Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A kakukkfűtea támogatja a májfunkciót
  2023-05-01 20:36:57, hétfő
 
 



A kakukkfű a Földközi-tenger partvidékén őshonos. Elsősorban a kerti kakukkfüvet használják a mediterrán térségekben kulináris célokra. Már az ókori Rómában, Görögországban és Egyiptomban is előszeretettel használták és fogyasztották. A gyógynövény és a belőle készült tea nagyon hasznos egészségre gyakorolt előnyökkel járhat, így nagyon jól tesszük, ha beillesztjük a mindennapi étrendünkbe és életünkbe.

A kakukkfűnek nagyon kellemes, jellegzetes illata van és nagyon jó ízt kölcsönöz az ételeknek. A növény illóolaja is nagyon hasznos, ha van az otthonunkban, ugyanis segíthet a baktériumok és a gombák elleni védekezésben.

A kakukkfű tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például értékes C-vitaminnal, amely antioxidáns hatással rendelkezik, és mint ilyen, nagyfokú védelmet jelent az immunrendszer számára. A gyógynövény káliumot is tartalmaz, amely nemcsak a vérnyomást szabályozza, hanem a sejtek egészségét is biztosítani tudja. Mangántartalma pedig a megfelelő véralvadást segíti és a csontfejlődést is megtámogatja.

A kakukkfű gazdag forrása a timolnak, amely csökkenti a szervezetben gyulladást keltő enzimek termelődését.

A kakukkfű elsősorban a légzőszervek egészségét tudja biztosítani. Köhögés és mellkasi fájdalom esetén is enyhülést hozhat egy-egy csésze kakukkfűtea, de az illóolajának aromaterápiás hatása is segíthet a légzőszervi tünetek enyhítésében.

A kakukkfű a gyomor- és bélrendszeri problémákon is sokat segíthet. Mivel antimikrobiális hatással rendelkezik, így javítani tudja a bélflóra egyensúlyát, és így a jobb emésztéshez is aktívan hozzájárul. A gyógynövény mindezeken kívül javítja az étvágyat, megtámogatja az egészséges májfunkciót, illetve segít a gyomor nyálkahártyájának megvastagításában, ami viszont a gyomorsavtól védelmezi a gyomrot, illetve ily módon csökkenti a gyomorfekély kialakulásának esélyét is.

A kakukkfű a C-vitaminon kívül A-vitaminban és B-vitaminokban is gazdag. Ásványianyag-tartalma is kiemelkedő, hiszen van benne mangán, magnézium, cink, kálium, kalcium és vas is. A kakukkfűből készíthetünk teát, de az illóolaját tilos belsőleg alkalmazni!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A koplalásról
  2023-05-01 20:21:19, hétfő
 
  Egy nap koplalás 3 hónappal fiatalítja a testet! Sokkoló tények amiket nem tudtál a böjtölésről

Ha a te munkád is olyan, hogy rengeteget ülsz a számítógép előtt és a legnehezebb dolog, amit a kezedben tartasz egész nap a számítógép egere és már egy rövidke sétától is fájnak a lábaid, akkor érdemes neked is kipróbálni a regeneráló hatású egynapos koplalást.

Valószínűleg neked is rémlik az iskolai biológia óráról, hogy a szervezetbe bevitt étel a beleken keresztül csak 2 nap múlva ürül ki, ezért ha valaki egy napig nem vesz ételt magához, azt nem igen nevezhetjük a szervezet szempontjából éhezésnek. Egy jól megtervezett és végrehajtott egy napos koplalás nem árt a gyomornak (étel hiányában ugyanis gyomor és bélrendszeri problémák alakulhatnak ki), ellenben látható haszna lesz.

Ha heti egy napot arra szánunk, hogy nem viszünk be táplálékot a szervezetbe, hihetetlenül látványos változásoknak lehetünk szemtanúi.

A böjti nap után a tükör elé állva a következőt figyelhetjük meg magunkon: a bőrünk feszes és üde lett, továbbá eltűntek az arcról a duzzanatok, mint ahogy a szemek alatti táskák is.

Az egynapos koplalás miatt a bél maximálisan kitisztul és utána óramű pontossággal fog működni.

Ne lepődj meg, ha a mérleg egy kilóval kevesebbet fog mutatni. Viszont fontos, hogy másnap ne próbáld meg ezt a ,,veszteséget" behozni! Ahhoz, hogy a fogyás állandóvá váljék, neked is rendszeresen kell a procedúrát megismételned.
Újra visszaáll a szervezet helyes anyagcseréje. A koplalás alatt a szervezetben egy olyan hormon szabadul fel, mely a felnőttek esetében az izmok gyarapodását, a csontok megerősödését és a zsírtartalék felélését okozza.

A koplalással serkentheted az agytevékenységedet, ugyanis az elkezd új, a helyzetből kiutat jelentő megoldásokat keresni. Nem keveseknél megjelenik ebben a helyzetben a fokozott kreativitás és a spirituális fejlődésre való törekvés.

Meglepő, de a rövidtávú koplalás segíti a szervezetet a problémák elleni harcban. Az éhezés csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, az érelmeszesedést, az asztmás rohamok számát és intenzitását, továbbá mozgósítja a szervezet immunrendszerét.

Csökken az ételhez kapcsolódó pszichológiai függés. El fog tűnni az a rossz szokás, hogy egyfolytában rágjunk, rágcsáljunk valamit.
Egy nap egy héten étel nélkül. Nem is olyan nehéz, mint az elsőre tűnik. Ellenben utána mintha szárnyalnál! Hidd el, hogy ezt te is könnyedén elérheted, mindössze alapos belső motivációra (önerőre) és egy kis szervezésre lesz szükséged.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A cukorfogyasztás és a hormonális egyensúly
  2023-05-01 20:14:55, hétfő
 
  Kapcsolat a cukorfogyasztás és a hormonális egyensúly között

A szervezetünknek csak abban az esetben nem árt a cukor, ha nem visszük túlzásba annak fogyasztását, azaz tartjuk a mértéket. Azt azonban tudnunk kell, hogy hiába is korlátozzuk a cukorfogyasztásunkat, ha nagyon sok élelmiszer tartalmaz úgynevezett hozzáadott cukrot.

A magas cukorbevitel nemcsak súlygyarapodást okozhat, hanem felelőssé tehető a hormonális egyensúlytalanság kialakulásáért is. Többek között a túl sok cukor okozhat egy PCOS nevű betegséget, azaz a policisztáspetefészek-szindrómát.

A hormonális változásoknak sokféle oka lehet, ilyen például a cukorbetegség, egyes gyógyszerek, pajzsmirigybetegségek, depresszió, daganatos megbetegedések, étkezési problémák, stressz, és a sort még lehetne folytatni.

A túlzott mértékű cukorfogyasztás mindkét nem egészségét veszélyezteti, mégis az új kutatások arra mutatnak rá, hogy a nők egészsége nagyobb veszélynek van kitéve. Többek között a túl sok cukor tehát okozhatja a policisztásovárium-szindróma nevű betegséget.

A cukor ezen kívül hatással van az inzulinszintre, oka lehet a magas vérnyomás és a magas trigliceridszint kialakulásának, illetve akkor is gyanakodnunk kell túlzott cukorfogyasztásra, ha a szervezetben megemelkedik a C reaktív fehérje, azaz a CRP-szint, ugyanis a cukor felelőssé tehető azért is, ha a szervezetben gyulladás keletkezik.

A cukor nemcsak a klasszikus értelemben vett cukrot foglalja magába, hanem a finomított szénhidrátokat is, amelyek szintén felboríthatják a hormonális egyensúlyt, mint maga a finomított cukor.

A PCOS-ban szenvedő nők gyakran szenvednek inzulinrezisztenciában is. Az inzulin egy olyan hormon, amely szabályozza a vércukorszintet és lehetővé teszi, hogy a glükóz a testbe kerülve energiaként hasznosuljon. Inzulinrezisztencia pedig akkor alakul ki, amikor a szervezet nem reagál az inzulinra. Sok esetben a PCOS nevű betegség miatt alakul ki az inzulinrezisztencia.

Mi a megoldás?
Mindenképpen korlátozni szükséges a cukorbevitelt és ellen kell állni a cukor, a finomított szénhidrátok és az édességek csábításának. Ezt úgy érhetjük el, ha a vércukorszintünket stabilizálni tudjuk. Ezt biztosítja a szénhidrátok, a fehérjék és az egészséges zsírok megfelelő arányú bevitele, illetve a kiegyensúlyozott étkezésre való törekvés, amelyet a magas rosttartalmú ételek is biztosítani tudnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Sümeg 2023 április
  2023-05-01 17:49:49, hétfő
 
  Sümegi vár a Püspöki palotából :


 
 
0 komment , kategória:  Kirándulások üdülések   
Keszthely 2023 április
  2023-05-01 17:47:45, hétfő
 
  Balaton part :




Libás strand :




Vitorlás kikötő :


 
 
0 komment , kategória:  Kirándulások üdülések   
Lépések a szívroham megelőzéséért
  2023-05-01 16:49:11, hétfő
 
  A világon és hazánkban is az egyik leggyakoribb betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Többek között a helytelen életmód az oka a szívbetegségek, köztük a szívroham kialakulásának. A szív egészségét javíthatjuk és a szívbetegségek kialakulásának kockázatait csökkenthetjük is. Mutatjuk, hogyan.

A szív egyik kiemelt feladata, hogy vért pumpáljon, így fontos tápanyagokkal és oxigénnel látja el a sejtjeinket és szerveinket. A szív egészségét sok minden veszélyezteti, ilyen például az inaktív életmód, a dohányzás, az elhízás és a sok stressz.

Mit tegyünk, hogy megőrizzük a szívünk egészségét? Nagyon hasznos, ha minél több időt töltünk a természetben. A természet közelsége, a madarak, a napfény, a zöld növényzet mind-mind nagyon alkalmas a stressz csökkentésére és ezek a hatások és élmények is jelentősen hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez.

A feldolgozott húsételek mintegy negyven százalékkal növelik meg a szívbetegségek kockázatát. A kiegyensúlyozott étrend rendkívül fontos. Mit is jelent ez? Fogyasszunk növényi zsírokban gazdag táplálékokat, amilyen például az olívaolaj.

Vigyünk be minél több rostot, amelyet elsősorban a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák tudnak biztosítani. Csökkentsük a cukortartalmú termékek fogyasztását, ellenben együnk sok friss zöldséget, gyümölcsöt és salátát.

A szívbetegségek megelőzése érdekében nagyon lényeges, hogy rendszeresen mozogjunk, ugyanis a rendszeresen végzett gyakorlatok csökkentik a magas vérnyomást és fokozzák az anyagcserét is.

A túlsúly és a rendszeres dohányzás is megnöveli a szívbetegségek és a szívroham kialakulásának kockázatait. A dohányosok körében mintegy hatvan százalékkal nagyobb az esélye a szívroham esélyének, mint a nemdohányzó emberek körében. Az alkoholfogyasztás is jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

A stressz-szintet is csökkenteni szükséges, hiszen a krónikus stressz is vezethet szívrohamhoz. A stresszoldásban sok minden a segítségünkre lehet, például a hobbik, a rendszeresen végzett testmozgás, a jóga, a meditációs és más relaxációs gyakorlatok.

A szívroham megakadályozása érdekében rendszeresen mérje meg a vérnyomását, a koleszterinszintjét és a vércukorszintjét, mivel ezeknek a magas szintje nagyban hozzájárul a szívroham kockázatainak növekedéséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A gyökérzöldségek előnyeiről
  2023-05-01 16:46:24, hétfő
 
  Sok bennük a béta-karotin, hidratálnak és energiát fokoznak : gyökérzöldségek

Ha eddig nem tettük, a jövőben ne feledkezzünk meg sokkal több gyökérzöldséget fogyasztani, merthogy rendkívül sok tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak, tehát nagyon egészségesek.
Miért fogyasszunk rendszeresen ilyen zöldségeket és miért ne hanyagoljuk a gyökérzöldségeket!

A gyökérzöldségek gazdag forrásai a béta-karotinnak. Például a sárgarépa nagy mennyiségben tartalmazza ezt a tápanyagot, amely antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Ez pedig A-vitaminná alakul a szervezetünkben, ami elengedhetetlenül fontos a bőr, a szem és az immunrendszer egészségének fenntartásához.

A gyökérzöldségek nemcsak A-vitaminban, hanem C-vitaminban is bővelkednek. Ez is egy antioxidáns hatásokkal rendelkező vitamin, amelynek nagy szerepe van az immunvédelemben és az immunfunkciók javításában.

A B-vitaminokra nagy szüksége van a szervezetünknek. A folát is a B-vitaminok sorát gazdagítja, legfontosabb szerepe a születési rendellenességek megelőzésében van, ezért is írják elő a terhes nőknek ennek a vitaminnak a rendszeres fogyasztását. A gyökérzöldségek közül a sárgarépa is igen gazdag ebben a tápanyagban.

A gyökérzöldségek nagyfokú védelmet jelentenek a rákos betegségekkel szemben is. Ezt többnyire az antioxidánsaiknak köszönhetjük, de más olyan vegyület is megtalálható ezekben a zöldségekben, amelyeknek kiemelkedő a daganatellenes hatásuk.

Sokan a banánnal párosítják a káliumot, pedig a gyökérzöldségek is gazdag forrásai ennek az ásványi anyagnak. A káliumnak nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában és a szívbetegségek megelőzésében. Gyökérzöldségek közül talán a legtöbb káliumot a petrezselyem tartalmazza, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a különös ízvilágú zöldséget.

Az agyunknak éppen olyan nagy szüksége van tápanyagokra és energiára, mint ahogyan a testünknek is. A gyökérzöldségek rendkívül jó energiaforrásnak számítanak. Talán nem véletlen, hogy a sportolóknak is gyakran javasolják edzés előtt a cékla fogyasztását, hiszen ez a gyökérzöldség nemcsak a kognitív funkciókat javítja, nemcsak a memóriára gyakorol pozitív hatást, hanem az állóképességet és a teljesítményt is fokozni tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Elgondolkodtató ....
  2023-05-01 13:22:35, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Siker
  2023-05-01 13:20:42, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Komfort zóna
  2023-05-01 13:19:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2023.04 2023. Május 2023.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1199
  • e Hét: 3337
  • e Hónap: 34823
  • e Év: 239524
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.