Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Otthoni anti-aging tippek – kevesebb ránc
  2023-05-30 11:53:31, kedd
 
  Otthoni anti-aging tippek - kevesebb ránc gyömbérolajjal, Aloe vera géllel és ricinusolajjal

Napjainkban sok a stressz, márpedig a stressz lehet oka a mélyebb ráncok kialakulásának és a gyorsabb öregedésnek. Ahhoz, hogy lassítsuk az öregedési folyamatokat, életmódbeli változtatásokra van szükségünk. Nagyon lényeges, hogy belülről és kívülről is megadjuk a testünknek azt a táplálást, amelyre szüksége van. Mutatunk is néhány ötletet, amelyekkel jelentősen lelassíthatjuk az öregedési folyamatokat.

Az első és talán legfontosabb dolog nem más, mint a test hidratációja. Ugyanis a dehidratáció a bőr szárazságát okozza és minél szárazabb a bőr, annál gyorsabban jelennek meg rajta a finomabb vonalak és a mélyebb ráncok.

A kókuszolaj értékes zsírokban és antioxidánsokban gazdag, és nagyon jól hidratálja a bőrt, éppen ezért lehet a ráncok egyik legnagyobb ellensége. Emellett nagyon hatékony lehet a gyulladás enyhítésében és a bőr viszketésének megszüntetésében.

Az egészséges táplálkozással is késleltethetjük a ráncok megjelenését. A kiegyensúlyozott és egészséges étrend nagyon sokat segít a ráncok megjelenésének lassításában. A bőrnek szüksége van olyan tápanyagokra, mint az A-vitamin, a B2-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, a karotin, a cink, a kén és a szelén. Ezek a tápanyagok megtalálhatók a bogyós gyümölcsökben, a spenótban, a sütőtökben, a hüvelyesekben, a sárgarépában, a paradicsomban, a dióban és a brokkoliban.

A bőr táplálása és hidratálása is elemi, ha szeretnénk késleltetni a ráncok megjelenését. Az Aloe vera lehet ebben a segítségünkre. A levelekben található gél megakadályozza a bőrsejtek károsodását. Tisztítsa meg alaposan az arcát, majd vigyen fel az arc bőrére Aloe vera gélt. Hagyja az arcán legalább húsz percig, majd bő vízzel mossa le.

A ricinusolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, amely segít a bőrt puhán és rugalmasan tartani. Ezen kívül serkenti a kollagénképződést a bőrben, illetve a bőr öregedési folyamatit is lassítani tudja. Hogyan használja? Tisztítsa meg az arc bőrét, majd csepegtessen pár csepp ricinusolajat egy vattakorongra, amellyel aztán csak törölgesse át az arcbőrét.

A bőr nemcsak kollagént, hanem elasztint is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a bőr sokáig rugalmas maradjon. A gyömbér olyan antioxidánsokban bővelkedik, amelyek lelassítják az elasztin lebomlási folyamatait. Ha teaként fogyasztjuk, akkor belülről, ha pedig gyömbérolajat használunk az arcbőrünkre, akkor kívülről támogatjuk meg ezt a folyamatot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A vöröslencse energiafokozó hatása
  2023-05-30 11:47:12, kedd
 
 



Az alacsony kalóriatartalmú vörös lencse fokozza az energiát

Az izomépítéshez, az immunrendszer egészséges működéséhez fehérjére is szükségünk van. A vörös lencse egy kiváló fehérjeforrás, de nemcsak ezért érdemes fogyasztani ezt a hüvelyest, hanem sok minden más miatt is. A vörös lencse sok rostot tartalmaz és esszenciális ásványi anyagokban is bővelkedik, például vasban és magnéziumban, de vitamintartalma is kiemelkedő. Nagy mennyiségben van jelen benne például a folát. A vörös lencse egészségre gyakorolt pozitív hatásai kiemelkedőek. Mutatjuk is, hogy miért.

A vörös lencse energiát biztosít a szervezetünk számára, mégpedig a komplex szénhidrátoknak köszönhetően. Vasat is tartalmaz, amely ásványi anyag nemcsak az energiatermelésben vesz aktívan részt, hanem az oxigénszállításban is, ez pedig további energiaforrást jelent a szervezet számára. A vashiány egyik tünete a fáradtság. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes lencsét fogyasztani, hogy csökkenjenek az energiahiány tünetei.

A vörös lencsének alacsony a glikémiás indexe, viszont nagyon sok rostot tartalmaz. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a vércukorszint ne emelkedjen meg drasztikusan, éppen ezért a vörös lencse fogyasztása cukorbetegeknek is javasolható.

Ez a hüvelyes nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban, hanem antioxidánsokban is bővelkedik. Ezek mind-mind hozzájárulnak az immunrendszer egészségének fenntartásához és a szabad gyökök semlegesítéséhez, amelyek elszaporodva köztudottan súlyos betegségek és fertőzések okozói lehetnek.

Mivel a lencse gazdag forrása a folátnak, így az állapotos nők is beilleszthetik az étrendjükbe, hiszen a magzat fejlődéséhez és a születési rendellenességek megelőzéséhez folátra van szükség.

Ha szeretnénk lefogyni vagy az ideális testsúlyunkat megőrizi, mindenképpen illesszük be a vörös lencsét az étrendünkbe, hiszen nemcsak rostokban, hanem fehérjékben is gazdag ez a hüvelyes növény. A vörös lencse könnyen eltelít és csökkenti az édességek utáni sóvárgásunkat is.

A szív egészségének megőrzéséhez sok tápanyagra van szükség, többek között rostokra, folátra, magnéziumra. A vörös lencse mindezeket tartalmazza. A magnézium több száz testi funkcióban vesz részt, például segíti a vér és az oxigén áramlását a szervezetben. A folát segít megelőzni az artériák falának károsodását, míg a vörös lencse magas rosttartalma a koleszterinszint csökkentésében lehet a segítségünkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cukorbetegség sok mindenre hatással van
  2023-05-30 11:44:05, kedd
 
  A cukorbetegség sok mindenre hatással van. Sokféle szövődménye lehet és a külső megjelenést is megváltoztatja. Persze mi magunk is sokat tehetünk ezek ellen a kellemetlen dolgok ellen. Mutatjuk is, milyen hatással van a cukorbetegség a bőrre, a lábra és mi mindent tehetünk a jobb megjelenés érdekében.

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb betegség a világon. Ez voltaképpen egy glükóz-rendellenesség, amikor is a vér nagy mennyiségű cukrot tartalmaz az inzulinhiányra adott testreakcióként. Az inzulin egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel. Elsősorban a vércukor szabályozásáért felelős.

A cukorbetegséget csendes gyilkosnak is nevezik, mert sokáig nem is tudják az emberek, hogy ebben a betegségben szenvednek. Csak egyes tünetek és jelek figyelmeztetnek arra, hogy valami baj van.

A cukorbetegség nemcsak egyes szervek állapotát rontja, azaz a szövődményei között nemcsak a látásproblémák és a szív- és érrendszeri betegségek jelennek meg, hanem más egészségi problémákat is okozhat.

Legfőképpen az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző a nagymértékű fogyás. Ez azért következik be, mert az illető hiába eszik megfelelően, kiegyensúlyozottan, a szervezete nem képes felhasználni a bevitt kalóriát.

A cukorbetegség másik ,,mellékhatása", hogy túl sok víz ürül a szervezetből, ami pedig bőrszárazságot eredményez. Elsősorban a láb bőre válik szárazzá és ez gyakran viszketéssel jár együtt.

Más lábproblémák is jelentkezhetnek. Kialakulhat lábszárfekély is, amely nem maradhat kezeletlen, hiszen ez akár a láb, a lábak elvesztéséhez is vezethet.

A cukorbetegség egyik velejárója, hogy a betegségben szenvedő egyén úgy érzi, mintha tűvel szurkálnák a végtagjait, a kéz és a láb ujjait. Emiatt csökken a végtagok hőérzékelése.

Ha valaki cukorbetegségben szenved, rendszeresen ellenőriznie kell a bőrét, a végtagjait, hogy nincs-e nagyon kiszáradva, nincsenek-e azokon sérülések. Ezek a sérülések fekélyes elváltozásokká alakulhatnak. Az állapotot súlyosbíthatja a sebben elszaporodó baktériumok jelenléte.

Ha valaki ebben a betegségben szenved, mindenképpen járjon pedikűröshöz, hiszen nagyon gyakori ilyenkor a köröm gombás fertőzése. A betegség tüneteit súlyosbíthatja az alkoholfogyasztás és a dohányzás is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A szelén gyógyhatásairól
  2023-05-28 11:23:01, vasárnap
 
  A szelén fokozza a véráramlást és a szívbetegségektől is megóvhat bennünket

Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk, különféle tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek. A szelén is egy ilyen létfontosságú tápanyag, amely többek között biztosítani tudja az anyagcsere-folyamatokat, illetve a pajzsmirigy megfelelő működését is segíti.

A szelén egy olyan mikrotápanyag, amelynek nagy szerepe van a megfelelő immunválasz kialakításában, illetve támogatja a pajzsmirigy egészségét és még az oxidatív stresszel szemben is védelmet élvezhetünk általa. Egyes kutatások szerint a szervezetünknek szelénre van szüksége a vírusos fertőzések leküzdéséhez is.

A szelénnek kiemelkedő az antioxidáns hatása, nagy szerepet játszik az öregedés elleni küzdelemben és az immunrendszert is segíti, mégpedig oly módon, hogy semlegesíti a szervezetben elszaporodó szabad gyököket.

A szelén más antioxidánsokkal is szorosan együttműködik, például az E-vitaminnal, így sokféle betegséggel szemben jelenthet védelmet számunkra, mint amilyen a prosztatarák és a vastagbélrák. A sejtek folyamatosan károsodnak. Ezt a folyamatot lassíthatja le vagy akadályozhatja meg, ha rendszeresen viszünk be szelént a szervezetünkbe.

Amennyiben nincs elegendő szelén a testünkben, úgy jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. Ha elegendő szelénben gazdag táplálékot fogyasztunk, úgy a szívkoszorúér-betegség kockázata is jelentősen lecsökkenhet.

A szelén oly módon segíti a szív- és érrendszer egészséges működését, hogy csökkenti a szervezetben a gyulladásszintet, növeli a vér áramlását, csökkenti a szabad gyökök okozta oxidatív stressz mértékét.

A pajzsmirigy egészséges működéséhez is nagy szükségünk van erre a tápanyagra. A szelénnek a pajzsmirigyhormonok előállításában van szerepe.

A pajzsmirigy nagyon sok testi funkcióban vesz részt, többek között az alvásban, az étvágy kialakításában, a hőmérséklet szabályozásában, az egészséges testsúly fenntartásában és még az energiatermelésben is.

Amennyiben a pajzsmirigy nem működik megfelelően, akkor sokféle tünettel kell szembenéznünk. Ilyen például az izomgyengeség, az ingerlékenység, a fáradtság, a súlygyarapodás, a testsúlycsökkenés, az alvászavar. Szelénre azért is van szüksége a szervezetünkben, mivel ez a tápanyag szintetizálja a hormonok működését és egyes kutatási eredmények szerint maga a szelénhiány is oka lehet az autoimmun pajzsmirigybetegségek kialakulásának.

A szelén nem csupán sokféle betegségtől óvhat meg bennünket, hanem hosszú élettartamot is képes számunkra biztosítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A cikóriarost egészségre gyakorolt jótékony hatásai
  2023-05-28 11:18:19, vasárnap
 
  A cikóriagyökeret évszázadok óta alkalmazzák főzés és sütés során, illetve a hagyományos gyógyászatban. Kávéalternatívaként is megállja a helyét. Ha nem ihatunk koffeines kávét, mert egészségi panaszaink vannak, akkor nincs is más dolgunk, mint cikóriakávét fogyasztani, hiszen az ebből a zöldségből készült kávé hasonlít a legjobban az eredeti kávéhoz.

A cikória gyökerében lévő számos rostnak nagyon sok előnye létezik az egészségre nézve. Mutatjuk is, melyek ezek.

A cikóriagyökér gazdag forrása az inulinnak. Az inulin egy olyan rostfajta, amely fruktózmolekulák rövid láncolatából épül fel, és amelyet a szervezetünk nem tud megemészteni.

Az inulin prebiotikumként működik a szervezetben, és mint ilyen, nagyon hatékonyan táplálja a bélrendszerben az úgynevezett jó bélbaktériumokat. Ezek a baktériumok kiemelkedő szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, illetve az ásványi anyagok felszívódását is nagyban elősegítik.

A cikóriában található inulin tehát emésztetlen állapotban halad át a szervezeten, miközben a jó bélbaktériumokat táplálja, és ezzel az egészséges emésztést segíti elő. Az inulin segít megnövelni a széklet gyakoriságát, illetve segít a székrekedés kialakulása ellen.

A cikória gyökerében lévő rostok a vércukorszint szabályozásában is közrejátszanak, ugyanis az inulin segíti a szénhidrát-anyagcserében részt vevő baktériumok elszaporodását. Ezen kívül a gyökér rostjai olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek fokozni tudják az inzulinérzékenységet. Többek között a klorogénsav is ilyen vegyület.

A cikóriagyökér-rost szabályozni tudja az étvágyat és csökkenti a napi kalóriabevitelt, így járul hozzá aktívan a fogyáshoz.

A cikóriát sokféle egészségi probléma esetén használhatjuk. Ilyen lehet például a gyomorpanasz, az étvágytalanság, a székrekedés, a májrendellenességek, vagy éppen az epehólyag-problémák. A gyökér rostjai jót tesznek az emésztésnek és védelmet jelentenek a máj számára.

A cikórialevelet különféle bőrproblémák esetén is használhatjuk, hiszen csökkenti a bőr gyulladását és duzzanatát.

A cikóriagyökér enyhe hashajtó hatással rendelkezik és nagyon egészséges, mivel igencsak gazdag egy antioxidáns vegyületben, mégpedig a béta-karotinban.

Mivel fokozza az epetermelését, így epekövesség esetén nem javasolt a fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egészséget biztosítanak számunkra
  2023-05-28 11:14:15, vasárnap
 
  Egészséget biztosítanak számunkra - kvercetin, rezveratrol és fokhagyma

Minden embernek az a célja, hogy hosszú ideig egészséges maradjon. Ezt mi magunk is elősegíthetjük, csupán arra van szükség, hogy egészséges életmódot folytassunk, illetve előnyben részesítsük az olyan kiegészítőket, amelyek szintén segíthetnek a jó egészség fenntartásában. Ezt szolgálja például a kvercetin, a fokhagyma és a rezveratrol is.

Mit is kell tudnunk a kvercetinről? A kvercetin egy olyan flavonoid, amelynek nagy szerepe lehet a vírusok és a baktériumok okozta fertőzések és betegségek megelőzésében. A kvercetinnek kiemelkedő a vírusellenes, a gyulladáscsökkentő és az antimikrobiális hatása. Egyes táplálékokban is megtalálható a kvercetin, például a paprikában, a hagymában, a cseresznyében, a paradicsomban, a szőlőben, a brokkoliban vagy éppen a bogyós gyümölcsökben.

Mivel a kvercetin egy remek antioxidáns, így nagyon eredményesen képes a szervezetben a gyulladás csökkentésére. Antioxidánsként nagy szerepe van a káros hatású szabad gyökök kivédésében, semlegesítésében. Nagyon sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre, például ilyenek az autoimmun betegségek, a szívbetegség, a mentális zavarok, a kognitív hanyatlás, az allergiás megbetegedések.

A kvercetin mellett a rezveratrolra is számíthatunk, amennyiben az egészség megóvása a célunk. A rezveratrol egy olyan mikrotápanyag, amely elsősorban a szőlőben és annak magjaiban található meg nagyobb mennyiségben.

A rezveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik és nagyon jótékony hatása van az egészségre. A rezveratrol segít megvédeni az agyat a gyulladástól és a különféle károsodásoktól. Nagy szerepe van a magas vérnyomás és az LDL-koleszterin-szint csökkentésében.

A rezveratrol rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhatnak a cukorbetegség szövődményei, illetve nagy szerepe lehet az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében is.

A rezveratrol gazdag forrásai közé tartozik a vörös szőlő, a tőzegáfonya, a szamóca, a pisztácia.

Az egészségünk megőrzése érdekében fogyaszthatunk napi rendszerességgel fokhagymát is. A fokhagymát évszázadok óta fogyasztják az emberek különféle betegségek megelőzésére.

A fokhagyma szerepet vállal a megfázás és az influenza elleni küzdelemben. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a nagyon hatékony lehet a magas vérnyomás csökkentésében is.

Több tanulmány pedig arról számolt be, hogy ez a gyógynövény nagyon hatékony lehet a magas koleszterinszint csökkentésében, ezzel pedig jelentősen csökkenteni tudja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

A fokhagyma azoknak a nőknek is hasznos lehet, akik a menopauza szakaszába léptek, ugyanis segít megnövelni az ösztrogénszintet a szervezetben, ezzel pedig a csontok egészségét is védi.

A fokhagyma nagyon hasznos lehet még akkor is, ha nehézfémek kerülnek be a szervezetünkbe, mivel a nehézfémek okozta toxicitással szemben nagyfokú védelmet jelenthet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Pünkösd 2023 május 28
  2023-05-27 07:41:20, szombat
 
  A keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását ünnepli e napon.



" A szél ott fúj, ahol akar, hallod a hangját, de nem tudod honnan jön és hová megy.
Így van ez mindenkivel, aki lélekből született ."(Jn.3,8)




 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Hasnyálmirigygyulladás utáni diétás tanácsok otthonra
  2023-05-15 11:38:36, hétfő
 
  A diéta célja az emésztőrendszer, és ezen belül a pancreas kímélete. Így az étrend fokozottan zsírszegény,
durvarost- és alkoholmentes, kímélő fűszerezésű.
Az egyszerre nagy mennyiségű étkezéseket kerülni kell, mert panaszokat okozhat, ezért egyszerre csak
kevés ételt és italt fogyasszon, legalább naponta ötször-hatszor étkezzen!
Fontos követelmény, hogy az emésztőszerveket a teljes gyógyulás után se érjék durva ingerek (erős,
csípős fűszerek, zsíros ételek, alkoholos italok), mert ezek hozzájárulhatnak a betegség kiújulásához.

Felhasználható élelmi anyagok
Húsok, hentesáruk: sovány sertés, fiatal szárnyasok húsa lebőrözve (csirke, pulyka), sovány hal,
gépsonka, párizsi, virsli, krinolin
Kezdetben főzve, húspürének elkészítve fogyaszthatók. Később grillezni, teflonban, alufóliában sütni is
lehet. Cserépedényben, roston is elkészíthetők.
Nem javasolt: öreg vagy hizlalt állatok húsa, érlelt vadhúsok, füstölt-pácolt húskészítmények, zsíros
halak, olajos halkonzervek, szalonna, tepertő, bő zsírban sült ételek, belsőség, kocsonya, hurka, kolbász,

Tej, tejtermékek: fogyasztása egyéni tűrőképességtől függ, kezdetben, kis mennyiségben, főleg ételek
készítéséhez használjuk
Ha nem okoz panaszt önálló italként 1,5%-os formába fogyasszuk
Sovány sajtok (köményes, túra, tenkes, óvári, lestyános, medve light), sovány tehéntúró (petrezselymes,
kapros), kefír, natúr joghurt is fogyasztható.
Nem javasolt: zsíros sajtok, érett sajt, füstölt sajt, zsíros túró, fűszeres-tejszínes sajtkrémek, 20%-os tejföl,
tejszín, tejfölös mártások

Zsiradékok: kezdetben zsiradékot ne fogyasszon, ételeit is zsírszegény konyhatechnológiai eljárással
készítse (főzés, párolás, grillezés, alufólia, cserépedény, sütőzacskó használata)
Otthonába 6 hét letelte után használjon csak napraforgó olajat, minimális mennyiségbe. Kenőzsiradékként
light margarinokat használjon vékonyan kenve.
Nem javasolt: sertés-, kacsa-, liba zsír, vaj,

Tojás: lágy tojásként, buggyantott tojásként fogyasztható. A teflonserpenyőben zsiradék nélkül,
tükörtojásként, omlett formájában is készíthető.
Nem javasolt: kemény tojás, szalonnás rántotta

Gyümölcsök: Kompót (alma, őszibarack, cseresznye), gyümölcspüré, tejes vagy teás gyümölcsturmix,
gyümölcsmártás formában fogyaszthatók. A következő érett, puha gyümölcsök nyersen is fogyaszthatók:
alma, banán, őszibarack, körte, mandarin, dinnye. Ezekből készíthetünk préslevet is, kibővítve a narancs,
kiwi szűrt levével, sült alma
Nem javasolt: éretlen gyümölcsök, apró magvas gyümölcsök (szőlő, ribizli, egres, málna eper, körte,
mák), szilva, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula)

Zöldségek: burgonya (főzelék, hab, püré, héjában sült vagy főtt, petrezselymes, túróval rakott burgonya),
parajfőzelék, tökfőzelék, sárgarépa (főzelék, főtt, párolt, nyers, reszelt), salátafőzelék, cukkini,
snidling,
zöldbab és zöldborsófőzeléket csak áttörve,
Nem javasolt: hasábburgonya, majonézes burgonya, durva rostozatú zöldségek (karfiol, karalábé,
káposztafélék, szárazbab, lencse, sárgaborsó, nyers uborka, retek, csemegekukorica, gomba)
Savanyúság: cékla, zsenge, nem túl ecetes csemegeuborka, fejes saláta, sárgarépa saláta, burgonyasaláta,
paradicsomsaláta (hámozott, kimagozott paradicsomból)

Pékáruk: kétszersült, másnapos vagy pirított fehér kenyér, zsemle, kifli, pászka, puffasztott rizs
Nem javasolt: friss, meleg kenyér, kelt-hajtogatott-töltött péksütemények, tepertős pogácsa
Rizs: főtt, párolt formában, petrezselymesen, sárgarépásan elkészítve

Édességek, tésztafélék: vizes piskóta, ízes-, gyümölcsös-, kakaós piskóta, babapiskóta, háztartási keksz,
ropi, darafelfújt, rizsfelfújt, tejbegríz, tejberizs, madártej, túrógombóc, méz, ízes palacsinta teflonba sütve,
krumplis-, túrós-, grízes tészta
Nem javasolt: vajkrémes-tejszínes torták, bő zsírban sült tészták, vajas krémmel töltött piskóták,
csokoládé

Fűszerek: babérlevél, zeller, kapor, citromhéj, vanília, fahéj, petrezselyem, köménymag, majoránna,
kakukkfű, sáfrány, narancshéj, szerecsendió, borsikafű, oregánó, édesnemes fűszerpaprika, kevés
vöröshagyma, szegfűszeg, ánizs
Nem javasolt: erős, csípős paprika, chili, bors, ecet, mustár, torma, fokhagyma
Innivalók: csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, szűrt gyümölcslevek, gyengére főzött tea, tej-tejeskávé, ha
a tej nem okoz gondot
Nem javasolt: szénsavas italok, kakaó, rostos gyümölcslevek, erős feketekávé, jéghideg italok, alkohol

Ételkészítési eljárások:
sütéshez teflonedény, mikrohullámú sütő, grillsütő, alufólia, sütőzacskó felhasználása
vízben, gőzben főzés
sűrítés: száraz rántás, kefíres habarás
Ha panaszai kiújulnak térjen át azonnal egy szigorú zsír, és fehérjeszegény étrendre (üres tea, keksz,
kétszersült, főtt burgonya, főtt rizs, almakompót) és keresse fel kezelőorvosát!
Reggelire, kisétkezésekre(tízórai, uzsonna) és hideg vacsorára javasolt ételek, italok:
Italok: citromos-mézes tea, tej, tejeskávé, tejestea, szűrt gyümölcslevek

Ételek: petrezselymes-kapros túrókrém, gépsonka, párizsi, sonkaszalámi, virsli, krinolin, szafaládé,
sovány sajt, kétszersült, világosra pirított fehérkenyér, kalács, tejes-vizes turmixok, kompótok, befőttek,
ropi, lágy főtt tojás, méz, lekvár

Ebédre javasolt ételek:
Levesek: csontleves, húsleves lezsírozva, csirkeragu leves, becsinált leves, zöldségleves,
zöldségpüreleves, burgonyaleves, rizsleves, daraleves, rántott leves, húsgombóc leves, gyümölcsleves
Húsok: zsírszegény konyhatechnológiával sültek, majorannás sült csirke, sült csirke párolt almával,
zöldséges csirkeaprólék, citromos csirke, csirkevagdalt, rizses csirke, főtt hal, citromos hal, rostonsült hal,
halpuding, húspuding, húsgombóc, grillcsirke
Köretek, főzelékek: főtt burgonya, sós burgonya, petrezselymes burgonya, burgonyapüré, héjában sült
burgonya, túróval v. gépsonkával rakott burgonya, főtt-párolt rizs, zöldséges rizs(sárgarépás,
petrezselymes), párolt sárgarépa, párolt vegyes köret, burgonya-, sárgarépa-, paraj-, sóska-, sütőtök és
tökfőzelék, áttört zöldbab és zöldborsófőzelék, finomfőzelék
Mártások: alma-, cseresznye-, meggy-, citrom-, kapormártás, parajmártás
Saláták: sárgarépa saláta, reszelt s.répa mézzel-citromlével ízesítve, s.répa-alma saláta, gyümölcssaláta
kompótból-befőttből, fejes saláta, burgonyasaláta, paradicsomsaláta hámozott-magozott paradicsomból.
Forrás : Link

Megjegyzésem : rendkívül szakszerű, közérthető és jól alkalmazható szakanyag (CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A quinoa szabályozza a vércukorszintet
  2023-05-05 10:48:25, péntek
 
 



A gluténmentes quinoa szabályozza a vércukorszintet:

A quinoát már csak azért is tekinthetjük szuperételnek, mivel gluténmentes és napjainkban nagyon sokan szenvednek gluténintoleranciában.

A quinoa rendszeres fogyasztásával olyan, mintha multivitamint fogyasztanánk, hiszen nagyon sokféle tápanyagban bővelkedik. Megtalálható benne a cink, a folát, a foszfor, a mangán, a vas, a magnézium, illetve nagyon sok rostot is tartalmaz.

A quinoa nagyon sok pozitív hatással bír az egészségünkre nézve. Az egyik előny, hogy azok a személyek is fogyaszthatják, akik gluténintoleranciában, illetve cöliákiában szenvednek.

Egyes táplálékok nemcsak testi egészséget biztosítanak, hanem a bőr számára is hasznos tápanyagokat tartalmaznak. A quinoa is ilyen. Mivel vitaminokban és antioxidánsokban is bővelkedik, így a bőr is sokkal egészségesebb lesz, persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk. A quinoa A-vitaminban és B-vitaminokban is bővelkedik, amelyek úgy segítik az egészséges bőr fenntartását, hogy csökkentik az olyan bőrhibák kialakulásának az esélyeit, mint a májfolt, vagy más bőrpigmentáció. A quinoa B3-vitamint is tartalmaz, amely a bőrgyulladás egyik kiváló harcosa.

A quinoa flavonoidokban és magnéziumban is bővelkedik. Ezek a tápanyagok egészségesen tartják a szívet és az érrendszert. Ezen kívül csökkentik a magas LDL-koleszterin-szintet, ellazítják az ereket, így a magas vérnyomás csökkentésében vesznek aktívan részt. Ha csökken a koleszterinszint és a magas vérnyomás, akkor pedig a szívkoszorúér-betegség esélye is minimalizálódik.

A quinoának alacsony a glikémiás indexe. Ez azért olyan előnyös, mert így a vércukorszint nem emelkedik meg drasztikusan, így a quinoát nevezhetjük egy vércukorszint-szabályozó tápláléknak is. Ezen hatása és a magas rosttartalma miatt is segíti az emésztést, és a cukorbetegeknek is javasolható a quinoa rendszeres fogyasztása.

A quiona rosttartalma azért különleges, mivel oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Az oldható rostok segítik elő a fogyást, illetve a magas koleszterinszint és a magas vércukorszint csökkenését, az oldhatatlan rostok pedig csökkentik a székrekedés esélyét.

A quinoa esszenciális aminosavakban és fehérjékben is bővelkedik. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nagy szükségünk van fehérjékre, illetve segítik az izomfejlődést és még az immunrendszer megfelelő működését is biztosítani tudják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az alacsony tesztoszteronszintről
  2023-05-05 10:33:54, péntek
 
  Miért veszélyes az alacsony tesztoszteronszint?

A nők és a férfiak szervezetében is hormonok vannak. A férfiak egyik hormonja nem más, mint a tesztoszteronhormon. Ha ez a hormon elkezd csökkenni, akkor az különböző betegségek kialakulásához vezethet.

Az öregedési folyamatok miatt is csökkenhet a szervezetben a tesztoszteronszint, de ha abnormálisan alacsony a szintje ennek a hormonnak, az sok betegség okozója lehet. Ennek elkerülése érdekében érdemes bizonyos időközönként úgynevezett hormonpanel-vizsgálatot végeztetni, merthogy ennek alapján a kezelőorvos tudni fogja, hogy mit is kell tenni és mi legyen a következő lépés. Mivel az agyalapi mirigy felelős ennek a hormonnak a termelődéséért, így előfordulhat, hogy a kezelőorvos nem csupán hormonvizsgálatokat, hanem más irányú vizsgálatokat is el fog rendelni.

Nemcsak az öregedési folyamatok és maga az öregedés miatt csökken ennek a hormonnak a szintje, hanem sok más oka is lehet az alacsony tesztoszteronszintnek. Ilyen például a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, a cukorbetegség, a testsúlynövekedés, vagy a gyors fogyás.

A tesztoszteronszint csökkenése számtalan egészségi problémát okozhat. Az alacsony tesztoszteronszint oka lehet a termékenységi gondok kialakulásának. Ha alacsony ennek a hormonnak a szintje, az hatással lesz a spermaszámra, illetve azok mozgékonyságára.

A megfelelő mértékű tesztoszteron vitalitással, energiával tölti fel a szervezetet. Amennyiben alacsony ennek a hormonnak a szintje, az oka lehet az energiahiánynak és a fáradtság kialakulásának. A hormon alacsony szintje emellett alváshiányt is generálhat, ami szintén hozzájárul a fáradtság kialakulásához.

A tesztoszteron nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is nagyon fontos hormon, hiszen részt vesz az izomtömeg kialakulásában. Ha nincs elegendő tesztoszteron a szervezetben, hiába edz valaki, akkor sem lesznek nagy és duzzadó izmai.

A tesztoszteronhormon azt is meghatározza, hogy oszlik el a zsír a testen és egyáltalán mennyi zsír van a szervezetben. Az alacsony izomtömeg megnövekedett zsírtömeget is feltételez.

Amikor a tesztoszteronhormon szintje alacsony, akkor ez okozhatja az ösztrogén és más hormonok emelkedett szintjét, ami viszont oka lehet a mellszövet gyarapodásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2023.04 2023. Május 2023.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7100
  • e Hét: 15882
  • e Hónap: 47368
  • e Év: 252069
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.