Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
A C-vitamin segíti a vas felszívódását
  2023-02-02 19:39:59, csütörtök
 
  Az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára nem más, mint a C-vitamin. A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely számos biológiai funkciót segít a szervezetben, többek között véd a fertőzésekkel szemben, de nem csak ennyi előnnyel rendelkezik. Mutatjuk is, melyek ezek!

A vas egy nagyon fontos ásványi anyag, amely a vörösvértestek előállításában játszik szerepet, illetve oxigént szállít a test sejtjeihez és szöveteihez.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek demenciában és kognitív hanyatlástól. Az oxidatív stressz és a testben kialakuló gyulladás aktívan hozzájárul ehhez a problémához. A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely segít leküzdeni az oxidatív stresszt és védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásai ellen. A demenciában szenvedő emberek szervezetében alacsony a C-vitaminnak a szintje, márpedig az alacsony C-vitamin-szint károsítja a kognitív képességeket, és a memória visszahívása is sokkal nehezebb lesz.

Amennyiben magas a szervezet húgysavszintje, ez lerakódásokat okozhat az ízületekben, amit köszvénynek is nevezünk. A köszvény fájdalmat és extra duzzanatot idézhet elő a lábujjakon. A C-vitamin rendszeres bevitele azonban csökkentheti a köszvény kialakulásának a kockázatait.

A magas vérnyomás jelentős egészségi kockázatokat rejt magában. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a C-vitamin csökkentheti mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés vérnyomást, ezzel pedig csökken a felesleges értágulat kialakulásának az esélye. A C-vitamin a magas vérnyomás szövődményeinek kockázatát is csökkentheti.

A krónikus bélbetegségek kialakulásában nagy szerepe van a szervezetben jelen lévő gyulladásnak. A bélbetegségben szenvedő személyek gyakran szenvednek hiányt ebből az antioxidáns vitaminból, ami nemcsak gyulladást, hanem fáradtságot is generál a szervezetben. A C-vitamin rendszeres fogyasztásával nemcsak ennek a vitaminnak a hiánya akadályozható meg, hanem potenciálisan javíthatók a bélbetegség kellemetlen tünetei is.

Manapság vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek. A C-vitamin javítja a szív egészségét és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait is, hiánya ugyanis nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

A C-vitamin megakadályozhatja a nátha vagy más fertőző betegségek kialakulását. Ez a vitamin csökkenti a nátha, a megfázás és az influenza időtartamát is, ugyanis ösztönzi a limfociták és a fagociták termelését, amelyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az illatos eukaliptuszolaj enyhíti a légzőszervi tüneteket
  2023-02-02 18:54:30, csütörtök
 
  Az eukaliptuszfa őshazája Ausztráliában található. A legtöbben illóolajként ismerik és előszeretettel használják ki az aromaterápiás hatásait ennek a gyógynövénynek. Belsőleg tilos is fogyasztani az illóolajat, csakis belélegezve várjunk tőle enyhülést. Mutatjuk is, mi mindenre jó az eukaliptuszolaj.

Az eukaliptuszolaj belélegzése nagyon hatékony lehet megfázás és influenza idején, hiszen ily módon csökkenthetjük az orrdugulást, ami nagyon megnehezíti a mindennapokat. Mivel egy remek gyulladáscsökkentő illóolajról van szó, így nagyon hatékonyan küzd meg a különféle fertőzésekkel.

Az illóolaj nagyszerűen csökkenti a megfázás egyéb tüneteit is, mint például a köhögést. Mivel aktívan részt vesz a légutak megtisztításában, így aromaterápiás hatásait más betegségek esetén is bátran kihasználhatjuk. Például nagyon hatékony lehet az asztma, a hörghurut vagy a megfázás tüneteinek kezelésében, azok enyhítésében.

Nemcsak megfázás esetén alakulhat ki influenza a szervezetünkben, hanem az izmokban és az ízületekben is létrejöhet gyulladás. Amennyiben ilyen panaszunk van, soha ne önmagában használjuk az eukaliptuszolajat, hanem valamilyen hordozóolajjal keverjük össze. Például keverjünk el egy evőkanálnyi édesmandula-olajat és 10-15 csepp eukaliptuszolajat és ezzel dörzsöljük be a fájó testrészünket.

Műtétet követően is használhatjuk ezt a keveréket, csak ne a műtéti heget kenegessük be vele, hanem annak környékét, mert ily módon is hatékonyan csillapítja a gyulladást és a kialakult fájdalmat. A keverék használata előtt mindenképpen kérjünk tanácsot a kezelőorvosunktól.

Az eukaliptusz olaja az orális egészséget is biztosítani tudja. Talán nem véletlen, hogy sokféle szájápolási termékben szerepel ez az illóolaj. Az eukaliptuszolaj csökkenti a szájüregben kialakuló gyulladásokat és remek antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Ha szeretnénk kipróbálni az eukaliptuszolaj áldásos hatásait, akkor nincs más dolgunk, mint egy pohár vízbe egy-két csepp illóolajat csepegtetni, majd ezzel az eleggyel gargarizálni.

Az eukaliptuszolaj belélegzése még az immunrendszerre is pozitívan hat, ugyanis fokozza azoknak a fehérvérsejteknek a számát és mennyiségét, amelyek eredményesen képesek megküzdeni az immunrendszert támadó kórokozókkal és fertőzésekkel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Otthoni gyógymódok a PCOS esetén
  2023-02-02 18:49:57, csütörtök
 
  Otthoni gyógymódok a PCOS (policisztás petefészek betegség, policisztás ovárium szindróma) kezelésében

A PCOS-os nőknél gyakran előfordulnak kisebb gyulladások, amelyek hozzá járulhatnak az inzulinrezisztenciához. A PCOS pontos oka azonban ma még nem feltárt. Azonban, a genetika fontos tényező, mivel a PCOS egyazon családban gyakrabban megfigyelhető.

Ez a tünet együttes a menstruációs ciklus változásaihoz, petefészekcisztákhoz és a teherbeesési nehézségekhez vezethet.

A kutatók a PCOS-t az inzulinhoz is kapcsolják, mivel sok ezzel küzdő nő szervezetében túl sok inzulin található. Az inzulin túl magas szintje arra serkenti a petefészket, hogy több férfi nemi hormont termeljen.

Olyan tünetekhez vezet még, mint a rendszertelen és elnyújtott menstruációs időszakok, túlzott szőrösödés az arcon és a testen, súlygyarapodás, acne, olajos bőr, vékonyodó haj vagy férfias jellegű kopaszodás és medencei fájdalom. A tünetek és a jelek egyénenként változóak lehetnek.

Ez az endokrinális betegség összefüggésbe hozható az inzulinrezisztencia, a II-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterin szint és a szívbetegségek kockázatának növekedésével is. Ezért a PCOS korai felismerése rendkívül fontos.

Habár egyelőre nem gyógyítható a PCOS, kordában tartható. Pár egyszerű természetes gyógymód segítségével, gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal kontrollban tarthatóak a tünetek és lecsökkenthető a komplikációk kockázata.

A 10 legjobb otthoni gyógymód a PCOS kezelésében (előtte konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis felállításának és a kezelés kialakításának érdekében):

1. Fahéj
A Columbia Egyetem kutatói azt találták, hogy a fahéj pótlás rendszeresebbé teszi a menstruális ciklust a PCOS-sal küzdő nők esetében. Emellett, egy másik, a Termékenység és Terméketlenség című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy ez a fűszer csökkenti az inzulinrezisztenciát a PCOS betegek körében.

- Adjon egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat, egy pohár forró vízhez. Fogyassza ezt naponta pár hónapon át, amíg kielégítő eredményhez nem jut.
- Emellett ez a fűszer kiegészítő formájában is bevehető az orvossal való konzultáció után. A napi adag általában háromszor egy kapszula (1000 mg X 3)
- Beépítheti ezt a fűszert étrendjébe is, például fahéjat szórva a müzlire, zabpehelyre, joghurtra, túróra, mogyoróvajas szendvicsre és egyéb ételekre.

Megjegyzés: Ne fogyasszon napi két kávéskanálnyinál többet. Amennyiben az inzulinrezisztencia ellen fogyasztja, beszéljen előbb orvosával, mivel a fahéj lecsökkentheti a vércukorszintet.

2. Lenmag
A lenmag segíti lecsökkenteni az androgének szintjét a szervezetben. Lignant tartalmaz, amely serkenti az SHBG (szex-hormon megkötő globulin) produkcióját, amely megköti a tesztoszteront a vérben, ezáltal megelőzve azt, hogy pusztítást végezzen a szervezetben.
Emellett a lenmag rostban gazdag, ezáltal csökkenti a koleszterin szintet és lelassítja a glükóz metabolizmust. A lenmagban található omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, a vérnyomást. Sőt csökkentik egyes krónikus betegségek, mint a szívbetegség, kockázatát.

- Keverjen el egy-két evőkanál frissen őrölt lenmagot egy pohár vízben. Naponta fogyassza ezt pár hónapon keresztül, amíg kielégítő eredményt nem hoz a kúra.
- Gazdagítsa étrendjét lenmaggal, könnyedén salátákhoz, levesekhez és moothie-hoz keverheti.

3. Fodormenta tea
A menta tea anti-androgén tulajdonságokkal rendelkezik. A Fitoterápiai Kutatás című folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy a menta tea fogyasztása csökkenti a hirsutismt, vagy túlzott szőrösödést, a szabad és teljes tesztoszteron szint csökkentésével és az LH (luteinizáló hormon) és FSH (follikulus stimuláló hormon) szint növelésével.

1. Forraljon fel egy csésze vizet egy lábosban.
2. Adjon hozzá egy kávéskanál szárított mentalevelet.
3. Hagyja ázni 10 percen át.
4. Szűrje le és fogyassza napi kétszer pár héten át.

4. Almabor ecet
Az almabor ecet szintén jótékony hatású, mivel segíti szinten tartani a vércukrot és meggátolja a szervezetet túlzott inzulintermelését. A kevesebb inzulin kevesebb tesztoszteront jelent. Emellett segíti a fogyást és javítja a közérzetet.

1. Keverjen el két kávéskanál szűretlen almabor ecetet egy pohár vízben
2. Fogyassza ezt naponta reggel és az étkezések előtt. Folytassa pár héten át, amíg javulást nem észlel.

Fokozatosan emelje az almabor ecet mennyiségét egészen két evőkanálig napi két-háromszor. Ha az íze túl erős, adjon hozzá narancslevet, vagy más gyümölcslevet.

5. Görögszéna
A görögszéna serkenti az glukóz metabolizmusát a szervezetben és javítja az inzulinrezisztenciát. Emellett a hormonokat is kiegyensúlyozza, illetve csökkenti a koleszterin szintet és segíti a fogyást. Végül, de nem utolsó sorban az egészséges szívműködés fenntartásához is hozzájárul.

- Áztasson három kávéskanálnyi görögszéna magot vízbe 6-8 órára. Fogyasszon el egy kávéskanálnyi beáztatott magvat mézzel reggel éhgyomorra. Egy újabb kávéskanálnyi magvat 10 perccel ebéd előtt fogyasszon el és egy utolsót vacsora előtt. Folytassa ezt pár héten át, amíg nem észlel javulást.
- Mindennapi étrendjébe is beillesztheti a görögszéna levelet és magvakat.

6. Fűrészpálma
Ez a gyógynövény antiandrogén tulajdonságokkal rendelkezik, blokkolja a 5-alfa-reductase aktivitást és csökkenti a tesztoszteron aktívabb DHT (dihidrotesztoszteronná) alakításának mértékét. Ezzel megelőzhető a szőrösödés, emellett serkenti az elvékonyodó haj megerősödését a PCOS betegek esetén.

A természetgyógyászok gyakran ajánlják a fűrészpálmát ilyen esetekben, mert segít visszaállítani a hormonok természetes egyensúlyát. Vegyen be napi 320 g standard fűrészpálma kivonatot pár hónapon keresztül. Amennyiben a folyékony kivonatot választja, fogyasszon napi egy kávéskanálnyit.

Megjegyzés: Forduljon engedéllyel rendelkező szakértő természetgyógyászhoz mielőtt a fenti gyógymódok bármelyikével kezdené el kezelni a PCOS-t, ezáltal biztosítva a gyógynövények biztonságos és hatékony használatát, személyre szabva.

7. Barátcserje
A barátcserje, más néven a vitex egy másik népszerű gyógynövény a PCOS tüneteinek enyhítésére és a hormonok kiegyensúlyozatlanságából adódó terméketlenség kezelésére. Ez egy rendkívül hatásos hormonháztartás kiegyensúlyozó gyógynövény, amely menstruációs problémák esetén is jól alkalmazható.

- Forraljon fel egy csésze vizet és adjon hozzá egy kávéskanálnyi friss vagy szárított barátcserjét. Hagyja ázni 10 percig majd szűrje le és fogyassza naponta pár héten vagy hónapon keresztül, amíg javulást nem lát. Hagyja abba használatát, amikor elégedett a hatással.
- Kiegészítőként is fogyaszthatja, a megfelelő dózisról kérdezze orvosát.

8. Halolaj
A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag, csökkenti az androgéneket és javítja az inzulin érzékenységet. Egy az Amerikai Klinikai Táplálkozási Folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak enyhítik a PCOS tüneteit az androgén hormonok szintjének kiegyensúlyozásával.

Emellett a halzsír vagy a halolaj a mindennapi étrendbe való beépítése csökkenti a gyulladást és az elhízást, sőt, segít a krónikus betegségekkel való megküzdésben is.

A halolaj kiegészítőnek nincs standard napi adagja, naponta kétszer-háromszor is bevehet két kapszulát, az orvos javaslatát követve.

9. Édesgyökér
Olasz kutatók azt találták, hogy az édesgyökér csökkenti a szérum tesztoszteron mennyiségét a PCOS-ban szenvedő nők körében. A kutatók szerint a növényben található glycyrrhizin gátolja egy a tesztoszterontermeléshez szükséges enzim működését. Az édesgyökérrel a szőrösödés is kezelhető.

Ezen felül az édesgyökér elősegíti a peteérést és a máj méregtelenítését. A máj eltávolítja a méreganyagokat és a feles hormonokat, ezáltal fenntartva a hormonok egyensúlyát.

- Adjon egy kávéskanál szárított édesgyökeret egy csésze forrásban lévő vízhez. Hagyja ázni 10 percen keresztül majd szűrje le. Fogyassza ezt a teát naponta két-három alkalommal pár héten át.
- Egy másik lehetőség az édesgyökér kiegészítő formában való bevitele. Fogyasszon ¼-1/2 kávéskanál édesgyökér tinktúrát naponta kétszer-háromszor pár héten keresztül. Konzultáljon orvosával a helyes dózis megállapításának érdekében.

Megjegyzés: Az édesgyökér nem ajánlott a magas vérnyomásban, szív- vagy vese-, illetve májbetegségben szenvedők számára. Ezen felül a vércukor szintet is befolyásolhatja.

10. Szent bazsalikom (Tulsi)
A szent bazsalikom tulsi néven is ismert, csökkenti a PCOS tüneteit androgén hormon ellenes tulajdonságainak köszönhetően. Segít kordában tartani az inzulin szintet és a könnyíti a fogyást. A bazsalikom kiváló stressz csökkentő is, sőt, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.
- Fogyasszon naponta 8-12 bazsalikom levelet reggelente.
- Egy másik lehetőség a napi többszöri bazsalikom tea fogyasztása, vagy a növény kiegészítő formában való bevitele. A megfelelő dózis kialakítása érdekében forduljon orvosához.

A fenti gyógymódokat pár hónapon keresztül kövesse.

Megjegyzés: A szent bazsalikom csökkenti a vér glukóz szintjét, így amennyiben diabétesz gyógyszereket szed, óvatosan fogyassza. Emellett ez a növény lelassíthatja a véralvadást is és ezáltal interferálhat egyes vérhígító gyógyszerekkel.

Fontos szakképzett természetgyógyászhoz fordulni, amennyiben természetes módon szeretné kezelni a PCOS-t. Ezen növények nagy része csökkenti a tesztoszteron szintet, ezzel együtt növelhetik az ösztrogén szintjét, mivel egyes androgéneket ösztrogénné alakítanak.

A természetgyógyász segít megküzdeni ezzel az ösztrogén metabolizmus serkentésével. Például érdemes lehet több rostot fogyasztania, hogy biztosítsa az ösztrogén egészséges ürülését.

Egyéb tanácsok
- Kísérje figyelemmel testsúlyát, ez segít majd a férfi hormonok szintjének csökkentésében. Már egy 10%-os testsúlycsökkenés is sokat segíthet a menstruációs ciklus normalizálásában.
- Végezzen rendszeres testmozgást a testsúly és az inzulin szint kordában tartásának érdekében.
- Fogyasszon több teljes kiőrlésű és rostban gazdag ételt.
- Fogyasszon több B-vitamint, főként a B2, B3, B5 és a B6 segíthet a PCOS tüneteinek enyhítésében.
- Szokjon le a dohányzásról: a dohányzó nők androgén hormon szintje magasabb.
- Kerülje a műanyag ételcsomagolók és tárolók használatát.
- Ne igyon műanyagpalackból vizet.
- Nőgyógyásszal való konzultáció után szedjen receptre kapható fogamzásgátló tablettát.
- Az akupunktúra is hatásos lehet a hormon szintek kiegyensúlyozására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A méhmióma kialakulásának csökkentése táplálékokkal
  2023-02-02 18:28:47, csütörtök
 
  A gyümölcsökről és a zöldségekről eddig is tudtuk, hogy roppant egészségesek, de azt lehet eddig nem tudták sokan, hogy a méhben kialakuló miómát is csökkenthetik, illetve annak létrejöttét is megakadályozhatják. Ellenben a vörös húsok, főleg mértéktelenül fogyasztva fokozzák a méhmióma kialakulásának kockázatait.

Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy léteznek olyan táplálékok, amelyek csökkenthetik a mióma kialakulásának kockázatait, illetve a betegséggel együtt járó fájdalmat és a fokozott vérzés kockázatait is.

Egyes táplálékok oly módon képesek a tünetek minimalizálására, hogy csökkentik azoknak a hormonoknak a szintjét, amelyek fokozzák a miómák kialakulásának az esélyét.

Például ebbe a kategóriába tartoznak egyes gyümölcsök és zöldségek. A zöldségek és a gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenti a méhmióma kockázatait is. Bármilyen zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, csakis jót teszünk magunkkal, azonban egyes típusok hasznosak bizonyulnak a méhmióma kialakulása ellen, például ebbe a csoportba tartozik az alma, a paradicsom, a citrusfélék, a káposzta és a brokkoli.

Kérdezhetnék, hogy hogyan és miért is segítenek ezek a táplálékok a mióma kialakulása ellen?

Elsősorban azért, mert sok-sok rostot tartalmaznak, amelyek segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges ösztrogéntől. Az ösztrogén ugyanis támogatja, táplálja a fibroidok növekedését és azok létrejöttét.

A gyümölcsök és zöldségek - de főleg a zöldségek - csak kevés kalóriát tartalmaznak, ami segít a normális tartományban tartani a BMI-indexet. Minél magasabb a BMI-indexünk, annál több ösztrogén lesz a szervezetünkben és annál nagyobb lesz az esély a mióma kialakulására.

Nem mellesleg ezek a táplálékok, azaz a gyümölcsök és a zöldségek olyan tápanyagokban is bővelkednek, amelyek meggátolják a mióma kialakulását vagy annak növekedését.

A D-vitamint tartalmazó táplálékoknak is kulcsszerepük van sok betegség megelőzésében, rendszeres bevitelük a mióma kockázatait is csökkenti. D-vitamint tartalmaz a tej, a tejtermékek, a halak és a gombák. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy azon nők esetében, akiknél méhmiómát diagnosztizáltak, gyakran alacsonyabb D-vitamin-szintet is mértek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A szív- és érrendszer védelme zöldségekkel és citrusfélékkel
  2023-02-02 18:24:25, csütörtök
 
  A szív- és érrendszer egészségére mindenképpen vigyáznunk kell, hiszen ez a bonyolult rendszer vért, oxigént és tápanyagokat szállít a szervezetünkben a szerveinkbe és a szöveteinkbe.

Ahogy idősödünk, egyre nagyobb az esélye, hogy a szervezetünkben gyulladás alakul ki, illetve mind a szívünk, mind pedig az érrendszerünk egyre sérülékenyebbé válik. Amennyiben az erek gyulladt állapotba kerülnek és még az úgynevezett rossz koleszterin is felhalmozódik az erekben, akkor nagyobb lesz az esélye a vérrögképződés kialakulásának.

A koleszterin voltaképpen fontos szerepet játszik a jó egészség megőrzésében. Táplálékkal vihetjük be a szervezetünkbe és a májunk is termel koleszterint. Koleszterinre van szükségünk a zsír emésztéséhez, a D-vitamin szintetizálásához, de az epesav előállításában is fontos szerepet játszik. Ha az úgynevezett rossz, azaz LDL-koleszterin kerül túlsúlyba, akkor sok gondot okozhat, hiszen az artériákat elzárhatja, illetve megnövelheti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatait.

Az LDL-koleszterin-szint csökkentésére nagyon sokféle természetes táplálék létezik. Ilyenek például a citrusfélék vagy a citrus bioflavonoidok. Ezek a táplálékok és kiegészítők ráadásul antioxidáns hatással is rendelkeznek.

A szív- és érrendszer egészségének fenntartásában nagyon sokféle tényező a segítségünkre lehet. A hidratált állapot, azaz a rendszeres folyadékfogyasztás csökkenteni tudja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nagyon sokat jelent a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában a magas rosttartalmú ételek fogyasztása. Mindenképpen a növényi eredetű fehérjék legyenek túlsúlyban az étrendünkben, például növeljük a hüvelyesek, a magvak és a diófélék fogyasztását.

Az egészséges táplálkozásra fókuszáljunk és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és italokat, hiszen ezek hozzáadott cukrot és nátriumot tartalmaznak.

Az étrendünk legyen színes és változatos. Együnk minél több teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékot és élvezzük ki a zöldségek sokszínűségét és gazdag ízvilágát. A szív és a keringési rendszer számára a legegészségesebb táplálékok a zöld leveles zöldségek mint a káposzta, a brokkoli, a spenót. Míg gyümölcsök közül a legjobban a citrusfélék mint a narancs, a citrom, a grépfrút és a mandarin biztosítják a szív- és érrendszer egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A zöld turmixok egészségre gyakorolt hatásai
  2023-02-02 18:13:21, csütörtök
 
  A téli hónapokban érdemes minél több olyan turmixitalt fogyasztani, amely fellendíti az immunrendszerünket, merthogy ezek a turmixitalok gazdag forrásai a tápanyagoknak, azaz a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. De sok más hatásuk is van a zöld turmixitaloknak, mutatjuk is, melyek ezek.

A zöld leveles zöldségek oldhatatlan rostokban gazdagok, amelyek nagyon hasznosak az emésztőrendszer egészségére nézve. Ezen kívül a fogyásban is a segítségünkre lehetnek ezek a táplálékok.

A leveles zöldségek - mint a kelkáposzta és a spenót - gazdag forrása a K1-vitaminnak, amely csökkenti a csonttörések és a csontritkulás kockázatait, illetve segít kivédeni a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenését is.

A leveles zöldek sok C-vitamint tartalmaznak, amely aktívan támogatja az immunrendszert. Mivel más antioxidánsokban is bővelkednek, így csökkentik a szervezetben kialakult oxidatív stresszt is. A zöld leveles zöldségek olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek leviszik a magas koleszterinszintet, ily módon segítenek minimalizálni a szívbetegségek kockázatait is.

Spenótos-kelkáposztás turmix hozzávalói:
2 marék friss spenót
2 nagyobb levél kelkáposzta
1 csésze mandulatej
1 nagyobb érett banán
1 evőkanál chiamag

Elkészítése:
Készítsünk elő minden zöldséget és a banánt. Tegyünk mindent a turmixgépbe, végezetül adjuk hozzá a mandulatejet és a chiamagot is.

Spenótos sárgarépaturmix hozzávalói:
2 nagy marék spenótlevél
1 érett banán
1 közepes sárgarépa
1 natúr joghurt
ízlés szerint méz

Elkészítése:
Tépkedjük össze a spenótleveleket és dobjuk a turmixgépbe. Adjuk hozzá a meghámozott és feldarabolt sárgarépát és a felkarikázott banánt, majd öntsük bele a joghurtot és turmixoljuk le az egészet. Öntsük át egy pohárba és ízesítsük mézzel.

Kelkáposztás-zöldszőlős turmix hozzávalói:
egy csésze szőlő
3 nagyobb kelkáposztalevél
1 csésze mandulatej
1 nagyobb kivi
1 érett avokádó

Elkészítése:
Mossunk meg minden hozzávalót, majd tegyük a turmixgépbe a szőlőt, a kelkáposztaleveleket, a meghámozott és felkockázott kivit és a meghámozott, feldarabolt avokádót. Öntsük hozzá a mandulatejet és turmixoljuk le az egészet.

Zöldteás-lenmagos zöld turmix hozzávalói:
egy marék spenót
2-3 kelkáposztalevél
1 nagyobb alma
1 érett banán
fél csésze fekete áfonya
egy csésze natúr joghurt
2 evőkanál őrölt lenmag
fél csésze zöld tea lehűtve

Elkészítése:
Készítsük el a zöld teát és hűtsük le. Mossunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt. Tépkedjük a kelkáposzta- és spenótleveleket a turmixgépbe, majd adjuk hozzá a banánt, az almát és a fekete áfonyát. Öntsük bele a joghurtot, az őrölt lenmagot, a zöld teát, és az egészet turmixoljuk össze.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vöröspárnás tengericsillag
  2023-02-02 18:01:56, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Vizidisznók
  2023-02-02 18:00:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Vikunya
  2023-02-02 17:58:10, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Szurikáták
  2023-02-02 17:56:01, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.