Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Unicornis
  2023-02-22 19:40:36, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Tűz-víz hölgy
  2023-02-22 19:39:47, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Lebegő kastély
  2023-02-22 19:38:51, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
3 fűszer, amely segíthet, ha betegek vagyunk
  2023-02-22 19:36:58, szerda
 
 



Az utóbbi időben egyre többen fordulnak azokhoz a gyógynövényekhez és fűszerekhez, amelyeket régebben is alkalmaztak, de mára feledésbe merültek. Szerencsére nem teljesen, mert egyre többen kezdik megérteni, hogy nem szedhetnek mindig minden apró dologra gyógyszert, amikor a gyógynövények és a fűszernövények sokat segíthetnek. Milyen fűszernövények legyenek otthon, hogy bármikor elő tudjuk venni, ha kisebb-nagyobb egészségügyi gonddal küzdünk? Mutatjuk a válaszokat.

A szegfűszegnek nagyon jó a fájdalomcsillapító hatása, nagyszerűen mérsékli például a fog és az íny fájdalmát, emellett fertőzések megelőzésére is kiváló. Keverjünk össze egy kevés őrölt szegfűszeget valamilyen hordozóolajjal - ez lehet akár olívaolaj is -, és kenjük be az ínyünket ezzel az eleggyel.

További jó tulajdonsága a szegfűszegnek, hogy tele van antioxidáns és gyulladásgátló vegyületekkel. De ez nem minden, érdemes rendszeresen becsempészni az ételeinkbe is, mivel hatékonyan szabályozza a vércukorszintet.

Az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő fűszer a kurkuma, amit a kurkumin nevű vegyületnek köszönhet. A kurkumin emellett rákellenes hatásokkal is rendelkezik, még azelőtt képes elpusztítani a rákos sejteket, hogy azok károkat okoznának az egészséges emberi sejtekben. Használhatjuk emésztési problémák esetén, de az étvágytalanság ellen is nagyon hatásos.

Több kutatás is igazolta, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása segít megakadályozni azoknak a fehérjéknek a lerakódását az agyban, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásáért felelősek.

A fahéjjal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában, így akinek magas a vércukorszintje, de még nincs szüksége gyógyszerre vagy inzulinra, úgy mindenképpen először a fahéjat próbálja ki, természetesen emellett érdemes az életmódján is változtatni.

A fahéjjal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a koleszterinszintet és a triglicerid szintjét is. Ugyanakkor nagyon hatékony vérrögképződés ellen, azaz rendszeresen fogyasztva csökkenhet a kialakulás kockázata is.

Ez a kellemes fűszer antibakteriális és gyulladásgátló hatással is rendelkezik, továbbá nagyon sok benne az antioxidáns, melyek pozitívan hatnak a szív egészségére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szőlőmagkivonat segíthet megakadályozni a vérrögképződést
  2023-02-22 19:31:24, szerda
 
  Manapság nagyon sokan dolgoznak home office-ban és sokan végeznek ülő munkát. Azt gondolnánk, hogy ez az életmód nem veszélyes, pedig rengeteg vizsgálat épp az ellenkezőjét bizonyította be. A sok órán keresztül történő ülés több szempontból is veszélyezteti az egészségünket.

Az, hogy órákon át ülünk, jelentősen befolyásolja a vérkeringésünket és sajnos megnövelheti a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát. Ez általában a lábakat veszélyezteti, ha kialakul a vérrög, megakadályozza az erekben a vér normális áramlását. Ez egy életveszélyes állapot is lehet, hiszen a vérrög kiszabadulhat és akár tüdőembóliát is okozhat.

A vér áramlását sokféleképpen javíthatjuk és ezzel jelentősen csökkenthetjük a trombózis kialakulásának kockázatát. Kutatások igazolják, hogy a szőlőmag is a segítségünkre lehet ebben.

A szőlővel és a vörösborral kapcsolatban sok kutatást végeztek. Franciaországban például rendszeresen fogyasztanak az emberek vörösbort, talán ennek is köszönhető, hogy körükben sokkal kisebb a szívbetegségek előfordulása. Nem véletlen, hiszen a szőlő nagyon gazdag polifenolokban, leginkább resveratrolban és kvercetinben.

A kutatások szerint a polifenolok, mint nagyon erős antioxidánsok javíthatják a vér áramlását, illetve megakadályozhatják a vérrögök kialakulását. Különösen akkor érvényesülnek ezek a pozitív hatások, ha valaki a munkája miatt nagyon sokat ül nap mint nap.

A szőlőmagkivonat csökkentheti a vérrögök méretét is, eközben pozitívan hat az erek és artériák egészségére. De mérsékli a gyulladásos citokinek számát is, amivel jelentősen csökken a vérlemezkék összetapadásának és a vérrögképződés kialakulásának esélye.

Ha a vénában alakul ki vérrög, az tüdőembóliát okozhat, de az is veszélyes, ha az artériában jön létre, hiszen ez tehető felelőssé a szívroham és a stroke kialakulásáért. A szőlőmag és a belőle készült kivonatok nagyon előnyösek a szív és az érrendszer egészségére nézve.

A szőlőmag mindamellett, hogy mérsékli a vérrögképződés kockázatát, csökkenti a vérnyomást és a trigliceridszintet a vérben, illetve a LDL-koleszterin oxidációját, de eredményesen harcol a szervezetben kialakuló gyulladás ellen is, ami ha tartóssá válik, hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szívegészséget fenntartó kiegészítők
  2023-02-22 19:29:04, szerda
 
  Szívegészséget fenntartó kiegészítők - halak, D-vitamin, magnézium, szőlőmagkivonat

A szív egészségét sok tényező biztosíthatja, köztük az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, illetve a legalább napi 7-8 óra pihentető alvás. Ezeken a tényezőkön kívül sok mással, például étrend-kiegészítők rendszeres és kúraszerű fogyasztásával is sokat tehetünk a szívünk egészségének megőrzéséért. Milyen kiegészítők lehetnek segítségünkre? Például az omega-3 zsírsavak, a magnézium, az inozitol, a folsav, a szőlőmagkivonat, a koenzim-Q10 és a D-vitamin.

A halak - mint például a szardínia, a makréla vagy a lazac - tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Ezek normalizálhatják a trigliceridszintet, a vérnyomást és a szervezetben kialakuló gyulladást, de köztudottan csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát is.

Nemcsak a halak, hanem egyes növényi olajok, mint a lenmagolaj is bővelkedik omega-3 zsírsavban. A halolaj pedig segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet, ami visszaveti a plakkok felhalmozódását az artériákban, és ezzel is csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A szervezetnek magnéziumra van szüksége, hogy megfelelően működjön. Az alacsony magnéziumszint összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, az artériák magas plakktartalmával és a magas koleszterinszinttel. Ez az ásványi anyag segít csökkenti a vérnyomást, ezzel a szívroham kialakulásának kockázatát is, illetve javítja az inzulinrezisztenciát.

Az inozitol is hozzájárulhat a vércukorszint és vérnyomás szabályozásához, egyúttal javítja az inzulinérzékenységet, illetve csökkenti a koleszterinszinet, melyeknek köszönhetően mérséklődhet a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A folsav csökkenti a szívroham és a stroke esélyét azoknál, akik magas vérnyomásban szenvednek. A folát nagy mennyiségben megtalálható a zöldségekben, a babban és a citrusfélékben.

A szőlőmagkivonat hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomást, ráadásul tele van antioxidánsokkal, amelyek szintén jót tesznek a szív egészségének.

A koenzim-Q10 nagy mennyiségben megtalálható a lazacban, a tonhalban, a brokkoliban és a karfiolban. Miért is van rá szükségünk? Leginkább a magas vérnyomás, trigliceridszint és koleszterinszint csökkentésében van komoly szerepe.

A D-vitamin szintén csökkentheti a magas vérnyomást, segíthet a stroke megelőzésében és a cukorbetegség kockázatának mérséklésében is. Gazdag forrása a tojás, a sajtok és a gomba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Természetes izomlazítók
  2023-02-22 19:26:51, szerda
 
  Természetes izomlazítók - magnézium, kamilla, cseresznyelé és D-vitamin

Az izomgörcsök különböző okokból a test számos részén kialakulhatnak. Görcsök jelentkezhetnek a hasban, a karokban, a lábakban, a kezekben és természetesen sok más testrészben is. A terhes nőket is sújthatja ez a probléma, mégpedig a hirtelen súlygyarapodás miatt. A menstruációs görcs sokak számára ismerős, az izmok görcsét is sokan ismerik, de egyes betegségek miatt is kialakulhatnak görcsös állapotok, például ilyen az izomsorvadás vagy a szklerózis multiplex nevű betegség. Léteznek azonban természetes gyógymódok a probléma orvoslására.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a kamilla. A kamillát különböző betegségek kezelésére használhatjuk, beleértve az izomgörcsöket is. A gyógynövény nagyon sokféle flavonoidot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A kamillaolaj segíthet a fájó izmok ellazításában és az izomgörcsök megszüntetésében. Csak masszírozzunk egy kevés kamillaolajat a fájó testrészbe és a problémánk hamarosan a múlté lesz.

A cseresznyelé rendszeres fogyasztása csökkenti a szervezetben a gyulladást, illetve az izmok fájdalmát is enyhíti. Minimalizálhatja például a futás utáni fájdalmat. A gyümölcs antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segítenek az izmok természetes ellazításában.

A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely egy természetes izomlazító. Gyakran javasolják azoknak a személyeknek is, akik ízületi gyulladásban vagy a fibromyalgia nevű betegségben szenvednek. A Cayenne-bors sok izomlazító krém alapanyaga.

Azok az emberek, akik rendszeresen izomfájdalomtól vagy az izmok görcsétől szenvednek, gyakran D-vitamin-hiányosak. Ez a vitamin megtalálható a tojásban, a halban és a gombában, illetve napfény hatására is termelődik szervezetünkben.

A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag az egészségünk fenntartásában. Ha valaki hiányt szenved ebből a vitaminból, akkor gyakran tapasztalhat meg izomgörcsöket és izomfájdalmat. Nagy mennyiségben a banán, a hüvelyesek, a barna rizs és a mandula tartalmazza.

A rendszeres pihenés is nagyon jót tesz az izmoknak. Azok ugyanis, akik gyakran szenvednek izomproblémáktól, nem pihennek eleget. A túlzottan igénybe vett izmok nemcsak megfájdulnak, de a görcsös összehúzódások is jelzik ezt a túlterheltséget. A pihenés ilyenkor nagyon jó hatással van az izmok állapotára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A nélkülözhetetlen kalcium
  2023-02-22 19:24:02, szerda
 
  A szervezetünkben lévő ásványi anyagok és vitaminok közül a legnagyobb mennyiségben a kalcium található, ebből is látszik, hogy ez az egyik legfontosabb ásványi anyag, amire csak szükségünk lehet. A kalcium nemcsak a fogak és csontozat felépítését és működését biztosítja, hanem az egészségük fenntartását is. Cikkünkben bemutatjuk, milyen szerepei vannak a kalciumnak és milyen problémákkal kell szembenéznünk, ha nincs elegendő belőle a szervezetünkben.

A kalcium részt vesz a testünkben lévő enzimek aktivitásában, az izmok összehúzódásában, a neurotranszmitterek működésében, illetve a vér alvadása is attól függ, hogy mennyi kalcium van a szervezetünkben.

A kalcium a D-vitaminnal karöltve kiemelkedő szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában. A kalciumpótlás nagyon lényeges, főleg a menopauza szakaszába lépő hölgyeknél, hiszen a megfelelő mennyisége megakadályozza a csontvesztést és a csontsűrűség csökkenését.

A csontszerkezet fenntartásához nemcsak kalciumra és D-vitaminra, hanem magnéziumra és K2-vitaminra is szükségünk van, ezért jó ha a posztmenopauzás hölgyek ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat kiegészítők formájában is pótolják.

A kalciummal kapcsolatban is sok kutatást végeztek. Kiderült, hogy a kalciumpótlás önmagában nem elegendő az egészséges csontok érdekében. A legjobb, amit tehetünk, ha D-vitamint, magnéziumot és K2-vitamint együtt szedjük a kellő hatás érdekében.

A kalciumpótlásnak akkor van nagyobb hatása, ha D-vitamint is szedünk mellé, hiszen így mintegy 30 százalékkal csökkenhet a csípőtörés kialakulásának kockázata.

A fent említett K2-vitaminnak is kiemelkedő szerepe van a csonttörések megakadályozásában, hiszen ez a vitamin támogatja, hogy a kalcium beépüljön a csontokba. A K2-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van az egészséges csontozat fenntartásában, hiszen felelős az oszteokalcin csontfehérje átalakításában, azaz annak inaktív formáját aktívvá képes alakítani.

A kalcium mellett a magnéziumnak is kiemelkedő szerepe van a csont egészségének fenntartásában, hiszen részt vesz a csontok megfelelő mineralizációjában, de a D-vitamin aktiválását is támogatja.

Nem szabad azonban a kelleténél több kalciumot bevenni egy nap, mert ez megakadályozhatja a magnézium felszívódását, ami pedig a csontok egészségét veszélyezteti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Természetes tápanyagok a csontritkulás megelőzésére
  2023-02-22 19:22:14, szerda
 
  Természetes tápanyagok a csontritkulás megelőzésére - kalcium, magnézium, bór, D-vitamin, K2-vitamin.

A csontritkulás megelőzésében nagy segítségünkre lehet az életmódváltás. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás nagyon sokat segít ennek a rettegett betegségnek a megelőzésében. Néha kiegészítők fogyasztására is szükségünk lehet. Ezzel kapcsolatban mindenképpen kérdezzük meg a kezelőorvosunkat és a gyógyszerészünket.

A csontritkulás megelőzésében a vitaminok és az ásványi anyagok lehetnek a segítségünkre. Az egyik legfontosabb ásványi anyag nem más, mint a magnézium. A szervezetben lévő magnézium több mint 90%-a a csontokban található. Amennyiben gyakran tapasztal meg izomgörcsöt, úgy nagy valószínűséggel csak kevés magnézium van a szervezetében. A magnéziumhiány emellett lágy és porózus csontokat eredményez.

Ahhoz, hogy a csontjaink erősek maradjanak, kalciumra is magunkhoz kell vennünk. Arra ügyeljünk, hogy önmagában nem elegendő a kalcium, a felszívódásához ugyanis D-vitaminra is szükségünk van.

A bórt elég sokan figyelmen kívül hagyják, amikor a csontok egészségéről van szó, pedig ez egy olyan ásvány, amely szerepet játszik a csontokból elveszett kalcium helyettesítésében és a D-vitamin csontokba történő beépülésében. A bór emellett az ösztrogéntermelést is elősegíti, amely nagyon lényeges azoknak a nőknek, akik a posztmenopauza szakaszába léptek, hiszen az ösztrogén csökkenése az egyik oka a csontsűrűség csökkenésének és a csontritkulás kialakulásának.

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a csontok egészsége szempontjából. Enélkül a vitamin nélkül a kalcium sem tud beépülni a csontokba és így természetesen hasznosulni sem tud.

A K2-vitamin is egy létfontosságú vitamin, hiszen a csontok erősségét és szilárdságát képes biztosítani és jelentősen le tudja csökkenteni a csonttörések kockázatát is. Ez a vitamin nagyon jó szinergiában működik a magnéziummal, a kalciummal és a D-vitaminnal a csontsűrűség és a csont szilárdságának fenntartása érdekében.

A csontritkulás megelőzésében nagy szerepe van az omega-3 zsírsavaknak. Amennyiben gyulladás alakul ki a szervezetben és ez hosszú ideig tart, akkor a gyulladás krónikussá válik. A krónikus gyulladásnak szinte majdnem minden esetben csontritkulás a következménye. Az omega-3 zsírsavak azonban úgy segítenek a csontritkulás megelőzésében, hogy nem engedik, hogy gyulladás alakuljon ki a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Kékszárnyú sárkány
  2023-02-22 14:59:57, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1256
  • e Hónap: 14247
  • e Év: 190122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.