Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
H.Kohut Katalin: A nagy csacsi
  2018-09-26 08:40:01, szerda
 
   
  H.Kohut Katalin: A nagy csacsi




Lehet-e tragikus egy szamár, amiért elpusztul terhe alatt, melyet sem hordani, sem ledobni nem képes?
Friedrich Nietzsche

Margitka kilencven éves volt már. Érezte, hogy lassan örökre elalszik, hiába biztatta az őt szeretettel körülvevő unokahúga, hogy rengeteg ideje van még, nem hitt a kegyes hazugságoknak. Esténként bement hozzá a már hatvan esztendejében járó, szintén özvegy Erzsike, leült az ágya szélére és hallgatta a búcsú történeteket.

Margitka magát életszamárnak nevezte. Kis csacsi, így szólította őt a hőn szeretett és tisztelt férje ezelőtt hetven évvel. Rövidke házasság volt ez, melynek a végére az I. Világháború tett pecsétet. Palika 25 évesen jegyezte el magát a halállal. Egyedül ő volt, aki megértette az asszonyt, s amikor esténként az ölében vitte be hálószobájukba, azt mondogatta:
. Kis csacsim, látod, az élet szereti a boldog embereket, megjutalmazza őket szépséggel és szerelemmel. Meg kell tanulnod elfogadni, amit felkínál neked.
Margitka nem értette a párja szavait, pedig jobban ismerték egymást, mint két testvér. Most tudott visszaemlékezni arra, mire is gondolt.

Mikor elvégezte a polgári iskolát, két lehetőség között választhatott: vagy egyetemre megy továbbtanulni ügyvédnek, amit mindig is szeretett volna, vagy eladói szakmát tanul. Nem tudott dönteni a kettő közül, s addig halogatta a terveit, míg elszegényedett a családja, s nem volt képes fizetni a tanulmányait, ezért fonodába kellett mennie dolgozni. Kemény munka volt az, a lányok primitívek voltak, csúnyán beszéltek és bagóztak. Már az első hónapban kiközösítették, háta mögött úri kisasszonynak csúfolták a nemes vonásai és a finom viselkedése miatt.
Családja elhunyt, nagybátyja Amerikába vándorolt, hívta magával, de Margitka ismét döntésképtelen volt. Így itt maradt árván, egyedüli reménysége barátja, Palika volt, akivel a munkahelyen ismerkedett össze. Jó pajtásként járták a mozikat, színházakat szabad idejükben. Margitkának akadt egy komoly udvarlója is, egy herceg, aki elhalmozta virágokkal. Nem volt szerelmes belé, mert nagy volt a füle, meg hangja nem érintette meg a szívét. Hiába kérte meg a kezét a férfi, Margitka határozatlanul hallgatott. Más udvarlója is volt, egy ügyvéd, aki megtestesítette egykori vágyait, de még kezdő volt a szakmájában, albérleti lakását is alig tudta fizetni. Párszor sétáltak a telihold fényénél, de többre nem futotta. A jövőbe tekintve kérte meg a kezét Tamás, de Margitka sejtelmesen hallgatott, nem tudott dönteni.
Palikával mindent megbeszélt, mindent megértett és egyre jobban imádta Margitkát, végül már nem tudott nélküle élni. Pár év után kölcsönössé vált ez az érzés, Margitka viszonozta a szerelmet.
A férfi halálának hírére megszakadt a szíve, teljesen magába roskadt. Ekkor derült ki, hogy terhes maradt. Ismét nehéz döntés előtt állott, úgy érezte, hogy a gyerek emlékeztetné állandóan az egyetlen szerelmére, akit senki sem tudna pótolni, ezért küretet hajtatott végre.

Nagybátyja küldött neki pénzt, amiből nyitott egy trafikot. Különleges cseréptárgyakat festett, ezeket is ott árulta. Felfigyeltek rá a médiában, készítettek is interjút vele az egyik hetilapban, s mikor jelentkezett egy külföldi cég, hogy szerződést ír vele alá, vállalnia kell havonta ezer darab cserépkaspó megrajzolását és festését. Nem tudott dönteni, bár kölcsönből elkészítette a kért mennyiséget, így a beruházása összege miatt elveszett a trafikja és a szerződés határideje is lejárt. Egy ügyvédi irodába járt takarítani egészen a nyugdíjazásáig.

Az élete döntésképtelenségeken alapult, rengeteg megoldatlan probléma jelentette a sors-terhét, melyet nem tudott levetni magáról, pedig csak a helyesebb irányválasztást kellett volna megtanulnia. Erzsike megértette, mit jelent a szamár jelző, s rájött arra, hogy ő is követte nagynénje sorsát, ugyanúgy megvonta magát mindentől, amin míg nem késő, változtatni akart. Margitka halkan súgta:

- Tudod, kedves, az élet tálcán kínálja a lehetőségeket, de meg kell tanulni választani, nehogy úgy járjunk, mint az a szamár, amelyik két bála széna közül nem tudva különbséget tenni éhen hal. Így elveszett számomra fiatalon a lehetőség, hogy karrieremmel kielégítsem magam, eltaszítottam minden jót, ami érhetett volna. Az élet igazságos, mert mindent átnyújt tiszta kézzel, ami a vágyainkat jelenti, a mi választásunk által jön létre a sivár, értéktelen élet. Én ettől fogok most megválni, gondolatban beleélem magam azokba a helyzetekbe, melyeket féltem választani. Palika vár rám, az egyetlen, aki megértett és tudta, hogy én egy nagy csacsi vagyok.

2017. május 17.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: cseréptárgyakat, megtestesítette, visszaemlékezni, irányválasztást, döntésképtelen, kiközösítették, elszegényedett, határozatlanul, nyugdíjazásáig, hálószobájukba, hazugságoknak, esztendejében, életszamárnak, eltaszítottam, megrajzolását, lehetőségeket, megjutalmazza, továbbtanulni, választhatott, kisasszonynak, választásunk, emlékeztetné, tanulmányait, karrieremmel, történeteket, jelentkezett, elkészítette, felfigyeltek, változtatni, margitkának, szerelemmel, sejtelmesen, készítettek, cserépkaspó, megoldatlan, színházakat, nagy csacsi, kegyes hazugságoknak, ágya szélére, búcsú történeteket, ölében vitte, élet szereti, boldog embereket, párja szavait, polgári iskolát, kettő közül, lányok primitívek, első hónapban, nemes vonásai, finom viselkedése, munkahelyen ismerkedett, komoly udvarlója, Kohut Katalin, Friedrich Nietzsche,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kövesd a cowboyt!  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Reggel van  Próbálj meg ...  Popper Péter szavai  Png lepke  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Esti kép  Png férfi  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fehér virág  Idő  Adakozás  Facebookon kaptam  Elköszönt  Őrizkednünk kell...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Sokan azt tartják  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A jó emberek mindig szépek mar...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kaffka_Margit  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Esti kép  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png férfi  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Albert Einstein gondolata  Esti kép  Png ház  Elköszönt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Leonardo da Vinci gondolata  Alvó cicák  Ne kapaszkodj magasabbra,  Gonosz démon-álarc  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Png kislány  Segítsük barátainkat, hogy meg...  képre írva  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Egy maradéktalanul uralt világ  210 éve született a SZÓZAT meg...  Popper Péter szavai  Próbálj meg ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png csokor  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Nagyi telefonál  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
nagy csacsi, kegyes hazugságoknak, ágya szélére, búcsú történeteket, ölében vitte, élet szereti, boldog embereket, párja szavait, polgári iskolát, kettő közül, lányok primitívek, első hónapban, nemes vonásai, finom viselkedése, munkahelyen ismerkedett, komoly udvarlója, telihold fényénél, jövőbe tekintve, kezét Tamás, férfi halálának, gyerek emlékeztetné, egyetlen szerelmére, egyik hetilapban, kért mennyiséget, beruházása összege, szerződés határideje, ügyvédi irodába, helyesebb irányválasztást, szamár jelző, élet tálcán, élet igazságos, vágyainkat jelenti, cseréptárgyakat, megtestesítette, visszaemlékezni, irányválasztást, döntésképtelen, kiközösítették, elszegényedett, határozatlanul, nyugdíjazásáig, hálószobájukba, hazugságoknak, esztendejében, életszamárnak, eltaszítottam, megrajzolását, lehetőségeket, megjutalmazza, továbbtanulni, választhatott, kisasszonynak, választásunk, emlékeztetné, tanulmányait, karrieremmel, történeteket, jelentkezett, elkészítette, felfigyeltek, változtatni, margitkának, szerelemmel, sejtelmesen, készítettek, cserépkaspó, megoldatlan, színházakat, kielégítsem, helyzetekbe, munkahelyen, ismerkedett, szakmájában, viselkedése, különbséget, gondolatban, szeretettel, világháború, mennyiséget, kölcsönössé, megtanulnia, takarítani, határideje, választani, viszonozta, primitívek, kölcsönből, nagybátyja, megértette, hetilapban, szólította, mondogatta, szerződést, beruházása, különleges, értéktelen, hallgatott, szépséggel, vágyainkat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 43
  • e Hét: 2365
  • e Hónap: 8606
  • e Év: 60872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.