Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A légszennyezettség veszélyezteti a tüdő egészségét
  2023-02-21 22:33:32, kedd
 
  Amikor hideg az idő, a levegő egyre szárazabbá válik. Ez a helyzet még azok számára is megnehezíti a légzést, akik egyébként nem küzdenek semmilyen tüdőbetegséggel. Ha a levegő még szennyezett is, akkor ez jelentősen megnöveli a légzésproblémák és a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát.

A levegőben nagyon sokféle szennyező anyag megtalálható, többek között porrészecskék, mérgező gázok, allergén anyagok, szálló por.

A sokféle szennyező anyag közül a legnagyobb károkat a nitrogén-dioxid okozhatja a légzőszervünkben. Ezek a részecskék irritálják a légutakat és csökkentik a tüdő kapacitását. A nagyobb városokban fokozottabb a légszennyezettség kialakulásának az esélye, mint például vidéken. Betegségek, amelyeket a légszennyezés okozhat: COPD és asztma.

Amióta bebizonyosodott, hogy a tüdőrák és a dohányzás között szoros összefüggés van, igazából nem is nagyon vizsgálják, hogy mi is lehet még az oka a tüdőráknak, azaz milyen kockázati tényezői vannak még a betegség kialakulásának. Pedig nem mindenki dohányzott, aki szembesül a tüdőrák diagnózisával, esetükben valami más okozta a betegséget. A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a tüdőrákot nem csupán a dohányzás, hanem akár a légszennyezettség is okozhatja.

De nem csupán a rákos megbetegedés lehet a következmény, hiszen a levegőben levő szennyező anyagok nagyon sokféle egészségügyi problémát generálhatnak még, akár légszomjat, zihálást, irritált légutakat vagy tüdőtágulatot.

A gyerekekre is nagyon károsan hat a levegő szennyezettsége. A gyermekek sokkal fogékonyabbak a légszennyezettség okozta betegségek kialakulására. Általában a szájukon keresztül lélegeznek, így a szennyező anyagok gyorsabban bekerülhetnek a légutakba és ez asztmára és egyéb légúti betegségekre hajlamosíthatja őket.

Mit tegyünk, hogy a lehető legjobban megóvjuk magunkat a légszennyezettségtől?
Tartózkodjunk minél többet olyan helyen, ahol tiszta a levegő. Ha csak tehetjük, ne sportoljunk szennyezett levegőjű környéken, fogyasszunk tüdőt tisztító vitaminokat, étrend-kiegészítőket, de vásárolhatunk néhány légtisztító szobanövényt is a lakásunkba, az irodánkba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A kevés vas vérszegénységet okoz, sok pedig cukorbajt
  2023-02-21 22:28:52, kedd
 
  A túl kevés vas vérszegénységet okoz, a túl sok pedig cukorbetegséget

Napjainkban egyre többen szenvednek diabéteszben. A 2-es típusú cukorbetegség rizikóját jelentősen megnöveli az inaktív életmód és a túlsúly. Mindkettő ellen tudunk tenni, csak akarnunk kell.

A cukorbetegség létrejöttét sok más dolog is befolyásolhatja. Ide tartozik a genetika, a nem megfelelő étrend és egyes életmódbeli szokások. A vas egy olyan ásványi anyag, amelynek kiemelkedő szerepe van a sejtek növekedésében, és abban is, hogy a vörösvértestek oxigént szállítsanak a test sejtjeihez, szöveteihez, szerveihez. A vashiány sokféle betegség okozója lehet, azonban elsősorban a vérszegénységért felelős.

A vashiányos állapot kialakulásában több tényező is szerepet játszik, például a vas nem megfelelő felszívódása. Az erre hajlamos emberek csoportjába tartoznak a sportolók, a fiatal nők, a várandós hölgyek, az idősebb személyek, illetve a vegetáriánusok.

A vashiány gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, a munkahelyi teljesítmény csökkenése, a hidegérzet a végtagokban, a nem megfelelő immunrendszeri működés, a mellkasi fájdalom és a légszomj. Sokan akik vashiányban szenvednek, semmilyen negatív tünetet nem tapasztalnak, esetükben csak a laborvizsgálatok igazolják a hiányt.

A vashiányos vérszegénység kezelésére kiegészítőket is szedhetünk. Ám a multivitaminok nem minden estben bizonyulnak hatásosnak, mert sok esetben csak keveset tartalmaznak ebből az ásványi anyagból. És a multivitaminokban található egyes ásványi anyagok, mint például a kalcium, a foszfor és a magnézium, csökkenthetik a vas felszívódását.

A 2-es típusú cukorbetegség hosszú ideig nem okoz semmilyen különösebb tünetet, már csak ezért is érdemes rendszeresen laborvizsgálatokat kérni. Az eredményből kiolvasható az esetleges betegség, amelyet ha idejében felfedezünk és korán elkezdődik a kezelés, akár meg is előzhetjük a teljes kialakulását és a súlyosabb tünetek felbukkanását. A cukorbetegségre is lehet következtetni a laboreredményekből, ugyanis, ha a vas szintje megemelkedik a szervezetben, fokozódhat a betegség kialakulásának esélye.

Ha túl sok vas van a szervezetünkben, akkor úgy kell összeállítani az étrendünket, hogy kevesebb vastartalmú táplálékot tartalmazzon a megszokottnál. Ilyenkor fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Ezek a táplálékok ugyanis antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek semlegesítik a túl sok vas által felszabadított szabad gyököket.

A magvak és a hüvelyesek, illetve a tea és a kávé is jó megoldásnak bizonyulhat, mivel meggátolják a túl sok vas felszívódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A keserű ételeket sokan nem szeretik, ideje megkedvelni
  2023-02-21 22:25:42, kedd
 
  A keserű ételeket és gyümölcsöket nagyon sokan nem kedvelik. Az emberek többsége elsősorban az édesebb gyümölcsöket keresi, persze mint mindenben, ebben is akadnak szép számmal kivételek. A tudósok és a táplálkozási szakemberek szerint jó lenne, ha minden fanyalgó ember megkedvelné a keserűbb ízvilágot, hiszen a keserű táplálékok nagyon egészségesek és hasznosak lehetnek a szervezetünk számára.

A tudósok szerint az embernek szinte a zsigereiben van, hogy ne egyenek keserű ízű ételeket. Már az ősemberek is tudták - persze kemény tapasztalatok, azaz mérgezés és a halál által -, hogy a keserű növények mérgezők. A ma embere leginkább a gyógyszerekkel vagy a mérgekkel azonosítja a keserű ízű dolgokat, talán emiatt is van az, hogy sokan valóban elutasítják a keserű és a fanyar ízű táplálékokat.

A testünkben nagyon sok ízlelő receptor működik. Nemcsak a szánkban, hanem például a tüdőben, a belekben, az orrban, a hasnyálmirigyben és a májban is megtalálhatók. Ezek a receptorok különböző ízekre specializálódnak, a keserűből összesen 25 receptor létezik. Ezeknek köszönhetően a szervezetünk azonnal jelezni tudja, ha bajt észlel. A mai napig a keserű ízt problémának tartja az agyunk, hiszen káros vagy mérgező anyagokként azonosítja be őket. Pedig az enyhén és a közepesen keserű növények, gyümölcsök vagy ételek egyáltalán nem mérgezőek, sőt nagyon is táplálóak és hasznosak a szervezetünk számára.

Régebben egyáltalán nem volt meglepő, ha az emberek keserű gyógynövényeket fogyasztottak étkezések előtt vagy után, hiszen ezek a táplálékok egyensúlyban tartották a vércukorszintet és az emésztésre is pozitív hatást gyakoroltak.

Nem baj, sőt nagyon is előnyös, ha megkóstoljuk és elfogyasztjuk ezeket a keserű ízű növényeket, gyógynövényeket és gyümölcsöket, mert nemcsak az emésztésre és a vércukorszintre vannak pozitív hatással, hanem csökkentik az étvágyat és ezzel még fogyókúránkban is segíthetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zöldségek jótékény hatásairól
  2023-02-21 22:23:09, kedd
 
  A zöldségekkel kapcsolatban nagyon sok kutatást végeztek. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a zöldségek aktívan hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és az egészség fenntartásához.

Hogyan és mi módon járulnak hozzá a zöldségek az egészségünk megőrzéséhez?
Például úgy, hogy nagyon sok és sokféle tápanyagot, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Nem beszélve a magas fehérje- és rosttartalmukról, ami szintén nagyon lényeges az egészség megőrzéséhez. A cikkben további okokat is felsorolunk a zöldségek fogyasztására.

A zöldségek olyan egészséges táplálékok, amelyek antioxidánsokban is bővelkednek. Amikor az emberi szervezetben sok szabad gyök keletkezik, akkor a szervezetben oxidatív stressz alakul ki.

Hogy milyen tényezők segítik az oxidatív stressz kialakulását?
Például ilyen a levegő szennyezettsége, a stressz, a magas cukorbevitel, a káros hatású UV-sugárzás, a dohányzás. Amennyiben nem teszünk lépéseket a stresszfaktorok visszaszorítása érdekében, vagy nem kompenzáljuk ezeket a káros hatású tényezőket valamilyen módon, akkor az oxidatív stressz következményei súlyosak is lehetnek, hiszen kialakulhatnak rákos betegségek, korai öregedés vagy krónikus betegségek.

Mint említettük, a zöldségek tele vannak a szervezet számára oly fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek a tápanyagok nagyon sokféle funkciót töltenek be, például az új immunsejtek kialakulásában vagy fontos enzimatikus feladatok ellátásában. A magnézium például egy olyan ásványi anyag, amely több mint 300 testi funkciót lát el. Azonban ha a szervezetünk nem jut hozzá ehhez a tápanyaghoz, akkor a testünk sejtjei, szövetei sérülnek és akár komoly betegségek is kialakulhatnak.

A zöldségek az emésztőrendszer egészségét is biztosítani tudják. A bélflóra egyensúlyát a jó és a rossz baktériumok aránya tudja elősegíteni. A zöldségek gazdag forrásai a rostoknak, amelyek mintegy táplálják ezeket a baktériumokat, azaz nagyon sokat segítenek a megfelelő egyensúly fenntartásában. A jó baktériumokra is nagyon sok feladat hárul, például segítik a táplálékok emésztését, felszívódását, a kórokozók elleni védelmet is ellátják és még egyes vitaminok előállításában is kulcsszerepük van.

A zöldségek mindezeken kívül nagyon fontos szerepet töltenek be, hiszen aktívan részt vesznek a szervezet méregtelenítésében. A zöldségek rostjai ugyanis segítenek kisöpörni a bélrendszerből a méreganyagokat és toxinokat, amelyek szintén betegségek forrásai lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mély ráncok ellen- házi módszer
  2023-02-21 17:27:48, kedd
 
  Milyen házi kenőcs jó a mély ráncokra?
Egy bizonyos kor után mindenki számára elkerülhetetlen a ráncosodás. Hiába harcolunk ellenük, menekülni nem tudunk, de kialakulásukat késleltetni, vagy jelenlétüket enyhíteni lehet. Vannak olyan ráncok, melyek annyira halványak, vékonyak, hogy csupán egy kis odafigyelés szükséges, és máris visszahúzódnak. Ha idejében cselekszünk, könnyedén simává varázsolhatjuk az arcunk.

Az alábbi csodakrém 1 hét alatt megszabadít a kisebb és a nagyobb ráncoktól. Addig tegyünk ellenük valamit, míg még nem akkorák, mint 1-1 vizesárok. Készítsük el az egyszerű alapanyagokat tartalmazó kencét, és segítségével táplálhatjuk a bőrt, és a folyadékpótlásról is gondoskodhatunk. Feltölti a bőrt tápanyagokkal, javítja a vérkeringést és a bőrszínt. Mivel tejesen természetes hozzávalókat tartalmaz, nincs semmilyen mellékhatása, és bármilyen bőrtípusra ajánlott. Négy hétig ajánlott felhasználni a cél elérése érdekében, de az 1. jelek már egy hét után láthatóak lesznek.

ÖSSZETEVŐK:
2 teáskanál orvosi vazelin
1 tojássárgája
2 evőkanál mandulaolaj (de helyettesíthetjük olívaolajjal is)
fél evőkanál méz

ALKALMAZÁSA:
Vízgőz felett olvasszuk fel a vazelint, ezután néhány perc múlva vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a maradék hozzávalót is. Kevergessük néhány percig, míg krémes, homogén masszát kapunk. Tároljuk el üres, tiszta tégelyben.

Alkalmazása leginkább az esti órákban ajánlott a megtisztított arcbőrre vigyünk fel belőle egy keveset. Masszírozzuk bele, hagyjuk állni fél órát, ezután mossuk le egy tiszta forrásvízbe mártott pamut ruhával. Legalább 2 órával lefekvés előtt alkalmazhatod a kezelést, mivel egy 1 óra kell ahhoz, hogy behatoljon a bőrbe, különben az egész a párnára fog kenődni. Használat után a krémet tegyük a hűtőbe, ha elfogyott, készítsünk egy újabb adagot .
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 637
  • e Hét: 1600
  • e Hónap: 14591
  • e Év: 190466
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.