Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Kognitív problémák esetén ne együk !
  2023-01-07 22:51:18, szombat
 
  Ezeket az ételeket mellőzzük a kognitív problémák elkerülése érdekében!

Ebben és ebben a cikkben már írtam az agyműködést fokozó és a memóriát javító ételekről és hatóanyagokról, e bejegyzésben viszont azokról a készítményekről tudhatunk meg többet, amelyek negatív hatással vannak az agyunkra. Erre az “anti-bevásárlólistára" olyan élelmiszerek kerültek fel, amelyek megzavarhatják a memóriát és a hangulatot, sőt a demencia kialakulásának kockázatát is növelik.

1. Cukros italok
A hozzáadott cukrokat tartalmazó italok túlzott fogyasztása nem csak hízlal, de növeli az olyan betegségek kialakulásának kockázatát is, mint például a különböző szív- és érrendszeri betegségek, vagy a 2-es típusú cukorbetegség, mely összekapcsolható az Alzheimer-kór kialakulásával is. A cukros italok jelentősen megnövelik a demencia esélyét is, továbbá az azokat fogyasztók nemtől, életkortól és egészségi állapottól függően kiteszik magukat a lecsökkent agyműködés, a tanulási és memóriazavarok, illetve az agyi neuronokat érintő rendellenességeknek is.

2. Aszpartám és más mesterséges édesítőszerek
Bizonyított, hogy a mesterséges édesítőszerek, köztük az aszpartám túlzott fogyasztása a finomított cukrokhoz hasonlóan az agyműködés rendellenességeihez vezethet. Ezek a sajnos széles körben használt, megannyi késztermékben megtalálható édesítőszerek számos viselkedési és kognitív problémával összefüggésbe hozhatóak, hiszen kémiai stresszorok lévén növelhetik az agy sebezhetőségét az oxidatív stresszel szemben. Egészségünk megőrzése érdekében érdemes kerülni a szintetikus, egészségromboló édesítőszereket, mint például a már említett aszpartám, az aceszulfám-K, az advantám, a szacharin és a szukralóz.

Tipp: Mit használjunk finomított cukrok és mesterséges édesítőszerek helyett? A fentiek pótlásaként választhatunk alacsony glikémiás indexű eritritet vagy xilitet. Azonban ennél is jobb, ha természetes, magas tápanyagtartalmú mézzel vagy juharsziruppal édesítjük ételeinket, italainkat és napjainkat.

3. Alkohol
Mérsékelt fogyasztás esetén az alkohol ízletes fogások kellemes kiegészítése lehet, túlzott bevitele azonban komoly hatással lehet az agyunkra. A krónikus alkoholfogyasztás nem csak neurotranszmitter- és anyagcserezavarokat okozhat, hanem az agy térfogatának csökkenését is eredményezheti. Az alkoholfüggők gyakran hiányosak B1-vitaminban, mely állapot a Wernicke-féle enkefalopátia nevű agyi rendellenességhez vezethet, ez pedig akár Korsakoff-kórrá is átalakulhat. Utóbbit az agy súlyos károsodása jellemzi, beleértve a memóriavesztést, a látászavarokat és a zavartságot is.

4. Finomított szénhidrátok
A finomított szédrátok közé tartoznak például a cukrok és a fehér liszt. Kutatások szerint ezek a magas glikémiás indexű és glikémiás terhelésű élelmiszerek akár egyetlen étkezés után ronthatják a memóriát mind gyermekek, mind felnőttek körében. Ez a hippokampusz gyulladásával is járó hatás befolyással lehet a memória egyes aspektusaira, sőt, kutatók e gyulladást az agy degeneratív betegségeinek, köztük az Alzheimer-kórnak és a demenciának a kockázati tényezőjének is tekintik és ezért óvva intenek a finomított szénhidrátok fogyasztásától.

5. Transzzsírok és hidrogénezett növényi olajok
A margarinban, cukormázakban és más feldolgozott, előre csomagolt élelmiszerekben is megtalálható, gyulladást okozó transzzsírok számos betegség kialakulásának a kockázatát növelik. Ezeknek a hidrogénezett növényi olajokban is megtalálható zsíroknak a túlzott fogyasztása felelős lehet olyan betegségek és tünetek kialakulásáért, mint például az Alzheimer-kór, a memória gyengülése, a kognitív hanyatlás és az agytérfogat csökkenése.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Memoróazavar és a változókor
  2023-01-07 22:46:04, szombat
 
  A perimenopauza időszaka alatt, ami tulajdonképpen a menopauzát megelőző éveket jelenti, nem ritka, hogy memóriaproblémákat észlelünk. Szerencsére a tünetek általában enyhék, és csak átmenetileg jelentkeznek.
Hormonális változások a perimenopauza alatt

A perimenopauza során a tüneteket az okozza, hogy idővel a petefészek működése megváltozik, csökken a progeszteron szintje, de ezzel egy időben még megmarad az ösztrogéntermelődés, bár ennek a szintje is változó lehet. Ezek a folyamatok számos kellemetlen tünettel járhatnak, például hőhullámokkal és éjszakai izzadással, amelynek oka, hogy az ingadozó ösztrogénszint miatt a szervezet hamis információkat küld az agynak. Az ösztrogén és a progeszteron csökkent szintje miatt nem ritka az alvászavar, a hangulatingadozás és a depresszió sem.

Szakemberek szerint ez a hormonális változás állhat a memóriazavarok hátterében is. Sajnos a kutatók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az életkor előrehaladásával amúgy is együtt járhat a memória romlása, így nehéz megítélni, hogy a memória romlását az időskor vagy a menopauza okozza-e. Ennek ellenére az ösztrogén memóriára gyakorolt ​​hatását vizsgáló tanulmányok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a perimenopauza alatti ösztrogénhiány memóriavesztést okoz, és a memória javul a menopauza után.

Egy nagy, 2004 -es tanulmány alátámasztja azt a megállapítást, hogy a hormonális változások a perimenopauza során gyakran a verbális memória romlását okozzák. Úgy találták, hogy ezek a hatások elkülönülnek az öregedés természetes hatásaitól. Ez a tanulmány sok jelenlegi tanulmány alapját képezi. Egy másik négyéves tanulmány pedig arra az eredményre jutott, hogy a nők nem tudnak olyan jól tanulni a perimenopauza alatt, viszont azt is megállapították, hogy a menopauza után a hölgyek visszatértek a perimenopauza előtti tanulási szintre.
Mit tehetünk a memóriazavar elkerüléséért?

A szakemberek szerint van néhány olyan bevált módszer, amely segíthet abban, hogy a hölgyek memóriája a lehető legjobban működjön ebben az időszakban.
Megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés

A megfelelő agyműködéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés. Ez azt jelenti, hogy minden nap, beleértve a hétvégéket is, elegendő alvásra van szüksége a szervezetnek.

A jobb alvás érdekében érdemes csökkenteni a koffeinfogyasztást, valamint megfelelő hőmérsékletet biztosítani a hálószobában. A túl magas éjszakai hőmérséklet amúgy is megnehezíti a nyugodt pihenést, a menopauza időszaka alatt pedig tovább rontja a helyzetet. Érdemes beszerezni egy ventilátort vagy hűtőpárnát.

Ugyancsak nagyon fontos, hogy amennyire csak lehetséges, sötétítsük be a szobát az alváshoz, valamint viseljünk könnyű, szellős, vékony anyagból készült pizsamát.

A megfelelő pihenéshez elengedhetetlen a stressz kezelése is. Ha stresszesek a mindennapok, akkor sajátítsunk el néhány relaxációs technikát. A légzésgyakorlat, a jóga vagy a meditáció segíti a nyugodt, pihentető alvást .

Megfelelő táplálkozás

Egyes szakemberek szerint azok az ételek, amik rosszak a szívnek, azok rosszak az agynak is. Ezért érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket, valamint azokat az ételeket, amelyek túl sok telített zsírsavat és transzzsírsavat tartalmaznak. Jellemzően ilyenek a bő olajban sült, panírozott húsok és zöldségek, valamint a bolti desszertek, töltött pékáruk.

Ezek helyett legyen étrendünk zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, igyekezzünk olyan formában elfogyasztani, ahogy a természetben megtalálhatók, mert olyankor van bennünk a legtöbb vitamin és ásványi anyag. Részesítsük előnybe a zöld színű, leveles zöldségeket, amelyeket akár saláta, akár turmix formájában is fogyaszthatunk.

A pékáruk közül válasszuk a teljes kiőrlésűt, a tejtermékek közül pedig az alacsony zsírtartalmút. Kerüljük a hidrogénezett növényi olajokat, illetve a velük készült feldolgozott élelmiszereket. Helyette fogyasszunk hidegen sajtolt növényi olajokat. Kerüljük viszont az alkoholt, valamint a vörös húst, a cukros üdítőitalokat és bolti desszerteket.
Testmozgás

A testmozgás stimulálja az agyat azokon a területeken, amelyek fontosak a memória és az információfeldolgozás szempontjából. Ezenkívül javítja a hippokampusz működését, ami az agynak a memóriáért felelős része.

A szakemberek szerint a perimenopauza, a menopauza és a posztmenopauza időszaka alatt a hölgyeknek minimum napi 30 percet testmozgással kellene tölteni. A legideálisabb, ha minden napra esik mozgás, de javasolják, hogy hetente legalább 5 alkalommal fordítsunk időt az edzésre. Hatékonyság szempontjából az aerob és az ellenálló edzés kombinációja a legjobb.

Aerob edzésformák például a gyaloglás, a biciklizés, az aerobik óra, a tenisz és a tánc. Az ellenálló edzések közé pedig olyan gyakorlatok tartoznak, mint például a súlyemelés, a gumiszalaggal végzett gyakorlatok, a felülés, a fekvőtámasz és a guggolás.
Az agy edzésben tartása

Bármilyen furcsának tűnik, de az agyat is lehet edzeni. Kiváló eszköz ehhez a keresztrejtvény, a sudoku, a szójáték és a kvízjáték. Az agy megfelelő működéséhez rendkívül hasznos lehet az olvasás is. Válasszunk egy jó regényt, egy folyóiratot vagy bármilyen olvasnivalót, ami nem csak az agyunkra, hanem a lelkünkre is jótékony hatással van.

Ha kedvet érzünk hozzá, akkor új dolgokat is kipróbálhatunk. Például elkezdhetünk hangszeren játszani, nyelvet tanulni vagy bármilyen hobbitevékenységet elsajátítani. Minden új impulzus megdolgoztatja az agyunkat, így elkerülhetjük a memóriazavarokat.
Mit tehetünk a perimenopauza után?

A perimenopauza után következik a menopauza időszaka a maga sajátos tüneteivel, ám ekkor sem szabad elkeseredni, mert számos természetes és biztonságos segítség áll a rendelkezésünkre. Az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő a Promensil, amely természetes úton segít fenntartani a hölgyek életminőségét menopauza alatt és után.

A Promensil fő hatóanyagai a vörös lóhere izoflavonoidok, amelyek segítségével enyhíthető a menopauza számos tünete, mint a kipirulás, a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás, valamint javul az artériák egészségi állapota, és csökken a csontritkulás kialakulásának kockázata.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Körömvirág alkalmazása bőrön
  2023-01-07 22:41:45, szombat
 
  Milyen panaszok esetén ajánlott a körömvirág bőrön való alkalmazása?

A népi gyógyászatban népszerű körömvirágot számos esetben alkalmazhatjuk, beleértve az akné kezelését, a sebgyógyulás elősegítését, és a fertőzések megelőzését is.

A hazánkban is népszerű körömvirágot hosszú idők óta használja az emberiség a legkülönbözőbb bőrpanaszok kezelésére fertőtlenítő, antimikrobiális, sebgyógyító és más jótékony hatásainak köszönhetően. Sokan teaként fogyasztják, mások a körömvirág olaját tartalmazó krémeket és balzsamokat használják előszeretettel a bőrön. Lássuk, mi mindenért lehet érdemes alkalmazni a körömvirágot tartalmazó készítményeket külsőleg!

Antimikrobiális hatás
Vizsgálatokkal igazolták, hogy a körömvirág erőteljes antimikrobiális hatással rendelkezik, így hatékonyan alkalmazható a különböző baktériumok, gombák és vírusok okozta bőrpanaszok és fertőzések megelőzésére és kezelésére egyaránt. A körömvirág hatásos többek között a Candida élesztőgombák ellen, melyek gyakran felelősek a bőrön, a szájban és a nemi szervek területén kialakuló fertőzésekért. Egy kémcsőben végzett vizsgálat szerint a körömvirág az úgynevezett leishmaniasis kialakulásáért felelős parazita növekedését és terjedését is gátolhatja, mely nem csak a bőrsejteket, hanem a belső szerveket, például a lépet és a májat is károsíthatja. 

Akné és gyulladásos pattanások
Laboratóriumi vizsgálatok és felhasználói beszámolók szerint a fent említett antimikrobiális hatásnak köszönhetően a körömvirág kivonata hasznos lehet az acne vulgaris megelőzésében és kezelésében. A körömvirágot tartalmazó arctisztítók, tonikok és arcmaszkok alkalmazása előnyös lehet azok számára, akik természetes megoldást keresnek az akné okozta gyulladásos bőrelváltozások kezelésére, ám a terápia megkezdése előtt ajánlott bőrgyógyászunkkal konzultálni az esetleges bőrreakciók és más mellékhatások elkerülése érdekében.

A bőr reakciója lehet :
Vizsgálatok szerint a körömvirág olaját tartalmazó bőrápolók napi kétszeri alkalmazása javíthatja a bőr általános egészségét és megjelenését. Ez a főként bőr hidratáltságának és feszességének fokozásában figyelhető meg. Egyes beszámolók szerint a kollagéntermelés is elősegíthető és a ráncok megjelenése is késleltethető a körömvirág alkalmazásával, ám ezeket a hatásokat illetően több vizsgálatra van szükség. 

A sebgyógyulás elősegítése
A körömvirágot megtalálhatjuk sebgyógyulást felgyorsító olajokban, kenőcsökben és tinktúrákban, illetve beszámolók szerint a körömvirág leveleiből készített teát szintén felvihetjük a kisebb sebek és fekélyek területére a gyógyulás elősegítésére. A körömvirág támogatja az új, egészséges bőrsejtek termelését, és megfelelő alkalmazás mellett felveheti a küzdelmet a sebek elfertőződéséért felelős baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal is. 

Hogyan alkalmazzuk a körömvirágot a bőrön?
A körömvirág leveléből főzhetünk teát, illetve gyógyszertárakban és webshopokban vásárolhatunk körömvirágolajat, -krémet, vagy olyan komplex bőrvédő és bőrregeneráló készítményeket, melyek a körömvirág mellett más jótékony összetevőket is tartalmaznak a fokozottabb hatás érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A tudatalattid irányit vagy irányítod ?
  2023-01-07 22:21:42, szombat
 
  Ha az emberi elmére gondolunk, általában a tudat fogalmára összpontosítunk - a memóriánkat, kognitív funkcióinkat és intelligenciánkat vesszük figyelembe. A szakértők szerint azonban figyelmen kívül hagyunk egy hatalmas erőt, az emberi elme azon részét, amely képes teljesen megváltoztatni az életünket, ha hajlandóak és képesek vagyunk megismerni és hasznosítani - a tudatalatti elmét.
Az alábbiakban bemutatunk 13 rendkívül érdekes tényt a tudatalatti elméről!

1. A szakértők szerint a tudatalattink irányítja az életünket
Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor visszatekintve hirtelen ráébredünk, hogy robotpilótán működtünk. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a tudatalatti elméd gyakrabban irányítja az életedet, mint gondolnád. A szakértők szerint a tudatalatti az esetek körülbelül 95%-ában felelős az irányításért.

2. A tudatalatti elméhez nem társul verbális nyelv
A tudatalatti elme kommunikációja nem a hagyományos nyelvi eszközökkel történik. A gondolatokat, ötleteket és koncepciókat szimbólumok és asszociációk révén tárolja és közli.

3. A megérzések a tudatalatti működésének eredményei
Az a bizonyos belső megérzés, ami figyelmeztet bennünket arra, ha valami veszélyes dologra készülünk, vagy arra, hogy jobban tesszük, ha elkerülünk egy bizonyos embert, a tudatalatti elme működésének eredménye. Ne hagyd figyelmen kívül ezt a furcsa érzést. Figyelj oda rá, mert ez lehet a titka valami veszélyes vagy komoly dolog elkerülésének.

4. A szokásaink a tudatalatti elme működésének eredményei
Ha meg akarsz szabadulni a rossz szokásaidtól, a tudatalattidban kell keresned a megoldást. Ha meg akarsz törni, vagy át akarsz alakítani egy szokást, az egyetlen hatásós mód, ha ,,átprogramozod" a tudatalattidat. Ha csak a tudatos elme szintjén próbálod megváltoztatni a szokásaidat, nem jársz sikerrel.

5. A tudatalatti mindent szó szerint értelmez
Az információ értelmezésének vagy elemzésének képessége a tudatos elmében található. Ezért fontos tudni, hogy amikor a tudatalatti elme irányít, mindent szó szerint fog értelmezni. Nem fogja tudni értelmezni az apró célzásokat vagy részleteket.
6. A tudatalatti nehezen különbözteti meg a képzeletet a valóságtól

Ha hagyod, hogy a képzeleted átvegye az irányítást, azzal akár félre is vezetheted a tudatalatti elmédet. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az elemzés képessége a tudatos elmében található - ahogy arra az előző pontban rámutattunk. Emiatt elmosódhat a határvonal a valóság és a képzelet között. Ez áll a hipnózis működésének hátterében is.

7. A tudatalatti elme folyamatosan rögzíti a cselekedeteidet, tapasztalataidat
Az emberek gyakran alábecsülik a tudatalatti elme erejét, pedig minden, amit teszünk, mondunk, vagy tapasztalunk, rögzítve van a tudatalattinkban. Ezért olyan értékes eszköz a hipnózis, amikor megpróbálunk hozzáférni bizonyos múltbeli információkhoz. És, ami még lenyűgözőbb, hogy ezek az emlékek örökre megmaradnak.

8. Ne becsüld alá az erejét! Becslések szerint a tudatalatti elme egymilliószor erősebb, mint a tudatos elme
Időnk nagy részét azzal töltjük, hogy tudatos elménket próbáljuk fejleszteni, de a szakértők szerint lehetséges, hogy figyelmen kívül hagyunk egy ennél sokkal nagyobb erőt. Szakértők becslései szerint a tudatalatti elme akár egymilliószor erősebb lehet, mint a tudatos elme.

9. A tudatalatti elméd a korlátok és a hiedelmek forrása
Ha valami valóban megakadályozhat abban, hogy boldog és sikeres légy az életben, akkor az a saját korlátozó meggyőződésed. Ezek a hiedelmek olyan ,,tények", amiket feltétlenül igaznak tartasz, pedig nincs valós alapjuk. Mivel igaznak fogadjuk el őket, a tudatalatti elménk ragaszkodik hozzájuk, és érvényesíti őket a mindennapi életünkben, de ha ráébredünk, hogy ezek a ,,tények" pusztán a képzeletünk szüleményei, felszabadíthatjuk magunkat a hatalmuk alól

10. A tudatalatti elmének hatalmas ereje van, ha a jelenben alkalmazzuk
Bár gyakran tapasztaljuk azt, hogy a múlt hibáin rágódunk, vagy éppen a jövő miatt aggódunk, a tudatalatti elménk képessé bennünket arra, hogy befolyásolni tudjuk a jelen pillanatot. A jelen pillanatra összpontosít, arra, amit itt és most tapasztalsz, és az erre adott reakcióidra.

11. Tudatos elméddel ellentétben a tudatalatti mindig ébren van
A tudatalattid mindig éber, még akkor is, ha te magad nem vagy az. Lehet, hogy nem veszed észre, de a tudatalattid álmodban is hallja a háttérben szóló rádiót, vagy a közelben zajló beszélgetést.

12. A tudatalatti elme ismétléssel programozható
Az emberek általában olyan erőnek tekintik a tudatalattit, ami teljesen kívül esik az irányításukon. Pedig ismétléssel képesek vagyunk programozni a tudatalattinkat. Ez pedig képessé tehet bennünket arra, hogy igazán nagy dolgokat vigyünk véghez.

13. A tudatalattid az álmaidon keresztül kommunikál
A legtöbb ember csupán szórakoztató témaként gondol az álmokra, amikről érdekes lehet beszélgetni, de az igazság az, hogy az álom a tudatalattink által használt kommunikációs forma. A bennük található jelek és szimbólumok konkrét üzenetek továbbítanak. Ha odafigyelsz az álmaidra, és megpróbálod értelmezni azokat, jobban megértheted önmagadat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Agyműködést javító pszichológiai módszerek
  2023-01-07 22:11:04, szombat
 
  A művészetterápia a kreativitás és a pszichológia kombinációja. Nem véletlenül tartalmazza önmagában a ,,terápia" szót, ugyanis a kreatív tevékenységek nyugtató hatásúak, elvonják a bosszantó gondolatokról a figyelmet, pihenhetnek és egyúttal lehetőséget nyújtanak arra, hogy fókuszáljunk és összegyűjtsük a bennünk lakozó erőt, felfedve rejtett erőforrásainkat.

A művészetterápia technikáját először Adrian Hill művész alkalmazta 1938-ban, amikor a tuberkulózisban szenvedő betegekkel kapcsolatos műveiben megemlíti. Ezeket a technikákat az Egyesült Államokban alkalmazták arra, hogy olyan gyerekekkel dolgozhassanak együtt, akik a 2. világháború vesztes országaiból származtak. A művészetterápiát széles körben használják a pszichoterápiában a belső gátlások megszüntetésére, az érzelmi állapot normalizálására és az agyi funkció javítására. Most megmutatjuk, hogy hogyan kell használni a művészetterápiát a mindennapi életben.

Művészetterápiás módszerek:
1. Ha fáradt vagy, rajzolj virágokat.
2. Ha nem bírsz a dühöddel, húzz vonalakat.
3. Ha megsértették a lelkedet, valami formázható anyaggal foglalkozz.
4. Ha unatkozol, fess egy lapra különféle színű festékekkel.

5. Ha a félelem lesz úrrá rajtad, készíts makramét.
6. Ha valami miatt felháborodtál, tépjél egy papírt kis darabokra.
7. Ha valami miatt aggódsz, hajtogass origami figurákat.
8. Ha pihenni akarsz, rajzolj mintákat.
9. Ha valamire emlékezned kell, rajzolj egy labirintust.

10. Ha kétségbeesett vagy, rajzolj utakat és ösvényeket.
11. Ha meg kell értened valamit, és valamiben el kell hogy igazodj, rajzolj egy mandalát.
12. Ha újabb erőre van szükséged, rajzolj tájképeket.
13. Ha a gondolataidat rendszerezned kell, rajzolj négyzeteket.
14. Ha meg kell értened az érzéseidet, rajzolj egy önarcképet

15. Ha megoldást kell találnod egy problémára, rajzolj hullámokat és gyűrűket.
16. Ha egy zsákutcában találod magad, és valamerre tovább kell haladnod, rajzolj csigavonalakat.
17. Ha a célra kell összpontosítanod, rajzolj rácsokat és céltáblákat.
18. Ha elégedetlen vagy valamivel, másolj le egy képet.
19. Ha szomorú vagy, rajzolj egy szivárványt.
20. Ha valamire emlékezned kell, rajzolj színes foltokat.

Winston Churchill azt mondta:

,,A festészet ideális módja a figyelemelterelésnek. Nem tudok semmi mást, ami jobban lefoglalja az elmét anélkül, hogy kimerítené a testet. Bármi is legyen a jelenlegi aggodalmunk vagy a bizonytalanságunk a jövőre nézve, miután a kép elkészült, többé nincs helye a gondolataikban. "
Ezért mindig hagyjunk helyet a kreativitásnak a napi rutinunkban, hogy javítsuk a pszichológiai egyensúlyunkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A teákról
  2023-01-07 21:46:57, szombat
 
  Ne csak a zöld teát preferáljuk, más teák is vannak a világon

Napjainkban igazán nagy kultusza van a teafogyasztásnak. Sokan szeretnek a munkából hazatérve finom teákat fogyasztani és a teakészítéssel kapcsolatos rituálékat is nagyon sokan kedvelik. Az utóbbi években hazánkban is egyre többen teszik le a voksukat az egészséges élet mellett és sokan fogyasztanak zöld teát. Azonban a zöld teán túl is van élet, azaz más teákat is érdemes kipróbálni és megszeretni. Ilyen például a jázmintea, amely méltatlanul szorul a háttérbe, pedig nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, éppen ezért nagyon egészséges. Mutatjuk is, hogy miért igyunk rendszeresen jázminból készült gyógyteát.

A zöld teához hasonlóan a jázmintea is tele van antioxidáns vegyületekkel. Ezek az antioxidánsok védelmet jelentenek a szervezet számára a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival, a krónikus gyulladással és az oxidatív stresszel szemben.

A jázmintea polifenol vegyületekben is bővelkedik. Ezeknek a polifenoloknak katekin a nevük, amelyek ezernyi jótékony hatással vannak az egészségre, például pozitív hatással vannak a szájüreg egészségére, szabályozzák a vércukorszintet, biztosítják a szív egészségét és még a fogyásban is aktívan részt vesznek.

A jázmintea nemcsak a katekin által lehet a segítségünkre, amennyiben fogyni szeretnénk, hanem azzal is, hogy kicsit felpörgeti az anyagcserénket, márpedig ha az anyagcserénk kicsit gyorsabb, akkor a fogyást is hamarabb megtapasztalhatjuk.

Szívvédő hatással is rendelkezik a jázmin, azaz az egyik leghatékonyabb tea lehet a szívbetegségek elleni küzdelemben. Minek köszönhetjük ezt a pozitív hatását? Többek között annak, hogy a polifenolok csökkentik az LDL-koleszterin-szintet, amelynek magas értéke oka lehet a szívbetegségek kialakulásának. Ha magas a koleszterinszint, akkor plakkok képződnek az artériák falán, így szűkítve az ereket, csökkentve a vér áramlását és megnövelve a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatait.

A jázmin az agy működésére is pozitívan hat. Koffeinben és L-teanin nevű vegyületben gazdag, amelyek nemcsak az agyi aktivitást fokozzák, hanem még a hangulatot is szabályozni képesek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tej 7 súlyos mellékhatása
  2023-01-07 21:44:07, szombat
 
  Habár a tej sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, komoly mellékhatásai is lehetnek a fogyasztásának.

1. Puffadás:
A puffadás során a belekben és a gyomorban felesleges gáz gyűlik fel, ami kellemetlen érzést kelt.

Tej. Igyuk vagy ne igyuk? Egészséges vagy egészségtelen?

Miért?
A tehéntej laktózt tartalmaz, ami irritálhatja az emésztést, így gáz képződik.
Tünetek:
Éles alhasi fájdalmak, görcsös érzés az alhasban, puffadás.

2. Hányinger:
A rendkívül kellemetlen érzés a gyomorban hányingert okozhat.
Miért?
A tejben lévő laktóz irritálhatja a gyomrot, ezáltal hányinger kialakulásához vezet. Ennek egyik formája a laktóz intolerancia, amely azt jelenti, hogy a tej vagy tejtermékek fogyasztása után azonnal emésztési problémák lépnek fel.

Tünetek:
Ezeket a hányingerhez hasonló tüneteket nehéz körülírni, mivel nem fájdalomról van szó, inkább egy kényelmetlen érzésről a fejben és a mellkasban. További tünetek lehetnek a szédülés, szórakozottság és fejfájás.

3. Mellrák:
A tej egyik legkomolyabb mellékhatása, hogy akár mellrák kialakulásához is vezethet. A tej ugyanis olyan vegyületet tartalmazhat, ami egy genetikusan előállított mesterséges hormon, amelyet a tehenekbe fecskendeznek, hogy azok több tejet adjanak és jobban tejeljenek a farmokon.

Miért?
Habár szenzációhajhásznak tűnhet, de tényeken alapul, hogy az otthon fogyasztott tej akár mellrák kialakulásához is vezethet.

A mellrák a nőknél leggyakrabban kialakuló rák, melynek az esélye egy a nyolchoz. Mellrák kialakulásához vezethet, ha hormonnal injekciózott tehenek tejéből készült termékeket fogyasztanak a nők. A tejnek ezt a mellékhatását érdemes a legjobban figyelembe venni fogyasztás előtt.

Tünetek:
Csomó a mellben, egyik vagy mindkét mell alakjának vagy méretének megváltozása, csomó vagy duzzanat a hónaljban.

4. Alhasi puffadás:
Az alhasi puffadás során teltségérzet van a gyomorban, ami esetleg meg is lehet dagadva.

Miért?
Az alhasi puffadás a tehéntej magas laktóz tartalmának mellékhatásaként alakul ki. Ez akkor megy végbe, amikor a tej úgy halad végig a vastagbélen, hogy nincs megfelelően megemésztve. 

A puffadás (a laktóz intolerancia egy másik formája) akkor megy végbe, amikor a vékonybél nem képes elég laktáz nevezetű enzimet termelni, amely a laktóz lebontásáért felel a szervezetben.

Tünetek:
A puffadás néha nagyon komoly is lehet. A tünetek között szerepelhet komoly súlyvesztés, súlyos gyomorfájdalom és véres széklet.

5. Vérszegénység:
A tej vérszegénység kialakulásához vezethet a babáknál. A vérszegénység olyan probléma, mely során a vérben hemoglobin hiány tapasztalható.

Miért?
A tehéntej nagyon kevés vasat tartalmaz. Mivel a babák sok tejet fogyasztanak, kevesebb vas kerül a szervezetükbe. Vérszegénység akkor is kialakulhat a babáknál, ha ismeretlen eredetű vérzés lép fel a belekben.

Tünetek:
Sápadtság, kimerültség, légszomj, de ezek a tünetek csak akkor jelennek meg, ha a vérszegénység igazán súlyos.

6. Légzési problémák:
A tej fogyasztása növelheti a váladék és nyálka kiválasztását, így akár légzési problémák kialakulásához is vezethet.

Miért?
Igaz, hogy a tej fogyasztása növelheti a váladék kiválasztását, de nem minden tej ugyanolyan hatású. Vannak olyan tehénfajták, amelyek teje egy béta-CM-7 nevezetű speciális proteint tartalmaz, amely elősegíti a váladék kialakulását mind a légzőszervekben, mint az emésztőrendszerben.

Tünetek:
Köhögés, homloküreg gyulladás.

7. Allergia:
Néhányan allergiásak a tehéntejre, de valójában a tejben lévő proteinekre reagálnak negatív módon, tehát végső soron ezek a proteinek felelnek az allergiás reakciók létrejöttéért a szervezetben.

Miért?
A túró a tej proteinjeiből összesen 80%-ot tartalmaz, míg a savóban (a tej vizesebb része) körülbelül a megmaradó 20%-nyi protein található meg. Ha valaki allergiás a tejre, és ezeket a proteineket fogyasztja el valamilyen módon, akkor a szervezet hirtelen úgy fogja érezni, hogy ezek az anyagok károsak a számára. Ezekkel az anyagokkal (proteinekkel) az immunrendszer veszi fel aztán a harcot, ami következményeképp allergiás reakciók is felléphetnek a szervezetben.

Tünetek:
Zihálás, viszkető vagy könnyes szemek, vörös foltok a bőrön.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A húgysavszint csökkentése
  2023-01-07 21:39:50, szombat
 
  Hogyan csökkentsük természetes módon vérünk húgysavszintjét?

Vérünk magas húgysavszintjének több oka is lehet. Az egyik lehetőség, hogy a szervezetben megnő a húgysavtermelés, a másik pedig, hogy csökken a húgysav kiválasztás a veséken keresztül.

Az emelkedett húgysavszint következménye a köszvény kialakulása, de mellett megnő a vesekő és a veseelégtelenség kialakulásának esélye is. Emellett pedig több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a vér magas húgysavszintje növeli a vérnyomást és szív és érrendszeri betegségekhez vezethet.

A vér normál húgysavszintje:

férfiaknál: 3,4-7 mg/dl
nőknél: 2,4-6 mg/dl

Bizonyos külső tényezők is elősegíthetik a magas húgysavszint kialakulását:
magas purin tartalmú táplálkozás
túlzott alkoholfogyasztás
veseelégtelenség
túlsúly, elhízás
pajzsmirigy alulműködés
genetikai tényezők
cukorbetegség
acidózis
egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók)

A legjobb természetes gyógymódok a vér húgysavszintjének csökkentésére.

1, Almaecet
Az almaecet természetes méregtelenítőként segít eltávolítani a szervezetből a felgyülemlett húgysavat. A benne található almasav hasítja és eltávolítja a húgysavat testéből. Emellett az almaecet segít fenntartani a szervezet normál pH-egyensúlyát, gyulladáscsökkentő és erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Adjon egy teáskanál almaecetet egy pohár tiszta vízhez és fogyassza napjában 2-szer, 3-szor.

2, Citromlé
A citromlé lúgosító hatású szervezetünkre, s ez a lúgosító hatás, plusz a benne lévő C-vitamin csökkenti a vér húgysavszintjét.

Adja hozzá egy citrom levét egy pohár langyos vízhez. Fogyassza minden reggel éhgyomorra. Figyeljen arra, hogy naponta vigyen be szervezetébe 1000mg jó minőségű C-vitamint.

3, Cseresznye
A cseresznye és más sötétszínű bogyós gyümölcsök, mint pl. az áfonya, csökkentik a húgysavszintet. Emellett antocianidinekben is gazdagok, amik csökkentik a gyulladás mértékét a szervezetben.

Fogyasszon egy héten át minden nap egy csésze cseresznyét vagy meggyet, adjon hozzá áfonyát, epret, és mellette fogyasszon paradicsomot, paprikát és más, C-vitaminban gazdag zöldséget, gyümölcsöt.

4, Szódabikarbóna
A szódabikarbóna rendkívül hatékony húgysav csökkentő, emellett a köszvényes fájdalmat is mérsékli. Segít helyreállítani a szervezet megfelelő pH-egyensúlyát, és segíti a húgysav kiürülését a szervezetből.

Keverjen fél teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízhez és két héten át igyon belőle naponta négyszer.

5, Olíva olaj
Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, E-vitaminban gazdag és antioxidáns, gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, s ezek mind jótékony hatásúak emelkedett húgysavszint esetén.

6, Víz
Fogyasszon minél több vizet! A víz felhígítja a húgysav koncentrációját, stimulálja a veséket és segít eltávolítani a fölösleges húgysavat testünkből.

Emellett a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás segít megelőzni a köszvényes roham kialakulását is.

Igyon naponta legalább 10 pohár vizet.

7, Alacsony purin tartalmú étrend
A purinok nitrogén tartalmú vegyületek, melyek húgysavra bomlanak le, emelve annak szintjét a vérben. Legnagyobb mennyiségben az állati eredetű fehérjékben találhatók.

Magas purin tartalmú táplálékok:
- hús, hal, pulyka

- gomba

- hüvelyesek

- sör

8, Magas rosttartalmú ételek és keményítők
A magas rosttartalmú ételek felszívják a húgysavat és segítik annak kiürülését a szervezetből. A keményítőt tartalmazó ételek purin szintje alacsonyabb.

Miket érdemes fogyasztani?
teljes kiőrlésű gabona
alma, narancs, körte, eper, banán
rizs, teljes kiőrlésű tészta
quinoa
zab
burgonya
papaya

9, Tejtermékek
Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása csökkenti a vér húgysav szintjét és a köszvény kialakulásának esélyét.

10, Búzafű dzsúsz
A búzafű lé lúgosítja a szervezetet, C-vitaminban, klorofillban gazdag, segíti a szervezet méregtelenítését. Kiváló fehérje és aminosav forrás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A vesék egészségesen tartása egyszerű módszerekkel
  2023-01-07 20:51:43, szombat
 
  A vese az egyik legfontosabb szervünk, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit és mennyit iszunk és mennyire élünk egészséges életmódot. De nem is olyan könnyű és egyszerű feladat egészségesen tartani, a vesék állapotát ugyanis nagyban befolyásolják azok a gyógyszerek, amelyeket fogyasztunk.

Például a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is károsíthatják a veséket, de az antibiotikumok sem éppen veszélytelenek, már ami a vesék egészségét illeti, némelyik károsan hathat amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. Ez még akkor is előfordulhat, ha egyébként egészséges vesével rendelkezünk, de ez az állítás fokozottabban igaz, ha már jelentkeznek a betegség tünetei.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen ételeket és italokat veszünk magunkhoz, hiszen ezek érintik a veséinket is, ezért sem kellene mértéktelenül fogyasztanunk zsírt, sót és cukrot. A nem megfelelő étrend előbb-utóbb szívbetegséget, elhízást, cukorbetegséget, illetve vesebetegséget okozhat. Az egészséges étrend alapja a sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonák, de csak kevés vagy semennyi feldolgozott élelmiszert tartalmaz.

A víznek nagy szerepe van, hiszen fontos tápanyagokat juttat a vesékbe, amely a méreganyagokat a vizeletbe választja ki, hogy aztán a húgyhólyagba juttassa. Amennyiben a vesék munkáját meggátolja valami, úgy nemcsak a vesekő, hanem a húgyúti és a vesefertőzések kockázata is megnő. Még az enyhe kiszáradás is károsíthatja a veséket.

Az egészséges táplálkozás segíthet megelőzni az olyan betegségeket, mint a szívbetegség vagy a diabétesz, amelyek vesebetegséghez vezethetnek. A testmozgás azonban csak mérsékelten jó a testünknek, a túlzásba vitt edzések ugyanis szintén hozzájárulhatnak a vesék károsodásához.

Fontos tudni, hogy azok, akik szívbetegségben, cukorbetegségben, illetve magas vérnyomásban szenvednek, nagyobb az esélyük a vesebetegség kialakulására. Ennek megelőzése kulcsfontosságú és a rendszeres szűrések is segíthetnek a prevencióban.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okozhat a vesékben, hiszen dehidratációt okoz, nem beszélve más betegségek kialakulásáról, mint például cukorbetegség vagy szívbetegség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A gyökérzöldségek jó hatásairól
  2023-01-07 20:50:05, szombat
 
  Táplálkozzunk egészségesen, együnk gyökérzöldségeket!

A gyökérzöldségek az egészséges étrend szerves részét képezik. Ebbe a csoportba nagyon sokféle zöldség beletartozik. Lássuk is, melyek ezek és milyen hatásaik vannak az egészségre!

A petrezselyem már évszázadok óta az emberek egyik kedvenc gyökérzöldsége. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, rostokat, mangánt és káliumot. A C-vitamin fokozza az immunitást, a felső légúti betegségek kialakulásának a kockázatait, illetve megfázás esetén jelentősen le tudja rövidíteni a betegség időtartamát.

A cékla az egyik legtáplálóbb gyökérzöldségnek számít, mivel rostokban, folsavban és mangánban is rendkívül gazdag. A cékla gazdag forrása ezen kívül a nitrátoknak, amelyek aktívan részt vesznek az erek tágításában, így csökkentve a magas vérnyomás és ezzel együtt a szívbetegség kialakulásának a kockázatait. A cékla nagyon egészséges és hasznos, mivel rákellenes hatásai is kiemelkedőek.

A retek is nagyon egészséges, ha fogyókúrázunk, mindenképpen illesszük be az étrendünkbe, mivel alacsony szénhidrát- és kalóriatartalommal rendelkezik. A retek rostban és C-vitaminban is bővelkedik. Érdemes akkor is fogyasztani, ha hajlamosak vagyunk a gombás fertőzésekre, mivel a retek egyik pozitív jellemzője, hogy gombaellenes hatása is van.

Napjainkban nagy kultusza van az édesköménynek. Sokan szeretik és a gasztronómiai műsorokban is előszeretettel készítenek belőle mindenféle finomságot. Ez a gyökérzöldség nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ellenben mangánban, folsavban és C-vitaminban rendkívül gazdag. Olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek aktívan részt vesznek a szénhidrát-anyagcserében, és ezzel pedig a vércukorszintet tudják csökkenteni. Az édesköménynek kiemelkedő az antimikrobiális tulajdonsága is, egy nagyszerű zöldség lehet a bakteriális fertőzésekkel szembeni védekezésben.

Az egyik legismertebb gyökérzöldség nem más, mint a sárgarépa. Nagyon tápláló, mivel tele van értékes és a szervezetünk számára nagyon hasznos tápanyagokkal, mint például K-vitaminnal, A-vitaminnal és béta-karotinnal. Mind az A-vitamin, mind pedig a béta-karotin nagyon hasznos antioxidánsnak számít. Azok, akiknek magas a koleszterinszintje, fogyasszák a sárgarépát rendszeresen, mivel csökkenteni tudja a koleszterinértékeket.

A zellert nagyon sokan kedvelik, mivel nagyon sokféle étel készíthető ebből a zöldségből. A zöldség K-vitaminban is bővelkedik, amelyre nemcsak a csontok egészségének megőrzéséhez, hanem a véralvadáshoz is szükségünk van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 461 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1149
  • e Hét: 9931
  • e Hónap: 41417
  • e Év: 246118
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.