Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Edd magad okosra !
  2011-02-22 14:37:56, kedd
 
   
  Edd magad okosra! - A leghatásosabb ételek listája


Az ételek nem csak a karcsúság elérésében és megtartásában segítenek: bizonyos típusú élelmiszerekkel az agyműködésedet is serkentheted. Ismerd meg a leghatásosabbakat!

Lassítsd az öregedést!

Ha gyakran előfordul, hogy beszélgetés közben nem ugranak be szavak vagy kifejezések, úgy érezheted magad, mintha kezdenél "berozsdásodni". Ekkor nem is jársz olyan messze az igazságtól. Az évek múlásával az oxidációs folyamatok hatására valóban felhalmozódnak bizonyos fémek az agyban, és azok, mint a rozsda, károsítják a sejteket. Sőt, akár Alzheimer- vagy Parkinson-kór is kialakulhat az oxidáció és a gyulladás hatására.



A C-, az A- és az E-vitamin - valamint még számos vegyület - olyan antioxidánsok, amelyek valóban segíthetik csökkenteni a szabad gyökök számát, javítva ezáltal az agytevékenységet. Ezért fogyassz tehát sok málnát, epret és feketeáfonyát: ezekben a gyümölcsökben ellagitannin található, amely serkenti a memória működését. A szőlőben, az áfonyában, valamint a vörösborban proantocianidin található, ami az agy térbeli memóriáját erősíti, így ezeket is érdemes beépítened az étrendedbe. Az alma is hasznos: több, állatokon végzett vizsgálat is kimutatta, hogy az almában megtalálható quercetin csökkenti a neurodegeneratív betegségek - mint amilyen az Alzheimer-kór is - kockázatát az agyban.


Fűszerek közül a kurkuma és a curry az igazi csodafegyver a szabad gyökök ellen, mivel olyan anyagot tartalmaznak, mely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Patkánykísérletekből az is kiderült, hogy az Alzheimer-kór ellen is nagyon hatásos.



Élénkítsd a memóriád!

Bizonyos zsírsavakat, mint amilyen az omega-3 zsírsav, a szervezeted képtelen előállítani, habár nagy szüksége van rá. Ezért ezt az étkezéssel kell pótolnod. Az omega-3 zsírsav segíti az agyi neuronok kommunikációját, ami szintén javítja a memóriát, így fontos szerepe lehet a tanulásban. Többnyire halakban, például a lazacban, a makrélában, a heringben, a szardíniában és a tonhalban található, de a növények közül a lenmag, a dió, az avokádó és egyes olajok, például a repceolaj is bőségesen tartalmazza. Ezek ráadásul csökkentik a koleszterinszintet is, ezzel elősegítik a vér áramlását is, ami elengedhetetlen a kiváló agyi működéshez.



Pörgesd fel az agyműködésed!

A kutatók már régen kimutatták, hogy a B-vitamin és a folsav nagyon fontos a terhes nők számára, mert megakadályozhatják a méhen belüli, az agyat és a gerincvelőt érintő rendellenességek kialakulását. Nemrég az is kiderült, hogy a későbbiekben is hatásosak lehetnek, hiszen mérséklik az időskori kognitív hanyatlást, többek között a memória elvesztését. Sőt, a B-vitamin és a folsav csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét is. A B-vitaminokat megtalálod a zöld leveles zöldségekben és hüvelyesekben, vagyis a salátákban, a parajban, a babokban, a borsóban és a lencsékben Fogyaszd ezeket minél gyakrabban!

Miért lennél hajlandó változtatni az étkezési szokásaidon?


Javítsd a koncentrációs képességed!

Ha gyakran elkalandoznak a gondolataid, képtelen vagy összpontosítani, lehet, hogy több cinkre és vasra lenne szükséged. A vashiány ugyanis csökkenti a koncentrációs képességet, miközben a cink hiánya lassítja az agyműködést. Bár a vas többnyire állati eredetű ételekben, főként a vörös húsokban található meg, bizonyos növények fogyasztásával is pótolhatod. A tofu, a tökmag, a pisztácia például remek vasforrás. A jobb felszívódás érdekében fogyassz sok C-vitaminban gazdag ételt is hozzájuk. A cinket - hasonlóan a vashoz -, a vörös- és egyéb húsok fogyasztásával tudod pótolni, illetve a növények közül tökmaggal, szójával és búzacsírával.

Forrás : life
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: neurodegeneratív, rendellenességek, agytevékenységet, összpontosítani, proantocianidin, élelmiszerekkel, kommunikációját, elengedhetetlen, fogyasztásával, agyműködésedet, felhalmozódnak, kialakulásának, leghatásosabb, koncentrációs, hüvelyesekben, antioxidánsok, gyümölcsökben, berozsdásodni, megtartásában, feketeáfonyát, elkalandoznak, megtalálható, agyműködésed, szardíniában, búzacsírával, ellagitannin, csodafegyver, zöldségekben, tartalmaznak, kialakulását, későbbiekben, serkentheted, vörösborban, elvesztését, vitaminokat, rendelkezik, leghatásosabb ételek, karcsúság elérésében, évek múlásával, oxidációs folyamatok, gyulladás hatására, szabad gyökök, gyümölcsökben ellagitannin, memória működését, vörösborban proantocianidin, almában megtalálható, neurodegeneratív betegségek, igazi csodafegyver, omega-3 zsírsav, szervezeted képtelen, étkezéssel kell, agyi neuronok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Leonardo da Vinci gondolata  Minden harmadik...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png lepke  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Png fotel  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Csak a fogyatkozás látható  Rátalálsz  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einsteinről  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cicák  Tanuld meg ezt a versemet  Png virág  Alázat  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Nevem  Jó éjszakát  Szívem tiéd  Boldog születésnapot a ma ünne...  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png cica  Örülök, hogy látlak!  Esti kép  Leonardo da Vinci gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nem számIt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Szabolcska Mihály – Ákác...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png kutya  Lóhere  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 20  Örülök, hogy látlak!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kövesd a cowboyt!  Fekete-erdő desszert  Fehér virág  Sokan azt tartják  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Soha ne kedvezz...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Németh László tollából  Őrizkednünk kell...  Akarat  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az... 
Bejegyzés Címkék
leghatásosabb ételek, karcsúság elérésében, évek múlásával, oxidációs folyamatok, gyulladás hatására, szabad gyökök, gyümölcsökben ellagitannin, memória működését, vörösborban proantocianidin, almában megtalálható, neurodegeneratív betegségek, igazi csodafegyver, omega-3 zsírsav, szervezeted képtelen, étkezéssel kell, agyi neuronok, tonhalban található, növények közül, kiváló agyi, folsav nagyon, méhen belüli, gerincvelőt érintő, időskori kognitív, memória elvesztését, folsav csökkentik, zöld leveles, lencsékben Fogyaszd, étkezési szokásaidon, koncentrációs képességed, vashiány ugyanis, koncentrációs képességet, cink hiánya, vörös húsokban, pisztácia például, jobb felszívódás, neurodegeneratív, rendellenességek, agytevékenységet, összpontosítani, proantocianidin, élelmiszerekkel, kommunikációját, elengedhetetlen, fogyasztásával, agyműködésedet, felhalmozódnak, kialakulásának, leghatásosabb, koncentrációs, hüvelyesekben, antioxidánsok, gyümölcsökben, berozsdásodni, megtartásában, feketeáfonyát, elkalandoznak, megtalálható, agyműködésed, szardíniában, búzacsírával, ellagitannin, csodafegyver, zöldségekben, tartalmaznak, kialakulását, későbbiekben, serkentheted, vörösborban, elvesztését, vitaminokat, rendelkezik, zsírsavakat, felszívódás, gondolataid, beszélgetés, tartalmazza, gerincvelőt, antioxidáns, szervezeted, csökkenteni, szokásaidon, agyműködést, kialakulhat, változtatni, kifejezések, előállítani, kimutatták, csökkentik, segíthetik, károsítják, hanyatlást, elősegítik, pótolhatod, működéshez, salátákban, beépítened, kockázatát, étkezéssel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1680
  • e Hét: 3818
  • e Hónap: 35304
  • e Év: 240005
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.