Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Szívünk egészségéért
  2023-06-05 15:13:01, hétfő
 
  Magnézium, omega-3 zsírsav, D-vitamin, inozitol, rezveratrol - jót tesznek a szív egészségének

A szív a test motorja. A szívbetegség kialakulását fokozza a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, és a már kialakult cukorbetegség egyik szövődménye is lehet valamilyen szív- és érrendszeri betegség. Ahhoz, hogy a szívünk és az érrendszerünk egészséges maradjon, nagyon fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, egészségesen táplálkozzunk, csökkentsük a stresszt és fenntartsuk az ideális testsúlyunkat.

Léteznek olyan táplálékok és kiegészítők, amelyek rendkívül jót tesznek a szív egészségének. Mutatjuk is, melyek ezek.

Kutatási eredmények igazolják, hogy a megfelelő D-vitamin-szint jót tesz a szív egészségének és ez esetben teljesen mindegy, hogy napfény hatására termelődik a szervezetünkben ez a vitamin, vagy valamilyen táplálékkal visszük azt be a szervezetünkbe. A megfelelő D-vitamint-szint nemcsak a cukorbetegség, hanem a stroke kialakulásának kockázatait is csökkenteni tudja.

A szív egészségét biztosíthatja a koenzim-Q10 is, amely megtalálható a halakban, a brokkoliban és a karfiolban. A koenzim-Q10 rendszeres fogyasztása jelentősen enyhítheti az izom- és ízületi fájdalmakat, ezen kívül nagy szerepe van a magas vérnyomás csökkentésében is. Ez a tápanyag csökkenti a magas trigliceridszintet, a magas koleszterinszintet és ezzel megint csak a vérnyomás normalizálódik.

A szőlőmag egy rezveratrol nevű antioxidánsban bővelkedik, ami szintén nagyon pozitívan hat a szív egészségére, hiszen a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet is csökkenteni tudja.

Az inozitol az inzulinérzékenység javításával segíthet a vércukorszint szabályozásában is. Az inozitol javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is, vagyis minden olyan tényezőt, ami csökkentheti a szívroham kockázatait.

A szív számára nagyon hasznosak lehetnek az omega-3 zsírsavak, amelyek csökkentik a szervezetben a trigliceridszintet, a magas vérnyomást, a gyulladást és ezzel jelentősen csökken a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázata. A halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyeket összefüggésbe hoztak a szívbetegségek és a stroke kockázatainak csökkenésével. A lenmagolaj, a dió és a chiamag is sok omega-3 zsírsavat tartalmaz. A halolajban lévő omega-3 növeli a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet, illetve csökkenti a plakk felhalmozódását az artériákban.

Az alacsony magnéziumszint szintén okozhat magas vérnyomást, illetve plakk halmozódhat fel az artériák falán és ez megemeli a koleszterinszintet, ami szintén lehet különféle szívbetegségek okozója. A magnéziumkiegészítés csökkentheti a kortizolszintet is, ami a szervezet elsődleges stresszhormonja. A magnézium szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában és a gyulladás csökkentésében is. A magnézium vérnyomást is csökkent, javítja az inzulinrezisztenciát és csökkenti a szívroham kockázatát is.

A foláttal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti a szívroham és a stroke kockázatait azoknál az embereknél, akik magas vérnyomásban szenvednek.

A D-vitamin a csontok védelmével, az energia növelésével és az inzulinszint szabályozásával mind a szív, mind az általános egészség szempontjából nagyon előnyös lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Diéta, amely jó a köszvényre
  2023-06-05 14:59:56, hétfő
 
  Diéta, amely jó a köszvényre - DASH-diéta (gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek, diófélék, sovány húsok)

A köszvény egy olyan betegség, amikor fájdalom jelenik meg több ízületben. Jellemzően a nagylábujjakat érinti. Az érintett ízület gyulladt állapotba kerül, megduzzad és nagyon fájdalmas.

A köszvényt általában az okozza, hogy túl sok húgysav halmozódik fel, amely a purinok lebontásával kerül a szervezetbe. Ilyenkor az érintett ízületekben is húgysavlerakódások keletkeznek. A köszvény azért is veszélyes állapot, mivel ez eróziót, azaz az érintett ízület pusztulását okozza. A köszvény és a magas húgysavszint a vesék károsodását is előidézheti.

Ez a betegség a megfelelő étrenddel teljesen elkerülhető lenne. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a DASH-étrenddel igenis megelőzhetővé válhat ez a betegség. A DASH-étrend gazdag gyümölcsökben és zöldségekben, diófélékben és teljes kiőrlésű gabonákban, ellenben ennél a diétánál nagyon oda kell figyelni a só- és a cukorbevitelre, és korlátozni szükséges a feldolgozott élelmiszereket és a vörös húsokat is. Azt is leírták a tanulmányokban, hogy a köszvény kialakulásáért jelentős mértékben a nyugati étrend tehető felelőssé.

Egy vizsgálat eredményei pedig azt mutatták, hogy azoknál a személyeknél, akik a DASH-diétát követték, alacsonyabb volt a köszvény kialakulásának a kockázata, függetlenül az életkortól, a testtömegindextől, a vérnyomástól, az alkohol- és a kávéfogyasztástól. Ez azért is nagyon lényeges, mivel a húgysavkristályok főként abban az esetben halmozódnak fel az ízületekben, amikor a szervezet bizonyos ételeket, italokat, például alkoholt bont le.

A DASH-diétát elsősorban a magas vérnyomás kezelésére és megelőzésére dolgozták ki, de mint kiderült, az egészségre gyakorolt előnyei más betegségek kezelésére és megelőzésére is szolgálnak. Például nagy hasznát vehetjük ennek a diétának, ha szeretnénk fogyni vagy megelőzni a köszvényt. Az eddigi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok köszvényes beteg magas vérnyomásban is szenved szintén a nyugati étrendnek köszönhetően, de ha valaki a DASH-diétát alkalmazza, akkor ezzel mintegy két legyet üt egy csapásra. Azaz a diétával kordában tarthatja a vérnyomását, és jelentősen csökkentheti a köszvény tüneteit is.

A DASH-diéta részét képezik a teljes kiőrlésű gabonák, mint például zab, árpa, barna rizs. Ebbe a kategóriába tartoznak a keményítőtartalmú növényi alapú élelmiszerek is, mint például a burgonya vagy az édesburgonya.

A DASH-diéta magas vérnyomás esetén is nagyon kedvező, hiszen az étrendbe a magas káliumtartalmú zöldségek is beletartoznak. Káliumban bővelkedik például a spenót, a burgonya, a gomba. A legjobb, ha mindig friss zöldséget fogyasztunk, a konzerv zöldségeket inkább hanyagoljuk.

A gyümölcsök fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak. Itt is vannak magas káliumtartalmú gyümölcsök, ilyen például a banán.

A DASH-protokoll részét képezhetik az alacsony zsírtartalmú tejtermékek. Sajtot csak mértékkel fogyasszunk, ugyanis magas a nátriumtartalma.

A fehérje - függetlenül attól, hogy állati vagy növényi forrásból származik - minden étrend fontos része. A DASH-diétát követők elsősorban a sovány fehérjéket válasszák, mint csirke, pulyka, halak.

Ennek a diétának a szerves részét képezik a hüvelyesek, a bab, a magvak és a diófélék. Hetente 4-5 adagot fogyasszunk ezekből a táplálékokból és ügyeljünk arra, hogy a magvak és a diófélék sózatlanak legyenek.

A DSH-diéta elsősorban az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokat hangsúlyozza. Az ilyen típusú zsírok és olajok szívbarát tápláléknak számítanak. Használhatunk olívaolajat és avokádóolajat is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A tesztoszteronszint
  2023-06-05 14:52:51, hétfő
 
  A tesztoszteronszint növelhető - testmozgás, helyes étrend, stresszcsökkentés, fogyás

A tesztoszteron nem más, mint egy férfi nemi hormon, amely a herékben termelődik. Amikor a fiúk a pubertás szakaszába lépnek, szervezetükben megemelkedik ennek a hormonnak a szintje és ennek hatására alakulnak ki az olyan férfias jegyek, mint szakáll, arc- és egyéb szőrzet, de a mélyebb hang és az izomerő szintjének emelkedése is ennek a következménye.

A tesztoszteronhormon kis mennyiségben ugyan, de a nők petefészkében is termelődik. Szerepe is van ennek a hormonnak, mégpedig segít a növekedésben, segít fenntartani a női nemi szervek, szövetek egészségét és még a normális csonttömeg fenntartásában is számíthatunk rá.

Amennyiben lecsökken ennek a hormonnak a szintje, úgy sok kellemetlenséggel és akár egészségi problémával is szembe kell néznünk. Kialakulhat merevedési zavar, illetve mindkét nemnél alacsonyabb lehet a csonttömeg, és még a libidó csökkenésével is számolnunk kell.

Vannak olyan táplálékok, amelyek rendszeresen fogyasztva jelentősen csökkenthetik a tesztoszteronhormonnak a szintjét. Ebbe a csoportba tartozik a szója és a szójából készült termékek, az alkohol, a tejtermékek, a kenyér és a péksütemények, elsősorban a finomított szénhidrátok.

Az alacsony tesztoszteronszint különféle tüneteket is okozhat. Ilyen például az alacsony nemi vágy, az izomerő csökkenése, a negatív hangulat, az ingerlékenység, a koncentrációs készség csökkenése, memóriagondok, merevedési problémák. Súlyosabb esetben komoly depressziós tünetek is jelentkezhetnek.

A tesztoszteronszint egészséges zsírokkal is növelhető. Egészséges zsírokat tartalmazó táplálékok, amelyek növelik ennek a hormonnak a szintjét: halolaj, kókuszolaj, avokádó, mandula, olívaolaj, dió, chiamag.

A fehérjebevitel csökkenése is oka lehet ennek a hormonhiánynak. Magas fehérjetartalommal bíró táplálékok: bab, lencse, dió, magvak, tojás, halak, szárnyasok, marhahús.

A komplex szénhidrátok rendszeres fogyasztása nemcsak a tesztoszteronszint növelése miatt lényeges, hanem mert energiát is szolgáltatnak a szervezet számára. Komplex szénhidrátnak számít a zab, a quinoa, a barna rizs, az árpa, a csicseriborsó, a hüvelyesek, az édesburgonya.

A gyömbér nagyon hasznos lehet a tesztoszteronszint növelésében, illetve az oxidatív stressz csökkentésében, emellett a vércukorszintet is normalizálni tudja.

A cink fontos szerepet játszik a hormonális egészség szempontjából. Sok cinket tartalmaz a gomba, a tojás, a tökmag, a kesudió, a csicseriborsó.

A magnéziumnak is nagy szerepe van a tesztoszteronszint növelésében, ezen kívül a D-vitamin anyagcseréjét is megtámogatja. Magnéziumban gazdag a spenót, a banán, a zöld leveles zöldségek, a búzakorpa, a napraforgómag.

A testmozgás segít a fogyásban és az egészséges testsúly fenntartásában. A túlsúly hozzájárulhat az alacsony tesztoszteronszinthez.

A legtöbb tesztoszteron felszabadulása alvás közben történik, ami azt jelenti, hogy az alvás közvetlen hatással van a tesztoszteronszintre. A kutatási eredmények azt mutatják, hogyha naponta kevesebbet alszunk, mint nyolc óra, ez mintegy 15%-kal csökkenti a férfiak tesztoszteronszintjét.

A stressz felszabadítja a kortizol nevű hormont. Ez a hormon segít felkészülni és reagálni a stresszre, majd a test visszatér a normális állapotba. Ha azonban krónikus stressz alakul ki, akkor a véráramban keringő kortizol csökkenti a tesztoszteronszintet.

Az elhízás tehát hozzájárul az alacsony tesztoszteronszinthez, de más egészségi állapotok is, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma és az obstruktív alvási apnoe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Bibliai gyógynövények
  2023-06-05 14:48:54, hétfő
 
  Bibliai gyógynövények - menta, fahéj, üröm, tömjén, mirha, keserű gyógynövények, sáfrány, fokhagyma, izsóp

Már a Biblia is említ jó néhány gyógynövényt, amelyek ma részei lehetnek a természetes gyógyszereket tartalmazó ládikánknak. Mutatjuk is azokat a gyógynövényeket, amelyek a leggyakrabban szerepeltek a Bibliában és azt is, hogy milyen pozitív hatással rendelkeznek ezek.

Az egyik leggyakrabban emlegetett gyógynövény nem más, mint a sáfrány, amelyet az Ókorban is előszeretettel használtak, és amely az egyik legdrágább fűszernövény az egész világon. A régebbi korokban elsősorban gyomorpanaszok esetén alkalmazták, napjainkban az egyik legjobb antidepresszánsnak tartják a természetes szerek között.

A mentát több ezer éve használják, de nemcsak kulináris, hanem gyógyászati célokra is. A menta nagyszerű nyugtató hatással rendelkezik, de az emésztési zavarokat is orvosolhatjuk a segítségével úgymint puffadás, hányinger, fejfájás, hasmenés, menstruációs görcsök.

Az izsópot is gyakran használták az izraeliták, mégpedig sokféle betegséget kezeltek az alkalmazásával. Az izsóp jól ismert a köptető tulajdonságairól, illetve a légzéssel kapcsolatos egészségi problémákat is orvosolni tudja úgymint köhögés, asztma és hörghurut.

Már az ókori Egyiptomban is kedvelték a fokhagymát, azonban még nem a koleszterinszintre és a szívbetegségek megelőzésére használták ezt a remek gyógynövényt, hanem olyan alapvető problémákra, mint gyengeség és fáradtság. A nyers fokhagyma valóban hatással van a magas koleszterinre és vérnyomásra, azaz csökkenteni tudja a magas értékeket.

A tömjént már a bibliai időkben is használták és luxuscikknek tekintették. A tömjén nagyszerűen csökkenti a gyulladást, hatékonyan csillapítja a fájdalmat, de a nyugtató, a szorongásoldó és a stresszcsökkentő hatása is kiemelkedő.

Az izraeliták köményt is használtak, mégpedig ételeik ízesítésére. Napjainkban a cukorbetegség megelőzésére használhatjuk a köményt. Ezt a hatását a cuminaldehid nevű vegyületnek köszönheti.

A fahéjat napjainkban is sokan kedvelik és a Biblia is említést tesz erről a remek gyógynövényről. A fahéj remekül csökkenti a magas vércukorszintet, de a gombaellenes hatása is kiemelkedő. Ha gyomorpanaszaink vannak, ami fokozott bélgázképződéssel jár együtt, akkor a fahéjra bizton számíthatunk.

A Bibliában is szerepelnek az úgynevezett keserű gyógynövények, mint a petrezselyem, a koriander és a torma. Ide tartozik az üröm is, amely elsősorban emésztési panaszok esetén hozhat enyhülést. A keserű gyógynövényeket főként ételként használták a Bibliában. Például a húsvéti bárányt csakis keserű füvekkel fogyasztották. Más keserű gyógynövények - mint az üröm - segítenek megelőzni az olyan emésztési panaszokat, mint amilyen a diszpepszia is. A keserű gyógynövények úgy segítik az emésztést, hogy megnövelik az emésztési szekréciót és a hasi szervek vérkeringését.

A mirhát is említi a Biblia. A bibliai időkben elsősorban fűszerként használták, manapság pedig a mirhaolajat kedvelik előszeretettel, hiszen parazitaellenes, antibakteriális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik.

Napjainkban az egyik legdrágább fűszer a sáfrány. Az ókori népek a sáfrányt elsősorban a gyomorpanaszok enyhítésére és himlő kezelésére alkalmazták. Korunk kutatási eredményei azt mutatják, hogy rákmegelőző és antidepresszáns hatásokkal rendelkezik.

Az ánizst is a bibliai időkben használták. A modern ember ezt a gyógynövényt az emésztés elősegítésére alkalmazza. Görcsoldóként az ánizs hasznos lehet köhögés, hörghurut és COPD esetén is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vastagbélrák – jó és rossz ételek
  2023-06-05 14:44:05, hétfő
 
  A harmadik leggyakoribb ráktípus férfiak és nők körében is a vastagbélrák. Azonban az egészséges, rostokban gazdag táplálkozással nagyon sokat tehetünk a betegség megelőzése érdekében. Számos tanulmány írta le, hogy azok az emberek, akik egészségesen táplálkoznak, rendszeresen mozognak, megőrzik az ideális testsúlyukat, mértékkel fogyasztanak alkoholt és nem dohányoznak, mintegy egyharmaddal csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatait.

Sok tanulmány számolt be arról is, hogy a kalciumban bővelkedő táplálékok csökkentik a vastagbél-adenomák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatait. Ilyen szempontból a kalciumkiegészítők is nagyon hasznosak lehetnek.

A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak tápanyagokkal, illetve kitűnő magnézium- és rostforrásnak számítanak. Megakadályozzák a székrekedés kialakulását és kiürítenek a vastagbélből minden olyan ,,hulladékanyagot", amelyek rákos megbetegedéseket okozhatnak.

A hüvelyesek - például a borsó és a lencse - tele vannak rostokkal és fehérjékkel, B-vitaminokkal és E-vitaminnal. Olyan flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozhatják a daganatok kialakulását és növekedését. A flavonoidok nem mellesleg olyan antioxidánsok, amelyek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

A gyümölcsök és zöldségek sok olyan természetes anyagot tartalmaznak, amelyek meggátolhatják a rákos sejtek növekedését, illetve leküzdhetik a rákot tápláló gyulladást. Ilyen szempontból a legegészségesebb zöldségnek és gyümölcsnek a brokkoli, a káposzta és a C-vitaminban gazdag gyümölcsök, például a citrusfélék számítanak.

A halak omega-3 zsírsavakban bővelkednek, ezek jó hatással vannak a szív egészségére, és lassítják a rákos sejtek növekedését. Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy azok között kevesebb a végbél- és vastagbélrákkal küzdő emberek száma, akik vörös hús helyett a halakat preferálják és fogyasztják heti rendszerességgel.

Mi okozhat vastagbélrákot? El lehet mondani, hogy sok minden, például a vörös húsok, a grillezett ételek és a gyorséttermi ételek élen járnak a vastagbélrák kialakulásában. Minél magasabb hőfokon sütjük meg a húsféléket, annál nagyobb az esélye a rákkeltő anyagok elszaporodásának.

A füstölt, pácolt, sózott és különféle vegyszerekkel tartósított húsfélék is élen járnak a betegség létrejöttében. Ezek a táplálékok nemcsak a vastagbélrák, hanem a gyomorrák tüneteit is fokozzák.

A rendszeres alkoholfogyasztás még akkor is növelheti mintegy 30%-kal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ha egyébként nem iszunk egyszerre túl nagy mennyiséget. A mértéktelen alkoholfogyasztás viszont akár 50-60 százalékkal is megnövelheti a rizikót.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kisnyuszik
  2023-06-01 19:23:19, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisrókák
  2023-06-01 19:19:10, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Szajkó
  2023-06-01 19:18:09, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2023.05 2023. Június 2023.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3318
  • e Hét: 13432
  • e Hónap: 27181
  • e Év: 231882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.