Mit tehetünk az alváshiány okozta panaszok megelőzése érdekében?

Az alváshiány természetes kezelésének elősegítése érdekében kulcsfontosságú a megfelelő alváshigiénia és a rendszeres alvási ütemterv betartása. Ügyeljünk arra, hogy időben lefeküdjünk, és eleget aludjunk az ünnepi időszakban. A koffeines és alkoholos italok fogyasztásának csökkentése vagy kerülése, különösen a lefekvés előtti 6-8 órában hozzájárulhat a nyugodtabb és pihentetőbb alváshoz. Ha a stressz, vagy más tényezők miatt álmatlanságtól szenvedünk, igyekezzünk feltárni és kezelni a kiváltó okokat. Az olyan természetes gyógykészítmények, mint például a macskagyökér vagy a melatonin szintén előnyösek lehetnek.

Túlevés és az emésztőrendszer túlterhelése
Sokan hajlamosak a túlevésre a finomságokban bővelkedő ünnepi időszakban, ami mind alvászavarokhoz, mind pedig hirtelen súlygyarapodáshoz vezethet, valamint a súlyosabb egészségügyi problémák, például a gyomor- és emésztőrendszeri panaszok, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát is jelentősen növeli. 

Hogyan kerülhetjük el a túlevést és előzhetjük meg a komolyabb panaszok kialakulását?
Ügyeljünk a változatos, egészséges és rostokban gazdag táplálkozásra, hiszen így nem csak immunrendszerünket és az emésztőrendszerünket támogathatjuk, hanem fokozhatjuk a teltségérzetet, ezzel is csökkentve a túlevés kockázatát. Együnk lassan és tudatosan, és a fogások között, illetve az étkezések után várjunk néhány percet, mielőtt valamilyen cukros nassolnivaló után nyúlnánk, hogy megelőzzük a túlevést. Igyunk elegendő mennyiségű folyadékot. Számos esetben, amikor azt gondoljuk, hogy éhesek vagyunk, valójában dehidratáltsággal van dolgunk, melyet szerencsére könnyedén orvosolhatunk a nap folyamán rendszeresen fogyasztott vízzel és más hidratáló folyadékkal. Az étrendből bevitt rostokon túl igény esetén rostokban gazdag étrend-kiegészítőket is fogyaszthatunk, ez nem csak az étvágy csökkentésében és a teltségérzet fokozásában, hanem a székrekedés és más emésztőrendszeri panaszok megelőzésében is hasznos lehet. Az emésztőrendszer támogatására és az emésztés elősegítésére számos természetes készítményt alkalmazhatunk.

Alkoholfogyasztás okozta panaszok
Az ünnepi időszak gyakran jelentősen megnövekedett alkoholfogyasztással jár, ami számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a máj és a hasnyálmirigy károsodását, a magas vérnyomást, valamint a balesetek és a sérülések fokozott kockázatát.

Hogyan csökkenthetjük az alkoholfogyasztás okozta panaszok kockázatát?
Kerüljük vagy limitáljuk az alkoholfogyasztást, és ügyeljünk arra, hogy ne éhgyomorra igyunk. Az alkoholos italok mellé fogyasztott víz kulcsfontosságú, hiszen ez nem csak sejtjeink hidratálásához járulhat hozzá, hanem segíthet kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, illetve sok esetben segíthet megelőzni, vagy enyhíteni a másnaposságot is. Igény szerint természetes készítményeket is kipróbálhatunk, melyek olyan jótékony összetevőket tartalmaznak, mint például a máriatövis vagy a pitypang. Ezek rendszeresen alkalmazva védik a máj egészségét és elősegítik a méregtelenítést.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A kényes hormonokról
  2023-01-01 21:57:36, vasárnap
 
  mikor a hormonok nincsenek egymással egyensúlyban, nagyon sok egészségügyi tünet és panasz jelentkezhet. Ide tartozik többek között az éhség, a fáradtság, a hízás vagy éppen a cikluszavarok.

A pajzsmirigy termeli a pajzsmirigyhormonokat. Ezzel a pillangó alakú szervvel is lehetnek gondok. A pajzsmirigyhormonok szabályozzák például az anyagcserét. Amennyiben feszültek vagyunk, úgy stresszhormonok, azaz kortizolhormonok szabadulnak fel a szervezetben, így a test minél többet szeretne tartalékolni, ezért vagyunk ilyenkor a kelleténél éhesebbek. A pajzsmirigygondok okozhatnak súlynövekedést, de a drasztikus fogyásért is felelőssé tehetők.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan betegség, amikor a férfi nemi hormonok, azaz a tesztoszteron kerül túlsúlyba. Nők esetében ez hajhullást eredményez, de megjelenhet a férfias jellegű kopaszodás is, illetve a szőrnövekedés is elindulhat, például a bajusz vonalán vagy az állon. A PCOS egy olyan betegség, amely általában serdülőkorban jelenik meg elsősorban, és nemcsak fájdalmas menstruációt okozhat, hanem akár még meddőséget is. Nem beszélve arról, hogy még a ciklus is szabálytalanná válik.

Ha egészségesen táplálkozik és ennek ellenére is hízik, az is jelezheti, hogy gondok vannak a hormonokkal, vagyis hormonális egyensúlytalanság lépett fel a szervezetben. Ha túl sok kortizolt vagy tesztoszteron hormont termel a szervezet, az is vezethet súlyfelesleg kialakulásához. Ha Ön arra gyanakszik, hogy a hormonjai rendetlenkednek, mindképpen kérjen egy alapos laborvizsgálatot a háziorvosától.

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma és a menopauza is hormonális ingadozásokat okozhat. A pajzsmirigyhormonok is hatással lehetnek az érzelmi állapotra. A pajzsmirigy-túlműködés például felelőssé tehető a szorongás és a depresszió kialakulásáért.

A hormonális egyensúlytalanság a reproduktív egészségre is hatással van, és ez a libidóra is rányomja a bélyegét. Sok nő a menopauza szakaszába lépve például egyáltalán nem kívánja a férjével az együttlétet, pedig hozzáértők szerint a rendszeres nemi élet csökkenti a tüneteket és még a hormontermelést is beindítja.

Azok a személyek, akik hormonális egyensúlytalanságtól szenvednek, általában kimerültségről is beszámolnak. Ilyenkor sokszor érzi úgy magát az ember, hogy bármennyit is alszik, egész egyszerűen semmihez sincs energiája.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mit ne együnk a hormonrendszer érdekében
  2023-01-01 21:54:22, vasárnap
 
  Amikor a szervezet megfelelően működik, azaz minden funkció tökéletes, akkor a testünk és az agyunk is egészséges. Azonban bizonyos dolgok bezavarhatnak ebbe az ideális állapotba, például ha felborul a hormonális egyensúly, bizony problémák keletkezhetnek a szervezet működésében és akár betegségek is kialakulhatnak.

A hormonok megfelelő működése és az egészséges állapot szoros összefüggést mutat. Ha a hormonokkal nem stimmel valami, akkor egy sor megbetegedés, egészségügyi gond is előállhat. A hormonok voltaképpen különböző utasításokat adnak a testünknek, az egyes szerveinknek a hatékony munkavégzéshez. Bizonyos testi funkciókat is kontrollálnak, például az éhséget, a haj növekedését, a testsúlyt, de még a libidót, a vérnyomást és még a pulzusszámot is befolyásolják.

Nagyon sokféle hormon létezik az emberi szervezetben. Többek között ilyenek a női és a férfi nemi hormonok, az inzulin, a kortizol, az adrenalin és a dopamin is. Amikor veszélyben vagyunk, az adrenalin hormon szintje emelkedik meg, stressz esetén a kortizol, míg boldogság esetén a dopamin lesz nagyobb mennyiségben a szervezetünkben.

A hormonok működése sok mindentől függ. Többek között attól is, hogy mit eszünk. A nem megfelelő életmód és a nem kiegyensúlyozott, egészségtelen táplálkozás felboríthatja a hormonális rendszerünket. Ennek következménye lehet például súlygyarapodás, állandó fáradtság, hajhullás, emésztési zavarok vagy akár álmatlanság.

Egyes ételek és italok is nagy befolyással vannak a hormonok működésére. A koffein például megnöveli a kortizol szintjét a szervezetben. Jellemzően reggel a legmagasabb ennek a stresszhormonnak a szintje, míg este a legalacsonyabb.

A cukornak is hatása van a hormonok működésére, nagy mennyiségű fogyasztása például megemeli az inzulin szintjét a szervezetben. De a leptin és a ghrelin működését is megzavarhatja - ezek az éhség és a jóllakottság hormonjai. Ha zavar keletkezik az egyensúlyukban, egyenes út vezet az elhízáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

A keresztesvirágú zöldségek ugyan egészségesek, de nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhatnak a pajzsmirigybetegségek kialakulásához.

A feldolgozott élelmiszerek és a cukor is gyulladást generálhatnak a szervezetben, de más negatív folyamatot is elindíthatnak. Többek között megnövelik a stresszhormonok szintjét, de rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható az autoimmun betegségek kialakulásával is. Így a feldolgozott élelmiszerek akár hormonális egyensúlytalanságot is okozhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mit igyunk és mit ne igyunk, ha fogyni akarunk?
  2023-01-01 21:51:05, vasárnap
 
  Fogyni egyre nehezebb és egyre keservesebb, ahogy idősödünk. Ilyenkor már az anyagcserénk is lelassul és bizonyos betegségek is állhatnak a háttérben, ami miatt egyre nehezebben megy a fogyás. Az ideális testsúly elérése azonban nagyon lényeges, hiszen az elhízás sokféle betegség okozója lehet, ilyen például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések.

Ha szeretnénk lefogyni, semmiképpen se vásároljunk kétes eredetű fogyasztószereket, mert ezek szó szerint csodákat ígérnek, csodák pedig nem léteznek. A testünknek sem tesz jót, ha mi magunk nem dolgozunk meg a sikerért, azaz nem teszünk erőfeszítéseket annak érdekében, hogy lefogyjunk. Azaz ha egy-egy tablettától várjuk az eredményeket, akkor nem is becsüljük meg igazán a fogyást, a kevesebb súlyunkat és aztán vissza is térünk a korábbi életmódunkhoz, azaz nem szedjük a fogyasztószert és az is lehet, hogy a dupláját hízzuk vissza a leadott kilóknak. Egyes esetekben a folyadékok is segíthetnek a fogyásban, hiszen a szervezetünk sok esetben nem is ételre, csak folyadékra vágyik.

Az egyik legegészségesebb folyadék nem más, mint a víz. A víz segítségével akár több száz kalóriát is elégethetünk. Ha étkezés előtt megiszunk egy nagy pohár vizet, azzal felgyorsíthatjuk az anyagcserénket is.

A zöld tea szintén nagyon hasznos lehet, ha fogyni akarunk. A fogyásban szerepet játszanak a zöld teában található katekinek is.

Ha le szeretnénk fogyni, nagyon sokat segíthetnek a frissen préselt zöldséglevek. A zellert egyik turmixitalból se hagyjuk ki, mert nagyon jól lúgosítja és méregteleníti is a szervezetet.

Fogyaszthatunk kávét is, ha fogyókúrázunk, de a legjobb, ha nem teszünk bele cukrot és nem édesítjük tejjel és tejszínnel sem. A kávéban lévő koffein lehet a segítségünkre a fogyásban. Ha nem ihatunk koffeines kávét, akkor fogyasszunk cikóriakávét, mivel ez is jót tesz az anyagcserének, ráadásul csökkenti a koleszterinszintet, illetve magas inulintartalma még az emésztésnek is jót tesz.

Ha fogyni szeretnénk, akkor mindenképpen kerüljük el az édes üdítőitalokat és az alkoholt is, mivel nagyon sok kalóriát tartalmaznak és nagyon hizlalnak, nem beszélve arról, hogy az egészségnek sem tesznek jót.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Viszlát betegség! Itt a top 8 gyógyító étel
  2023-01-01 21:45:35, vasárnap
 
  Finomak, vitamindúsak és változatossá teszik az étrendet. Talán te is naponta fogyasztod őket, miközben nem is tudod, hogy a tányérodra kerülő zöldségek egyes betegségek megelőzésében is segíthetnek.

Ha egyre több zöldséget - és persze gyümölcsöt - építesz be a táplálkozásodba, duplán jól jársz! Amellett ugyanis, hogy az emésztésed optimálisan fog működni, a zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, aminosavak és gyulladáscsökkentő anyagok révén az egészségügyi problémák is elkerülnek majd.

1. Káposzta: ízületi fájdalmakra
Mi rejtőzik benne?
A káposztafélék (pl. kel- vagy fejes káposzta) tele vannak nyomelemekkel, C- és K-vitaminnal, amelyek védik a csontokat. Leveleiben továbbá csíraölő és gyulladáscsökkentő anyagok is találhatóak.

Hogyan segít?
Egy amerikai kutatás szerint annak, aki naponta elfogyaszt egy kevés káposztát, lényegesen erősebbek a csontjai. Borogatásként használva a zöldség enyhíti az ízületi és reumatikus fájdalmakat. A külső, nagyobb leveleket hengereld át egy üveggel, tedd a fájó testrészre, majd borítsd be egy pamuttörölközővel. Pihenj így 10-15 percig.

2. Vöröshagyma: köhögés ellen
Mi rejtőzik benne?
Gazdag A-, B- és C-vitaminban, de magnéziumot, foszfátot, káliumot és kénvegyületeket is tartalmaz.

Hogyan segít?
Gombaölő és antibiotikus hatása van. Megfázásra és köhögésre bevált gyógyszer a hagymás mézszirup. Vágj apróra 1 fej vöröshagymát, tedd egy pohárba, és keverj hozzá 3 ek mézet. Hagyd állni legalább 6 órán át, majd naponta háromszor fogyassz el belőle 1-1 ek-nyit, ha megfáztál.

3. Articsóka: csökkenti a koleszterinszintet
Mi rejtőzik benne?
Különleges ízét a cinarin nevű hatóanyagnak köszönheti. Sok B-vitamin, vas és magnézium is található benne.

Hogyan segít?
A cinarin részt vesz a sejtmegújulásban, védi a májat, serkenti az epeműködést. Az articsókatea vagy -lé fogyasztásával csökkenthető a koleszterin- és a vércukorszint, megelőzhető az epekőképződés. Megszünteti az emésztési problémákat, és húgyúti gyulladás esetén is segít.

4. Sárgarépa: a szép haj és köröm vitaminja
Mi rejtőzik benne?
A sárgarépa színét is adó béta-karotin, mely az A-vitamin előanyaga, továbbá szelén.

Hogyan segít?
A sárgarépa hatásos haj- és körömnövesztő szer. Ápolja a bőrt, javítja a látást, erősíti az immunrendszert. Igyál meg 1 pohár sárgarépalét némi növényi olajjal vagy tejszínnel elkeverve. A szervezet ugyanis a karotint csak zsírral együtt tudja hasznosítani!

5. Spárga: védi a szívet
Mi rejtőzik benne?
E- és többféle B-vitamin, folsav és cink.

Hogyan segít?
Az E-vitamin védi az ereket. A B-vitaminok szabályozzák az anyagcserét, segítik a sejtek energiával való ellátását. A biotin bársonyossá, ragyogóvá varázsolja a bőrt.

6. Paradicsom: értisztító hatású
Mi rejtőzik benne?
Csodafegyvere a likopin, ehhez jön még a sok C-vitamin és a kálium.

Hogyan segít?
A likopin tisztítja az ereket, óvja a szívet, véd a rákos megbetegedések ellen. Még a ketchupban is megtalálható, a paradicsomot ugyanis csak kímélő hőkezeléssel lehet tartósítani, különben elveszíti szép piros színét.

7. Fokhagyma: harc az érelmeszesedés ellen
Mi rejtőzik benne?
Az allicin nevű kéntartalmú vegyület baktériumölőként hat, valamint csökkenti a koleszterin- és a vérzsírszintet, így véd az érelmeszesedés ellen.

Hogyan segít?
Legjobb nyersen fogyasztani, illetve házilag készített fokhagymás olajat használni a sütéshez-főzéshez.

8. Uborka: zöld erő a bőrnek
Mi rejtőzik benne?
C-vitamin, magnézium, kálium, kalcium. Víztartalma több mint 90%. A vitaminok és ásványi anyagok nagyrészt a héjában találhatóak, ezért ha lehet, ne hámozd meg, viszont mindig alaposan mosd meg!

Hogyan segít?
Napégés esetén karikázd fel a zöldséget, és helyezd a lepirult testrészre. Nyugtatja, hűsíti a bőrt, gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Arcmaszkot is készíthetsz belőle vízhiányos bőrre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 461 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49316 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1564
  • e Hét: 3547
  • e Hónap: 17296
  • e Év: 221997
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.