Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Meggyes-mákos kekszgolyó
  2023-01-17 19:49:39, kedd
 
  Könnyen és gyorsan egy kis édesség

HOZZÁVALÓK 10-12 DARABHOZ:
30 dkg darált keksz,
5 dkg porcukor,
10 dkg puha vaj/margarin,
10 dkg darált mák,
fél citrom reszelt héja és leve,
kb. 2 dl tej

A töltelékhez:
10 dkg magozott meggy (befőtt),
2 evőkanál meggylekvár

A díszítéshez:
5 dkg darált mák

1. A tésztához a darált kekszet, a porcukrot, a puha vajat/margarint, a mákot, a citrom héját és levét jól összedolgozzuk. A tejjel addig puhítjuk, amíg jól formázható masszát kapunk. Diónyi golyókat készítünk belőle.

2. A lecsepegtetett meggyet és a lekvárt jól összekeverjük. A kekszes golyókat meglapítjuk, egy teáskanálnyi tölteléket helyezünk a közepükre, majd golyókat formálunk belőle. Darált mákba forgatjuk, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós



 
 
0 komment , kategória:  Apró tea sütik  
Régimódi Diós-habos lekváros sütemény
  2023-01-17 19:21:22, kedd
 
 
Nagyon finom

~A tésztához:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
12 dkg vaj
4 db tojássárga (nagy)
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2-3 ek tejföl
csipet só
1 db citrom reszelt héja

~A diós-habos réteghez:
6 db tojásfehérje (nagy)
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg darált dió
1 kávéskanál őrölt fahéj (el is hagyható)
1 csipet só
1 üveg baracklekvár

~A liszthez hozzáadjuk a sütőport, és egy csipet sót, majd átszitáljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor kellően morzsalékos, hozzákeverjük a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd a közepébe egy mélyedést vájunk. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, és 2 kisebb evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így, ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt.)
Egy sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, kinyújtjuk rajta a tésztát, tepsi méretűre (20x30cm), és a papírral együtt átemeljük a tepsibe, majd a tenyerünkkel kicsit megnyomkodjuk, beleigazítjuk a tésztát. A tepsiben lévő tésztát ezután bőven megkenjük lekvárral.
A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük. A darált diót összekeverjük a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd hozzáadjuk a keményre felvert tojáshabhoz, és fakanállal óvatosan összeforgatjuk.
A diós habot egyenletesen rákenjük a lekvár tetejére, majd előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb. 10 percig hűlni, majd a papírral együtt kiemeljük, és teljesen kihűtjük.



 
 
0 komment , kategória:  Olcsó, finom és házias recepte  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 138 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 189
  • e Hét: 370
  • e Hónap: 2265
  • e Év: 53056
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.