Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A boldog emberek 10 szokása amiből tanulhatunk
  2023-02-03 21:53:10, péntek
 
  Mi teszi boldoggá az embereket? Mi a különbség a boldog ember és a többiek között? Nehéz kérdéseknek tűnnek, de a válasz valójában egyszerű : a szokásaik. Nem számít, hogy gazdag vagy vagy szegény, csúnya vagy vonzó, sikeres vagy sikertelen, a fő különbség a boldog és boldogtalan emberek között a szokások. Ez pedig remek hír, nem igaz? Mert ez azt jelenti, hogy a boldogság a mi kezünkben van. Ha boldog akarsz lenni, olvasd el a boldog emberek 10 olyan szokását, amelyekből akár te is tanulhatsz.

1. Nem színlelik a boldogságot
A boldog emberek nem színlelik a boldogságot. Jól érzik magukat és elfogadják a valóságot olyannak, amilyen. A boldogtalanság egyik leggyakoribb oka az, hogy becsapjuk magunkat a valóság elkerülésével. Önmagunk megtévesztése súlyos következményekkel jár.

Azok az emberek, akik tisztán látják önmagukat, elnézőbbek, gyengédek és könyörületesek önmagukkal és másokkal szemben. Magasabb empátiával és perspektívákkal rendelkeznek.

2. Hálásak
A boldog emberek nem háborodnak fel azon, ami nincs, ehelyett inkább hálásak azért, amijük van.

Lehet, hogy nem tűnik kiemelkedően fontos lépésnek a hála a boldogsághoz vezető úton, de hálásnak lenni rengeteg pozitív érzelemmel jár.

A hála gyakorlása megakadályozza, hogy feladjuk, amikor nehézségekkel kerülünk szembe, ezenkívül pedig tudományos bizonyítékok is léteznek arra, hogy mindenféle pozitív haszna van, szellemileg és fizikailag egyaránt.

3. Ők döntik el, mit jelent számukra a boldogság
A boldogság mindenkinek mást jelent. A boldog emberek pedig eldöntötték, hogy mit jelent számukra a boldogság.

Függetlenül attól, hogy hol tartasz most a boldogság felé vezető úton, minden embernek megvan a maga módszere a boldogságának meghatározásához.

A nehéz ebben az, hogy gyakran elfogadjuk a szüleink vagy a társadalom változatát a boldogságot illetően és igyekszünk megvalósítani ezeket a saját életünkben. Ez pedig valójában boldogtalanságot fog nekünk okozni, amint rájövünk, hogy amit mások akarnak, az nem feltétlenül az, amit mi akarunk.

Ilyenkor kell igazán bátornak lennünk és úgy döntenünk, hogy belevágunk a saját életünkbe és magunknak találjuk ki a dolgokat. Milyen életet szeretnél élni? Erre a kérdésre tudnod kell a választ!!!

4. Elfogadják az élet nehézségeit
A boldog emberek tudják, hogy az élet nem mindig meseszép. A nehézségek, küzdelmek szükségesek az ember életében, hogy meglássuk a felhők felett a napsütést. A boldogságot nem adják csak úgy oda nekünk, dolgoznunk kell érte.

Ha elfogadod a nehézségeket az életedbe és nem dramatizálod túl őket, akkor a legtöbbet fogod tudni kihozni minden helyzetből. Nincs értelme rosszul érezni magad, de a negatív érzések elfogadása fontos.

Ez teszi lehetővé, hogy tanulj a nehéz helyzetekből és érzelmekből utána pedig felhasználd azokat, hogy könnyebben túl legyél ezen a helyzeten. Ahhoz, hogy boldogok legyünk, éreznünk kell mindazt, amit egy embernek éreznie kell. Végül is, szomorúság nélkül, honnan tudnád, hogy boldog vagy?

5. Nem rohannak
A mai felgyorsult világban hajlamosak vagyunk rohanni, rohanni és még inkább rohanni. Ez a rohanás viszont boldogtalanságot okoz.

Az egyensúly lényeges ahhoz, hogy produktív és kényelmes életet élhessünk. Ezért fontos, hogy legyenek céljaink, de ezek végrehajtását ne sietessük egyfolytában.

Vedd észre a körülötted lévő világot, miközben a céljaid felé tartasz. Állj meg egy perce például a természetben, vegyél mély levegőt és érezd, ahogy átjárja a tested.

6. Tudják, hogyan kell játszani
A boldog emberek képesek játszani, ellentétben azokkal a felnőttekkel, akik erről elfeledkeztek a gyerekkoruk óta. A játék elengedhetetlen szociális készségeinkhez, alkalmazkodóképességünkhöz, intelligenciánkhoz, kreativitásunkhoz, problémamegoldó képességünkhöz.

Az igazság tehát, hogy amikor játszunk és szórakozunk, az örömöt okoz és segít a kapcsolataink javításában is. Szóval ugorj bele a tócsába, sározd össze magad, egyél egy nagy adag fagyit, kit érdekel mennyi kalória van benne.

7. Új dolgokat próbálnak ki
Adj esélyt magadnak arra, hogy megtapasztald a körülötted lévő világot.

Vannak dolgok, amiket még soha nem csináltál? Próbálj ki valami újat és érezd a boldogságot. Azok az emberek ugyanis, akik különféle élményeket élnek át, nagyobb valószínűséggel őrzik meg a pozitív érzelmeket és minimalizálják a negatív érzelmeiket.

8. Szoros emberi kapcsolatokkal rendelkeznek
Nem kell száz közeli barát, de szükséged van egy-két emberre az életben, akikre számíthatsz és akik segítenek felállni, amikor elesel. Ez lehet egy házastárs, a szüleid, testvéred vagy egy barátod.

Mindannyiunknak szüksége van valakire, aki emlékeztet minket arra, hogy nem vagyunk egyedül ebben az életben. A boldog embereknek van valakijük, akire számíthatnak. Biztonságban érzik magukat, ha tudják, hogy nyugodtan fordulhatnak ehhez az illetőhöz, amikor szükség van rá és akikkel megünnepelhetik a győzelmeket, amikor ezek bekövetkeznek.

9. Élményeket vásárolnak, nem tárgyakat
A boldog emberek nem azért boldogok, mert az anyagi dolgokra koncentrálnak, hanem mert ismerik az élmények értékét.

Ha nehéz élethelyzetbe kerülsz, felmerülhet, hogy elmész a plázába vásárolgatni. Végül is egy kis bevásárlás soha nem ártott senkinek.

De vajon tényleg képes minket ez boldoggá tenni?

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy gyorsan beszerezhetsz valamit, ami boldoggá tesz, de az ezen megvásárolt tárgyakból származó boldogság általában nem túl tartós.

Ha már mindenképpen a pénzedet költenéd, akkor költsd élményekre. Vonzó lehet, minél több dolgot megvásárolni, sőt azt is gondolhatjuk, hogy ezek az identitásunk részei, de valójában mindez nem így van. A tapasztalataink viszont valóban a mi részeink lesznek.

Menj és nézd meg, milyen az élet máshol. Tölts időt gyönyörű parkokban, egy új országban, utazz el valahova, menj vízpart mellé, kirándulj a hegyekbe stb. Ezeken a helyeken találd meg a boldogságod, ne a plázában.

10. Ismerik önmagukat
A boldog embereknek sem hullott csak úgy az ölükbe a boldogság. Boldog emberré váltak, amely sok munkát igényelt tőlük.

Ahhoz pedig, hogy ezt a munkát jól csináld, ismerned kell magad. Önmagunkról tanulni nehéz lehet, de a boldog emberek remekül ismerik magukat. Hitelesek önmaguk számára, aminek az egyetlen módja, hogy szembenézel önmagaddal.

Ha türelmesebb ember szeretnél lenni, akkor türelmet kell gyakorolnod. Nem leszel egyszer csak hirtelen türelmes a semmitől.

Ha boldog akarsz lenni, gyakorolnod kell, hogy boldog legyél. Először viszont tudnod kell, hogy miért nem vagy boldog. Ehhez bátorságra van szükség, tükörbe kell nézned és meg kell beszélned magaddal, hogy miért nem hagyod magad teljes mértékben élni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Tüdőt gyógyító és támogató gyógynövények, táplálékok
  2023-02-03 21:41:35, péntek
 
  Léteznek olyan gyógynövények és táplálékok, amelyek segítenek fenntartani a tüdő egészségét. Ez a segítség mindig jól jön, hiszen télen a megfázás és az influenza miatt lehetnek gondok a tüdőnkkel, nyáron pedig a száraz, pollenektől nyüzsgő levegő okozhat légúti betegségeket. A cikkben bemutatunk olyan lehetőségeket, amelyekkel nagyon sokat javíthatunk a tüdőnk állapotán.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a fokhagyma. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek asztma, hörghurut és egyéb tüdőbetegség esetén.

Indiában gyakran használják a kurkumát, de nemcsak ételeket fűszereznek a segítségével, hanem az egészségügyi előnyeit is kihasználják. A kurkuma egyik aktív vegyülete a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkuma rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség és akár tüdőfibrózis esetén. Fogyaszthatjuk tea és kapszula formájában is.

A gyömbér nemcsak az emésztést támogatja és nemcsak hányinger esetén lehet hasznos számunkra, hanem számos tüdőbetegség orvoslásában is segítségünkre lehet, hiszen csökkenti a gyulladást és pozitívan hat a hörgőkre, így asztma esetén mindenképpen nagyon előnyös lehet a fogyasztása.

A halak és a halolaj, omega-3 zsírsavakban gazdagok, melyek szintén hasznunkra lehetnek különböző tüdőbetegségek, különösen krónikus obstruktív tüdőbetegség esetén. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő, és mint ilyen, a tüdőben kialakult gyulladást is csökkenteni tudják. A halolaj ezen kívül a tüdő fertőzéseivel is eredményesen veszi fel a harcot, különösen akkor, ha valamilyen baktérium okozza a problémát.

A citrusfélék, mint például a narancs és a citrom, jó forrásai az antioxidáns C-vitaminnak. Ez a vitamin segít az immunitás növelésében, de hatásos a légúti fertőzések elleni küzdelemben is, miközben javítja a légzést és a tüdőműködést a COPD-ben szenvedő betegek esetében.

A hagyma szintén nagyon sok mikrotápanyagot és vitamint tartalmaz. Ez a gyógynövény hasznos lehet hörghurut, asztma és megfázás esetén is, hiszen kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása.

Az alma is a tüdőt erősítő táplálékok közé sorolandó. Sok kutatási eredmény állítja, hogy a rendszeres almafogyasztás nagyon hasznos lehet a tüdőrák megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Tüdőkárosítók
  2023-02-03 21:38:13, péntek
 
  Táplálékok, vitaminok, élelmiszer-adalékok, amelyek károsítják a tüdőt

Eddig lehet, hogy azt képzeltük, hogy csak a levegő szennyezettsége, egyes vegyszerek rendszeres belélegzése és a dohányzás károsíthatja a tüdőt, azonban mára az is bebizonyosodott, hogy bizony léteznek olyan táplálékok, amelyek szintén rendkívül káros hatással vannak a tüdő egészségére.

A nyugati étrend nem éppen egészséges, hiszen csak kevés rostot, zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Ezek a táplálékok nem mellesleg gyulladást keltenek a szervezetben, növelik a lipidszintet, illetve olyan immunválaszokat aktiválnak, amelyek gyulladást váltanak ki az egész testben, így a tüdőben és a hörgőkben is. A zsíros, kalóriadús ételek emellett fokozzák az elhízás és ezzel együtt az asztma kockázatait is.

A feldolgozott és pácolt hústermékek is negatívan hatnak az egészségre. Többek között csökkentik a tüdő funkcióit, és ezzel a COPD nevű betegség kockázatai is növekszenek.

Korábbi kutatások szerint a B6-vitamin és a B12-vitamin csökkenti a rák kialakulásának a rizikóját, azonban mára úgy vélik, hogy ezek a vitaminok mintegy négyszeresére növelik a tüdőrák esélyét. Egy időben a béta-karotinról is azt lehetett hallani, hogy csökkenti a tüdőrák kockázatát, mára azonban az igazolódott be, hogy dohányosok esetében még meg is növelheti azt.

Köztudomású, hogy az alkohol rombolja a testi és a lelki egészséget. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás még a tüdő funkcióit is csökkenti és a tüdő egészségét is károsítja.

Léteznek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyek hirtelen vérnyomás-emelkedést okoznak, illetve összehúzzák a légutakat, ami szintén károsíthatja a tüdő egészségét is. Egyes élelmiszerek is okozhatnak allergiás reakciókat és a fentebb leírt hatásokat, például a tojás, a tej, a tejtermékek, a tenger gyümölcsei.

A keresztesvirágú zöldségek egészségesek, hiszen rostokban és tápanyagokban is bővelkednek, azonban ha a rostok nem bomlanak le, akkor bélgáz keletkezik, ami puffadást okoz. Emiatt nyomás nehezedik a rekeszizmokra, ami pedig légszomjat eredményezhet. Ez főként azoknak nagyon kellemetlen, akik eleve valamilyen tüdőbetegségben szenvednek.

A savas ételek és italok gyomorégést okozhatnak. A savas reflux pedig fokozza a tüdőbetegség tüneteit, mégpedig oly módon, hogy irritálja a légutakat. A savas reflux kiváltói lehetnek a citrusfélék, a szénsavas üdítőitalok, a kávé, a tea, a fűszeres ételek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A természet gazdag kínálata savas refluxra
  2023-02-03 21:34:47, péntek
 
  A természet gazdag kínálata savas refluxra - kamillatea, almaecet, gyömbér

A savas reflux egy rendkívül kellemetlen betegség, hiszen ilyenkor a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, ami égő, kaparó érzést okoz a torokban. Szerencsére nem szükséges gyógyszereket szednünk erre a problémára, hiszen a természet nagyon sok kincset ajánl fel erre a panaszunkra. Mutatjuk is, melyek ezek.

A kamillatea nagyon hatékony lehet a savas reflux természetes kezelésében. Mindenképpen este, lefekvés előtt legalább félórával fogyasszon el egy csésze kamillateát, ha savas refluxszal küzd. A kamillatea nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, emellett csökkenti a gyomorsav mértékét és segít az egészséges bélrendszer fenntartásában.

Egyes táplálékok fokozzák a savas reflux panaszait. Ezeket mindenképpen kerüljük el, ha nem szeretnénk a kellemetlen tünetektől szenvedni.

Melyek ezek a táplálékok?
Például ebbe a kategóriába tartozik a paradicsom, a fokhagyma, a hagyma, a csokoládé, az alkohol és a koffein.

Az almaecet rendszeres fogyasztása is segíthet azoknak a személyeknek, akik savas refluxban szenvednek. Keverjen el pohár vizet és egy evőkanál almaecetet, majd fogyassza el. Minden étkezés előtt meg lehet inni ebből a keverékből egy-egy pohárral.

A savas refluxban szenvedő betegek gyakran panaszkodnak nyelőcsőfájdalomtól. Nem is csoda, hiszen a gyomorsav tönkreteszi a nyelőcsövet, legalábbis nagyon megviseli azt. A nyelőcsövet nagyon hatékonyan képes megnyugtatni az Aloe vera ital. Nemcsak a nyelőcső megnyugtatásra alkalmas ez a gyógynövény, hanem a gyomorban kialakuló gyulladás csökkentésére és megszüntetésére is.

Ilyen téren a gyömbérre is számíthatunk, hiszen nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében. Mindemellett a savas reflux egyéb kellemetlen tüneteinek a csillapításában is aktívan részt vesz. A gyömbért fogyaszthatjuk teaként.

Hogyan készítsük el?
Hámozzunk meg egy ujjnyi gyömbért, közben tegyünk fel vizet forrni. Ezután húzzuk le a tűzhelyről, adjuk hozzá a lereszelt gyömbérgyökeret és hagyjuk állni 15 percig, majd fogyasszuk el. Le is szűrhetjük a teát, de nem szükséges.

A szódabikarbóna csökkenti a felesleges sav termelődését. Keverjünk el egy pohár vízben egy teáskanál szódabikarbónát, majd igyuk meg étkezést követően.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Spárga Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára
  2023-02-03 21:30:02, péntek
 
 



A spárga őshazája a Földközi-tenger partvidékén található, de ma már az egész világon elterjedt és hazánkban is nagyon sokan kedvelik ezt a különleges ízvilággal rendelkező zöldséget.

A spárgát azok is bátran illesszék be rendszeresen az étrendjükbe, akik éppen fogyókúráznak, mivel kevés kalóriát tartalmaz.

A spárga bővelkedik élelmi rostokban, amelyek nagyon pozitívan hatnak az emésztőrendszer egészségére, nem mellesleg segítenek abban is, hogy ne kelljen a székrekedés problémájával megküzdenünk.

A spárga rostjai szinte magukhoz vonzzák az úgynevezett rossz koleszterint, ily módon ez a zöldség az LDL-koleszterin-szint csökkentésében is a segítségünkre lehet. A zöldség pozitív hatásai nem merülnek ki ennyiben, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően a vércukorszintet is szabályozni képes.

Nagyon sok tanulmány számolt be arról, hogy a magas rosttartalmú táplálékok jelentősen le tudják csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatait. Ezt úgy segítenek elérni, hogy nem engedik felszívódni a szervezetben azokat a méreganyagokat, amelyek aktívan hozzájárulnak ennek a betegségnek a kialakulásához.

Az irritábilisbél-szindrómát nem tartják az orvosok komoly betegségnek, pedig sok kellemetlen tünete van. Ezt csak az tudja igazán, aki magas is ebben a betegségben szenved. A spárgával kapcsolatban azonban bebizonyosodott, hogy nagy szerepe van az IBS tüneteinek a csökkentésében is.

A spárga olyan antioxidánsokban is gazdag, mint a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin, amelyek nagy szerepet játszanak az időskori szembetegségek kialakulásának megelőzésében.

A spárga flavonoid vegyületei segítenek kisöpörni a szervezetből a káros hatású szabad gyököket, így olyan betegségektől óvhatnak meg bennünket, mint a neurodegeneratív betegségek, a rákos betegségek és a különféle fertőzések.

A spárga nagy mennyiségben tartalmaz B-komplex-vitaminokat, amelyek elsősorban az idegrendszer egészséges működését hivatottak biztosítani.

Antioxidáns vitaminokban is bővelkedik, ilyen például a C-vitamin, az E-vitamin és az A-vitamin, amelyek csökkenteni tudják a szervezetben a gyulladási szintet és ezzel sokféle krónikus betegségtől óvhatnak meg bennünket.

A spárga K-vitaminban is gazdag. Ez a vitamin segíti megakadályozni az agy neuronális károsodását, így akár az Alzheimer-kórban szenvedő betegek természetes kezelésében is nagy szerepet játszhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A stressz és a gyomorfekély – van közöttük kapcsolat
  2023-02-03 21:26:24, péntek
 
  Sajnos stresszes világban élünk. Szinte nincs is olyan nap az ember életében, amikor nem aggódik valami miatt. Napjainkban még a gyerekek is stresszes életet élnek, hiszen az iskolákban is magasak a követelmények. A dolgozó, munkaképes emberek a munkahelyi stressz miatt érzik kellemetlenül magukat, míg a nyugdíjas személyeket a megélhetési problémák és a magány tesz stresszessé. Egyszóval mindenki idegeskedik valami miatt, még ha nem is folyamatosan, egyfolytában.

Pedig a stressz nagyon nem tesz jót az egészségnek, hiszen ma már kutatási eredmények is azt igazolják, hogy nagyon sokféle betegség kialakulásáért okolható, többek között gyomorfekélyt is előidézhet. Mutatjuk is, hogy milyen kapcsolat áll fenn a stressz és a gyomorfekély között.

A stressz nemcsak a gyomorfekély kialakulásában játszhat szerepet, hanem oka lehet a magas vérnyomásnak, a depressziónak és még a nagyfokú fáradtságnak is.

A gyomorfekélyt okozhatja még a Helicobacter pylori nevű baktérium, amely fertőzést vált ki a gyomorban, illetve léteznek olyan nemszteroid fájdalomcsillapító gyógyszerek, amelyek szintén előidézői lehetnek ennek a betegségnek.

A kutatások azt mutatják, hogy a túl sok stressz fekélyeket okoz a gyomorban és ez gyomorfekély kialakulásához is vezethet. Azok az emberek, akik gyomorbetegséggel, pontosabban gyomorfekéllyel küzdenek, gyakran számolnak be arról, hogy túl stresszes az életük, túl sokat idegeskednek. Ennek az a magyarázata, hogy stresszes helyzetben a szervezet több gyomorsavat termel, amely viszont irritálja a gyomrot, fájdalmat okozva. Ha ez a probléma állandósul, akkor ennek következménye lesz a gyomorfekély.

A fájdalomcsillapító gyógyszerek visszafogják a prosztaglandin nevű hormon termelődését, ami csökkenti a gyomornyálkahártya vastagságát, ez pedig tovább rontja a szervezetnek azt a képességét, amely enyhíthetné a gyomornyálkahártya károsodásának mértékét, esélyét.

A gyomorfekély tünetei közé sorolható tehát a nagyfokú gyomorégés, a hányinger, a hányás és a has puffadása, illetve a gyomorban érzett fájdalom.

A gyomorfekély gyógyítható, mégpedig a gyomorban tanyázó baktériumok elpusztításával, illetve ha kerüljük azokat a dolgokat, amelyek tovább irritálják a gyomrot, például gyógyszerek, alkohol, dohányzás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mitől és hogyan maradjunk ébren, ha nem ihatunk kávét
  2023-02-03 21:23:43, péntek
 
  Sok ember számára remek napindító egy csésze gőzölgő kávé. Nem mellesleg mértékkel fogyasztva a kávé többek között jót tesz az agy és a máj egészségének is. De mit tegyen az, aki nem szereti ezt a fekete italt vagy valamilyen ok miatt nem ihat kávét? Mutatunk olyan italokat és táplálékokat, amelyek vetekszenek a kávéval, hiszen ezek az ételek és italok is képesek annyi energiát biztosítani a szervezetnek, mint ez az emberek milliói által kedvelt ital.

Reggel semmiképpen se a kávé legyen az első dolgunk, még akkor sem, ha nagyon szeretjük ezt a kellemes ízű nedűt, hanem egy pohár langyos víz. Aki nem ihat kávét, fogyasszon el két pohárnyi vizet, mivel a víz is képes és tud annyira jó lenni, mint a kávé, sőt még sokkal jobb is, hiszen energiát biztosít a test minden sejtje számára.

Ha szeretnénk lendületbe jönni, akkor reggelizzünk gyümölcsöt. A legtöbb táplálkozási szakember egyébként is a délelőtti órákban javasolja a gyümölcsfogyasztást, nem mellesleg - a kávéval ellentétben, ha édesen szeretjük - a gyümölcsök nem mesterséges, hanem természetes cukrokat tartalmaznak.

A másik remek kávéalternatíva nem más, mint a matchatea-por vagy matcha tea, amely tartalmaz koffeint és L-teanint is, azaz egy aminosavat, amely pozitívan hat a megismerésre és a hangulatra.

A zöld tea számos jótékony hatással bír az egészségre és nagyszerű alternatívája a kávéfogyasztásnak. Ma már bizonyított tény, hogy azon emberek körében sokkal kisebb az esélye a gyomor-, a mell-, a tüdő-, a hólyag-, a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák kialakulásának, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát. A zöld teában található koffein javítja a mentális élességet, illetve az anyagcserét is fokozza. Ezen kívül jótékony hatással van az inzulinérzékenységre és a vércukorszintre.

Az aranytej egy Indiában nagyon népszerű kávéhelyettesítő ital. Ezt a hagyományos indiai italt melegen készítik el. Tartalmaz gyömbért, kurkumát, fahéjat és fekete borsot, illetve esetenként adnak még hozzá vaníliát és mézet is. Az aranytej csökkenti a gyulladást, növeli az éberséget, jót tesz a memóriának és a csontsűrűséget is javítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A halláskárosodás még az agy egészségét is veszélyezteti
  2023-02-03 21:21:18, péntek
 
  A hallásnak sok mindenben szerepe van. Ha rendben van a hallásunk, igazából nem is foglalkozunk vele, de ha gondok vannak a szavak és mondatok megértésével, az alaposan rányomja a bélyegét a kommunikációra is.

A fülnek igencsak nagy szerepe van a hang észlelésében, az agyunk pedig felelős a hang feldolgozásáért. Ezért is elengedhetetlen, hogy mindkét szervünk ép és egészséges legyen.

Nagyon sok tudományos kutatás folyt azzal kapcsolatban, hogy milyen kapcsolat van az életkorral összefüggő halláskárosodás, illetve a megismerés között, amely nem más, mint az agy egyik kiemelt funkciója.

Napvilágot látott egy olyan elmélet, hogy a halláskárosodás jelentősen lerontja az agy feldolgozási képességét, ily módon kognitív hanyatlás is kialakulhat. Egy másik tanulmány pedig éppen az ellenkezőjét állította, azaz a hanyatló kognitív funkciók vannak hatással a hallásra.

Egy kutatásba több ezer embert vontak be, akiket hallás- és kognitív teszteknek vetettek alá. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az 50 éves vagy annál idősebb emberek esetében jóval magasabb volt azoknak a személyeknek az aránya, akik a kognitív teszteken nem éppen jól teljesítettek. Ezek az emberek még nem érték el a halláskárosodás olyan mértékét, ami ebben az életkorban már jellemző szokott lenni. Azaz ezzel a kutatással nem az bizonyosodott be, hogy a halláskárosodás okozza a romló megismerést, a kognitív hanyatlást, hanem éppen ellenkezőleg.

Egy másik kutatásban pedig, ahol tízezer főt vizsgáltak, éppen ennek az ellenkezője igazolódott be. Azaz azok a személyek, akik halláskárosodásban szenvedtek, sokkal rosszabbul teljesítettek a kognitív teszteken.

Mindenesetre akármelyik feltevés is igaz, nem érdemes figyelmen kívül hagyni a halláskárosodást. Lehet, hogy valóban hatással van a hallás romlása az agy működésére. De ha ez az állítás nem is állja meg a helyét, az bizonyos, hogy a nagyfokú halláscsökkenés nagyon negatívan hat a társas kapcsolatokra. Ez csökkenti a szocializációt is, hiszen aki nem hall rendesen, már nem szeret másokkal találkozni, mivel a társas érintkezés egyik formája, a kommunikáció jelent számára gondot. A hallókészüléket pedig nem kell szégyellni, hiszen nagyon sokat segít a társas interakciók fenntartásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A köszvény ellenszerei a konyhában is megtalálhatók
  2023-02-03 19:40:38, péntek
 
  Nagyon sokan küzdenek köszvénnyel, amely sok-sok kellemetlenséget képes okozni, nem beszélve a fájdalomról, amely megkeserítheti az ebben a betegségben szenvedő személyek életét. Cikkünkben olyan gyógynövényeket mutatunk be, amelyek nagyon hatékonyan képesek a köszvény okozta fájdalmat csökkenteni, és ezek többsége szinte minden konyhában megtalálható.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a zeller. Az ájurvédikus orvoslás már hosszú évezredek óta használja a zellert mint hatékony fájdalomcsillapítót. A zellerkivonat ugyanis csökkenteni tudja a magas húgysavszintet és a májban keletkezett oxidatív stresszt is. A zeller mindemellett az agy működésére is pozitívan hat, hiszen jobb koncentrációt képes biztosítani.

A kurkuma is hatékony lehet a köszvény okozta fájdalom csillapításában. A kurkuma három olyan aktív hatóanyagot is tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Az egyik legerősebb hatóanyaga a kurkumin. A legjobb, ha fekete borssal együtt fogyasztjuk, mivel így sokkal hatékonyabb a kurkominoidok felszívódása.

A csalánt sok magyar ember ismeri és kedveli és sokféle betegség kezelésére, megelőzésére alkalmazza. A csalánnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti a gyulladást elősegítő citokintermelést.

A gyermekláncfű is nagy közkedveltségnek örvend napjainkban. Ez a növény is nagyon hatékony a magas húgysavszint csökkentésében, mindemellett eredményes a vesék és a máj egészségének fenntartásában. A gyógynövény nem tartalmaz koffeint, így lefekvés előtt is elfogyaszthatunk egy-egy csésze pitypangteát.

Az egyik legközkedveltebb és leginkább ismert májtisztító gyógynövény nem más, mint a máriatövis. A növény gazdag forrása a szilimarin nevű vegyületnek, amely eredményesen képes a magas húgysavszint csökkentésére.

A hibiszkusz is az ájurvédikus orvoslás részét képezi, Ázsiában nagy közkedveltségnek örvend. A hibiszkusz nemcsak arról ,,híres", hogy eredményesen csökkenti a húgysavszintet, hanem arról is, hogy nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat.

A citromos víz rendszeres fogyasztása is nagyon hasznos lehet a magas húgysavszint csökkentésében. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a citromos víz nemcsak a húgysavszintet csökkenti, hanem a szervezetet is segít megszabadítani a felhalmozódott toxinoktól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az erek egészségét biztosító keresztesvirágú zöldségek
  2023-02-03 19:38:07, péntek
 
 



Vitathatatlan tény, hogy a zöldségek csakis az egészségünket szolgálják, ezért érdemes jó barátságot ápolni velük és rendszeresen fogyasztani őket. A kutatások is arra mutatnak rá, hogy a zöldségek rendszeres fogyasztása többek között javítja a máj egészségi állapotát, jót tesz a szív egészségével és karbantartja az ereket.

A kutatások a keresztesvirágú zöldségekre is kiterjedtek. Ebbe a csoportba tartozik a kelbimbó, a brokkoli és a káposzta. A kutatók figyelmét többek között az hívta fel ezekre a zöldségekre, hogy idős nők közül azok, akik rendszeresen fogyasztottak keresztesvirágú zöldségeket, sokkal jobb egészségnek örvendtek, az érrendszerük is egészségesebb volt, mint azoknak a nőknek, akik nem ettek rendszeresen ilyen zöldségeket.

Az erek egészségének fenntartása nagyon lényeges, hiszen állapotuktól is függ, hogy milyen lesz a szervezetben a vér áramlása. A vérerekben a kalcium felhalmozódása és plakkok vagy zsírok lerakódása sok kárt okozhat, hiszen beszűkítik az ereket és jelentősen lecsökkentik a vér áramlását, ami akár szívroham és stroke okozója is lehet.

A kutatók azonban felfedezték, hogy akik sok keresztes virágú zöldséget fogyasztanak, kisebb a stroke és a szívroham kialakulásának esélye. Korábban erre már rámutattak bizonyos vizsgálatok, csak a tudósok sem tudtak rá magyarázatot adni, de mára bebizonyosodott, hogy a keresztesvirágú zöldségek javítják az erek állapotát, és ez jelentősen lecsökkenti a szív- és érrendszerrel kapcsolatos halálos betegségek kockázatát.

Egy kutatásba több száz idősebb nőt vontak be. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai 3 hónapon keresztül mindennap egy-egy adag keresztesvirágú zöldséget kaptak, míg a másik csoport tagjai nem fogyasztottak belőlük. Bebizonyosodott, hogy azok, akik rendszeresen keresztesvirágú zöldségeket kaptak, sokkal jobb egészségnek örvendtek, az érrendszerük állapotát is beleértve.

A keresztesvirágú zöldségek valóban nagyon hasznosak lehetnek. Szulforafán nevű vegyületük antioxidáns és rákmegelőzős hatással is rendelkezik, míg az indoltartalmuk a májbetegségek megelőzésében lehet a segítségünkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.