Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ilyen országnak ilyen miniszterelnök
  2013-07-22 19:48:00, hétfő
 
 
Ilyen országnak ilyen miniszterelnök

2013. július 22., hétfő, 10:35 • Utolsó frissítés: 8 órája
Szerző: Tokfalvi Elek

Orbán Viktor nem hazudik, csak nincs viszonyban a valósággal. Legutóbb ez a The Wall Street Journalnak adott interjújából derülhetett ki.

Orbán Viktor interjút adott a The Wall Street Journal európai kiadásának, pontosabban az Emerging Europe Real Time blognak. Többen azonnal fölhördültek, hogy mekkorákat hazudik.

Például az ,,adófizetők" 2010-es számáról (rejtélyes az emlegetett 1,8 millió, valószínűleg a versenyszférában foglalkoztatottak számával keverte össze vagy ő, vagy a tanácsadója, talán a Pöttyösfenekű személyesen). Például a ,,külkereskedelem szárnyalásáról" (a baj az, hogy a KSH adatai szerint még az autógyárak beindulásával együtt sem szárnyal). Például az államadósság csökkenéséről (a katasztrófa az, hogy a nyugdíjpénztárak elrablásával és az alkotmányos szintre emelt paranccsal együtt is majdnem pontosan visszaállt a 2009-es szintre; 2010-11-ben pedig nőtt is).

Érdekes, azt kevésbé fájlalták a kritikusok, hogy az interjúalany közben milyen bődületes baromságokat hord össze, bár ebben politikát sejtek. Az országnak rendkívül kínos, hogy ilyen miniszterelnöke van, és vagy nem vették észre, mert ők is az országhoz tartoznak, vagy nem akarták a ,,középről" (tehát Orbán 2010-es szavazói közül) megnyerendő honfitársak tudomására hozni, hogy politikailag legföljebb kiszámíthatóak, de nem be-.

Valójában ugyanannak a dolognak a két oldaláról van szó. Egyáltalán nem biztos, hogy Orbán Viktor tudatosan hazudik, és biztosan nem akar bődületes baromságokat mondani. Csak ténynek veszi azt, amit szeretne, és senki sem szól neki, hogy nincs úgy. Vagy elhiszi azt, ami az eszébe jut, esetleg a vajákos tanácsadói mondanak neki, azok pedig csak olyat súgnak, amit szívesen hall. És mivel ő egy a népével, mármint azzal a körülbelül kétmillió emberrel, aki mindenképp rászavaz, a népe is ezt hallja szívesen, és rá fog szavazni.

Utóbbi tény nem véletlen, mert az így keletkező nyelvi-kommunikációs termék ránézésre nagyon logikus és a hű népnek vonzó. Mint azonban látható, ebből az információs ciklusból a valóság ki van zárva. Orbán Viktor nem hazudik, csak nincs viszonyban a valósággal.

Ilyenkor mindig előkerül az a megértő politológusi magyarázat, hogy a démonian ravasz és profi politikus nem a nyugatiknak, hanem hazabeszél, és ennek olykor meg is volna a logikája, például amikor kiutazik Strasbourgba, hogy ,,megvédje Magyarországot" (ez a cél sem vetíthető rá a valóságra). Felszólalásainak eredménye Magyarország haszna szempontjából nulla, a saját hatalmának megtartása szempontjából azonban nagyon is hasznos, mert a következő hónapokra kijelölte az ellenséget és azokat a fal témákat, amelyekben - hű népe vérszomjas szurkolásától kísérve - meg kell vívnia a külső ellenséggel.

De most erről nem lehet szó, ilyen terjedelmű interjúnak még az MTI-kivonata is leginkább csak kormánypropagandistákat és felháborodni szerető ellenzékieket érdekel idehaza, nekik meg nem mond újat. Az agitprop hozadék eltörpül ahhoz az információmennyiséghez képest, amelyet Orbán a WSJ című elitlap olvasóinak - kormányzati és üzletembereknek, egyéb konzervatív szakértőknek - szolgáltat magáról. Valamint az országról, amelyiknek ez - a demokratikus választások tanúsága szerint - tetszik, és ahogy a dolgok most állnak, még sokáig el fogja tűrni.

Először is lássuk, milyen miniszterelnök képe rajzolódhat ki az interjúból a felkészült külföldi olvasónak még akkor is, ha nem ismeri a statisztikákat, amelyek állításait cáfolják, sem a magyar valóság szagosabb, közgépes, trafikos rétegét?

1. Vallási fundamentalista.

Félreértés ne essék, vannak mélyen vallásos demokrata politikusok, köztük egészen kiválóak, sőt korszakosak, Charles de Gaulle-tól Joachim Gauckig. Legutóbb az újjászületett keresztény George W. Bush lepte meg hitének sűrű megvallásával nemcsak a liberális közvéleményt, de a másféle valláspolitikai etiketthez szokott európai kereszténydemokratákat is. De van egy határ.

Bush sem vont le következtetéseket a Szentírásból a kívánatos politikai rendszer - vagyis, nyugati összefüggésben, a demokrácia - tartalmára nézve. Ezt hívnák ugyanis fundamentalizmusnak. Az amerikai elnök nemegyszer hangoztatta, hogy ,,a szabadság Isten ajándéka mindenkinek", beleértve a vallásszabadságot, ám ebben az is benne van, hogy a szabadság vallássemleges, és nem függ attól, hogy ki milyen írást tart szentnek.

Ezzel szemben Orbán a következőt mondja: ,,Ideológiailag nézve, a demokrácia, ahogy mi ismerjük, két kulturális alapvetésen alapul: az egyik, hogy Isten a maga hasonlatosságára teremtett bennünket, a másik, hogy ezt [sic] éppen ezért bűn elpusztítani. Az ázsiaiaknál ez nincs meg, ők másféle mintát követnek. Érdekes és izgalmas, de számunkra nem lehet minta." Vagyis miniszterelnökünk szerint a nyugati demokrácia alapja egy ószövetségi vers és a belőle levont homályos következtetés. Attól, hogy hindu, buddhista vagy muszlim többségű országokban nem vélik az embert Isten képmásának, az elpusztítása ugyanúgy bűn, ez nem a keresztény Nyugat különleges morális igényességéből következik. És főleg a demokrácia (,,ahogy mi ismerjük") intézményrendszere, a szabad és tisztességes választás vagy a hatalmi ágak megosztása sehogy sem vezethető le az 1 Móz 1:26-27. versből. És végül a keleti demokráciák nem más lényegűek, ugyanis nem vallási eredetűek, hanem bizony a nyugati (világi) mintát vették át, olykor nem is szelíd erőszak hatására, mint Japánban. De hát Orbán nincs viszonyban a valósággal.

2. Fogalma sincs a demokrácia alapelemeiről. Lásd az előbbieket.

3. Fogalma sincs a gazdaságról. Ennek annyi bizonyítéka van, mint réten a fűszál, most nézzünk csak egy példát, amit, mondom, a felkészült WSJ-olvasó akkor is észlelhet, ha nem ismeri a mélymagyar valóságot, sem a KSH adatait

Ilyet bír mondani miniszterelnökünk: ,,Az adósság komoly kihívás marad a jövőben, úgyhogy azok az országok, ahol az adósság szintje meghaladja a GDP 50 százalékát, veszélyben vannak, ahol 60 százaléknál nagyobb, ott azonnali veszély fenyeget, ahol pedig több mint 90 százalék, ott jobb, ha imádkoznak."

Ezzel indokolja a gazdaságbénító különadók beláthatatlan ideig való fenntartását. Na most, belső használatra ez kiválóan megteszi. Ott, ahol el kell födni a tényt, hogy az Orbán-kormány nem hogy folytatta volna a 2010-ben megkezdett kilábalást, de 2011-12-ben egy teljesen fölösleges, csakis magyar, második válságot generált. Mivel Orbán nincs viszonyban a valósággal, ezt a pokoli hungarikumot, amiért elsőrendűen ő a felelős, nem letagadja - egyszerűen nem tud róla.

Az adósság elleni harc abszolút központba állítása ebben a valóságtól független világban ismeretelméleti célt szolgál. Minden jelen- és jövőbeli gazdasági bajt a 2002 és 2010 közötti kormányok nyakába lehet varrni. Azonkívül úgy feltüntetni, mintha a gazdaság gyógyulása csakis attól függene, hogy a mostani kormány minél kevesebb ellenállással tudja érvényesíteni Isten kegyelméből való kétharmados akaratát. Még akkor is betölti ezt a funkcióját, ha a harc sikertelen - ha nem tudunk róla, nincs sikertelenség.

Az európai, jól szituált WSJ-olvasó azonban fejből tudja, amit Orbán nem (akar tudni): az Európai Unió átlagos adósságszintje megközelíti, az euróövezeté meghaladja a 90 százalékot. A GDP kb. 100 százaléka alatt a gazdaság egészsége és az eladósodás mértéke között elég laza az összefüggés. Németország (82) vagy Nagy-Britannia (90) adóssága százalékosan nagyobb, mint Magyarországé (79). Orbán nekik tesz javaslatot: lassan kezdhetnek imádkozni (míg mi bezzeg). A neoliberális mintadiák Észtország után viszont nem máshol mint Bulgáriában a legkisebb az adósság (18 százalék) - és lám, milyen pompás náluk a helyzet.

A balti államoknál maradva: Észtország adóssága 10 százalék, Lettországé és Litvániáé 40, miközben a rohamos GDP-növekedés (a válság alatt a zuhanás) adatai hasonlóak. Ami azt jelenti, hogy az utóbbi két országnak valamikor a távoli jövőben sokkal többe fog kerülni a mostani felzárkózás, de kezelhető méretekben - a felzárkózás mostani ütemét viszont az adósságráta egyáltalán nem befolyásolja.

Az már csak finomság, hogy Orbán szerint: ,,Három évvel ezelőtt az IMF és az EU pénzétől függtünk. Most a piacról tudjuk finanszírozni magunkat. A magyarok kötvényeket vesznek." Visszafelé haladva: ,,a magyarok" azelőtt is vettek kötvényeket, de ,,a magyarok" bármilyen megtakarításai manapság riasztóan alacsony szinten vannak, befektetéseik sokat nem osztanak-szoroznak a külföldiek kötvényvásárlásaihoz képest. Mivel az ellenséges, összeesküvő hitelminősítők (is) galádul befeketítették hazánkat, az államkötvényeket elég rossz feltételekkel tudjuk kibocsátani. Tehát végül: természetesen nem magunk finanszírozzuk magunkat, hanem azok a befektetők, akik államkötvényeket vásárolnak, és azt ugyanúgy - illetve rosszabbul ki kell majd fizetni, mint ha IMF-hiteleket vennénk fel. Mondom, ez egy WSJ-olvasónak pusztán Orbán szavaiból is nyilvánvaló. Orbán nem tud róla, azért mondja. (És igenis függünk az uniós pénzektől; Orbán jobban, mintsem gondolná.)

4. Hogy is mondjuk udvariasan: egy kicsit jobban szereti a hatalmat, mint az elegáns volna. Ha a Zipf-törvényre támaszkodva vizsgáljuk a szavak gyakoriságát az adott szövegben, nagy valószínűséggel arra jutunk, hogy Orbánt mindennél jobban foglalkoztatja a vezetés (leadership).

Amióta ő van kormányon Magyarországon (szerinte) az emberek ,,egyre jobban bíznak a nemzeti intézményekben" (a valóság megint csak nem számít), és ha hiányzik ez a bizalom, ,,az vezetési probléma, és végső soron a demokrácia problémája". Továbbá: ,,Az emberek bírálják a kormányt. De senki sem állítja, hogy Magyarország híján van a vezetésnek. Válságos időkben ez fontos. A 2010-es választásokon kétharmados többségre tettünk szert. Ez az előfeltétele, hogy a válságban legyen vezetés." A valóságnak kuss, ne foglalkozzunk vele, hogy máshol nem volt kétharmad, viszont az egyezkedni kényszerülő, nem kétharmados kormányok jobban ki tudták vezetni országukat a válságból, mint a miénk.

Továbbá: ,,Szerintem a vezetés számít. Három évvel ezelőtt az volt a benyomás, hogy a balliberális kormány a vezetés hiánya miatt esett szét." (Emlékezetem szerint nem esett szét, végigszolgálta a vállalt egy évet, aztán volt egy választás, és új kormány került a helyébe.) ,,Az embereknek érezniük kell, hogy a vezetőik gondoskodnak róluk, és az ő problémáikra összpontosítanak." A kormány feladata tehát nem a létező gazdaság felfuttatása, hanem a ,,gondoskodás az emberekről" a létező gazdaság ellenében, mert az embereknek csak a létező gazdasággal lehetnek problémáik, a kormánnyal nem. (Ha viszont van olyan kormány, amelyik a létező gazdaság kikerülésével, sőt annak ellenében meg tudja oldani az emberek problémáit, akkor minek a választás?)

5. Nem tudja, mit beszél. Ha egy felkészült olvasó ezzel az etatista hiszekeggyel veti össze az az elképesztő kijelentést, hogy ,,kísérletet teszünk arra, az alanyi jogokon alapuló társadalmat érdemeken alapuló társadalommá tegyük", akkor még a trafikügyek vagy Fekete György ismerete nélkül és leszűrheti azt a következtetést, hogy valamelyik nem igaz. Vagy eltökélten gondoskodó állam, vagy meritokratikus társadalom, ahol nem a kormány osztályozza az érdemeket.

Orbán valóságtól független gondolkodásában viszont tökéletesen megfér a kettő, így egyik sem sikerülhet.

Így kell értelmezni azt a szövegét, amin sokan meghökkentek: ,,Vezetőként mindig történelmi kihívások értek. Amikor a dolgok jól mennek, olyankor úgy tűnik, választásokat vesztek, mivel az embereknek már nincs szükségük rám." Itt a vezető mint áldozat szerepel. Orbánnak nyilván fáj, hogy 2002-ben a Fidesz elvesztette a választásokat, és ezt az akkori helyes politikának tulajdonítja (hogy mennyire volt helyes, az más kérdés, de határozottan kevésbé volt unortodox, mint a mostani).

Most tehát bebiztosítja magát: ha netalántán, esetleg elveszítené a választást, az azt jelenti, hogy a mostani politikája helyes volt. Ha megnyeri, az azt jelenti, hogy a politikája nem helyes, ellenben kártékony, hiszen kormányzása alatt egyre mélyebb válságban vergődik az ország. Ebből viszont csak azt következhet, hogy az országnak továbbra is szüksége van egy olyan igazi vezetőre, mint ő. Kártékonyra, de akkor már mindegy lesz.

Nagy esélye van rá, hogy meg fogja nyerni. Sokan csodálkozni fognak, de a The Wall Street Journal intelligensebb olvasói nem. Ha ilyen az ország, akkor ilyen is marad.


http://hvg.hu/velemeny/20130722_Ilyen_orszagnak_ilyen_miniszterelnok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hasonlatosságára, összpontosítanak, nyugdíjpénztárak, államkötvényeket, felszólalásainak, versenyszférában, külkereskedelem, valószínűséggel, üzletembereknek, gondolkodásában, miniszterelnöke, ismeretelméleti, valláspolitikai, fundamentalista, következtetést, adósságszintje, gazdaságbénító, magyarországot, végigszolgálta, összefüggésben, meritokratikus, kiszámíthatóak, szárnyalásáról, miniszterelnok, miniszterelnök, igényességéből, megtakarításai, befeketítették, hitelminősítők, magyarországon, statisztikákat, foglalkoztatja, vallássemleges, intelligensebb, intézményekben, finanszírozzuk, versenyszférában foglalkoztatottak, autógyárak beindulásával, államadósság csökkenéséről, nyugdíjpénztárak elrablásával, alkotmányos szintre, 2009-es szintre, interjúalany közben, országnak rendkívül, országhoz tartoznak, vajákos tanácsadói, körülbelül kétmillió, információs ciklusból, démonian ravasz, saját hatalmának, következő hónapokra, külső ellenséggel, Tokfalvi Elek, Orbán Viktor, Wall Street Journalnak, Wall Street Journal, Emerging Europe Real Time, Gaulle-tól Joachim Gauckig, George, Mivel Orbán, Európai Unió, Fekete György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Alázat  Soha ne kedvezz...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kellemes délutánt kívánok  képre írva  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Paul David Tripp Április 21  Fehér virág  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Reggel van  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nem számIt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kövesd a cowboyt!  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Csak a fogyatkozás látható  Nagyon különös  Nagyon különös  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png ház  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Nevem  Akarat  A sors  Próbálj meg ...  Png rózsa csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  Nagyi telefonál  Kerüld el az evangélium örömén...  Julian Brass gondolata  Makszim Gorkij gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Ami embereknek lehetetlen, az...  Erdőn  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alvó cicák  Az igazi szeretetért rendszeri...  Mai harmónia kártyám  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Mi lenne ha  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e... 
Bejegyzés Címkék
versenyszférában foglalkoztatottak, autógyárak beindulásával, államadósság csökkenéséről, nyugdíjpénztárak elrablásával, alkotmányos szintre, 2009-es szintre, interjúalany közben, országnak rendkívül, országhoz tartoznak, vajákos tanácsadói, körülbelül kétmillió, információs ciklusból, démonian ravasz, saját hatalmának, következő hónapokra, külső ellenséggel, agitprop hozadék, demokratikus választások, dolgok most, felkészült külföldi, magyar valóság, újjászületett keresztény, liberális közvéleményt, másféle valláspolitikai, kívánatos politikai, demokrácia &#8211, amerikai elnök, szabadság Isten, szabadság vallássemleges, következőt mondja, maga hasonlatosságára, nyugati demokrácia, ószövetségi vers, belőle levont, embert Isten, elpusztítása ugyanúgy, keresztény Nyugat, hatalmi ágak, keleti demokráciák, demokrácia alapelemeiről, felkészült WSJ-olvasó, mélymagyar valóságot, adósság komoly, adósság szintje, gazdaságbénító különadók, 2010-ben megkezdett, teljesen fölösleges, pokoli hungarikumot, adósság elleni, valóságtól független, gazdaság gyógyulása, mostani kormány, harc sikertelen, euróövezeté meghaladja, gazdaság egészsége, eladósodás mértéke, neoliberális mintadiák, balti államoknál, rohamos GDP-növekedés, válság alatt, távoli jövőben, mostani felzárkózás, felzárkózás mostani, adósságráta egyáltalán, piacról tudjuk, magyarok kötvényeket, államkötvényeket elég, uniós pénzektől, kicsit jobban, elegáns volna, szavak gyakoriságát, adott szövegben, emberek &#8222, valóság megint, vezetési probléma, demokrácia problémája&#8221, emberek bírálják, 2010-es választásokon, válságban legyen, valóságnak kuss, egyezkedni kényszerülő, vezetés számít, balliberális kormány, vezetés hiánya, embereknek érezniük, vezetőik gondoskodnak, kormány feladata, létező gazdaság, embereknek csak, létező gazdasággal, emberek problémáit, felkészült olvasó, etatista hiszekeggyel, alanyi jogokon, trafikügyek vagy, kormány osztályozza, vezető mint, akkori helyes, mostani politikája, országnak továbbra, olyan igazi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 972
  • e Hét: 4074
  • e Hónap: 15185
  • e Év: 168681
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.