Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Teázzunk
  2023-03-17 17:51:16, péntek
 
 


Szoktátok inni tejjel? Egy időben megkóstoltam és nagyon tetszett, de laktózérzékeny vagyok és nem ihatom, pedig nagyon ízlett. Tudom, van laktózmentes tej, de sajnos aranyáron adják, még ársapkában is. Biztos azért van rajta sapka, h. ne szégyenkezzen amikor fizetünk érte.
További kellemes időtöltést.
 
 
0 komment , kategória:  Kellemes napot, hetet,stb.  
Írország ünnepel
  2023-03-17 17:25:53, péntek
 
 


Egy nemzeti ünnep, amit számos országban megtartanak: ez március 17-e, Szent Patrik napja. Zöldbe öltöznek és lóherével ünneplik az írek - de nem csak az írek - egykori térítőjüket. Valamint rengeteg alkohollal, ami miatt rengeteg kritika érte már a résztvevőket.



Rabszolgából hittérítő: Szent Patrik élete
Szent Patrik valójában egy Maewyn Succat nevű egy római-brit keresztény misszionárius és püspök volt az ötödik században. A fennmaradt dokumentumok szerint tizenhat évesen elrabolták és rabszolgává tették, ekkoriban találta meg Istent, akinek az irányítása révén sikerült hazajutnia. A hagyomány szerint Írországban Patrik pap lett, és a pogány íreket térítette a keresztény hitre. A monda szerint főleg Írország északi területein tevékenykedett, ezreket térített meg itt. Szent Patrik Írország fő védőszentje lett. Március 17-én halt meg, ezért tartják a Szent Patrik-napi ünnepségeket ezen a napon.



Ezt a kulturális és vallási ünnepet - amit a katolikus egyház mellett az anglikán közösség, a keleti ortodox egyház és az evangélikus egyház is megtart - a 17. század végén tették hivatalossá. Ezen a napon Szent Patrikra és vele a kereszténység Írországba való megérkezésére emlékeznek, valamint az ír történelmet és kultúrát ünneplik. S bár az ünnep nagyböjt idejére esik, erre a napra az étkezésre és az alkoholfogyasztásra vonatkozó korlátozásokat feloldják. Egyébként az ivászat csak 1970 óta része az ünnepnek: addig vallási ünnepnapnak számított március 17., azóta viszont állami ünnep, így a kocsmák kinyithatnak, a nép nagy örömére.



Március 17-e munkaszüneti nap több országban, Írországon kívül például Kanadában, Argentínában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában - Szent Patrik napját több országban ünneplik, mint bármelyik másik nemzeti ünnepet. Az ünnepségsorozat hagyománya nem is Írországból, hanem Amerikából indult, az első felvonulást ott tartották még az 1700-as években. Ennek oka többek között a nagyszámú ír közösség az Egyesült Államokban: ezen a napon évszázadok óta ünnepelnek az otthon maradt és az elszármazott írek is.



Valami zöld és sok alkohol
Szent Patrik napjának egyik elmaradhatatlan jelképe a lóhere. A monda szerint ugyanis Patrik egy háromlevelű lóherét használt arra, hogy elmagyarázza a Szentháromságot a pogány írek számára. Ez az oka annak is, hogy Szent Patrikot gyakran ábrázolják az egyik kezében kereszttel, a másikban pedig egy háromlevelű lóherével. A háromlevelű lóherét egyébként már a kereszténységet megelőzően is szent növénynek tartották Írországban. Zöld színe és alakja sokak számára az újjászületést és az örök életet, három levele pedig az ősi, pogány vallás szent számát, a hármast, és az ősi hármas istenségeket szimbolizálta. A zöld ruházat vagy valamilyen zöld kiegészítő viselése az egyik legelterjedtebb szokás ezen a napon. Ez a szín egyrészt a gyönyörű zöld szigetet jelképezi, másrészt az ír katolikusok zászlójának is ez volt a meghatározó színe a 17. században. A feljegyzések alapján
legalább az 1680-as évek óta viselnek az ünneplők zöld szalagokat és lóheréket Szent Patrik napján.



Azóta pedig az ország, a zöld szín és Szent Patrik napjának kapcsolata csak tovább erősödött. Olyannyira elterjedt a zöld összekapcsolása március 17-ével, hogy ezen a napon a világ számos pontján zöld színnel világítanak ki épületeket, hidakat, egyéb nevezetességeket.
Elterjedt egy Szent Patrik-napi szokás, amit jellemzően az ünnepségek végéhez kötődik: a pohár aljára tesznek egy lóherét, amibe aztán whiskyt, sört és almabort öntenek (nem is csoda, hogy az ünnep végén csinálták...), ezután pohárköszöntőt mondtak, amiben Szent Patrikot és Írországot éltették, majd megitták az emberek az italukat. A lóherét
vagy lenyelték az alkohollal együtt, vagy kiszedték a pohár aljáról, és a vállukra helyezték, hogy szerencsét hozzon számukra.
Mindig élmény egy másik kultúra hagyományaiba bepillantást nyerni, részt venni az ő ünnepeiken.
Kellemes olvasást.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
Jó reggelt, jó napot!
  2023-03-17 00:30:26, péntek
 
 


Kellemese eltöltött, napsugárban gazdag hétvégét kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
képre írva
  2023-03-17 00:23:57, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Saját írott képek  
Juhász Gyula : A búcsúzás szonettje
  2023-03-17 00:17:43, péntek
 
 


Juhász Gyula : A búcsúzás szonettje

Búcsút veszek ma fájón tőletek,
Nyugodt, ó formák, zárt gyűrűk, szonettek,
Mik rejtve rejtik a szép mérgeket,
Keserveit megölt, megtört szívemnek.

Búcsút veszek ma fájón tőletek,
Szonettek, ötvözöttek és kizengők,
Nékem ez ékes forma elveszett,
Én eltévedve járok már nagy erdőt,

Hol immár végtelen dallam lebeg,
Mely csillagok felé tör s mélybe zendül
S míg egy talányos és új félelemtül

Szívem remeg, a végtelen egek
Szelíden és örökre rámhajolnak
S én társa lettem a holt csillagoknak.
 
 
0 komment , kategória:   Juhász Gyula  
Pécs, havi-hegy tavasszal
  2023-03-17 00:14:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  A nap képe  
Budapest, Szent István Bazilika
  2023-03-17 00:12:08, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  A nap képe  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 185 db bejegyzés
e év: 2071 db bejegyzés
Összes: 10084 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1072
  • e Hét: 2038
  • e Hónap: 11624
  • e Év: 80544
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.