Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Parkinson-kór – Melyek lehetnek a korai tünetek?
  2023-01-08 17:57:41, vasárnap
 
  A Parkinson-kórt nehezen lehet felismerni. A cikkben olyan korai tünetekről lesz szó, amelyek segíthetnek abban, hogy időben felismerjük a bajt!

A Parkinson-kór egy neurológiai mozgászavar, amely azokból az agysejtekből indul ki, amelyek a mozgás irányításáért felelősek. Az agysejtek, vagy más néven neuronok dopamint termelnek. A Parkinson-kór akkor alakul ki, ha a dopamin szintje alacsonnyá válik a szervezetünkben. Bár magát a betegséget nagyon nehéz felismerni, mégis vannak olyan jelek, illetve tünetek, amelyek megjelenése aggodalomra adhat okot. Nézzük, hogy melyek ezek!
Megváltozott kézírás

A Parkinson-kór elsősorban az idősebb korosztályt fenyegeti, és mivel idősebb korban amúgy sem ritka, hogy megváltozik a kézírás, ezért ezt a korai tünetet csak kevesen ismerik fel. Ha változás viszonylag rövid időn belül következik be, akkor érdemes jobban odafigyelni. A Parkinson-kórban szenvedők ugyanis nehezebben tudják irányítani a mozgásukat az agyban bekövetkező változások miatt. Ez pedig megnehezíti az olyan finommotoros készségeket, mint például a kézírás. Jellemző tünet, hogy a kézírás eleinte a megszokotthoz hasonló, majd a terjedelem növekedésével megváltozik. Néhány sor után a betűk egyre kisebbek lesznek, a szavak zsúfoltakká válnak, és az egész írásképre egyfajta összeszűkülés lesz jellemző.

Remegés
Talán ez a legismertebb korai tünete a Parkinson-kórnak. Eleinte csupán az ujjak, esetleg a kéz vagy a láb remeg meg néhányszor. Ezt leginkább az érintett veszi észre, korai fázisban külső szemlélőnek még nem tűnik fel. A betegség előrehaladtával azonban a remegés erősödik, és mások számára is láthatóvá válik.

Alvásproblémák
A Parkinson-kór lehet felelős a megmagyarázhatatlan, indok nélküli mozdulatokért is. Nem ritka a hirtelen, nem szándékos rúgás, csapás, esetleg ágyról való leesés sem. Ezek a kontrollálhatatlan mozgások sok betegnél alvásproblémákat okozhatnak. Ha csak alkalmanként tapasztalunk ilyen jellegű mozgást, akkor nem kell aggódni, ha viszont rendszeresen visszatérnek a mozdulatok, akkor érdemes odafigyelni rájuk.

Lassú és merev mozgás
 A Parkinson-kór főleg az idősebb korosztályt veszélyezteti. Ebben a korban amúgy is nehezen megy a reggeli felkelés, merevnek, lassúnak érezhetjük a mozgásunkat. A Parkinson-kór esetében tapasztalható merevség és lassúság abban különbözik ettől az életkori sajátosságtól, hogy a tüneteket a mozgást irányító idegsejtek károsodása okozza, illetve a tünetek a kezdeti fázis után nem múlnak el, hanem kitartanak akár az egész nap folyamán is.

A Parkinson-kórban szenvedők úgy érezhetik, hogy nem tudják koordinálni a mozgásukat, egyes mozdulatok durvává és irányíthatatlanná válnak, sőt idővel megfigyelhetővé válik a jellegzetes csoszogó járás is.

Halk, rekedt beszédhang
A Parkinson-kór hatással lehet a beszéd módjára is. A betegség korai szakaszában még nem figyelhetők meg drámai változások, csupán annyi, hogy az illető többször suttog, esetleg rekedt hangon beszél. Sokan összekeverik ezeket a tüneteket a megfázáskor tapasztalt tünetekkel. A kettő közötti különbség az, hogy a Parkinson-kór által okozott panaszok nem múlnak el rövid időn belül úgy, mint egy egyszerű megfázás esetén.

Kifejezéstelen arc
A betegség megnehezíti az arc kis izmainak mozgását és irányítását, emiatt a Parkinson-kór korai tünetei közé sorolják a kifejezéstelen arcot és az üres tekintetet. Nem ritka, hogy egy könnyed, családi beszélgetés során is szomorú, komoly arckifejezéssel ül az érintett az asztalnál, annak ellenére, hogy nincs oka rá. A pislogás ritkulása szintén figyelemfelkeltő jel lehet.
Testtartás megváltozása

A testtartás változása szintén a kór korai tünete lehet. Oka a koordinációs képesség és az egyensúly fokozatos elvesztése lehet. Gyakran megfigyelhető, hogy a testtartás hajlott, más szóval görnyedt lesz és úgy is marad. Ez a megváltozott testtartás nem keverendő össze azzal, ha valaki például hátfájás miatt vesz fel egy merev tartást, mert abban az esetben a gyógyulás után képes visszaegyenesedni, míg a Parkinson-kór esetén ez elmarad.

A Parkinson-kór felismerése nem könnyű, mégis fontos, hogy odafigyeljünk önmagunkra, és ha a fenti tünetek közül többet is felfedezünk egy időben, akkor beszéljünk háziorvosunkkal. A korai fázisban csupán apró változásokat tapasztalhatunk, ezért, ha úgy érezzük, hogy a fizikai mozgásunkban vagy a viselkedésünkben megmagyarázhatatlan változások történtek, akkor ne késlekedjünk, mert az időben elkezdett kezelések sokkal eredményesebbek lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Neuropátia és kezelése
  2023-01-08 17:54:07, vasárnap
 
  Neuropátia esetén a perifériás idegrendszer idegei nem működnek megfelelően.

europátia esetén elsősorban a végtagokban érezhetünk tüneteket. Jellemzően fájdalmat, zsibbadást, viszketést, égő vagy bizsergő érzést tapasztalhatunk. A perifériás idegrendszer zavara leggyakrabban a végtagokat érinti, azonban az sem kizárt, hogy belső szerveinkre is hatással lehet.

Neuropátia hátterében az idegek sérülése állhat, amelyek sérülés, krónikus betegség, fertőző betegség, gyógyszerszedés, vitaminhiány, esetleg genetikai rendellenesség miatt alakulhat ki. Nagyon gyakran jár együtt cukorbetegséggel, vesebetegséggel, pajzsmirigy-alulműködéssel vagy májelégtelenséggel. Mindezek mellett a neuropátia egyes autoimmun betegségek tünete is lehet.

Neuropátia esetén alkalmazhatunk étrend-kiegészítőket, azonban minden esetben járjunk el körültekintően, és egyeztessünk a kezelőorvossal a választott termékkel kapcsolatosan.

Nézzük, hogy milyen étrend-kiegészítők lehetnek a segítségünkre a neuropátia kezelésének kiegészítésére!
1.B-vitaminok
A B-vitaminok hasznosak a neuropátia kezelésében, mivel támogatják az idegrendszer egészséges működését. A perifériás neuropátiát, amely során a lábujjakban, a lábfejben és a lábszárban tapasztalunk tüneteket, néha a B-vitamin hiánya okozza.

Ha B-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt választunk, akkor figyeljünk arra, hogy mindenképpen tartalmazzon B1-, B6- és B12-vitamint. A B1-vitamin szakértők szerint csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, valamint megakadályozza a sejtek károsodását. A B6-vitamin segíthet megóvni az idegvégződéseket, de a fogyasztása során nem szabad túllépni az ajánlott mennyiséget, mert túlzott fogyasztása esetén ellentétes hatást érhetünk el vele. A B12-vitamin pótlására pedig azért van szükség, mert a neuropátia egyik kiváltó oka lehet a B12-vitamin hiánya, ami megfelelő pótlás nélkül akár maradandó idegkárosodást is okozhat.

B-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a baromfi, a hal, a tenger gyümölcsei, a tojás, az alacsony zsírtatalmú tejtermékek és a zöldségek.

Étrendkiegészítők közül jótékony hatású lehet a sörélesztő fogyasztása. A Mannavita Nemes-Sörélesztő pehely természetesen előforduló fehérje, számos vitamint és nyomelemet tartalmaz, valamint a legjobb természetes B-komplex forrás. Fogyasztása egyszerű, kellemes, sajthoz hasonló íze miatt akár önmagában is fogyasztható, de beletehetjük vízbe, tejbe, gyümölcslébe vagy akár zöldséglébe is.

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a B-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása elősegítheti az idegek helyreállítását, mert a B-vitaminok felgyorsíthatják az idegszövetek regenerálódását és javíthatják az idegműködést. A B-vitaminok ugyancsak hasznosak lehetnek a fájdalom és a gyulladás enyhítésében is.

2.Alfa-liponsav
Az alfa-liponsav egy értékes antioxidáns, amely hasznos lehet a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések okozta neuropátia kezelésében. Egyes szakemberek szerint csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja az idegfunkciókat, és enyhítheti a lábaknál és a karoknál fellépő kellemetlen tüneteket, mint például a fájdalom, a viszketés, a bizsergés, a szúró és égő érzés, valamint a zsibbadás.

Alfa-liponsavban gazdag ételek közé tartoznak:
máj
vörös hús
brokkoli
sörélesztő
spenót
brokkoli
kelbimbó

Az alfa-liponsavat étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük. A Hepadex gyógynövény kivonat például egy olyan okosan megtervezett, 15 féle hatóanyagot tartalmazó készítmény, amely többek között alfa-liponsavat is tartalmaz. Szedése ugyancsak ajánlott cukorbetegség, gyenge májfunkciók, pajzsmirigyproblémák és méregtelenítés esetén.

3.NAC, azaz N-acetil-cisztein
Az N-acetil cisztein egy antioxidáns, a cisztein egyik formája, amely alkalmazható a neuropátiás fájdalom kezelésére és a fellépő gyulladás csökkentésére. 2010-ben végeztek néhány állatkísérletet, amely során megállapították, hogy a NAC csökkentette a neuropátiás fájdalmat, és javította a motoros kordinációs képességet. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően pedig enyhítette az idegkárosodást és az oxidatív stresszt.

Az N-acetil-cisztein természetes formában nem található meg az élelmiszerekben, ezért étrend-kiegészítő fogyasztásával tudjuk pótolni a számunkra szükséges mennyiséget. A korábban említett Hepadex gyógynövény kivonat az alfa-liponsav mellett tartalmaz N-acetil-ciszteint is, így ennek fogyasztása segíthet a neuropátia kezelésében.

4.Kurkumin
A kurkumin gyulladáscsökkentő, antioxidáns tartalmú vegyület, amely fájdalomcsillapító tulajdonságáról ismert. Segíthet enyhíteni a kezek és a lábak zsibbadását és bizsergését. Egy 2013-as kutatás során azt figyelték meg, hogy a kurkumin hasznos lehet a neuropátia korai szakaszában, ugyanis megakadályozhatja a krónikus neuropátiás fájdalom kialakulását.

2014-ben egy állatkísérlet során vizsgálták a kurkumin hatását. A vizsgálat során megállapították, hogy a kurkumin csökkentette a kemoterápia által kiváltott neuropátiát azoknál az egereknél, amelyeknek 14 napig adták. Megfigyelték, hogy pozitív hatással volt a fájdalomra, a gyulladásra és a funkcióvesztésre. A vizsgálat eredményei bizalomra adhatnak okot, de a kutatók kiemelték, hogy még további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

A kurkumint a Kurkunex étrend-kiegészítő segítségével tudjuk kényelmesen és biztonságosan pótolni szervezetünkben. A Kurkunex étrend-kiegészítő tartalmaz kurkuma kivonatot, kurkumát, gyömbér kivonatot, fekete bors és cayenne bors kivonatot, valamint cinket és B6-vitamint, amelyek növelik a kurkumin felszívódásának hatékonyságát. Az étrend-kiegészítő kapszula formában kapható, melyből 3x1 tabletta szedése ajánlott naponta a felnőttek számára.

5.Halolaj
A halolaj gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása, valamint a sérült idegek helyreállításában betöltött szerepe miatt lehet segítségünkre a neuropátia kezelésében.

Egy 2017-es tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatékonysággal alkalmazható a halolaj a diabéteszes perifériás neuropátia kezelésében. Megállapították, hogy a halolaj lassíthatja a progressziót és visszafordíthatja a diabéteszes neuropátiát. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai hasznosak a fájdalom és a kellemetlen érzés csökkentésében. Bár az eredmények ígéretesnek bizonyultak, a kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

A Mannavita MegaKrill olaj fenntartható halászatból származik, ami azt jelenti, hogy a szigorúan ellenőrzött halászatokban halászott halakból nyerik, amelyek nem károsítják, és nem borítják fel a tengeri ökoszisztémát. Krill olajat és halolajat is tartalmaz, így komplexebb hatást fejt ki, mintha csak krill olajat vagy csak halolajat szednénk külön. Nyugodtan fogyasztható folyamatosan, nem szükséges szünetet tartani a fogyasztásában.

6.Apirax méhméreg
Az Apirax méhméreg egy külsőleg alkalmazható készítmény, amely gyógynövényeket és más természetes hatóanyagokat tartalmaz. Alkalmas az ízületi és egyéb végtag fájdalmak külsődleges enyhítésére. Mivel az Apirax méhmérget tartalmaz, ezért kizárólag külső használatra ajánlott, nem kerülhet szembe, nyálkahártyára, valamint sérült vagy irritált bőrfelületre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Memóriaserkentés természetesen
  2023-01-08 17:48:48, vasárnap
 
  Így fokozhatjuk agyműködésünket és serkenthetjük memóriánkat természetesen!

Memóriapanaszok? Koncentrációs zavarok?
Íme egy hatóanyag a vegánok, egy pedig a mindenevők számára, amelyek fogyasztásával természetesen óvhatják agyuk egészségét! 

Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy milyen az, amikor elkalandoznak gondolataink, nem tudunk koncentrálni és bárhogyan próbálunk emlékezni, nem jut eszünkbe egy fontos dátum, vagy egy rég látott ismerős keresztneve. Történjen ez az iskolában, a munkahelyen, vagy egy baráti beszélgetés kellős közepén, sokunk került már hasonló kellemetlen helyzetbe. 

Számos tényező közrejátszhat a memóriazavarok kialakulásában, a nem megfelelő alvástól kezdve a gyógyszerek mellékhatásain át az idegrendszeri panaszokig. A mai cikkben két olyan hatóanyagra fordítjuk a figyelmünket, melyek fogyasztásával természetesen védhetjük agyunk egészségét és serkenthetjük működését. Lássuk mik ezek!
1. Kurkumin

A sokak által kedvelt és használt kurkuma a benne található, antioxidáns hatású természetes fenolnak, a kurkuminnak köszönhetően egy igazi csodaszer. Az “arany fűszer" nem csak egy a vegánok, vegetáriánusok és növényi alapú táplálkozást követők számára is fogyasztható gyulladáscsökkentő, hanem agyunk egészségét is fokozhatjuk alkalmazásával. 

Bizonyított, hogy a kurkumin képes átjutni a vér-agy gáton. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül bejuthat az agyba és képes lehet természetes védelmet nyújtani agysejtjeink számára.

Klinikai tanulmányok beszámolói szerint a kurkuma segíthet a memória javításában is, ezért számos kutatás kezdte vizsgálni az Alzheimer-kórral összefüggő memóriazavarokra gyakorolt hatását is. Ezekből kiderült, hogy a kurkuminnal elősegíthetjük az Alzheimer-kór egyik fő tünetének tekintett amiloid plakkok oldását is. 

Az utóbbi években azt is felfedezték, hogy a kurkumin fokozza a szerotonin és a dopamin “boldogsághormonok" szintjét és ezáltal javíthatja a hangulatot és csillapíthatja a szorongás és a depresszió tüneteit. 

A vegán Mannavita Kurkunex a kurkuma mellett a kurkumin felszívódását fokozó fekete bors kivonatot is tartalmaz. Ezeken felül olyan további idegvédő hatóanyagok is találhatóak benne, mint például a B6-vitamin és a cink, így alkotva egy rendkívül hatásos egységet a memória javítására, illetve a depresszió és a szorongás kezelésére is.
2. EPA és DHA omega-3 zsírsavak

Az omega-3 esszenciális zsírsavakban gazdag halak és tengeri herkentyűk, mint például a lazac, a pisztráng, a hering, a szardínia és a krill köztudottan jótékony hatással vannak agyműködésünkre. Agyunk majdnem kétharmadát zsírszövetek alkotják, ezek fő építőelemei közé tartoznak az omega-3 zsírsavak. Így nem meglepő, hogy ezek a zsírok nélkülözhetetlenek a tanuláshoz és a memória megfelelő működéséhez is. Túlzottan alacsony szintjük tanulási és emlékezeti zavarokhoz, illetve akár depresszióhoz is vezethet.

Klinikai kutatások szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak halat, általában nagyobb szürkeállománnyal rendelkeznek. Ez nagyban befolyásolja a döntési folyamatokat, az emlékezetet és az érzelmeket vezérlő idegközpontokat is.

Az olajos halak a kurkumához hasonlóan szintén lassíthatják az életkorral összefüggő szellemi hanyatlást és mentális zavarok kialakulását, illetve csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát.

A fenntartható halászatból származó Mannavita Mega Krill a növényi, vegán forrásokkal szemben az omega-3 zsírsavakat aktív, EPA és DHA formákban tartalmazza és hatékony az ízületek, a szív- és érrendszer, a szem és az agy védelmében is. 

A fenti információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a személyre szabott szakorvosi ellátást. Új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészünkkel!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes lendület az agy számára
  2023-01-08 16:58:17, vasárnap
 
  Nootropikumok - Természetes lendület az agy számára

A nootropikumok hatással vannak a memóriára, a kreativitásra, az éberségre és az általános kognitív funkciókra, sőt az öregedéssel együttjáró mentális hanyatlást is megelőzhetik. 

A nootropikumok közé soroljuk mindazokat az élelmiszereket, étrend-kiegészítőket és szintetikus gyógykészítményeket, amelyek a klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók szerint pozitívan befolyásolhatják gondolkodási és információ-feldolgozási képességünket. A nootropikumként ismert természetes étrend-kiegészítők lehetnek növényi és állati eredetűek egyaránt és ezek közül számos hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Ezek a jótékony hatású élelmiszerek aktív hatóanyagaiknak köszönhetően védhetik az agy egészségét, sőt, még az azt érintő betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik rendszeres és megfelelő alkalmazás mellett.

Ezek hallatán nem véletlen, hogy népszerűségük egyre növekszik, ám joggal merül fel a kérdés: Hogyan hatnak a nootropikumok? 

Hogyan hatnak a nootropikus étrend-kiegészítők és élelmiszerek?

A nootropikus táplálékkiegészítők és élelmiszerek képesek közvetlenül megváltoztatni az agy működését. Ennek feltételezett okai egyrészt a neurotranszmisszióra, vagyis az agyunk neuronjai közötti jelzésekre, másrészt a bioenergetikára, más néven az agy energiafelhasználására gyakorolt hatásuk, harmadrészt pedig azon tulajdonságaik, melyek révén védelmet nyújtanak a neuronok számára a különböző károsodásokkal és működési zavarokkal szemben. A nootropikumok alkalmazása tehát ily módon előnyösen befolyásolhatja a kognitív funkciókat, köztük a figyelmet és az éberséget, illetve a memóriát. 

A nootropikumok közvetetten is képesek befolyásolni agyfunkcióinkat. Ezen hatások közé tartozik az agyműködésre ható hormonok szintjének megváltoztatása, valamint a kognitív funkciókat befolyásoló rendellenességek, mint például az álmatlanság, a szorongás és a depresszió enyhítése is. 

A vényköteles nootropikus gyógyszereket gyakran alkalmazzák a terápia részeként olyan panaszok esetében, mint például az Alzheimer-kór, a skizofrénia, a stroke, vagy akár a figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség (ADHD).

Melyek a legnépszerűbb természetes nootropikumok?
Az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt recept nélkül is hozzáférhető nootropikum nem más, mint a koffein. Sokunk megtapasztalta már a koffeintartalmú italok, köztük a kávé és a zöld tea éberséget fokozó hatását és legtöbben pont ezért fogyasztjuk napi rendszerességgel ezeket. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, így kevésbé érezzük magunkat fáradtnak. Klinikai kutatások szerint a kávéban és a teában található koffein nem csak energizál, hanem javíthatja a memóriát és a reakcióidőt, illetve az általános agyműködést is.

Egyre többen fogyasztanak a kávé helyett antioxidánsokban, polifenolokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag yerba mate teát, mely a kávéval ellentétben nem ront az alvás minőségén. A Mate Tea Selecta Energy Guarana a yerba mate mellett guaranát is tartalmaz, amely szintén egy jól ismert nootropikum. Az agyi funkciókat javító hatása mellett fogyasztása ajánlott még az immunrendszer védelmére, illetve a gyomor- és bélrendszer egészségének megőrzésére is.

A leggyakrabban fogyasztott természetes nootropikumok közé tartozik még például a B6-vitamin, az omega zsírsavak, illetve a ginkgo biloba is.

Mennyire biztonságos a nootropikumok alkalmazása?
Sokunk fogyaszt különböző nootropikus élelmiszereket napi rendszerességgel. Ezek általában biztonságosak, ám természetesen mint minden étrend-kiegészítő vagy élelmiszer esetében, fennáll az intolerancia vagy az allergia kialakulásának veszélye. A nootropikum hatású készítmények kölcsönhatásba léphetnek a már alkalmazott gyógyszerekkel is, ezért új étrend-kiegészítő alkalmazása, illetve meghatározó életmódbeli változtatások előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
10 étel, ami migrént okozhat!
  2023-01-08 16:48:55, vasárnap
 
  Lüktető fejfájás, hányinger, fényérzékenység, ezek a migrén tünetei. Sokan nem is gondolnák, hogy bizonyos ételek is kiválthatják a rohamot.

A migrén sokkal gyakrabban kínozza a hölgyeket, mint az urakat. Vannak olyan jellemző tünetek, amelyek akár napokkal előbb is jelezhetik a migrénes roham közeledtét. Akik gyakran küzdenek vele, ők már jól ismerik ezeket a jeleket, akik pedig még nem tapasztalták meg a migrént, azoknak hasznos az alábbiakat szem előtt tartani.

A migrénes rohamot előre jelezheti például a néhány órán keresztül tartó hangulatingadozás, fáradtság, ásítási kényszer, hangérzékenység, fokozott étvágy és székrekedés. Bár ezek a tünetek más egészségügyi problémákhoz is kapcsolódhatnak, mégis azoknál, akik gyakran élnek át migrénes rohamot, megfigyelhető a jelenlétük.

A migrén jellemzően lüktető, féloldali, halántéknál jelentkező fejfájás. Néha a fájdalom érezhető a homloktájon és a szemek környékén is. A fájdalom és a panaszok általában nyugalmi állapotban, valamint sötét környezetben csökkennek. Maga a migrénes roham egy-két órás időtartamtól egészen egy-két napos időtartamig is terjedhet.

A migrén kiváltó okai között a szakemberek megemlítik a hormonális változásokat, a stresszt, a kimerültséget, a környezeti tényezőket, illetve az elfogyasztott ételeket. Ma a utóbbira koncentrálunk, azaz megnézzük, hogy melyek azok az ételek, amelyek migrént okozhatnak.
Mely ételek válthatnak ki migrénes rohamot?

1.Koffein

Sajnos a túl sok koffein, illetve a koffein megvonása is okozhat migrénes rohamot az arra érzékenyeknél. A szakemberek nem csak a kávé fogyasztását sorolják ide, hanem úgy gondolják, hogy bármilyen más koffein tartalmú ital vagy étel elfogyasztása is panaszokat okozhat. Ezek alapján ide tartoznak a koffein tartalmú teák, az energiaitalok, de még az étcsokoládé is.

2.Mesterséges édesítőszerek

A szakemberek úgy gondolják, hogy a mesterséges édesítőszerek, különösen az aszpartám, szintén felelőssé tehető a migrénes rohamok kialakulásáért. Felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak az apró kis édesítőtabletták tartalmaznak mesterséges édesítőszert, hanem számos feldolgozott élelmiszer összetevői között is találhatunk ilyen adalékanyagokat. Ha hajlamosak vagyunk migrénre, akkor vásárlás előtt alaposan nézzük át az összetevők listáját, illetve kerüljük a ,,light" felirattal ellátott termékeket.

3.Alkohol

Egy tanulmány szerint a résztvevők 35%-a jelölte meg az alkoholt, mint a migrén elsődleges kiváltó okát. Közülük is 77% mondta azt, hogy az alkoholos italok közül a vörösbor jelenti a legnagyobb kockázati tényezőt. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az alkohol azért növeli a migrén kialakulásának kockázatát, mert vizet von el a szervezetből, a kiszáradás pedig hozzájárul a fejfájás, adott esetben a migrén kialakulásához.

4.Csokoládé

Bármilyen nehéz is beismerni, de aki érzékeny és hajlamos migrénes rohamokra, annak nagyon óvatosnak kell lennie a csokoládé fogyasztásával. Egy tanulmány szerint a csokoládé a kiváltó okok között a 2. helyen áll, ugyanis koffeint és béta-feniletilamin is tartalmaz, amely egyes embereknél fejfájást okozhat.

5.Pácolt, füstölt húsok

A pácolt, füstölt húsok esetében, mint például a sonka, a kolbász és a virsli, a gyártók nitrátoknak nevezett tartósítószert alkalmaznak a szín és az íz megőrzése érdekében. Szakemberek szerint ez az összetevő is kiválthat migrénes rohamot az arra érzékeny embereknél.

6.Sajtok

A sajtok közül elsősorban azok tartoznak a kockázati csoportba, amelyeket hosszú időn keresztül érlelnek. Szakemberek úgy vélik, hogy a hosszú érlelési időszak alatt folyamatosan nő a sajt tiramin tartalma, ami fejfájást és migrént okozhat. Emiatt, ha gyakran szenvedünk migrénes fejfájástól, akkor érdemes korlátoznunk, vagy teljesen kiiktatnunk étrendünkből az olyan sajtokat, mint például a fetasajt, a kék sajt és a parmezán sajt.

7.Pácolt és erjesztett ételek

Bár az erjesztett ételek nagyon jót tesznek az emésztésnek, mégis óvatosnak kell lennünk, ha hajlamosak vagyunk migrénre. Ennek oka, hogy ezek az élelmiszerek is tartalmaznak tiramint, ami az előzőekben leírtak alapján növeli a migrén kialakulásának kockázatát. Nagy mennyiségű tiramint tartalmazhat a savanyúság, a kimcshi, kombucha, a pácolt okra és a pácol jalapeño, ezért ennek fogyasztását érdemes mérsékelni a migrénben szenvedőknek.

8.Túl hideg italok és ételek

Sok ember tapasztal hirtelen fellépő, szúró fájdalmat a homlokánál, amikor például fagyit vagy más hideg ételt, italt fogyaszt. Az ilyen jellegű rövid ideig tartó fájdalomból a szakemberek szerint akkor alakulhat ki migrén, ha felhevült állapotban fogyasztjuk őket, például nyári kánikulában vagy testedzés után.

9.Sós ételek

A sós ételek szintén okozhatnak problémát az arra érzékenyeknél. Nem csupán a sós mogyoróra, illetve a hasonló ropogtatnivalókra kell gondolni, hanem azokra a sós, feldolgozott élelmiszerekre is, amelyek magas nátriumtartalmuk miatt megemelhetik a vérnyomást, valamint fejfájást és migrénes rohamokat okozhatnak.

10.Kelt tészták

Bár nem gyakori, de mégis megfigyelték, hogy az élesztőt tartalmazó ételek, mint például a kelt tészták gyakori fogyasztása is növelheti a migrénes rohamok kialakulásának kockázatát. Szakemberek ezt az élesztő kumarintartalmával magyarázzák, ezért aki hajlamos a migrénre, az próbáljon meg olyan pékárut fogyasztani, amely nem tartalmaz élesztőt.
A migrén kezelése

Migrénes roham esetén a szájon át szedhető fájdalomcsillapítók segíthetnek, azonban ha gyakran szenvedünk tőle, akkor érdemes egy kicsit átvizsgálni az életmódunkat. Ennek legegyszerűbb módja a migrénes napló vezetése. Ez tulajdonképpen olyan, mint táplálkozási napló, amelybe minden nap felírjuk, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztottunk, és hogy éreztük magunkat. Ha kitartóak vagyunk, akkor egy idő után szépen kirajzolódik majd, hogy mely ételcsoportok járulnak hozzá a migrénes rohamok kialakulásához.

A gyógyszeres kezelésen kívül alternatív gyógymódok is rendelkezésünkre állnak. Az érintettek beszámolói alapján segíthet elkerülni a súlyos migrénes rohamokat például a masszázsterápia, a jóga és a meditáció. Ezen felül jótékony hatású lehet a magnézium tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása is.
A Bioglan Aktív Magnézium por a Bioglan Aktív Magnézium tabletta kiváló természetes és biztonságos megoldás a magnézium pótlására. 
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Nootropikumok az agyműködés fokozására
  2023-01-08 16:43:22, vasárnap
 
  1. Omega zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők, mint például a halolaj és a krill olaj
Az omega zsírsavak nem csak ízületeket védő hatásukról közismertek, hanem az agyműködést serkentő képességükről is. Az állati eredetű omega zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők gazdagon tartalmazzák az omega-3 aktív formáit, az EPA-t és a DHA-t. Számos klinikai kutatás beszámolt már e zsírsavak pozitív hatásairól, köztük például az agy egészségének védelméről és fokozásáról. 

Az EPA erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mely képes megvédeni az agyat a különböző károsodásokkal, illetve az öregedéssel együttjáró hanyatlással szemben. A DHA kulcsfontosságú szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében, ráadásul az agysejtekben is természetesen megtalálható omega-3 zsírsavak csaknem 90%-át teszi ki. 

A DHA-tartalmú nootropikus étrend-kiegészítők és ételek fogyasztása hasznos lehet egészséges embereknek, illetve kognitív problémákkal küzdőknek egyaránt. A DHA-val ellentétben az EPA nem minden esetben hozható összefüggésbe az agyfunkciók javulásával, ám a hangulati rendellenességektől, például depressziótól szenvedők hatékonyan alkalmazhatják a tünetek csillapítására. 

Az omega-3 zsírsavak mindkét aktív formáját, az EPA-t és a DHA-t is tartalmazó krill olaj megfelelő és rendszeres bevitele bizonyítottan segít csökkenteni az agyi funkciók öregedéssel együttjáró hanyatlását, ezen kívül hozzájárulhat a kognitív funkciók és a memória serkentéséhez, ráadásul a hangulatunkra is kitűnően hathat.

A nootropikumként is ismert esszenciális omega-3 zsírsavak bevitelére ezért kiváló megoldás a Mannavita Mega Krill. Kiemelkedő mennyiségben biztosít asztaxantint, mely az egyik legerősebb antioxidáns, megtalálhatóak benne az omega-3 aktív formái, az EPA és a DHA, illetve természetesen tartalmaz még zsírban oldódó A-vitamint, D-vitamint és E-vitamint is. A Krill olaj kimagasló tápanyagtartalmának köszönhetően hatékonyan alkalmazható a kognitív funkciók és a memória serkentésére, a hangulat javítására, a gyulladások csökkentésére, a szem és az ízületek védelmére, illetve a szív- és érrendszer egészségének megőrzésére és fokozására is.

2. Rhodiola rosea, más néven rózsagyökér
A hagyományos kínai gyógyászatban évszázadok óta használt rózsagyökér nootropikus hatását felhasználói beszámolók és klinikai kutatások is alátámasztják. A leginkább a hangulati rendellenességek kezelésére és a kognitív funkciók fokozására használt növényt mára már világszerte ismerik és alkalmazzák, sokszor önmagában, számos esetben pedig más idegvédő hatású gyógynövényekkel és hatóanyagokkal együtt. 

A rózsagyökér képes lehet csökkenteni a fáradtság és a levertség érzését. A rózsagyökér kivonatát rendszeresen fogyasztók emelett az agyműködés általános fokozódását is megtapasztalhatják, mint például a gondolkodási képesség javulása, illetve a memória serkentése. A hangulati rendellenességek tüneteire is kiválóan alkalmazható a Rhodiola rosea: alkalmazásával jelentősen csökkenthetőek a pánik, a szorongás, az álmatlanság és a depresszióra jellemző tünetek is. 

A Mannavita Ashwarax 15 gyógynövénykivonat és vitamin kombinációját tartalmazza, és kifejezetten a szorongás, az álmatlanság, a pánik, a stressz és a depresszió tüneteinek csillapítására lett kifejlesztve. Olyan idegvédő és nootropikus hatóanyagokat tartalmaz, mint például a rózsagyökér, a Panax ginseng, az ashwagandha, az astragalus, a schisandra, a maca, illetve a B6-vitamin és a B12-vitamin.

3. Panax ginseng
A Panax ginseng egy Kínában és Szibériában őshonos évelő cserje, melynek gyökereit hosszú idők óta használja az emberiség gyógyászti célokra. Klinikai kutatások beszámolói szerint a nootropikus hatású Panax ginseng hozzájárulhat számos komoly betegség kialakulásának megelőzéséhez. Ezek közé tartozik az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Huntington-kór is. Egyes kutatások szerint a Panax ginseng megfelelő alkalmazása segíthet az agy felépülésében a stroke után. 

Fontos megjegyezni, hogy a Panax ginseng nem összetévesztendő más ginseng típusokkal, mint például a Szibériai vagy a Koreai ginseng, hiszen ezek felhasználási területe és gyógyhatása eltérő. A Panax ginseng kölcsönhatásba léphet más természetes, vagy szintetikus gyógykészítményekkel, legyenek azok recept nélkül kaphatóak vagy szakorvos által felírt, vényköteles készítmények, ezért fogyasztása előtt minden esetben konzultáljunk szakemberrel! 

4. Bacopa monnieri
A hagyományos és az Ayurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használt Bacopa monnierit mára már sokan alkalmazzák az agyműködés fokozására. E nootropikus növény jótékony hatásait számos klinikai kutatás igazolta. Ide tartozik a gondolkodási készség javítása és a memória fokozása is, mely hatások megfigyelhetőek mind egészséges, mind pedig az idős korral gyakran együttjáró lecsökkent agyműködéstől szenvedők esetében is. 

Tartsuk szem előtt, hogy a Bacopa monnieri kognitív funkciókat serkentő hatása kizárólag megfelelő és rendszeres fogyasztás mellett érhető el. Általános felhasználói beszámolók szerint átlagosan naponta 300 milligramm Bacopa monnieri kivonat fogyasztása szükséges, és akár hat hétbe is telhet, mire először észleljük a hatást. A gyógynövény egyes esetekben hasmenést vagy más gyomorpanaszokat okozhat az arra érzékenyeknél, ezért a kivonat fogyasztása étkezéssel egyidejűleg ajánlott.

5. Rezveratrol
Az egyik legerősebb antioxidánsként ismert rezveratrol természetesen megtalálható a sötét lila és vörös színű gyümölcsökben, mint például a szilva, a kékszőlő, vagy az áfonya. Egyes klinikai beszámolók szerint a nootropikus hatással bíró rezveratrol megfelelő alkalmazása segíthet megőrizni a hippocampus, vagyis agyunknak többek között a memóriában is kulcsfontosságú szerepet játszó részének egészségét. Ez azt jelenti, hogy a rezveratrolt tartalmazó ételek és étrend-kiegészítők fogyasztása lelassíthatja az agyműködés csökkenését, melytől sajnos sokan szenvednek idősebb korban.

Ha mi is megtapasztalnánk a rezveratrol jótékony hatásait, ősszel fogyaszthatunk friss szilvát vagy szőlőt, illetve a fokozottabb hatás elérése érdekében alkalmazhatunk koncentrált erősségű rezveratrolt tartalmazó étrend-kiegészítőt is. A Viniseera Szőlőmag Őrlemény Plusz a hazánkban termő kékszőlő antioxidánsokban gazdag héjának és magjának tiszta őrleményét tartalmazza. Gazdag polifenolokban is, illetve más sejtvédő és egészségfokozó vegyületekben, így kiválóan alkalmazható a kognitív funkciók és az agyműködés fokozására, az öregedési folyamatok lassítására, a szív- és érrendszer védelmére, a koleszterinszint csökkentésére és ezen felül még a gyulladások csillapítására is. 

6. Ginkgo biloba
A Ginkgo biloba egy világszerte nagy népszerűségnek örvendő nootropikus növény. Közkedveltsége agyi funkciókat fokozó hatásának köszönhető, melyet klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók is igazolnak. A Ginkgo biloba hatása azzal magyarázható, hogy képes növelni az agy véráramlását, ezáltal javítva az agyi funkciókat, köztük a koncentrációt és a memóriát is.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a gyógynövény kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres alkalmazása segíthet csökkenteni az életkorral összefüggő mentális hanyatlást és az agyi funkciók általános romlását is. Ezen felül fogyasztásával életkortól függetlenül fokozható a gondolkodási képesség, a rövidtávú memória és a figyelem is.

7. Koffein
Az egyik legnépszerűbb nootropikum kétségkívül a koffein. Gondoljunk csak a kávéra, a teára vagy az étcsokoládéra, melyekre sokan napi szükségletként tekintenek és saját bevallásuk szerint képtelenek koncentrálni nélkülük. A koffein természetes stimulánsként hat, ami azt jelenti, hogy serkenti az agyat és a központi idegrendszert, így éberebbnek és fókuszáltabbnak érezzük magunkat fogyasztását követően. 

Klinikai vizsgálatok beszámolói szerint a koffein nem csak energiával tölthet fel és az általános agyműködést fokozhatja, hanem hatékonyan serkentheti a memóriát és észrevehetően javíthatja a reakcióidőt is. 

Azt azonban ne felejtsük el, hogy a koffeintartalmú ételek és italok, köztük a kávé hosszútávú és túlzott fogyasztása kiválthat függőséget, illetve nem kívánt mellékhatásokat. Ez utóbbiak közé tartozik a remegés, a hányinger, a fejfájás, a szorongás és az alvászavar is, ezért minden esetben ajánlott a mértékletesség betartása.

A fenti információk tájékoztató jellegűek. Új étrend-kiegészítő és meghatározó életmódbeli változtatások előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészekkel! Az étrend-kiegészítők hatása egyéni tényezőktől is függ, mint például a nem, a kor, az egészségi állapot, illetve a már alkalmazott gyógyszerek és más gyógyhatású készítmények.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Égő láb szindróma – Mit is jelent pontosan?
  2023-01-08 16:34:16, vasárnap
 
  Az égő láb szindrómát gyakran összetévesztik a nyugtalan láb szindrómával, pedig ez egy önálló jelenség.

Mit jelent az égő láb szindróma?

Az égő láb szindróma első tünete általában éjszaka jelentkezik. A lábujjakat, majd a lábfejeket és a lábszárakat elönti a forróság, emellé pedig egy tűszúrásra hasonló, bizsergő érzés, valamint fájdalom is társul.

Az égő láb szindróma kiváltó oka szinte minden esetben valamilyen idegkárosodás, de ezen felül számos kiváltó oka is lehet, mint például:

cukorbetegség
túlzott alkoholfogyasztás, alkoholizmus
keringési problémák
kemoterápia
alagút szindróma
fertőzések, vírusok
láb gombás betegségei
vesebetegség
hormonális probléma
pajzsmirigyprobléma
elhízás
vérszegénység, vashiány
magnézium-, folsav- és B-vitamin-hiány
visszér

Mit tehetünk, hogy csillapítsuk a tüneteket?
1.Javítsuk a vérkeringést!

Az idegkárosodáson kívül a rossz keringés is kiválthatja az égő láb szindrómát, de növeli a kialakulás kockázatát a nem megfelelő étrend, az ülő életmód, illetve a túlzott stressz is.

A lábak vérkeringését bizonyos gyakorlatok elvégzésével is javíthatjuk. A rendszeres testmozgás, az aktív életmód mind hozzájárul a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásához, valamint a méregtelenítési folyamatokhoz. Nagyon fontos, hogy a testmozgások között hagyjunk elegendő időt a pihenésre is, mert az úgynevezett túledzés fokozhatja a tünetek erősségét.

A vérkeringés javítása szempontjából fontos szerepe van az étrendünknek is. Válasszunk olyan ételeket, amelyek támogatják az érrendszert, valamint az anyagcserét. Étrendünk tartalmazzon sok friss zöldséget és gyümölcsöt, háztáji gazdálkodásban nevelt állatok húsát, innen származó tojást, dióféléket és egyéb magvakat, gyógynövényeket és zöld fűszereket. A legjobb ételek az égő láb szindróma megelőzéséhez a magas magnézium-tartalmú ételek, például a zöld színű leveles zöldségek, az avokadó, a bab, a banán, az édesburgonya, a zabpehely és a hajdina.

Fogyasszunk egészséges zsírokat, mert ezek segítenek a vércukorszint egyensúlyozásában, illetve a gyulladások csökkentésében. A jó minőségű hidegen sajtolt olajok, valamint olajos magvak a legkiválóbb források közé tartoznak. Ezzel egy időben pedig próbáljuk meg elkerülni a túlzott cukorfogyasztást, kerüljük a finomított szénhidrátokat, a feldolgozott élelmiszereket, a mesterséges édesítőszereket, valamint túlzott alkohol és koffeinfogyasztást.

Az akupunktúra és a masszázs kiváló természetes módjai a vérkeringés javításának. Masszírozáshoz alkalmazhatunk borsmenta illóolajat is, amely hűsíti a lábat és csökkenti a gyulladásokat.
2.Legyen kényelmes az éjszakai öltözetünk!

Bár az öltözet önmagában nem elegendő a gyógyuláshoz, azonban a tünetek enyhítésében fontos szerepe lehet. Kerüljük a szoros zoknit, illetve a szűk hosszú öltözetet alvás közben azért, hogy a lábunk szellőzhessen. Súlyos tünetek esetén egyeseknél a ventilátor használata vált be, valamint a hűsítő zokni is segíthet csillapítani a kellemetlen tüneteket.

Próbáljuk meg alacsony hőmérsékleten tartani a hálószoba levegőjét, amennyiben lehetséges, éjszaka szellőztessünk. Kerüljük a túl sok takaró használatát, valamint ne alkalmazzunk külön lábmelegítőt sem.
3.Válasszunk megfelelő étrend-kiegészítőket!

Bizonyos esetekben az égő láb szindróma kialakulásában szerepe lehet a tápanyaghiánynak is. A következő tápanyagok segíthetnek csökkenteni a gyulladásokat, megelőzni az idegkárosodást, a szívbetegséget, valamint a cukorbetegséget, amelyek mind-mind növelhetik az égő láb szindróma kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy illesszük be az étrendünkbe a:

kurkumát, mert kiváló gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik - a KURKUNEX kapszula kurkuma kivonatot, kurkumát, gyömbér kivonatot, fekete bors és cayenne bors kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő, amely tartalmaz még cinket és B6-vitamint is
ligetszépeolajat, mert jótékony hatású lehet az idegkárosodás miatt fellépő bizsergés esetén
B-vitamint és vasat tartalmazó ételeket vagy étrend-kiegészítőket, mert ezek támogatják a vérkeringést - 
antioxidánsokat és Omega-3 tartalmú egészséges zsírokat, mert ezek segítenek a gyulladások csökkentésében
B-12 vitamint, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok cukorbeteg szenved a B12-vitamin hiányától

Ha a tápanyaghiány megelőzésére komplex megoldást szeretnénk, akkor válasszuk az IMUNEX étrend-kiegészítő kapszulát, amely 5 féle mikroalgát tartalmazó készítmény. A mikroalgákban a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és más mikrotápanyagok bioaktív formában, azaz fehérjéhez kötve vannak jelen, így felszívódásuk az emberi szervezetben hatékonyabb, mint a legtöbb mesterséges multivitamin készítményben lévő összetevőnek.

Ha lábujjakban, a lábfejen és a lászárakon érzett forróság több héten keresztül is problémát okoz számunkra, akkor mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, és számoljunk be neki a panaszainkról. Segítségével nem csupán a tüneteket enyhíthetjük, hanem olyan betegségek is felismerésre kerülhetnek (például a neuropátia, cukorbetegség), amelyekről korábban nem volt tudomásunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A Gondolkodás Világnapja- február 22
  2023-01-08 16:29:13, vasárnap
 
  A Gondolkodás Világnapja - Így megy hatékonyabban a tanulás és a gondolkodás :

Február 22-e a Gondolkodás Világnapja. Ebben a cikkben olyan agyvédő élelmiszereket mutatunk be, melyek fogyasztása nem csak iskoláskorúak számára ajánlott. 

A Gondolkodás Világnapjának eredetéről röviden

A korábban Gondolkodás Napjaként ismert Gondolkodás Világnapjának története egészen 1926-ig nyúlik vissza. Ebben az évben különböző országok küldöttei gyűltek össze New Yorkban az Edith Macy cserkésztáborban, ahol a jelenlévők megállapodtak abban, hogy február 22-e a Cserkészlányok (Girl Scouts) különleges napja lesz. 1932-től a Gondolkodás Napjaként, 1999-től pedig a Gondolkodás Világnapjaként tartják számon február 22-ét. 

A barátság e nemzetközi napján a fiatal nőket érintő globális kérdések kerülnek előtérbe, és minden évben van egy meghatározott témája is a napnak. 2022-ben ez “Világunk: Egyenlő jövőnk: Környezet és nemek közötti egyenlőség". Február 22-e, a Gondolkodás Világnapja nem csak a több, mint 150 országból származó 2.6 millió cserkészlány és közel 50 millió öregdiák számára lehet fontos, hanem fiatalkorú lányok és fiúk számára egyaránt, hiszen az ő jövőjüket is érintő problémák kerülnek nagyító alá a tudatosság, illetve a kulturális és etnikai diverzitás jegyében. 

Hogyan segíthetünk a gyermekeknek a gondolkodásban, a tanulásban és abban, hogy jobbá tegyék a világot?
Az egészséges és változatos étrend elengedhetetlen az erős immunrendszerhez és az agyműködés fokozásához

Tudjuk, hogy az egészséges és változatos táplálkozás hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és az egészség megőrzéséhez, azonban a tápanyagokban, antioxidánsokban és nootropikus vegyületekben gazdag étrend a gondolkodáshoz, a tanuláshoz, a koncentrációhoz és a memóriához is kulcsfontosságú.

Mely ételekkel fokozható az agy egészsége?

Omega-3 források
Az olajos halak, illetve a magvak remek forrásai az esszenciális omega zsírsavaknak, köztük az omega-3-nak is. Japán és német kutatások is igazolják ezek agyműködésre, tanulási képességre és általános kognitív funkciókra gyakorolt pozitív hatását.

Magvak
A magvak szintén bővelkednek egészséges zsírsavakban, ráadásul az agy számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, beleértve az E-vitamint és a cinket. A magvak, vagy az azokból készült termékek fogyasztásával javítható az agy általános egészsége és serkenthető a gondolkodás is.

Cékla
A nitrátokban gazdag cékla és céklalé javíthatja az agy vérellátását, az idegsejtek kommunikációját és az agy általános egészségét is. Klinikai vizsgálatok szerint a céklalé rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a jobb iskolai teljesítménnyel is.

Citrusok
A citrusfélék, mint például a narancs és a grapefruit gazdagok egészségvédő növényi vegyületekben és antioxidáns hatású flavonoidokban, többek között heszperidinben, naringinben, kvercetinben és rutinban is. Ezek képesek hatékonyabbá tenni a tanulást és serkenteni a memóriát, valamint védhetik az idegsejteket a leépüléstől, így megakadályozhatják a mentális hanyatlást is.
Piros, narancssárga és zöld zöldségek

A piros, narancssárga és zöld zöldségek, mint például a paprika, a sárgarépa és a brokkoli gazdagok jótékony növényi vegyületekben. Ezek közé tartoznak az élénk színért felelős karotinoid pigmentek is, amelyek bizonyítottan javíthatják a szellemi teljesítményt. 

Méhpempő
A természetes multivitaminként is ható méhpempő sokoldalú egészségvédő- és fokozó hatását számos klinikai vizsgálat igazolta. A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és nyomelemekben is gazdag méhpempő az acetilkolin nevű molekula egyik legjobb természetes forrása. Ez a neurotranszmitter a központi és a perifériás idegrendszerben is ingerületátvivőként működik, így számos agyi funkcióban játszik kulcsfontosságú szerepet. A méhpempő rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszert, csökkenthetjük a stresszt, optimalizálhatjuk az energiaszintet, illetve serkenthetjük a memóriát és fokozhatjuk a koncentrációs képességet is.
Forrás : Link

Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire hatékony készítményeket ajánl. (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Legyünk Marika nénik!!!
  2023-01-08 16:20:44, vasárnap
 
  Marika néni a szomszéd lépcsőházban lakik. Különleges képessége van. Marika néni elégedett. Marika néni mindig mosolyog, és mindig megkérdezi, hogy vagyunk.

Ez még nem lenne különleges, de meghallgatja a választ is. Még Málnát is meghallgatja, pedig az nem könnyű. Kedélyesen elbeszélget vele a pónikról és a cicákról. Megnézi az ovis rajzait.

Marika néni nem gazdag, szűkös a lakása, lapos a bevásárlószatyorja, és régi a tv-je.
Marika néni mégis elégedett.
Nem panaszkodik a boltban a kiszolgálásra, nem sokallja a villanyszámlát, nem szidja az újságkihordót.

Marika néninek van egy fia, egy menye, meg három lányunokája. Gyakran meglátogatják hétvégenként, még hétköznap is be-benéz hozzá valamelyik. Nem unják az idős hölgyet, mert nem oktatja ki őket. Meghallgatja a történeteiket, megeteti őket egy kis levessel, megdicséri a ruhájukat. Felvarrja a leszakadt gombot, megfoltozza a kilyukadt nadrágzsebet.

Vannak barátnői is, és nem a temetőbe járnak együtt, hanem felülnek egy buszra, kicsit utazgatnak. Kinéznek valami érdekes célpontot, vagy csak egyszerűen elmennek a végállomásra, megisznak egy kávét, és visszajönnek. Máskor akció-körutat szerveznek, ami abból áll, hogy körbejárják a boltokat, és levadásszák az akciós lisztet, olajat, fokhagymát, aztán összejönnek és főznek. Ebéd után kártyáznak.

Ha épp nem jönnek a csajok, akkor leül egy padra, és várja, hogy jöjjön valaki, akivel beszélgethet. Ha megunja, kis zacskóba szemetet szed a parkban. De ezt sem azzal a ,,mindenki kapja be, aki eldobálta" ábrázattal, hanem könnyeden, csak hogy rend legyen.

Kérdezem, hogy csinálja. Azt mondja, sokat megélt már. Bujkáltak a háború idején, éheztek az ötvenes években, nehezen boldogultak később is, de az apja mindig arra tanította, hogy azt nézze, ami van, és ne azt, ami nincs. Azt mondja, ilyen jó világ még soha nem volt, mint most. Nem érti, hogy miért sírnak az emberek. Nem potyog az égből bomba, van ennivaló, bemész a turiba, és felöltözhetsz, mint egy dáma.
Ha templomba akarsz menni, mehetsz, ha külföldön él a testvéred, meglátogathatod. Minden nap van a tv-ben adás. És mégis mindenki sír.

Ha öreg leszek, én is Marika néni szeretnék lenni.

- Sinkó Melinda - Anyamesék
Forrás : https://zala.imami.hu/inspiralo-tortenetek/legyunk-marika-nenik



 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Aszpartám és a viselkedési zavarok
  2023-01-08 16:15:03, vasárnap
 
  Több kutatás is beszámolt már az aszpartám agyunkra gyakorolt egészségromboló hatásairól. Lássuk mik ezek és miért ajánlott elkerülnünk ezt a mesterséges édesítőszert! 

Mi az az aszpartám?

Az aszpartám egy mesterségesen előállított édesítőszer, mely összetételét tekintve fenilalaninból, aszparaginsavból és metanolból áll. A fenilalanin fontos szerepet játszik a neurotranszmitterek szabályozásában, az aszparaginsav központi idegrendszert stimuláló hatással bír, míg a metanol fogyasztást követő átalakulása során formaldehid, vagy más mérgező és potenciálisan rákkeltő vegyületek keletkezéséhez járulhat hozzá. 

A mesterséges édesítőszerek, köztük az aszpartám is régóta foglalkoztatja a kutatókat. Számos tanulmány beszámolt már róla, hogy az aszpartám neurológiai, viselkedési zavarokat is okozhat. Ide tartozik a fejfájás, az alvászavarok, illetve a görcsös rohamok is. Ezek összefüggésben állhatnak a katekolamin neurotranszmitterek, mint például az adrenalin, a noradrenalin és a dopamin agyi koncentrációinak rendellenes megváltozásával is.
Miért ennyire káros az aszpartám?

Az aszpartám egyik alkotóeleme, a fenilalanin képes áthatolni a vér-agy gáton és megzavarhatja a neurotranszmitterek működését. Ezen felül az aszpartám egy kémiai stresszor, ami növelheti az agy sérülékenységét az oxidatív stresszel szemben. Tudósok szerint ezek a tényezők negatív hatással lehetnek a tanulásra, az érzelmekre, illetve viselkedési és kognitív problémákat is okozhatnak.

Egy egy hetes kutatás beszámolói szerint a hét napon át aszpartámot fogyasztó résztvevők a vizsgálat végére nem csak ingerlékenyebbek lettek, hanem gyakoribbá váltak a depresszióra is jellemző tünetek, mint például a levertség, illetve a mentális teszteken is rosszabbul teljesítettek. 

Egy másik tanulmány szerint a mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok megzavarják a bélflórában található jó és rossz baktériumok egészséges arányát, az agy antioxidáns-egyensúlyát, illetve megnövelik a memóriakárosodás, a demencia, az infarktus, az agyvérzés és az agyérgörcs kockázatát is. További hatások lehetnek az anyagcserezavarok, a súlygyarapodás és akár a 2-es típusú cukorbetegség is.

A mesterséges édesítőszereket, köztük az aszpartámot is környezetszennyező anyagokként azonosították, melyek beszivároghatnak a felszíni és felszín alatti vizekbe, illetve az ivóvízbe is. 
Saját tudtunk nélkül aszpartámot fogyasztunk? 

Sajnos sokan nincsenek tisztában az aszpartám káros neurológiai hatásaival, így cukorbetegség vagy fogyókúrák miatt tudatosan döntenek az aszpartámot és más káros, mesterséges édesítőszereket tartalmazó, “cukormentes", “diétás" és “mentes" ételek fogyasztása mellett. 

Ez a rendkívül káros vegyület számos olyan késztermékben is megtalálható, melyek nem kifejezetten a cukorbetegek vagy diétázók számára készültek. Az aszpartám megbújhat rágógumikban, csokoládékban és szénsavas, illetve rostos italokban is. Ezen termékek közül megannyi nem csupán a cukor helyettesítésére szolgáló aszpartámot, hanem azon felül magát a cukrot és további egészségromboló adalékanyagokat is tartalmaz. Sokan, iskolás korú, még fejlődésben lévő gyermekeket is beleértve, nem olvassák az összetevők listáját, így nem tudják, hogy milyen káros anyagokat visznek be szervezetükbe, vagy nincsenek tisztában azok az agy egészségére gyakorolt hatásaival. 

Mit kerüljünk még?
Nem csak az aszpartám túlzott fogyasztása eredményezhet komoly egészségkárosodást. Más mesterséges édesítőszerek is potenciálisan magukban hordozzák különböző betegségek kialakulásának kockázatát, melyek közül számos maradandó károsodással is járhat. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők:

Aceszulfám-K
Advantám
Szacharin
Szukralóz
Neotám

Mit fogyasszunk aszpartám helyett?
Aszpartám és más egészségromboló, mesterséges édesítőszerek helyett fogyasszunk természetes édesítőszereket tartalmazó ételeket és tegyük azt mértékkel. Az alacsony glikémiás indexű eritrit vagy xilit (más néven nyírfacukor) egészségesebb választás lehet cukorbetegek vagy ketogén diétát követők számára.
Forrás : Link

Megjegyzés : A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos többnyire hatékony készítményeket ajánl. ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 461 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1398
  • e Hét: 4976
  • e Hónap: 24838
  • e Év: 200713
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.