Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Zeller
  2023-02-05 13:37:00, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök   
Segítik az alvást - gyógynövények
  2023-02-05 13:33:20, vasárnap
 
  Közös bennük, hogy segítik az alvást : macskagyökér, kamilla, levendula, tökmag, zöld tea

Az alvásunkat, az alvási ciklusunkat sok minden megzavarhatja. Ilyen a stressz, amely napközben ér bennünket, a kintről beszűrődő zajok és fények, a hőmérséklet.

Alvásunkat a cirkadián ritmus szabályozza, ez ösztönzi az agyunkat, hogy melatoninhormont termeljen. Minél több termelődik ebből a hormonból a szervezetünkben, annál álmosabbak leszünk és annál jobban fogunk aludni. Ha nehezen alszunk el, ha alvási gondjaink vannak, akkor forduljunk a természet kincseihez, hiszen nagyon sokat segíthetnek a gyors elalvásban és a pihentető éjszakai alvásban.

Az egyik nagy segítség a zöld tea, amelyet sokan fogyasztanak napjainkban. A zöld teában olyan növényi vegyültek vannak, amelyek segítséget jelentenek az idegrendszer lenyugtatásában. Az agy pihenését a zöld teában található L-teanin nevű vegyület is biztosítja, amely segíti a nyugodt éjszakai pihenésünket.

A tökmag olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek szintén elősegítik a gyors elalvást, például az L-triptofán nevű vegyület, amely elősegíti a szerotoninhormon termelését, amely nem más, mint a melatoninhormon előfutára. Este lefekvés előtt együnk meg egy maréknyi tökmagot és máris nem lesz gondunk az elalvással.

Ha esténként nehezen megy az elalvás, akkor együnk meg egy banánt, hiszen ez a déligyümölcs is elősegíti a gyors elalvást. A banán nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis káliumot, amely nemcsak az izomgörcsök kialakulását csökkenti, hanem a zavartalan alvást is biztosítja. Kálium nemcsak a banánban van, hanem az avokádóban és a zöld leveles zöldségekben is.

A levendula aromaterápiás hatásait is kiélvezhetjük, amennyiben nehezen tudunk esténként elaludni. A könnyű és gyors elalvást a gyógynövény hasznos vegyületei segítik, mint például a linalool.

A kamilla gamma-aminosavban gazdag, amely csökkenti az agyi aktivitást, így az idegrendszerünk lecsillapodik és könnyebb lesz az elalvás is, amennyiben lefekvés előtt elkortyolgatunk egy csésze kamillateát.

A macskagyökér is tartalmazza ezt az aminosavat, amely az agyi neuronok aktivitását csökkenti. Nem véletlen, hogy a macskagyökeret természetes altatónak is tartják.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az immunrendszer támogatása egy gyógynövénnyel
  2023-02-05 13:22:47, vasárnap
 
 


Az immunrendszer megerősítése rendkívül fontos és lényeges minden évszakban. Érdemes a téli hónapokra már jó előre felkészülnünk, már ősszel elkezdhetjük az immunrendszerünket megerősíteni, hogy magabiztosabban várhassuk az influenzás, megfázásos időszakot. Természetesen nagyon fontos, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban, azaz tápanyagokban bővelkedő ételeket, gyógynövényeket fogyasszunk. Cikkünkben egy ritka, de nagyon hasznos immunrendszert támogató gyógynövényről lesz szó.

Mire jó az ashwagandha és a belőle készült tea?
Ez a furcsa nevű gyógynövény nemcsak az immunitást serkenti, hanem az öregedést is gátolja, és emellett nagyszerű stresszcsökkentő hatással is rendelkezik. A belőle készült tea rendszeres fogyasztása segítségünkre lehet a bennünket érő napi stressz kezelésében, és kiegyensúlyozza a testünk működését.

Ez utóbbi hatás azért is nagyon lényeges, mivel az immunrendszer nagyon gyorsan le tud gyengülni, amennyiben a bennünket érő stressz krónikussá válik. Ez veszélyes lehet, mert így a szervezetünk nem tud elég hatékonyan védekezni a kórokozókkal és az általuk okozott fertőzésekkel szemben.

Az erős immunitás kialakításában kiemelkedő szerepe van az egészséges táplálkozásnak is. Ahhoz, hogy a szervezetünk, pontosabban az immunrendszerünk megerősödjön, szükségünk van úgynevezett immunstimuláló gyógynövényekre, fűszernövényekre, amelyek segíthetnek abban, hogy az immunrendszerünk eredményesen vegye fel a harcot a kórokozókkal, azaz a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.

Az ashwagandha nevű gyógynövény nagyon hasznos a szervezetünk számára, hiszen felgyorsítja ezeket az immunerősítő folyamatokat, így ellenállóbbak leszünk a különféle betegségekkel szemben.

Ez a gyógynövény nagyon hatékony még a depresszió és a szorongás leküzdésében is, illetve antibakteriális és gyulladásgátló hatásairól is ismert. Egyes feltételezések szerint az ashwagandha rákellenes hatásokkal is rendelkezik.

A gyógynövény gyökereiből készült tea megnöveli az erőnlétünket, energiát is biztosít a szervezetünk számára, és egyben kellemesen relaxál. Egy fárasztó nap után egy csésze ashwagandha tea kortyolgatása nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünknek is jót tesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A keringési rendszer támogatása a menopauzában
  2023-02-05 13:20:38, vasárnap
 
  A keringési rendszer támogatása a menopauzában : vadgesztenye, citrus bioflavonoidok

A menopauza szakaszában sok nő azt tapasztalhatja meg, hogy már nem úgy működik a keringése, mint korábban. Ilyenkor sokan küzdenek valamilyen érrendszeri, keringési rendellenséggel vagy éppen szívbetegséggel. Sok nő számol be magas vérnyomásról is ebben az életszakaszban, pedig az egyik legfontosabb dolog, hogy vigyázzunk a szív- és érrendszer egészségére, amelyet különféle tápanyagokkal is megtámogathatunk. Mutatjuk is, hogyan és mivel tehetjük ezt meg.

Először is néhány életmódbeli változtatás is nagyon sokat segíthet a szív- és keringési betegségek kialakulása ellen. Az egyik legfontosabb dolog nem más, mint a dohányzás abbahagyása. Az is nagyon lányeges, hogy lefogyjunk, hiszen a súlyfölösleg rendkívüli módon megterheli a szívet és az érrendszert. A citrus bioflavonoidok rendszeres fogyasztása viszont ajánlott, hiszen jól karbantartják az érrendszert és a szívnek is rendkívül jót tesznek.

A rendszeres testmozgás is javasolt, főként ebben az életszakaszban, hiszen nincs is jobb mód a szív- és érrendszer egészségének fenntartására, mint hogy kellőképpen átmozgatjuk a testünket és ezt minden egyes nap megtesszük.

Lényeges, hogy csökkentsük az inaktív órák számát, ha ülő életmódot folytatunk, gyakran álljunk fel és mozgassuk át a végtagjainkat és soha ne keresztbe tett lábakkal üljünk.

A keringés fokozására fogyasszunk egészséges táplálékokat, például gyömbért, fokhagymát és csilipaprikát, de más táplálékok is nagyon hasznosak lehetnek.

Az egyik legjobb gyógynövény lehet a Ginkgo biloba, hiszen aktívan részt vesz az erek tágításában és pihentetésében, valamint nagy szerepe van a vénás elégtelenség megelőzésében. A gyógynövény antioxidáns hatásai is kiemelkedőek. Ezek az antioxidánsok semlegesítik a szervezetben a szabad gyököket, ami nagyon fontos, hiszen minél több a szabad gyök a szervezetben, annál rosszabb lesz a keringés.

A vadgesztenye nagyon hatékony lehet a vénás elégtelenség, a visszér, az aranyér és más keringési problémák megelőzésében. Aescint tartalmaz, amely az érfalak normális működését biztosítja, illetve a vénák fájdalmát és duzzanatát csökkenti.

A citrus bioflavonoidok is nagyon hasznosak, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, továbbá elősegítik az érfalak rugalmasságát és a vérkeringést is javítani tudják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vitaminok, amelyek az agyra hatnak
  2023-02-05 13:17:12, vasárnap
 
  Vitaminok, amelyek az agyra hatnak : EPA, DHA, E-vitamin, B12-vitamin

Vannak olyan vitaminok, amelyek felettébb pozitívan hatnak az agy működésére és nagyon hatékonyak lehetnek például a jó memória megőrzésében is. Ezeket nevezhetjük az agy vitaminjainak is. Mutatunk is néhány vitamint, amelyet mindenképpen próbáljunk ki, főleg ha már meg is tapasztaltuk a memóriaproblémákat, azaz gyakran elfelejtünk bizonyos dolgokat.

Az agy számára az egyik legjobb vitamin nem más, mint a B12-vitamin. Ha valakinél alacsony ennek a vitaminnak a szintje, akkor már meg is tapasztalhatta a memóriagondokat. A B12-vitamin hiánya gyakori probléma szokott lenni az idősebb embereknél, hiszen ez a vitamin ilyen korban nehezebben szívódik fel. Más betegségek és állapotok is okai lehetnek a B12-vitamin hiányának, ilyen például a vegetarianizmus, illetve a gyomor- és bélbetegségek. Ez a vitamin nagy mennyiségben a halakban és a baromfiban található meg.

Az E-vitamint is az agy egyik vitaminjának tartják. Ez a vitamin rendkívül hasznos a szervezetünk számára, hiszen kiemelkedő az antioxidáns hatása. A memóriára is pozitívan hat még akkor is, ha valaki már Alzheimer-kórban szenved. Ennek a vitaminnak gazdag forrásai a zöld leveles zöldségek mint a cékla, a spenót és a brokkoli, de sok E-vitamin van még a növényi olajokban, a magvakban és a diófélékben is.

Más B-vitaminok is nagyon fontosak az agy számára, különösen a B6-vitamin és a B9-vitamin játszik nagy szerepet az agyi egészség megőrzésében. Ezek a vitaminok segítenek lebontani a szervezetben a homociszteint, amelynek magas szintje összefügghet mind az Alzheimer-kór, mind pedig a demencia kialakulásával. A B-vitaminok ezen kívül közreműködnek az energiatermelésben is, amire pedig az új agysejtek létrejöttéhez van szükség.

Az agyunk omega-3 zsírsavakat is igényel az egészséges működéshez, amelyek gazdag forrásai az eikozapentaénsavnak (EPA) és a dokozahexaénsavnak (DHA); ezek a lazacban és a makrélában találhatók meg nagyobb mennyiségben.

Alfa-linolénsavra (ALA) is szüksége van az agynak, amely legfőképpen a zöld leveles zöldségekben (kelbimbó, spenót), a növényi olajokban, a diófélékben és a magvakban található meg, például a dióban és a lenmagban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vitaminok, amelyek enyhítik a pikkelysömör tüneteit
  2023-02-05 13:05:29, vasárnap
 
  A pikkelysömör kiváltó oka a bőr nagyfokú gyulladása. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a megfelelő étrend nagyon sokat segíthet a tünetek csökkentésében, enyhítésében. A pikkelysömör igaz, hogy csak egy bőrbetegség, de sajnos megnöveli más betegségek - például a szívbetegségek és az anyagcsere-betegségek - kialakulásának a kockázatait.

Vannak olyan vitaminok, amelyek nagyon hasznosak lehetnek, ha ebben a betegségben szenvedünk. Az egyik az A-vitamin, amely elengedhetetlen az egészséges bőrsejtek előállításához. A sárga és narancssárga zöldségek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint.

A D-vitaminnak is kiemelkedő szerepe van a pikkelysömör tüneteinek csökkentésében. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Sok beteg számolt be arról, hogy nyáron kevésbé kínozzák őket a tünetek, mint a hideg téli hónapokban.

Az antioxidánsok is segíthetnek a pikkelysömör kezelésében, hiszen megakadályozzák az oxidatív stresszhez kapcsolódó sejt- és bőrkárosodást. C-vitaminban gazdag táplálékok: citrusfélék, zöld leveles zöldségek, bogyós gyümölcsök.

A pikkelysömörös betegek esetében különösen fontos, hogy csökkentsék valamilyen módon az oxidatív stressz okozta sejtkárosító hatásokat. Ezt a szelén és az E-vitamin rendszeres fogyasztásával érhetik el. A spenót és a tökmag gazdag forrásai az E-vitaminnak, míg szelénből a brazil dió tartalmaz sokat.

Vannak még más tápanyagok is, amelyek enyhíthetik a pikkelysömör kellemetlen tüneteit. Ide tartoznak az omega-3 zsírsavak, amelyek a halolajban és a lenmagban találhatók meg nagy mennyiségben. Ezek csökkentik a gyulladást és jó hatással vannak az immunrendszer egészségére. Az omega-3 zsírsavak típusai az alfa-linolénsav (ALA), az EPA és a DHA. A növényi olajok, a diófélék és a magvak alfa-linolénsavban gazdagok, míg EPA és DHA nagyobb mennyiségben a halakban és az algákban található.

Mivel a pikkelysömör gyakran együtt jár az ízületek fájdalmával, így azok a kiegészítők is hasznosak lehetnek, amelyek az ízületi fájdalmak csökkentésében járnak az élen. Ilyen például a glükozamin, a kondroitin-szulfát és a metil-szulfonil-metán, azaz az MSM.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az omega-3 zsírsav hajra gyakorolt hatása
  2023-02-05 13:01:44, vasárnap
 
  Az omega-3 zsírsavak nagy mennyiségben megtalálhatók a halolajban. A halolaj nagyon pozitívan hat az egészségre, többek között a szív- és érrendszer egészségét védi, de a haj egészségét is segít fenntartani.

Kutatások igazolják, hogy a halolajban található omega-3 zsírsavak aktívan részt vesznek a haj növekedésében. Egy vizsgálatba olyan férfiakat és nőket vontak be, akik az úgynevezett androgén alopecia nevű betegségben szenvedtek. Voltaképpen ez a betegség kopaszságot okoz. A kísérleti időszakban a vizsgálati alanyok több kiegészítőt is kaptak, például halolajat, lenmagolajat, antioxidánsokat és melatonint. A tanulmány leírta, hogy a vizsgálati alanyoknál ezeknek a kiegészítőknek a hatására beindult a haj növekedése.

Egy másik vizsgálatban pedig a halolaj mellé C-vitamint és E-vitamint is kaptak a vizsgálatban résztvevő személyek, akiknek mintegy 62 százalékánál beindult a hajnövekedés.

A halolajjal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nemcsak a haj, hanem a köröm növekedését is segíti, illetve fenntartja annak egészségét. Az omega-3 halolajjal kapcsolatban úgy vélik, hogy elősegíti a haj növekedését, segít megerősíteni a hajszálakat és még a szőrtüszőket is táplálja.

A halolajban található omega-3 zsírsavak nemcsak a hajnövekedést segítik elő, hanem a hajhullást is segítenek megállítani. Ez annak köszönhető, hogy a halolaj alapvető tápanyagokat és fehérjéket biztosít a szőrtüszők és a bőr számára. Ezen kívül megakadályozza a szőrtüszők hajhullást okozó gyulladását, és stimulálja a fejbőr vérkeringését, ami pedig a haj növekedését fokozza.

Három tanulmány is beszámolt a halolaj pozitív hatásairól. Az egyik vizsgálatban az alanyoknál hajnövekedést és csökkent hajhullást tapasztaltak. A másik vizsgálatban csökkent hajhullásról és megnövekedett hajsűrűségről számoltak be.

A halolaj további előnye a fenti pozitív hatások mellett, hogy a hajat ragyogóan fényessé varázsolja.

Hogyan fogyasszunk halolajat?
A legjobb, ha minél többször kerül olajos hal az asztalunkra, azaz a természetes források biztosítják számunkra az omega-3 zsírsavakat. A legjobb ilyen szempontból a lazac, a makréla és a hering. Kaphatóak azonban kiváló természetes halolaj-készítmények is, amelyek koncentráltabb formában tartalmazzák a hatóanyagokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Tápanyagok, amelyek enyhítik a neuropátia tüneteit
  2023-02-05 12:59:44, vasárnap
 
  Tápanyagok, amelyek enyhítik a neuropátia tüneteit : folsav, D-vitamin, omega-3 zsírsav, kurkuma, alfa-liponsav

Napjainkban több százmillió ember szenved cukorbetegségben világszerte. Sajnos nem csak a felnőtteket sújtja ez a betegség, hiszen egyre több gyermeket is diagnosztizálnak vele. Az életmódunk megváltozott. A gyerekek sem mozognak annyit, ellenben nagyon sokan egészségtelen ételeket fogyasztanak és az iskolában is egyre többet kell teljesíteniük, ami mind-mind hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

A cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye a diabéteszes neuropátia, ami az idegek károsodását jelenti. Voltaképpen ez nem más, mint az idegek fájdalma és gyengesége.

A diabéteszes neuropátia nemcsak rosszabb életminőséget jelenthet, de sajnos a halálozás kockázata is magasabb azoknál, akiket érint ez a szövődmény. A diabéteszes neuropátia a 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető szövődménye. Mikor alakul ki? Akkor, amikor a drasztikusan megemelkedett vércukorszint gyulladást okoz a szervezetben és ez károsítja nemcsak az idegeket, de az azokat tartó kisebb ereket is.

A betegség okozta károsodás azokat az idegeket érintheti, amelyek a szenzoros és a motoros információkat továbbítják. Milyen tünetekkel jár a diabéteszes neuropátia? Például ilyen a zsibbadás, a fájdalom, a csökkent reflex, az égő érzés az ujjakban, nehezen gyógyuló bőrbetegségek vagy bőrsérülések, izomgörcsök a karokban és a lábakban, amelyek jelentősen csökkentik az életminőséget.

Ha valaki ebben a betegségben szenved, bizonyára kap valamilyen terápiát erre a szövődményre, azonban természetes módszerek is léteznek, amelyekkel a tünetek jelentősen csökkenthetők. Ezek alkalmazását mindenképpen beszélje meg a kezelőorvosával. Az omega-3 zsírsavak olyan erős gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, amelyek még akár vissza is fordíthatják az idegek károsodását és helyre is állíthatják azok működését.

A D-vitamin is javíthatja az életminőséget és csökkentheti a fájdalmat a neuropátiában szenvedő betegeknél. Egyébként a D-vitaminnak a hiánya is oka lehet a diabéteszes neuropátia kialakulásának.

A kurkuma egy kurkumin nevű gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, amely csillapítja a szervezetben a fájdalmat, az oxidatív stressz mértékét és minimalizálja a károsodott idegek által küldött rendellenes jeleket is.

Az alfa-liponsav egy olyan természetes anyag, amely nemcsak megakadályozza a neuropátia további romlását, de az olyan tüneteket is enyhíti, mint a zsibbadás és a bizsergés.

A folsav csökkenti a homocisztein szintjét a szervezetben, amely nemcsak szívbetegséget, de az idegek károsodását is okozhatja. A folsav javítja az idegműködést és a gyógyulást is.

Más természetes módok is léteznek az idegfájdalom enyhítésére és természetes kezelésére, például ilyen a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás, a masszázs, a meleg fürdő, a meditáció és az akupunktúra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az árpafű gyógyhatásairól
  2023-02-05 12:55:47, vasárnap
 
 



Közeledik a tavasz, méregtelenítsünk árpafűvel

Az árpafüvet már az ókori Rómában és Görögországban is ismerték. Az egyik legegészségesebb táplálékról van szó, ami csak létezik ezen a bolygón. Ha szeretnénk felkészülni a tavaszra és kicsit méregteleníteni, az ideális alakunkat elérni, illetve feltölteni a szervezetünk tápanyagraktárait, akkor fogyasszunk árpafüvet, árpafűből préselt italt, vagy készíthetünk turmixitalt is, hiszen ez a táplálék nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Az árpafű gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek nagyon hatékonyak az oxidatív stressz szintjének a csökkentésében. Az árpafű antioxidánsai ezen kívül nagy szerepet játszanak a szabad gyökök számának csökkentésében és azok semlegesítésében. Ez azért is nagyon lényeges, mert így sokkal kisebb az esélye a krónikus betegségek kialakulásának, mint amilyen a rákos betegség vagy éppen a cukorbetegség.

Az árpafűnek nagy szerepe van a bél egészségének javításában is. A gyógynövénynek erős a gyulladáscsökkentő hatása. Nem mellesleg egy remek méregtelenítő gyógynövényről van szó, amely alaposan képes kitisztítani a bélrendszert, azaz megszabadítja azt a toxikus anyagoktól.

Mivel az árpafű antimikrobiális hatással is rendelkezik, így rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a különféle fertőzéseket, amelyek betegségeket okozhatnak.

Az árpafüvet gyakran emlegetik úgy is, mint egy nagyszerű vértisztító gyógynövényt. A vértisztításban az árpafűben található klorofill játszik kiemelkedő szerepet. Ezen kívül a gyógynövény a vörösvértest-termelésben is aktívan részt vesz, ami viszont segít megnövelni a szervezetben az oxigénellátást.

Az árpafű nemcsak klorofillban, hanem kalciumban is bővelkedik, amelynek nagy a szerepe mind a porcerősítésben, mind pedig a csonterősítésben - ezzel pedig a csontritkulást előzhetjük meg.

Az árpafűre számíthatunk, ha az a célunk, hogy a testünket megszabadítsuk a különféle toxikus anyagoktól, ugyanis a gyógynövénynek igen erős a méregtelenítő hatása. Ha nem szeretjük csak vízzel elkeverni az árpafüvet, akkor remek turmixitalokat készíthetünk a hozzáadásával. A turmixitalt készíthetjük gyümölcsökből, zöldségekből és olyan fűszerekből, mint például a fahéj és a kurkuma.

Az árpafűnek van még egy csodálatos gyógyhatása, mégpedig a magas vérnyomás csökkentése és a vérnyomás stabilizálása. Azonban ha ilyen problémái vannak, az árpafű fogyasztása előtt mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kardszárnyú delfin
  2023-02-05 12:48:50, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 1119
  • e Hónap: 14110
  • e Év: 189985
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.