Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Vércukorszint csökkentése
  2023-03-22 22:04:37, szerda
 
  Vércukorszint-csökkentésre és kognitív hiányosságokra is jó a rozmaring és az oregánó

Napjainkban világszerte nagyon sokan küzdenek 2-es típusú cukorbetegséggel. Mivel és hogyan előzhetjük meg a cukorbetegséget? Többek között azzal, ha ügyelünk arra, hogy milyen táplálékokat fogyasztunk, ha vigyázunk arra, hogy ne ugorjon meg drasztikusan és ne ingadozzon a vércukorszintünk. Két olyan remek gyógynövény is létezik, amely csökkentheti a magas vércukorszintet és ezzel megelőzheti a cukorbetegséget. Ez a két gyógynövény nem más, mint az oregánó és a rozmaring.

A rozmaringgal és az oregánóval kapcsolatban is sok kutatást végeztek. Mindkét gyógynövényről beigazolódott, hogy gátolják az inzulin szekrécióját, azaz a gyógynövények nagyon hasznosak lehetnek a cukorbetegség megelőzésében és természetes kezelésében. Ezek a gyógynövények biztonságos, természetes és költséghatékony módszert kínálnak a vércukorszint csökkentésére. Azonban meg kell jegyeznünk, ha valakinek 2-es típusú cukorbetegsége van, az orvos által előírt terápiát semmiképpen se hagyja abba, illetve a gyógynövények alkalmazását is beszélje meg a kezelőorvosával.

A rozmaring és az oregánó nemcsak hasznos tápanyagokkal van tele, hanem fitokémiai anyagokkal is, amelyek nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében. Egyik legerősebb tulajdonságuk ugyanis a gyulladáscsökkentés, ami nagyon előnyös akkor, ha valaki olyan krónikus betegségben szenved, mint amilyen a 2-es típusú cukorbetegség.

Mindkét gyógynövény gazdag forrása a galluszsavnak is. Mit kell tudunk a galluszsavról? A galluszsav kemopreventív, vírusellenes és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik, illetve nagyon magas az antioxidáns képessége, ami szintén egy kiváló pozitív tulajdonság, ha valakinek olyan krónikus betegsége van, mint amilyen a cukorbetegség. Ez a hatás akkor is nagyon előnyös, ha a cukorbetegség mellett egyéb krónikus betegséggel, például szív- és érrendszeri betegséggel is meg kell küzdenie az illetőnek.

A rozmaring és az oregánó az alábbi tápanyagokban is bővelkednek: rozmarinsav, C-vitamin, illóolajok, cineol, A-vitamin.

Mindkét gyógynövény - de főként a rozmaring - enyhítheti az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást is. Az oxidatív stressz csökkentésével az agy azon részén, amely a tanulást és a memóriát szabályozza, a rozmaring segíthet enyhíteni az öregedéssel járó kognitív hiányosságokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Csontjaink és az öregedés
  2023-03-22 22:01:50, szerda
 
  Milyen hatással van az öregedés a csontjaink állapotára?

Az öregedési folyamatokat megállítani nem tudjuk, viszont lassítani igen. Az öregség minden szervünkre, szövetünkre és sejtünkre hatással van, még a csontsejtekre, azaz a csontjainkra is. Mutatjuk is, hogy az életkor előrehaladtával hogyan is változnak a csontjaink, milyen változásokon mennek keresztül.

A csontjaink tele vannak rugalmas rostokkal, például kollagénnel, de a csontokban kalcium és foszfor is megtalálható. A csontok a testtömegnek körülbelül 15 százalékát teszik ki és úgy lettek felépítve, hogy bírják az olyan terheléseket, mint például a futás vagy a gyaloglás. Voltaképpen ezek a tevékenységek stresszt is jelentenek a csontok számára, azonban minél idősebbek leszünk, a csontjaink annál nagyobb stressznek élik meg ezeket a terheléseket, de csak akkor, ha nem erősítjük sem a csontokat, sem pedig az izmainkat.

Amikor megszületünk, körülbelül 300 csonttal rendelkezünk, majd ez leredukálódik körülbelül kétszázra. Ennek az az oka, hogy sok csontunk ,,összeolvad", eggyé válik más csontokkal.

A csontjaink ásványianyag-sűrűsége a húszas éveinkben tetőzik, majd ekkortól csökkenni kezd. Kinél gyorsabban, kinél lassabban megy végbe ez a folyamat. Ha azonban ügyelünk a rendszeres testmozgásra és a kalciumban, D-vitaminban, bórban, magnéziumban és K-vitaminban gazdag táplálékok bevitelére, akkor ez a folyamat jóval lassabban következik be.

A természetes csontvesztés az élet közepén felgyorsul. A hölgyeknél a menopauza időszaka számít igazán vízválasztónak. Ennek az az oka, hogy az ösztrogén szintje csökken, márpedig ennek a hormonnak igencsak nagy a védő szerepe a csontritkulás megelőzésében. A férfiaknál lassabban, később következik be a tesztoszteron szintjének csökkenése, így esetükben a csontritkulás is a későbbi életszakaszban következhet be.

Hogyan védhetjük meg a csontjainkat? Tehetünk néhány lépést mi is annak érdekében, hogy a csontjaink erősek és egészségesek maradjanak. A kalcium a D-vitaminnal együtt erősíti a csontokat, míg a súlyzós gyakorlatok az új csontsejtek képződését segítik és ösztönzik.

A dohányzás csökkenti az ösztrogénszintet és mérgező hatással van a csontsejtekre is, így fokozva a csontritkulás kialakulását.

Vannak olyan tényezők, amelyek esetén érdemes néhány évente csontsűrűség-vizsgálatot végeztetni. Ilyen például a családi halmozódás, az alacsonyabb testtömeg és a korábbi csonttörések.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A hidratáló hatású és gyulladáscsökkentő rózsavíz
  2023-03-22 21:56:44, szerda
 
  Bizonyára sokan használnak rózsavizet a szépségápolásban. A rózsavíz a virág szirmaiból készül desztilláció útján. A rózsavizet már az ókori népek is használták, hiszen igen gyorsan felismerték a bőrre gyakorolt pozitív hatásait. Mutatjuk is, mi mindenre jó a rózsavíz és miért használjuk mi is rendszeresen, illetve hogy pontosan mire is használhatjuk az ebből az illatos virágból készült vizet.

A rózsavíz antibakteriális, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatásokkal rendelkezik, éppen ezek miatt használhatjuk, ha rosaceánk, pattanásaink vagy más bőrbetegségeink vannak.

A rózsa szirma nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is, amelyek nagyon hatékonyak abban, hogy megvédjenek bennünket a különféle szennyező anyagoktól és a káros hatású UV-sugaraktól. A rózsavizet alkalmazhatjuk a fürdővizünkben, de az is hatékony, ha esténként rózsavízzel mossuk át az arcunkat.

A rózsavizet nemcsak a szépségápolásban használhatjuk, hanem akkor is, ha fáj a torkunk vagy valamilyen más légzőszervi betegséggel küzdünk. Mindenképpen csak az aromaterápiás hatásait használjuk ki, nem szabad meginni vagy lenyelni a rózsavizet. A rózsavíz még a krónikus hörghurut és a COPD kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja.

A rózsavíz és a rózsaszirmokból készült illóolajok a gyorsabb sebgyógyulást is elősegítik, hiszen antibakteriális és gombaellenes hatásokkal rendelkeznek. Ily módon megakadályozzák, hogy a sebek elfertőződjenek és ezzel gyorsabb gyógyulást képesek biztosítani.

A rózsavíz aromaterápiás hatásait nemcsak akkor használhatjuk ki, amikor valamilyen légzőszervi megbetegedéssel küzdünk, hiszen ily módon a központi idegrendszerre is pozitívan hat. Pozitív hatásai abban nyilvánulnak meg, hogy javítja a hangulatot, csökkenti a depresszió kialakulásának az esélyeit, oldja a feszültséget és nagy szerepe van a stressz megelőzésében is.

A rózsavizet évezredek óta használják mint szépségápolási terméket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt nemcsak az arcpírt csökkenti, hanem a duzzanatot is.

A rózsavíz és a rózsaillóolaj aromaterápiás hatásai abban is segíthetnek, hogy csillapítsuk a fejfájásunkat.

Nagyon hatékony a ráncok csökkentésében is, éppen ezért elmondható a rózsavízről, hogy anti-aging hatással rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A mézes citromos meleg víz hatása az egészségre
  2023-03-22 21:53:25, szerda
 
  A citromos mézes víz egészségre gyakorolt hatásai csodálatosak. Voltaképpen ezt kellene minden egyes reggel ébredés után innunk és nem a kávét, legalábbis a szakértők szerint. A legrosszabb, amit tehetünk, ha éhgyomorra fogyasztunk kávét, ugyanis a szervezetünknek ilyenkor elsősorban vízre és egyéb tápláló anyagokra van szüksége.

A mézes citromos víz, mint reggeli ital egy tápanyagbomba, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, amelyek csodálatos hatással rendelkeznek önmagukban is, de együttvéve nagyon eredményesek a fájdalommal szemben és még a keringést is felpezsdítik. A cikkben arról olvashat, hogy milyen pozitív hatásai vannak a mézes citromos meleg víznek.

Nagyszerűen méregteleníti a szervezetet. A méz és a citrom nagyon hasznos a szervezetünk számára, hiszen erősítik az immunrendszert, ami így hatékonyabban tud megküzdeni a kórokozókkal szemben.

Ez az ital a bőr megtisztításában is aktívan részt vesz. A bőrünk sok mindennek van kitéve a nap folyamán, például a nap káros hatásainak, a szennyeződéseknek, de még a hormonális egyensúlytalanság is nyomot hagy a bőrünkön. Ha szeretnénk, hogy a bőrünk szép legyen, akkor nincs más dolgunk, mint éhgyomorra meginni egy pohár meleg vízben elkevert mézet és néhány csepp citromlevet, de a nap folyamán is ihatjuk, hiszen nagyon egészséges.

Ez az finom reggeli ital a gyulladás csökkenésében is segítségünkre lehet. Antibakteriális hatása gátolja a fertőzések kialakulását, illetve a krónikus gyulladás megelőzésében és leküzdésében is hasznos számunkra.

A mézes citromos víz nemcsak tápanyagokban, hanem elektrolitokban is rendkívül gazdag, ami szintén pozitívan hat az egészségünkre. Nagyon gazdag az antioxidáns C-vitaminban, amely megóvhat bennünket a szabad gyökök káros hatásaitól, de jót tesz az ereknek, a bőrnek, és az immunrendszer működését is támogatja.

Az, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége, sok mindennek a függvénye. Míg valakinek kevés a 2 liter, más alig bír 1,5 litert meginni. Nem lehet általánosan kijelenteni, hogy mindenkinek jó a napi 2-3 liter folyadékbevitel. A túl sok víz sem jó feltétlenül, mivel ez megemelheti a vérnyomást, ugyanakkor a dehidratáció elkerülésére is érdemes figyelni, hiszen sok betegsége okozója lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A pajzsmirigybetegség kiegészítő kezelése
  2023-03-22 21:51:34, szerda
 
  A pajzsmirigybetegség kiegészítő kezelése
- citromos víz,
- légzőgyakorlatok,
- A-vitamin és masszázs

Lesújtó lehet a diagnózis, amikor azt az orvostól megkapjuk, azonban a pajzsmirigybetegség még nem a világvége. Egyre több ember szenved ebben a betegségben és ennek több oka is van. A nem megfelelő, azaz a rohanós és stresszes életmód, illetve az egészségtelen étrend mind-mind aktívan hozzájárul a pajzsmirigybetegségekhez. Ha jártunk orvosnál és ő valamilyen kezelést írt elő, mindenképpen tartsuk be az utasításait, de otthoni természetes módszerekkel is kiegészíthetjük a kezelést. Előtte azonban mindenképpen egyeztessünk a kezelőorvosunkkal!

Amennyiben nem megfelelő az anyagcserénk vagy az emésztésünk, ez okozhat pajzsmirigybetegséget, de maga a pajzsmirigybetegség is okozhat anyagcsere- és emésztési zavart. Mind az anyagcsere, mind az emésztés fellendítése nagyon lényeges, amelyek működését gyakran az gátolja, hogy nagyon sok és sokféle méreganyag halmozódik fel a szervezetben. A test méregtelenítése pozitívan hat mind az anyagcsere, mind pedig az emésztés működésére.

Azok, akik pajzsmirigybetegségben szenvednek, gyakran tapasztalhatnak meg súlygyarapodást, illetve ha nagy nehezen sikerül is lefogyniuk, akkor pedig meglehetősen nehézkes az ideális testsúlyt fenntartani. Éppen ezért is nagyon lényeges a test bizonyos időközönkénti ,,méregtelenítése". Ebben a folyamatban lehet a segítségére a pajzsmirigybetegeknek a citromos meleg víz fogyasztása. A legjobb, ha reggel, rögtön ébredést követően elfogyaszt egy pohárnyi langyos vizet, amelyben előzőleg elkevert egy evőkanálnyi frissen facsart citromlevet.

A krónikus stressz gyakran okoz krónikus pajzsmirigy-rendellenességeket, éppen ezért elemi, hogy aki ebben a betegségben szenved, valamilyen úton-módon megpróbálja a stresszt levezetni, csökkenteni. Ez akkor is nagyon lényeges, ha már kialakult a betegség. A szorongás oldásában, a stressz csökkentésében a légzőgyakorlatok lehetnek a segítségünkre.

Aki ebben a betegségben szenved, fontos, hogy minél több A-vitaminban gazdag táplálékot fogyasszon. Az A-vitamin gazdag forrásai: zöld leveles zöldségek, alma, spenót, sütőtök, sárgarépa.

A nyak masszírozása is nagyon hasznos lehet. Melegítsünk fel egy kevés szezámolajat és óvatosan masszírozzuk, inkább csak simogassuk lágy mozdulatokkal a nyakunkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A műanyagok és az elhízás
  2023-03-22 21:43:32, szerda
 
  Azt már eddig is tudtuk, hogy a súlytöbbletért többek között az a felelős, ha sokkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire a testünknek szüksége van vagy amennyit el tudunk ,,égetni". Hiszen a rendszeres mozgással és sporttal nagyon sok plusz kalóriától szabadulhatunk meg, illetve a tudatos étkezéssel nagyon sok kalóriát be sem viszünk a szervezetünkbe.

A mikrohullámú sütő térhódításával nagyon sok embernek lett könnyebb az élete, aztán néhány év múlva, ahogy ezek a háztartási gépek berobbantak a köztudatba, azt kezdték állítani, hogy nem egészségesek, azaz nem jó, ha egy ilyen szerkezetben melegítjük fel az ételeinket. Különösen akkor rejt magában sok veszélyt a mikrohullámú sütő, ha az ételeket műanyag edényekben melegítjük. Mára nemcsak az bizonyosodott be, hogy a mikróban való ételmelegítés nem egészséges, de ezek a műanyag edények sem azok. Cikkünkből megtudhatja azt is, hogy miért nem.

A legújabb kutatások szerint a műanyag edények fokozzák az elhízást és ezzel együtt megnövelik a derékbőséget. De mi is lehet ennek az állításnak a valóságalapja?

A műanyag termékekben gyakorta előfordulnak olyan vegyi anyagok, mint a ftalátok és a biszfenol, amelyek elméletileg fokozzák és elősegítik a hízást.

A vizsgálat során sokféle műanyagot, műanyagból készült terméket vettek górcső alá, mint például joghurtos poharakat, sütőzacskókat, műanyag vizespalackokat. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezek a termékek és sok más hasonló, műanyagból készült termék igenis oka lehet a túlsúlynak és az elhízásnak. Ezek a műanyagok ugyanis olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek megzavarják a normál anyagcserét.

A ftalátok például az endokrin rendszerre, így a testsúlyra is negatív hatást gyakorolnak. Továbbá ezek a termékek, ezek a vegyi anyagok a zsírsejtek fejlődéséhez is aktívan hozzájárulnak és jelentősen megzavarják a test zsírraktározását. Mi a megoldás? Az, ha elkerüljük az olyan táplálékokat, amelyek műanyagba vannak csomagolva. Fogyasszunk minél több friss és csomagolatlan ételt. Kerüljük el az ételek mikrohullámú sütőben való melegítését, ha az étel eleve műanyag edényben van, illetve műanyag edényben ne fagyasszunk le ételeket. Ha lehetséges, ne műanyag palackból, hanem üvegből igyunk. A sort hosszan lehetne folytatni, a lényeg annyi, hogy lehetőleg ne együnk és igyunk olyan edényekből, palackokból, amelyek műanyagból készültek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Kisnyuszi
  2023-03-22 21:36:23, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Pici gida
  2023-03-22 21:35:33, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Rókababa
  2023-03-22 21:34:36, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2456
  • e Hét: 12570
  • e Hónap: 26319
  • e Év: 231020
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.