Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A liberalizmus kezdete nagypán népe szövetségben -megváltás
  2023-05-16 09:28:20, kedd
 
  Nagypán antiszemita megváltási terve együtt az amerikai liberalizmussal, Vénusz áldozással, az alábbi történelmi múlt kezdetükkel, mint liberalizmus alapkő letételével és eszméjének kezdetével: a humanizmus jegyében:

Montaigne, a liberalitás bölcsője

Montaigne legszebb lapjai André Gide válogatásában, Kürti Pál fordításában 1941.

A nőket kevésre becsüli, betelve az örömökkel, a háztartás korlátai közé utalja őket. Összevetettem az Essais minden reájuk vonatkozó mondatát, egyetlen egy sincs, mely ne lenne lekicsinylő....."mert az érzelmeknek nem szabad megbontani az értelmi egyensúlyt. Gyermekeiről sommásan jelenti, hogy ,,mindnyájan dajkaságban haltak meg"(II. Könyv, 8. fej.). Csak egy leány ,,menekül a balsorsból", és a sorozatos gyász, úgylátszik nem nagyon érintette. ...,,A mások bánata gyöngéd részvétre indít s szívesen sírnék a többiekkel, ha egyáltalán sírni tudnék" (II. könyv, 11. fej:)

,,Nem is érzi magát alkalmasnak a közügyekre: miután magisztrátusi tisztségéről lemondott, majd később, mikor otthagyja Bordeaux városának polgármesterségét, hogy ezentúl csak önmagával törődjék, igen helyesen érzi, hogy az Essais megmunkálásával szolgálja legjobban a közt. Ehhez hozzátenném: és az egész emberiséget, mert az emberiség eszméjét magasan fölébe helyezi a haza eszméjének. Franciaországot híven dicsőíti. Párizs szerinte ,,Franciaország koronája és a világnak egyik legnemesebb ékessége", melyet ,,pattanásaival és májfoltjaival együtt gyöngéden szeret" (III. könyv, 9. fej.), de az emberi nem iránt való baráti érzése fontosabb: ,,... minden embert honfitársamnak tartok s egy lengyelt épúgy magamhoz ölelek, mint egy franciát, mert a nemzeti köteléket az egyetemes és közös mögé helyezem". S hozzáfűzi: ,, A tiszta barátságok, melyeket magunk szereztünk, többnyire elhomályosítják a közös éghajlat és a vérségi kapcsolat kötelékeit. A természet szabadnak és kötetlennek teremtett bennünket, mi meg szűk tájakba börtönözzük magunkat, mint ahogyan a perzsa királyok - megfogadván, hogy soha más vizet, mint a Choaspes folyó vizet nem isszák, - ostobaságból lemondtak minden egyéb víz élvezetéről s így a szűk látókörökben a források világa sivataggá vált."

,,Annyi szentigaz s nem röstellem vallani", vallja, ,,hogy ha éppen kell - gyertyát gyújtok Szent Mihálynak is, meg a kígyónak is+ (III. könyv. I. fej.) Az effajta beszéd bizony inkább a kígyónak tetsző, mint Szent Mihálynak...

...Eltávolodva kereszténységtől, Geothe előhírnöke és felidézője: ,,Ami engem illet, szeretem az életet és úgy művelem, ahogyan Isten reánk kényszerítette. ...A természet gyöngéd vezető, de bölcs, meg igazságos is". ..Montaigne tanítását egy sokkal későbbi kor liberalizmus-nak fogja nevezni s azt hiszem, ennél bölcsebb tanulságot aligha meríthetünk művéből,különösen manapság, mikor politikai és vallási meggyőződések szétszaggatják és szembehelyezik az embereket.

Kijelentette,hogy ,,nem akar egyebet, mint ,,céltananul kóborolni", s később: Olyan nagy élvezete tellett az utazásban, hogy szinte még a közelét is gyűlölte az olyan helynek, ahol meg kellett pihenni". .."Tudom, hogy az utazási vágy nyugtalanság és csapodárság tünete: de hiszen csak a legemberibb tulajdonságok. Igen, megvallom, az álmokon és a vágyakon kívül nincs számomra kielégülés, csak a változatosság és a szabad költözés ér valamit" (III. könyv, 9. fej.).
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2023.04 2023. Május 2023.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 95 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 271
  • e Hét: 679
  • e Hónap: 12384
  • e Év: 51385
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.