Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
A csend gyógyító ereje
  2023-02-14 21:43:55, kedd
 
  A CSEND GYÓGYITÓ EREJE
A csend bizonyítottan csökkenti a stressz hormonokat. Adjunk magunknak minimum heti egy-két alkalommal 2-3 óra ,,csendet". Ez lehet otthoni egyedüli meditáció, lehet a természetben, minden zajtól távol egy nagy séta, vagy jobb időben csak kifeküdni egy csendes rétre , vagy csak leülni egy köre a semmi "közepén" és ,,kikapcsolni". A lényeg a ,,csend".

Csend és a pihentető alvás
Ha állandóan pörögsz, túlpörgeted a gondolkodást, és este már aludni sem tudsz, akkor lefekvés elött 1-2 órával már csendesedj el. Ha az agyad egy forgalmas autópályához hasonlít, amin a gondolatok ide-oda cikáznak, ne csodálkozz, ha képtelen vagy a pihentető alvásra. Az altatók helyett próbáld ki a legegyszerűbb gyógymódot: engedd meg magadnak a csendet!

A csend és az agy regenerációja
Egy 2013 és 2016-ban, egereken végzett kísérlet a csend és a zaj agyra gyakorolt hatását vizsgálta. A tanulmány szerint azoknál az egereknél, amelyek napi 2 órai csendnek voltak kitéve, új sejtek keletkeztek a hippokampuszban. A hippokampusz az agynak az a területe, amely a memóriáért, az érzelmekért, valamint a tanulásért felel.
Ez jelentős felfedezés, hiszen megcáfolta azt a sokáig érvényesnek tekintett tudományos nézetet, miszerint az emberi test minden sejtje képes regenerálódni, kivéve az agysejteket. Jó hír ez nemcsak az Alzheimer-kórral küzdőknek, hanem azoknak is, akik fejleszteni akarják magukban ezeket a területeket.

A csend és önmagunk megtalálása
Egy másik kutatás pedig rámutatott, hogy amikor az agyunk látszólag tétlen, akkor valójában nagyon fontos folyamatok zajlanak: ekkor dolgozza fel és értékeli ugyanis az agy az addig megszerzett információkat. Ahogy a kutatók kiemelik, ekkor zajlanak az önreflexiós folyamataink.
Vagyis akkor tudunk leginkább önmagunkról gondolkozni, önmagunkra reflektálni, és mélyebben megérteni a bennünk és körülöttünk zajló folyamatokat, összefüggéseket, ha csend vesz körül bennünket. Így tehát a csend (akár meditációval) fontos szerepet játszhat a személyiségfejlődésünkben is.

Mi több, 2011-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO - World Health Organization) egyfajta ,,modern pestisnek" titulálta az újkori ember zajszennyezettségét, kiemelve, hogy a zajnak való folyamatos kitettség komolyan károsítja az egészségi állapotunkat.
Ugyanúgy, ahogyan több száz különálló autó zaja összességében jelentős zajszintet produkál, a minket érő zajok fizikai hatásai is összeadódnak. A WHO számszerűsíteni is igyekezett a zaj egészségünkre gyakorolt káros hatását: megállapítása szerint az európai lakosság körében évente mintegy 5000 szívbetegségből eredő haláleset közvetlen okozója a kiterjedt zajhatás.
Forrás : Csodapatika
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A karotinoidokban bővelkedő bazsalikom
  2023-02-14 14:57:52, kedd
 
 



A bazsalikom őshazája Indiában és Ázsiában található, de ma már hazánkban is elérhető ez a gyógynövény és nagyon sokan termesztik akár még az erkélyen is, hiszen kellemes az illata, az íze és nagyszerű kulináris élvezeteket nyújt. A bazsalikomnak az egészségre gyakorolt hatásai is nagyszerűek, mutatjuk is, hogy miért is olyan egészséges ez a gyógynövény.

A bazsalikom levelei polifenol flavonoidokban bővelkednek, amely vegyületek remek antioxidáns hatásokkal rendelkeznek, azaz nagyon hatékonyak az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

A bazsalikom különféle illóolajokban is gazdag. Ilyen illóolaj az eugenol, a citronellol, a limonén, amelyek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek.

A gyógynövénynek nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag.

A bazsalikom olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a béta-karotin, az A-vitamin, a lutein és a zeaxantin, amelyek eredményesen járulnak hozzá a szabad gyökök semlegesítéséhez, így elmondható, hogy aktívan részt vesznek a betegségek megelőzésében és az öregedési folyamatok lassításában.

A zeaxantin egy olyan karotinoid, amely a szembetegségek kialakulása ellen jelenthet védelmet, illetve segít a káros hatású UV-sugarak kiszűrésében, így más szembetegségek ellen is védelmet élvezhetünk általa. A zeaxantin legfőképpen az idős emberek számára jelent sok-sok előnyt, hiszen ez a tápanyag védelmet biztosít az öregkorban oly gyakori szembetegségekkel szemben.

A bazsalikom A-vitaminban is bővelkedik, amely szintén antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Ez a vitamin is elengedhetetlen a látáshoz, de másban is van szerepe, mégpedig az egészséges nyálkahártyát tudja biztosítani és a bőr egészségét is segít fenntartani.

Az A-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyfokú védelmet biztosíthat a tüdőt és a szájüreget érintő rákos megbetegedésekkel szemben.

A bazsalikom, K-vitaminból is sokat tartalmaz, amely a véralvadáshoz szükséges vitamin, illetve nagy szerepe van a csontok erősítésében és a csontmineralizációban is.

A bazsalikom ásványi anyagokban is gazdag, például káliumban, rézben, magnéziumban és mangánban. A káliumnak nagy szerepe van a normál pulzusszám fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A csilipaprika csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat
  2023-02-14 14:53:26, kedd
 
  A betegségeket és a kisebb-nagyobb egészségi problémákat elsősorban oly módon kerülhetjük el, ha odafigyelünk önmagunkra, a testünk és a lelkünk jelzéseire, illetve ha egészségesen táplálkozunk.

Az emberek egy része nagyon szereti a csípős ételeket és a csípős paprikát is, míg mások nem érzik jól magukat, ha ilyen és hasonló ételeket fogyasztanak. Pedig jól tesszük, ha megkedveljük például a csilipaprikát, merthogy a legújabb kutatások szerint ha hetente négy alkalommal fogyasztunk például csilipaprikát, jelentősen csökkenhet a rákos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek és az ezekből adódó halálozások kockázata.

A kutatás során megállapították, hogy azon emberek körében, akik rendszeresen fogyasztottak csilipaprikát, mintegy 25 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri, a rákos betegségek és az ezek miatt kialakult halálozás kockázata.

Hogy mi okozza ezeket a csodálatos hatásokat? A kutatók úgy vélik, hogy a csilipaprikában lévő kapszaicin nevű vegyületnek köszönhető ez a sok pozitív tulajdonság, hiszen a kapszaicinnek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő.

A csilipaprika a tápanyagok tárháza, ugyanis megtalálható benne a C-vitamin, a B6-vitamin, a K1-vitamin, a kálium, a réz és az A-vitamin is. A C-vitamin egy antioxidáns, amely megfelelő immunvédelmet biztosít amellett, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást is. A B6-vitamin az energia-anyagcserében vesz aktívan részt. A K1-vitamin a véralvadást biztosítja, emellett hozzájárul a csontok és a vesék egészségéhez is. A kálium csökkenteni tudja a szívbetegségek kockázatait, mivel eredményesen szabályozza a vérnyomást. A réz egy fontos nyomelem, amelynek nagy szerepe van a csontok és neuronok egészségének fenntartásában. Az A-vitamin pedig a bőr, az immunrendszer és a szem egészségét biztosítja.

A csilipaprika bioaktív vegyülete (a kapszaicin) mivel a fájdalomreceptorokhoz tud kötődni, így nagyon eredményesen képes a fájdalmat csillapítani.

A kapszaicin a fogyáshoz is aktívan hozzájárul kétféle módon is: egyrészt csökkenti az étvágyat, másrészt növeli a zsírégetést. A kapszaicin a napi kalóriabevitelt is csökkenteni tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A jó szájhigiénia jó egészséget is biztosít
  2023-02-14 14:51:15, kedd
 
  A szájüreg egészsége nagyon is összefügg az egész test egészségével. Ha nem egészségesek a fogaink, ha ínyproblémáink vannak, azt sürgősen kezeltetni szükséges, ugyanis nagyon sok gondot okozhat a nem megfelelő szájhigiénia.

Ha nem megfelelő a szájhigiéniánk, az nagyon sok betegséget okozhat. Az egyik ilyen a gingivitis (fogínygyulladás), amely során a szájüregi baktériumok ínyfertőzést okoznak. Ez egyébként az ínybetegség egy enyhébb formája. Kialakulhat parodontózis (fogínysorvadás) is. Ilyenkor az íny szó szerint elsorvad, ami a fogak elvesztéséhez is vezethet, illetve a csontállomány is elpusztulhat. A nem megfelelő fogápolás fogszuvasodást is okozhat.

A nem megfelelő szájhigiénia sokféle egészségi problémát idézhet elő. Az egyik ilyen a szív- és érrendszeri betegségek, például a koszorúér-betegség, amely okozhat szívelégtelenséget és szívrohamot is.

A másik betegség, amikor az artériák eltömődnek. Kutatások igazolják, hogy azok a személyek gyakrabban szenvednek érelmeszesedésben, akiknek ínyproblémájuk is van. Ennél a betegségnél plakk halmozódik fel az artériákban, így akadályozva meg a normális véráramlást.

A nem megfelelő szájhigiénia - főleg az ínysorvadás - oka lehet a stroke kialakulásának is. Egy másik szívet érintő betegség még az endokarditisz (szívbelhártya-gyulladás), amelynek akkor nagyobb az esélye, ha már eleve szívproblémáink vannak és mellette a fogaink is rosszak, illetve ínybetegségünk van.

A baktériumok elszaporodása a szájüregben még a tüdőgyulladás kialakulásában is nagy szerepet játszik, ugyanis ezek a baktériumok először a felső légutakba, majd a tüdőbe kerülnek és ennek következtében tüdőgyulladást is generálnak, mint ahogyan a szájban az ínygyulladásért lehetnek felelősek.

A száj egészségét sok minden befolyásolhatja, például nagyobb az esély a szájüregi problémák kialakulására, ha valakinek az étrendjében sok cukor és cukros étel szerepel, azonban a stressz, a dohányzás is okozhat parodontális tüneteket és betegségeket.

Vannak olyan betegségek, amelyek következtében szintén kialakulhatnak nem megfelelő szájhigiénés körülmények és emiatt jönnek létre szájüregi betegségek. Ilyen például a csontritkulás, a cukorbetegség, a fibromyalgia, az ízületi gyulladás, a prosztatarák és az Alzheimer-kór.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Otthoni gyógymódok enyhe tüdőgyulladásra
  2023-02-14 14:48:48, kedd
 
  Otthoni gyógymódok enyhe tüdőgyulladásra : C-vitamin, sárgarépalé, bazsalikom

Természetesen mindenki tudja, hogy a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség és sok esetben még kórházi kezelés is szükséges lehet. Ha valakinek nagyon magas a láza és súlyos tüdőbetegségben szenved, akkor csakis a szakszerű orvosi segítség jöhet szóba, de enyhe tünetek esetén bátran fordulhatunk néhány gyógynövényhez, mert van olyan hatékony, mint egyes antibiotikumok és vírus elleni szerek. Mutatjuk is, melyek ezek az otthoni gyógymódok.

Ha a tüdőnkkel gondok vannak, akkor a fokhagymára bátran számíthatunk. A fokhagyma olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nagyon eredményesek mind a vírusok, mind pedig a baktériumok elpusztításában és aktívan részt vesznek az immunrendszer megerősítésében.

Meg kell említenünk a Cayenne-bors gyógyító tulajdonságait is. Ez a gyógynövény olyan vegyületeknek a gazdag forrása, amelyek segítenek a tüdőben felhalmozódó nyálka feloldásában és a szervezetből történő kiürítésében.

Hogyan fogyasszuk?
Tegyünk egy pohárba 2 dl vizet, adjunk hozzá citromlevet, sárgarépalevet és egy csipetnyi Cayenne-borsot, majd fogyasszuk el.

Mint ahogyan a sárgarépalé, úgy más zöldségek is segíthetnek a tünetek csökkentésében. Tüdőgyulladás esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy minél hamarabb kiürüljenek a szervezetből a felhalmozódott nyálka- és a méreganyagok. Ezt segíthetik a különféle zöldséglevek. Ilyen például a fent említett sárgarépalé, az uborkalé és a petrezselyemlé is.

A bazsalikomra is számíthatunk, amennyiben enyhe tüdőgyulladásban szenvedünk, amelyből nagyon ízletes teát készíthetünk. A pozitív hatásának fokozása érdekében ízesítsük a bazsalikomteánkat egy csipetnyi Cayenne-borssal és egy teáskanál mézzel.

Az oregánóolaj egy természetes antibiotikum és gombaellenes szer. Segít megszabadítani a tüdőt a lerakódott nyálkától. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az oregánóolaj remek vírusellenes hatásokkal is rendelkezik.

A tüdőgyulladás elleni küzdelemben a C-vitamin is a segítségünkre lehet. Ez a vitamin kiváló antioxidáns hatásokkal bír. A narancs és a citrom is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint. Fogyaszthatjuk a gyümölcsöket önmagukban, de a frissen préselt levüket is nyugodtan megihatjuk, hogy minél hamarabb a gyógyulás útjára lépjünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A D-vitamin csökkenti a súlygyarapodás kockázatait
  2023-02-14 14:45:17, kedd
 
  A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyre minden életkorban nagy szükségünk van. Amennyiben elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, úgy megfelelő lesz az energiaszintünk is, jó lesz a hangulatunk, nem kell súlygyarapodással számolnunk és sokkal jobb egészségi állapotnak is örvendhetünk.

A D-vitaminnak nagy szerepe van az erős csontozat biztosításában, illetve a kalcium felszívódásában, amely szintén aktívan hozzájárul a csontok egészségének fenntartásához.

A D-vitamin hiánya számos egészségi problémához kapcsolódik. Ilyen például a depresszió, a szívbetegség, a rákos megbetegedések, az asztma, az elhízás és a cukorbetegség.

Az öregedéssel sajnos a D-vitamin-felszívódás is jelentősen csökken. Ilyenkor már nem elegendő csak táplálék útján magunkhoz venni ezt a vitamint, szükségünk lehet kiegészítőkre is.

A menopauza szakaszába lépve sokan tapasztalnak hízást és nagyon sok nő keseredik ilyenkor el, hiszen a súlytöbblettől nem is olyan egyszerű megszabadulni. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres D-vitamin- és kalciumpótlás nem csupán a fogyásban segíthet, hanem jelentősen csökkentheti az elhízás kockázatait is.

Amennyiben valaki krónikus vitaminhiányban szenved, sokféle tünetet tapasztalhat meg. Ilyen lehet a nem megfelelő ásványianyag-felszívódás, különösen a kalcium felszívódási zavara léphet fel. A hízás, a csontok törékenysége és a depresszió is írható a D-vitamin-hiány számlájára. A D-vitamin-hiány oka lehet a csontritkulás és egyes autoimmun betegségek kialakulásának. Az egyik ilyen autoimmun betegség nem más, mint a szklerózis multiplex. Azok, akik nem pótolják ezt a vitamint, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, már ami az influenzát és a megfázást illeti.

A D-vitamin segíthet egyes rákos betegségek megelőzésében. Például ilyen a prosztatarák, az emlőrák és a vastagbélrák.

A D-vitamin ezen kívül enyhíti az izomfájdalmat és csökkenti az izomgyengeség kialakulásának kockázatait. Emellett ez a vitamin az idegrendszer normális működését is biztosítja és csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az Alzheimer-kór
  2023-02-14 14:42:30, kedd
 
  Az Alzheimer-kór megelőzése vagy a folyamat lassítása egészséges táplálékokkal

Az Alzheimer-kór a demencia egyik formája. Tanulmányok arról számoltak be, hogy egyes táplálékok nagyon sokat segíthetnek nem csupán az Alzheimer-kór megelőzésében, hanem a már kialakult betegség folyamatának lassításában is. Mutatunk is néhány nagyon hasznos táplálékot, amellyel sokáig megőrizhető a jó memória és a kognitív funkciók egészsége.

Az egyik ilyen táplálékcsoport nem más, mint a zöld leveles zöldségek. Az olyan zöld leveles zöldségek, mint a saláta, a káposzta vagy a spenót nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak a szervezetünk számára, amelyek nemcsak a testi, hanem a mentális egészséget is fokozni tudják. Olyan fontos tápanyagokban bővelkednek, mint az A-, C- és E-vitamin, amely vitaminok antioxidáns hatással rendelkeznek. Minél kevesebb ilyen antioxidánsban gazdag táplálékot fogyasztunk, annál nagyobb az esély az Alzheimer-kór kialakulására. Ezek a vitaminok nemcsak a testben, hanem az agyban is csökkentik az oxidatív stresszt, amelynek magas foka a mentális és kognitív funkciók hanyatlásához vezethet.

A szupertáplálékok közül említést érdemelnek a bogyós gyümölcsök, amelyek a szintén antioxidáns hatással rendelkező antocián nevű vegyületben gazdagok. Ezek a bogyós gyümölcsök csökkentik az agyban felhalmozódott amiloid plakkokat, amelyek elsősleges okai az Alzheimer-kór kialakulásának. A bogyós gyümölcsök kifejezetten pozitív hatással vannak az idősebb emberek agyi működésére és memóriájuk fokozására.

A kávéról, pontosabban a koffeinről is bebizonyosodott, hogy segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében. Tanulmányok azt írták le, hogy a koffein idős személyeknél késleltetheti a demencia kialakulását. A koffein emellett csökkenti az agyban kialakult gyulladást és a kognitív hanyatlás kockázatait is.

Az étcsokoládé flavonoidokban bővelkedik, amelyeknek nagyon sok jótékony hatásuk ismeretes az egészségre nézve. Nemcsak a szív egészségére hatnak pozitívan, hanem jobb vérkeringést is biztosítanak, emellett a demencia elleni küzdelemben is a segítségünkre lehetnek ezek a növényi vegyületek.

A kurkuma erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik. Készíthetünk belőle teát, amelyet naponta akár két alkalommal is fogyaszthatunk, hogy ezzel is csökkentsük a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatait. Az agyban keletkező plakkok kialakulásának esélyeit csökkenthetjük, amennyiben a kurkumát D3-vitaminnal kombináljuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Okok, hogy télen több citrusfélét együnk
  2023-02-14 14:35:42, kedd
 
 



A citrusfélék családjába sokféle gyümölcs tartozik, például a citrom, a narancs, a lime, a grépfrút, a mandarin. Sokan kedvelik ezeket a gyümölcsöket, és sokan azért fogyasztják ezeket a délen termett gyümölcsöket, mert tudják, hogy mennyire egészséges. Mutatjuk is, hogy miért is fogyasszunk télen kicsivel több citrusfélét, mint amennyit más évszakokban szoktunk.

A citrusfélék nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és olyan növényi vegyületeket, amelyek mind-mind az egészségünket szolgálják.

A citrusfélék gazdag forrásai a C-vitaminnak, amely nagyon hasznos, hiszen aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében, de az egészséges bőr fenntartásához is szükségünk van erre a vitaminra.

A citrusfélékben nem csak C-vitamin, hanem B-vitaminok, kálium, foszfor, magnézium és réz is található, amelyek szintén nagyon sok szerepet töltenek be a szervezetünkben. Növényi vegyületeik pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Egészségre gyakorolt pozitív hatásait a gyümölcsökben található flavonoidoknak, illóolajoknak és karotinoidoknak is köszönhetjük.

A citrusfélék rostban is bővelkednek, amelyek pedig az emésztőrendszer egészségét hivatottak fenntartani, illetve a fogyást is segítik. Rostra van szükségünk ahhoz is, hogy a koleszterinszintünk csökkenjen.

A citrusfélék kevés kalóriát tartalmaznak, így azokat ,,büntetlenül" lehet fogyasztani és éppen e jellemzőjük miatt segítik a testsúly csökkenését.

Amennyiben a vizeletünkben ,,kövek" jelennek meg, azaz hajlamosak vagyunk a vesekőképződésre, ennek nem más az oka, mint az, hogy a szervezetünkben alacsony a citrátszint. Ha viszont megemeljük a napi citrusadagunkat, akkor a citrátszint is megemelkedik és így kisebb lesz az esélye a vesekőképződésnek.

A citrusfélékkel kapcsolatban végeztek kutatásokat és megállapították a tudósok, hogy ezek a gyümölcsök már csak azért is nagyon hasznosak, mivel csökkentik a rákos betegségek kialakulásának a kockázatait. Többek között a nyelőcsőrák, a gyomorrák, az emlőrák és a hasnyálmirigyrák ellen élvezhetünk védelmet.

A citrusfélék olyan tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatait, például a grépfrút csökkenti a szisztolés vérnyomást. Ezen kívül a citrusfélék oldható rostokat és flavonoidokat tartalmaznak, amelyek az LDL-koleszterin-szint csökkentését segítik elő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A túl sok koffein stresszessé tesz
  2023-02-14 14:30:47, kedd
 
  Sok embernek nagy szüksége van a reggeli első kávéra. Sokan csak a kávé, pontosabban a benne található koffein segítségével tudnak felébredni és a munkahelyen teljesíteni. Azonban a túl sok kávé nem egészséges, legalábbis ezt állítják a tudományos kutatások.

A koffein több hormon hatását is meg tudja változtatni a szervezetben. Az egyik ilyen hormon nem más, mint az adenozin. A koffein gátolhatja az adenozin felszívódását, amely pedig nyugtatólag hat a testre. Igaz, hogy rövidtávon ébernek érezhetjük magunkat, de hosszabb távon alvási problémákat is okozhat.

Koffein hatására adrenalinhormon szabadul fel a szervezetünkben, ami szintén energiát biztosít a szervezet számára, de csupán rövid ideig. Ezt követően jön a fáradtság és a depresszió. A koffein a kortizol nevű hormon szintjét is megnöveli a szervezetben. Ez nem más, mint egy stresszhormon. Minél több ilyen hormon szabadul fel a szervezetben, annál nagyobb lesz az esélye a súlygyarapodás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának.

Dopamin nevű hormon is felszabadul koffein hatására a szervezetben. A dopamin hatására eleinte jól érezzük magunkat, majd depressziós hangulat is kialakulhat. Nem mellesleg a dopamin függőséget is okozhat.

A koffein hatással van az alvásra is, mivel csökkenti az alvás mennyiségét és sokkal kevesebb lesz az a szakasz, amikor a szervezetünk regenerálódni tud.

Koffein hatására megemelkedik a szervezetben a stresszhormon szintje, ami súlygyarapodást okozhat. A koffein hatására megnő a sóvárgás a magas zsír- és cukortartalmú táplálékok iránt, viszont ez a hasi zsír mennyiségét növeli meg.

A koffein tehát nemcsak a kortizol, hanem más hormonok szintjét is megemeli a szervezetben. Ennek hatására fáradtnak érezhetjük magunkat, illetve enyhe és közepesen súlyos depresszió is kialakulhat. Kis mennyiségben fogyasztva azonban a kávé fokozza a teljesítményt és az állóképességet.

A koffein és a stressz együttesen nagymértékben megemeli a szervezetben a kortizolszintet. Ez azonban hosszútávon nemcsak krónikus stressz, hanem krónikus betegségek kialakulásához is vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A carpalis alagút szindróma tünetei
  2023-02-14 14:27:39, kedd
 
  A carpalis alagút szindróma nevű betegség sok embert érint, és sokan szenvednek tőle, hiszen olyan tünetekkel jár együtt mint a fájdalom, a zsibbadás és a bizsergés a kezekben és a karokban. Ennél a betegségnél a kézben futó idegeket nagyfokú nyomás éri és ez bizony csökkenti a kezek funkcióját is. Legfőképpen azok szenvednek ettől a problémától, akik a munkájuk miatt sokat használják a számítógépet, merthogy azon dolgoznak. Mutatjuk is, hogy milyen tünetei vannak még ennek a betegségnek.

Az egyik legjellemzőbb tünet nem más, mint a fájdalom. A fájdalom megjelenhet a csuklóban, a tenyérben és az ujjakban is, de a betegség előrehaladott állapotában akár a nyakban és a vállakban is kialakulhat.

Sokan tapasztalnak zsibbadást az ujjbegyekben, amely szintén a carpalis alagút szindróma egyik jellegzetes tünete. Ez azonban jelentősen megnehezíti a napi tevékenységek normális elvégzését és sok esetben éppen emiatt a tünete miatt lehet szükség sebészi beavatkozásra is. Nemcsak a műtét lehet azonban megoldás, hanem a kezek pihentetése, tornáztatása, illetve az otthoni gyógymódok is hatékonyak lehetnek a carpalis alagút szindróma természetes gyógyításában.

Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, gyakran azt tapasztalják, hogy nemcsak az ujjaik, hanem az egész kézfejük megduzzad. Ez a kezekben, ujjakban kialakuló gyulladás miatt jön létre és ennek következménye a kezekben érezhető állandó zsibbadás is.

A carpalis alagút szindrómában szenvedő betegek nem is a kézfájdalom miatt keresik fel leggyakrabban a szakorvost, hanem a kezek ügyetlensége miatt, ami szintén ennek a betegségnek az egyik tünete. A beteg azt tapasztalja, hogy egyre ügyetlenebbül tud felvenni dolgokat és sok esetben a megfogott tárgyak kicsúsznak a kezéből. A betegség miatti zsibbadás ugyanis megváltoztatja a kéz és az ujjak mozgását és azok funkcióit.

A carpalis alagút szindróma nemcsak a kezek funkciójára van hatással és nemcsak fájdalmat idéz elő ez a betegség, hanem a bőr állapota is romlik, azaz gyakran kiszárad és repedezetté is válhat. Ennek az az oka, hogy a kezekben nem lesz megfelelő a vér áramlása, így a kezek gyakran merevek, hidegek és a színük is változhat, lehet például túlságosan fehér vagy vörös is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 361
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 14315
  • e Év: 190190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.