Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan hűtsük le a lakásunkat a hőségben?
  2018-05-31 15:00:55, csütörtök
 
  Ha a lakásunkban nincs légkondicionáló berendezés, és nem is akarunk klímát beszereltetni, akkor is lehűthetjük a szobáinkat kánikulában.

Erre számos egyszerű, közismert módszer létezik, de ajánlunk olyat is, ami a meglévő - közkeletű - metódusok kombinálásából, illetve egy kis pluszötletből fakad.
Iszonyatos melegben a lakásunk hűtése fontos, hiszen ha nap közben otthon vagyunk, akkor el kell kerülnünk a hőgutát. De a munkába járóknak is lényeges, hogy éjjelente ki tudják pihenni magukat.

Márpedig kánikula idején az éjszakai alvás is nehezen szokott menni. Néhány tippet összegyűjtöttünk most, ami segítheti a lakásunk légkondicionáló nélküli hűvösen tartását.
Mielőtt erre rátérnénk, a legfontosabb hangsúlyozni, hogy nagy melegben a megfelelő mennyiségű folyadék, és elsősorban víz fogyasztása ajánlatos, ez az egyik legfontosabb óvintézkedés, akárhol tartózkodunk: lakásban, utcán vagy a munkahelyünkön.

1. Sötétítsünk!
Engedjük le a redőnyt, a rolót és húzzuk be a függönyöket. Csukjuk be a spalettákat, ha régi házban lakunk. (Természetesen az ablakokat is zárjuk be, hogy ne jöjjön be a meleg nap közben.) Vagyis röviden: tegyünk meg mindent, hogy a napsugárzás a legkevésbé érje a lakásunkat, házunkat, és a kinti meleg ne jöjjön be. Ez a legdöntőbb, és legjobban ismert módszer, hosszan nem is magyaráznánk ennek a jelentőségét.

2. Éjszaka nyissunk ablakot!
Éjszaka lehűl a levegő, még kánikula idején is. Ilyenkor minden nagyobb nyílászárót, amennyire lehetséges, tartsunk nyitva. Pihenten ébredhetünk, ha a hűsebb éjjeleket kihasználjuk. A légmozgás elősegítésére ne csak a külső, hanem a belső nyílászárókat is hagyjuk nyitva, akár a konyhaajtót vagy a fürdőszobáét is.

3. Legyen légmozgás!
A redőnyök leengedésével, a függönyök behúzásával valójában nemcsak sötétítünk, hanem “szigetelünk" is. Télen a benti meleget óvjuk, nyáron a kintit próbáljuk távol tartani. A szigetelés azonban a légáramlás csökkentését is jelenti, ezért jó, ha van egy ventilátorunk, ami kellemes szellőt biztosít mindennek ellenére az otthonunkban. Ventilátor lehet a plafonon is, de a szobai ventilátorokat könnyebben áthelyezhetjük szükség esetén.
Minél nagyobb a lakás vagy a ház, annál nagyobb és különbözőbb ventilációs technikákra lehet szükség, így például a többszintes házakban fontos, hogy a magasabb szintekre az alsóbb, hűvösebb szobákból jusson fel a kellemesen hűs levegő. Ventilátor nélkül is elősegíthetjük a légmozgást: kora reggel, kereszthuzatot csinálva hűthetjük a lakást.

3. Kombináljuk a ventilátorunkat, csináljunk “házi légkondit"!
Ha valaki különböző okokból nem akar klímaberendezést, a legegyszerűbb eszközökkel készíthet magának “házi légkondit". Ennek a lényege egy ventilátor, amelynek fuvallatát egy nagy fémtálnyi sózott jég fölé tereljük. (A só miatt a víz olvadási pontja alacsonyabbá válik - ami télen a jégmentesítésre jó, az nyáron a “szuperhűtést" segíti elő.) A párolgó víz lehűti a környező levegőt, amit a ventilátor szétoszt a lakásban.

Egy bonyolultabb módszerrel a nem tele, hanem csak 80 százalékig töltött palackokba sós vizet fagyasztunk le. (Azért nem töltjük tele őket, nehogy szétfagyjanak.) Majd a sós vizes szuperhűtött palackokat szintén egy nagy fémtálnyi vízbe rakjuk, és ezt párologtatjuk és oszlatjuk szét ventilátorral a lakásban.

4. Csökkentsük a hő- és páraforrásokat!
Ne főzzünk, vagy ne sokat, együnk hideg ételeket. Ha lehet, akkor a kinti grillezést ajánlják a szakértők, illetve a mikrosütő használatát. Ne vegyünk meleg fürdőt, ami a lakást forró gőzzel tölti meg. Kapcsoljuk ki azokat az elektromos berendezéseket, számítógépeket, amely maguk is hőt termelnek, de nincs szükségünk éppen rájuk.

5. Tegyünk fehér textilt a bútorokra!
Nemcsak lélektanilag “hűt le" a fehér vászonnal borított bútor, hanem tényleg kevésbé szívja magába a meleget.
Link
 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Címkék: összegyűjtöttünk, klímaberendezést, légkondicionáló, ventilátorunkat, jégmentesítésre, kombinálásából, páraforrásokat, berendezéseket, számítógépeket, elősegíthetjük, kereszthuzatot, munkahelyünkön, ventilátorokat, áthelyezhetjük, pluszötletből, leengedésével, ventilátorunk, ventilátorral, szétfagyjanak, nyílászárókat, legegyszerűbb, természetesen, párologtatjuk, elősegítésére, beszereltetni, alacsonyabbá, legfontosabb, szuperhűtést, kihasználjuk, magyaráznánk, bonyolultabb, óvintézkedés, otthonunkban, csökkentését, fürdőszobáét, lélektanilag, lakásunkban nincs, szobáinkat kánikulában, meglévő –, lakásunk hűtése, munkába járóknak, éjszakai alvás, lakásunk légkondicionáló, legfontosabb hangsúlyozni, megfelelő mennyiségű, egyik legfontosabb, legkevésbé érje, kinti meleg, hűsebb éjjeleket, légmozgás elősegítésére, belső nyílászárókat, konyhaajtót vagy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Jóga férfiaknak  Akinek vaj van a fején...  Szép Álmokat  Szép Álmokat  Szent Pio atya!  Szép Álmokat  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Március 15 emlékére virágba bo...  Paul David Tripp Március 15  Benned is ezerféle szín van  Könnyáztatta asszonysorsok  A gyász  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Éljen a magyar szabadság!  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Nagy László - Szerelem emléke  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Mi a különbség  Minden jónak végeszakad egysze...  Alvó baby  Benned is ezerféle szín van  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Alvó baby  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Március  A tékozló és Isten gondviselés...  Törött csészék  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Esti kép  Szent Pio atya!  Könnyáztatta asszonysorsok  Rochefoucauld - a bölcs  Ez a miénk!  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Alvó cica  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Isten áldja  képre írva Március 15 -re emlé...  Március  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét... 
Bejegyzés Címkék
lakásunkban nincs, szobáinkat kánikulában, meglévő &#8211, lakásunk hűtése, munkába járóknak, éjszakai alvás, lakásunk légkondicionáló, legfontosabb hangsúlyozni, megfelelő mennyiségű, egyik legfontosabb, legkevésbé érje, kinti meleg, hűsebb éjjeleket, légmozgás elősegítésére, belső nyílászárókat, konyhaajtót vagy, redőnyök leengedésével, függönyök behúzásával, benti meleget, kintit próbáljuk, szigetelés azonban, légáramlás csökkentését, szobai ventilátorokat, lakás vagy, többszintes házakban, magasabb szintekre, legegyszerűbb eszközökkel, nagy fémtálnyi, környező levegőt, ventilátor szétoszt, bonyolultabb módszerrel, kinti grillezést, mikrosütő használatát, lakást forró, elektromos berendezéseket, fehér vászonnal, összegyűjtöttünk, klímaberendezést, légkondicionáló, ventilátorunkat, jégmentesítésre, kombinálásából, páraforrásokat, berendezéseket, számítógépeket, elősegíthetjük, kereszthuzatot, munkahelyünkön, ventilátorokat, áthelyezhetjük, pluszötletből, leengedésével, ventilátorunk, ventilátorral, szétfagyjanak, nyílászárókat, legegyszerűbb, természetesen, párologtatjuk, elősegítésére, beszereltetni, alacsonyabbá, legfontosabb, szuperhűtést, kihasználjuk, magyaráznánk, bonyolultabb, óvintézkedés, otthonunkban, csökkentését, fürdőszobáét, lélektanilag, tartózkodunk, szuperhűtött, hangsúlyozni, jelentőségét, sötétítsünk, többszintes, nyílászárót, eszközökkel, fogyasztása, függönyöket, technikákra, konyhaajtót, különbözőbb, használatát, spalettákat, ventilációs, fagyasztunk, ébredhetünk, napsugárzás, lehűthetjük, szigetelünk, lakásunkban, kánikulában, behúzásával, csökkentsük, kombináljuk, csináljunk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 211
  • e Hét: 763
  • e Hónap: 12150
  • e Év: 49898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.