Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
H.Kohut Katalin: Kalács
  2018-09-26 08:50:02, szerda
 
   
  H.Kohut Katalin: Kalács

Veronika már kilenc éve varázsolta el a környezetét gurgulászó nevetésével, mindenki által szívbe hatoló csengő énekhangjával. Senki sem tudott neki ellenállni. Naponta járt a római egyházba tanulni az áldozáshoz szükséges énekeket, mint ahogyan az iskolában is kedvenc egyik időtöltése volt utolsó Kodály énekkórus próba után a pappal való találkozás órája, amit szívesen vállalt csupán azért, hogy énekelhessen, így kapta az imakönyvébe a szent, angyalos bélyegeket.

Mikor eljött az áldozás napja, fehér menyasszonyi ruhában és cipőben ment a templomba. Előtte megkérte unokanővérét, hogy fesse ki a szemét, de ő csak a szemöldökét igazította meg, meg kontyba tette a haját. Kedvenc barátjának tekintette Pál tiszteletest, állandóan körülötte téblábolt, hogy csak lássa a szép arcát. A parókia udvarán került megrendezésre az áldozás utáni zsúr, melyen tablóképeket készítettek. Veronika csak Pállal akart szerepelni a fotón, ami kölcsönös vonzásként alakult ki az évek alatt.
Megterítettek az udvaron, kalács és kakaó volt a főmenü a többi sütemény és édesség mellett. Veronikában felrémlett egy emlék a fonott kalács láttán, Illéssel látta magát, amikor csillagok voltak az égen, egymást messziről figyelgették, szerelmi üzeneteket küldözgetve. Az út, mely egykori fogságba ejtésekor kezdődött kettejükkel, összefonódott kalács sorsuk jele, mely elolvad a szájban, míg a kör alakú fonott kalács a földöntúli törvényt jelenti, az összes édességgel együtt, fiával, Attilával, az akkori vőlegényével. Éppen menyasszonya volt, amikor ismételten megtámadták őket. Azóta menyasszonyok a későbbi római egyház kislányai, kontyba tett hajjal, mint egykori nap szimbólumával. Két sorsot látunk összefonódva, két korát az egykori isteneknek, melyre ősidők óta emlékezik a történelmi egykori egyház, így kerültek be a legendák a húsvéti nyuszi által fenntartott egykori világ történelmébe, a jóléttel, melyben éltek akkor az istenek és az emberek, a malacvágás szimbólumaival, a kaláccsal, tojásokkal, a nyuszi által hozott háztáji jelképeivel.

Egy napon ötórai teát rendeztek az ének iskolában. Veronika már tizenegy éves volt, s mivel már nem volt családja, nem szívesen ment el a gazdag orvos, értelmiségi családok gyerekei közé szórakozni, már nem énekelt, nem ringatta kis szívét saját dalaival. Barátnője mégis rászedte, tartson vele, annak ellenére, hogy nem tudott vinni süteményt magával. Neki otthon már nem volt mit ennie, fényevésen volt, csak tiszta forrásvizet fogyasztott a távoli kútból. Rengeteg sütemény volt, Terefere, meg hasonlók, tea, kakaó és kalács is. Veronika már kellemetlenül érezte magát, amikor enni kellett, nem nyúlt a gazdagok ételéhez. Felhangzott az akkor divatos rock-zene. Veronika ült meggémberedve, nem volt képes felállni, megbénultak a lábai, amikor Csaba, kenyérke felkérte. Neki nem volt udvarlója, míg kicsi volt egész nap azt énekelte, hogy nem akar soha férjhez menni, mert nem vette észre a fiúkat, átnézett rajtuk valamiért mindaddig, míg szorongani nem kezdett helyzete, nem szeretése, akadályai miatt. Bús arcára kiült a szomorúság, mely soha el nem múló szívfájdalma tükrözése volt a külvilág számára, magát láthatatlan burokkal körbevette azzal, hogy ne háborgassa senki a nyugalmát.

Csaba sorsa és Veronikáé ekkor megpecsételődött, egyikük sem akart házasodni, míg kenyérke felkereste Veronikát azzal a szándékkal érett korban már, hogy folytassák, ami akkor elkezdődött gondolatban, a már kétgyerekes elvált asszony elküldte lemondóan egykori szerelmét. Nem tudta megmondani, miken ment keresztül, mi történt vele, milyen iszonyat volt a házassága, melybe a mostohával űzték, hogy nem tudja kimondani sem a volt férje nevét, mert elájulna abban a pillanatban. Csak féltette a férfit, nem akarta, hogy neki is bántódása legyen. Így mindketten egyedül élték le az életüket, míg Veronika egyetlen kívánsága hosszú elmúlása alatt az volt, hogy mindenki ismerje meg az életét, hagyatékát ott hagyta a médiában. Leírta, mennyi tehetséggel született, mennyit nevetett a nyelvi és zenei játékokon testvérével, Gyuszival. Megfogalmazta sokszor, hogy egy nagy csodára lenne szüksége ahhoz, hogy ismét rendbe jöjjön, olyan szerelemre, amilyen még nem volt. Éveken keresztül írta a verseket, dalokat a búcsúzása alatt, azzal, hogy az ideje lejárt, falevelekkel, széllel üzenve az egykori isteneknek, földönkívülieknek, hogy jöjjenek segíteni, mint akikről sejtette, hogy néhányan gonoszak lettek, de vannak köztük még jók, akik a régi emberiségi, emberiességi törvényeket képviselik, ahogyan Veronika minden időben, támogatva másokat lelkiekben, segítve a szomorúaknak, felvidítva őket, utolsó leheletéig úgy támogatva mindenkit, hogy ne vegye észre a segítséget, abban a tudatban hagyva, hogy Veronikának van szüksége arra, hogy jót tegyen, ú tesz szívességet, nem az, aki elfogadja azokat.

Kapcsolatba került egy ferences rendi római pappal, azzal a szándékkal, hogy volt férje utáni református általa mélyen elítélt vallást, melynek felvételére kötelezték visszavett katolikus tagként képviselje halálakor. Hamar összekülönbözött a római pappal, mégpedig azon, hogy miért önzetlen az ember. Ferenc testvér azzal a váddal élt, hogy Veronika azért segít,mert önző, mert ha magának akar jóleső érzést, az csak érdekből teheti. Nem értette a vádat a haldokló, utolsó intézkedéseit megtevő, végrendeletét megíró, sírját lefoglaló, halálbiztosítást kötő Veronika, miért baj az, hogy ő örül annak, amikor másoknak segíthet, hiszen az örömérzés egyet jelent a mindenkor Krisztus egyházának örömével, ilyennek kell lennie a mártíroknak.

Veronika története azt sugallja, hogy nem hiába volt felidézve a régi tehetsége a vele történtekkel, mindenki ráismert az egykori két kalács történetére, a gondtalan életre, ahogyan éltek régen a rosszat, a bűnt, a torzat nem ismerő hatalmak és emberek szív-törvényük biztonságában.

2017. március 29.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Címkék: megpecsételődött, halálbiztosítást, összekülönbözött, szimbólumaival, énekhangjával, megrendezésre, intézkedéseit, kellemetlenül, meggémberedve, megfogalmazta, végrendeletét, megterítettek, összefonódott, menyasszonyok, biztonságában, szimbólumával, énekelhessen, szívfájdalma, tiszteletest, emberiességi, összefonódva, falevelekkel, szomorúaknak, történtekkel, történelmébe, menyasszonyi, vőlegényével, menyasszonya, tablóképeket, figyelgették, unokanővérét, szemöldökét, imakönyvébe, testvérével, mártíroknak, fenntartott, környezetét gurgulászó, római egyházba, áldozáshoz szükséges, pappal való, áldozás napja, szemöldökét igazította, szép arcát, parókia udvarán, áldozás utáni, évek alatt, többi sütemény, fonott kalács, földöntúli törvényt, összes édességgel, akkori vőlegényével, későbbi római, Kohut Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldog családok mind hasonló...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png kislány  Nagyon különös  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A másik dolog,  A másik dolog,  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Reggel van  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Png nő  Mai harmónia kártyám  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 19  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Idő  Albert Einstein gondolata  Albert Einsteinről  Egy maradéktalanul uralt világ  Alvó cicák  Nevem  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Jó éjszakát  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kövesd a cowboyt!  Egy hatékony szolga  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hazára minden embernek szükség...  Bounty krémes  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mai harmónia kártyám  Bertolt Brecht -től idézet  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét  Png fotel  Akarat  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  Egy bizonyos határt  A sors  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png csokor  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png virág  Png lepke  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nem tudhatod  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Png férfi  Régi emberek, akikre máig büsz... 
Bejegyzés Címkék
környezetét gurgulászó, római egyházba, áldozáshoz szükséges, pappal való, áldozás napja, szemöldökét igazította, szép arcát, parókia udvarán, áldozás utáni, évek alatt, többi sütemény, fonott kalács, földöntúli törvényt, összes édességgel, akkori vőlegényével, későbbi római, egykori isteneknek, történelmi egykori, húsvéti nyuszi, malacvágás szimbólumaival, nyuszi által, napon ötórai, ének iskolában, gazdag orvos, távoli kútból, gazdagok ételéhez, akkor divatos, külvilág számára, szándékkal érett, mostohával űzték, volt férje, nagy csodára, búcsúzása alatt, ideje lejárt, régi emberiségi, tudatban hagyva, ferences rendi, római pappal, csak érdekből, örömérzés egyet, mindenkor Krisztus, régi tehetsége, vele történtekkel, gondtalan életre, megpecsételődött, halálbiztosítást, összekülönbözött, szimbólumaival, énekhangjával, megrendezésre, intézkedéseit, kellemetlenül, meggémberedve, megfogalmazta, végrendeletét, megterítettek, összefonódott, menyasszonyok, biztonságában, szimbólumával, énekelhessen, szívfájdalma, tiszteletest, emberiességi, összefonódva, falevelekkel, szomorúaknak, történtekkel, történelmébe, menyasszonyi, vőlegényével, menyasszonya, tablóképeket, figyelgették, unokanővérét, szemöldökét, imakönyvébe, testvérével, mártíroknak, fenntartott, megbénultak, veronikában, gondolatban, értelmiségi, elkezdődött, kétgyerekes, megtámadták, jelképeivel, felvételére, kettejükkel, kapcsolatba, veronikának, törvényeket, pillanatban, fogyasztott, forrásvizet, küldözgetve, szívességet, készítettek, felhangzott, láthatatlan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1405
  • e Hét: 3727
  • e Hónap: 9968
  • e Év: 62234
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.