Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Fidesz Taigetosza a 2014-es választásokon
  2013-08-05 19:15:09, hétfő
 
  A Fidesz Taigetosza a 2014-es választásokon
2013.08.03. 06:30

A Fidesz hatalomra kerülése után a KARD blog stábján belül az általánosan elfogadott gondolatmenet az volt, hogy Orbánék az ország devizahitel-kitettségének mihamarabbi felszámolására törekednek, ami elengedhetetlen követelménye lett volna a meghirdetett gazdaságpolitkai fordulatnak. A kinyilvánított - un.: unortodox - új gazdásági irányvonalat a kormány kommunikációja alapján úgy képzeltük el, hogy a magyar gazdaság devizakitettségének gyors felszámolása után a kormány rendkívül agresszív forint expanzióba (pénznyomtatásba) kezd, melynek segítségével az államadósság nagy ütemű leépítését és döglődő gazdaság sokkszerű élénkítését is egy csapással kívánja megoldani. Minden további nélkül elképzelhetőnek tartottuk, hogy a kormány valóban átlépi a Rubicont, az MNB megszerzése után felrúgja a közgazdasági dogmákat és az államadósság, valamint a magyar gazdaság krónikusan tőkehiányos helyzetét nemes egyszerűséggel forint nyomtatással oldja meg (pl.: az MNB állampapírokat vásárol).

A jelenleg érvényes közgazdasági felfogás szerint a jegybank nem lehet az állam közvetlen irányítása alatt, hogy ezzel megakadályozzák a nagy költségvetési hiányok pénznyomtatáson keresztül megvalósuló foltozgatását, ezáltal az infláció elszabadulását. Ez a tétel ugyan lassacskán erodálódik, mely nyomon követhető a FED és a újabban a japán jegybank gazdaságélénkítő pénzpumpájában, de egy olyan, globális szinten jelentéktelen gazdasági entitás, mint a magyar, minden bizonnyal valóban a forint drasztikus csökkenésével és az infláció emelkedésével reagált volna erre. Az már más kérdés, hogy a hiányt az egyes nemzetgazdaságok így kénytelenek hitelfelvétellel pótolni, ami ugyanúgy pénz bevonása a gazdaságba, mint a pénznyomtatás, csak a hitelre még kamatot is kell fizetni. Ez a téma azonban már az összeesküvés-elméletek ingoványos talajára vinne minket, ezt a területet pedig meghagyjuk más blogoknak.

Bár a következő verziót nem tartom túl valószínűnek, de a monetáris helyzet elfajulását (a forint kibocsátás miatt esetlegesen elszabaduló infláció kezelését) a Fidesz akár olyan egy radikális megoldással is helyre rázhatta volna, mint mondjuk az euró egyoldaló bevezetése. Minden ország maga dönt a pénzneméről, az egyoldalú euró bevezetéssel az adott ország - ilyen pl.: Montenegró - "csak" a monetáris politikába való beleszólásának jogáról mond le, de ha az államadósságot és a friss forráson keresztül megvalósuló gazdaságélénkítést a kormány letudta, erre már valójában nem sok szükség lenne (a nemzeti öntudaton kívül), ráadásul az ország lényegében azonnal az eurózónába került volna, élvezve annak minden előnyét, kimaradva ugyanakkor a hárányaiból. Joggal mondhatnánk például nemet például az olyan kérésekre, hogy fizessünk Görögország megmentésére, mivel a közös monetáris politikából kimaradunk.

A Fidesz gazdasági szabadságharc retorikájába nemzetközi hitelpiac mellőzése és a saját jogú pénzkibocsátás minden további nélkül belefért volna, és tulajdonképpen - miután az államcsődöt nem merték bevállalni a kormányváltás után azonnal, utána pedig már nem lett volna túl elegáns - ez az egy lehetősége maradt a Fidesznek arra, hogy egyszeri, radikális lépéssel új, gyorsabb folyású mederbe terelje a magyar gazdaság algásodás durva jeleit mutató folyóját.

Azt gondoltuk, hogy a különböző devizahiteles-mentő lépések (árfolyamgát, ócsai gettó, adminisztrációs intézkedések) csak a olyan kommunikációs eszközök, melyek az MNB átvételéig hátralévő időben szolgáltatnak gumicsontot a témán csámcsogóknak. A végtörlesztés már a devizahitelek teljes kivezetése felé mutatott, a taktika nyilván az lett volna, hogy aki saját erőböl megoldja az oldja csak meg, annyival is kevesebb problémája lesz az MNB-nek. A manyup pénzek lenyúlása és az azáltal nyert pénzügyi puffer, illetve az MNB-tartalék csökkentésének gyakori felemlegetése is ebbe az irányba mutatott, csakúgy mint az IMF-től való szabadulás állandó igénye.

A kormány átvette az MNB-t majd sokáig nem történt semmi (vegyük ezt úgy, hogy Matolcsynak idő kellett, míg befészkel). Az elmúlt hetekben ismét felmerült a devizahitelek kivezetésének gondolata, immáron olyan - eredetileg Róna Pétertől származó - gondolatmankók átvételével, minthogy a devizahitel hibás termék, a kormánynak már csak ezért is kötelessége ezeket kivezetni. A gépezet ismét beindult, Csányi gyorsan el is adta az OTP részesedését, a kormány kiszivárogtatta, hogy a következő ülésen majd jól megmentik a devizehiteleseket megint. Az előbb említett új radikálisabb retorika és Csányi részvényeladása után tűkön ülve vártuk a fejleményeket, de persze ismét nem történt semmi. Varga ugyan azóta naponta megszólal, minden nap új elemet és új ellentmondást fűzve az előző napi nyilatkozatához, de ezzel együtt teljesen világossá vált, hogy a Fidesz már nem gondolkozik radikális megoldásokban.

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy akkor most mi a Fidesz valódi célja a devizahitelesekkel. Ez pedig továbbvezet oda, hogy mi a Fidesz valódi gazdaságpolitikai célja. Ez a téma innen nagyon sok irányba folytatható lenne, talán még egy könyvet is meg lehetne tölteni a lehetséges találgatásokkal, de minket igazából már csak az érdekel, hogy mindez hogyan hat ki a jövő évi választásokra.

Háromnegyed év van hátra a szavazásig, a Fidesz biztosan vezet a biztos pártválasztók között, de az 50%-nyi bizonytalan választói tömeg olyan kiszámíthatatlan tényező melynek súlya már önmagában is maga alá temethet minden kormány-aspiráns pártot. Az idő viszonylagos rövidsége és egy ekkora mértékű entropikus faktor minden rossz lépést végzetessé tehet, ez pedig már nyomonkövethető a devizahitel-problematika kapcsán is. Ha a fentebb felvázolt drasztikus megoldás volt a cél valóban (más nem lehetett, feltételezve, hogy a Fidesznek egyáltalán volt elképzelése az új irányú gazdaságpolitikát illetően az ország kifosztásán és haverok jutalmazásán túl), akkor arra már egész egyszerűen nincs idő. Egy ilyen új irány bevezetése olyan mértékű turbulenciákat kelthet, ami, ha nem jól sül el, bőven elsöpörheti a Fideszt 2014-ben. Az idő halogatása szintén kezd egyre kínosabbá válni, hiszen több százezer családot ilyen hosszú időn keresztül frusztrálni a megmentés ígéretével, poltikailag nem túl kifizetődő. Arról már nem is beszélve, hogy ugye azokkal is kellene kezdeni valamit, akik forintban vettek fel hitelt. Meg ugye a cégekkel. Meg azokkal akiket mondjuk egy új mentőakció sokán bevezetett kondícióknál rosszabb feltételekkel mentettek meg korábban. És akkor azokról még nem is ejtettünk szót, akik egyáltalán nem adósodtak el, míg az összes akció az ő adójukat is igényli.

A devizahitel-probléma újbóli felmelegítésével nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz jó alaposan megrázta a pofonfát és ha az elmúlt hetek idétlenkedése után nem állnak elő valamivel akkor a téma alaposan rájuk éghet a választások előtt minden bizonnyal egyre viharosabbá váló csetepaték során. Persze lehet, arra várnak, hogy Széles Gábor kivegye az éterből az energiát és akkor minden meg van oldva.

http://kard.blog.hu/2013/08/03/a_fidesz_taigetosza_a_2014-es_valasztasokon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nemzetgazdaságok, felmelegítésével, gazdaságpolitkai, kiszámíthatatlan, hitelfelvétellel, gazdaságélénkítő, adminisztrációs, pénznyomtatáson, elengedhetetlen, nyomonkövethető, elképzelhetőnek, pénznyomtatásba, megakadályozzák, részvényeladása, nyilatkozatához, kiszivárogtatta, találgatásokkal, elszabadulását, egyszerűséggel, tulajdonképpen, gondolatmankók, állampapírokat, pénzkibocsátás, kinyilvánított, csökkentésének, kommunikációja, államadósságot, turbulenciákat, pénzpumpájában, beleszólásának, felszámolására, költségvetési, szabadságharc, pénznyomtatás, emelkedésével, feltételekkel, 2014-es választásokon, általánosan elfogadott, meghirdetett gazdaságpolitkai, kormány kommunikációja, magyar gazdaság, kormány rendkívül, államadósság nagy, csapással kívánja, kormány valóban, közgazdasági dogmákat, jelenleg érvényes, állam közvetlen, nagy költségvetési, infláció elszabadulását, tétel ugyan, japán jegybank, Fidesz Taigetosza, Róna Pétertől, Széles Gábor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Csak a fogyatkozás látható  Adakozás  Fekete-erdő desszert  Adakozás  Facebookon kaptam  Nagyon különös  A jó emberek mindig szépek mar...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sose bánj semmit  Hiányzik  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Paul David Tripp Április 19  Png lepke  A sors  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Bounty krémes  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Boldog születésnapot a ma ünne...  Németh László tollából  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Egy hatékony szolga  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az engedelmesség miért nem vál...  s immár én is felragyogva, ért...  A boldog családok mind hasonló...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sokan azt tartják  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Paul David Tripp Április 21  Esti kép  Régi emberek, akikre máig büsz...  A másik dolog,  Hogy lehet megtartani  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép napot kívánok  Akarat  Png kutya  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Németh László tollából  Garai Gábor - Takarítás  Png telefon  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Esti kép  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Zilahy Lajos gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Németh László tollából  Németh László tollából  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Fekete-erdő desszert  Irgalom és ítélet  Nagyon különös  Paul David Tripp Április 21  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Julian Brass gondolata  Soha ne kedvezz... 
Bejegyzés Címkék
2014-es választásokon, általánosan elfogadott, meghirdetett gazdaságpolitkai, kormány kommunikációja, magyar gazdaság, kormány rendkívül, államadósság nagy, csapással kívánja, kormány valóban, közgazdasági dogmákat, jelenleg érvényes, állam közvetlen, nagy költségvetési, infláció elszabadulását, tétel ugyan, japán jegybank, forint drasztikus, infláció emelkedésével, egyes nemzetgazdaságok, téma azonban, területet pedig, következő verziót, monetáris helyzet, forint kibocsátás, radikális megoldással, euró egyoldaló, egyoldalú euró, adott ország, monetáris politikába, friss forráson, kormány letudta, nemzeti öntudaton, ország lényegében, eurózónába került, olyan kérésekre, közös monetáris, saját jogú, kormányváltás után, olyan kommunikációs, témán csámcsogóknak, devizahitelek teljes, taktika nyilván, lett volna, oldja csak, manyup pénzek, azáltal nyert, irányba mutatott, kormány átvette, elmúlt hetekben, devizahitelek kivezetésének, devizahitel hibás, gépezet ismét, kormány kiszivárogtatta, következő ülésen, devizehiteleseket megint, előbb említett, előző napi, téma innen, lehetséges találgatásokkal, biztos pártválasztók, 50%-nyi bizonytalan, ekkora mértékű, fentebb felvázolt, ország kifosztásán, megmentés ígéretével, összes akció, elmúlt hetek, téma alaposan, választások előtt, nemzetgazdaságok, felmelegítésével, gazdaságpolitkai, kiszámíthatatlan, hitelfelvétellel, gazdaságélénkítő, adminisztrációs, pénznyomtatáson, elengedhetetlen, nyomonkövethető, elképzelhetőnek, pénznyomtatásba, megakadályozzák, részvényeladása, nyilatkozatához, kiszivárogtatta, találgatásokkal, elszabadulását, egyszerűséggel, tulajdonképpen, gondolatmankók, állampapírokat, pénzkibocsátás, kinyilvánított, csökkentésének, kommunikációja, államadósságot, turbulenciákat, pénzpumpájában, beleszólásának, felszámolására, költségvetési, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1999
  • e Hét: 7731
  • e Hónap: 18842
  • e Év: 172338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.