Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Hajhullás és korpásodás- javaslatok otthoni kezelésre
  2023-02-15 22:31:10, szerda
 
  Vannak olyan táplálékok és gyógynövények, amelyek segítik a haj megerősödését és a korpásodás megelőzését. Ilyen például a kókusz, az alma, a mandula, a pekándió, a gránátalma, a görögszéna vagy éppen az uborka.

A kókuszolaj nagyon hatékonyan és sokoldalúan használható a korpásodás megszüntetésében. Nemcsak a fejbőrt hidratálja, hanem a hajat is selymessé varázsolja. Hajmosás előtt masszírozzon egy evőkanálnyi kókuszolajat a fejbőrébe, hagyja azt azon legalább 20 percig, majd a szokásos módon mosson hajat.

A korpásodás megszüntetésében a görögszéna is a segítségünkre lehet. Mi a teendő? Áztasson be görögszénamagot egy egész éjszakára, majd másnap szűrje le a magokat, készítsen azokból pasztát, amit egy kevés olívaolajjal keverjen el és vigye fel maszkszerűen a fejbőrére. Hagyja rajta 15 percig, majd alaposan mosson hajat.

Ha a sok fejkaparászás következtében irritálttá válik a fejbőr, akkor a nyers túró lehet a segítségünkre. A túró nemcsak lehűti, hanem meg is nyugtatja a fejbőrt. Törje kicsit össze a túrót, majd egy keveset masszírozzon a fejbőrébe. Hagyja rajta 10 percig, majd mosson hajat a szokásos módon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Tények a teával kapcsolatban
  2023-02-15 22:27:04, szerda
 
 



Világszerte sokan szeretnek teázni, de az angolok, az indiaiak és a japánok minden nép közül kiemelkednek ebben a szokásban. Talán a régebbi korokban nem is sejtették, hogy mennyi jó hatása is van az egészségre a gyógynövényekből készült teáknak. A cikk elolvasását követően talán Ön is kedvet kap a teázáshoz és rutinszerűen fogyasztja majd. Lássuk is, miért olyan egészséges gyógyteákat kortyolgatni rendszeresen!

Az eddigi kutatások azt bizonyítják, hogy a tea az egyik legegészségesebb ital a világon. A tea olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet jelentenek a szív számára, tehát méltán tartják szívegészséges italnak. A kutatások azt mutatják, hogy a teaivók körében sokkal alacsonyabb a szívbetegségek kockázata, mint azok körében, akik nem vagy nem rendszeresen isznak ilyen italt.

A tea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek védelmet jelentenek számunkra a szabad gyökök károsító hatásai ellen. A szabad gyökök krónikus betegségek - mint például szívbetegségek, cukorbetegség és rákos megbetegedések - okozói lehetnek.

A tea rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívroham és a stroke kialakulásának a kockázatait. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiknek zöld teát kellett fogyasztaniuk napi rendszerességgel több éven keresztül. Legalábbis az egyik csoport tagjai ennyire szerencsések voltak, míg a másik csoport tagjainak nem kellett ilyen ízletes teát fogyasztaniuk. A vizsgálat végeztével azt a megállapítást tették, hogy a zöld tea hatására a stroke kialakulásának a kockázata 30 százalékkal, míg a szívroham kialakulásának a kockázata 35 százalékkal csökkent.

A tea - legyen szó bármilyen teáról is - felpörgeti az anyagcserét és ezzel elősegíti a hatékony zsírégetést is. Nagyon lényeges, hogy elérjük az ideális testsúlyunkat, merthogy ezzel sokféle betegség kerülhet el bennünket.

A tea védelmet jelenthet a csontvesztéssel és a csontritkulással szemben. A moringatea például az egyik legjobb választás, ha szeretnénk magunkat megóvni ezzel a betegséggel szemben, mivel nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, A-vitamint és K-vitamint. A K-vitamin és a kalcium aktívan hozzájárul a csontok egészségének fenntartásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szív egészségének fenntartása gránátalmával
  2023-02-15 22:22:52, szerda
 
 





A gránátalma kifacsart leve olyan antioxidáns vegyületekben gazdag, mint a polifenolok, tanninok vagy az antocianidinek. Az egyetlen gond vele az, hogy egy pohár frissen facsart gránátalmalé körülbelül 30 gramm cukrot tartalmaz, így cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Egy 2005-ben készült kutatásban koszorúér betegséggel küzdő résztvevőkkel itattak napi egy pohár gránátalmalevet, melynek hatására látványosan csökkent az érszűkület jelenléte testükben azokhoz képest, akik nem fogyasztottak gránátalma dzsúszt.

A gránátalma kiváló antioxidáns vegyületeket tartalmaz, polifenolokat, tanninokat és antocianidineket.

2009-ben kutatók egy csoportja a Nutrition Review című folyóiratban publikált egy recenziót az addig végzett összes elérhető gránátalmalével kapcsolatos kutatásról, melyek alapján azt a következtetést vonták le, hogy a gránátalmalé nemcsak serkenti a szívbetegek vérkeringését, hanem még a magas vérnyomást és a gyulladásokat is csökkenti azáltal, hogy megelőzi a vérerek falán kialakuló sérüléseket.

A gránátalmalé segít megelőzni a szívinfarktust

A korábbi kutatások eredményein felbuzdulva 2010-ben indiai kutatók patkányokon végeztek kísérletet. Az egyik csoport gránátalmalevet fogyasztott, míg a másik csoport hagyományos étrenddel rendelkezett. A kutatók megállapították, hogy a gránátalma levét fogyasztó csoport tagjainál jóval kisebb eséllyel alakult ki infarktus.

Állatkísérletekben tehát egyértelműen sikerült bizonyítani a gránátalmalé jótékony hatását az infarktus megelőzésében. Már az ókorban a gránátalma levét minden gyümölcslé elé helyezték, mert sokkal finomabb és hatásosabb volt mindegyiknél.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A vesekő okozói lehetnek
  2023-02-15 21:59:09, szerda
 
  A vesekő nem más, mint ásványi lerakódások a vesében. Vesekő tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor a felesleges húgysav, a kalcium és az oxalátok kristályokat képeznek a vesékben. Vannak olyan táplálékok, amelyek fokozzák a vesekő kialakulásának a kockázatait. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az oxalátokban gazdag táplálékok is felelőssé tehetők a vesekövek kialakulásáért. Oxalátban gazdag az édesburgonya, a spenót, a rebarbara, a mángold és a szója. Ha valakinek a családjában fokozott a vesekő kialakulásának a kockázata, akkor vagy ne fogyasszon oxalátban gazdag ételeket, vagy korlátozza ezeknek a táplálékoknak a bevitelét.

Az állati fehérjék nagy mennyiségben tartalmaznak purint, amely hatására húgysav keletkezik, ami a vesekő egyik leglényegesebb összetevője. Az állati fehérjék hatására a kalciumkövek lerakódása is jelentősen megnő, hiszen ezek a táplálékok a kalcium magas kiválasztását idézik elő. Próbáljunk meg minél több zöldséget és gyümölcsöt, illetve minél kevesebb állati fehérjét fogyasztani, hogy ezzel is csökkentsük a vesekő kialakulásának a kockázatait.

A magas nátriumbevitel szintén fokozza a szervezetben a kalcium kiválasztását. Azoknál az embereknél gyakoribb a vesekő megjelenése, kialakulása, akik sok nátriumban gazdag ételt fogyasztanak.

Amennyiben valaki sok olyan ételt fogyaszt, amelynek magas a fruktóztartalma, akkor is megnő az esélye a húgysav és a kalcium kiválasztódásának, és ezzel együtt a vesekövek kialakulásának a kockázatai is jelentősen megnőnek. A gyümölcsökben található fruktóz nem okoz ilyen gondot, csupán az olyan élelmiszerek és italok, amelyekben hozzáadott fruktóz is van.

A mesterséges édesítőszerek nem is olyan egészségesek, mint ahogyan azt sokan gondolják. Kutatások igazolják, hogy a mesterséges édesítőszerek csökkent vesefunkciót okoznak. Ezek a kiegészítők csökkentik a vese teljesítményét, azaz a vese ennek hatására kevésbé tudja kiszűrni azokat a dolgokat, például a húgysavat, a kalciumot és az oxalátokat, amelyek vesekövet okoznak.

Kalciumkiegészítők szedésére is szükség lehet. Érdemes ezeket étkezés közben bevenni, mert egyrészt így jobban felszívódnak, másrészt csökken a kalciumlerakódások kialakulásának a kockázata.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Kurkuma, az erős antioxidáns
  2023-02-15 10:17:11, szerda
 
 



A kurkuma egy világszerte népszerű fűszer, melyet előszeretettel használnak a Távol-Keleten főzésre, betegségek gyógyítására. A kurkuma szerves részét képezi a curry pornak, de a mustár jellegzetes színét is sokszor a kurkuma adja. Gyakran a sáfrány helyettesítésére is használják. A kurkuma egy erős antioxidáns, melyet gyakorta olívaolajhoz vagy szezámolajhoz kevernek, s így sokáig eláll. A kurkumát az élelmiszeriparban színezőanyagként is használják, a kurkumával színezett ételek, italok sokkal természetesebbek és egészségesebbek.

A keleti gyógyítók és az Ayurveda előszeretettel alkalmazta a kurkumát elsősorban méregtelenítésre, az epekő kialakulásának megelőzésére, illetve a már kialakult kövek méretének csökkentésére, az epe kiáramlásának elősegítésére.

Több tanulmány is megerősítette a kurkuma antioxidáns tulajdonságát, ami különösen fontos oszteoartritisz és reumatoid artritisz esetén.

A kurkuma alkoholos tinktúrája megfigyelések szerint képes csökkenteni a vércukorszintet, így a cukorbetegség kezelésének kiegészítője lehet.

Kínai vizsgálatok azt mutatták, hogy a kurkuma fogyasztása csökkenti a szérum koleszterin szintet.

A WHO (World Health Organization) kifejezetten javasolja a kurkuma használatát.

A kurkuma gyökérből izolált lipopoliszacharidok erősítik az immunrendszert.

A kurkuma in vitro kísérletekben képes volt elpusztítani a Gram-pozitív szalmonella baktériumokat, emellett gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik.

A kurkuma legérdekesebb és leghasznosabb tulajdonsága azonban anti-tumor hatásában rejlik. Úgy tűnik, hogy a kurkuma képes csökkenteni a kóros genetikai mutációk számát (állatkísérletekben). Emellett elősegíti az apoptózis folyamatát leukémiás sejtekben és gátolja a ráksejtek növekedését vastagbélrákban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tele van C-vitaminnal – káposzta
  2023-02-15 10:13:10, szerda
 
 



Hazánkban nagyon sokan szeretik a káposztát, hiszen nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, például remek saláták alapanyaga is lehet ez a zöldség. Nemcsak a kellemes íze miatt fogyasztják sokan ezt a táplálékot, hanem magas tápértéke végett is.

A káposzta ugyanis tele van antioxidáns C-vitaminnal, de gazdag forrása a K-vitaminnak is, illetve rostokban is bővelkedik, továbbá káliumban is gazdag, amely nagyon hatékony a magas vérnyomás természetes kezelésében.

A káposzta egészségre gyakorolt előnyeinek köszönhető többek között az is, hogy tele van antocián nevű vegyületekkel, amelyek nemcsak színt adnak a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, de nagyszerű gyulladáscsökkentők is. A hosszabb ideig fennálló gyulladás összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a rákos megbetegedések, az ízületi gyulladás kialakulásával, az antociánok azonban segítenek a gyulladás szabályozásában.

A C-vitamin nagyon sok feladatot lát el az emberi szervezetben. Segít például a kollagén előállításában és az immunrendszert is erősíti. Ezen kívül a növényi táplálékokból segíti a vas felszívódását is.

A fitoszterolokkal és az oldhatatlan rostokkal teli káposzta segíthet az emésztőrendszer egészségének fenntartásában és a rendszeres bélmozgások kialakításában. Ezen kívül táplálja a bélben lévő jó baktériumokat, amelyek egyik kiemelt feladata az immunrendszer védelme.

A káposztában található antociánok tehát csökkentik a gyulladást, és ezzel a hatással jelentősen csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatait is. A kutatók sokféle antociántípust találtak a káposztában a vizsgálatok során.

Ha túl magas az LDL-koleszterin-szintünk, az szívproblémákat, betegségeket okozhat. A káposzta rostokban és fitoszterolokban is bővelkedik, amelyek megakadályozzák a koleszterin felszívódását.

A K-vitamin elengedhetetlenül fontos a jóléthez. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor megnő az esélye a csontbetegségek és a csontritkulás kialakulásának. A káposzta sok K-vitamint tartalmaz. Már napi egy csészényi káposzta fedezi a K-vitamin-szükséglet mintegy nyolcvan százalékát.

Ha túl sok káposztát fogyasztunk, akkor hasmenést tapasztalhatunk. Ha nagy mennyiségben esszük, pajzsmirigybetegség is kialakulhat, illetve ez a zöldség olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek megzavarhatják egyes gyógyszerek, például a vérhígítók felszívódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Otthonkészíthető arcmaszkok
  2023-02-15 10:08:27, szerda
 
  Kényeztessük magunkat a fürdőszobában saját készítésű arcmaszkokkal:

Télen nem igazán tudunk olyan sok programot szervezni és lássuk be, sokszor jól is esik odabent a melegben pihenni, olvasni és lustálkodni. Ha sok a szabadidőnk, készítsünk magunknak szépségápolási terméket, majd vonuljunk be a fürdőszobába és tartsunk egy-egy wellnessdélutánt, amiért nemcsak a testünk, de a lelkünk is hálás lesz. Most ilyen szépségápolási receptek következnek.

Zabpelyhes-tejes maszk hozzávalói:
fél csésze zabpehely
tej

Elkészítése:
Keverjük el a megőrölt zabpelyhet és a tejet, hogy egy sűrű, ám kenhető masszát kapjunk. Tisztítsuk meg az arcunkat és kenjük rá ezt a maszkot. Feküdjünk le és pihenjünk félórát, mielőtt lemossuk az arcunkról a maszkot. A zabpelyhes-tejes maszk segít az arcbőr felfrissítésében és sokkal fiatalosabbá, ragyogóbbá teszi azt.

Citromos arcmaszk hozzávalói:
1 citrom frissen facsart leve
4 evőkanál extraszűz olívaolaj vagy mandulaolaj
2 teáskanál méz

Elkészítése:
Facsarja ki a citrom levét, majd öntse egy kis tálkába. Adja hozzá a mézet és az olajat. Tisztítsa meg az arcát, majd kenje rá ezt a frissítő maszkot. A mézes-mandulaolajos maszk táplálja és hidratálja a bőrt. A citromlé segít a pórusok megtisztításában, felfrissíti az arcbőrt. A mandulaolajnak nagyszerű a hidratáló, míg a méznek kiemelkedő az antimikrobiális hatása.

Tojásos arcmaszk zsíros és száraz arcbőrre hozzávalói:
1 tojás vagy tojásfehérje (felvert)
1 teáskanál citromlé
2 teáskanál méz

Elkészítése:
Ha valakinek zsíros az arcbőre, akkor csak a felvert tojásfehérjét használja, száraz bőr esetén az egész tojás szükséges lesz. Keverje össze a tojást a citromlével és a mézzel, majd maszkszerűen kenje az arcbőrére. Ez az arcpakolás nagyszerűen hidratálja mind a zsíros, mind pedig a száraz arcbőrt.

Mélytisztító maszk élesztővel zsíros bőrre hozzávalói:
egy kevés élesztő
citromlé
víz

Elkészítése:
Keverjen el egy kevés élesztőt pár csepp vízzel és citromlével és kenje azt a megtisztított arcbőrére. Ennek a maszknak kiemelkedő a mélytisztító hatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1256
  • e Hónap: 14247
  • e Év: 190122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.