Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Így erősíthetjük a gyomorsavat természetesen
  2023-01-11 13:58:05, szerda
 
  Emésztőrendszerünk egészségének egyik alappillére a megfelelő minőségű és mennyiségű gyomorsav.

Mi az a gyomorsav?
A gyomorsav vagy gyomornedv egy alapvető fontosságú emésztőfolyadék, amelyet a gyomrot bélelő sejtek termelnek. Összetételét tekintve főként sósavból és különböző enzimekből áll, és pH-értéke 1.3 és 3.5 között található, tehát erősen savas. Ez a savasság elősegíti a táplálék megfelelő lebontását a gyomorban, és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat, például baktériumokat vagy vírusokat.
Ez segíthet megelőzni az emésztőrendszeri zavarokat és akár a súlyosabb fertőzéseket is.

A gyomorsav szerepe a létfontosságú tápanyagok felszívódásában és hasznosításában
A gyomorban lévő erősen savas környezet segít lebontani a bevitt élelmiszerből származó fehérjéket, így könnyebben emészthetővé válnak, valamint aktiválja a szénhidrátok és zsírok emésztését segítő enzimeket is. Ezeken túl a gyomorsav kulcsfontosságú szerepei közé tartozik a tápanyagok felszívódásának elősegítése. A gyomorsav elengedhetetlen például a B12-vitamin felszívódásához. A B12-vitamin megtalálható állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, tojásban és tejtermékekben, valamint az olyan növényi eredetű ételekben is, mint például az egyes gombák, vagy a chlorella és más algák.

Egyes ételekben a B12-vitamin inaktív formában található meg, ami az adott táplálékban lévő fehérjéhez kötődik, és a szervezet nem tudja felszívni és hasznosítani. Amikor az élelmiszer a gyomorba jut, a gyomorsav segít a fehérjék lebontásában és ezáltal az inaktív B12-vitamin felszabadításában és aktív formájúvá történő átalakításában is, amely szükséges a vékonybélben történő megfelelő felszívódáshoz.

Elegendő gyomorsav nélkül előfordulhat, hogy a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a fehérjéket és nem tudja megfelelően aktiválni az enzimeket, ami a tápanyagok gyengébb felszívódásához, hosszú távon pedig akár súlyos hiánybetegségek kialakulásához vezet. 

Mi történik, ha a gyomorsav nem működik megfelelően?
Ha valamilyen okból kifolyólag, például gyógyszermellékhatások, illetve gyomorhurut vagy más krónikus állapot következtében a gyomorsav nem működik megfelelően, az nem csak emésztési rendellenességekhez, hanem tartós felszívódási zavarokhoz, és akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. A nem megfelelő gyomorsavtermelés, vagy a nem megfelelő minőségű gyomorsav okozta panaszok közé tartozik például a hypochlorhydria, vagyis az alacsony gyomorsavszint, illetve az achlorhydria, amikor a gyomor nem képes elegendő mennyiségű sósavat termelni. Ezek következtében a szervezet nem tudja megfelelően lebontani az ételt, felszívni és hasznosítani az ételből bevitt tápanyagokat, és az egyes hiánybetegségek kockázata is jelentősen megnő. 

A nem megfelelő gyomorsavtermelés megnehezítheti a szervezet számára az élelmiszerekben előforduló káros baktériumok és más kórokozók elpusztítását is. Ez növelheti ezen baktériumok túlszaporodásának és a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát, és a különböző fertőzések is nagyobb eséllyel fordulnak elő ilyen esetekben.

Milyen tünetek jelzik, hogy a szervezet nem termel elegendő gyomorsavat, vagy az nem működik megfelelően?
Számos jel utal arra, hogy a gyomorsav nem működik megfelelően, ezek közül az alábbiak a leggyakoribbak:
Emésztőrendszeri zavarok
Ha a gyomorsav nem működik megfelelően, az olyan állandó, vagy gyakran visszatérő emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet, mint például a puffadás, a gyomorégés, az étkezést követő gyomorfájdalom, vagy a hányinger.

Székrekedés
Elegendő mennyiségű gyomorsav nélkül előfordulhat, hogy a szervezet nem képes megfelelően lebontani és hasznosítani a különböző tápanyagokat az elfogyasztott élelmiszerből. Ez hatással lehet a bélmozgásra is, mely legtöbb esetben székrekedésben nyilvánul meg.

Tápanyaghiányok
A gyomorsavat érintő rendellenességek következtében gyakran előfordul, hogy a szervezet nem képes felszívni és hasznosítani bizonyos tápanyagokat. Ezek közé tartozik a fent is említett B12-vitamin, valamint a kalcium és a vas is. Az ezekkel összefüggő hiányállapotok súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

A káros baktériumok elszaporodása
Ha a gyomorsav nem képes elpusztítani az elfogyasztott élelmiszerekben esetlegesen megtalálható káros baktériumokat, azok idővel elszaporodhatnak a belekben. Ez enyhébb emésztési zavarokhoz, vagy idővel akár súlyos emésztőrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz az okok feltárása, valamint a személyre szabott kezelés mihamarabbi megkezdése érdekében, így jelentősen csökkenthetjük a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát.

Hogyan erősíthetjük a gyomorsavat természetesen és hatékonyan?
Számos természetes módszert és készítményt kipróbálhatunk a gyomorsav erősítésére, beleértve a következőket:
Táplálkozzunk változatosan és egészségesen
A változatos étrend fontossága ugyan magától értetődő, mégis sokaknak gondot okoz betartása a mindennapokban. A teljes értékű, tápanyagokban és egészségvédő vegyületekben gazdag, feldolgozatlan élelmiszerekre alapuló étrend elősegítheti a megfelelő gyomorsavtermelést és az egészséges emésztést. A rostokban bővelkedő zöldségek, gyümölcsök, gabonák, valamint a fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag ételek, mint például a húsok, halak, hüvelyesek és növényi zsiradékok rendszeres fogyasztását meghálálja testünk.

Kerüljük a feldolgozott, mesterséges adalékanyagokat és telített zsírokat tartalmazó készítmények fogyasztását, hiszen ezek megnehezíthetik a gyomorsav megfelelő termelődését, lassíthatják az emésztést, és gátolhatják a tápanyagok hasznosulását.
Igyunk elegendő mennyiségű folyadékot

A megfelelő mennyiségű víz és más hidratáló folyadékok és ételek bevitele fokozhatja az emésztőrendszer hidratáltságát és elősegítheti megfelelő működését. Ez hozzájárul az egészséges gyomorsavtermelés folyamatához, és segít megelőzni a puffadás, a gyomorégés, és más emésztőrendszeri panaszok kialakulását.
Fogyasszunk emésztést elősegítő gyomorkeserűket

Az étkezés előtt fogyasztható gyomorkeserűk olyan gyógynövények kivonataiból készülnek, melyek serkenthetik a gyomorsav és az emésztőenzimek termelését. Ezekben a tinktúrákban, szirupokban, vagy tablettákban leggyakrabban olyan gyógynövényekkel találkozhatunk, mint például a pitypang, az articsóka, illetve a tárnics, vagy más néven encián, és amelyeket hosszú idők óta alkalmaz az emberiség a gyomorsav és az emésztőenzimek termelésének serkentésére, valamint a legkülönbözőbb gyomorbántalmak megelőzésére és kezelésére. Ezeket a gyógynövényeket természetesen nem csak készen kapható gyomorkeserű, hanem frissen főzött tea formájában is fogyaszthatjuk igény szerinti gyakorisággal.

Sósavat tartalmazó étrend-kiegészítők
Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a gyomor nem termel elegendő mennyiségű sósavat, mely a gyomorsav fontos összetevője. A sósav segíti a táplálék lebontását a gyomorban, és elpusztítja a káros baktériumokat vagy kórokozókat is. A sósav kis mennyiségben megtalálható olyan élelmiszerekben, mint például a savanyú káposzta, vagy más erjesztett ételek, ám a gyomorsavat érintő komolyabb panaszok esetén étrend-kiegészítő formában való fogyasztásával számottevőbb eredményt érhetünk el. A sósavat tartalmazó készítmények fokozhatják a gyomorsav termelését és elősegíthetik az egészséges emésztést. 

Fontos megjegyezni, hogy mind az élelmiszerekben természetesen megtalálható, mind az étrend-kiegészítőkből származó sósav nagy mennyiségben történő fogyasztása káros mellékhatásokat okozhat, ezért fogyasztása előtt minden esetben konzultáljunk orvosunkkal. 

Emésztőrendszert védő komplex étrend kiegészítők
Ma már számos étrend-kiegészítő áll rendelkezésünkre, melyek nem csak a gyomorsavat erősíthetik, hanem fokozhatják az emésztés hatékonyságát, elősegíthetik a tápanyagok felszívódását és hasznosulását, valamint óvhatják az emésztőrendszer általános egészségét is
Forrás : Link

Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire igen hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Izületi porckopás esetére
  2023-01-11 13:49:25, szerda
 
  Az oszteoartritiszként és artrózisként is ismert ízületi porckopás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma idős korban.

Kurkuma
A kurkuma lenyűgöző egészségvédő hatásait aktív hatóanyagának, a kurkuminnak köszönheti. A kurkumin erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így eredményesen alkalmazható a test különböző területein jelentkező izom- és ízületi panaszok esetén, beleértve az reumás artritiszt és az ízületi porckopást is. Akár fűszerként, akár étrend-kiegészítőként alkalmazzuk a kurkumát, ügyeljünk rá, hogy fekete borssal együtt vigyük be azt, hiszen az abban található piperin jelentősen fokozza a kurkumin felszívódását és biológiai hasznosulását. 

Kollagén
A porcok egyik fő építőeleme a kollagén, melyet ugyan szervezetünk képes előállítani, a kor előrehaladtával szintje egyre csökken a szervezetben. Szerencsére bizonyos ételekkel és étrend-kiegészítőkkel könnyedén pótolhatjuk a porcok egészségének megőrzéséhez szükséges kollagént, így csupán néhány hét alatt enyhíthetjük az ízületi porckopás tüneteit, és ezáltal javíthatjuk az életminőséget is. 

Rezveratrol
Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen alkalmaznak rezveratrolt, jelentős javulást tapasztalhatnak az ízületi porckopással járó gyulladás és fájdalom szintjében. Szerencsére a rezveratrolt könnyedén az étrendünkbe illeszthetjük, hiszen számos élelmiszerben megtalálható. Ezek közé tartozik például a szőlő, a vörösbor, a paradicsom, és még a földimogyoró is. A fokozottabb hatás érdekében a rezveratrolt természetesen étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk.

Ördögcsáklya
Az ördögkaromnak is nevezett ördögcsáklya felhasználása régmúlt időkre nyúlik vissza, hiszen erőteljes gyulladáscsökkentő hatását már elődeink is ismerték. Az ördögcsáklya hatásait számos klinikai tanulmány is vizsgálta, melyek kimutatták, hogy ez a gyógynövény az esetek nagy részében sikerrel alkalmazható az ízületi porckopás során jelentkező fájdalom és gyulladás hatékony és hosszantartó csillapítására. Fontos megjegyezni, hogy az ördögcsáklya növelheti a gyomorsav szintjét, így az arra érzékenyeknél gyomor- és bélrendszeri problémákhoz vezethet. Alkalmazása nem ajánlott azok számára, akik epekőtől, fekélytől, vagy cukorbetegségben szenvednek. 

Boswellia
A boswellia az ízületi gyulladás kezelésére szolgáló készítmények egyik legnépszerűbb összetevője. Ez nem véletlen, hiszen a boswelliában található boswellinsavak nem csak az ízületek általános egészségét fokozhatják, hanem enyhíthetik a gyulladást és a fájdalmat is. Ráadásul egyes tanulmányok szerint a porcvesztést is képesek lassítani, vagy akár helyreállítani. 
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fertőzés leküzdését segítő természetes antibiotikumok
  2023-01-11 13:30:05, szerda
 
  A fertőzés leküzdését segítő természetes antibiotikumok : fahéj, torma, fokhagyma, gyömbér, almaecet

Nemcsak a gyógyszergyárak által készített antibiotikumok lehetnek eredményesek egyes baktériumokkal szemben, hanem a természet is felkínál olyan gyógynövényeket, amelyek nagyon hatékonyak lehetnek egyes baktériumtörzsek elleni küzdelemben.

Az egyik ilyen remek gyógynövény nem más, mint a fokhagyma. A fokhagyma rendkívül hatékony nemcsak a baktériumokkal, hanem a vírusokkal és az általuk okozott fertőzésekkel szemben is. A fokhagyma nagyon sikeres lehet a magas vércukorszint és a magas vérnyomás természetes kezelésében is. A gyógynövény enyhítheti a megfázás, az influenza tüneteit, de még fogfájás esetén is számíthatunk rá.

A vöröshagyma hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint a fokhagyma. Nagyon hatékony a fájdalom csillapításában, a gyulladás csökkentésében, illetve megfázás és influenza esetén is számíthatunk erre a csípős zöldségre. Mindkét hagymát a legjobb nyersen fogyasztani.

A grépfrútmagkivonat is rendkívül hatékony lehet mint természetes antibiotikum. Antimikrobiális hatásokkal rendelkezik, azaz esélyesen küzd meg a szervezetet támadó baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben.

A tormára is számíthatunk mint természetes antibiotikumra. A torma nemcsak energiát biztosít a szervezet számára, hanem nagyon hatékonyan küzd meg a különféle fertőzésekkel és betegségekkel szemben. Mindezek mellett a vérkeringésnek is rendkívül jót tesz. Ezen kívül segíthet bennünket megóvni a húgyúti fertőzésektől, megakadályozhatja a vesekő kialakulását és még a hörghuruttal szemben is védelmet élvezhetünk általa.

A C-vitamin ugyan nem gyógynövény, viszont szinte majdnem minden gyógynövényben, zöldségben és gyümölcsben fellelhető és természetes antibiotikumként is számon van tartva. Az egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy segít az immunrendszer megerősítésében.

A fahéj szintén antibakteriális hatással rendelkezik amellett, hogy aktívan részt vesz a magas vércukorszint csökkentésében, majd annak stabilizálásában. A gombás fertőzések kezelésében is számíthatunk a fahéj segítségére.

Az almaecet almasavban bővelkedik, amelynek kiemelkedő az antibiotikus hatása. Mivel a torokban segít elpusztítani a baktériumokat, így nemcsak a torokfájás enyhítésében, hanem annak megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A gyömbért is használhatjuk az influenza és a megfázás tüneteinek enyhítésére, illetve e két betegségnek a megelőzésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A rossz szaglás még betegséget is előrejelezhet
  2023-01-11 13:21:42, szerda
 
  Olyan jólesik beleszagolni a levegőbe, amikor otthon finomakat sütünk-főzünk, és az is jó érzéssel tölthet el bennünket, ha kitakarítunk a lakásban, frissen mosott függönyök kerülnek fel az ablakra, vagy elindítjuk az aromadiffúzort és érezzük azokat a kellemes illatokat, amelyek melegséggel töltenek el bennünket.

Azonban nem mindenki ilyen szerencsés, mivel egyeseknek csökkent vagy egyáltalán nem megfelelő a szaglásuk. Ez nemcsak sok veszélyt hordoz magában, de valamilyen betegség tünete is lehet. Mutatjuk is, hogy mi is állhat a szaglásvesztés hátterében és mit is tehetünk ellene.

A szaglás számos célt szolgál, nagyon sok funkciója van. Az egyik az étvágy stimulálása, aztán az ízérzés fokozása, figyelmeztet bennünket, hogy mely ételeket nem szabad megennünk, például amelyek már megromlottak, illetve ha jó a szaglásunk, könnyebben felfedezünk olyan dolgokat, mint például a füst vagy ha túl sokáig van az étel a sütőben és megégett.

A szaglásvesztés valamilyen betegség jele is lehet. Ilyen például az orrmelléküreg-gyulladás, az orr- és melléküregek daganatai, a neurológiai betegségek. Például a szklerózis multiplex nevű betegségnél is felfedezték, hogy a betegeknek rossz a szaglása.

A rendszeres dohányzás is oka lehet a szaglásvesztésnek, hiszen az orrban lévő szaglósejtek károsodásához vezethet. Gyógyszerek is felelőssé tehetők a szaglás elvesztéséért, például egyes sztatinok, vérnyomáscsökkentők vagy antibiotikumok.

A tudományos kutatási eredmények azt mutatják, hogy a rossz szaglással rendelkező embereknél nemcsak a halálozási arány magasabb, de az olyan betegségek kialakulásának esélye is, mint például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

Egy kutatásba több idős embert vontak be. Olyan személyek kerültek a kutatási csoportba, akik jó és akik rossz szaglással rendelkeztek. A vizsgálat tíz éven át tartott. Megállapították, hogy a rossz szaglással rendelkező emberek hajlamosabbak voltak olyan káros szenvedélyek kialakítására, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Esetükben nagyobb gyakorisággal fordult elő vesebetegség, Parkinson-kór és demencia. 10 év alatt mintegy 46%-kal volt nagyobb a halálozási esély, mint a jó szaglással rendelkezők körében. Illetve a rossz szaglással rendelkezők körében nagyobb volt a halálozás kockázata demencia, Parkinson-kór, valamint szív- és érrendszeri betegség miatt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az étvágyfokozó tárkony
  2023-01-11 12:55:40, szerda
 
 



A tárkony egy olyan kulináris fűszer- és gyógynövény, amely sárkányfű néven is ismeretes. A tárkony a mediterrán konyha egyik legjellegzetesebb és talán leggyakrabban használt fűszernövénye. Nemcsak arról nevezetes, hogy kellemes aromával rendelkezik, hanem az antioxidánsai is ,,híressé" és közkedveltté teszik pillanatok alatt, hiszen ezek az antioxidánsok aktívan részt vesznek a betegségek megelőzésében és az optimális egészség fenntartásában.

A gyógynövény már csak amiatt is nagyon hasznos lehet a mindennapi sütés és főzés során, mivel nagy mennyiségben tartalmaz fitotápanyagokat.

A hagyományos orvoslás már nagyon régóta alkalmazza ezt a gyógynövényt a gyógyítás során, merthogy egy rendkívül jó étvágyfokozóról van szó. Gyakran adták olyan betegeknek, akik valamilyen ok miatt nem akartak magukhoz táplálékot venni, nem ettek eleget vagy egész egyszerűen csak étvágytalanok voltak.

A tárkony polifenolos vegyületekben is gazdag, amelyeknek nagy szerepük van a magas vércukorszint csökkentésében.

A tárkony mindemellett olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását és a vérrögképződés kialakulását, ezzel a hatással pedig védelmet jelenthet a szívroham és a stroke kialakulása ellen. Persze ennyi nem elég, hogy megelőzzük ezt a két rettegett betegséget, az is lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk és rendszeresen mozogjunk.

A tárkony vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamin-komplexet, A-vitamint és C-vitamint, illetve ásványi anyagok közül megtalálható még benne a cink, a mangán, a magnézium, a kalcium, a vas, a réz és a kálium is.

A káliumnak nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a magnézium csökkenti az izomgörcsök kialakulását és biztosítja az idegrendszer egészségét, a kalcium a csont egészségét támogatja, míg a cink az immunrendszer egészségét segít fenntartani.

A tárkony tehát remek étvágyfokozó. Csökkenti a puffadás kialakulását, illetve csuklás esetén is nagyon hasznos lehet, ha van otthon ebből a gyógynövényből.

A tárkony nagyon hasznos lehet, ha fáj a fogunk, mert remek érzéstelenítő hatásokkal rendelkezik csakúgy, mint a szegfűszeg. A tárkonyból készült tea pedig az álmatlanság leküzdésében lehet a segítségünkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 461 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4031
  • e Hét: 12813
  • e Hónap: 44299
  • e Év: 249000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.