Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kommunális szemétből "arany" - Green Oscar két magyarnak
  2012-03-22 02:32:21, csütörtök
 
   
  Kommunális szemétből "arany" - Vége a környezetrombolásnak?
kategória: Tudomány

2012 március 16, péntek - 12:08 | szerző: mti/richpoi.com

Címkék: környezetvédelem, természet, természetvédelem, szemét, címkefelhő
Hozzászólás: 2

A Feltalálók Világszervezete tavaly Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása keretében megrendezte a "zöld találmányok" nemzetközi versenyét. A fődíjat, a Green Oscart két magyar feltaláló, Raisz Iván és Barta István érdemelte ki. Elismerésüket a Magyar Feltalálók Egyesületének februári közgyűlésén vehették át.




Találmányuk, a kommunális szemétből előállított metilalkohol megoldást jelenthet a már fogyó szénhidrogének utáni jövőre, és ráadásul élhetőbbé teheti környezetünket is. Az MTI-Press telefonon érte el a még mindig nagyon elfoglalt Raisz Ivánt, aki 2008-as nyugdíjba vonulásáig hat éven keresztül vezette a Miskolci Egyetem fizika-kémia tanszékét.

- Beszélne a feltalálás kezdeti szakaszáról?

- A különböző nemzetközi találmányi kiállításokon elért eredményeink alapján már 2008-ban az év feltalálói vándordíját kaptuk meg, majd azt ezt követő időszakban a tanulmányunkról négy szabadalmi bejelentést tettünk. Ezek hivatottak levédeni azokat a technikai és elméleti újdonságokat, amelyek révén a kukás autóból kikerülő kommunális hulladékból metilalkoholt és cseppfolyós szén-dioxidot tudunk előállítani.

- Mit tartanak a legjelentősebb eredményüknek?

- Először is nem okozunk környezeti kárt a hulladék lerakásával, és emellett nem kell vásárolnunk nyersanyagot, hogy a termékünket előállítsuk.

- Mire lehet használni a metilalkoholt?

- Már száz évvel ezelőtt használták gépjárművek hajtására, és mind a mai napig is használják például a különböző belső égésű motorokkal ellátott modellek üzemanyagaként. De ami számomra mint vegyész számára érdekesebb: az úgynevezett C1-kémiának, tehát az egy szénatomot tartalmazó szerves vegyületekből kiinduló vegyiparnak szolgál alapanyagául. Ebből azután nagyon sok minden előállítható, mint például a különböző műanyagok is.

- Bemutatná a társát?

- Barta István barátom eredendően vízépítő mérnök, aki végzettségének megfelelően kezdte pályafutását, majd ismereteinek birtokában hozta létre Nyíregyházán a Bio-Genezis nevű környezetvédelmi céget, amelynek az utóbbi időben egyik fő profiljává vált a hulladékok elhelyezésével és a rekultivációval kapcsolatos tervezés.

- Társa mennyiben kapcsolódott be a találmány létrehozásába?

- Én ezt mindig úgy szoktam mondani, hogy mi hulladékból akartunk vegyi anyagot létrehozni, ezért kellett a munkacsoportba egy ember, aki a hulladékok összes sajátságának birtokában van. Tudja, hogyan fordulnak elő, hogyan kell őket kezelni, és milyen természeti károkat okoznak.

- Helytálló az a megállapítás, hogy a folyamat során nem kerül sor szén-dioxid kibocsátásra?

- Igen, helytálló. Először is nagy mennyiségben "takarítunk meg" üvegházgázokat, hiszen amikor lerakjuk a kommunális hulladékot, akkor a tárolókban metán és szén-dioxid szabadul fel. A metán ráadásul húszszor annyi káros hatást fejt ki, mint a szén-dioxid. Viszont mi meg tudjuk oldani, hogy ne keletkezzen metán, a szén-dioxid pedig tisztított cseppfolyós formában áll rendelkezésünkre. Itt szeretném megjegyezni, hogy erős törekvések vannak arra, hogy az erőművekből kibocsátott szén-dioxidot is cseppfolyósítsuk, holott Magyarországon, Répcelak környékén a föld alól hoznak fel szén-dioxidban dús gázt.

- Mi a jelentősége a cseppfolyósított szén-dioxidnak?

- Ami kevésbé köztudott: az élelmiszeriparban széles körben használják, de bizonyára sokan láttak már ilyen kézi tűzoltó készüléket. Ezen túlmenően az utóbbi időben szén-dioxid munkagázos hűtőszekrényeket forgalmaznak. Ezek energetikai hatásfokukat tekintve nem olyan jók, mint a korábban használt, az ózonréteget károsító freongázos készülékek. Viszont ha a szén-dioxid teljes életciklusát és kinyerését vizsgáljuk, akkor már jobb helyzetben vagyunk.

- A beszélgetés elején említette a szabadalmi eljárást - hol tart most ez a folyamat?

- A magyar szabadalmi bejelentést 2008-ban tettük meg, utána egy éven belül a nemzetközit, majd újabb egy évre rá az úgynevezett nemzeti fázisokba jelentettük be a találmányt, méghozzá négybe, úgy mint: Európa, Amerika, Kína és a volt Szovjetunió, amelyet most a nemzetközi terminológia Euro-Ázsiának hív.

- Mikor láthatunk kézzel fogható eredményeket?

- Már ezen az úton haladunk. Hadd ne mondjak most neveket vagy országokat, de már azt számoljuk, hogy évi 20 vagy 40 ezer tonnás kapacitású üzemeket érdemes-e építeni. Az egyik északi szomszédunk gyárától érdeklődtek, hogy lehet-e a kommunális szemétbe a náluk tetemes mennyiségben keletkező papírhulladékot belekeverni. Ők jelenleg a beruházás pénzügyi forrásainak előteremtésén dolgoznak.

- Mi, magyarok fogjuk a találmányuk előnyeit látni és élvezni?

- Azt mondhatom, hogy van hazai érdeklődés is. Két másik feltaláló társaságában március végén tartok előadást a Nemzeti Innovációs Hivatalban, ahol a Vidékfejlesztési és a Nemzetgazdasági Minisztériumot államtitkári szinten képviselik majd. Ez, gondolom, a dolog komolyságát jelzi. Itt nem kell félni, hogy valaki elzárja a gázcsapot vagy meglékeli a hajót, mert az áldozatkész lakosság szorgalmasan szállítja az alapanyagot.

- Meg tudná mondani az első rendszerbe állítás idejét?

- A beruházás jelenleg majdnem száz százalékos, ezért határozott meggyőződésem, hogy a hatósági rendszerbiztonsági vizsgálatok befejezése után itt, Miskolcon szeptemberben teljes kapacitással fogunk dolgozni.

- Ez már egy kész üzem lenne?

- Mi ezt pilotüzemnek nevezzük, amely adatokat fog szolgáltatni a nagyobb üzemeink tervezéséhez, valamint betanítási funkciókat is biztosít. Napi egy kukásautónyi hulladékot készülünk feldolgozni, ami éves szinten kétezer tonna kapacitást jelent.

- Ha nem titok, jelenleg min dolgozik?

- További kutatásokat folytatunk a cseppfolyós szén-dioxiddal, amely a jövőben rendkívül értékes alapanyag lesz. Amennyiben a mostani árakat nézzük, akkor azt látjuk, hogy az ázsiai piacokon most is négy-ötszörös a különbség a két termék ára között. Laboratóriumi kísérleteim nagyon biztató képet mutatnak, de sajnos erről sem beszélhetek még, amíg ez a szabadalom bejelentésre nem kerül.

Magyarok nyerték a "zöld Oscart"

Magyar győztese lett 2011 végén az öko-találmányok nemzetközi versenyének. Raisz Iván és Barta István találmánya, a metanol előállítása kommunális hulladékból nyerte meg a "Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét" Nürnbergben.

A feltalálók világszervezete (IFIA) Nürnbergben a világ egyik legjelentősebb innovációs kiállítása (IENA) keretében megrendezte a "Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét". A több mint harminc országból bemutatott hétszázötven új műszaki alkotás közül Vedres András IFIA elnök vezette nemzetközi bíráló bizottság hatvan találmányt jutatott a döntőbe.

A fődíjat, a "Green Oscart", magyar alkotópáros, Raisz Iván és Barta István nyerte el. A győztes találmányuk, metanol előállítása kommunális hulladékból 2008-ban Magyarországon az "Év találmánya" címet kapta meg. Azóta a hasznosítás sikeresen folyik. Az eredmények meggyőzőek, egy tonna városi szemétből 300 kilogramm metanolt tudnak előállítani, miközben széndioxid gáz kibocsátás nincs. A jelenlegi megoldás a városi hulladék feldolgozásánál a szemétégetés. Az viszont tetemes mennyiségű klímaromboló gázt juttat a környezetbe.

Oláh György Nobel-díjas magyar kémikus 2006-ban kiadott könyvében megjósolta, hogy a jövő hajtóanyaga a kőolaj fogytán a metanol lesz. A kiváló technológiai eredmények és a most kivívott erkölcsi siker alapján állíthatjuk, hogy Raisz Iván és társa találmánya az olajkor utáni metanol gazdaság részévé válik.





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendelkezésünkre, cseppfolyósítsuk, vidékfejlesztési, környezetvédelem, természetvédelem, cseppfolyósított, környezetvédelmi, hűtőszekrényeket, tanulmányunkról, papírhulladékot, nemzetgazdasági, világszervezete, feldolgozásánál, rekultivációval, magyarországon, legjelentősebb, szénhidrogének, környezetünket, minisztériumot, munkacsoportba, végzettségének, üzemanyagaként, üvegházgázokat, elhelyezésével, vegyületekből, laboratóriumi, elismerésüket, metilalkoholt, egyesületének, szeptemberben, létrehozásába, kiállításokon, meggyőződésem, eredményüknek, előteremtésén, mennyiségben, világ egyik, kommunális szemétből, feltalálás kezdeti, különböző nemzetközi, tanulmányunkról négy, kukás autóból, legjelentősebb eredményüknek, hulladék lerakásával, termékünket előállítsuk, különböző belső, úgynevezett C1-kémiának, különböző műanyagok, utóbbi időben, hulladékok elhelyezésével, rekultivációval kapcsolatos, találmány létrehozásába, Green Oscar, Feltalálók Világszervezete, Green Oscart, Raisz Iván, Barta István, Magyar Feltalálók Egyesületének, Raisz Ivánt, Miskolci Egyetem, Nemzeti Innovációs Hivatalban, Nemzetgazdasági Minisztériumot, Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét, Vedres András IFIA, Oláh György Nobel-díjas,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Erdőn  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einstein gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Németh László tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Kövesd a cowboyt!  Alázat  Akarat  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A sors  Szép napot kívánok  Png fotel  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Csak a fogyatkozás látható  Png csokor  Radikális szeretet  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Lóhere  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Kaffka_Margit  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  Minden harmadik...  képre írva  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Irgalom és ítélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png kislány  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png rózsa csokor  Nevem  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Akarat  Png kutya  Örülök, hogy látlak!  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Éretlen vers  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Png rózsa csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Adakozás  Elköszönt  Szép estét  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 20  Nagyi telefonál  Makszim Gorkij gondolata  Csak a fogyatkozás látható 
Bejegyzés Címkék
világ egyik, kommunális szemétből, feltalálás kezdeti, különböző nemzetközi, tanulmányunkról négy, kukás autóból, legjelentősebb eredményüknek, hulladék lerakásával, termékünket előállítsuk, különböző belső, úgynevezett C1-kémiának, különböző műanyagok, utóbbi időben, hulladékok elhelyezésével, rekultivációval kapcsolatos, találmány létrehozásába, hulladékok összes, folyamat során, kommunális hulladékot, tárolókban metán, metán ráadásul, szén-dioxid pedig, erőművekből kibocsátott, föld alól, cseppfolyósított szén-dioxidnak, élelmiszeriparban széles, korábban használt, ózonréteget károsító, szén-dioxid teljes, beszélgetés elején, szabadalmi eljárást, magyar szabadalmi, éven belül, úgynevezett nemzeti, volt Szovjetunió, nemzetközi terminológia, úton haladunk, egyik északi, kommunális szemétbe, náluk tetemes, beruházás pénzügyi, találmányuk előnyeit, dolog komolyságát, gázcsapot vagy, áldozatkész lakosság, első rendszerbe, beruházás jelenleg, kész üzem, nagyobb üzemeink, kukásautónyi hulladékot, cseppfolyós szén-dioxiddal, jövőben rendkívül, mostani árakat, ázsiai piacokon, szabadalom bejelentésre, öko-találmányok nemzetközi, metanol előállítása, feltalálók világszervezete, több mint, győztes találmányuk, hasznosítás sikeresen, eredmények meggyőzőek, tonna városi, jelenlegi megoldás, városi hulladék, viszont tetemes, jövő hajtóanyaga, kőolaj fogytán, metanol lesz, kiváló technológiai, most kivívott, olajkor utáni, rendelkezésünkre, cseppfolyósítsuk, vidékfejlesztési, környezetvédelem, természetvédelem, cseppfolyósított, környezetvédelmi, hűtőszekrényeket, tanulmányunkról, papírhulladékot, nemzetgazdasági, világszervezete, feldolgozásánál, rekultivációval, magyarországon, legjelentősebb, szénhidrogének, környezetünket, minisztériumot, munkacsoportba, végzettségének, üzemanyagaként, üvegházgázokat, elhelyezésével, vegyületekből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 715
  • e Hét: 2425
  • e Hónap: 11029
  • e Év: 46970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.