Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Invidualizmus jelentése
  2023-05-28 19:33:42, vasárnap
 
  "Az individualizmus egy olyan filozófiai és társadalmi elképzelés, amely hangsúlyozza az egyént és az egyéni szabadságot. Az individualizmus szerint az egyén önálló és független egység, aki szabadon cselekszik és döntéseket hoz az életében. Ez a felfogás erősíti az egyéni autonómiát, személyes felelősséget és a szabadságjogok tiszteletét.

Az individualizmus hangsúlyozza, hogy minden ember egyedülálló, különleges és egyéni értékeket hordoz. Az egyén szabadsága, önállósága és önrendelkezése fontos értékek, amelyeket a társadalomnak tiszteletben kell tartania. Az individualizmusnak több áramlata és megközelítése is létezik, de közös vonásuk az egyén központi szerepének és jelentőségének elismerése.

Az individualizmus gyakran ellentétpárban áll a kollektivizmussal, amely hangsúlyozza a közösség, a csoport vagy a társadalom fontosságát az egyén érdekeivel szemben. Az individualizmus és a kollektivizmus közötti egyensúly megtalálása társadalmi és politikai viták tárgyát képezi, és különböző kulturális és ideológiai kontextusokban változó módon értelmezhető.

Fontos megjegyezni, hogy az individualizmus és a szolidaritás, az egyéni szabadság és a társadalmi felelősség között is létezhet egyensúly, és sok társadalomban ezek a tényezők egymás mellett léteznek és kölcsönhatásban vannak." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A dialektika jelentése
  2023-05-27 19:25:25, szombat
 
  "A dialektika egy filozófiai és logikai fogalom, amelyet gyakran a gondolkodás és az érvelés módszerének jellemzésére használnak. A dialektika eredetileg az ókori görög filozófiában jelent meg, és azóta számos értelmezése és megközelítése létezik.

Általánosságban a dialektika a következő jelentéseket hordozhatja:

Hegeli dialektika: G.W.F. Hegel filozófiájában a dialektika az abszolút ideák fejlődésének és változásának folyamatát írja le. A Hegeli dialektika a tétel, antitézis és szintézis fogalmaira épül, amelyek az ellentétek közötti kölcsönhatásokat és a fejlődés dinamikáját jelölik.

Marxista dialektika: Karl Marx és Friedrich Engels dialektikus gondolkodását a társadalmi és történelmi folyamatok elemzésére alkalmazzák. A marxista dialektika azt hangsúlyozza, hogy a társadalmi változásokat ellentétek, osztályharcok és forradalmak mozgatják előre.

Hagyományos dialektika: Egy általánosabb értelemben a dialektika a gondolkodás módszerére utal, amelyben az ellentétek és az ellentmondások felismerése, azok közötti kölcsönhatások elemzése és az újabb, magasabb szintű egység megtalálása szerepel. Ez a megközelítés számos filozófiai és tudományos rendszerben megtalálható.

A dialektikus megközelítés általában a folyamatos változás, az ellentmondások felismerése, a konfliktusok és azok feloldása, valamint a fejlődés és előrehaladás folyamatának hangsúlyozását jelenti." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Autentikus jelentése
  2023-05-27 19:22:44, szombat
 
  "Az autentikusság az egyediséget, az eredetiséget és az igazságot hordozza magában. Az autentikus személy őszintén követi saját értékeit, hisz önmagában és hiteles marad mások előtt. Az autentikusság nem azonos a tökéletességgel, hanem inkább a valódi, hiteles, valóságos önmagunk kifejezésére utal.
Az autentikus személy nem játszik szerepet, nem próbál megfelelni mások elvárásainak vagy társadalmi normáknak. Ő merész, hogy kimutassa érzéseit és véleményét, még akkor is, ha azok eltérnek másokétól. Az autentikusság a belső igazság felismerését és kifejezését jelenti, anélkül hogy az külső hatások vagy elvárások befolyásolnák.
Az autentikusság hitelességet teremt kapcsolatainkban és inspirál másokat. Amikor autentikusak vagyunk, mások érezhetik, hogy valódiak vagyunk, és az őszinteségünk vonzóvá és megbízhatóvá tesz bennünket. Az autentikus személyek képesek az összhangra és a belső harmóniára, mivel nem kell elrejteniük vagy megváltoztatniuk önmagukat.
Az autentikusság elérése időbe telhet, és folyamatosan fejlődik az életünk során. Fontos megismerni és elfogadni önmagunkat, meghallgatni a belső hangunkat és hűségesek maradni értékeinkhez. Az autentikus személy tudja, hogy nem mindenki fogja elfogadni vagy megérteni őt, de ez nem akadályozza meg abban, hogy hű maradjon önmagához." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A Messiás főszereplő Soros György
  2023-05-22 09:06:30, hétfő
 
  Soros György a világkönyvtár szereplői közül a Messiás, mint liberális áldozat lett volna a jelenlegi nagy közös áldozásukban, amikor kitették a Földanya-Vénusz jelüket a franciákkal Amerikába, fertelem és iszonyat végrehajtásához, emberré válásához az egész világegyetemnek.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Japán, egykori Jehova népe
  2023-05-22 09:03:13, hétfő
 
  1500-as évek után tért hódítottak jezsuita hittérítők kezdetével a világ ura, mint világ-Magyarország sátán missziói, azért, mert egykori Jehova népeként a japán ismerte a bűnt, tudta, hogyan kell viselkedni. Aztán mentek a liberálisok, humanista álarcban, amik a világot összekeverik előre megfontoltan, szándékosan a pokol népekkel. Gésákkal kerültek oda az 1986-tól Szerelemre születtem dallal kezdődő állatai a magyar Rákóczi térnek, amiket szintén érzékenyítettek. 1950-től a Vörös Oroszán mágusaival vízöntőbe lépett az alvilág, mely a világ kerekét mozgatja és feltámadni akar Nagy Anna halálnépével, rendjeivel és pokol népeivel. Földanya elmélettel kezdtek a Hunnia börtön narancsai, költőikkel, festőikkel, zenészeikkel nemesedve emberré, vonultatva az egész világot spiritisztákkal együtt. Normális dolog, hogy akkor szerelmeskedjenek, amikor szerelmesek, ilyenek voltak a lemészárolt emberek is, de a liberálisok társközvetítőivel nem értek egyet, sem a mesterséges intelligenciáikkal.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miből lehet adni valakinek?
  2023-05-20 23:08:16, szombat
 
  “ Vigyázz magadra fiam! Tudd, hogy mindenki csak abból adhat, ami neki is van. Boldogságot boldog embertől kaphatsz, boldogtalantól soha. Segíteni az erős képes, a gyenge nem. Tudást az adhat át neked, aki maga is megtanulta és nem csupán hiszi, hogy tudja, hanem be is bizonyította. Célokról az beszélhet, akinek voltak és el is érte azokat, az oda vezető útról pedig az mesélhet neked, aki végig ment rajta.... Tartásra nem taníthat megalkuvó, becsületre pedig nem nevelhet tolvaj. Szorgalmat nem követelhet rajtad rest, helytállást tunya, bátorságot pedig gyáva.
Mert mindenki csak abból adhat, amije van ! "

by Náray Tamás ( 1959-, divattervező
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Geothe a művészi ihletettségről
  2023-05-20 17:29:55, szombat
 
  125. oldal: Geothe és a világirodalom

,,A művész kettős viszonyban áll a természettel: egyszerre ura és rabszolgája. Rabszolgája annyiban, amennyiben földi eszközökkel kell hatást keltenie, hogy megértsék, ura ellenben annyiban, amennyiben e földi eszközöket aláveti saját magasabb rendű intencióinak, és szolgálatába állítja őket.
A művész valamilyen egész útján akar szólni a világhoz, ezt az egészet azonban nem találja meg a természetben, ez saját szellemének gyümölcse, vagy, ha úgy tetszik, valamely termékenyítő isteni sugallat szeléé."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Marx és Engels kommunizmusa
  2023-05-20 12:01:40, szombat
 
  ,,Karl Marx és Friedrich Engels filozófiája és politikai gondolkodása a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek kritikájára és a kapitalizmus átalakítására irányult. Elméletük középpontjában a proletariátus, vagyis a munkásosztály állt, amely a társadalmi rendszer kizsákmányolt osztályának tekintették.
Marx és Engels az osztályok közötti konfliktust vizsgálták és úgy vélték, hogy a történelem során a gazdasági és társadalmi rendszerek átalakulása során az emberek magasabb rendű állapotot érhetnek el. A kommunista eszmékben a magasabb rendű ember fogalma a kapitalizmus megszűnésével és a kommunista társadalom megteremtésével kapcsolatos. A kommunista ideál szerint ebben a társadalomban az emberek egyenlőek lennének és mindenki szükségleteinek megfelelően kapná meg az erőforrásokat.
Fontos megérteni, hogy Marx és Engels elmélete nem a magasabbrendű és magasabbrendű emberek biológiai vagy genetikai fontos megkülönböztetésén alapul. Az ő elméletük inkább a társadalmi osztályok közötti különbségeket és a társadalmi struktúrák alapján kialakult hierarchiát vizsgálta.
Mint minden filozófiai vagy politikai gondolkodás esetében, a marxizmus és a kommunizmus is sokféle értelmezést és végrehajtási módot kapott a történelem során. Fontos megjegyezni, hogy egy elmélet vagy ideológia nem mindig tükrözi pontosan a követőinek cselekedeteit vagy viselkedését. Az, hogy valakik hogyan értelmezik és alkalmazzák Marx és Engels tanait, eltérő lehet, és nem minden követőjük viselkedése tükrözi az eredeti elképzeléseket.
Fontos megérteni, hogy a kommunizmus és a kapitalizmus közötti összehasonlítás és értékelés komplex és sokféle aspektus felöleli, a társadalmi rendszerek politikai és gazdasági jellemzői, valamint az emberi jogok és a szabadság kérdéseit. A kommunista rendszerek történelmileg különböző módon valósultak meg különböző országokban, és sok esetben a hatalomgyakorló rezsim által elkövetett visszaélésekről és emberi jogi jogsértésekről lehet beszélni.
Fontos megjegyezni, hogy a kommunizmus és a kapitalizmus társadalmi és gazdasági rendszerek, amelyeknek különböző előnyei és korlátai vannak. minden rendszerben tapasztalhatók sikerek és problémák is. Az egyes országokban alkalmazott politikai gyakorlatok és gazdasági politikák jelentős hatást gyakorolhatnak az emberek életére és jólétére."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Evolúciója a vasnépnek, vagy teremtése a világ urának
  2023-05-20 10:29:16, szombat
 
  ,,Valóban, Montaigne, a francia esszéíró, filozófus és humanista is foglalkozott az ember és az állat kapcsolatával és a rokonsággal. Montaigne arról írt, hogy az ember és az állat között nincs olyan éles határvonal, mint ahogy azt korábban gondolták. Szerinte az állatok is érzelmekkel, megfigyelhetőek bizonyos szintű intelligencia és viselkedési hasonlóságok az emberekhez képest.
Montaigne gondolatai előrevetítették az állatok jogainak és védelmének fontosságát, amely későbbi részét képezi a humanista és etikai gondolkodásnak. Egyesek szerint Montaigne nézetei előkészítették az utat a későbbi evolúciós elméletek felé, mint például Charles Darwin "fajok eredete" című művének megjelenése.
Az evolúciós elmélet és Darwin munkássága valóban forradalmi jelentőséggel bírt a tudományban és az emberiség gondolkodásában. Darwin elmélete szerint az élőlények a fajok evolúcióján keresztül alakultak ki, és az ember is az állatvilág része. Ez az elképzelés alapjaiban rengette meg a korábbi nézeteket az ember és az állat kapcsolatáról és az emberi eredetről.
Fontos megjegyezni, hogy a könyvben idézett Goethe és Hegel koruk tudományos és filozófiai ismeretei alapján fogalmazták meg véleményüket. Az ő nézőpontjukból nézve még nem voltak elérhetőek azok a részletes bizonyítékok és elméletek, amelyek később megerősítették az embert és az állat közötti rokonságot és az evolúció törvényeit.
Minden esetre az ember és az állat közötti kapcsolat és az emberi eredet témája továbbra is fontos kérdés maradt a tudomány, a filozófia és az etika területén, valamint további kutatásokkal és gondolkodással foglalkozik.

Az evolúció elmélete és a vallásos hiedelmek, mint az isteni teremtés, kétségtelenül két különböző megközelítést kínálnak az emberi faj eredetének magyarázatára. Az evolúciós elmélet a tudományos kutatás és bizonyítékok alapján azt állítja, hogy az emberi faj fejlődése egy hosszú folyamat eredménye, amelynek során az elődeink sorra alakultak ki és változtak az idő múlásával.
Más vallások és szent iratok, mint például a holt tengeri tekercsek, különböző mitológiai vagy vallási elbeszéléseket tartalmaznak az emberi faj eredetéről, az isteni teremtésre vagy más magyarázatokra épülnek.
Fontos megérteni, hogy az evolúció elmélete nem tár ki semmilyen állítást vagy nézetet az isteni teremtés létezésével vagy hiányával kapcsolatban. Az evolúció elmélete a természettudományok egy területe, amely az élőlények fejlődését, változását és diverzifikációját vizsgálja az idő során. Az evolúció elmélete nem igyekszik megcáfolni vagy bebizonyítani az isteni teremtést, mivel ez nem az ő hatásköre.
Fontos megjegyezni, hogy sok ember számára nem jelent ellentmondást az evolúció elfogadása és a vallásos meggyőződés összeegyeztetése. Sokan vallhatják azt, hogy az evolúció egy olyan folyamatot, amelyet Isten teremtett, és hogy a tudományos magyarázatok és vallási hittük egyszerre érvényesek mindennek."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Liberalisták vallása és a katolikus egyház missziója
  2023-05-20 10:22:43, szombat
 
  12. Oldal - a vallás
,,Persze, az ilyen eszményekkel Montaigne kevéssé hajlamos a megbánásra s a töredelemre. ,,Első puclikációm óta nyolc évet öregedtem", írja 1588-ban, ,,de aligha hinném, hogy egy hüvelyknyi önvád lenne bennem" (III. könyv, 9. fej.). És hozzáteszi: ,,Kicsapongásaimat, amennyiben kisiklásokhoz vezettek,helytelenítettem, de ennyi az egész" (II. könyv, 11. fej.). Az ilyen kijelentések hemzsegnek az Essais utolsó részében. Később, egyesek méltatlankodására,hozzáfűzi: ,,Ha újra élhetnék, megint csak úgy élnék, ahogyan éltem, nem panaszolom a multat, nem félek a jövőtől" (III. könyv, 2. fej.). E szavak a lehető legkevésbé keresztényiek. Valahányszor Montaigne a kereszténységről beszél, a legfurcsább (néha azt mondhatnók: legcsúfondárosabb)imperinencia szólal meg benne. Gyakran foglalkoztatja a vallás, Krisztus - soha. Sohasem idézi szavait, kérdés, hogy valaha is olvasta-e az Evangéliumokat, de annyi bizonyos, hogy sohasem olvasta őket helyesen. A katolicizmus iránt való hódolatát inkább az elővigyázatosság irányítja. (Ne feledjük, hogy 1572-ben Medici Katalin és IX. Károly rendeletei nyomán lemészárolták a protestánsokat az egész francia királyságban.) Erasmus példája (1536-ban halt meg) óvatosságra inti, érthető, hogy nem nagyon volt kedve Visszavonásokat írni. Tudom, hogy Erasmus lényegileg soha semmit sem vont vissza, de az Egyház fogadalmát vette, hogy mindent visszavon, s már az ilyen puszta ígéret is feszélyező. Montaigne inkább a ravaszkodást választja: az 1582-ből és 1595-ből való kiadások ,,Imádságokról" címzett fejezetében halmozza a békítő betoldásokat. 1581-i utazása során könyvét bemutatta XIII. Gergely pápának (a ,,gregoriánus", ma is érvényes naptár alapítójának), a pápa elismerését fejezi ki, de némi fenntartásokkal él, melyeket a betoldások siettek figyelembe venni. Montaigne makacsul kitart amellett s nem győz rá elégszer visszatérni, hogy hibátlan igazhívő és jó fia az Egyháznak. Az Egyház akkoriban nagyon előzékeny volt, összeegyezkedett a reneissance kulturális terjeszkedésével. Erasmust bíborosi rangra ajánlották, bár Párisban ateizmus miatt égették könyveit, Machiavelli oly mélyen vallástalan művét Rómában nyomták, VII. Kelemen ,,breve"-jének engedelmével.
Ez a türelem és elnézés a reformáció nagy szószólóit csak erősebb szélsőségre ösztökélte. A katolicizmussal Montaigne meg tudott barátkozni, a protestantizmussal soha. Elfogadja a vallást, ha az megelégszik a látszattal. Amit ,,az okos fejedelmekről" ír, ugyanazt gondolja az egyházi tekintélyekről: ,,Övék minden engedelmességünk és alávetésünk, csak az értelem nem, az eszem nem hajlandó meghajolni, csak a térdeim" (III. könyv, 8. fej.)

13. oldal:
,,A katolicizmusban a rendet s a hagyományt csodálja."

47. oldal:
,,Peru uralkodóját elfogván a csatában... hamis vád alá helyezték: Hogy kiszabadulása érdekében lázadást szív provincinájában. Majd ugyanazok, akik az áruló csapdába csalták ítélkeztek fölötte s a következő szép ítéletet hozták: bitófán fojtandó meg a nyilvánosság előtt, az elevenen való elégettetés kínszenvedését megváltotta a keresztség felvételével, ott, a vesztőhelyen, borzalmas, hallatlan sorsharag, amit mukkanás nélkül, rendíthetetlenül, igazán királyi bátorsággal viselt el. Ezek után pedig, hogy a döbbent és dermedt népet elaltassák, a király halálán nagy gyászt színleltek és fényes temetési szertartást rendeltek el...(III. Könyv, 6. fej: Hintókról)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2023.04 2023. Május 2023.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 95 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1525
  • e Hét: 3847
  • e Hónap: 10088
  • e Év: 62354
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.