|
2016-11-27 21:39:41, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 savanyú káposztalevél
1 közepes vöröshagyma
1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
1 mokkáskanálnyi majoránna
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál zabpehelyliszt
A töltelékhez:
240 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsőcomb
6 evőkanál zabpehely
1 tojás
1-1,5 dl tejszín vagy tejföl
kb. 1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
1 mokkáskanálnyi majoránna
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
1 gerezd zúzott fokhagyma
ELKÉSZÍTÉSE:
A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejszínnel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.
A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük, a pirospaprikával, a majoránnával, a zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vizet (5-6 dl) öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfővő levet folyamatosan pótoljuk.
Amíg a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a rántással besűrítjük (fölaprított kaporral is fűszerezhetjük), s néhány percig főzzük, a töltelékeket visszahelyezzük. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
Címkék: pirospaprikával, visszahelyezzük, mokkáskanálnyi, zabpehelyliszt, fűszerezhetjük, megtisztított, összekeverjük, káposztalevél, pirospaprika, félretesszük, töltelékeket, zabpehellyel, folyamatosan, felcsavarjuk, fokhagymával, felforraljuk, majoránnával, töltelékhez, elrendezzük, mokkáskanál, fűszerekkel, fölaprított, elkészítése, megdagadjon, gyűrögetjük, töltelékből, végighúzódó, zsemleszínű, felaprított, fűszerezzük, esetlegesen, vöröshagyma, feltekerni, könnyebben, gombócokat, hozzávalók, kissé megdagadjon, káposztaleveleken végighúzódó, levél egyik, másik oldalát, batyuba gyűrögetjük, esetlegesen kimaradó, savanyú káposztát, mély lábasban, zúzott fokhagymával, borssal fűszerezzük, tetején szép, edényt félig, edényt néhányszor, káposzta letapadjon, töltelék összetörik, elfővő levet,
|
|
|
|
kissé megdagadjon, káposztaleveleken végighúzódó, levél egyik, másik oldalát, batyuba gyűrögetjük, esetlegesen kimaradó, savanyú káposztát, mély lábasban, zúzott fokhagymával, borssal fűszerezzük, tetején szép, edényt félig, edényt néhányszor, káposzta letapadjon, töltelék összetörik, elfővő levet, lisztből vékony, kész töltelékeket, lábasból kivesszük, apró káposztát, rántással besűrítjük, töltelékeket visszahelyezzük, pirospaprikával, visszahelyezzük, mokkáskanálnyi, zabpehelyliszt, fűszerezhetjük, megtisztított, összekeverjük, káposztalevél, pirospaprika, félretesszük, töltelékeket, zabpehellyel, folyamatosan, felcsavarjuk, fokhagymával, felforraljuk, majoránnával, töltelékhez, elrendezzük, mokkáskanál, fűszerekkel, fölaprított, elkészítése, megdagadjon, gyűrögetjük, töltelékből, végighúzódó, zsemleszínű, felaprított, fűszerezzük, esetlegesen, vöröshagyma, feltekerni, könnyebben, gombócokat, hozzávalók, tölteléket, néhányszor, tejszínnel, besűrítjük, egyenletes, letapadjon, összetörik, hajtogatni, káposztát, leveleket, mindegyik, halmozunk, fordítjuk, kivesszük, majoránna, hagymával, letakarva, időközben, megrázzuk, fokhagyma, vághatjuk, formálunk, rántással, savanyúan, szeretjük, ráhajtjuk, készítünk, zabpehely, sertéshús, felsőcomb, kimaradó, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 346
- e Hét: 2021
- e Hónap: 3013
- e Év: 34742
|
|
|