Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Vágyakozás a régi szép idők után
  2023-01-20 20:43:50, péntek
 
  Vágyakozás a régi szép idők után

Ne mondd azt, hogy miért voltak jobbak a hajdani napok a mostaniaknál, mert nem bölcs dolog, ha ilyet kérdezel! Jó a bölcsesség az örökség mellett, hasznos azoknak, akik látják a napot. Mert oltalom a bölcsesség, akárcsak a pénz, de hasznos dolog tudni, hogy a bölcsesség élteti azokat, akiknek van. (Prédikátor 7,10-12)

Az emlékezet jó dolog, ha a megfelelő dolgokra emlékszel a megfelelő időben. Ha egy férj üzleti útja során felidézi az esküvői fogadalmát, az megakadályozhatja, hogy életveszélyes hibát kövessen el. Ugyanígy egy feleség, aki emlékszik arra, hogy a házasságának sok jó pillanata volt, ellenállhat annak, hogy kétségbeesésében feladja. Bizonyos értelemben a hála forrása a jó emlékezetből fakad. Hálásak leszünk, ha felidézzük, hogy mennyi mindent kaptunk, és hogy milyen kevéssé érdemeltük ki a sok áldást. Dávid így buzdította Izrael fiait, hogy idézzék fel Isten jótetteit, és ez az emlékezés legyen bástyájuk a jelenlegi válságos órában.
De van egyfajta emlékezet, amely akadályozza a lelki fejlődésünket. Néha egy fájdalmas esemény a múltból megakadályozza, hogy továbblépjünk. Ennek a fájdalmas emléknek az enyhítéséhez szükség lehet arra, hogy a megbocsátás mellett döntsünk, még akkor is, ha a másik személy nem ismeri el, hogy bármi rosszat tett. Gyakran megköveteli, hogy tudatosan döntsünk úgy, hogy elengedünk valamilyen álmot, amelyhez sok éven át ragaszkodtunk. Nem számít, hogy mi az, akár jó, akár rossz, ha visszatart, el kell engedned.
Ugyanez történik velünk is, amikor összehasonlító játékot játszunk. Összehasonlítjuk a gyerekeinket, a feleségeinket és a férjeinket. Összehasonlítjuk azt, amink volt, azzal, amink most van. A múltra úgy emlékezünk, mint ami jobb volt, mint amilyen valójában volt, így a jelen rosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában.
Az összehasonlító játék ostoba és veszélyes, mert csak Isten képes megfelelő összehasonlítást végezni. Eszembe jut az a különös és megható beszélgetés Jézus és Péter között a János evangélium 21. fejezetében. Jézus háromszor kérdezte: "Szeretsz-e engem?". Péter háromszor válaszolt igennel. Jézus háromszor mondta neki, hogy legeltesse Isten nyáját. Aztán Péter meglátta, hogy János követi őket, és megkérdezte: "Mi van vele?" - vagyis: "Hol van János helye a terveidben?". Erre Jézus így válaszolt: "Ha azt akarom, hogy életben maradjon, amíg vissza nem térek, mi közöd hozzá?". (János 21:22).
Isten nem köteles pontosan úgy bánni velünk, ahogyan bárki mással bánik, és nem is köteles ma pontosan úgy bánni velünk, ahogyan tegnap. Mivel Isten Isten, mi pedig nem vagyunk azok, abszolút joga van ahhoz, hogy azt tegye, amit akar. Ha belegondolunk ebbe a ténybe, minden összehasonlítást haszontalanná és kontraproduktívvá tesz.

Kegyelem Lelke, köszönöm Neked, hogy ígéretet tettél arra, hogy Isten népe számára jobb dolgok várnak. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Istentől körülvéve
  2023-01-20 07:28:48, péntek
 
  Istentől körülvéve

,,Nincs Jesúrún Istenéhez fogható! Az égen át száguld segítségedre, a fellegeken fenségesen. Az örök Isten a te menedéked, örökkévaló karjai tartanak. Kiűzte ellenségedet, és ezt mondta: pusztítsd!" (5Mózes 33,26-27)

Isten körülveszi gyermekeit. Benne élünk. ,,Nincs Jesúrún Istenéhez fogható! Az égen át száguld segítségedre, a fellegeken fenségesen. Az örök Isten a te menedéked, örökkévaló karjai tartanak. Kiűzte ellenségedet, és ezt mondta: pusztítsd!" Ezek a versek azt mutatják, hogy az Úr az Ő szentjei felett, körül és alatt van. ,,Uram, Te voltál a mi hajlékunk nemzedékről nemzedékre" (Zsoltárok 90:1). Úgy veszel minket körül, ahogy a földet körülveszi a légkör:
Körülölelő hatalmadban állok,
Minden oldalon megtalálom a Te kezedet;
Ébren, álmomban, otthon, külföldön,
Körülvesz engem még mindig Isten.
Az örökkévaló Isten a te hajlékod és a te nyugalmad, és alatta vannak az örökkévaló karok. Egy párhuzamos szakasz így hangzik: ,,Balja az én fejem alatt van, és jobbja átölel engem"‖ (Ének 2:6). A lélek Istenben nyugvóhelyére érkezett, és az isteni erő támogatja. A szív megtanult Krisztus Jézusban élni, és éjjel-nappal Őrá támaszkodni.
Olyanok vagyunk, mint Noé galambja, fáradtan, és a pusztító vizekbe készülünk zuhanni. De Noé kinyújtja a kezét, megfogja, és bevonja a bárkába (1Móz 8:9). Biztonságban volt a keze mélyén, megmentője szilárd, de gyengéd szorítással tartotta. A galamb menedéket talált, amely körülvette és megtartotta őt. A kezek minden oldalról beborították őt.
Isten keze támogatja azokat, akik a Magasságos titkos helyén laknak, és a Mindenható árnyéka alatt tartózkodnak. Azt mondom az Úrról: ,, Ő az én menedékem és erődöm; Istenem, benne bízom" (Zsolt 91,1).

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 129 db bejegyzés
e év: 2155 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1691
  • e Hét: 13402
  • e Hónap: 42714
  • e Év: 230516
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.