Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Kincsesbánya
  2023-03-29 06:32:50, szerda
 
  A pincém kincsesbánya. Oda hordtam össze ötven év kincseit. Így idézőjel nélkül. Vannak levelek "nagyoktól". Folyóiratok méterszám valahai recenzióimmal tele. (Az újságok valójában temetők.) Dedikált könyvek, kéziratok, s miegyéb. E miegyéb között leltem meg Csizmadia Karcsi bácsi (ismertem még személyesen) egy dossziéját, az újrónafői telepítések anyagát. Ő állította össze az 50. évfordulóra. Melinda begépelte az egész anyagot, s a következő szél-járásba ebből szemelgetek néhányat. Listák a betelepített böszörményiekről, s egyéb írások. Talán nem haszontalan egy kis fényt bocstani rájuk.
Minden télen elhatározom, hogy rendet rakok (mi az a rend?), aztán elveszek a sok anyagban. Elkezdek egy kezembe kerülő könyvet olvasni, s valahogyan elszalad a tél.
A tavasz pedig nem a pince ideje.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez jól esett-esik
  2023-03-26 09:59:50, vasárnap
 
  Ma reggel kicsit nehezebben ébredtem, s fájt rendesen az ínyem, enni alig tudtam. Nekiláttam hát hasznos dolgoknak, elsőként prézlit készítettem a száraz kenyerekből. Lett vagy két üvegnyi. Aztán hívott Szakály Sanyi és Stájer Éva, éppen autóban ültek - mikor nem? -, s Sanyi mondta, hogy jönnek a könyvbemutatóra áprilisban. Nagyon meghatott. Tudom, hogy mennyi dolga van az intézetben, s hogy ezer felé hívják előadni. Mondtam, hogy itt alhatnak, s ezt el is fogadták, bár hozzátette, ha nincsen hely, akkor is jönnek, kivesznek egy szobát valahol.
Nagyon örülök neki, jó velük lenni. Tegnap megjött az esküvői meghívójuk, s természetesen ott kell lennünk. Persze, hogy megyünk, még ha tudom, protokoll is lesz az esemény. Éva ragaszkodik, hogy náluk aludjunk. Nem fogunk unatkozni az elkövetkezendő hetekben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyavalygás
  2023-03-26 08:16:24, vasárnap
 
  A magam fölött érzett sajnálat kicsit nevetséges így visszaolvasva. De a fájás az fájás. Vigaszként Tormay Bujdosónaplóját olvasom. Immár harmadszor az elmúlt évtizedben. Hiteles, szívbemarkoló arról a gyalázatról, ami az összeomló Magyarországot illeti a múlt század elejéről. Arról, hogy ölbetett kézzel vártuk, hogy az akkori, magukat győztesnek kikiáltó hatalmak jóindulata majd elhoz valamiféle igazságos békét. S arról a züllöttségről is szól az írónő, hogy nem is próbáltuk megvédeni magunkat. Aztán 1956-ban ismét reméltünk. De helyette "álszent röfögés" járt nekünk. Hogy Faludyt idézzük. Nem hinném, hogy az ukránok iránt érzett szolidaritás mögött valóban érzelmek, tisztesség, valamiféle magas erkölcs állna. Az érdek. Ez a szó áll közelebb a valósághoz.
Az egyetlen korrektnek mondható magatartás ma a magyar kormányé.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egészen más péntek volt
  2023-03-24 20:18:42, péntek
 
  Állítólag a szépségért meg kell szenvedni. (Bár ezt inkább az egészségért tettem.)
A tegnapi nap megszenvedtem. Igaz, jobban féltem, mint amint kellett volna. AZ utána lévő órák és napok a szörnyűek. Most például éhes vagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Félek kicsit
  2023-03-22 07:58:24, szerda
 
  Pénteken ismét fogászat. Kezdődik az implantátum beültetése. Szépen begyógyult az alsó fogíny, a ct. is jó lett. Így péntek délután beépítik a csavarokat. Hatot. Biztosan életem legszebb délutánja lesz? Nem is tervezek szombatra semmit.
S állítólag három hónap múlva lesz a folytatás. Rémísztő. Persze, hogy félek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sokat vállaltam
  2023-03-21 19:55:18, kedd
 
  Meg kellene válogatni, hogy mit vállalok. Levél sportkönyvét ma már nem vállalnám el. Nem csak a sok rossz minőségű fotó, hanem a lassú haladás miatt is. Egy-egy megszerkesztett fejezet láttán betoldási kísérletek, fotócserék, értetlenkedés. És amíg ezen kínlódunk, közben lazán elkészítettem három könyvet. Tegnap került pont a Guggenmos kötet végére. Kész a borító, átvezetve minden javítás. Pedig Lengyel Ferire - aki fordította - is rá kellett szólni, hogy ne írja át a verseket, ha már készen van a könyv.
Ma a mecséri újságot is összeraktam. Ez könnyebb, mert Csaplár Zoli elfogadja javaslataimat. És lassan a szél-járással is foglalkoznom kell. Most éppen a Garamvölgyi interjút gépelem.
Kint tombol a tavasz, a kert is vár, szerencsére Csaba volt itt szombaton, s jön csütörtökön is.
A verseskönyvet szagolgatom, minden új könyvbe bele kell szagolni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A végső kihallgatás
  2023-03-18 19:10:54, szombat
 
  Tegnap délután írtak a nyomdából, hogy készen van a verseskönyv. Hétfőn elhozom.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Március 15.
  2023-03-15 19:17:23, szerda
 
  Az elmúlt 40 évben számtalan beszédet mondtam, írtam másoknak, álltam szobrok tövében, gondoltam Petőfire, s mindarra, ami nekem március.
Most itthon maradtam. Néztem a híradót, s örültem, hogy sokan, főkén a fiatalok, tudják, hogy mi március 15-dike.
Hideg nap volt ma, akkor esős Pest fogadta az álmos fiatalokat.
Tegnap a bécsi ünnepségekre elvitte a nagykövetség kocsija a koszorúkat, ma beszéltem Pozsonnyal is, s folyton az járt az eszemben, hogy ma érezzük-e 1848 jelenőségét? A válasz: nem. Föléljük. Talán Orbán Viktor miniszterelnök úr beszéde ajándékozott meg azzal az élménnyel, hogy mit jelent igazán átélni ma ezt az ünnepet. A feleségem meg is jegyezte, hogy ki írhatta a beszédet? Én sejtem, hogy jól elolvasta, s tudta, hogy mit mond.
Azt is hozzátette feleségem, reméli, hogy sokáig él Orbán. S tudom, hogy erre a gyalázatos, vérszomjas, magyargyűlölő, állítólagos demokratikus - szerintünk messze nem - Unióra gondolt. Erős szavak ezek, de a szólásszabadság talán nekünk is megengedett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elröppent
  2023-03-12 08:11:38, vasárnap
 
  Ez a hét is elszállt, nem volt unalmas. Mocorog kint a tavasz, bár ma éjjel még volt egy kis fagy. Ennek ellenére néhány virágot már kivittem. Szép lassan megy a többi is. Lányomék is megérkeztek, Tibivel mi a kerti dolgokat intézetük. Beállította a helyére a nagy víztartályt, az egyik ereszből oda csorog majd az esővíz. Voltunk fogászaton is, nekem 24-én kezdődik az implantálás. Nagyon fájó összegbe kerül, de ezt vállalni kell. Tibi csütörtökön ismét eljön, Mama autójának az egyik rúgója eltört, azt cseréli ki, s szombaton elkezdődik az ő fogászati kezelése is, csontfeltöltés lesz az első menet.
A Gugenmoss fordításkötet belívei elkészültek, a borítót Uzsi tervezi. Erre a munkára is kell árajánlat a Palatiából.
Most megyek Csabusért, s beugrunk a győri Praktikerbe, s egy kicsit kertészkedünk utána.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bonyolódik
  2023-03-08 19:40:52, szerda
 
  Kicsit lassítani akartam, és pont fordítva sikerült. Tegnap Pesten voltam, megismerkedtem egy íróval, kávéztunk is, voltam vagy húsz percet a minisztériumban, majd fodrász. Ma két nyelvi órám volt, aztán befejeztem a Gugumér-versek összeszerkesztését, kész a könyv. Uzsák készíti a borítót, és jöhet a nyomtatás, de előtte még az árról kell tárgyalnom Győrben és Bécsben.
A hét végén jönnek lányomék, születésnapja lesz, Tibivel fogászatra is megyünk.
Holnap még koszorúkat kell rendelnem a bécsi magyar követségen tartandó ünnepségre, majd átjön érte a követség egyik dolgozója. Valahogyan a császárárosban nincsen magyar szalag. Nem értem.
Húsvétkor egy kis Jászapáti, ezt még le kell beszélni, s aztán április maga a rohanás. 18-án Oberwartban tartok rendhagyó irodalomórákat az ottani két tanítási nyelvű gimnáziumban. 21-én állítólag a helyi könyvtárban mutatjuk be a naplómat és az új verseskötetemet, 25-én Pestre mennék. 27-én este Semjén Zsolt meghívására megyünk Deák Ernővel könyvbemutatóra Budapestre. Majd másnap Révkomárom, szintén Ernővel.
Igaz, április elején egy szavalóverseny zsűrízése, majd 11-én Nagy Sanyi kérésére mondok néhány gondolatot költészet napja alkalmából.
Közben tanítok, s be kell fejezni a levéli sportkönyvet is.
Ilyen unalmas a nyugdíjas élet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 171 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 303
  • e Hét: 1904
  • e Hónap: 11867
  • e Év: 56840
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.