Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A dialektika jelentése
  2023-05-27 19:25:25, szombat
 
  "A dialektika egy filozófiai és logikai fogalom, amelyet gyakran a gondolkodás és az érvelés módszerének jellemzésére használnak. A dialektika eredetileg az ókori görög filozófiában jelent meg, és azóta számos értelmezése és megközelítése létezik.

Általánosságban a dialektika a következő jelentéseket hordozhatja:

Hegeli dialektika: G.W.F. Hegel filozófiájában a dialektika az abszolút ideák fejlődésének és változásának folyamatát írja le. A Hegeli dialektika a tétel, antitézis és szintézis fogalmaira épül, amelyek az ellentétek közötti kölcsönhatásokat és a fejlődés dinamikáját jelölik.

Marxista dialektika: Karl Marx és Friedrich Engels dialektikus gondolkodását a társadalmi és történelmi folyamatok elemzésére alkalmazzák. A marxista dialektika azt hangsúlyozza, hogy a társadalmi változásokat ellentétek, osztályharcok és forradalmak mozgatják előre.

Hagyományos dialektika: Egy általánosabb értelemben a dialektika a gondolkodás módszerére utal, amelyben az ellentétek és az ellentmondások felismerése, azok közötti kölcsönhatások elemzése és az újabb, magasabb szintű egység megtalálása szerepel. Ez a megközelítés számos filozófiai és tudományos rendszerben megtalálható.

A dialektikus megközelítés általában a folyamatos változás, az ellentmondások felismerése, a konfliktusok és azok feloldása, valamint a fejlődés és előrehaladás folyamatának hangsúlyozását jelenti." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Autentikus jelentése
  2023-05-27 19:22:44, szombat
 
  "Az autentikusság az egyediséget, az eredetiséget és az igazságot hordozza magában. Az autentikus személy őszintén követi saját értékeit, hisz önmagában és hiteles marad mások előtt. Az autentikusság nem azonos a tökéletességgel, hanem inkább a valódi, hiteles, valóságos önmagunk kifejezésére utal.
Az autentikus személy nem játszik szerepet, nem próbál megfelelni mások elvárásainak vagy társadalmi normáknak. Ő merész, hogy kimutassa érzéseit és véleményét, még akkor is, ha azok eltérnek másokétól. Az autentikusság a belső igazság felismerését és kifejezését jelenti, anélkül hogy az külső hatások vagy elvárások befolyásolnák.
Az autentikusság hitelességet teremt kapcsolatainkban és inspirál másokat. Amikor autentikusak vagyunk, mások érezhetik, hogy valódiak vagyunk, és az őszinteségünk vonzóvá és megbízhatóvá tesz bennünket. Az autentikus személyek képesek az összhangra és a belső harmóniára, mivel nem kell elrejteniük vagy megváltoztatniuk önmagukat.
Az autentikusság elérése időbe telhet, és folyamatosan fejlődik az életünk során. Fontos megismerni és elfogadni önmagunkat, meghallgatni a belső hangunkat és hűségesek maradni értékeinkhez. Az autentikus személy tudja, hogy nem mindenki fogja elfogadni vagy megérteni őt, de ez nem akadályozza meg abban, hogy hű maradjon önmagához." Chat
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2023.04 2023. Május 2023.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 95 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 454
  • e Hét: 2341
  • e Hónap: 4700
  • e Év: 56966
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.